stdClass Object ( [id] => 1169832 [title] => HNS se izvukao iz nezavidne situacije i isposlovao dobar ugovor za TV prava, a to velikim dijelom može zahvaliti - Hajduku [alias] => hns-se-izvukao-iz-nezavidne-situacije-i-isposlovao-dobar-ugovor-za-tv-prava-a-puno-toga-moze-zahvaliti-hajduku [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

HNS je ponedjeljak objavio da je sklopio ugovor za TV i medijska prava za 1. HNL od kojega bi trebao uprihoditi 44 milijuna eura za četiri godine.

„Izvršni odbor HNS-a na današnjoj je sjednici razmotrio tri pristigle ponude te je donio odluku da će odabrati ponudu Hrvatskog Telekoma, koja je s iznosom od devet milijuna eura po godini bila najizdašnija. Tako će u četiri godine, koliko je predviđeno trajanje ugovora, Hrvatski Telekom za pripadajuća TV prava uplatiti HNS-u 36 milijuna eura. Također, prihvaćena je ponuda SuperSporta za medijska prava u iznosu od 1.5 milijuna eura po natjecateljskoj godini za sponzorska prava te 500.000 eura po natjecateljskoj godini za prava klađenja”, stajalo je u službenom priopćenju Saveza.

HNS se tako uspješno izvukao iz nezavidne situacije u kojoj se našao nakon što je postalo jasno da Endorphin Magine LTD neće ispuniti uvjete na koje se obvezao u kolovozu 2020. godine. Podsjetimo, britansko-švedska tvrtka je za 10 godina (7 fiksno + opcija produženja za dodatne 3) trebala platiti 103 milijuna eura, a potpisivanje ugovora tada su s oduševljenjem dočekali svi prvoligaši osim Hajduka.

Marin Brbić jedini je kritizirao cijeli proces navodeći izostanak garancije da će ugovor biti ispoštovan kao najveći problem u cijeloj priči. Ostali su, pak, bili oduševljeni time što će HNL klubovi između sebe dijeliti otprilike šest puta veći iznos na godišnjoj bazi nego do sada, a u tome je najglasniji bio predsjednik Rijeke, Damir Mišković, koji je bio i glavni HNS-ov čovjek u pregovorima.

Kada je u kolovozu prošle godine stigla vijest da je Endorphin Magine sklopio ugovor s indonezijskom kućom PT Global Media Visual (Mola TV) po kojem se HNL od 2022. do 2025. trebao prikazivati na teritoriju Indonezije, Malezije, Singapura i Italije, u našem javnom prostoru je prevladalo mišljenje kako je to konačna potvrda da se ne radi o snu, već o javi (igra riječi nije namjerna).

No, nakon što Endorphin Magine nije uplatio bankovna jamstva u zadanom roku, u siječnju ove godine se javio strah da tvrtka sa sjedištem u Londonu ipak neće ispoštovati dogovor, što se naposljetku pokazalo točnim. U javnost su se tada počele plasirati tvrdnje kako bi i 70 posto od dogovorene vrijednosti također bio odličan posao za klubove, jer bi to svejedno predstavljalo ogroman skok u odnosu na postojeći ugovor, čija je vrijednost očigledno bila ispod svake razine. Ali HNS je na kraju uspio isposlovati ugovor koji je, prema službenim informacijama, čak i malo bolji od onoga što je prije godinu i pol dana ponudila britansko-švedska tvrtka.

U svemu tome teško se oteti dojmu da je to bilo moguće uvelike zahvaljujući - Hajduku.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Kada je Savez, tada još uvijek formalno predvođen Davorom Šukerom, u travnju 2020. raspisao natječaj za dostavu ponuda za otkup TV prava, situacija u HNL-u je bila kudikamo drugačija nego danas. Porast kvalitete u odnosu na period u kojem se sklapao postojeći ugovor za TV prava bio je evidentan, ali korona je stopirala sve aktivnosti na terenima, a Dinamo je u trenutku prekida prvenstva imao 18 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu Rijeku, koja se zajedno s Hajdukom, Osijekom i Lokomotivom borila za drugu poziciju koja je tada vodila u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Bijeli su u tom razdoblju igrali toplo/hladno (više hladno, nego toplo) i oko kluba se stvorila mučna atmosfera. Fast forward na veljaču 2022. i imamo kudikamo drugačiju situaciju.

Borba za naslov prvaka sasvim je otvorena i sva četiri pretendenta nalaze se unutar samo četiri boda (Hajduk i Dinamo s utakmicom manje u odnosu na Osijek i Rijeku). Prvenstvo je postalo puno zanimljivije i konkurentnije, ali najveći pomak vidljiv je kada je Hajduk u pitanju. Bijeli su se od tada pa do danas stabilizirali, a igrački kadar u puno je aspekata najuzbudljiviji u ligi i pravi mamac za ljubitelje domaćeg nogometa, bez obzira na to bili oni navijači Hajduka ili ne.

Malo tko je mogao zamisliti prije godinu i pol da će Hajduk imati ekipu u kojoj će istovremeno igrati Filip Krovinović, Marko Livaja i Nikola Kalinić, dok su se i transferi tipa Ferra iz Benfice, koji je to prije nekoliko godina slovio za jednog od najvećih stoperskih talenata Europe, također činili praktički nemogućima. Ako tu ubrojimo i pojavu mladih nada kao što su Stipe Biuk i Marin Ljubičić te u kontekst stavimo činjenicu da momčad napokon izgleda kao da ima glavu i rep, jasno je zašto je HT spreman platiti toliki iznos za prava na prijenos HNL-a.

Hajduk je već godinama najgledaniji klub u ligi - i na stadionu i pred malim ekranima - a ove sezone ga je na Poljud došlo pogledati ukupno 98.568 ljudi. Samo za usporedbu, domaćim utakmicama svih ostalih ekipa zajedno prisustvovalo je ukupno 141.916 gledatelja, a treba se uzeti u obzir da je Hajduk do sada odigrao samo 10 domaćih susreta, za razliku od ostalih ekipa koje su odigrale između 11 i 13, da će zaostalu utakmicu igrati protiv Dinama u Splitu, te da je cijeli dopušteni kapacitet od 40 posto za subotnju utakmicu s Rijekom već danima rasprodan.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Uz sve to, Hajduk je u utorak navečer prešao brojku od 51.000 članova, i to u samo 53 dana od početka godine, a broj onih koji će se učlaniti u klub sigurno će nastaviti rasti. Sve to utječe na atraktivnost proizvoda koji je HT odlučio masno platiti, a iako u tom kontekstu ne treba zanemariti ni činjenicu da je Mislav Oršić ostao u Dinamu, kao ni to što se Osijek pojačao Mijom Caktašem i Kristijanom Lovrićem, zbog čega je borba za naslov postala još zanimljivija, Savez je uspio postići navedenu cijenu TV prava velikim dijelom zahvaljujući jačanju Hajduka. Jer, da je situacija danas ista kao i prije godinu i pol, HT vjerojatno ne bi ponudio toliki iznos nakon što bi HNS-u propao dogovor s Endorphin Magineom.

Računica je jednostavna: Bijele ionako uvijek gleda veliki broj ljudi, a kada su rezultati dobri, ta brojka raste, što automatizmom znači da su tvrtke spremne više platiti za TV prava.

Što se tiče tih 11 milijuna eura po sezoni, prvoligaši će dobiti najveći dio kolača, dok će se ostatak „preliti” na klubove iz Druge HNL, futsala i ženskog nogometa, a još uvijek nije definiran model raspodjele novca među sudionicima 1. HNL. Najvjerojatniji scenarij je taj da će se određeni dio raspodijeliti svim prvoligašima u jednakom omjeru, a da će drugi dio ovisiti o kvantitativnim kriterijima. Rezultat bi zasigurno trebao biti jedan od tih kriterija, ali isto tako bi u obzir trebalo uzeti popularnost kluba, odnosno gledanost, jer ako jedan klub na domaćim utakmicama gleda gotovo isti broj ljudi kao i sve ostale zajedno, logično je zaključiti da taj klub privlači najveći broj gledatelja i pred malim ekranima, a samim time ima veliki udio u vrijednosti TV prava.

Raskid ugovora s Endorphin Magineom za HNS je ispao sreća u nesreći, jer su s jedne strane dobili još i veći godišnji prihod, dok kraći ugovor znači i potencijalno bolje uvjete za četiri godine, a možda čak i prije. A u svemu tome veliku je ulogu odigrao najatraktivniji segment proizvoda zvanog Prva HNL - Hajduk.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komentar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => komentar 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-02-22 10:32:27 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-02-23 10:47:49 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2022-02-23 09:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 151 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/02\/22\/13080588.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/22\/20909574.jpg","\/images\/slike\/2022\/02\/22\/20908532.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1458x983","hd_13080588_1920.jpg":"1920x1080","k_13080588_1280.jpg":"1280x1280","k_13080588_1024.jpg":"1024x1024","k_13080588_640.jpg":"640x640","k_13080588_480.jpg":"480x480","k_13080588_340.jpg":"340x340","k_13080588_220.jpg":"220x220","o_13080588_1280.jpg":"1280x862","o_13080588_1024.jpg":"1024x690","o_13080588_640.jpg":"640x431","o_13080588_480.jpg":"480x323","o_13080588_340.jpg":"340x229","o_13080588_220.jpg":"220x148","h_13080588_1280.jpg":"1280x854","h_13080588_1024.jpg":"1024x683","h_13080588_640.jpg":"640x427","h_13080588_480.jpg":"480x320","h_13080588_340.jpg":"340x227","h_13080588_220.jpg":"220x147","pp_13080588_1280.jpg":"1006x1280","pp_13080588_1024.jpg":"805x1024","pp_13080588_640.jpg":"503x640","pp_13080588_480.jpg":"377x480","pp_13080588_340.jpg":"267x340","pp_13080588_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1306","hd_20909574_1920.jpg":"1920x1080","k_20909574_1280.jpg":"1280x1280","k_20909574_1024.jpg":"1024x1024","k_20909574_640.jpg":"640x640","k_20909574_480.jpg":"480x480","k_20909574_340.jpg":"340x340","k_20909574_220.jpg":"220x220","o_20909574_1280.jpg":"1280x870","o_20909574_1024.jpg":"1024x696","o_20909574_640.jpg":"640x435","o_20909574_480.jpg":"480x326","o_20909574_340.jpg":"340x231","o_20909574_220.jpg":"220x149","h_20909574_1280.jpg":"1280x854","h_20909574_1024.jpg":"1024x683","h_20909574_640.jpg":"640x427","h_20909574_480.jpg":"480x320","h_20909574_340.jpg":"340x227","h_20909574_220.jpg":"220x147","pp_20909574_1280.jpg":"1006x1280","pp_20909574_1024.jpg":"805x1024","pp_20909574_640.jpg":"503x640","pp_20909574_480.jpg":"377x480","pp_20909574_340.jpg":"267x340","pp_20909574_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_20908532_1920.jpg":"1920x1080","k_20908532_1280.jpg":"1280x1280","k_20908532_1024.jpg":"1024x1024","k_20908532_640.jpg":"640x640","k_20908532_480.jpg":"480x480","k_20908532_340.jpg":"340x340","k_20908532_220.jpg":"220x220","o_20908532_1280.jpg":"1280x854","o_20908532_1024.jpg":"1024x683","o_20908532_640.jpg":"640x427","o_20908532_480.jpg":"480x320","o_20908532_340.jpg":"340x226","o_20908532_220.jpg":"220x146","h_20908532_1280.jpg":"1280x854","h_20908532_1024.jpg":"1024x683","h_20908532_640.jpg":"640x427","h_20908532_480.jpg":"480x320","h_20908532_340.jpg":"340x227","h_20908532_220.jpg":"220x147","pp_20908532_1280.jpg":"1006x1280","pp_20908532_1024.jpg":"805x1024","pp_20908532_640.jpg":"503x640","pp_20908532_480.jpg":"377x480","pp_20908532_340.jpg":"267x340","pp_20908532_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14932074 Threads: 6 Questions: 3143694610 Slow queries: 7009368 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234836025 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) ) [link] => /sport/domaci-nogomet/hns-se-izvukao-iz-nezavidne-situacije-i-isposlovao-dobar-ugovor-za-tv-prava-a-puno-toga-moze-zahvaliti-hajduku-1169832 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/hns-se-izvukao-iz-nezavidne-situacije-i-isposlovao-dobar-ugovor-za-tv-prava-a-puno-toga-moze-zahvaliti-hajduku-1169832?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232477 [name] => hns [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hns [link] => /tag/hns ) [1] => stdClass Object ( [id] => 477722 [name] => HT Prva HNL [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ht-prva-hnl [link] => /tag/ht-prva-hnl ) [2] => stdClass Object ( [id] => 285271 [name] => hrvatski telekom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-telekom [link] => /tag/hrvatski-telekom ) [3] => stdClass Object ( [id] => 810 [name] => HAJDUK [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [4] => stdClass Object ( [id] => 353885 [name] => TV prava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tv-prava [link] => /tag/tv-prava ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komentar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => HNS se izvukao iz nezavidne situacije i isposlovao dobar ugovor za TV prava, a to velikim dijelom može zahvaliti - Hajduku [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/13080588.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vladimir Dugandžić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/13080588.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/20909574.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/02/22/20908532.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

HNS je ponedjeljak objavio da je sklopio ugovor za TV i medijska prava za 1. HNL od kojega bi trebao uprihoditi 44 milijuna eura za četiri godine.

„Izvršni odbor HNS-a na današnjoj je sjednici razmotrio tri pristigle ponude te je donio odluku da će odabrati ponudu Hrvatskog Telekoma, koja je s iznosom od devet milijuna eura po godini bila najizdašnija. Tako će u četiri godine, koliko je predviđeno trajanje ugovora, Hrvatski Telekom za pripadajuća TV prava uplatiti HNS-u 36 milijuna eura. Također, prihvaćena je ponuda SuperSporta za medijska prava u iznosu od 1.5 milijuna eura po natjecateljskoj godini za sponzorska prava te 500.000 eura po natjecateljskoj godini za prava klađenja”, stajalo je u službenom priopćenju Saveza.

HNS se tako uspješno izvukao iz nezavidne situacije u kojoj se našao nakon što je postalo jasno da Endorphin Magine LTD neće ispuniti uvjete na koje se obvezao u kolovozu 2020. godine. Podsjetimo, britansko-švedska tvrtka je za 10 godina (7 fiksno + opcija produženja za dodatne 3) trebala platiti 103 milijuna eura, a potpisivanje ugovora tada su s oduševljenjem dočekali svi prvoligaši osim Hajduka.

Marin Brbić jedini je kritizirao cijeli proces navodeći izostanak garancije da će ugovor biti ispoštovan kao najveći problem u cijeloj priči. Ostali su, pak, bili oduševljeni time što će HNL klubovi između sebe dijeliti otprilike šest puta veći iznos na godišnjoj bazi nego do sada, a u tome je najglasniji bio predsjednik Rijeke, Damir Mišković, koji je bio i glavni HNS-ov čovjek u pregovorima.

Kada je u kolovozu prošle godine stigla vijest da je Endorphin Magine sklopio ugovor s indonezijskom kućom PT Global Media Visual (Mola TV) po kojem se HNL od 2022. do 2025. trebao prikazivati na teritoriju Indonezije, Malezije, Singapura i Italije, u našem javnom prostoru je prevladalo mišljenje kako je to konačna potvrda da se ne radi o snu, već o javi (igra riječi nije namjerna).

No, nakon što Endorphin Magine nije uplatio bankovna jamstva u zadanom roku, u siječnju ove godine se javio strah da tvrtka sa sjedištem u Londonu ipak neće ispoštovati dogovor, što se naposljetku pokazalo točnim. U javnost su se tada počele plasirati tvrdnje kako bi i 70 posto od dogovorene vrijednosti također bio odličan posao za klubove, jer bi to svejedno predstavljalo ogroman skok u odnosu na postojeći ugovor, čija je vrijednost očigledno bila ispod svake razine. Ali HNS je na kraju uspio isposlovati ugovor koji je, prema službenim informacijama, čak i malo bolji od onoga što je prije godinu i pol dana ponudila britansko-švedska tvrtka.

U svemu tome teško se oteti dojmu da je to bilo moguće uvelike zahvaljujući - Hajduku.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

Kada je Savez, tada još uvijek formalno predvođen Davorom Šukerom, u travnju 2020. raspisao natječaj za dostavu ponuda za otkup TV prava, situacija u HNL-u je bila kudikamo drugačija nego danas. Porast kvalitete u odnosu na period u kojem se sklapao postojeći ugovor za TV prava bio je evidentan, ali korona je stopirala sve aktivnosti na terenima, a Dinamo je u trenutku prekida prvenstva imao 18 bodova prednosti u odnosu na drugoplasiranu Rijeku, koja se zajedno s Hajdukom, Osijekom i Lokomotivom borila za drugu poziciju koja je tada vodila u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Bijeli su u tom razdoblju igrali toplo/hladno (više hladno, nego toplo) i oko kluba se stvorila mučna atmosfera. Fast forward na veljaču 2022. i imamo kudikamo drugačiju situaciju.

Borba za naslov prvaka sasvim je otvorena i sva četiri pretendenta nalaze se unutar samo četiri boda (Hajduk i Dinamo s utakmicom manje u odnosu na Osijek i Rijeku). Prvenstvo je postalo puno zanimljivije i konkurentnije, ali najveći pomak vidljiv je kada je Hajduk u pitanju. Bijeli su se od tada pa do danas stabilizirali, a igrački kadar u puno je aspekata najuzbudljiviji u ligi i pravi mamac za ljubitelje domaćeg nogometa, bez obzira na to bili oni navijači Hajduka ili ne.

Malo tko je mogao zamisliti prije godinu i pol da će Hajduk imati ekipu u kojoj će istovremeno igrati Filip Krovinović, Marko Livaja i Nikola Kalinić, dok su se i transferi tipa Ferra iz Benfice, koji je to prije nekoliko godina slovio za jednog od najvećih stoperskih talenata Europe, također činili praktički nemogućima. Ako tu ubrojimo i pojavu mladih nada kao što su Stipe Biuk i Marin Ljubičić te u kontekst stavimo činjenicu da momčad napokon izgleda kao da ima glavu i rep, jasno je zašto je HT spreman platiti toliki iznos za prava na prijenos HNL-a.

Hajduk je već godinama najgledaniji klub u ligi - i na stadionu i pred malim ekranima - a ove sezone ga je na Poljud došlo pogledati ukupno 98.568 ljudi. Samo za usporedbu, domaćim utakmicama svih ostalih ekipa zajedno prisustvovalo je ukupno 141.916 gledatelja, a treba se uzeti u obzir da je Hajduk do sada odigrao samo 10 domaćih susreta, za razliku od ostalih ekipa koje su odigrale između 11 i 13, da će zaostalu utakmicu igrati protiv Dinama u Splitu, te da je cijeli dopušteni kapacitet od 40 posto za subotnju utakmicu s Rijekom već danima rasprodan.

---

image
Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Uz sve to, Hajduk je u utorak navečer prešao brojku od 51.000 članova, i to u samo 53 dana od početka godine, a broj onih koji će se učlaniti u klub sigurno će nastaviti rasti. Sve to utječe na atraktivnost proizvoda koji je HT odlučio masno platiti, a iako u tom kontekstu ne treba zanemariti ni činjenicu da je Mislav Oršić ostao u Dinamu, kao ni to što se Osijek pojačao Mijom Caktašem i Kristijanom Lovrićem, zbog čega je borba za naslov postala još zanimljivija, Savez je uspio postići navedenu cijenu TV prava velikim dijelom zahvaljujući jačanju Hajduka. Jer, da je situacija danas ista kao i prije godinu i pol, HT vjerojatno ne bi ponudio toliki iznos nakon što bi HNS-u propao dogovor s Endorphin Magineom.

Računica je jednostavna: Bijele ionako uvijek gleda veliki broj ljudi, a kada su rezultati dobri, ta brojka raste, što automatizmom znači da su tvrtke spremne više platiti za TV prava.

Što se tiče tih 11 milijuna eura po sezoni, prvoligaši će dobiti najveći dio kolača, dok će se ostatak „preliti” na klubove iz Druge HNL, futsala i ženskog nogometa, a još uvijek nije definiran model raspodjele novca među sudionicima 1. HNL. Najvjerojatniji scenarij je taj da će se određeni dio raspodijeliti svim prvoligašima u jednakom omjeru, a da će drugi dio ovisiti o kvantitativnim kriterijima. Rezultat bi zasigurno trebao biti jedan od tih kriterija, ali isto tako bi u obzir trebalo uzeti popularnost kluba, odnosno gledanost, jer ako jedan klub na domaćim utakmicama gleda gotovo isti broj ljudi kao i sve ostale zajedno, logično je zaključiti da taj klub privlači najveći broj gledatelja i pred malim ekranima, a samim time ima veliki udio u vrijednosti TV prava.

Raskid ugovora s Endorphin Magineom za HNS je ispao sreća u nesreći, jer su s jedne strane dobili još i veći godišnji prihod, dok kraći ugovor znači i potencijalno bolje uvjete za četiri godine, a možda čak i prije. A u svemu tome veliku je ulogu odigrao najatraktivniji segment proizvoda zvanog Prva HNL - Hajduk.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vladimir Dugandžić/Cropix Vladimir Dugandžić/Cropix Paun Paunović/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/hns-se-izvukao-iz-nezavidne-situacije-i-isposlovao-dobar-ugovor-za-tv-prava-a-puno-toga-moze-zahvaliti-hajduku-1169832 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c3421842d5a2181354684bbead31cc02d21aaf07 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=HNS+se+izvukao+iz+nezavidne+situacije+i+isposlovao+dobar+ugovor+za+TV+prava%2C+a+to+velikim+dijelom+mo%C5%BEe+zahvaliti+-+Hajduku&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fhns-se-izvukao-iz-nezavidne-situacije-i-isposlovao-dobar-ugovor-za-tv-prava-a-puno-toga-moze-zahvaliti-hajduku-1169832 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fhns-se-izvukao-iz-nezavidne-situacije-i-isposlovao-dobar-ugovor-za-tv-prava-a-puno-toga-moze-zahvaliti-hajduku-1169832 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => komentar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

HNS se izvukao iz nezavidne situacije i isposlovao dobar ugovor za TV prava, a to velikim dijelom može zahvaliti - Hajduku

23. veljače 2022. - 10:33

HNS je ponedjeljak objavio da je sklopio ugovor za TV i medijska prava za 1. HNL od kojega bi trebao uprihoditi 44 milijuna eura za četiri godine.

„Izvršni odbor HNS-a na današnjoj je sjednici razmotrio tri pristigle ponude te je donio odluku da će odabrati ponudu Hrvatskog Telekoma, koja je s iznosom od devet milijuna eura po godini bila najizdašnija. Tako će u četiri godine, koliko je predviđeno trajanje ugovora, Hrvatski Telekom za pripadajuća TV prava uplatiti HNS-u 36 milijuna eura. Također, prihvaćena je ponuda SuperSporta za medijska prava u iznosu od 1.5 milijuna eura po natjecateljskoj godini za sponzorska prava te 500.000 eura po natjecateljskoj godini za prava klađenja”, stajalo je u službenom priopćenju Saveza.

HNS se tako uspješno izvukao iz nezavidne situac...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 06:58