stdClass Object ( [id] => 134286 [title] => I PROTIV IZRAEL NA POLJUDU Bilić: Ustaškim pokličima nigdje nije mjesto pa ni na tribini [alias] => i-protiv-izrael-na-poljudu-bilic-ustaskim-poklicima-nigdje-nije-mjesto-pa-ni-na-tribini [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Prokletstvo je konačno ‘skinuto’ s Gruzijom, u desetom susretu ujedno i prvom splitskom kvalifikacijskom nakon 14 godina konačno je Hrvatska upisala pobjedu na Poljudu. Kao da je Alfred Hitchcock režirao skidanje uroka, do posljednjih petnaestak minuta 0:1, a onda preokret u samoj završnici i 2:1. E to je valjda zaista do Poljuda i Splita. Bilo da igra Hajduk ili Hrvatska ne može nikada ništa jednostavno.

No ovako je zaista slađe. I bilo je izborniku Slavenu Biliću nakon prespavane noći.
- Ovako je i nakon svake utakmice iako je ova doduše zaista bila posebna. Zbog mog rodnog grada, zbog nas dvojice (op.a. mislio na suradnika i sugrađanina Aljošu Asanovića), zbog igrača, zbog 14 godina bez kvalifikacijske utakmice, zbog onoga što su mnogi nazivali Prokletstvom Poljuda, zbog Drage Gabrića, zbog poraza u prošloj utakmici od istog protivnika bila je utakmica specifična - istaknuo je Bilić koji je i sam priznao da bi u slučaju poraza ‘otišao kući’.

Dok je bilo 0:1 činilo se kako bi ga Prokletstvo Poljuda moglo stajati posla.
- To proleti glavom, ali si koncentriran na utakmicu, vjeruješ u igrače i rad. Vodimo utakmicu, nema vremena za negativna razmišljanja, za trošenje energije za nešto što ne može pomoći.

Međutim u zadnjih 15 minuta sve se okrenulo, Bilić ide dalje prema Euru.
- Ne bježim od te situacije, takva je situacija u našem nogometu i našem okruženju. Pričali smo o tome, ali naravno ne za vrijeme utakmice niti nam je to bilo tada u glavi. Samo govorim da se mi s tim znamo nositi i to je dio posla. To suradnike i mene ne demoralizira ni najmanje. Da je bilo neriješeno Hrvatska ne bi kompromitirala svoje šanse za odlazak na Euro, ali bih otišao. Takva je bila situacija, ne govorim da to nije normalno, razumijem to, nisam ljut. No realno da se nije sinoć pobijedilo stvorila bi se atmosfera da bi moj ostanak na klupi bio teško održiv. Niti bi mi se to više i dalo na način da se borim, uvjerevam... - priznao je Bilić, ali i dodao.

- Izuzetno mi je drago što smo mi čvrsti, što guramo naprijed i izgurat ćemo ovo do kraja!

Dugo se Bilićeva momčad mučila s Gruzijcima, tražila rupe u bedemu gostiju, no teško su ih nalazili. Evidentan je bio nedostatak ideje, a još više brzine i inicijative po bokovima.
- Ono što nije bilo dobro u prvom poluvremenu bilo ja da naša četiri igrača koji su bili naprijed, dva centarfora i dva na boku, nisu imali konkretizaciju akcija. I u prvom poluvremenu često smo na boku dolazili u situacije jedan na jedan, pa i dva na jedan, ali smo ih rijetko kada probijali. Kada bismo to i napravili centaršut nije bio adekvatan. To smo popravili u drugom dijelu, iz dvije fantastične akcije. I kada je situacija za centaršut ne treba nužno centrirati ako je tamo pet Gruzijaca, nego se s loptom ulazi u kazneni prostor. Tako smo stvorili prave prilike i na kraju krajeva zabili oba gola - pojasnio je Bilić.

Kalinić je nakon ulaska s klupe zabio pobjednički gol, Dujmović osam minuta nakon ulaska asistirao za prvi gol, a Dudu koji je bio među najvećim kandidatima za izlazak iz igre Kali za drugi. Tanka je linija između genijalca i trenera bez posla.
- Reakcija zamjena nam daje satisfakciju. Drago nam je što su igrači u koje se sumnjalo donijeli preokret. Kada upali onda si dobar, kada ne upali onda te kritiziraju. Ne slažemo mi momčad u pet minuta. U ovaj izbor igrača bili smo sigurni, kao i prije Tbilisija. Tri igrača koji su tada bili apostrofirani kao krivci Dujmović, Lovren i Kalinić koji je u Gruziji bio odsječen bili su u tom susretu među našim najboljim igračima. Nisu oni bili krivci što smo izgubili.

Da smo i drugi put poraženi od Gruzije našli bismo se u vrlo teškoj situaciji (ne i bezizlaznoj), ovako smo zadržali realne izglede za osvajanje prvog mjesta u skupini.
- U dobroj smo situaciji. Sve je na nama, imamo još četiri utakmice. Objektivno bismo u sljedeće dvije trebali pobijediti. Bit će teško i na Malti, da ne govorim tu protiv Izraela (2. i 6. rujna ove godine), ali objektivno mi smo favoriti. Grci će igrati u Izraelu i u Latviji, mogu pobijediti obje, no mi ćemo sigurno dva kola prije kraja znati što nam treba i da li nam uopće nešto treba u Ateni - rekao je Bilić te najavio kako se reprezentacija sada polako priprema za prijateljski susret u s Republikom Irskom u Dublinu 10. kolovoza.

Nakon što se reprezentacija pobjednički vratila u Split najzanimljivije je pitanje gdje će Hrvatska sada ugostiti Izrael. Predsjednik HNS-a Vlatko Marković javno je izjavio kako su o tom zadnju uvijek imali izbornici. Bilić je presijekao gordijski čvor, ili bolje rečeno splitski grop.
- Pričali smo sinoć međusobno i s igračima, najbitnije nam je što oni misle i gdje se osjećaju najugodnije. Mi sigurno ne donosimo odluku gdje ćemo igrati, ali nas se pita i utječemo na odluku. Protiv Izraela se vidimo tu. Igrat će se u Splitu, igrači žele da se tu igra. Prije susreta smo rekli ako sve prođe u redu, bude korektno navijanje, ako pobijedimo da ćemo se vratiti. da će ovo biti novi početak Splita.



FRANE VULAS
SLAVEN ALFIREVIĆ


Crne rupe

Hrvatskoj se ipak često u posljednje vrijeme događaju crne rupe. Nismo dobro stajali tijekom gotovo cijelog susreta u Gruziji, uz objektivne poteškoće s velikim brojem izostanaka tražili smo se i dobar dio poljudskog ogleda.
- I Gruzijcima treba za obje utakmice dati kredit. Gledali smo ih i protiv Grčke i Izraela, nisu neka klasa, ali nisu bezazlena momčad. Način na koji igraju ne odgovara nikome. Mora se napraviti nešto ekstra da se taj bunker probije. Gol nas je presijekao, Igrali smo dobro do određene zone. Nedostajao nam je taj završni korak u pripremi za udarac. Otvorilo nam se u drugom poluvremenu. I velike momčadi profitiraju kada protivniku padne koncentracija i snaga, kada napraviš rošade - pojasnio je Bilić.(FV)

Jela i Petra nisu briljirali

Jelavić i Perišić su u odličnoj formi u klubovima, ali u svom prvom reprezentativnom susretu na Poljudu nisu briljirali.
- Oni su mladi momci, ali nisu samo oni, cijela momčad je bila u grču. pa i Srna također. Svi smo bili motivirani zbog svih specifičnosti, a kada smo se dan prije susreta vratili u Split morali smo se zbog svega smirivati - rekao je Bilić koji je od trećeg bivšeg hajdukovca Nikole kalinića na poluvremenu u šali ‘zatražio’ dva gola.
- Zadovoljan sam i jednim!

Bilić: Osuđujemo pokliče!

Poklič s poljudskog juga "ajmo, ajmo, ajmo ustašeeeee" uzbunio je publiku, nisu sa simpatijama primili skandiranje mladića u crnim majicama u početnim minutama poljudske utakmice, na stranu što je to "bukačenje" razbijalo Torcidin poziv na bojkot  navijanja prvih 14 minuta...

Ajmo, ajmo, ustaše nije sjelo publici, pobunili su se, ostatku gledatelja na tom "U" sektoru sve to se nije svidjelo ni najmanje, došlo je do prijepora, pa su ušli i policijski oklopnici sa štitovima da okupiraju sektor "U", spriječe incident, uvedu mir i utišaju, zaustave daljnje skandiranje.

Ne treba govoriti da su takvi slogani neprikladni, te kažnjivi, da je civilizacija kakvu danas poznajemo na to vrlo osjetljiva, da su UEFA i FIFA posebice alergični na te stvari i da afirmiraju "no racism, respect"!

Što kažu u HNS-u na sve to, pitalo se i na pressici najprije izbornika Slavena Bilića, potom i glavnog tajnika Zorislava Srebrića. Bilić je kazivao:
- Naravno da takve pokliče treba osuditi, treba ih izolirati, pa odstraniti, njima nigdje nije mjesto... Zar mislite da smo mi krivi zbog toga? Ne, nismo za to odgovorni, ne možemo biti, mi možemo samo osuditi i kazati kako to nisu naši navijači, to uopće nije sporno. Svoj odgojni zadatak trebaju imati i mediji, pa kuća, škola, znate kako sve to ide redom. Odgoj je najvažniji, od malih nogu – rekao je Bilić.
- Srebrić ne krije kako smatra da će se zbog tih povika HNS suočiti opet s kaznom, novčanom globom. Povika, istini za volju, nije bilo previše, brzo su utišani, može ih se i minimalizirati, premda ne treba prešutjeti, zatvarati oči i uši pred njima:
- Na tome nam sigurno UEFA neće aplaudirati, neminovna je kazna – riječi su Srebrića.
- Nastojimo odgojnim djelovanjem suzbiti takve neželjene pojave, upozoravamo da to nije primjereno, da to nisu prijatelji reprezentacije...

Ustaša, ako dobro primjećujemo, ima sve manje, nailaze i na otpor ostatka publike, a za svaki novi poklič stizat će nas i nova kazna...

Srebrić: Čestitam!

Srebrić je pohvalio organizaciju, dalmatinske dane hrvatske reprezentacije:
- Uložili smo mnogo truda za ovu utakmicu, organizacija je bila perfektna, ali znate kako je to, ako imate savršenu organizaciju, a ne pobijediš, ništa ne valja, sve ti je uzalud, pobjeda je najbitnija. Želim istaknuti da smo se ovdje kao i uvijek osjećali ugodno, ali se rezultati zadnjih godina nikako nisu poklapali da budu na naše zadovoljstvo, evo sve dosad! Hvala domaćinima, hvala Braču, Dugopolju, Splitu... U posebnim okolnostima u kojima živi naš nogomet rekao bih da smo stvorili nove odnose i učvrstili povezanost!

Srebrić ne dvoji kako će se protiv Izraela najesen opet igrati u Splitu, demantirao je da Izrael navodno inzistira da se igra u Zagrebu?!
- Gost nema što uvjetovati, jedino da mu trava ne odgovara, ili da je ratno stanje... Poljud je uostalom naš stadion s najboljim uvjetima i licencom - rekao je Srebrić.

Aljoša Asanović je kazao "hvala našem gradu, igrači su se osjećali komforno", Nikola Jurčević bio zadovoljan što se i u Splitu dobila utakmica koja je bila "biti il' ne biti" i to u odličnom ambijentu. 

Požurio zbog pape

Bilić je odradio pressicu, službeni dio u dvorani Brač, potom predahnuo još s novinarima na kavi nekoliko trenutaka u izoliranom kutku ekskluzivne kavane na otvorenom hotela Le Meridien Lav, pa se ubrzo digao i požurio:
- Hvala na svemu, čujemo se, vidimo se... Moram brzo u Zagreb, do 16 sati. I ja sam na popisu uzvanika koji će u audijenciju papi.

Javit će se taktičar Žuti

Je li se javio Robert Prosinečki, zanimalo nas je. Donedavni član stručnog stožera hrvatske reprezentacije sad je trener beogradske Crvene zvezde, a njegov izostanak u stožeru Hrvata nije mali gubitak, jer Žuti je bio – taktičar; u posadi broda na regatama takva uloga je od presudna značenja. Posrtanja u igri mnogi su objašnjavali kako našima na klupi fali fini savjet Prosinečkog, sugestija što rastvara vidike do pobjede. Kasnije su horizonte otvorili Bilić, Asanović i Jurčević i bez Žutoga. Nego, je li im se javio?
- Čujemo se mi redovito, stalno smo u kontaktu. Da vam kažem pravo, sinoć sam ugasio mobitel i upalio ga tek jutros prije  ove pressice, u mobitelu je preko stotinu što poruka, što neodgovorenih poziva, nisam stigao pregledati, ali tu su sigurno pozivi i Prosinečkog. Javit će se on opet danas, bez brige...    

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-06-04 10:56:17 [created_by] => 31 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-06-05 13:42:11 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-06-04 10:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10319 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/06/04/sport/bili.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x468" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38300986 Threads: 3 Questions: 7091598818 Slow queries: 3298803 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608190754 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/domaci-nogomet/i-protiv-izrael-na-poljudu-bilic-ustaskim-poklicima-nigdje-nije-mjesto-pa-ni-na-tribini-134286 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/i-protiv-izrael-na-poljudu-bilic-ustaskim-poklicima-nigdje-nije-mjesto-pa-ni-na-tribini-134286?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 123773 [name] => hrvatskagruzija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatskagruzija [link] => /tag/hrvatskagruzija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => I PROTIV IZRAEL NA POLJUDU Bilić: Ustaškim pokličima nigdje nije mjesto pa ni na tribini [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-13-18-41-46-31 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/06/04/sport/bili.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/06/04/sport/bili.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Prokletstvo je konačno ‘skinuto’ s Gruzijom, u desetom susretu ujedno i prvom splitskom kvalifikacijskom nakon 14 godina konačno je Hrvatska upisala pobjedu na Poljudu. Kao da je Alfred Hitchcock režirao skidanje uroka, do posljednjih petnaestak minuta 0:1, a onda preokret u samoj završnici i 2:1. E to je valjda zaista do Poljuda i Splita. Bilo da igra Hajduk ili Hrvatska ne može nikada ništa jednostavno.

No ovako je zaista slađe. I bilo je izborniku Slavenu Biliću nakon prespavane noći.
- Ovako je i nakon svake utakmice iako je ova doduše zaista bila posebna. Zbog mog rodnog grada, zbog nas dvojice (op.a. mislio na suradnika i sugrađanina Aljošu Asanovića), zbog igrača, zbog 14 godina bez kvalifikacijske utakmice, zbog onoga što su mnogi nazivali Prokletstvom Poljuda, zbog Drage Gabrića, zbog poraza u prošloj utakmici od istog protivnika bila je utakmica specifična - istaknuo je Bilić koji je i sam priznao da bi u slučaju poraza ‘otišao kući’.

Dok je bilo 0:1 činilo se kako bi ga Prokletstvo Poljuda moglo stajati posla.
- To proleti glavom, ali si koncentriran na utakmicu, vjeruješ u igrače i rad. Vodimo utakmicu, nema vremena za negativna razmišljanja, za trošenje energije za nešto što ne može pomoći.

Međutim u zadnjih 15 minuta sve se okrenulo, Bilić ide dalje prema Euru.
- Ne bježim od te situacije, takva je situacija u našem nogometu i našem okruženju. Pričali smo o tome, ali naravno ne za vrijeme utakmice niti nam je to bilo tada u glavi. Samo govorim da se mi s tim znamo nositi i to je dio posla. To suradnike i mene ne demoralizira ni najmanje. Da je bilo neriješeno Hrvatska ne bi kompromitirala svoje šanse za odlazak na Euro, ali bih otišao. Takva je bila situacija, ne govorim da to nije normalno, razumijem to, nisam ljut. No realno da se nije sinoć pobijedilo stvorila bi se atmosfera da bi moj ostanak na klupi bio teško održiv. Niti bi mi se to više i dalo na način da se borim, uvjerevam... - priznao je Bilić, ali i dodao.

- Izuzetno mi je drago što smo mi čvrsti, što guramo naprijed i izgurat ćemo ovo do kraja!

Dugo se Bilićeva momčad mučila s Gruzijcima, tražila rupe u bedemu gostiju, no teško su ih nalazili. Evidentan je bio nedostatak ideje, a još više brzine i inicijative po bokovima.
- Ono što nije bilo dobro u prvom poluvremenu bilo ja da naša četiri igrača koji su bili naprijed, dva centarfora i dva na boku, nisu imali konkretizaciju akcija. I u prvom poluvremenu često smo na boku dolazili u situacije jedan na jedan, pa i dva na jedan, ali smo ih rijetko kada probijali. Kada bismo to i napravili centaršut nije bio adekvatan. To smo popravili u drugom dijelu, iz dvije fantastične akcije. I kada je situacija za centaršut ne treba nužno centrirati ako je tamo pet Gruzijaca, nego se s loptom ulazi u kazneni prostor. Tako smo stvorili prave prilike i na kraju krajeva zabili oba gola - pojasnio je Bilić.

Kalinić je nakon ulaska s klupe zabio pobjednički gol, Dujmović osam minuta nakon ulaska asistirao za prvi gol, a Dudu koji je bio među najvećim kandidatima za izlazak iz igre Kali za drugi. Tanka je linija između genijalca i trenera bez posla.
- Reakcija zamjena nam daje satisfakciju. Drago nam je što su igrači u koje se sumnjalo donijeli preokret. Kada upali onda si dobar, kada ne upali onda te kritiziraju. Ne slažemo mi momčad u pet minuta. U ovaj izbor igrača bili smo sigurni, kao i prije Tbilisija. Tri igrača koji su tada bili apostrofirani kao krivci Dujmović, Lovren i Kalinić koji je u Gruziji bio odsječen bili su u tom susretu među našim najboljim igračima. Nisu oni bili krivci što smo izgubili.

Da smo i drugi put poraženi od Gruzije našli bismo se u vrlo teškoj situaciji (ne i bezizlaznoj), ovako smo zadržali realne izglede za osvajanje prvog mjesta u skupini.
- U dobroj smo situaciji. Sve je na nama, imamo još četiri utakmice. Objektivno bismo u sljedeće dvije trebali pobijediti. Bit će teško i na Malti, da ne govorim tu protiv Izraela (2. i 6. rujna ove godine), ali objektivno mi smo favoriti. Grci će igrati u Izraelu i u Latviji, mogu pobijediti obje, no mi ćemo sigurno dva kola prije kraja znati što nam treba i da li nam uopće nešto treba u Ateni - rekao je Bilić te najavio kako se reprezentacija sada polako priprema za prijateljski susret u s Republikom Irskom u Dublinu 10. kolovoza.

Nakon što se reprezentacija pobjednički vratila u Split najzanimljivije je pitanje gdje će Hrvatska sada ugostiti Izrael. Predsjednik HNS-a Vlatko Marković javno je izjavio kako su o tom zadnju uvijek imali izbornici. Bilić je presijekao gordijski čvor, ili bolje rečeno splitski grop.
- Pričali smo sinoć međusobno i s igračima, najbitnije nam je što oni misle i gdje se osjećaju najugodnije. Mi sigurno ne donosimo odluku gdje ćemo igrati, ali nas se pita i utječemo na odluku. Protiv Izraela se vidimo tu. Igrat će se u Splitu, igrači žele da se tu igra. Prije susreta smo rekli ako sve prođe u redu, bude korektno navijanje, ako pobijedimo da ćemo se vratiti. da će ovo biti novi početak Splita.



FRANE VULAS
SLAVEN ALFIREVIĆ


Crne rupe

Hrvatskoj se ipak često u posljednje vrijeme događaju crne rupe. Nismo dobro stajali tijekom gotovo cijelog susreta u Gruziji, uz objektivne poteškoće s velikim brojem izostanaka tražili smo se i dobar dio poljudskog ogleda.
- I Gruzijcima treba za obje utakmice dati kredit. Gledali smo ih i protiv Grčke i Izraela, nisu neka klasa, ali nisu bezazlena momčad. Način na koji igraju ne odgovara nikome. Mora se napraviti nešto ekstra da se taj bunker probije. Gol nas je presijekao, Igrali smo dobro do određene zone. Nedostajao nam je taj završni korak u pripremi za udarac. Otvorilo nam se u drugom poluvremenu. I velike momčadi profitiraju kada protivniku padne koncentracija i snaga, kada napraviš rošade - pojasnio je Bilić.(FV)

Jela i Petra nisu briljirali

Jelavić i Perišić su u odličnoj formi u klubovima, ali u svom prvom reprezentativnom susretu na Poljudu nisu briljirali.
- Oni su mladi momci, ali nisu samo oni, cijela momčad je bila u grču. pa i Srna također. Svi smo bili motivirani zbog svih specifičnosti, a kada smo se dan prije susreta vratili u Split morali smo se zbog svega smirivati - rekao je Bilić koji je od trećeg bivšeg hajdukovca Nikole kalinića na poluvremenu u šali ‘zatražio’ dva gola.
- Zadovoljan sam i jednim!

Bilić: Osuđujemo pokliče!

Poklič s poljudskog juga "ajmo, ajmo, ajmo ustašeeeee" uzbunio je publiku, nisu sa simpatijama primili skandiranje mladića u crnim majicama u početnim minutama poljudske utakmice, na stranu što je to "bukačenje" razbijalo Torcidin poziv na bojkot  navijanja prvih 14 minuta...

Ajmo, ajmo, ustaše nije sjelo publici, pobunili su se, ostatku gledatelja na tom "U" sektoru sve to se nije svidjelo ni najmanje, došlo je do prijepora, pa su ušli i policijski oklopnici sa štitovima da okupiraju sektor "U", spriječe incident, uvedu mir i utišaju, zaustave daljnje skandiranje.

Ne treba govoriti da su takvi slogani neprikladni, te kažnjivi, da je civilizacija kakvu danas poznajemo na to vrlo osjetljiva, da su UEFA i FIFA posebice alergični na te stvari i da afirmiraju "no racism, respect"!

Što kažu u HNS-u na sve to, pitalo se i na pressici najprije izbornika Slavena Bilića, potom i glavnog tajnika Zorislava Srebrića. Bilić je kazivao:
- Naravno da takve pokliče treba osuditi, treba ih izolirati, pa odstraniti, njima nigdje nije mjesto... Zar mislite da smo mi krivi zbog toga? Ne, nismo za to odgovorni, ne možemo biti, mi možemo samo osuditi i kazati kako to nisu naši navijači, to uopće nije sporno. Svoj odgojni zadatak trebaju imati i mediji, pa kuća, škola, znate kako sve to ide redom. Odgoj je najvažniji, od malih nogu – rekao je Bilić.
- Srebrić ne krije kako smatra da će se zbog tih povika HNS suočiti opet s kaznom, novčanom globom. Povika, istini za volju, nije bilo previše, brzo su utišani, može ih se i minimalizirati, premda ne treba prešutjeti, zatvarati oči i uši pred njima:
- Na tome nam sigurno UEFA neće aplaudirati, neminovna je kazna – riječi su Srebrića.
- Nastojimo odgojnim djelovanjem suzbiti takve neželjene pojave, upozoravamo da to nije primjereno, da to nisu prijatelji reprezentacije...

Ustaša, ako dobro primjećujemo, ima sve manje, nailaze i na otpor ostatka publike, a za svaki novi poklič stizat će nas i nova kazna...

Srebrić: Čestitam!

Srebrić je pohvalio organizaciju, dalmatinske dane hrvatske reprezentacije:
- Uložili smo mnogo truda za ovu utakmicu, organizacija je bila perfektna, ali znate kako je to, ako imate savršenu organizaciju, a ne pobijediš, ništa ne valja, sve ti je uzalud, pobjeda je najbitnija. Želim istaknuti da smo se ovdje kao i uvijek osjećali ugodno, ali se rezultati zadnjih godina nikako nisu poklapali da budu na naše zadovoljstvo, evo sve dosad! Hvala domaćinima, hvala Braču, Dugopolju, Splitu... U posebnim okolnostima u kojima živi naš nogomet rekao bih da smo stvorili nove odnose i učvrstili povezanost!

Srebrić ne dvoji kako će se protiv Izraela najesen opet igrati u Splitu, demantirao je da Izrael navodno inzistira da se igra u Zagrebu?!
- Gost nema što uvjetovati, jedino da mu trava ne odgovara, ili da je ratno stanje... Poljud je uostalom naš stadion s najboljim uvjetima i licencom - rekao je Srebrić.

Aljoša Asanović je kazao "hvala našem gradu, igrači su se osjećali komforno", Nikola Jurčević bio zadovoljan što se i u Splitu dobila utakmica koja je bila "biti il' ne biti" i to u odličnom ambijentu. 

Požurio zbog pape

Bilić je odradio pressicu, službeni dio u dvorani Brač, potom predahnuo još s novinarima na kavi nekoliko trenutaka u izoliranom kutku ekskluzivne kavane na otvorenom hotela Le Meridien Lav, pa se ubrzo digao i požurio:
- Hvala na svemu, čujemo se, vidimo se... Moram brzo u Zagreb, do 16 sati. I ja sam na popisu uzvanika koji će u audijenciju papi.

Javit će se taktičar Žuti

Je li se javio Robert Prosinečki, zanimalo nas je. Donedavni član stručnog stožera hrvatske reprezentacije sad je trener beogradske Crvene zvezde, a njegov izostanak u stožeru Hrvata nije mali gubitak, jer Žuti je bio – taktičar; u posadi broda na regatama takva uloga je od presudna značenja. Posrtanja u igri mnogi su objašnjavali kako našima na klupi fali fini savjet Prosinečkog, sugestija što rastvara vidike do pobjede. Kasnije su horizonte otvorili Bilić, Asanović i Jurčević i bez Žutoga. Nego, je li im se javio?
- Čujemo se mi redovito, stalno smo u kontaktu. Da vam kažem pravo, sinoć sam ugasio mobitel i upalio ga tek jutros prije  ove pressice, u mobitelu je preko stotinu što poruka, što neodgovorenih poziva, nisam stigao pregledati, ali tu su sigurno pozivi i Prosinečkog. Javit će se on opet danas, bez brige...    

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/i-protiv-izrael-na-poljudu-bilic-ustaskim-poklicima-nigdje-nije-mjesto-pa-ni-na-tribini-134286 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0bc6ec67a890f7e1caaefababbae94614e83f820 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=I+PROTIV+IZRAEL+NA+POLJUDU+Bili%C4%87%3A+Usta%C5%A1kim+pokli%C4%8Dima+nigdje+nije+mjesto+pa+ni+na+tribini&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fi-protiv-izrael-na-poljudu-bilic-ustaskim-poklicima-nigdje-nije-mjesto-pa-ni-na-tribini-134286 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fi-protiv-izrael-na-poljudu-bilic-ustaskim-poklicima-nigdje-nije-mjesto-pa-ni-na-tribini-134286 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

I PROTIV IZRAEL NA POLJUDU Bilić: Ustaškim pokličima nigdje nije mjesto pa ni na tribini

Piše PSD.
4. lipnja 2011. - 12:55
Prokletstvo je konačno ‘skinuto’ s Gruzijom, u desetom susretu ujedno i prvom splitskom kvalifikacijskom nakon 14 godina konačno je Hrvatska upisala pobjedu na Poljudu. Kao da je Alfred Hitchcock režirao skidanje uroka, do posljednjih petnaestak minuta 0:1, a onda preokret u samoj završnici i 2:1. E to je valjda zaista do Poljuda i Splita. Bilo da igra Hajduk ili Hrvatska ne može nikada ništa jednostavno.

No ovako je zaista slađe. I bilo je izborniku Slavenu Biliću nakon prespavane noći.
- Ovako je i nakon svake utakmice iako je ova doduše zaista bila posebna. Zbog mog rodnog grada, zbog nas dvojice (op.a. mislio na suradnika i sugrađanina Aljošu Asanovića), zbog igrača, zbog 14 godina bez kvalifikacijske utakmice, zbog onoga što su mnogi nazivali Prokletstvom Poljuda, z...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 20:41