stdClass Object ( [id] => 512944 [title] => Ugledni hrvatski znanstvenik seli u San Francisco, no njegov potez nakon toga oduševio je sve: 'Donirat ću 100 tisuća eura mladim stručnjacima da i oni ne moraju preko granice' [alias] => ugledni-hrvatski-znanstvenik-seli-u-san-francisco-no-njegov-potez-nakon-toga-odusevio-je-sve-donirat-cu-100-tisuca-eura-mladim-strucnjacima-da-i-oni-ne-moraju-preko-granice [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Poznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić ne posustaje u svojim filantropskim nastojanjima da pomogne mladim znanstvenicima u domovini. Tako je tijekom međunarodnog znanstvenog skupa o autofagiji u Cavtatu omogućio gimnazijalcima iz Vukovara da sudjeluju na konferenciji i upoznaju se sa suvremenom znanošću. Na skupu je također najavio da će donirati 100.000 eura za četiri mlade znanstvenice koje već imaju HRZZ projekte, Ivana Novak Nakir i Ivana Marinović Terzić ili upravo prijavljuju nove samostalne projekte - Jelena Korać Prlić i Jasminka Omerović. Informacija je prilično iznenađujuća s obzirom na to da je početkom godine prof. Đikić napustio splitski Fakultet i Laboratorij za tumorsku biologiju kojem je godinama bio suvoditelj, preselio se u San Francisco. Zašto se odlučio na donaciju, pitali smo ga?

- Cilj mi je ovom donacijom pomoći njihovim znanstvenim projektima kako bi što više međusobno surađivale te postale kompetitivnije na međunarodnim natječajima za financiranje svojih laboratorija na MEF-u u Splitu. To je mala financijska injekcija za njihove buduće uspjehe u Splitu. Odlučio sam se na ovu vrstu ulaganja nakon što sam zatvorio svoj laboratorij i djelovanje u Splitu u ožujku ove godine. Svoj laboratorij prebacujem u Genentech u San Francisco koji ću otvoriti u siječnju 2018. godine. Budući da sam u zadnjih 15 godina, dok sam radio kao profesor na MEFST, uvijek donosio značajna sredstva kojima sam podupirao rad brojnih suradnika na Katedri za Imunologiju i medicinsku genetiku i Laboratoriju za istraživanje raka MEF-a u Splitu, sada umjesto toga ulažem ova dodatna sredstva za rad mladih voditeljica laboratorija koji su najosjetljivija grupa zbog neizvjesnosti u karijerama, ali i podrške njihovim naporima da kombiniraju karijeru i obiteljske obaveze. Moja velika želja je da te talentirane znanstvenice imaju skladne obitelji i uspješne karijere u Splitu. Mogu samo dodati da ću usprkos mojem napuštanju profesorske pozicije na MEFST-u nastaviti raditi za mlade u Splitu i Hrvatskoj. Putem ovakvih ulaganja želim potaknuti mlade znanstvenike da budu uspješniji te da se ne izgubi znanstveni potencijal u Splitu - otkriva Đikić.

Najljepši smještaj

Na splitskom fakultetu za koji mnogi smatraju da ima najljepši smještaj u Europi s pogledom na more, pa s njega baš nije lako otići, zatekli smo odabrane znanstvenice na radnom mjestu, otkrili čime se bave i popričali o tome koliko im ova najnovija Đikićeva donacija znači.



Prof. dr. sc. Ivana Marinović Terzić, pročelnica Katedre za imunologiju i medicinsku genetiku, trenutno je voditeljica projekta HRZZ-a čija je tema proučavanje funkcije jednog proteina koji je važan za održavanje integriteta DNA molekule, a čije mutacije kod ljudi uzrokuju nastanak tumora jetre i ubrzano starenje. Ona je i voditeljica projekta Domini-ST koji dodjeljuje Grad Split, a nedavno je počela formirati svoju istraživačku grupu. Profesora Đikića poznaje dugi niz godina i nije se iznenadila kad je čula za novu financijsku injekciju s njegove adrese:

- Kao mladoj liječnici i znanstvenici na početku karijere u nekoliko navrata mi je omogućio edukaciju u svom laboratoriju u Frankfurtu. Osim što već jako dugo pomaže rad našeg laboratorija u Splitu nabavkom nekih kemikalija koje su u ovom polju znanosti izuzetno skupe, zajedno s Ivanom i njegovom istraživačkom grupom radili smo i radimo na više znanstvenih projekta, te imamo veći broj zajedničkih publikacija. Mislim da se njegov utjecaj na rad naše grupe najviše ogleda kroz savjete koje od njega u svakom trenutku možemo zatražiti i dobiti, kao i bilo kakav oblik znanstvene suradnje i pomoći - kaže prof. Marinović Terzić, sigurna da je prof. Đikić vrlo zaslužan za uspjeh mnogih istraživačkih grupa na ovom fakultetu. Inače, ova je znanstvenica kao prvi autor objavila rezultate svoje disertacije u časopisu Američke akademije - PNAS s impact factorom 9,7, te članak u Nature genetics s faktorom 25.

- Trenutno od pet znanstvenika u našem laboratoriju, troje imaju projekte HRZZ-a, a nadamo se da ćemo uskoro dobiti još jedan. Zahvaljujući doprinosu Ivanovih znanstvenih publikacija, naš fakultet je vrlo visoko rangiran na listama znanstvene uspješnosti. Nažalost, zbog neugodnih okolnosti više nije predavač na našem fakultetu, što je ogroman gubitak za nas, cijeli fakultet i posebno naše studente, koji su uživali u njegovim predavanjima. Sredstva koje nam je Ivan odlučio dodijeliti, dobro će nam doći i vrlo sam mu zahvalna na donaciji. Nadam se da ćemo i ubuduće s njim znanstveno surađivati i cijenim svaki vid njegova angažmana na našem fakultetu - ističe prof. Marinović Terzić.

I prof. dr. sc. Ivana Novak Nakir, kaže kako je imala sreću da je nakon završenog doktorata u Švedskoj skoro tri godine postdoktorskog usavršavanja provela u laboratoriju prof. Đikića u Splitu. Nakon toga zaposlila se kao docent na Medicinskom fakultetu u Splitu na Katedri za imunologiju i medicinsku genetiku.

Novi projekti

- Nastavila sam suradnju s prof. Đikićem u obliku uspostavnoga znanstvenog projekta Hrvatske zaklade za znanost koji proučava uklanjanje štetnih ili nepotrebnih mitohondrija, staničnih energetskih tvornica procesom autofagije. Objasnit ću vam, autofagija je jedan je od zaštitnih staničnih mehanizama koji uklanja otrovne stanične dijelove uključujući proteinske nakupine i oštećene stanične organele. S obzirom na svoju ulogu u uklanjanju štetnih tvari iz stanica, autofagija svojom aktivnošću usporava starenje, sprječava nastajanje tumora, upalnih i neurodegenerativnih bolesti. Sredstva iz donacije uvelike će mi pomoći u ovom trenutku jer je moj projekt ušao u zadnju godinu i da ću se uskoro prijavljivati za nove projekte. Ako se dogodi pauza u financiranju mojeg znanstvenog rada, ovime ću moći nesmetano nastaviti s istraživačkim radom, a omogućit će mi i da istražim neke ideje koje ću prijavljivati za nove projekte u Hrvatskoj i inozemstvu. Pomogao mi je otvoriti bogatu međunarodnu suradnju koju i danas održavam od Njemačke, preko Španjolske i Grčke do Amerike.



Ovo je posebno važno ako se u Hrvatskoj želi nastaviti sa znanošću na svjetskoj razini. Da budem posve iskrena, financijska pomoć prof. Đikića me nije u potpunosti iznenadila jer sam znala da se naša suradnja s njegovim laboratorijem neće prekinuti jer uvijek postoji varijanta da dio eksperimenata koje ne možemo odraditi u laboratoriju u Splitu, možemo napraviti u Ivanovu laboratoriju u Frankfurtu. Ovo uvelike olakšava moju trenutačnu poziciju jer sam majka trogodišnjih blizanaca pa nije lako na nekoliko mjeseci napustiti Split i boraviti u Frankfurtu - otkriva prof. Novak Nakir, koja je zajedno s prof. Đikićem objavila rad koji je citiran u WoS-u (web of science) više od 400 puta.

Da prof. Đikić ulaže u najbolje i najperspektivnije kadrove, svjedoči i doc. dr. sc. Jelena Korać Prlić, koja je završila dva fakulteta, od kojih drugi u međuvremenu dok je pripremala doktorat na prvom.

- Nakon završetka molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, počela sam doktorat pod mentorstvom prof. Đikića radeći na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu te kao gostujući student na Medicinskom fakultetu, Goethe sveučilišta u Frankfurtu. U međuvremenu sam završila i medicinsku biokemiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu - kaže ova docentica, a odmah poslije obrane doktorata 2013. godine počela je suradnju s prof. dr. Janošem Terzićem na projektu s temom "Uloga upale u razvoju raka mokraćnog mjehura" (HRZZ).

 

- Na projektu istražujemo molekularne i stanične mehanizme upale odgovorne za razvoj raka mokraćnog mjehura. Istraživanje se radi na miševima kojima nedostaje točno određeni gen koji je bitan u procesu upale tzv. knock-out i conditional knock-out miševa. I ove, preskupe miševe, nabavili smo zahvaljujući prof. Đikiću. Trenutačno se natječem za vlastiti HRZZ projekt. Što se tiče donacije, ona će mi pomoći u započinjanju moje samostalne karijere u Splitu i Hrvatskoj. U međuvremenu sam se udala i majka sam trogodišnje

djevojčice tako da sam svoju zagrebačku adresu zamijenila splitskom i nadam se da je neću morati jednog dana zamijeniti adresom u nekoj stranoj zemlji - kaže ova znanstvenica čiji je rad u samo četiri godine prikupio više od 100 WoS citata.
I dok mnogi znanstvenici odlaze iz Hrvatske jer ovdje ne mogu razvijati svoj potencijal, doc. dr. sc. Jasminka Omerović, jedna je od onih koja se nakon dvadeset godina sjajne znanstvene karijere na prestižnim europskim sveučilištima vratila u Hrvatsku, i to baš u Split.

- Moji prvi interesi i iskustva na području staničnog signaliziranja u stanicama tumora započeli su u vremenu mog diplomskog rada na fakultetu u Rimu "La Sapienza", u Italiji. Tema istraživanja, koja se nastavila i tijekom doktorata, na istom fakultetu, bili su ErbB receptori, porodica proteina na staničnoj membrani, čije mutacije su jedni od čestih uzroka razvoja širokog spektra malignih tumora u čovjeka. Moja daljnja znanstvena karijera nastavila se u Liverpoolu, u Velikoj Britaniji i u Upsali, u Švedskoj, gdje sam istraživala protein ErbB-3, koji je često uzročnik nedjelovanja postojeće protutumorske terapije. Tijekom svih tih godina boravka u inozemstvu imala sam želju vratiti se u Hrvatsku te mi je to prije dvije godine omogućio profesor Janoš Terzić, na čemu sam mu neizmjerno zahvalna. Nastavila sam se baviti istom tematikom, te sam u procesu uspostavljanja svoje vlastite istraživačke grupe. Mišljenje i konstruktivni komentari, ali i kritike i pohvale, profesora Đikića su nam od iznimne važnosti, a njegova donacija za moj istraživački rad izvrsna je potpora u produciranju novih znanstvenih rezultata koji će biti podloga za prijavu budućih projekata. I sigurna sam da na ovome neće stati - zaključuje Jasminka Omerović.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Financijska injekcija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-10-20 23:05:49 [created_by] => 3141 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-10-20 23:10:50 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-10-20 23:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 22105 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/10/04/Spektar/9160867.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1280" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8147748 Threads: 6 Questions: 1684173932 Slow queries: 5018960 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112543502 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/ugledni-hrvatski-znanstvenik-seli-u-san-francisco-no-njegov-potez-nakon-toga-odusevio-je-sve-donirat-cu-100-tisuca-eura-mladim-strucnjacima-da-i-oni-ne-moraju-preko-granice-512944 [printLink] => /split/ugledni-hrvatski-znanstvenik-seli-u-san-francisco-no-njegov-potez-nakon-toga-odusevio-je-sve-donirat-cu-100-tisuca-eura-mladim-strucnjacima-da-i-oni-ne-moraju-preko-granice-512944?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 355516 [name] => Ivan Đikić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-dikic [link] => /tag/ivan-dikic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 349032 [name] => Spli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => spli [link] => /tag/spli ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Financijska injekcija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ugledni hrvatski znanstvenik seli u San Francisco, no njegov potez nakon toga oduševio je sve: 'Donirat ću 100 tisuća eura mladim stručnjacima da i oni ne moraju preko granice' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3141 [name] => Javorka Luetić [username] => javorka-lueti [email] => javorka-lueti@sd.hr [password] => $2y$10$5nG3SklVzKARcZKbSEUQleN1B7rr3pudihHhhdwQReXNy8GUMmWNa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/javorka-luetic-3141 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1659 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/f4e74d567055c008abcb8309219045e8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/04/Spektar/9160867.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/04/Spektar/9160867.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Poznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić ne posustaje u svojim filantropskim nastojanjima da pomogne mladim znanstvenicima u domovini. Tako je tijekom međunarodnog znanstvenog skupa o autofagiji u Cavtatu omogućio gimnazijalcima iz Vukovara da sudjeluju na konferenciji i upoznaju se sa suvremenom znanošću. Na skupu je također najavio da će donirati 100.000 eura za četiri mlade znanstvenice koje već imaju HRZZ projekte, Ivana Novak Nakir i Ivana Marinović Terzić ili upravo prijavljuju nove samostalne projekte - Jelena Korać Prlić i Jasminka Omerović. Informacija je prilično iznenađujuća s obzirom na to da je početkom godine prof. Đikić napustio splitski Fakultet i Laboratorij za tumorsku biologiju kojem je godinama bio suvoditelj, preselio se u San Francisco. Zašto se odlučio na donaciju, pitali smo ga?

- Cilj mi je ovom donacijom pomoći njihovim znanstvenim projektima kako bi što više međusobno surađivale te postale kompetitivnije na međunarodnim natječajima za financiranje svojih laboratorija na MEF-u u Splitu. To je mala financijska injekcija za njihove buduće uspjehe u Splitu. Odlučio sam se na ovu vrstu ulaganja nakon što sam zatvorio svoj laboratorij i djelovanje u Splitu u ožujku ove godine. Svoj laboratorij prebacujem u Genentech u San Francisco koji ću otvoriti u siječnju 2018. godine. Budući da sam u zadnjih 15 godina, dok sam radio kao profesor na MEFST, uvijek donosio značajna sredstva kojima sam podupirao rad brojnih suradnika na Katedri za Imunologiju i medicinsku genetiku i Laboratoriju za istraživanje raka MEF-a u Splitu, sada umjesto toga ulažem ova dodatna sredstva za rad mladih voditeljica laboratorija koji su najosjetljivija grupa zbog neizvjesnosti u karijerama, ali i podrške njihovim naporima da kombiniraju karijeru i obiteljske obaveze. Moja velika želja je da te talentirane znanstvenice imaju skladne obitelji i uspješne karijere u Splitu. Mogu samo dodati da ću usprkos mojem napuštanju profesorske pozicije na MEFST-u nastaviti raditi za mlade u Splitu i Hrvatskoj. Putem ovakvih ulaganja želim potaknuti mlade znanstvenike da budu uspješniji te da se ne izgubi znanstveni potencijal u Splitu - otkriva Đikić.

Najljepši smještaj

Na splitskom fakultetu za koji mnogi smatraju da ima najljepši smještaj u Europi s pogledom na more, pa s njega baš nije lako otići, zatekli smo odabrane znanstvenice na radnom mjestu, otkrili čime se bave i popričali o tome koliko im ova najnovija Đikićeva donacija znači.



Prof. dr. sc. Ivana Marinović Terzić, pročelnica Katedre za imunologiju i medicinsku genetiku, trenutno je voditeljica projekta HRZZ-a čija je tema proučavanje funkcije jednog proteina koji je važan za održavanje integriteta DNA molekule, a čije mutacije kod ljudi uzrokuju nastanak tumora jetre i ubrzano starenje. Ona je i voditeljica projekta Domini-ST koji dodjeljuje Grad Split, a nedavno je počela formirati svoju istraživačku grupu. Profesora Đikića poznaje dugi niz godina i nije se iznenadila kad je čula za novu financijsku injekciju s njegove adrese:

- Kao mladoj liječnici i znanstvenici na početku karijere u nekoliko navrata mi je omogućio edukaciju u svom laboratoriju u Frankfurtu. Osim što već jako dugo pomaže rad našeg laboratorija u Splitu nabavkom nekih kemikalija koje su u ovom polju znanosti izuzetno skupe, zajedno s Ivanom i njegovom istraživačkom grupom radili smo i radimo na više znanstvenih projekta, te imamo veći broj zajedničkih publikacija. Mislim da se njegov utjecaj na rad naše grupe najviše ogleda kroz savjete koje od njega u svakom trenutku možemo zatražiti i dobiti, kao i bilo kakav oblik znanstvene suradnje i pomoći - kaže prof. Marinović Terzić, sigurna da je prof. Đikić vrlo zaslužan za uspjeh mnogih istraživačkih grupa na ovom fakultetu. Inače, ova je znanstvenica kao prvi autor objavila rezultate svoje disertacije u časopisu Američke akademije - PNAS s impact factorom 9,7, te članak u Nature genetics s faktorom 25.

- Trenutno od pet znanstvenika u našem laboratoriju, troje imaju projekte HRZZ-a, a nadamo se da ćemo uskoro dobiti još jedan. Zahvaljujući doprinosu Ivanovih znanstvenih publikacija, naš fakultet je vrlo visoko rangiran na listama znanstvene uspješnosti. Nažalost, zbog neugodnih okolnosti više nije predavač na našem fakultetu, što je ogroman gubitak za nas, cijeli fakultet i posebno naše studente, koji su uživali u njegovim predavanjima. Sredstva koje nam je Ivan odlučio dodijeliti, dobro će nam doći i vrlo sam mu zahvalna na donaciji. Nadam se da ćemo i ubuduće s njim znanstveno surađivati i cijenim svaki vid njegova angažmana na našem fakultetu - ističe prof. Marinović Terzić.

I prof. dr. sc. Ivana Novak Nakir, kaže kako je imala sreću da je nakon završenog doktorata u Švedskoj skoro tri godine postdoktorskog usavršavanja provela u laboratoriju prof. Đikića u Splitu. Nakon toga zaposlila se kao docent na Medicinskom fakultetu u Splitu na Katedri za imunologiju i medicinsku genetiku.

Novi projekti

- Nastavila sam suradnju s prof. Đikićem u obliku uspostavnoga znanstvenog projekta Hrvatske zaklade za znanost koji proučava uklanjanje štetnih ili nepotrebnih mitohondrija, staničnih energetskih tvornica procesom autofagije. Objasnit ću vam, autofagija je jedan je od zaštitnih staničnih mehanizama koji uklanja otrovne stanične dijelove uključujući proteinske nakupine i oštećene stanične organele. S obzirom na svoju ulogu u uklanjanju štetnih tvari iz stanica, autofagija svojom aktivnošću usporava starenje, sprječava nastajanje tumora, upalnih i neurodegenerativnih bolesti. Sredstva iz donacije uvelike će mi pomoći u ovom trenutku jer je moj projekt ušao u zadnju godinu i da ću se uskoro prijavljivati za nove projekte. Ako se dogodi pauza u financiranju mojeg znanstvenog rada, ovime ću moći nesmetano nastaviti s istraživačkim radom, a omogućit će mi i da istražim neke ideje koje ću prijavljivati za nove projekte u Hrvatskoj i inozemstvu. Pomogao mi je otvoriti bogatu međunarodnu suradnju koju i danas održavam od Njemačke, preko Španjolske i Grčke do Amerike.



Ovo je posebno važno ako se u Hrvatskoj želi nastaviti sa znanošću na svjetskoj razini. Da budem posve iskrena, financijska pomoć prof. Đikića me nije u potpunosti iznenadila jer sam znala da se naša suradnja s njegovim laboratorijem neće prekinuti jer uvijek postoji varijanta da dio eksperimenata koje ne možemo odraditi u laboratoriju u Splitu, možemo napraviti u Ivanovu laboratoriju u Frankfurtu. Ovo uvelike olakšava moju trenutačnu poziciju jer sam majka trogodišnjih blizanaca pa nije lako na nekoliko mjeseci napustiti Split i boraviti u Frankfurtu - otkriva prof. Novak Nakir, koja je zajedno s prof. Đikićem objavila rad koji je citiran u WoS-u (web of science) više od 400 puta.

Da prof. Đikić ulaže u najbolje i najperspektivnije kadrove, svjedoči i doc. dr. sc. Jelena Korać Prlić, koja je završila dva fakulteta, od kojih drugi u međuvremenu dok je pripremala doktorat na prvom.

- Nakon završetka molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, počela sam doktorat pod mentorstvom prof. Đikića radeći na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu te kao gostujući student na Medicinskom fakultetu, Goethe sveučilišta u Frankfurtu. U međuvremenu sam završila i medicinsku biokemiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu - kaže ova docentica, a odmah poslije obrane doktorata 2013. godine počela je suradnju s prof. dr. Janošem Terzićem na projektu s temom "Uloga upale u razvoju raka mokraćnog mjehura" (HRZZ).

 

- Na projektu istražujemo molekularne i stanične mehanizme upale odgovorne za razvoj raka mokraćnog mjehura. Istraživanje se radi na miševima kojima nedostaje točno određeni gen koji je bitan u procesu upale tzv. knock-out i conditional knock-out miševa. I ove, preskupe miševe, nabavili smo zahvaljujući prof. Đikiću. Trenutačno se natječem za vlastiti HRZZ projekt. Što se tiče donacije, ona će mi pomoći u započinjanju moje samostalne karijere u Splitu i Hrvatskoj. U međuvremenu sam se udala i majka sam trogodišnje

djevojčice tako da sam svoju zagrebačku adresu zamijenila splitskom i nadam se da je neću morati jednog dana zamijeniti adresom u nekoj stranoj zemlji - kaže ova znanstvenica čiji je rad u samo četiri godine prikupio više od 100 WoS citata.
I dok mnogi znanstvenici odlaze iz Hrvatske jer ovdje ne mogu razvijati svoj potencijal, doc. dr. sc. Jasminka Omerović, jedna je od onih koja se nakon dvadeset godina sjajne znanstvene karijere na prestižnim europskim sveučilištima vratila u Hrvatsku, i to baš u Split.

- Moji prvi interesi i iskustva na području staničnog signaliziranja u stanicama tumora započeli su u vremenu mog diplomskog rada na fakultetu u Rimu "La Sapienza", u Italiji. Tema istraživanja, koja se nastavila i tijekom doktorata, na istom fakultetu, bili su ErbB receptori, porodica proteina na staničnoj membrani, čije mutacije su jedni od čestih uzroka razvoja širokog spektra malignih tumora u čovjeka. Moja daljnja znanstvena karijera nastavila se u Liverpoolu, u Velikoj Britaniji i u Upsali, u Švedskoj, gdje sam istraživala protein ErbB-3, koji je često uzročnik nedjelovanja postojeće protutumorske terapije. Tijekom svih tih godina boravka u inozemstvu imala sam želju vratiti se u Hrvatsku te mi je to prije dvije godine omogućio profesor Janoš Terzić, na čemu sam mu neizmjerno zahvalna. Nastavila sam se baviti istom tematikom, te sam u procesu uspostavljanja svoje vlastite istraživačke grupe. Mišljenje i konstruktivni komentari, ali i kritike i pohvale, profesora Đikića su nam od iznimne važnosti, a njegova donacija za moj istraživački rad izvrsna je potpora u produciranju novih znanstvenih rezultata koji će biti podloga za prijavu budućih projekata. I sigurna sam da na ovome neće stati - zaključuje Jasminka Omerović.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/ugledni-hrvatski-znanstvenik-seli-u-san-francisco-no-njegov-potez-nakon-toga-odusevio-je-sve-donirat-cu-100-tisuca-eura-mladim-strucnjacima-da-i-oni-ne-moraju-preko-granice-512944 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=66160af4fb8ab33ccf3011b88edefc3cd93d862f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ugledni+hrvatski+znanstvenik+seli+u+San+Francisco%2C+no+njegov+potez+nakon+toga+odu%C5%A1evio+je+sve%3A+%26%23039%3BDonirat+%C4%87u+100+tisu%C4%87a+eura+mladim+stru%C4%8Dnjacima+da+i+oni+ne+moraju+preko+granice%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fugledni-hrvatski-znanstvenik-seli-u-san-francisco-no-njegov-potez-nakon-toga-odusevio-je-sve-donirat-cu-100-tisuca-eura-mladim-strucnjacima-da-i-oni-ne-moraju-preko-granice-512944 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fugledni-hrvatski-znanstvenik-seli-u-san-francisco-no-njegov-potez-nakon-toga-odusevio-je-sve-donirat-cu-100-tisuca-eura-mladim-strucnjacima-da-i-oni-ne-moraju-preko-granice-512944 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Financijska injekcija [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitFinancijska injekcija

Ugledni hrvatski znanstvenik seli u San Francisco, no njegov potez nakon toga oduševio je sve: 'Donirat ću 100 tisuća eura mladim stručnjacima da i oni ne moraju preko granice'

21. listopada 2017. - 01:05

Poznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić ne posustaje u svojim filantropskim nastojanjima da pomogne mladim znanstvenicima u domovini. Tako je tijekom međunarodnog znanstvenog skupa o autofagiji u Cavtatu omogućio gimnazijalcima iz Vukovara da sudjeluju na konferenciji i upoznaju se sa suvremenom znanošću. Na skupu je također najavio da će donirati 100.000 eura za četiri mlade znanstvenice koje već imaju HRZZ projekte, Ivana Novak Nakir i Ivana Marinović Terzić ili upravo prijavljuju nove samostalne projekte - Jelena Korać Prlić i Jasminka Omerović. Informacija je prilično iznenađujuća s obzirom na to da je početkom godine prof. Đikić napustio splitski Fakultet i Laboratorij za tumorsku biologiju kojem je godinama bio suvoditelj, preselio se u San Francisco. Zašto se odluč...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 17:06