StoryEditorOCM
Splitsam se ‘izdao‘

Za internog revizora splitske javne firme zaposlen bivši direktor Hajduka, gradski vijećnik tvrdi: ‘Sve je namješteno!‘

Piše Tanja Gattin
16. veljače 2024. - 21:12

Kada je Josip Markotić (Most) na zadnjoj održanoj sjednici splitskog Gradskog vijeća pitao gradonačelnika Ivicu Puljka zašto nije spriječio namještanje natječaja za zapošljavanje na mjestu internog revizora u gradskoj tvrtki "Promet", po mišljenju Markotića gradonačelnik nije dao konkretan odgovor.

Puljak je, naime, odgovorio na način da ga je pozvao da prijavi ako postoji nešto protuzakonito, te dodao da se osoba koja je zaposlena na natječaju za internog revizora u gradskom prijevozniku ranije javljala na natječaje za direktora, ali da im nije bio dovoljno dobar kandidat za tu funkciju. Potom je gradonačelnik dao riječ svom zamjeniku Bojanu Ivoševiću koji je dodao da se radi o operativnoj odluci direktora gradske tvrtke u koju se oni ne miješaju dok je unutar zakona i budžeta.

Osobe upoznate sa situacijom objašnjavaju kako su kvalifikacije koje mora imati interni revizor zakonski uređene i da za tu nema prostora za tumačenje. No, tvrtka "Promet", napominje naš izvor, nije mogla unutar firme naći osobu koja bi zadovoljavala zakonske uvjete.

Za primjer, u natječaju za internog revizora kojeg je nedavno za svoje potrebe raspisao Grad Split, traži se da kandidat ima sveučilišni diplomski studij ekonomije ili prava, stručno ovlaštenje ministra financija za obavljanje poslova unutarnje revizije, najmanje četiri godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, dok državni stručni ispit može naknadno položiti.

image

Prometova garaža u Hercegovačkoj ulici

Mario Todoric/Cropix

"Promet" je na mjestu internog revizora zaposlio osobu koja je dipl. ing. pomorskog prometa. Radi se o Aljoši Bašiću, nekadašnjem direktoru marketinga Hajduka, ali i Tommyja. Godine 2016. kandidirao se za predsjednika Hajduka, 2022. javio se na javni natječaj za ravnatelja Javne ustanove za upravljanje Park šumom Marijan. Direktor je Dalmacija koncerta, odnosno Melodija Jadrana.

On je zaposlen kao interni revizor jer je "Promet" u sistematizaciji radnog mjesta promijenio uvjete natječaja.

Izvor nam kazuje da je Aljoša Bašić sam kazao vijećniku Markotiću da će biti zaposlen na tom radnom mjestu, nakon čega je ovaj na to upozorio Puljka i njegove zamjenike.

Kontaktirali smo Josipa Markotića s upitom o zapošljavaju Aljoše Bašića. Gradski vijećnik stranke Most inzistira da je Bašićevo ime najmanje bitno u cijeloj priči jer se radi, kaže, o osobi koja je samo iskoristila priliku.

image

Aljoša Bašić

Josko Supic/Cropix

- Koliko god meni njegovo ponašanje bilo neprihvatljivo i ja to ne bih nikad napravio, razumijem da se on samo bori za sebe. Problem je u nakaradnom sustavu koji je omogućio njegovo zapošljavanje, odnosno u Stanku Sapunaru kao direktoru, i Ivici Puljku kao Skupštini "Prometa" – tvrdi Josip Markotić. 

Priča nam da je u kontakt s Aljošom Bašićem došao kada je istraživao izvlačenje novca iz Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom.

- Nakon toga Bašić me je nazvao krajem ljeta i pitao je li ja stopiram njegovo zaposlenje u "Prometu" zbog afere u Hrvatskom domu. Naime, kazao mi je da je zaposlenje dogovorio s direktorom Sapunarom koji mu je prijatelj. Tada nisam ništa znao u zapošljavanju u gradskom prijevozniku jer sam se zbog privatnih obveza na 5 mjeseci povukao iz Gradskog vijeća. Po završetku razgovora sam nazvao dogradonačelnika Antonija Kuzmanića koji mi je rekao da su to gluposti. Tek prije Božića sam saznao da je Aljoša Bašić zaposlen na mjestu internog revizora, koje je ozbiljno radno mjesto u ozbiljnoj tvrtki.

image

Josip Markotić

Duje Klaric/Cropix

Markotić kaže da je Puljak krajem listopada prošle godine dao suglasnost za zapošljavanje i to na ugovor na 3 mjeseca, koliko traje probni rok, nakon čega se može revizora zaposliti na 12 mjeseci na određeno vrijeme. Mostov vijećnik kaže da direktor Sapunar odmah Bašiću daje ugovor na neodređeno.

Dalje napominje kako se očekivalo da će Puljak biti jako osjetljiv na korupciju i namještanje natječaja, a onda je dopustio da njegov direktor iz natječaja izbaci uvjete pravnog ili ekonomskog fakulteta, imanje certifikata ministarstva financija...

- I naravno da me pogodi kad mi Bašić kaže da zašto mu to radim jer da on ima troje djece. No, s druge strane, smeta mi što, kad se stvari počnu razotkrivati, svi se pozivaju da su jadni i da imaju obitelj. Imam i ja obitelj, pa to ne radim – kazao nam je Markotić.

image

Ivica Puljak

/Slobodna Dalmacija

Upitali smo Aljošu Bašića o spornom zapošljavanju, a on nas je prekinuo usred rečenice i kazao:

- Stvarno ne znam zašto me zovete. Hvala na razumijevanju moje situacije. Neću vam odgovoriti na ništa – bilo je sve što je htio kazati.

Zamolili smo direktora Stanka Sapunara da komentira zapošljavanje na mjestu internog revizora, zatim informaciju da je radi zapošljavanja kandidata ublažio uvjete natječaja za to radni mjesto, kao i informaciju da je Bašić odmah dobio ugovor na neodređeno vrijeme, ali i tvrdnje da se radi o osobi koja je njegov prijatelj.

- Natječaj za ukupno četiri radna mjesta iz listopada prošle godine proveden je u potpunosti u skladu sa Zakonom – kaže direktor Sapunar i nastavlja da je na natječaju za unutarnjeg revizora izabran najkvalitetniji kandidat na temelju dostavljenih životopisa. 

image

Stanko Sapunar

Josko Supic/Cropix

- Nitko od ostalih prijavljenih kandidata nije priložio nikakvu žalbu na rezultate natječaja. Sistematizacija navedenog radnog mjesta usklađena je s člankom Zakona o reviziji po kojem pravo na polaganje revizorskog ispita ima kandidat koji je završio diplomski studij čijim je završetkom stekao najmanje 300 ECTS bodova, ili sveučilišni studij čijim je završetkom stekao visoku stručnu spremu – navodi direktor Sapunar i dodaje:

- Pravilnik o izobrazbi, uvjetima i načinu polaganja ispita za stjecanje zvanja ovlaštenoga unutarnjeg revizora za javni sektor kaže da pravo pohađanja izobrazbe ima polaznik koji ispunjava uvjete da ima završen odgovarajući diplomski studij.

Dalje se poziva na Zakon o sustavu unutarnjih kontrola u javnom sektoru po kojem se stručno ovlaštenje stječe prema pravilniku i programu koje donosi ministar financija, a za pohađanje programa mora imati završen diplomski studij.

Vezano da informaciju da je radi zapošljavanja Bašića ublažio uvjete natječaja, Sapunar je rekao:

- U posljednje 4 godine odrađeno je 15 usklađenja pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji. Mojim dolaskom u tvrtku nastavljen je proces usklađivanja radnih mjesta sa zakonskim okvirima i poslovnim potrebama, a što je ustaljena praksa s ciljem efikasnog upravljanja ljudskim resursima i postizanja poslovnih ciljeva. Posljednje izmjene u sistematizaciji obuhvatile su niz radnih mjesta uključujući i mjesto unutarnjeg revizora. Neka su radna mjesta ukinuta, neka dodana, a neka točkasto izmijenjena. S obzirom na skromnije plaće u odnosu na privatni sektor i manjak kvalitetnog radnog kadra na tržištu, sve izmjene u sistematizaciji provodimo s ciljem privlačenja što većeg broja kvalitetnih kandidata. Primjera radi, upravo je ponovljen natječaj za samostalnog tehnologa građevinskog održavanja jer na proteklom natječaju nismo zaprimili niti jednu prijavu.

Direktor Sapunar dalje demantira da je Bašić odmah dobio ugovor na neodređeno vrijeme, već kaže da su svi izabrani kandidati na natječaju iz listopada trenutno na probnom roku.

image

Dopis Sindikata Prometa

Direktor Sapunar nije izbjegao odgovoriti na upit o prijateljstvu s Bašićem.

- Istina je da poznajem izabranog kandidata, kao što zbog prirode svog posla poznajem niz Splićana koji su dugi niz godina obavljali rukovodeće poslove u privatnim i javnim tvrtkama.

O informaciji da je Bašić gradskom vijećniku otkrio da je dogovorio s njim kao direktorom Prometa da će ga zaposliti, Sapunar je odgovorio:

- Informacije koje navodite meni nisu poznate niti imam vremena baviti se navodnim ćakulama pa ih smatram i suvišnim komentirati. Možda bi o razlozima nekakvog animoziteta koji očigledno postoji na osobnoj razini prema izabranom kandidatu trebali upitati spomenutog gradskog vijećnika. Ja o njihovom eventualnom prethodnom poznanstvu mogu samo nagađati. Mogu vam samo kazati da sam zbog prozivki kojima je izložen jedan od izabranih kandidata primio dopis svih sindikata u tvrtki u kojem izražavaju zabrinutost ovom situacijom i svom kolegi pružaju punu potporu.

- Ono što je ključno u ovoj situaciji i ono što me za razliku od političkih ćakula uistinu zanima jest da su izabrani kandidati za sva radna mjesta bili ujedno i najbolji među prijavljenima te da je cjelokupan natječaj proveden sukladno svim zakonskim propisima – za kraj nam je kazao direktor „Prometa”.

Markotić na Facebooku: Netko tko je došao na vlast javno proklamirajući nove politike...

- Protekla tri dana zvalo me nekoliko novinara zainteresiranih za produbljivanje priče o aferi „Revizor“ o kojoj sam govorio prije nekoliko dana na sjednici Gradskog vijeća. Neke od njih zanimalo je da im nešto više kažem o osobi koja je zaposlena na mjestu unutarnjeg revizora - napisao je u petak na Facebooku Josip Markotić i upozorio:

- Budući da je očita namjera i gradske vlasti i samog direktora „Prometa“ da se stvar zataška i padne u zaborav bez ikakvih sankcija i preuzimanja odgovornosti, drago mi je da postoji medijski interes za ovu temu.

- No gospodin za kojeg je namješten natječaj je najmanji problem i on je najmanje bitan u ovoj priči. On je samo iskoristio priliku koja mu se ukazala kad mu je korumpirani prijatelj postavljen za direktora velike i važne gradske firme i koji mu je obećao da će ga zaposliti preko namještenog natječaja. Koliko god meni bilo neprihvatljivo takvo ponašanje i bez obzira što ja nikad takvo nešto ne bih napravio, mogu razumjeti da se gospodin bori za sebe i želi se uhljebiti na sigurno radno mjesto.

- No ne mogu razumjeti da netko tko je došao na vlast javno proklamirajući nove politike u kojima neće biti namještenih natječaja, klijentelizma i korupcije, ne samo da nije ništa poduzeo iako je bio upozoren zajedno sa svojim zamjenicima, nego još pokušava zataškati ovu aferu kao da se ništa nije dogodilo. I pod svaku cijenu štiti kompromitiranog i korumpiranog direktora umjesto da ga se istog trena smijeni.

- A da se ne radi o iznimci ili slučajnom propustu, govori i pokušaj zataškavanja malverzacija u najvećoj kulturnoj instituciji u gradu, HNK-u Split, na što već neko vrijeme upozoravam, a gdje aktualni intendant uz podršku vlasti uporno podržava nezakonite radnje i malverzacije.

- Očito je kako su proklamirane nove politike i uvođenje reda samo dobro smišljena PR floskula za naivne birače. Red se uvodi samo tamo gdje je to politički oportuno, a tamo gdje bi se mogla otvoriti neka neugodna pitanja, e tu se šuti i zabija glavu u pijesak.

- Ali ja neću šutjeti i jako ću se potruditi da se sve sazna i razotkrije - napisao je Josip Markotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 22:20