stdClass Object ( [id] => 18671 [title] => Edo Pezzi: Torcida vodi plaćenu hajku protiv mene [alias] => edo-pezzi-torcida-vodi-placenu-hajku-protiv-mene [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Prošao sam cijeli novinarski staž bez ijedne sudske tužbe, a na koncu te tuži kolega, i to za nešto što nisi napravio. To je presedan. Pogotovo što se zna tko je poslao tu spornu SMS poruku

Edo Pezzi:
“Bio sam strašno omiljen do nekih pet godina prije penzije”
Razgovor s kolegom po novinarskom kruhu Edom Pezzijem na temu “treće poluvrijeme”, ono mirovinsko, počeo sam slučajno - u hvarskoj uvali Stupišće gdje smo se susreli na điti kao kolege po nautičkim guštima.

Onda smo dogovorili nastavak u zajedničkoj lučici Zenta nakon povratka s mora i nakon uvjetne presude teške 30 dana zatvora za klevetu kolege koja je umirovljenom doajenu splitskog i hrvatskog radijskog sportskog novinarstva u većini novina osigurala karticu teksta sa slikom. Što se radijskog etera tiče, tu stanke za njegov glas nije ni bilo.

Navodno si već dugo u mirovini. Ovo navodno, jer se čini da u radnom pogledu nimalo ne miruješ?

- Pa nije baš tako. Puno sam manje aktivan. Čuju me ljudi da nešto radim, ali ono najosnovnije - redakcijski tempo, svakodnevno planiranje, praćenje informacija da ti nešto ne pobjegne, organiziranje posla – sve je to daleko od mene.

Sad sam apsolutno u onom pravom trećem poluvremenu gdje radim komentare i ponešto što možda moje mlađe kolege još uvijek ne mogu. Ponekad i nešto prenosim, jer ih je premalo. Ali što se tiče putovanja i onog žestokog tempa, to je palo za osamdeset posto.

Otkada si u formalno u mirovini?

- Dvije godine i osam mjeseci.

I, kako izgleda život jednog novinarskog penzionera?

- Iako za mene neće biti nikad mira, jer mi je takav temperament, i iako imam puno ponuda za razne poslove, uglavnom sve odbijam. Jer, fantastično se ujutro ustati, a ne imati nikakvu obvezu. Mislim da je to treće razdoblje o kojem svi govore na svoj način, ako si koliko - toliko situiran, jedno od ljepših razdoblja.

Znači nisi kao drugi ostao šokiran visinom mirovine?

- Nisam, smatram da mi je mirovina solidna. Uz nekakve male uštede što sam ih kroz život stalno skupljao zahvaljujući ocu koji mi je uvijek govorio: - Nemoj, sine, da ti se dogodi da ne mo’š kupit kašetu vina i ‘Slobodnu’! – ja sam osigurao normalan život i potpuno sam zadovoljan.

Mnogi naše kolege kažu da je novinarstvo neizlječiva strast. Slažeš li se s njima i jesi li još „bolestan“?

- Je, to je istina. Najbolje to vidim kad sam negdje na moru i kad mi jave neku vijest, tad jednostavno moram reagirati. Nisam u stanju ugasiti mobitel i isključiti se. Ili se javim kolegama ili napravim sam, ali jednostavno bez toga ne mogu.

U mirovini te zapala i sudska osuda za uvredu kolege Zdravka Solde u aktivnim novinarskim danima. Dobio si uvjetno 30 dana zatvora. Je li ti to jedini “sukob” sa zakonom“ u karijeri?

- Zapravo jest, jer sam prošao cijeli novinarski staž bez ijedne sudske tužbe. Na koncu te tuži kolega i to za nešto što nisi napravio. Ja ću u svojoj autobiografiji obraditi taj slučaj, jer konzultiram i brojne eksperte izvan Hrvatske i ispada da je to presedan.

Pogotovo što se zna tko je poslao tu spornu SMS poruku. Ona je mogla biti tema redakcije prije dvije godine, ali nikako jednog ovakvog, barem po meni, autogola sudstva. Možda je najbolju definiciju svega toga dala moja velika prijateljica i umjetnica Nenni Delmestre.

Misleći da sam napisao taj SMS, a nisam, rekla je: - Kad bi nas u kazalištu za to tužili i sudili, nikad ne bi bilo ni probe, ni predstave, niti bi itko s ikim govorio!

Jedni te dižu u zvijezde kao sportskog novinara, drugi žestoko blate, što se vidjelo i na internetskim komentarima oko tvoje presude. Što je po tebi razlog tako polariziranih mišljenja?

- Znaš što, ja sam bio strašno omiljen do nekih pet godina prije penzije. Međutim, kad su zadnjih godina zaredale brojne nagrade i kad mi se malo digla plaća, jer je konačno na HRT-u bila napravljena rejting lista s “frontmenima“ u poslu - od tog trenutka je počela jedna hajka određenih ljudi.

Uglavnom neafirmiranih, nesposobnih i pomalo zločestih. Oni koji su pratili moj rad, znaju kako sam radio: nikad nisam sebe stavljao u prvi plan nego ono što radim, a to znači da mi je bila najvažnija vijest, dobar prijenos, kvalitetan komentar. Ali tako je to u ovom gradu.

Je li u tvojoj novinarskoj karijeri bilo nečega što si želio raditi, a nisi mogao ili uspio?

- Nećeš vjerovati, uvijek sam radio ono što sam želio. Htio sam radio, a ne televiziju gdje sam 1974. imao ponudu za urednika sportskog programa. U Slobodnoj Dalmaciji sam počeo, i ona mi je uvijek ostala velika ljubav. Probao sam sva tri medija, ali radio mi je zbog brzine, dinamičnosti i česte ekskluzivnosti uvijek bio najbliži.

Mislio sam i na neki sportski događaj koji se želio pokriti, a nisi uspio?

- Čini se čudno, ali ostvario sam sve takve želje. Čak sam na kraju karijere otišao na Prvenstvo Europe u nogometu i s pola puta se vratio doma. A tri dana prije zadnje olimpijade izmislio sam da sam bolestan i poslao Fabijanca.

Ćakula s našim novinarom na krmi novog broda

Zašto?

- Zato što su olimpijada i velika natjecanja najkrvaviji novinarski posao. Tu sve manje može doći do izražaja novinarski talent, jer je sve zatvoreno, jer su sportaši blindirani, jer postoje samo uniformirane presice, pa svi novinari imaju iste odgovore.

Ja sam se prije uvijek borio i uspijevao izboriti, zadnji put u Japanu sa izbornikom Jozićem i Vlatkom Markovićem, da igrači budu svaki dan 45 minuta s novinarima. Tako se može realizirati neka ideja, dobiti drugačiji odgovor i komentar. Danas kad se oko igrača radi bunker, to je Sizifov posao, tu nema pravog novinarstva. Zato sam odustao.

Koje su ti godine karijere bile najzanimljivije u sportskom i novinarskom smislu?

- Najzanimljivije su bile prve godine. Kad počinješ prenositi, kad se dokazuješ, afirmiraš, putuješ, upoznaješ nove ljude. Drugi je zanimljivi val u mojoj karijeri bio kad sam u suradnji s vizionarom i pravim čovjekom Ognjenom Naglićem 1992. osmišljavao hrvatski program nakon raspada Jugoslavije.

Moj je doprinos, uz ostalo, bio uvođenje prijenosa s dva reportera, prvi put na utakmici Hrvatska - SAD. Mislim da su to najljepše godine moga života. A od događaja: Svjetsko prvenstvo u košarci u Kanadi, Europsko nogometno prvenstvo u Velikoj Britaniji 1996. i - moje daleko najdraže natjecanje - Svjetsko prvenstvo nogometu u Francuskoj 1998. To je nešto neponovljivo.

Mnogi ne znaju da si dugogodišnji nautičar? Otkud ta strast?

- Ja sam dijete jedrenja i plivanja. Moja mladost se izgrađivala na tim lokacijama. Prvo sam plivao i igrao vaterpolo u “Jadrana”, a jedrenje mi je uvijek bilo hobi u kojem sam bio zakinut jer je bilo teško doći do jedrilica.

Zato sam, čim je to postalo moguće, kupio jedrilicu i ostao joj vjeran sve do ove godine. Mislim da izreka “ploviti se mora...” doista nije fraza, nego istina. Veći je gušt probuditi se u brodu u laguni na Budikovcu, nego išta drugo na svitu. To ti znaš dobro.

Nedavno si prodao jedrilicu i kupio motorni brod. Zašto si “izdao jedra“?

- Nisam izdao, i ubuduće ću desetak dana godišnje jedriti s prijateljima. Međutim, dođu godine i fizička ograničenja, a na jedrilici uvijek treba više raditi nego na motornom brodu.

Uz to, doktorica mi je zabranila biti predugo na suncu. Ovaj brod nije veći od jedrilice, ali u 9 metara nudi veći komfor i mobilnost... Samo ja uvijek uz nešto dobro napravim i nešto loše, pa sam kupio motorni brod sad kad je poskupila nafta.

Kad koristiš pramčani propeler, čuo sam da govoriš: - Buljo, skreni desno, skreni lijevo! Zašto Buljo?

- Svi znaju da mi je Juroslav Buljubašić kao sin, jer sam u njega vjerovao kad nitko nije. Ali mnogi ne znaju da sam sve one reklame za njega snimio prijateljski, bez kune.

I sad kad sam kupovao brod, pa su neki prijatelji uskočili s nekim sitnicama, on je “uskočio“ pramčanim propelerom za lakši manevar. Zato stalno govorim: Buljo, skreni, Buljo radiš ka’ bog!

Mali si dioničar Splitsko-dalmatinske banke, zašto si baš tu uložio novac?

- Opet zbog Bulje. Svoju ušteđevinu od par desetaka tisuća eura uložio sam u njegovu banku, jer samo njemu mogu reći: - Buljo, zaklat ću te ako mi novac propadne! Zapravo, vjerujem mu, a ta mi ušteđevina donosi dodatak na penziju.

Misliš li uložiti u dionice „Hajduka“ i smatraš li to dobrom investicijom?

- Ja ću kupiti jednu dionicu, jer je želim imati doma na zidu. Ali ne mislim da su sportske organizacije profitabilne što se novca tiče. Svi koji s toga aspekta idu, sigurno neće uložiti tamo novac.

Kad povučeš crtu pod svoj novinarski rad, jesi li zadovoljan?

- Apsolutno. Uvijek se može više u životu, ali znam koliko je truda i znoja stajalo iza toga, koliko godina bez subote i nedjelje, koliko sam davao sebe.

Torcida mi radi veliku nepravdu

Torcida te zadnjih godina ne voli previše, a ranije jest. Zamjeraju ti da si bio presklon Branku Grgiću i nekritičan prema njemu. Osjećaš li se “krivim”?

- Strašno mi je drago što si postavio to pitanje. Ako je itko prema meni bio nepošten, to je Torcida zadnjih godina. Ja sam prezentirao i predstavljao Torcidu u Jugoslaviji, oni ne znaju što je značilo doći svojevremeno u Niš, u Kragujevac, u Tuzlu..., gdje su me kao navijača Hajduka dočekivali zvižducima, pljuvali, napadali. A

 sad se pojavljuju i neki transparenti protiv mene. Mislim da je sve to pilotirano, da je netko platio da se to napravi. Nije slučajno što sve to kolidira i s nekim kadrovskim promjenama u Hajduku, gdje su mislili da sam ja utjecao, a ja sam uvijek oko kadrovskih pitanja želio biti po strani.

On koji znaju bit moga posla i moga razmišljanja, znaju da sam stalno u mislima na Sjeveru, da mi je navijač Hajduka svetinja, da sam s tim navijačima prošao puno toga. A povezivanje s Grgićem? Ja ću jednako tako pomoći i Perošu, kao što bih pomogao i Jerkovu.

Bilo kome ću pomoći, jer imam ogromno iskustvo. Ne znam zašto se prema Grgiću stvorila takva haranga, premda mogu naslućivati. Možda je iz samog kluba išla. A u tome je puno nepoštenog, jer on je dao sebe, on je živio za Hajduka.

Branku sam još prvog dana rekao: - Bit ću za tebe i pomagat ću ti ako budeš krajnje pošten. Ali ako uđeš u bilo kakvu financijsku malverzaciju, a ja to otkrijem, mrtav si.

Od mene si mrtav. I mislim da je on neokaljan izgurao mandat. Nije pošteno na takav se način oprostiti od njega. Ja nisam taj koji ostavlja prijatelje. Uvijek sam radio po svojoj savjesti i nitko mi tu ne može “a” reći.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Prošao sam cijeli novinarski staž bez ijedne sudske tužbe, a na koncu te tuži kolega, i to za nešto što nisi napravio. To je presedan. Pogotovo što se zna tko je poslao tu spornu SMS poruku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOAJEN SPORTSKOG RADIJSKOG NOVINARSTVA, O TREĆEM ŽIVOTNOM POLUVREMENU I PRVOJ ZATVORSKOJ PRESUDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2008-08-23 18:03:38 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2008-08-24 21:13:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2008-08-24 11:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11944 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/08/24/Nedjeljna/EDOPEZZ00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x245" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4477060 Threads: 2 Questions: 145012150 Slow queries: 61828 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4319490 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/domaci-nogomet/edo-pezzi-torcida-vodi-placenu-hajku-protiv-mene-18671 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/edo-pezzi-torcida-vodi-placenu-hajku-protiv-mene-18671?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 208497 [name] => edopezzi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => edopezzi [link] => /tag/edopezzi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Prošao sam cijeli novinarski staž bez ijedne sudske tužbe, a na koncu te tuži kolega, i to za nešto što nisi napravio. To je presedan. Pogotovo što se zna tko je poslao tu spornu SMS poruku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOAJEN SPORTSKOG RADIJSKOG NOVINARSTVA, O TREĆEM ŽIVOTNOM POLUVREMENU I PRVOJ ZATVORSKOJ PRESUDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Edo Pezzi: Torcida vodi plaćenu hajku protiv mene [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-22-05-43-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/08/24/Nedjeljna/EDOPEZZ00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/08/24/Nedjeljna/EDOPEZZ00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Prošao sam cijeli novinarski staž bez ijedne sudske tužbe, a na koncu te tuži kolega, i to za nešto što nisi napravio. To je presedan. Pogotovo što se zna tko je poslao tu spornu SMS poruku

Edo Pezzi:
“Bio sam strašno omiljen do nekih pet godina prije penzije”
Razgovor s kolegom po novinarskom kruhu Edom Pezzijem na temu “treće poluvrijeme”, ono mirovinsko, počeo sam slučajno - u hvarskoj uvali Stupišće gdje smo se susreli na điti kao kolege po nautičkim guštima.

Onda smo dogovorili nastavak u zajedničkoj lučici Zenta nakon povratka s mora i nakon uvjetne presude teške 30 dana zatvora za klevetu kolege koja je umirovljenom doajenu splitskog i hrvatskog radijskog sportskog novinarstva u većini novina osigurala karticu teksta sa slikom. Što se radijskog etera tiče, tu stanke za njegov glas nije ni bilo.

Navodno si već dugo u mirovini. Ovo navodno, jer se čini da u radnom pogledu nimalo ne miruješ?

- Pa nije baš tako. Puno sam manje aktivan. Čuju me ljudi da nešto radim, ali ono najosnovnije - redakcijski tempo, svakodnevno planiranje, praćenje informacija da ti nešto ne pobjegne, organiziranje posla – sve je to daleko od mene.

Sad sam apsolutno u onom pravom trećem poluvremenu gdje radim komentare i ponešto što možda moje mlađe kolege još uvijek ne mogu. Ponekad i nešto prenosim, jer ih je premalo. Ali što se tiče putovanja i onog žestokog tempa, to je palo za osamdeset posto.

Otkada si u formalno u mirovini?

- Dvije godine i osam mjeseci.

I, kako izgleda život jednog novinarskog penzionera?

- Iako za mene neće biti nikad mira, jer mi je takav temperament, i iako imam puno ponuda za razne poslove, uglavnom sve odbijam. Jer, fantastično se ujutro ustati, a ne imati nikakvu obvezu. Mislim da je to treće razdoblje o kojem svi govore na svoj način, ako si koliko - toliko situiran, jedno od ljepših razdoblja.

Znači nisi kao drugi ostao šokiran visinom mirovine?

- Nisam, smatram da mi je mirovina solidna. Uz nekakve male uštede što sam ih kroz život stalno skupljao zahvaljujući ocu koji mi je uvijek govorio: - Nemoj, sine, da ti se dogodi da ne mo’š kupit kašetu vina i ‘Slobodnu’! – ja sam osigurao normalan život i potpuno sam zadovoljan.

Mnogi naše kolege kažu da je novinarstvo neizlječiva strast. Slažeš li se s njima i jesi li još „bolestan“?

- Je, to je istina. Najbolje to vidim kad sam negdje na moru i kad mi jave neku vijest, tad jednostavno moram reagirati. Nisam u stanju ugasiti mobitel i isključiti se. Ili se javim kolegama ili napravim sam, ali jednostavno bez toga ne mogu.

U mirovini te zapala i sudska osuda za uvredu kolege Zdravka Solde u aktivnim novinarskim danima. Dobio si uvjetno 30 dana zatvora. Je li ti to jedini “sukob” sa zakonom“ u karijeri?

- Zapravo jest, jer sam prošao cijeli novinarski staž bez ijedne sudske tužbe. Na koncu te tuži kolega i to za nešto što nisi napravio. Ja ću u svojoj autobiografiji obraditi taj slučaj, jer konzultiram i brojne eksperte izvan Hrvatske i ispada da je to presedan.

Pogotovo što se zna tko je poslao tu spornu SMS poruku. Ona je mogla biti tema redakcije prije dvije godine, ali nikako jednog ovakvog, barem po meni, autogola sudstva. Možda je najbolju definiciju svega toga dala moja velika prijateljica i umjetnica Nenni Delmestre.

Misleći da sam napisao taj SMS, a nisam, rekla je: - Kad bi nas u kazalištu za to tužili i sudili, nikad ne bi bilo ni probe, ni predstave, niti bi itko s ikim govorio!

Jedni te dižu u zvijezde kao sportskog novinara, drugi žestoko blate, što se vidjelo i na internetskim komentarima oko tvoje presude. Što je po tebi razlog tako polariziranih mišljenja?

- Znaš što, ja sam bio strašno omiljen do nekih pet godina prije penzije. Međutim, kad su zadnjih godina zaredale brojne nagrade i kad mi se malo digla plaća, jer je konačno na HRT-u bila napravljena rejting lista s “frontmenima“ u poslu - od tog trenutka je počela jedna hajka određenih ljudi.

Uglavnom neafirmiranih, nesposobnih i pomalo zločestih. Oni koji su pratili moj rad, znaju kako sam radio: nikad nisam sebe stavljao u prvi plan nego ono što radim, a to znači da mi je bila najvažnija vijest, dobar prijenos, kvalitetan komentar. Ali tako je to u ovom gradu.

Je li u tvojoj novinarskoj karijeri bilo nečega što si želio raditi, a nisi mogao ili uspio?

- Nećeš vjerovati, uvijek sam radio ono što sam želio. Htio sam radio, a ne televiziju gdje sam 1974. imao ponudu za urednika sportskog programa. U Slobodnoj Dalmaciji sam počeo, i ona mi je uvijek ostala velika ljubav. Probao sam sva tri medija, ali radio mi je zbog brzine, dinamičnosti i česte ekskluzivnosti uvijek bio najbliži.

Mislio sam i na neki sportski događaj koji se želio pokriti, a nisi uspio?

- Čini se čudno, ali ostvario sam sve takve želje. Čak sam na kraju karijere otišao na Prvenstvo Europe u nogometu i s pola puta se vratio doma. A tri dana prije zadnje olimpijade izmislio sam da sam bolestan i poslao Fabijanca.

Ćakula s našim novinarom na krmi novog broda

Zašto?

- Zato što su olimpijada i velika natjecanja najkrvaviji novinarski posao. Tu sve manje može doći do izražaja novinarski talent, jer je sve zatvoreno, jer su sportaši blindirani, jer postoje samo uniformirane presice, pa svi novinari imaju iste odgovore.

Ja sam se prije uvijek borio i uspijevao izboriti, zadnji put u Japanu sa izbornikom Jozićem i Vlatkom Markovićem, da igrači budu svaki dan 45 minuta s novinarima. Tako se može realizirati neka ideja, dobiti drugačiji odgovor i komentar. Danas kad se oko igrača radi bunker, to je Sizifov posao, tu nema pravog novinarstva. Zato sam odustao.

Koje su ti godine karijere bile najzanimljivije u sportskom i novinarskom smislu?

- Najzanimljivije su bile prve godine. Kad počinješ prenositi, kad se dokazuješ, afirmiraš, putuješ, upoznaješ nove ljude. Drugi je zanimljivi val u mojoj karijeri bio kad sam u suradnji s vizionarom i pravim čovjekom Ognjenom Naglićem 1992. osmišljavao hrvatski program nakon raspada Jugoslavije.

Moj je doprinos, uz ostalo, bio uvođenje prijenosa s dva reportera, prvi put na utakmici Hrvatska - SAD. Mislim da su to najljepše godine moga života. A od događaja: Svjetsko prvenstvo u košarci u Kanadi, Europsko nogometno prvenstvo u Velikoj Britaniji 1996. i - moje daleko najdraže natjecanje - Svjetsko prvenstvo nogometu u Francuskoj 1998. To je nešto neponovljivo.

Mnogi ne znaju da si dugogodišnji nautičar? Otkud ta strast?

- Ja sam dijete jedrenja i plivanja. Moja mladost se izgrađivala na tim lokacijama. Prvo sam plivao i igrao vaterpolo u “Jadrana”, a jedrenje mi je uvijek bilo hobi u kojem sam bio zakinut jer je bilo teško doći do jedrilica.

Zato sam, čim je to postalo moguće, kupio jedrilicu i ostao joj vjeran sve do ove godine. Mislim da izreka “ploviti se mora...” doista nije fraza, nego istina. Veći je gušt probuditi se u brodu u laguni na Budikovcu, nego išta drugo na svitu. To ti znaš dobro.

Nedavno si prodao jedrilicu i kupio motorni brod. Zašto si “izdao jedra“?

- Nisam izdao, i ubuduće ću desetak dana godišnje jedriti s prijateljima. Međutim, dođu godine i fizička ograničenja, a na jedrilici uvijek treba više raditi nego na motornom brodu.

Uz to, doktorica mi je zabranila biti predugo na suncu. Ovaj brod nije veći od jedrilice, ali u 9 metara nudi veći komfor i mobilnost... Samo ja uvijek uz nešto dobro napravim i nešto loše, pa sam kupio motorni brod sad kad je poskupila nafta.

Kad koristiš pramčani propeler, čuo sam da govoriš: - Buljo, skreni desno, skreni lijevo! Zašto Buljo?

- Svi znaju da mi je Juroslav Buljubašić kao sin, jer sam u njega vjerovao kad nitko nije. Ali mnogi ne znaju da sam sve one reklame za njega snimio prijateljski, bez kune.

I sad kad sam kupovao brod, pa su neki prijatelji uskočili s nekim sitnicama, on je “uskočio“ pramčanim propelerom za lakši manevar. Zato stalno govorim: Buljo, skreni, Buljo radiš ka’ bog!

Mali si dioničar Splitsko-dalmatinske banke, zašto si baš tu uložio novac?

- Opet zbog Bulje. Svoju ušteđevinu od par desetaka tisuća eura uložio sam u njegovu banku, jer samo njemu mogu reći: - Buljo, zaklat ću te ako mi novac propadne! Zapravo, vjerujem mu, a ta mi ušteđevina donosi dodatak na penziju.

Misliš li uložiti u dionice „Hajduka“ i smatraš li to dobrom investicijom?

- Ja ću kupiti jednu dionicu, jer je želim imati doma na zidu. Ali ne mislim da su sportske organizacije profitabilne što se novca tiče. Svi koji s toga aspekta idu, sigurno neće uložiti tamo novac.

Kad povučeš crtu pod svoj novinarski rad, jesi li zadovoljan?

- Apsolutno. Uvijek se može više u životu, ali znam koliko je truda i znoja stajalo iza toga, koliko godina bez subote i nedjelje, koliko sam davao sebe.

Torcida mi radi veliku nepravdu

Torcida te zadnjih godina ne voli previše, a ranije jest. Zamjeraju ti da si bio presklon Branku Grgiću i nekritičan prema njemu. Osjećaš li se “krivim”?

- Strašno mi je drago što si postavio to pitanje. Ako je itko prema meni bio nepošten, to je Torcida zadnjih godina. Ja sam prezentirao i predstavljao Torcidu u Jugoslaviji, oni ne znaju što je značilo doći svojevremeno u Niš, u Kragujevac, u Tuzlu..., gdje su me kao navijača Hajduka dočekivali zvižducima, pljuvali, napadali. A

 sad se pojavljuju i neki transparenti protiv mene. Mislim da je sve to pilotirano, da je netko platio da se to napravi. Nije slučajno što sve to kolidira i s nekim kadrovskim promjenama u Hajduku, gdje su mislili da sam ja utjecao, a ja sam uvijek oko kadrovskih pitanja želio biti po strani.

On koji znaju bit moga posla i moga razmišljanja, znaju da sam stalno u mislima na Sjeveru, da mi je navijač Hajduka svetinja, da sam s tim navijačima prošao puno toga. A povezivanje s Grgićem? Ja ću jednako tako pomoći i Perošu, kao što bih pomogao i Jerkovu.

Bilo kome ću pomoći, jer imam ogromno iskustvo. Ne znam zašto se prema Grgiću stvorila takva haranga, premda mogu naslućivati. Možda je iz samog kluba išla. A u tome je puno nepoštenog, jer on je dao sebe, on je živio za Hajduka.

Branku sam još prvog dana rekao: - Bit ću za tebe i pomagat ću ti ako budeš krajnje pošten. Ali ako uđeš u bilo kakvu financijsku malverzaciju, a ja to otkrijem, mrtav si.

Od mene si mrtav. I mislim da je on neokaljan izgurao mandat. Nije pošteno na takav se način oprostiti od njega. Ja nisam taj koji ostavlja prijatelje. Uvijek sam radio po svojoj savjesti i nitko mi tu ne može “a” reći.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/edo-pezzi-torcida-vodi-placenu-hajku-protiv-mene-18671 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d3c579ebee1d3609af5326834402ae684074e6bc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Edo+Pezzi%3A+Torcida+vodi+pla%C4%87enu+hajku+protiv+mene&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fedo-pezzi-torcida-vodi-placenu-hajku-protiv-mene-18671 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fedo-pezzi-torcida-vodi-placenu-hajku-protiv-mene-18671 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Prošao sam cijeli novinarski staž bez ijedne sudske tužbe, a na koncu te tuži kolega, i to za nešto što nisi napravio. To je presedan. Pogotovo što se zna tko je poslao tu spornu SMS poruku [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DOAJEN SPORTSKOG RADIJSKOG NOVINARSTVA, O TREĆEM ŽIVOTNOM POLUVREMENU I PRVOJ ZATVORSKOJ PRESUDI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometDOAJEN SPORTSKOG RADIJSKOG NOVINARSTVA, O TREĆEM ŽIVOTNOM POLUVREMENU I PRVOJ ZATVORSKOJ PRESUDI

Edo Pezzi: Torcida vodi plaćenu hajku protiv mene

Piše PSD.
24. kolovoza 2008. - 13:31
Prošao sam cijeli novinarski staž bez ijedne sudske tužbe, a na koncu te tuži kolega, i to za nešto što nisi napravio. To je presedan. Pogotovo što se zna tko je poslao tu spornu SMS poruku

Edo Pezzi:
“Bio sam strašno omiljen do nekih pet godina prije penzije”
Razgovor s kolegom po novinarskom kruhu Edom Pezzijem na temu “treće poluvrijeme”, ono mirovinsko, počeo sam slučajno - u hvarskoj uvali Stupišće gdje smo se susreli na điti kao kolege po nautičkim guštima.

Onda smo dogovorili nastavak u zajedničkoj lučici Zenta nakon povratka s mora i nakon uvjetne presude teške 30 dana...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 00:05