StoryEditorOCM
Splitaj+ti konferencija

U Splitu održano zanimljivo predavanje o generaciji Z, roditeljima poslana važna poruka: Oduzimanje mobitela nema smisla

Piše Mia Uzinić
22. ožujka 2024. - 15:44

Na splitskom FESB-u danas je održana "AJ+TI" konferencija koju su organizirale mlade snage udruge "Neutroni". Konferencija je namijenjena za mlade stručnjake u području informacijskih znanosti, robotike, poduzetništva, financijske pismenosti, mentalnog zdravlja i osobnog razvoja.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Osim edukacije, konferencija naglašava interakciju i dijalog među mladima. Različite diskusije, paneli i radionice pružile su prostor za postavljanje pitanja, razmjenu ideja i umrežavanje s predavačima i vršnjacima. Na konferenciji su izlagali John Rogošić, Ana Majić, Marko Grančić, Đulijano Nola, Luka Farkaš, Mia Petrović, Stella Teskera kao i članovi udruge "Neutroni". 

image

John Rogošić

 

Nikola Vilić/Cropix

- Već nekoliko mjeseci intenzivno radimo na ovom projektu, ali zadnja dva tjedna smo u žurnim pripremama. Ideja je podučiti mlade o novim tehnologijama, organizaciji, faktorima koji utječu na mentalno zdravlje, ali i podijeliti s njima neke savjete za život. Jako smo zadovoljni odazivom te definitivno najavljujemo reprizu ovog događaja - kazala je Sara Emuši Benjak

image



 

Nikola Vilić/Cropix

Jedna od predavača i psihologinja u Centru izvrsnosti, Ana Majić održala je zanimljivo predavanje o generaciji Z. 

- Predavanje je bilo usmjereno na njihove pozitivne osobine. Radi se o djeci koja su odrasla uz tehnologiju i ne mogu bez nje, ali oni itekako znaju iskoristiti informacije koje na internetu nalaze te im pristupaju kritički.

Svjesniji su štete koju smo napravili planetu tako da su i aktivisti i ekolozi te se trude donositi pozitivne promjene u zajednici. Radi se o mladim ljudima koje smo opteretili vlastitim strahovima. Oni su samo djeca koja prolaze adolescenciju s istim razvojnim zadatcima koje smo svi mi prošli, doduše koriste malo drugačije alate za nošenje s izazovima - rekla je.

image

Ana Majić
 

Nikola Vilić/Cropix

Dodaje da se više ne radi o vršnjačkim odnosima uživo, već se oni odvijaju u virtualnom svijetu, a sa sobom donose drugačije izazove. Poslala je i važnu poruku roditeljima i nastavnicima.

image



 

Nikola Vilić/Cropix

- Vrijeme pred ekranom je zastarjeli koncept, a kažnjavanje oduzimanjem mobitela stoga je besmisleno. S djecom treba razgovarati o rizicima koji postoje na internetu i potaknuti ih da ga koriste u pozitivne svrhe.

Mreže su sa sobom donijele i smanjenje raspona pažnje pa u razredu djeca lakše gube koncentraciju. Zato se nastavnicima preporučuje da ukomponiraju različite aktivnosti u školski sat te da koriste aktivne metode jer frontalna nastava više nije plodonosna - zaključuje. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:00