stdClass Object ( [id] => 147750 [title] => KVADRATURA BALUNA Mario Garber: Balun bez glavuna [alias] => kvadratura-baluna-mario-garber-balun-bez-glavuna [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Još krajem prošlog tisućljeća bilo je moguće u novinskim kolumnama posprdno odmahnuti da Šećerbegović ne može bit veliki reprezentativac jer “ko je vidija da se igrač zove Šećerbegović”. Kao što bi danas bilo “ko je vidija da se igrač zove Vrsaljko”. A tek Lukoki?!?
Miljenko Smoje je bio autoritet sa stečenim pravom da se čovik tako kratko, jasno i životno izrazi. Jer je Smoje realno imao tu moć i sugestiju autora, imaginaciju umjetnika i interpretaciju u dijalektu koji mu se nudio kao najudobniji. Međutim, Smoje više nema. Ali se nakotilo na stotine nas koji smo ga čitali i koji u nedostatku njegove umjetničke pa čak i vizionarske moći – mislimo da smo ga uspjeli kopirati, imitirati, sačuvati.

Replika Beare

Jedino što nas opravdava u tome grijehu jest zabluda da smo ga uspjeli sačuvati. Jer ako smo to i poželjeli, već smo manje štetočine. No, realno, svi koji ga pokušavaju imitirati, pa onda još i oni koji su jadni pomislili da su i bolji od njega – svi smo učinili sve da ga se ne sačuva. Loše kopije velikih originala ostavljaju slabašan dojam i zapravo su ridikulozna sušićava karikatura potpuno razotkrivene intelektualne impotencije svih nas imitatora/plagijatora.

Tako otprilike izgledaju mnogi današnji novinski surogat-autoriteti, gotovo kao da nekadašnju vratarsku legendu Bearu pobrkate s jednim od njegovih splitskih nezgrapnih replika Ivanom Marovićem, legendom splitskog malomišćanskog malog baluna iz dvora. A Beara je bio golman planetarnih razmjera i na svjetskoj sceni tog velikog nogometa.  

Otprilike tako moglo bi se sagledati i utakmicu velikih iščekivanja između Ajaxa i Dinama u Amsterdamu. Danima se govorilo iz svih usta, od trenera Jurčića preko Zdravka Mamića pa do novinara, javnosti i publike – kako Dinamo u Amsterdamu mora igrati Ajaxovim stilom. Mora napasti, visoko držati protivnika na njegovoj polovici.

Replika Belina

Tlapnje su se razišle kao magla već u 20. minuti. Dinamo je bio sve gore spomenuto, loša kopija, koja si utvara koješta, kvazizvijezde koje izazivaju sažaljenje i podsmijeh istodobno. Dinamo je nažalost morao podnijeti teret simbolike cijeloga našeg sporta, tipa košarke i nogometa, koji živi na trošenju mita i nezaslužene love.

Ali ne slažem se s komentatorima koji Dinama kritiziraju hvaleći Ajaxa kao nedostižnu veličinu. Sammir jest napuhana veličina i Amsterdam je potvrdio da je u pravu Slaven Bilić, istinski nogometni znalac, a ne Zdravko Mamić koji se bavi trgovinom tuđega znanja i neznanja. Sammir je u meni budio samilost, a nikad nisam vidio ni Rudija Belina ni Juricu Jerkovića u takvom izdanju.
Međutim, Sammir po talentu ne mora zaostajati za Ajaxovim igračima.

Nisu ni oni darom dostigli veličine tipa Belin, Jerković itd. Pa ih ne smatram čudom nedostižnim. Što sam govorio i za Hajdukov Stoke. Ali su ajaxovci dostigli lovu koju zarađuju. Jer je i odrađuju. Da bi je tako svojski istrčali, potrebno je biti dobro pripremljen. Time se nadoknađuju razlike u kvaliteti i u usporedbi s veličinama iz prošlosti koje su gradile mit i podigle cijenu današnjim nasljednicima.

Ajaxovci pokazuju respekt prema naslijeđenom stanju dok se dinamovci kao i većina naših lažnjaka u sportu, od Hajduka pa nadalje – ponašaju nedolično statusu i lovi koju su u biti naslijedili. Da se taj Sammir dobro pripremio, on bi mogao jednako brzo trčati kao i ajaxovci, jednako dobro primiti loptu kao ajaxovci, dodati je jednostavno što brže drugome i tako redom sve do završavanja akcije šutom pa možda i golom, što spada u elementarnu nogometnu naobrazbu.

Replika Ajaxa

Umjesto toga vidjeli smo Sammira koji jednostavno ostaje bez daha u trenutku kad se čak i oslobodio svojih čuvara. Kao da pjevač ne dopjeva refren nego zjapi u mikrofon. Sammir sam samcat na sceni nema više snage niti mrava zgaziti. Dobri naš Sammir. Eto zato ponavljam po stoti put da ne treba veličati ajaxovce, nego naprotiv, treba realno reći da su obični smrtnici i profesionalci koje se radom sigurno može dostići. Jedino tako ćemo realno uvidjeti zašto to i mi ne možemo biti. A mogli bismo.

I zato grintam da je Hajduk mogao proći Stoke, kao što je i Dinamo, čak i onakav kakav jest, mogao zabiti Realu u svojoj prvoj euro-šansi, makar izgubio poslije svega, ali s dostojanstvom koje vraća publiku. Ne radi se dakle samo o Dinamu, nego možda općenito o našem pristupu poslu i našem razmaženom statusu lažnih veličina. Uostalom, i nogometaši žive u zemlji kulture odnosa prema poslu po 20-godišnjem HDZ-ovu tumačenju nikad prije viđenog “kapitalizma podobnosti” (osim “socijalizma podobnosti”).  

Sjetite se prve Dinamove akcije u drugom poluvremenu Amsterdama. Dinamo se rastrčao kao replika Ajaxa. Preciznim dodavanjima prošetao se cijelim terenom, evo ga na lijevom krilu, ali ne zna šta bi i vraća se pred Kelavin šesnaesterac.

Dinamo pokazuje svoj koncept, držat će loptu više od Ajaxa. I zbilja. Ajax je nije ni pipnuo. Ali Ajaxa to ne demoralizira. Cijelu tu akciju prati bjesomučnom trkom, presingom i upornošću kojom čeka da Dinamo izduši, popusti, kao na primjer Sammir. A reklo bi se da će ih Dinamo pregazit. Međutim, to je ta temeljna razlika. Ajax trči za dinamovcima i loptom kao da je lopta u njegovim nogama, i uživa u tom poslu, osjeća se cilj te na kraju Dinamu otima loptu bez osobitog poteza. Dinamo se predao. Ostao bez daha.

Replika lutaka

Tako djeluje moderna defenziva, sve je ofenziva. Nedavno smo to gradivo modernoga baluna već utvrdili. I obrana se igra kreativno i napadački. Jer i bez lopte možeš izvesti lažnjak tako da navučeš napadača da ti sam, bez tvoga faula, izruči loptu. Sve se uči na treningu. Ali gdje su treneri?

Tek sad u nas govore o igri u trokutima po cijelome terenu, a tamo ranih sedamdesetih prošlog stoljeća i tisućljeća u dvorani iznad Kazališta lutaka u Splitu Tomislav Ivić i Stanko Poklepović dovodili su Jerkoviće, Oblake i Šurjake svakog jutra na takav specijalni trening.

Umjesto da razvijamo tu već provjerenu i utemeljenu nogometnu kulturu, mi po novinama bez potrebe i opravdanja veličamo Krunu Jurčića kao novog Tomislava Ivića, a kunemo se i u Balakova iako još nitko na planetu nije uočio osobitog razloga za dizanje Balakova u zvijezde na trenerskom nebu.

Replika 2500 kn

Da smo za trenera imali bilo kojega iz Hajdukova pogona, taj bi znao da je Inter u nas jedna neugodna mušterija i posebno bi se pripremio da ne bude iznenađenja. A ovako nasamareni su navijači, Torcida, kladioničari... Žali mi se recimo meštar Bačić iz Labudove lučice da je na porazu od Intera ostao bez 2500 kuna: “Lipa je to lova, nije to danas lako izgubit, nisam jedini, ali čak bi i to prežalio da nije groznoga doživljaja tako se osramotit na rođendan Torcidi!”   
I onda, da svršin, Lukoki je tako žestoko stisnija Ibaneza koji se s balunom počeja gušit uz svoju korner crtu tako da je zajeca i bidni Zajec.

Parilo je da balun jema Lukoki, a ne Ibanez. I da je Smoje živ, sigurno bi naša i načina i stila da se izvuče s tin balunom utisno između redaka, a ne ovako grezo ka njegovi puno bolje i nezasluženo plaćeni nasljednici. Međutin, nije više živ ni čestiti Dalibor Meštanek, baš mi je javija njegov sin Edo... Nego... Ko je vidija da se igrač zove Lukoki?        

Mario Garber

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dinama ne valja kritizirati hvaleći Ajaxa kao nedostižnu veličinu. U pravu je Slaven Bilić, a ne Zdravko Mamić, Sammir budi samilost nepripremljenošću da talentom parira Ajaxu, a mogao bi. S tom tezom bi i Hajduk prošao Stoke. Ajax skromne predispozicije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-11-04 17:53:19 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-11-06 19:04:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-11-06 19:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2894 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/11/05/spektar/AJAX_DINAMO20-021111.2.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x459" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15235357 Threads: 4 Questions: 3173526258 Slow queries: 7110869 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235432019 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/domaci-nogomet/kvadratura-baluna-mario-garber-balun-bez-glavuna-147750 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/kvadratura-baluna-mario-garber-balun-bez-glavuna-147750?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 150361 [name] => KVADRATURABALUNA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kvadraturabaluna [link] => /tag/kvadraturabaluna ) [1] => stdClass Object ( [id] => 162781 [name] => MarioGarber [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mariogarber [link] => /tag/mariogarber ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dinama ne valja kritizirati hvaleći Ajaxa kao nedostižnu veličinu. U pravu je Slaven Bilić, a ne Zdravko Mamić, Sammir budi samilost nepripremljenošću da talentom parira Ajaxu, a mogao bi. S tom tezom bi i Hajduk prošao Stoke. Ajax skromne predispozicije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => KVADRATURA BALUNA Mario Garber: Balun bez glavuna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-17-13-32-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/11/05/spektar/AJAX_DINAMO20-021111.2.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/11/05/spektar/AJAX_DINAMO20-021111.2.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Još krajem prošlog tisućljeća bilo je moguće u novinskim kolumnama posprdno odmahnuti da Šećerbegović ne može bit veliki reprezentativac jer “ko je vidija da se igrač zove Šećerbegović”. Kao što bi danas bilo “ko je vidija da se igrač zove Vrsaljko”. A tek Lukoki?!?
Miljenko Smoje je bio autoritet sa stečenim pravom da se čovik tako kratko, jasno i životno izrazi. Jer je Smoje realno imao tu moć i sugestiju autora, imaginaciju umjetnika i interpretaciju u dijalektu koji mu se nudio kao najudobniji. Međutim, Smoje više nema. Ali se nakotilo na stotine nas koji smo ga čitali i koji u nedostatku njegove umjetničke pa čak i vizionarske moći – mislimo da smo ga uspjeli kopirati, imitirati, sačuvati.

Replika Beare

Jedino što nas opravdava u tome grijehu jest zabluda da smo ga uspjeli sačuvati. Jer ako smo to i poželjeli, već smo manje štetočine. No, realno, svi koji ga pokušavaju imitirati, pa onda još i oni koji su jadni pomislili da su i bolji od njega – svi smo učinili sve da ga se ne sačuva. Loše kopije velikih originala ostavljaju slabašan dojam i zapravo su ridikulozna sušićava karikatura potpuno razotkrivene intelektualne impotencije svih nas imitatora/plagijatora.

Tako otprilike izgledaju mnogi današnji novinski surogat-autoriteti, gotovo kao da nekadašnju vratarsku legendu Bearu pobrkate s jednim od njegovih splitskih nezgrapnih replika Ivanom Marovićem, legendom splitskog malomišćanskog malog baluna iz dvora. A Beara je bio golman planetarnih razmjera i na svjetskoj sceni tog velikog nogometa.  

Otprilike tako moglo bi se sagledati i utakmicu velikih iščekivanja između Ajaxa i Dinama u Amsterdamu. Danima se govorilo iz svih usta, od trenera Jurčića preko Zdravka Mamića pa do novinara, javnosti i publike – kako Dinamo u Amsterdamu mora igrati Ajaxovim stilom. Mora napasti, visoko držati protivnika na njegovoj polovici.

Replika Belina

Tlapnje su se razišle kao magla već u 20. minuti. Dinamo je bio sve gore spomenuto, loša kopija, koja si utvara koješta, kvazizvijezde koje izazivaju sažaljenje i podsmijeh istodobno. Dinamo je nažalost morao podnijeti teret simbolike cijeloga našeg sporta, tipa košarke i nogometa, koji živi na trošenju mita i nezaslužene love.

Ali ne slažem se s komentatorima koji Dinama kritiziraju hvaleći Ajaxa kao nedostižnu veličinu. Sammir jest napuhana veličina i Amsterdam je potvrdio da je u pravu Slaven Bilić, istinski nogometni znalac, a ne Zdravko Mamić koji se bavi trgovinom tuđega znanja i neznanja. Sammir je u meni budio samilost, a nikad nisam vidio ni Rudija Belina ni Juricu Jerkovića u takvom izdanju.
Međutim, Sammir po talentu ne mora zaostajati za Ajaxovim igračima.

Nisu ni oni darom dostigli veličine tipa Belin, Jerković itd. Pa ih ne smatram čudom nedostižnim. Što sam govorio i za Hajdukov Stoke. Ali su ajaxovci dostigli lovu koju zarađuju. Jer je i odrađuju. Da bi je tako svojski istrčali, potrebno je biti dobro pripremljen. Time se nadoknađuju razlike u kvaliteti i u usporedbi s veličinama iz prošlosti koje su gradile mit i podigle cijenu današnjim nasljednicima.

Ajaxovci pokazuju respekt prema naslijeđenom stanju dok se dinamovci kao i većina naših lažnjaka u sportu, od Hajduka pa nadalje – ponašaju nedolično statusu i lovi koju su u biti naslijedili. Da se taj Sammir dobro pripremio, on bi mogao jednako brzo trčati kao i ajaxovci, jednako dobro primiti loptu kao ajaxovci, dodati je jednostavno što brže drugome i tako redom sve do završavanja akcije šutom pa možda i golom, što spada u elementarnu nogometnu naobrazbu.

Replika Ajaxa

Umjesto toga vidjeli smo Sammira koji jednostavno ostaje bez daha u trenutku kad se čak i oslobodio svojih čuvara. Kao da pjevač ne dopjeva refren nego zjapi u mikrofon. Sammir sam samcat na sceni nema više snage niti mrava zgaziti. Dobri naš Sammir. Eto zato ponavljam po stoti put da ne treba veličati ajaxovce, nego naprotiv, treba realno reći da su obični smrtnici i profesionalci koje se radom sigurno može dostići. Jedino tako ćemo realno uvidjeti zašto to i mi ne možemo biti. A mogli bismo.

I zato grintam da je Hajduk mogao proći Stoke, kao što je i Dinamo, čak i onakav kakav jest, mogao zabiti Realu u svojoj prvoj euro-šansi, makar izgubio poslije svega, ali s dostojanstvom koje vraća publiku. Ne radi se dakle samo o Dinamu, nego možda općenito o našem pristupu poslu i našem razmaženom statusu lažnih veličina. Uostalom, i nogometaši žive u zemlji kulture odnosa prema poslu po 20-godišnjem HDZ-ovu tumačenju nikad prije viđenog “kapitalizma podobnosti” (osim “socijalizma podobnosti”).  

Sjetite se prve Dinamove akcije u drugom poluvremenu Amsterdama. Dinamo se rastrčao kao replika Ajaxa. Preciznim dodavanjima prošetao se cijelim terenom, evo ga na lijevom krilu, ali ne zna šta bi i vraća se pred Kelavin šesnaesterac.

Dinamo pokazuje svoj koncept, držat će loptu više od Ajaxa. I zbilja. Ajax je nije ni pipnuo. Ali Ajaxa to ne demoralizira. Cijelu tu akciju prati bjesomučnom trkom, presingom i upornošću kojom čeka da Dinamo izduši, popusti, kao na primjer Sammir. A reklo bi se da će ih Dinamo pregazit. Međutim, to je ta temeljna razlika. Ajax trči za dinamovcima i loptom kao da je lopta u njegovim nogama, i uživa u tom poslu, osjeća se cilj te na kraju Dinamu otima loptu bez osobitog poteza. Dinamo se predao. Ostao bez daha.

Replika lutaka

Tako djeluje moderna defenziva, sve je ofenziva. Nedavno smo to gradivo modernoga baluna već utvrdili. I obrana se igra kreativno i napadački. Jer i bez lopte možeš izvesti lažnjak tako da navučeš napadača da ti sam, bez tvoga faula, izruči loptu. Sve se uči na treningu. Ali gdje su treneri?

Tek sad u nas govore o igri u trokutima po cijelome terenu, a tamo ranih sedamdesetih prošlog stoljeća i tisućljeća u dvorani iznad Kazališta lutaka u Splitu Tomislav Ivić i Stanko Poklepović dovodili su Jerkoviće, Oblake i Šurjake svakog jutra na takav specijalni trening.

Umjesto da razvijamo tu već provjerenu i utemeljenu nogometnu kulturu, mi po novinama bez potrebe i opravdanja veličamo Krunu Jurčića kao novog Tomislava Ivića, a kunemo se i u Balakova iako još nitko na planetu nije uočio osobitog razloga za dizanje Balakova u zvijezde na trenerskom nebu.

Replika 2500 kn

Da smo za trenera imali bilo kojega iz Hajdukova pogona, taj bi znao da je Inter u nas jedna neugodna mušterija i posebno bi se pripremio da ne bude iznenađenja. A ovako nasamareni su navijači, Torcida, kladioničari... Žali mi se recimo meštar Bačić iz Labudove lučice da je na porazu od Intera ostao bez 2500 kuna: “Lipa je to lova, nije to danas lako izgubit, nisam jedini, ali čak bi i to prežalio da nije groznoga doživljaja tako se osramotit na rođendan Torcidi!”   
I onda, da svršin, Lukoki je tako žestoko stisnija Ibaneza koji se s balunom počeja gušit uz svoju korner crtu tako da je zajeca i bidni Zajec.

Parilo je da balun jema Lukoki, a ne Ibanez. I da je Smoje živ, sigurno bi naša i načina i stila da se izvuče s tin balunom utisno između redaka, a ne ovako grezo ka njegovi puno bolje i nezasluženo plaćeni nasljednici. Međutin, nije više živ ni čestiti Dalibor Meštanek, baš mi je javija njegov sin Edo... Nego... Ko je vidija da se igrač zove Lukoki?        

Mario Garber

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/kvadratura-baluna-mario-garber-balun-bez-glavuna-147750 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0d20e23a3f6e039fffdb17b9c1cf19079b7d5318 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=KVADRATURA+BALUNA+Mario+Garber%3A+Balun+bez+glavuna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fkvadratura-baluna-mario-garber-balun-bez-glavuna-147750 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fkvadratura-baluna-mario-garber-balun-bez-glavuna-147750 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dinama ne valja kritizirati hvaleći Ajaxa kao nedostižnu veličinu. U pravu je Slaven Bilić, a ne Zdravko Mamić, Sammir budi samilost nepripremljenošću da talentom parira Ajaxu, a mogao bi. S tom tezom bi i Hajduk prošao Stoke. Ajax skromne predispozicije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

KVADRATURA BALUNA Mario Garber: Balun bez glavuna

Piše PSD.
6. studenog 2011. - 20:12

Još krajem prošlog tisućljeća bilo je moguće u novinskim kolumnama posprdno odmahnuti da Šećerbegović ne može bit veliki reprezentativac jer “ko je vidija da se igrač zove Šećerbegović”. Kao što bi danas bilo “ko je vidija da se igrač zove Vrsaljko”. A tek Lukoki?!?
Miljenko Smoje je bio autoritet sa stečenim pravom da se čovik tako kratko, jasno i životno izrazi. Jer je Smoje realno imao tu moć i sugestiju autora, imaginaciju umjetnika i interpretaciju u dijalektu koji mu se nudio kao najudobniji. Međutim, Smoje više nema. Ali se nakotilo na stotine nas koji smo ga čitali i koji u nedostatku njegove umjetničke pa čak i vizionarske moći – mislimo da smo ga uspjeli kopirati, imitirati, sačuvati.

Replika Beare

Jedino što nas opravdava u tome grijehu jest...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 19:13