StoryEditorOCM
Domaći nogometbuntovnik s razlogom

Osvojio je srca navijača i svih u Puli pa stigla neočekivana nagrada: Ercegu produžen ugovor na još 2 sezone!

Piše Robert Matteoni/SN
11. svibnja 2023. - 19:00

Površni poznavatelji prilika u hrvatskom nogometu vjerojatno bi mogli pomisliti da u Puli i Istri ljudi imaju problema sa zdravim razumom. Jer, po svim tretmanima koje "uživa" u HR-nogometu i njegovim folklornim okruženjima, Ante Erceg bi trebao biti za Istru 1961 izvorište mnogih problema i također persona non grata. No, vidi čuda, sportska direkcija Istre 1961, dakako, uz placet vlasnika iz Španjolske, potpisala je s tim 33-godišnjim Splićaninom ugovor na još dvije godine suradnje!

Najvoljeniji Splićanin u Puli ušao je pod kožu Puležanima. Jest da mu je temperament iznad prosjeka topline u mentalitetu Istrijana, pa je brže i flagrantno iskazao svoje ogorčenje tretmanom koje "uživa" aktualni mu klub u HNL-u. No, u mentalitetu Puljana i Istrijana, čije se pitomije naravi zna često tretirati kao pokaz slabosti i lakog podređivanja tuđim interesima, jest da prepoznaju srčanost, posvećenost, ali i nepravednost koju netko trpi. Ante Erceg je sjajnim igrama, golovima, doprinio da Istra može pomišljati na europski doseg.

Za Antu Ercega su već prije "slučaja papirići" vrijedili drugi kriteriji od strane sudaca i institucija u odnosu na druge igrače. Njega su, dakle, kaznili jednim cijelim turnusom nakon što su prozvali suce koji ga nisu opomenuli žutim kartonima ili mu fućkali prekršaje u napadu, simuliranja i slično. Jedan sudac je, Čuljak, gotovo iz uobičajenih pogreški domaćih sudaca svakog vikenda maknut s prvoligaške liste. Ercega nije bilo devet kola i onda se vratio. Kad je dobio lakat u glavu za dobrodošlicu, sviran mu je prekršaj za suparnika. Kad su mu šivali arkadu na terenu i glasno mu skandirali "ubij tovara", onda to delegat nije čuo i upisao u zapisnik. Zato se, kao u drugim slučajevima kad se viče "ubij tovara", nije kaznilo onog koji je skandirao.

Ante Erceg je očito igrač za neka druga pravila. Možda mu se treba vikati "ubij magarca"...pišu Sportske novosti.

Kako god, Erceg je u Puli ljubimac jer je odličan igrač, daje sve od sebe u dresu kluba koji ga plaća. Zato je Istra 1961 potpisala novi ugovor. Ne može niti jedna folklorna balada HNL-a zasjeniti gušt gledanja igrača koji tako dobro igra, koji se bori i uveseljava publiku. I vjerojatno previše otvoreno i s dozom naivnosti ukazuje na nepravedne odnose unutar domaće lige.

U Puli su na to navikli i barem do sada prihvaćali kao zdravo za gotovo. Vjerojatno će okruženje Drosine malo relaksirati Ercega po tom pitanju, ali dojam je i kako će i njegov slučaj malo pojačati glas odveć pitome Istre 1961 i njenog okruženja u kontekstu vrlo očitog neravnopravnog statusa u HNL-u. Jer, neki kao da su zamijenili taj dojam da će Puležani uvijek šutke prihvatiti i trpjeti nametanje statusno moćnijih, s uvjerenjem da su oni nesposobnjakovići kojima se ionako može raditi što god se prohtje jer ništa ne razumiju...

Na kraju krajeva, Istra ima španjolskog vlasnika, pa mogu imati drugačije mentalitete i reakcije od uvriježenog dojma kako se Istrijanima može lako podvaljivati stvari...

U tom tonu je Klub navijača Demoni izdao oštro priopćenje, ozlojeđen i tretmanima prema klubu, i prema navijačima, i prema gradu, i prema činjenici da je Darko Raić-Sudar, predsjednik Nogometnog saveza županije istarske kojeg je kandidirala Istra 1961, sada sportski direktor Rijeke, pa neće doprinositi naporima da jedini istarski nogometni prvoligaš napokon dobije ravnopravniji status u HNL-u...

Kao "točka na i "stigao je nalaz Sudačke komisije Hrvatskog nogometnog saveza da je jedini klub koji je bio sudački poguran u posljednja tri kola - Istra 1961!?

Za plakat od smijeha...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 22:19