stdClass Object ( [id] => 320769 [title] => Branko Miljuš: Ibrahimović je najbolji na svijetu, a Šestića je bilo nemoguće čuvati [alias] => branko-miljus-ibrahimovic-je-najbolji-na-svijetu-a-sestica-je-bilo-nemoguce-cuvati [catid] => 276 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Daleko najbolji svjetski nogometaš, prema mom mišljenju je Zlatan Ibrahimović. Istina je, Messi i Ronaldo su veliki igrači, svjetske klase, ali se po ničemu ne mogu mjeriti sa švedskim čarobnjakom, kazuje nam na početku nogometne ćakule Branko Miljuš, proslavljeni bek splitskog Hajduka i reprezentacije Jugoslavije, a kasnije nogometaš španjolskog Real Valladolida i portugalske Vitorije iz Setubala.

E, sad mogu se ja s tim slagati ili ne (slažem se), ali kada ti to kaže igrač koji je u svojoj uspješnoj karijeri čuvao neke od najboljih nogometaša svog vremena (Emilija Butraguena, Bernda Schustera, Michela,Huga Sanchesa, a tom nizu on sam dodaje i Miloša Šestića...) i to još vrlo uspješno, onda ova rečenica s početka teksta ima svoju težinu. Da bi dokazao kako ne govori isprazno, Branko Miljuš je i elaborirao zašto on misli da je baš Ibra najbolji nogometaš svijeta.

- Ibra je najkompletniji igrač na svijetu! Čovjek ima kvalitete, sve ono što je potrebno da najbolji igrač na svijetu ima. Izrazito dobro igra glavom, skočan je, skače pod oblake, ima fenomenalnu visinu, strahovito dobar šut, dribling, tehniku koja je u rangu Messijeve, pa čak u nekim segmentima i bolja, kao i brzinu koja je zapanjujuća te koordinaciju pokreta. Njegova snaga je izuzetna, gradi se kao ni jedan nogometaš na svijetu i vlada besprijekorno loptom. Takvu koordinaciju pokreta nisam vidio nikada kod nikoga, pogotovo ne kod nekoga tko je visok skoro dva metra. Jasno da igrači s nižim rastom, koji imaju niže težište, kao Messi, imaju izvanrednu koordinaciju pokreta, ali Ibrina koordinacija je zapanjujuća. Sjetite se samo Petera Croucha. On je približno iste visine kao i Ibrahimović, a ima koordinaciju pokreta otprilike kao stablo - kazuje Miljuš.

Naš sugovornik tvrdi kako su Ibrina rješenja u igri upravo zadivljujuća. Evo i argumentacije...

- Takav vic u igri nisam vidio kod ni jednog nogometaša. Nitko u svijetu nogometa nema takva rješenja igre. Ibrahimović može vodit igru, razigravati svoje suigrače, geometrija u igri mu je upravo fascinantna, osjećaj za prostor je fenomenalan. On i kada je leđima okrenut golu ima osjećaj za prostor bolji nego neki igrači koji su prsima okrenuti golu. Po mom mišljenju, Ibro kao nogometaš nema ni jedne mane - uvjeren je Miljuš.

Ronaldo je predvidiv

U djetinjstvu se Ibro bavio gimnastikom, trenirao je i taekwondo. Zanimalo me koliko su ta dva sporta pomogli Ibri u nogometnoj igri.

- Ta su mu dva sporta donijela "drugu dimenziju" u odnosu na sve ostale nogometaše. On ima toliko fleksibilne mišiće, zglobove, kukove i ligamente da je to upravo nevjerojatno. Čovjek ima 35 godina i sada ga u tim godinama kupuje Manchester United, jedan od najboljih svjetskih klubova, daju mu enormnu plaću i oslanjaju se na njega. Ne bi oni njega kupovali i "bacali novce" da ne znaju što dobivaju. U njegovu slučaju godine nemaju nikakvu otegotnu okolnost. On je sa 35 godina dao u prvenstvu Francuske 35 golova, što znači da će sa 36 godina za United dati 36 golova. Naravno, šalim se, ali mi izgleda da Ibro daje golova po broju svojih godina.

Sve to stoji, ali nije li s 35 godina ipak bliže nogometnoj mirovini nego najsjajnijim izdanjima, pokušavamo zbuniti Miljuša...

- Ne znam kako otkucava njegov biološki sat i ne znam kada će nastupiti njegov pad, ali prema svemu do sada viđenome, on je još uvijek izuzetno fizički moćan. Igračeve najbolje godine su između 29. i 30. godine života. Ali Ibro sve to pobija! Da je tri-četiri godine mlađi, pokorio bi engleski Premiership. Usprkos uvriježenom mišljenju da Ibro živi nesportski, to očito nije istina, pa i u tome treba tražiti razloge njegovu uspjehu. Živi vrlo sportski, i njegov dan je samo u treningu i odlasku kući. Nije od onih koji noćare.

S obzirom na to da je u svojoj dugoj i bogatoj karijeri čuvao veliki broj svjetskih nogometnih zvijezda, zanimalo nas je, koga bi Branku Miljušu, iz najboljih dana, od spomenute trojice "nogometnih Bogova" bilo najteže, odnosno najlakše čuvati.

- Po mom mišljenju je "najlakše" čuvati - Ronalda. Eto, na Europskom prvenstvu u Francuskoj naš Ćorluka ga je "stavio u džep", nije se Ronaldo "spojio" s loptom. Ronaldo ima jak skok, ali se taj skok može braniti. Vrlo je često predvidiv u igri, sve radi "školski". Ima nekoliko finti i samo treba dobro proučiti te finte i s njim nema većih problema. Naravno, Ronaldo onoga koji ga čuva može "razbiti" na brzinu, izdržljivost i snagu, ali ako se igrač koji ga čuva zna postaviti na terenu, onda čuvanje Ronalda nije nepremostiv problem. Njegova najpoznatija finta je "bicikla", ali interesantno je da on vrlo rijetko upotrebljava tu svoju "biciklu" kako bi prešao igrača. On je upotrebljava kako bi svima pokazao da on to zna napraviti. Vrlo je velik sportaš, sve je postigao svojim napornim radom i izuzetno ga cijenim, međutim, mislim da bi s njime najlakše izišao na kraj - ističe Miljuš.

Ne tući Messija!

A Messi?

- Kao i kod Ibre, i kod Messija nikad ne znaš što će učiniti. Ima vic, improvizaciju. On se kao i Ibra, Ronaldhino ili originalni Ronaldo igra nogometa. Njemu je to igra, da prostite, zajebancija, dok mislim da portugalski Ronaldo nogomet doživljava kao posao. Messija moraš udvajat, obavezno uvijek iza sebe moraš imati još jednog igrača, koji će moći reagirati ako te prođe. Messija nikada ne smiješ napadati, jer čim igrač krene prema njemu, on gurne loptu, ubaci u petu brzinu i ode u "oblaku magle". Lopta mu je izuzetno blizu noge i uvijek je u prednosti gurnuti loptu naprijed. Messija se ne smije tući, jer kada ga se tuče on "poludi" i tada ga je najteže čuvati - kazuje Miljuš.

Miljuš je po svom habitusu dešnjak, a igrom slučaja je pola svoje karijere odigrao kao lijevi bek. Drugu polovinu kao desni bek.

- Ma, ja lijevom nogom nisam znao ni hodati ili ući u autobus. Kad sam bio u juniorima Hajduka trener mi je bio veliki Petar Nadoveza. U tadašnju prvu postavu Hajduka mogao sam "upasti" samo kao lijevi bek i Nadoveza me godinu dana učio igrati lijevom nogom, kako bi me mogao koristiti na lijevom beku. I tako sam ja doveo svoju lijevu nogu u optimalno stanje i naučio njome igrati kao da mi je "rođena" za nogomet - kazuje Miljuš.

U svojoj bogatoj karijeri čuvao je svakojake nogometaše, one koji znaju sve, one koji znaju nešto, ali i one koji ne znaju ništa. Koga je bilo najteže čuvati i od koga je najviše strepio, pitamo Miljuša.

Neuhvatljivi Šestić

- Od nikoga nisam strepio i nisam s ni jednim nogometašem imao problema pri čuvanju. Ipak, jedan mi je nogometaš bio velika nepoznanica i njega je bilo izuzetno teško čuvati. On je bio Messi prije Messija. Radi se o Milošu Šestiću, velikom nogometašu Crvene zvezde. On je imao vica u igri, bio je nepredvidljiv. Nikada nisi znao što će napraviti! Sjećam se utakmice protiv Zvezde na Marakani, kada sam ga trebao prvi put čuvati. Da bi me malo oraspoložio i opustio,Ante Biće Mladinić mi je rekao da je čuvati Šestića kao i hvatati divlju svinju. Rekao mi je sljedeće: "Branko, kada seljak donosi na pazar divlju svinju i kada mu ona pobjegne, svi je na pazaru hvataju i trče za njom. Svinja, razumljivo, bježi i trči glavom bez obzira. U trenutku kada svi stanu, stane i svinja i više ne zna gdje će, pa ju je lakše i uhvatiti. E tako ti je čuvati i Šestića. Ne trči za njime, stani, stat će i on, probaj ga izolirati na terenu i neće znati što napraviti". I ja sam poslušao Biću. Svaki put kad bih ja stao, stao bi i Miloš. Igrali smo puno puta jedan protiv drugoga i nikad nam nije dao gol po mojoj strani, a bio je paklen igrač. Ma kažem ti, Messi prije Messija!

Zlatna lopta i balkanski gen

Fascinantno mi je da Ibra nikada nije bio ni blizu Zlatne lopte, a igračina je svjetske kvalitete. Možda je to zbog toga jer je njegov stav neprihvatljiv okolini. On ima balkanski gen. Vrlo je arogantan, mi bismo rekli da je težak tip. Njega može trenirati samo pravi trener-psiholog, koji će njegovu narav znati obuzdati. Njegovi geni mu nisu dali da bude dobitnik Zlatne lopte. Njega može obuzdati samo Mourinho, koji je arogantniji od njega i "teži" tip od njega - kaže Miljuš, koji Mourinha poznaje iz dana kada je igrao u portugalskoj Vitoriji iz Setubala, gdje je danas veliki trener tada vježbao juniore.

Dinaridi su nepresušan izvor

Kako "stara kost" gleda na HNL i na kvalitetu nogometa u ovoj našoj ligi

- Da svake godine iz HNL-a ne ode u inozemstvo nekoliko dobrih igrača, HNL bi bila liga u razini Liga Petice. Područje Dinarida (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora...) područje je gdje se rađaju najveći svjetski sportski talenti. Nogomet, košarka, vaterpolo, tenis... to nema nigdje na svijetu. Sportaši rođeni na tom prostoru imaju najbolju genetiku i genetske predispozicije, enorman talent i samo su im potrebne radne navike da bi bili najbolji - mišljenja je Miljuš.

Ima puno talenta, sad treba vježbati

Ima li na hrvatskom nogometnom nebu novih nada koji bi jednog dana mogle biti svjetske klase?

- U kadetima Hajduka vidio sam dva mladića koji mnogo obećavaju. To su Kreković i Bajić. U Splita ima mali Baturina (sin od bivšeg Hajdukova napadača Mate Baturine, op.a.), a iz Dinama Krizmanić i Čolina. Mislim da je pred njima velika karijera samo ih treba pravilno usmjeriti. Svi oni uz pravi trening i individualne treninge, koje su jedino prepoznali u Dinamu, mogu biti svjetski igrači - ističe Miljuš.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nogometni romantik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-07-24 13:14:57 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-07-25 07:32:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-07-24 13:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 74 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 276 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o domaćem nogometu. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, domaći nogomet [secure] => 0 [page_title] => Domaći nogomet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/07\/24\/branko_miljus1-280813.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/07\/24\/branko_miljus4-280813.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/07\/24\/SP21090904ARH10.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/07\/24\/SP21090904ARH11.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/07\/24\/SP21090904ARH12.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["branko_miljus1-280813","branko_miljus4-280813","SP21090904ARH10","SP21090904ARH11","SP21090904ARH12"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1263x840"},{"size0":"559x840"},{"size0":"1155x840"},{"size0":"1230x840"},{"size0":"942x840"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 276 [name] => Domaći nogomet [alias] => domaci-nogomet [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4403737 Threads: 2 Questions: 140073206 Slow queries: 59598 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4182796 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/domaci-nogomet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/domaci-nogomet/branko-miljus-ibrahimovic-je-najbolji-na-svijetu-a-sestica-je-bilo-nemoguce-cuvati-320769 [printLink] => /sport/domaci-nogomet/branko-miljus-ibrahimovic-je-najbolji-na-svijetu-a-sestica-je-bilo-nemoguce-cuvati-320769?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 232289 [name] => hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 456409 [name] => ronaldo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ronaldo [link] => /tag/ronaldo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 246659 [name] => Zlatan Ibrahimović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zlatan-ibrahimovic [link] => /tag/zlatan-ibrahimovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 447103 [name] => Branko Miljuš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-miljus [link] => /tag/branko-miljus ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nogometni romantik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Branko Miljuš: Ibrahimović je najbolji na svijetu, a Šestića je bilo nemoguće čuvati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/24/branko_miljus1-280813.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => branko_miljus1-280813 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/24/branko_miljus1-280813.jpg [title] => branko_miljus1-280813 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/24/branko_miljus4-280813.jpg [title] => branko_miljus4-280813 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/24/SP21090904ARH10.jpg [title] => SP21090904ARH10 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/24/SP21090904ARH11.jpg [title] => SP21090904ARH11 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/07/24/SP21090904ARH12.jpg [title] => SP21090904ARH12 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Daleko najbolji svjetski nogometaš, prema mom mišljenju je Zlatan Ibrahimović. Istina je, Messi i Ronaldo su veliki igrači, svjetske klase, ali se po ničemu ne mogu mjeriti sa švedskim čarobnjakom, kazuje nam na početku nogometne ćakule Branko Miljuš, proslavljeni bek splitskog Hajduka i reprezentacije Jugoslavije, a kasnije nogometaš španjolskog Real Valladolida i portugalske Vitorije iz Setubala.

E, sad mogu se ja s tim slagati ili ne (slažem se), ali kada ti to kaže igrač koji je u svojoj uspješnoj karijeri čuvao neke od najboljih nogometaša svog vremena (Emilija Butraguena, Bernda Schustera, Michela,Huga Sanchesa, a tom nizu on sam dodaje i Miloša Šestića...) i to još vrlo uspješno, onda ova rečenica s početka teksta ima svoju težinu. Da bi dokazao kako ne govori isprazno, Branko Miljuš je i elaborirao zašto on misli da je baš Ibra najbolji nogometaš svijeta.

- Ibra je najkompletniji igrač na svijetu! Čovjek ima kvalitete, sve ono što je potrebno da najbolji igrač na svijetu ima. Izrazito dobro igra glavom, skočan je, skače pod oblake, ima fenomenalnu visinu, strahovito dobar šut, dribling, tehniku koja je u rangu Messijeve, pa čak u nekim segmentima i bolja, kao i brzinu koja je zapanjujuća te koordinaciju pokreta. Njegova snaga je izuzetna, gradi se kao ni jedan nogometaš na svijetu i vlada besprijekorno loptom. Takvu koordinaciju pokreta nisam vidio nikada kod nikoga, pogotovo ne kod nekoga tko je visok skoro dva metra. Jasno da igrači s nižim rastom, koji imaju niže težište, kao Messi, imaju izvanrednu koordinaciju pokreta, ali Ibrina koordinacija je zapanjujuća. Sjetite se samo Petera Croucha. On je približno iste visine kao i Ibrahimović, a ima koordinaciju pokreta otprilike kao stablo - kazuje Miljuš.

Naš sugovornik tvrdi kako su Ibrina rješenja u igri upravo zadivljujuća. Evo i argumentacije...

- Takav vic u igri nisam vidio kod ni jednog nogometaša. Nitko u svijetu nogometa nema takva rješenja igre. Ibrahimović može vodit igru, razigravati svoje suigrače, geometrija u igri mu je upravo fascinantna, osjećaj za prostor je fenomenalan. On i kada je leđima okrenut golu ima osjećaj za prostor bolji nego neki igrači koji su prsima okrenuti golu. Po mom mišljenju, Ibro kao nogometaš nema ni jedne mane - uvjeren je Miljuš.

Ronaldo je predvidiv

U djetinjstvu se Ibro bavio gimnastikom, trenirao je i taekwondo. Zanimalo me koliko su ta dva sporta pomogli Ibri u nogometnoj igri.

- Ta su mu dva sporta donijela "drugu dimenziju" u odnosu na sve ostale nogometaše. On ima toliko fleksibilne mišiće, zglobove, kukove i ligamente da je to upravo nevjerojatno. Čovjek ima 35 godina i sada ga u tim godinama kupuje Manchester United, jedan od najboljih svjetskih klubova, daju mu enormnu plaću i oslanjaju se na njega. Ne bi oni njega kupovali i "bacali novce" da ne znaju što dobivaju. U njegovu slučaju godine nemaju nikakvu otegotnu okolnost. On je sa 35 godina dao u prvenstvu Francuske 35 golova, što znači da će sa 36 godina za United dati 36 golova. Naravno, šalim se, ali mi izgleda da Ibro daje golova po broju svojih godina.

Sve to stoji, ali nije li s 35 godina ipak bliže nogometnoj mirovini nego najsjajnijim izdanjima, pokušavamo zbuniti Miljuša...

- Ne znam kako otkucava njegov biološki sat i ne znam kada će nastupiti njegov pad, ali prema svemu do sada viđenome, on je još uvijek izuzetno fizički moćan. Igračeve najbolje godine su između 29. i 30. godine života. Ali Ibro sve to pobija! Da je tri-četiri godine mlađi, pokorio bi engleski Premiership. Usprkos uvriježenom mišljenju da Ibro živi nesportski, to očito nije istina, pa i u tome treba tražiti razloge njegovu uspjehu. Živi vrlo sportski, i njegov dan je samo u treningu i odlasku kući. Nije od onih koji noćare.

S obzirom na to da je u svojoj dugoj i bogatoj karijeri čuvao veliki broj svjetskih nogometnih zvijezda, zanimalo nas je, koga bi Branku Miljušu, iz najboljih dana, od spomenute trojice "nogometnih Bogova" bilo najteže, odnosno najlakše čuvati.

- Po mom mišljenju je "najlakše" čuvati - Ronalda. Eto, na Europskom prvenstvu u Francuskoj naš Ćorluka ga je "stavio u džep", nije se Ronaldo "spojio" s loptom. Ronaldo ima jak skok, ali se taj skok može braniti. Vrlo je često predvidiv u igri, sve radi "školski". Ima nekoliko finti i samo treba dobro proučiti te finte i s njim nema većih problema. Naravno, Ronaldo onoga koji ga čuva može "razbiti" na brzinu, izdržljivost i snagu, ali ako se igrač koji ga čuva zna postaviti na terenu, onda čuvanje Ronalda nije nepremostiv problem. Njegova najpoznatija finta je "bicikla", ali interesantno je da on vrlo rijetko upotrebljava tu svoju "biciklu" kako bi prešao igrača. On je upotrebljava kako bi svima pokazao da on to zna napraviti. Vrlo je velik sportaš, sve je postigao svojim napornim radom i izuzetno ga cijenim, međutim, mislim da bi s njime najlakše izišao na kraj - ističe Miljuš.

Ne tući Messija!

A Messi?

- Kao i kod Ibre, i kod Messija nikad ne znaš što će učiniti. Ima vic, improvizaciju. On se kao i Ibra, Ronaldhino ili originalni Ronaldo igra nogometa. Njemu je to igra, da prostite, zajebancija, dok mislim da portugalski Ronaldo nogomet doživljava kao posao. Messija moraš udvajat, obavezno uvijek iza sebe moraš imati još jednog igrača, koji će moći reagirati ako te prođe. Messija nikada ne smiješ napadati, jer čim igrač krene prema njemu, on gurne loptu, ubaci u petu brzinu i ode u "oblaku magle". Lopta mu je izuzetno blizu noge i uvijek je u prednosti gurnuti loptu naprijed. Messija se ne smije tući, jer kada ga se tuče on "poludi" i tada ga je najteže čuvati - kazuje Miljuš.

Miljuš je po svom habitusu dešnjak, a igrom slučaja je pola svoje karijere odigrao kao lijevi bek. Drugu polovinu kao desni bek.

- Ma, ja lijevom nogom nisam znao ni hodati ili ući u autobus. Kad sam bio u juniorima Hajduka trener mi je bio veliki Petar Nadoveza. U tadašnju prvu postavu Hajduka mogao sam "upasti" samo kao lijevi bek i Nadoveza me godinu dana učio igrati lijevom nogom, kako bi me mogao koristiti na lijevom beku. I tako sam ja doveo svoju lijevu nogu u optimalno stanje i naučio njome igrati kao da mi je "rođena" za nogomet - kazuje Miljuš.

U svojoj bogatoj karijeri čuvao je svakojake nogometaše, one koji znaju sve, one koji znaju nešto, ali i one koji ne znaju ništa. Koga je bilo najteže čuvati i od koga je najviše strepio, pitamo Miljuša.

Neuhvatljivi Šestić

- Od nikoga nisam strepio i nisam s ni jednim nogometašem imao problema pri čuvanju. Ipak, jedan mi je nogometaš bio velika nepoznanica i njega je bilo izuzetno teško čuvati. On je bio Messi prije Messija. Radi se o Milošu Šestiću, velikom nogometašu Crvene zvezde. On je imao vica u igri, bio je nepredvidljiv. Nikada nisi znao što će napraviti! Sjećam se utakmice protiv Zvezde na Marakani, kada sam ga trebao prvi put čuvati. Da bi me malo oraspoložio i opustio,Ante Biće Mladinić mi je rekao da je čuvati Šestića kao i hvatati divlju svinju. Rekao mi je sljedeće: "Branko, kada seljak donosi na pazar divlju svinju i kada mu ona pobjegne, svi je na pazaru hvataju i trče za njom. Svinja, razumljivo, bježi i trči glavom bez obzira. U trenutku kada svi stanu, stane i svinja i više ne zna gdje će, pa ju je lakše i uhvatiti. E tako ti je čuvati i Šestića. Ne trči za njime, stani, stat će i on, probaj ga izolirati na terenu i neće znati što napraviti". I ja sam poslušao Biću. Svaki put kad bih ja stao, stao bi i Miloš. Igrali smo puno puta jedan protiv drugoga i nikad nam nije dao gol po mojoj strani, a bio je paklen igrač. Ma kažem ti, Messi prije Messija!

Zlatna lopta i balkanski gen

Fascinantno mi je da Ibra nikada nije bio ni blizu Zlatne lopte, a igračina je svjetske kvalitete. Možda je to zbog toga jer je njegov stav neprihvatljiv okolini. On ima balkanski gen. Vrlo je arogantan, mi bismo rekli da je težak tip. Njega može trenirati samo pravi trener-psiholog, koji će njegovu narav znati obuzdati. Njegovi geni mu nisu dali da bude dobitnik Zlatne lopte. Njega može obuzdati samo Mourinho, koji je arogantniji od njega i "teži" tip od njega - kaže Miljuš, koji Mourinha poznaje iz dana kada je igrao u portugalskoj Vitoriji iz Setubala, gdje je danas veliki trener tada vježbao juniore.

Dinaridi su nepresušan izvor

Kako "stara kost" gleda na HNL i na kvalitetu nogometa u ovoj našoj ligi

- Da svake godine iz HNL-a ne ode u inozemstvo nekoliko dobrih igrača, HNL bi bila liga u razini Liga Petice. Područje Dinarida (Hrvatska, BiH, Srbija, Crna Gora...) područje je gdje se rađaju najveći svjetski sportski talenti. Nogomet, košarka, vaterpolo, tenis... to nema nigdje na svijetu. Sportaši rođeni na tom prostoru imaju najbolju genetiku i genetske predispozicije, enorman talent i samo su im potrebne radne navike da bi bili najbolji - mišljenja je Miljuš.

Ima puno talenta, sad treba vježbati

Ima li na hrvatskom nogometnom nebu novih nada koji bi jednog dana mogle biti svjetske klase?

- U kadetima Hajduka vidio sam dva mladića koji mnogo obećavaju. To su Kreković i Bajić. U Splita ima mali Baturina (sin od bivšeg Hajdukova napadača Mate Baturine, op.a.), a iz Dinama Krizmanić i Čolina. Mislim da je pred njima velika karijera samo ih treba pravilno usmjeriti. Svi oni uz pravi trening i individualne treninge, koje su jedino prepoznali u Dinamu, mogu biti svjetski igrači - ističe Miljuš.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
branko_miljus1-280813 branko_miljus4-280813 SP21090904ARH10 SP21090904ARH11 SP21090904ARH12
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/domaci-nogomet/branko-miljus-ibrahimovic-je-najbolji-na-svijetu-a-sestica-je-bilo-nemoguce-cuvati-320769 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=749b024cb03a019ab3ffe10741ec35772938f82c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Branko+Milju%C5%A1%3A+Ibrahimovi%C4%87+je+najbolji+na+svijetu%2C+a+%C5%A0esti%C4%87a+je+bilo+nemogu%C4%87e+%C4%8Duvati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fbranko-miljus-ibrahimovic-je-najbolji-na-svijetu-a-sestica-je-bilo-nemoguce-cuvati-320769 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fdomaci-nogomet%2Fbranko-miljus-ibrahimovic-je-najbolji-na-svijetu-a-sestica-je-bilo-nemoguce-cuvati-320769 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nogometni romantik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Domaći nogometnogometni romantik

Branko Miljuš: Ibrahimović je najbolji na svijetu, a Šestića je bilo nemoguće čuvati

24. srpnja 2016. - 15:15
branko_miljus1-280813

Daleko najbolji svjetski nogometaš, prema mom mišljenju je Zlatan Ibrahimović. Istina je, Messi i Ronaldo su veliki igrači, svjetske klase, ali se po ničemu ne mogu mjeriti sa švedskim čarobnjakom, kazuje nam na početku nogometne ćakule Branko Miljuš, proslavljeni bek splitskog Hajduka i reprezentacije Jugoslavije, a kasnije nogometaš španjolskog Real Valladolida i portugalske Vitorije iz Setubala.

E, sad mogu se ja s tim slagati ili ne (slažem se), ali kada ti to kaže igrač koji je u svojoj uspješnoj karijeri čuvao neke od najboljih nogometaša svog vremena (Emilija Butraguena, Bernda Schustera, Michela,Huga Sanchesa, a tom nizu on sam dodaje i Miloša Šestića...) i to još vrlo uspješno, onda ova rečenica s početka teksta ima svoju težinu. Da bi dokazao kako ne govori isprazno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 03:43