StoryEditorOCM
Splitteatar apsurda

Vlasnike atraktivnih splitskih parcela država dobro izvozala, ratuju i s gradskom ustanovom. Još ne znaju najvažnije...

Piše Božidar Lončar
9. veljače 2024. - 08:28

Nastavlja se gotovo svakodnevni sukob na relaciji Javna ustanova Park-šuma Marjan i Udruga Vlasnici zemljišta na Marjanu. Odvija se na nekoliko "frontova" - prometovanje unutar park-šume, Plana upravljanja, (i)legalne građevine i na kraju granice park-šume kao i nadležnost same Javne ustanove, što propituju vlasnici zemlje.

Zaključak o korištenju prometnica je donio Andro Krstulović Opara, a prijedlog novog Ivica Puljak kojim su privatni vlasnici ostali bez zagarantiranih vinjeta o kojima bi sada trebala odlučivati Javna ustanova. Zbog toga je gradska ustanova i na javno savjetovanje stavila Odluku o prometovanju kojim bi sve prometnice nakon rampe bile pješačke staze, a vlasnici bez vinjeta.

image
Nikola Vilić/Cropix

Udruga je postojeći Zaključak poslala na ocjenu zakonitosti jer smatraju kako ni jedan ni drugi gradonačelnik nisu nadležni za njegovo donošenje već Gradsko vijeće te propituju nadležnost provođenja nadzora. Ministarstvo Branka Bačića se 2021. proglasilo nenadležnim uz mišljenje kako zakonom nije propisano da Javna ustanova izdaje vinjete ili odobrenja za prolaz.

Ministarstvo graditeljsta je udrugu uputilo na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koji su ponovno nadležnost vratili Bačićevom resoru jer je, kako su naveli, riječ o "nerazvrstanim cestama".

Ministarstvo graditeljstva je napravilo nadzor i odgovorilo da je nadležan MUP jer je riječ o cestama, odgovorili su nam. Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske su nam odgovorili kako ni oni nisu nadležni jer "policija ne izdaje suglasnost u situacijama koje se odnose na navedene zakone".

Predstavke su udruge privatnih vlasnika stigle su i do Ministarstva pravosuđa i uprave koje se, pogađate, proglasilo - nenadležnim! 

image
Jakov Prkić/Cropix

- Budući da je Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi propisano da nadzor zakonitosti pojedinačnih neupravnih akta koje u samoupravnom djelokrugu donose predstavnička tijela i izvršna tijela općina, gradova i županija obavljaju nadležna tijela državne uprave, svako u svojem djelokrugu sukladno posebnom Zakonu, Udruga je obaviještena da za postupanje po predmetnoj predstavci nije nadležno Ministarstvo pravosuđa i uprave - odgovori su nam.

Iz udruge nisu htjeli komentirati odgovor jer kažu kako odgovor MUP-a ni MPU-a nisu dobili. U dopisima Gradu se udruga pozivala na mišljenje Ministarstva iz 2021. prilikom slanja prijava komunalnom redarstvu Grada o uklanjanju rampi na Marjanu. Pročelnica "komunale" Leona Grgić odgovara kako je Ministarstvo "utvrdilo nenadležnost". Nama su poslali očitovanje iz kolovoza prošle godine u kojem navode kako su rampe postavljene prije donošenja Zakona 2011. i da su "legalno postavljene".

Kažu da su se i javljali tijelima Županije nadležnima za ocjenu zakonitosti, samo bez odgovora. Poslat ćemo i njima upit.

Marko Pejnović, ravnatelj Javne ustanove, pak, tvrdi, kako je pretvaranje ulica u pješačku zonu nadležnost grada ili općine u čemu glavnu riječ vodi GUP.

- Kada se Marmontova proglašavala pješačkom zonom, je li tu odluku donijela gradska vlast ili država? Nije sigurno država. GUP tretira sve iza rampe kao pješačke zone. Policija je dala drugačiji zaključak, što smo i objavili. Oni su rekli da to nisu standardne prometnice - kazao je i dodao da Puljak ima pravo donijeti Zaključak baš kao i Krstulović Opara.

image
Joško Šupić/Cropix

- Gradonačelnik ima po Statutu pravo donijeti Zaključak. Ja i dalje neću početi primjenjivati taj dokument jer moramo donijeti Odluku o mjerama zaštite koji ide na Ministarstvo poljoprivrede pa na Ministarstvo gospodarstva i to će biti uvršteno u Odluku. 

U Odluci će stajati da vlasnici ilegalno izgrađenih građevina nemaju pravo pristupa parcelama kao ni vlasnici kuća pravo prolaska. Ako Ministarstvo kaže da ne možemo, onda nećemo to staviti. Ali odmah su me pitali što kaže GUP. Zakon o zaštiti prirode je "lex specialis". Odluka bi kroz par tjedana trebala ići na Upravno vijeće i onda nakon mišljenja ministarstava na Gradsko vijeće.

Što se tiče postavljanja tabla, rekao nam je kako im Javna ustanova kao ni pročelnica Marija Vuković iz Županije nisu dali suglasnost. Danas je i započela javna rasprava o Prijedlogu plana upravljanja Marjanom, što sugerira kako je Javna ustanova ipak poslušala Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja koji su dali svoje mišljenje da se javna rasprava mora provesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:30