stdClass Object ( [id] => 264183 [title] => Zakupci PIS-ovih daščara: Derutno je i nesigurno, ali je jeftino [alias] => zakupci-pis-ovih-dascara-derutno-je-i-nesigurno-ali-je-jeftino [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Drvene prizemnice koje je dobro nagrizlo vrijeme, neuredan okoliš, smeće po kantunima... slika je koju pružaju PIS-ove barake zgurene na jednoj od najatraktivnijih splitskih lokacija, nedaleko od mora na Spinutu. I ne samo da djeluju derutno i tužno, barake su i opasno mjesto, sudeći prema požaru koji je zbog kvara na instalacijama u utorak do temelja poharao jednu od njih.

U unutrašnjosti baraka promočeni stropovi prijete neonskim rasvjetnim tijelima, strujne instalacije, na mnogim mjestima nezaštićene, pružaju se po svim zidovima, dok su podovi u pravilu u najgorem stanju, pa prastarih linoleumskih obloga više nema nego što ih ima. S vanjske strane na sve strane vise odlomljene daske i potrgane rolete, stakla su polomljena, a kroz šikaru koja obrasta puteljke i skuplja smeće teško se kretati.

Minimalni najam

Na tom području nalazi se 16 drvenih baraka, starih gotovo 40 godina, od kojih je polovina u nekoj vrsti najma, a zakupljuje ih 25 različitih privatnih ili pravnih osoba, svatko pod drugim uvjetima, s tim da je prosječna cijena najma po četvornome metru oko četiri eura, a dobar dio zakupaca svoju najamninu rješava nekom kompenzacijom.

Tu borave oni koji zbog teške ekonomske situacije ne nalaze prihvatljiv i cjenovno dostupan radni prostor za obavljanje svoje djelatnosti, pa rado prihvaćaju ovu vrlo atraktivnu lokaciju, unatoč lošem stanju baraka, budući da ih uglavnom dobivaju ispod cijene, a nerijetko i bez naknade. Direktor poduzeća PIS Željko Bilić, koji prostore u barakama iznajmljuje zakupcima, nije bio dostupan za komentar, budući da je, kako je naveo, policiji potpisao da neće davati izjave medijima s obzirom na tekuću istragu. No, kako doznajemo, barake se “afitaju” bez očekivane financijske koristi budući da ovo poduzeće već niz godina bilježi gubitke, a sve kako bi ih zakupci sami obnavljali i time usporili propadanje.

Ivica Marić iz skejterskoga kluba ‘Urban element’: Odlazimo
Jedan od zakupaca je i Zoran Ergović, vlasnik škole ronjenja, koji tvrdi da za 80 četvornih metara poslovnog prostora plaća minimalnu cijenu mjesečnog najma, koja pokriva trošak režija i tekućeg održavanja.

– Ne mogu vam reći točan iznos jer je to poslovna tajna, ali ja sam zadovoljan tim dogovorom. Mi smo prostor uredili kad smo se uselili, za što nam je umanjen najam, a od tada nam vlasnik osigurava tekuće održavanje, pa ako gdje procuri voda ili se nešto pokvari, domar dolazi po našem pozivu i popravlja kvar. Sve imamo, struju, vodu, kanalizaciju... Istina je da je opće stanje loše, ali mi sebi ionako ne možemo priuštiti ništa bolje, tako da smo zadovoljni ovim – naglasio je ovaj zakupac.

Slična je situacija i sa skejterskim klubom “Urban element”, koji se smjestio u jednoj od baraka, pa tako direktor toga kluba Ivica Marić navodi da su u najmu tog prostora od 2009. godine i da trošak najma kompenziraju radovima na sanaciji krovišta svih baraka, te da im kao neprofitnoj organizaciji to vrlo odgovara.

Neraspoloženi za razgovor

– Imali smo dobru suradnju sve do prije godinu dana, kad su počela previranja oko vlasništva, a sada se moramo odseliti jer se ovdje više ne osjećamo sigurno. Godišnje izgori jedna baraka, pa je pitanje trenutka kad će red doći i na našu, što si mi ne smijemo dopustiti. Ovdje je pohranjen naš muzej, cijela povijest našeg kluba, sve fotografije, sve uspomene... – ističe osnivač ovoga kluba u kojem se odgajaju nove generacije skejtera.

Osim neprofitnih udruga, u barakama posluje i niz profitnih subjekata, međutim, nitko od zaposlenika koje smo tamo zatekli nije bio raspoložen za izjave novinama, a ako bi nam se koji i pokušao na nešto potužiti, njihovi bi ih nadređeni u tome brzo spriječili.

Vrijeme u barakama odavno je stalo, a prisutni kao da levitiraju u prostoru, te se nesigurni, strahujući od toga što će im donijeti sutra, ipak nadaju boljem scenariju od onoga koji je zadesio stanare barake koju je progutala vatra.

Tanja Giovanelli
Snimio JAKOV PRKIĆ/CROPIX

Svatko radi što ga je volja

Neposredno uz barake, čak njima okruženo, nalazi se i nekoliko manjih obiteljskih kuća, od čijih smo stanara doznali da i tamo vlada nered jer putove svatko za sebe probija i zatvara, kako kome dođe volja, pa među susjedima nisu rijetke prepirke, budući da i sami moraju presuditi čije je što, jer se to očito nikoga ne tiče.

Od mlade Sare Munitić doznajemo da nemaju ni kontejner za smeće.
– Najbliži kontejner nalazi se gore kod prvog nebodera. Već smo nekoliko puta pisali Banovini, ali ništa od njih. Snalazimo se kako znamo, pa sami postavljamo improvizirane kontejnere uz rubove dvorišta, da ne moramo baš svaki čas šetati preko pola naselja.

Grad je prije 14 godina mogao preuzeti barake, a nije

Nakon požara koji je prije dva dana buknuo na području PIS-ovih baraka opravdano se postavlja pitanje što Grad Split može poduzeti kako bi se imovinskopravno i na sve ostale načine riješila ta lokacija, koja već desetljećima egzistira kao svojevrstan geto unutar grada.

Prema onim informacijama koje smo dobili u Službi pravne zaštite, stanova i za poslovne prostore, Grad u ovom trenutku ne može mnogo učiniti. Naime, na tom području trenutačno vlada imovinskopravni nered u smislu broja predmeta koji se vode pred županijskom Uredom državne uprave za povrat zemljišta bivšim vlasnicima.

Naime, tijekom 1976. i 1977. godine to je zemljište deposedirano, odnosno oduzeto vlasnicima u korist tadašnje Općine Split radi izgradnje sportsko-rekreacijskog centra u sklopu Mediteranskih igara, a oni su za to novčano obeštećeni. Uoči održavanja Igara, na toj su lokaciji izgrađene barake, u kojima su bili smješteni radnici. Nakon završetka manifestacije, Poduzeće za izgradnju Splita stupilo je u posjed tih baraka.


Nagodba iz 1996.

U međuvremenu je PIS tužio Općinu Split zbog prava i imovine nekadašnjeg PIS-a nakon reorganizacije, odnosno raskida ugovora s Općinom Split, te je 1996. godine pred Općinskim sudom u Splitu sklopljena nagodba radi razdiobe PIS-ove imovine. Grad je, napominju u Službi, u tom smislu ispunio sve svoje obveze prema ovoj tvrtki.

- Tom nagodbom stranke su se usuglasile da PIS preda barake u posjed Gradu u roku od pet godina od dana njezina zaključenja. Također, nagodbom je Grad kao vlasnik baraka iskazao suglasnost da PIS u tom razdoblju zadrži sva prava i obveze zakupodavca na poslovnim prostorima – stoji, među ostalim, u ovom dokumentu.

Dakle, barake su se do 2001. godine iznajmljivale legalno, temeljem sklopljene nagodbe, a nakon toga tvrtka PIS d.d. nastavlja ih bez ikakvog ugovora s Gradom nelegalno iznajmljivati i dalje i tako sve do danas. Dakle, Grad je prije 14 godina propustio mogućnost da temeljem nagodbe preuzme barake. U tom razdoblju pravo korištenja i zakupa prizemnica prebacivalo se na nekoliko tvrtki kojima je na čelu bio Željko Bilić, koje su sve otišle u stečaj te, kako doznajemo u gradskoj upravi, više ne postoje. Trenutačno je pravo korištenja s jedne od takvih tvrtki - „PIS nekretnina“ prebačeno na njegovu novu tvrtku „Snaga vjetra“, uz suglasnost tvrtke „Treći element“.

Cijelu stvar dodatno je zakomplicirao Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, prema kojemu su bivši vlasnici oduzete zemlje podnijeli u zakonskom roku zahtjeve za povrat zbog utvrđenja prava na naknadu, odnosno povrat tih zemljišta.


Situacija na terenu

Tako sada imamo situaciju da je dio parcela pravomoćno vraćen vlasnicima, dio je u vlasništvu Grada (teniski tereni i dio jedne barake), dio je u postupku povrata, a dio je u žalbenom postupku.
Svakako, u Gradu najavljuju skore tužbe za ispražnjenje i predaju zemljišta te za naknadu štete prema svim onim korisnicima poslovnih prostora koji se nalaze na njegovu vlasništvu. To isto, kažu nam u Službi pravne zaštite, mogu učiniti i ostali vlasnici zemljišta privatnom tužbom.

Nikolina Lulić

SUDSKI POSTUPCI

12 predmeta pravomoćno je okončano, parcele su vraćene vlasnicima
4 žalbena postupka su u tijeku
4 predmeta čekaju odluku upravnog tijela
1 zahtjev za povrat je odbijen
1 predmet zaključen je naknadom u obveznicama RH
1 predmet je u upravnom sporu

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Šesnaest drvenih baraka, starih gotovo 40 godina na Spinutu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jad s pogledom na more [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-02-19 17:34:48 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-02-19 22:00:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-02-19 22:56:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10210 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/02/19/Split/barake_pis8-180215.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x533" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7872831 Threads: 4 Questions: 1579482091 Slow queries: 4819830 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111998403 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/zakupci-pis-ovih-dascara-derutno-je-i-nesigurno-ali-je-jeftino-264183 [printLink] => /split/zakupci-pis-ovih-dascara-derutno-je-i-nesigurno-ali-je-jeftino-264183?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 231027 [name] => pisovebarake [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pisovebarake [link] => /tag/pisovebarake ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Šesnaest drvenih baraka, starih gotovo 40 godina na Spinutu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jad s pogledom na more [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zakupci PIS-ovih daščara: Derutno je i nesigurno, ali je jeftino [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-10-09-26-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/02/19/Split/barake_pis8-180215.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/02/19/Split/barake_pis8-180215.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Drvene prizemnice koje je dobro nagrizlo vrijeme, neuredan okoliš, smeće po kantunima... slika je koju pružaju PIS-ove barake zgurene na jednoj od najatraktivnijih splitskih lokacija, nedaleko od mora na Spinutu. I ne samo da djeluju derutno i tužno, barake su i opasno mjesto, sudeći prema požaru koji je zbog kvara na instalacijama u utorak do temelja poharao jednu od njih.

U unutrašnjosti baraka promočeni stropovi prijete neonskim rasvjetnim tijelima, strujne instalacije, na mnogim mjestima nezaštićene, pružaju se po svim zidovima, dok su podovi u pravilu u najgorem stanju, pa prastarih linoleumskih obloga više nema nego što ih ima. S vanjske strane na sve strane vise odlomljene daske i potrgane rolete, stakla su polomljena, a kroz šikaru koja obrasta puteljke i skuplja smeće teško se kretati.

Minimalni najam

Na tom području nalazi se 16 drvenih baraka, starih gotovo 40 godina, od kojih je polovina u nekoj vrsti najma, a zakupljuje ih 25 različitih privatnih ili pravnih osoba, svatko pod drugim uvjetima, s tim da je prosječna cijena najma po četvornome metru oko četiri eura, a dobar dio zakupaca svoju najamninu rješava nekom kompenzacijom.

Tu borave oni koji zbog teške ekonomske situacije ne nalaze prihvatljiv i cjenovno dostupan radni prostor za obavljanje svoje djelatnosti, pa rado prihvaćaju ovu vrlo atraktivnu lokaciju, unatoč lošem stanju baraka, budući da ih uglavnom dobivaju ispod cijene, a nerijetko i bez naknade. Direktor poduzeća PIS Željko Bilić, koji prostore u barakama iznajmljuje zakupcima, nije bio dostupan za komentar, budući da je, kako je naveo, policiji potpisao da neće davati izjave medijima s obzirom na tekuću istragu. No, kako doznajemo, barake se “afitaju” bez očekivane financijske koristi budući da ovo poduzeće već niz godina bilježi gubitke, a sve kako bi ih zakupci sami obnavljali i time usporili propadanje.

Ivica Marić iz skejterskoga kluba ‘Urban element’: Odlazimo
Jedan od zakupaca je i Zoran Ergović, vlasnik škole ronjenja, koji tvrdi da za 80 četvornih metara poslovnog prostora plaća minimalnu cijenu mjesečnog najma, koja pokriva trošak režija i tekućeg održavanja.

– Ne mogu vam reći točan iznos jer je to poslovna tajna, ali ja sam zadovoljan tim dogovorom. Mi smo prostor uredili kad smo se uselili, za što nam je umanjen najam, a od tada nam vlasnik osigurava tekuće održavanje, pa ako gdje procuri voda ili se nešto pokvari, domar dolazi po našem pozivu i popravlja kvar. Sve imamo, struju, vodu, kanalizaciju... Istina je da je opće stanje loše, ali mi sebi ionako ne možemo priuštiti ništa bolje, tako da smo zadovoljni ovim – naglasio je ovaj zakupac.

Slična je situacija i sa skejterskim klubom “Urban element”, koji se smjestio u jednoj od baraka, pa tako direktor toga kluba Ivica Marić navodi da su u najmu tog prostora od 2009. godine i da trošak najma kompenziraju radovima na sanaciji krovišta svih baraka, te da im kao neprofitnoj organizaciji to vrlo odgovara.

Neraspoloženi za razgovor

– Imali smo dobru suradnju sve do prije godinu dana, kad su počela previranja oko vlasništva, a sada se moramo odseliti jer se ovdje više ne osjećamo sigurno. Godišnje izgori jedna baraka, pa je pitanje trenutka kad će red doći i na našu, što si mi ne smijemo dopustiti. Ovdje je pohranjen naš muzej, cijela povijest našeg kluba, sve fotografije, sve uspomene... – ističe osnivač ovoga kluba u kojem se odgajaju nove generacije skejtera.

Osim neprofitnih udruga, u barakama posluje i niz profitnih subjekata, međutim, nitko od zaposlenika koje smo tamo zatekli nije bio raspoložen za izjave novinama, a ako bi nam se koji i pokušao na nešto potužiti, njihovi bi ih nadređeni u tome brzo spriječili.

Vrijeme u barakama odavno je stalo, a prisutni kao da levitiraju u prostoru, te se nesigurni, strahujući od toga što će im donijeti sutra, ipak nadaju boljem scenariju od onoga koji je zadesio stanare barake koju je progutala vatra.

Tanja Giovanelli
Snimio JAKOV PRKIĆ/CROPIX

Svatko radi što ga je volja

Neposredno uz barake, čak njima okruženo, nalazi se i nekoliko manjih obiteljskih kuća, od čijih smo stanara doznali da i tamo vlada nered jer putove svatko za sebe probija i zatvara, kako kome dođe volja, pa među susjedima nisu rijetke prepirke, budući da i sami moraju presuditi čije je što, jer se to očito nikoga ne tiče.

Od mlade Sare Munitić doznajemo da nemaju ni kontejner za smeće.
– Najbliži kontejner nalazi se gore kod prvog nebodera. Već smo nekoliko puta pisali Banovini, ali ništa od njih. Snalazimo se kako znamo, pa sami postavljamo improvizirane kontejnere uz rubove dvorišta, da ne moramo baš svaki čas šetati preko pola naselja.

Grad je prije 14 godina mogao preuzeti barake, a nije

Nakon požara koji je prije dva dana buknuo na području PIS-ovih baraka opravdano se postavlja pitanje što Grad Split može poduzeti kako bi se imovinskopravno i na sve ostale načine riješila ta lokacija, koja već desetljećima egzistira kao svojevrstan geto unutar grada.

Prema onim informacijama koje smo dobili u Službi pravne zaštite, stanova i za poslovne prostore, Grad u ovom trenutku ne može mnogo učiniti. Naime, na tom području trenutačno vlada imovinskopravni nered u smislu broja predmeta koji se vode pred županijskom Uredom državne uprave za povrat zemljišta bivšim vlasnicima.

Naime, tijekom 1976. i 1977. godine to je zemljište deposedirano, odnosno oduzeto vlasnicima u korist tadašnje Općine Split radi izgradnje sportsko-rekreacijskog centra u sklopu Mediteranskih igara, a oni su za to novčano obeštećeni. Uoči održavanja Igara, na toj su lokaciji izgrađene barake, u kojima su bili smješteni radnici. Nakon završetka manifestacije, Poduzeće za izgradnju Splita stupilo je u posjed tih baraka.


Nagodba iz 1996.

U međuvremenu je PIS tužio Općinu Split zbog prava i imovine nekadašnjeg PIS-a nakon reorganizacije, odnosno raskida ugovora s Općinom Split, te je 1996. godine pred Općinskim sudom u Splitu sklopljena nagodba radi razdiobe PIS-ove imovine. Grad je, napominju u Službi, u tom smislu ispunio sve svoje obveze prema ovoj tvrtki.

- Tom nagodbom stranke su se usuglasile da PIS preda barake u posjed Gradu u roku od pet godina od dana njezina zaključenja. Također, nagodbom je Grad kao vlasnik baraka iskazao suglasnost da PIS u tom razdoblju zadrži sva prava i obveze zakupodavca na poslovnim prostorima – stoji, među ostalim, u ovom dokumentu.

Dakle, barake su se do 2001. godine iznajmljivale legalno, temeljem sklopljene nagodbe, a nakon toga tvrtka PIS d.d. nastavlja ih bez ikakvog ugovora s Gradom nelegalno iznajmljivati i dalje i tako sve do danas. Dakle, Grad je prije 14 godina propustio mogućnost da temeljem nagodbe preuzme barake. U tom razdoblju pravo korištenja i zakupa prizemnica prebacivalo se na nekoliko tvrtki kojima je na čelu bio Željko Bilić, koje su sve otišle u stečaj te, kako doznajemo u gradskoj upravi, više ne postoje. Trenutačno je pravo korištenja s jedne od takvih tvrtki - „PIS nekretnina“ prebačeno na njegovu novu tvrtku „Snaga vjetra“, uz suglasnost tvrtke „Treći element“.

Cijelu stvar dodatno je zakomplicirao Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, prema kojemu su bivši vlasnici oduzete zemlje podnijeli u zakonskom roku zahtjeve za povrat zbog utvrđenja prava na naknadu, odnosno povrat tih zemljišta.


Situacija na terenu

Tako sada imamo situaciju da je dio parcela pravomoćno vraćen vlasnicima, dio je u vlasništvu Grada (teniski tereni i dio jedne barake), dio je u postupku povrata, a dio je u žalbenom postupku.
Svakako, u Gradu najavljuju skore tužbe za ispražnjenje i predaju zemljišta te za naknadu štete prema svim onim korisnicima poslovnih prostora koji se nalaze na njegovu vlasništvu. To isto, kažu nam u Službi pravne zaštite, mogu učiniti i ostali vlasnici zemljišta privatnom tužbom.

Nikolina Lulić

SUDSKI POSTUPCI

12 predmeta pravomoćno je okončano, parcele su vraćene vlasnicima
4 žalbena postupka su u tijeku
4 predmeta čekaju odluku upravnog tijela
1 zahtjev za povrat je odbijen
1 predmet zaključen je naknadom u obveznicama RH
1 predmet je u upravnom sporu

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/zakupci-pis-ovih-dascara-derutno-je-i-nesigurno-ali-je-jeftino-264183 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=82975ef62d86f680e1ad835c8e07f23f95ecfcb2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zakupci+PIS-ovih+da%C5%A1%C4%8Dara%3A+Derutno+je+i+nesigurno%2C+ali+je+jeftino&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzakupci-pis-ovih-dascara-derutno-je-i-nesigurno-ali-je-jeftino-264183 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fzakupci-pis-ovih-dascara-derutno-je-i-nesigurno-ali-je-jeftino-264183 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Šesnaest drvenih baraka, starih gotovo 40 godina na Spinutu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jad s pogledom na more [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitjad s pogledom na more

Zakupci PIS-ovih daščara: Derutno je i nesigurno, ali je jeftino

Piše PSD.
19. veljače 2015. - 23:56

Drvene prizemnice koje je dobro nagrizlo vrijeme, neuredan okoliš, smeće po kantunima... slika je koju pružaju PIS-ove barake zgurene na jednoj od najatraktivnijih splitskih lokacija, nedaleko od mora na Spinutu. I ne samo da djeluju derutno i tužno, barake su i opasno mjesto, sudeći prema požaru koji je zbog kvara na instalacijama u utorak do temelja poharao jednu od njih.

U unutrašnjosti baraka promočeni stropovi prijete neonskim rasvjetnim tijelima, strujne instalacije, na mnogim mjestima nezaštićene, pružaju se po svim zidovima, dok su podovi u pravilu u najgorem stanju, pa prastarih linoleumskih obloga više nema nego što ih ima. S vanjske strane na sve strane vise odlomljene daske i potrgane rolete, stakla su polomljena, a kroz šikaru koja obrasta puteljke i skuplja smeće tešk...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 12:09