StoryEditorOCM

Sprema se spektakl! Gripe su domaćin prvenstva Hrvatske u tajlandskom boksu: ‘Split je centar borilačkih sportova’

Piše David Kapetanović
29. veljače 2024. - 19:43

Hrvatska se posljednjih godina prometnula u pravu velesilu tajlandskog boksa, ili Muay Thaija, ime po kojem je poznatiji. Sa svakog velikog europskog ili svjetskog prvenstva naši borci i borkinje u Hrvatsku donesu novo mnoštvo medalja. A sve to počinje na lokalnoj razini, na prvenstvima unutar države.

Upravo Split će biti domaćin prvenstva Hrvatske koje se ove subote, 2. ožujka održava u velikoj dvorani na Gripama. Velik je to događaj, prvenstvo nikad većih razmjera, a gledatelji će imati priliku pratiti svjetske i europske prvake, ali i mnoge mlade nade i buduće zvijezde u akciji.

- Nakon osam godina prvenstvo se ponovno održava u Splitu. Zadnje je bilo još 2016. godine. Tada je bilo devet mečeva, a sada će ih biti čak 70. Zadnjih godina smo strašno narasli u svim segmentima, a ovo prvenstvo je šlag na tortu. Nema straha za tajlandski boks u Splitu, ovdje su najbolji klubovi, treneri i borci, prednjačimo u Hrvatskoj - rekao je Mario Franić, predsjednik Hrvatskog saveza tajlandskog boksa koji je nedavno i proglašen kao jedan od tri najbolja saveza na svijetu.

- Posebno je zadovoljstvo što se prvenstvo održava u velikoj dvorani na Gripama. To je centar borilačkih sportova u Hrvatskoj, kultno mjesto. Najbolji borci u Europi su se tu borili, bila mi je velika osobna želja da se tu održava prvenstvo - dodao je Franić.

Dodatan motiv dolasku je sigurno i humanitarna akcija u sklopu koje se događaj održava. Naime, svi prihodi prikupljeni od ulaznica bit će donirani udruzi za sindrom Down-21.

image
Tom Dubravec/Cropix

Svjetska prvakinja

Na Gripama će se natjecati i Helena Jurišić, članica Mornara, višestruka svjetska prvakinja.

- Čast je boriti se u svom gradu, iako sam se borila svugdje po svijetu, na velikim scenama, posebno je u Splitu. Prvi put se natječem u tajlandskom boksu ovdje. Spremna sam i veselim se suboti. Osjećam mali pritisak kao i uvijek, ali ja to uglavnom preokrenem u svoju korist.

Uz Helenu je već dugi niz godina njen brat i trener u Mornaru, ali i direktor reprezentacije Dario Jurišić:

- Prvenstvo Hrvatske je jako bitno da vidimo formu natjecatelja i potencijalne kandidate za velika natjecanja. Već smo u svjetskom vrhu, ali moramo stvarati nove borce.

Ako želite gledati najbolje borce svijeta u akciji uživo, navratite u subotu do Gripa, borbe se održavaju cijeli dan, a finale je na rasporedu oko 19 sati, taman da stignete s Poljuda.

image
Ivica Čavka/HSTB
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:55