stdClass Object ( [id] => 1367846 [title] => U Splitu od jeseni napokon kreće studij logopedije. Ali dok jedan logoped ‘pokriva‘ 6500 stanovnika - to je kap u moru [alias] => u-splitu-od-jeseni-napokon-krece-studij-logopedije-ali-dok-jedan-logoped-pokriva-6500-stanovnika-to-je-kap-u-moru [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Oko 3700 ekonomista i oko 1300 pravnika – toliko bi budućih "brucoša" trebalo u idućoj 2024./2025. akademskoj godini, sudeći prema istaknutim upisnim kvotama, biti upisano samo na javnim fakultetima u četiri naša najveća sveučilišna centra, Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Pet tisuća budućih novih pravnika i ekonomista nije i konačan broj, jer, osobito iz ekonomskog područja, brojne studijske programe te dodatna upisna mjesta nude ovogodišnjim maturantima, kao uostalom i prethodnih godina, i u širokoj paleti privatnih fakulteta.

Naspram hiperprodukcije ovog kadra stoje kvote vezane za zanimanje koje iz godine u godinu ruši sve rekorde interesa budućih studenata, ali i potreba na tržištu rada – studija logopedije. Međutim, kvote se godinama ne mijenjaju. I u idućoj akademskoj godini, kao i prethodnih, kandidati mogu ukupno računati na tek 80 upisnih mjesta u prvu godinu studiju – na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu njih 50, a na Sveučilištu u Rijeci 30 mjesta. I to je sve. Za cijelu Hrvatsku, na jedina dva sveučilišta na kojima se školuju budući logopedi.

To je sve u zemlji u kojoj jedan logoped "pokriva" 6500 stanovnika, a trebao bi upola manje. U zemlji u kojoj će dijete na prvi pregled logopeda čekati između tri mjeseca do godine dana, a na uključivanje u terapiju nekad i do dvije godine. U zemlji u kojoj je na listama čekanja za logopeda trenutačno oko 2000 osoba – što su sve podaci koji su ovih dana izneseni na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb u Hrvatskom saboru.

---

image

U Hrvatskoj je na listama čekanja za logopeda trenutačno oko 2000 osoba

/Shutterstock
--- 

 

Godinama među najtraženijim studijima

Interesa za ovaj studij ne manjka. Godina je jedan od najpopularnijih u zemlji, a ove godine, barem u ovom trenutku kada maturanti rangiraju studije prema željama, a ne još toliko prema realnosti ocjena zarađenih na ispitima državne mature i na završetku srednje škole, logopedija je opet među najtraženijima: prema najnovijoj ljestvici prijava za upis na studij u idućoj akademskoj godini, koju je u utorak objavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje, u ovom trenutku za 50 upisnih mjesta na studij logopedije u Zagrebu konkurira 841 kandidat, od kojih je za njih 308 to prvi izbor – znači samo za jedno upisno mjesto bori se šest maturanata kojima je ovaj studij prvi izbor.

Pritisak ne jenjava ni u Rijeci – za 30 upisnih mjesta stiglo je 457 prijava, za 77 kandidata to je studij prvog izbora (omjer 2,57). Dakle, za ukupno 80 mjesta u oba grada konkurira oko 1300 kandidata, a za njih oko 400 to je apsolutno prvi izbor! Pa čak i da su isti maturanti podnijeli prijavu i na jednom i drugom sveučilištu, ne treba biti predobar matematičar da bi se zaključilo koliko je aspiranata za upis na ovaj studij.

Godinama o tome pišemo, godinama svi odgovorni u ovoj zemlji, uključujući i zdravstvene i obrazovne nositelje vlasti, dobro znaju koliki su problemi na tom području, uključujući i upisne kvote. Ili se na njih oglušuju ili ne znaju naći rješenje, ne zna se što je gore. Hoće li ipak mali korak u pozitivnom smjeru napraviti Sveučilište u Splitu na kojemu bi, kako sada stvari stoje, od jeseni i nove akademske godine napokon trebao oživjeti studij logopedije, o čemu smo još lani prvi pisali? Hoće li Split biti treći grad u Hrvatskoj gdje će se napokon moći studirati logopedija? Iako kap u moru, bio bi to itekako vrijedan iskorak za ovu regiju.

---

image

Rektor Ljutić: Upirem da to krene!
 

Nikola Vilic/Cropix
---

– Upirem da to krene! Dajemo sve od sebe i vrlo je izvjesno da ćemo od jeseni i nove akademske godine 2024./2025. na Sveučilištu u Splitu pokrenuti ovaj studij. Sa svih strana imamo potporu, što nam je dodatni vjetar leđa – kaže za našu novinu u utorak prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu. Splitsko sveučilište za ovaj se studij intenzivno bori već zadnje dvije, tri godine, razgovara se sa zagrebačkim Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom (ERF), Ministarstvom znanosti i obrazovanja (MZO), Sveučilištem u Zagrebu.

Nikad bliže realizaciji Logopedije u Splitu

Čini se da su sada najbliže realizaciji, iako u Središnjem prijavnom uredu AZVO-a još nije ponuđena mogućnost prijava za upis na taj studij. Ali, mogla bi biti za jesenski rok. Naime, kako kaže rektor Ljutić, zasad se razmišlja o dvije solucije uspostave tog studija u Splitu.

– Jedna je mogućnost da budemo disperzija zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, odnosno da krenemo na sličan način kako je svojedobno u Splitu kretao Medicinski fakultet. U tom slučaju u Splitu bismo na jesen mogli upisati između 20 i 30 studenata koji su konkurirali na listi za upis na logopediju u Zagrebu i kojima je to bio prvi izbor. Druga je mogućnost da se uz pomoć i suradnju s ERF-om iz Zagreba taj studij realizira kao dio Sveučilišta u Splitu. Vidjet ćemo što je optimalno – prepričava rektor Ljutić, kojega pitamo i gdje bi, eventualno, cijela priča mogla zapeti?

– Prije svega, trebamo proći propisanu proceduru koja može trajati dugo, što znači da morate imati elaborat, dobiti akreditaciju za izvedbu studija, proći Senat, Fakultetsko vijeće zagrebačkog ERF-a. Nastojimo cijelu stvar ubrzati što je više moguće, ali i da ne zanemarimo kvalitetu. Kao što smo upozoravali prethodnih godina, uvijek su najveći problemi vezani za nedostatak kadrova i prostora.

Split ima relativno dobru zastupljenost logopeda, ali onaj tko bi trebao biti predavač na studiju treba imati znanstveno-nastavno zvanje za to. Možete imati stručnjaka, ali to nije dovoljno da biste oformili studij ako nemate osobu s odgovarajućim znanstveno-nastavnim zvanjem – naglašava rektor Ljutić.

---

image

Prostor ne bi trebao biti problem, a i dio kadrova mogao bi se osigurati sa Sveučilišta u Splitu

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

 

Zaustaviti bujanje ‘mrtvih kvota‘

Prostor ne bi trebao biti problem, dodaje on, a i dio kadrova mogao bi se osigurati sa Sveučilišta u Splitu, dok bi dio njih dolazio sa zagrebačkog ERF-a, "iako su i oni gore preopterećeni".

Sveučilište u Splitu nije nikad bilo bliže pokretanju ovog studija i u situaciji kada su potrebe za ovim stručnjacima ogromne, bilo bi šteta da ostane usamljeno na vjetrometini, bez toliko potrebne potpore i lokalne vlasti (Županija, Grad), i one s državne razine. I ne samo Split. Bez namjere da se bilo koga uvrijedi, ali ako studij logopedije može imati Sveučilište u Mostaru, gotovo je neozbiljno da hrvatske institucije ostaju godinama "mrtvo hladne" na potrebe u vlastitoj zemlji.

Ako su se mogla iznaći sredstva za STEM stipendije, poticanje upisa na nastavničke STEM studije, nije li vrijeme da se nađu modeli za preraspodjele upisnih kvota? Da, bez obzira na zakonom zajamčenu autonomiju sveučilišta, država smislenije intervenira na bujanje "mrtvih kvota", a ne da blijedo i nemoćno gleda kako sveučilišta ne mogu isproducirati kadar nasušno potreban tržištu rada.

---

Studij izazovan za organizaciju

Studij logopedije izazovan je za organizaciju. Osim mnogo teorijskih predmeta, zahtijeva i puno praktičnih vježbi za što su potrebna kvalitetna vježbališta i suradne ustanove, kao i educirani mentori. Dakle, sve skupa educiran kadar, prostor i vrijeme – kaže prof. dr. sc. Draženka Blaži, redovita profesorica u trajnom zvanju na Odsjeku za logopediju zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i bivša predsjednica Hrvatskog logopedskog društva. Pitamo je zašto ERF nije u mogućnosti povećati upisnu kvotu, kada je već interes za studij logopedije ogroman.

– I s ovim brojem studenata koje imamo nama se javljaju problemi s osiguravanjem vježbi i praktične nastave u kontinuitetu na četvrtoj i petoj godini, dakle na diplomskoj razini studija, jer ne možemo osigurati dovoljno mjesta i mentora kako bi se vježbe mogle kvalitetno odraditi.

Problem su i prostorni i kadrovski kapaciteti na fakultetu, naše dvorane uglavnom ne dozvoljavaju grupe veće od 50 studenata, nedostaje docenata i nastavnika sa znanstveno-nastavnim zvanjem za veće upisne kvote – nabraja profesorica Blaži brojne izazove zbog kojih je primanje novih studenata ograničeno.

Ističe i kako je, da biste dobili kvalitetnog docenta koji je osposobljen samostalno preuzeti vođenje nekog predmeta, potrebno minimalno pet godina. Slažemo se kako su sve to problemi koji zahtijevaju veći angažman i ostalih aktera.

– Znamo da su potrebe za ovim zanimanjem ogromne i svi skupa moramo učiniti više. I mi kao fakultet, i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, i sveučilište koje mora pomoći u organizaciji u smislu pronalaska adekvatnog prostora, i lokalna zajednica koja treba pomoći da imamo više vježbališta za praktične vježbe. Nismo samo mi problem – navodi profesorica Blaži "formulu" o kojoj bi napokon ozbiljnije trebali razmišljati svi kojih se ovi problemi itekako tiču.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => traženi studij [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => traženi studij 2 0 6720 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-27 13:07:06 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-28 12:32:27 [modified_by] => 3165 [publish_up] => 2024-02-28 12:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=U Splitu od jeseni napokon kreće studij logopedije. Ali dok jedan logoped 'pokriva' 6500 stanovnika - to je kap u moru page_title=U Splitu od jeseni napokon kreće studij logopedije. Ali dok jedan logoped 'pokriva' 6500 stanovnika - to je kap u moru [metakey] => studij logopedije, Sveučilište u Splitu, logopedi, Dragan Ljutić, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/27\/14688458.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/25672724.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/25259411.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26666532.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix\/Cropix","\/Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U cijeloj se Hrvatskoj na samo dva sveu\u010dili\u0161ta\u00a0\u0161koluju budu\u0107i logopedi<\/p>","

Rektor Ljuti\u0107:\u00a0Upirem da to krene!
\n\u00a0<\/p>","

Prostor ne bi trebao biti problem, a i dio kadrova mogao bi se osigurati sa Sveu\u010dili\u0161ta u Splitu<\/p>","

U Hrvatskoj je\u00a0na listama \u010dekanja za logopeda trenuta\u010dno oko 2000 osoba<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1278","hd_14688458_1920.jpg":"1920x1080","k_14688458_1280.jpg":"1280x1280","k_14688458_1024.jpg":"1024x1024","k_14688458_640.jpg":"640x640","k_14688458_480.jpg":"480x480","k_14688458_340.jpg":"340x340","k_14688458_220.jpg":"220x220","o_14688458_1280.jpg":"1280x852","o_14688458_1024.jpg":"1024x681","o_14688458_640.jpg":"640x426","o_14688458_480.jpg":"480x319","o_14688458_340.jpg":"340x226","o_14688458_220.jpg":"220x146","h_14688458_1280.jpg":"1280x854","h_14688458_1024.jpg":"1024x683","h_14688458_640.jpg":"640x427","h_14688458_480.jpg":"480x320","h_14688458_340.jpg":"340x227","h_14688458_220.jpg":"220x147","pp_14688458_1280.jpg":"1280x1628","pp_14688458_1024.jpg":"1024x1303","pp_14688458_640.jpg":"640x814","pp_14688458_480.jpg":"480x611","pp_14688458_340.jpg":"340x432","pp_14688458_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25672724_1920.jpg":"1920x1080","k_25672724_1280.jpg":"1280x1280","k_25672724_1024.jpg":"1024x1024","k_25672724_640.jpg":"640x640","k_25672724_480.jpg":"480x480","k_25672724_340.jpg":"340x340","k_25672724_220.jpg":"220x220","o_25672724_1280.jpg":"1280x853","o_25672724_1024.jpg":"1024x682","o_25672724_640.jpg":"640x426","o_25672724_480.jpg":"480x320","o_25672724_340.jpg":"340x226","o_25672724_220.jpg":"220x146","h_25672724_1280.jpg":"1280x854","h_25672724_1024.jpg":"1024x683","h_25672724_640.jpg":"640x427","h_25672724_480.jpg":"480x320","h_25672724_340.jpg":"340x227","h_25672724_220.jpg":"220x147","pp_25672724_1280.jpg":"1280x1628","pp_25672724_1024.jpg":"1024x1303","pp_25672724_640.jpg":"640x814","pp_25672724_480.jpg":"480x611","pp_25672724_340.jpg":"340x432","pp_25672724_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1335","hd_25259411_1920.jpg":"1920x1080","k_25259411_1280.jpg":"1280x1280","k_25259411_1024.jpg":"1024x1024","k_25259411_640.jpg":"640x640","k_25259411_480.jpg":"480x480","k_25259411_340.jpg":"340x340","k_25259411_220.jpg":"220x220","o_25259411_1280.jpg":"1280x890","o_25259411_1024.jpg":"1024x712","o_25259411_640.jpg":"640x445","o_25259411_480.jpg":"480x333","o_25259411_340.jpg":"340x236","o_25259411_220.jpg":"220x152","h_25259411_1280.jpg":"1280x854","h_25259411_1024.jpg":"1024x683","h_25259411_640.jpg":"640x427","h_25259411_480.jpg":"480x320","h_25259411_340.jpg":"340x227","h_25259411_220.jpg":"220x147","pp_25259411_1280.jpg":"1280x1628","pp_25259411_1024.jpg":"1024x1303","pp_25259411_640.jpg":"640x814","pp_25259411_480.jpg":"480x611","pp_25259411_340.jpg":"340x432","pp_25259411_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26666532_1920.jpg":"1920x1080","k_26666532_1280.jpg":"1280x1280","k_26666532_1024.jpg":"1024x1024","k_26666532_640.jpg":"640x640","k_26666532_480.jpg":"480x480","k_26666532_340.jpg":"340x340","k_26666532_220.jpg":"220x220","o_26666532_1280.jpg":"1280x853","o_26666532_1024.jpg":"1024x682","o_26666532_640.jpg":"640x426","o_26666532_480.jpg":"480x320","o_26666532_340.jpg":"340x226","o_26666532_220.jpg":"220x146","h_26666532_1280.jpg":"1280x854","h_26666532_1024.jpg":"1024x683","h_26666532_640.jpg":"640x427","h_26666532_480.jpg":"480x320","h_26666532_340.jpg":"340x227","h_26666532_220.jpg":"220x147","pp_26666532_1280.jpg":"1280x1628","pp_26666532_1024.jpg":"1024x1303","pp_26666532_640.jpg":"640x814","pp_26666532_480.jpg":"480x611","pp_26666532_340.jpg":"340x432","pp_26666532_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7503930 Threads: 3 Questions: 1605834115 Slow queries: 4766395 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110654023 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/u-splitu-od-jeseni-napokon-krece-studij-logopedije-ali-dok-jedan-logoped-pokriva-6500-stanovnika-to-je-kap-u-moru-1367846 [printLink] => /split/u-splitu-od-jeseni-napokon-krece-studij-logopedije-ali-dok-jedan-logoped-pokriva-6500-stanovnika-to-je-kap-u-moru-1367846?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 634788 [name] => studij logopedije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-29 15:00:11 [main_article_id] => 0 [alias] => studij-logopedije [link] => /tag/studij-logopedije ) [1] => stdClass Object ( [id] => 235248 [name] => Sveučilište u Splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sveuciliste-u-splitu [link] => /tag/sveuciliste-u-splitu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 9196 [name] => logopedi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => logopedi [link] => /tag/logopedi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 378609 [name] => Dragan Ljutić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dragan-ljutic [link] => /tag/dragan-ljutic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => traženi studij [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U Splitu od jeseni napokon kreće studij logopedije. Ali dok jedan logoped ‘pokriva‘ 6500 stanovnika - to je kap u moru [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/14688458.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

U cijeloj se Hrvatskoj na samo dva sveučilišta školuju budući logopedi

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/14688458.jpg [title] =>

U cijeloj se Hrvatskoj na samo dva sveučilišta školuju budući logopedi

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/25672724.jpg [title] =>

Rektor Ljutić: Upirem da to krene!
 

Nikola Vilic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/25259411.jpg [title] =>

Prostor ne bi trebao biti problem, a i dio kadrova mogao bi se osigurati sa Sveučilišta u Splitu

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26666532.jpg [title] =>

U Hrvatskoj je na listama čekanja za logopeda trenutačno oko 2000 osoba

/Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Oko 3700 ekonomista i oko 1300 pravnika – toliko bi budućih "brucoša" trebalo u idućoj 2024./2025. akademskoj godini, sudeći prema istaknutim upisnim kvotama, biti upisano samo na javnim fakultetima u četiri naša najveća sveučilišna centra, Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Pet tisuća budućih novih pravnika i ekonomista nije i konačan broj, jer, osobito iz ekonomskog područja, brojne studijske programe te dodatna upisna mjesta nude ovogodišnjim maturantima, kao uostalom i prethodnih godina, i u širokoj paleti privatnih fakulteta.

Naspram hiperprodukcije ovog kadra stoje kvote vezane za zanimanje koje iz godine u godinu ruši sve rekorde interesa budućih studenata, ali i potreba na tržištu rada – studija logopedije. Međutim, kvote se godinama ne mijenjaju. I u idućoj akademskoj godini, kao i prethodnih, kandidati mogu ukupno računati na tek 80 upisnih mjesta u prvu godinu studiju – na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu njih 50, a na Sveučilištu u Rijeci 30 mjesta. I to je sve. Za cijelu Hrvatsku, na jedina dva sveučilišta na kojima se školuju budući logopedi.

To je sve u zemlji u kojoj jedan logoped "pokriva" 6500 stanovnika, a trebao bi upola manje. U zemlji u kojoj će dijete na prvi pregled logopeda čekati između tri mjeseca do godine dana, a na uključivanje u terapiju nekad i do dvije godine. U zemlji u kojoj je na listama čekanja za logopeda trenutačno oko 2000 osoba – što su sve podaci koji su ovih dana izneseni na tematskoj sjednici Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb u Hrvatskom saboru.

---

image

U Hrvatskoj je na listama čekanja za logopeda trenutačno oko 2000 osoba

/Shutterstock
--- 

 

Godinama među najtraženijim studijima

Interesa za ovaj studij ne manjka. Godina je jedan od najpopularnijih u zemlji, a ove godine, barem u ovom trenutku kada maturanti rangiraju studije prema željama, a ne još toliko prema realnosti ocjena zarađenih na ispitima državne mature i na završetku srednje škole, logopedija je opet među najtraženijima: prema najnovijoj ljestvici prijava za upis na studij u idućoj akademskoj godini, koju je u utorak objavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje, u ovom trenutku za 50 upisnih mjesta na studij logopedije u Zagrebu konkurira 841 kandidat, od kojih je za njih 308 to prvi izbor – znači samo za jedno upisno mjesto bori se šest maturanata kojima je ovaj studij prvi izbor.

Pritisak ne jenjava ni u Rijeci – za 30 upisnih mjesta stiglo je 457 prijava, za 77 kandidata to je studij prvog izbora (omjer 2,57). Dakle, za ukupno 80 mjesta u oba grada konkurira oko 1300 kandidata, a za njih oko 400 to je apsolutno prvi izbor! Pa čak i da su isti maturanti podnijeli prijavu i na jednom i drugom sveučilištu, ne treba biti predobar matematičar da bi se zaključilo koliko je aspiranata za upis na ovaj studij.

Godinama o tome pišemo, godinama svi odgovorni u ovoj zemlji, uključujući i zdravstvene i obrazovne nositelje vlasti, dobro znaju koliki su problemi na tom području, uključujući i upisne kvote. Ili se na njih oglušuju ili ne znaju naći rješenje, ne zna se što je gore. Hoće li ipak mali korak u pozitivnom smjeru napraviti Sveučilište u Splitu na kojemu bi, kako sada stvari stoje, od jeseni i nove akademske godine napokon trebao oživjeti studij logopedije, o čemu smo još lani prvi pisali? Hoće li Split biti treći grad u Hrvatskoj gdje će se napokon moći studirati logopedija? Iako kap u moru, bio bi to itekako vrijedan iskorak za ovu regiju.

---

image

Rektor Ljutić: Upirem da to krene!
 

Nikola Vilic/Cropix
---

– Upirem da to krene! Dajemo sve od sebe i vrlo je izvjesno da ćemo od jeseni i nove akademske godine 2024./2025. na Sveučilištu u Splitu pokrenuti ovaj studij. Sa svih strana imamo potporu, što nam je dodatni vjetar leđa – kaže za našu novinu u utorak prof. dr. sc. Dragan Ljutić, rektor Sveučilišta u Splitu. Splitsko sveučilište za ovaj se studij intenzivno bori već zadnje dvije, tri godine, razgovara se sa zagrebačkim Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom (ERF), Ministarstvom znanosti i obrazovanja (MZO), Sveučilištem u Zagrebu.

Nikad bliže realizaciji Logopedije u Splitu

Čini se da su sada najbliže realizaciji, iako u Središnjem prijavnom uredu AZVO-a još nije ponuđena mogućnost prijava za upis na taj studij. Ali, mogla bi biti za jesenski rok. Naime, kako kaže rektor Ljutić, zasad se razmišlja o dvije solucije uspostave tog studija u Splitu.

– Jedna je mogućnost da budemo disperzija zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, odnosno da krenemo na sličan način kako je svojedobno u Splitu kretao Medicinski fakultet. U tom slučaju u Splitu bismo na jesen mogli upisati između 20 i 30 studenata koji su konkurirali na listi za upis na logopediju u Zagrebu i kojima je to bio prvi izbor. Druga je mogućnost da se uz pomoć i suradnju s ERF-om iz Zagreba taj studij realizira kao dio Sveučilišta u Splitu. Vidjet ćemo što je optimalno – prepričava rektor Ljutić, kojega pitamo i gdje bi, eventualno, cijela priča mogla zapeti?

– Prije svega, trebamo proći propisanu proceduru koja može trajati dugo, što znači da morate imati elaborat, dobiti akreditaciju za izvedbu studija, proći Senat, Fakultetsko vijeće zagrebačkog ERF-a. Nastojimo cijelu stvar ubrzati što je više moguće, ali i da ne zanemarimo kvalitetu. Kao što smo upozoravali prethodnih godina, uvijek su najveći problemi vezani za nedostatak kadrova i prostora.

Split ima relativno dobru zastupljenost logopeda, ali onaj tko bi trebao biti predavač na studiju treba imati znanstveno-nastavno zvanje za to. Možete imati stručnjaka, ali to nije dovoljno da biste oformili studij ako nemate osobu s odgovarajućim znanstveno-nastavnim zvanjem – naglašava rektor Ljutić.

---

image

Prostor ne bi trebao biti problem, a i dio kadrova mogao bi se osigurati sa Sveučilišta u Splitu

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix
---

 

Zaustaviti bujanje ‘mrtvih kvota‘

Prostor ne bi trebao biti problem, dodaje on, a i dio kadrova mogao bi se osigurati sa Sveučilišta u Splitu, dok bi dio njih dolazio sa zagrebačkog ERF-a, "iako su i oni gore preopterećeni".

Sveučilište u Splitu nije nikad bilo bliže pokretanju ovog studija i u situaciji kada su potrebe za ovim stručnjacima ogromne, bilo bi šteta da ostane usamljeno na vjetrometini, bez toliko potrebne potpore i lokalne vlasti (Županija, Grad), i one s državne razine. I ne samo Split. Bez namjere da se bilo koga uvrijedi, ali ako studij logopedije može imati Sveučilište u Mostaru, gotovo je neozbiljno da hrvatske institucije ostaju godinama "mrtvo hladne" na potrebe u vlastitoj zemlji.

Ako su se mogla iznaći sredstva za STEM stipendije, poticanje upisa na nastavničke STEM studije, nije li vrijeme da se nađu modeli za preraspodjele upisnih kvota? Da, bez obzira na zakonom zajamčenu autonomiju sveučilišta, država smislenije intervenira na bujanje "mrtvih kvota", a ne da blijedo i nemoćno gleda kako sveučilišta ne mogu isproducirati kadar nasušno potreban tržištu rada.

---

Studij izazovan za organizaciju

Studij logopedije izazovan je za organizaciju. Osim mnogo teorijskih predmeta, zahtijeva i puno praktičnih vježbi za što su potrebna kvalitetna vježbališta i suradne ustanove, kao i educirani mentori. Dakle, sve skupa educiran kadar, prostor i vrijeme – kaže prof. dr. sc. Draženka Blaži, redovita profesorica u trajnom zvanju na Odsjeku za logopediju zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i bivša predsjednica Hrvatskog logopedskog društva. Pitamo je zašto ERF nije u mogućnosti povećati upisnu kvotu, kada je već interes za studij logopedije ogroman.

– I s ovim brojem studenata koje imamo nama se javljaju problemi s osiguravanjem vježbi i praktične nastave u kontinuitetu na četvrtoj i petoj godini, dakle na diplomskoj razini studija, jer ne možemo osigurati dovoljno mjesta i mentora kako bi se vježbe mogle kvalitetno odraditi.

Problem su i prostorni i kadrovski kapaciteti na fakultetu, naše dvorane uglavnom ne dozvoljavaju grupe veće od 50 studenata, nedostaje docenata i nastavnika sa znanstveno-nastavnim zvanjem za veće upisne kvote – nabraja profesorica Blaži brojne izazove zbog kojih je primanje novih studenata ograničeno.

Ističe i kako je, da biste dobili kvalitetnog docenta koji je osposobljen samostalno preuzeti vođenje nekog predmeta, potrebno minimalno pet godina. Slažemo se kako su sve to problemi koji zahtijevaju veći angažman i ostalih aktera.

– Znamo da su potrebe za ovim zanimanjem ogromne i svi skupa moramo učiniti više. I mi kao fakultet, i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, i sveučilište koje mora pomoći u organizaciji u smislu pronalaska adekvatnog prostora, i lokalna zajednica koja treba pomoći da imamo više vježbališta za praktične vježbe. Nismo samo mi problem – navodi profesorica Blaži "formulu" o kojoj bi napokon ozbiljnije trebali razmišljati svi kojih se ovi problemi itekako tiču.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilic/Cropix Tom Dubravec/ Cropix/Cropix /Shutterstock
Nikola Vilić/Cropix

U cijeloj se Hrvatskoj na samo dva sveučilišta školuju budući logopedi

Nikola Vilic/Cropix

Rektor Ljutić: Upirem da to krene!
 

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Prostor ne bi trebao biti problem, a i dio kadrova mogao bi se osigurati sa Sveučilišta u Splitu

/Shutterstock

U Hrvatskoj je na listama čekanja za logopeda trenutačno oko 2000 osoba

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/u-splitu-od-jeseni-napokon-krece-studij-logopedije-ali-dok-jedan-logoped-pokriva-6500-stanovnika-to-je-kap-u-moru-1367846 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c8ce090578d3b78675cf4b09e0007d721f24131e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+Splitu+od+jeseni+napokon+kre%C4%87e+studij+logopedije.+Ali+dok+jedan+logoped+%E2%80%98pokriva%E2%80%98+6500+stanovnika+-+to+je+kap+u+moru&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fu-splitu-od-jeseni-napokon-krece-studij-logopedije-ali-dok-jedan-logoped-pokriva-6500-stanovnika-to-je-kap-u-moru-1367846 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fu-splitu-od-jeseni-napokon-krece-studij-logopedije-ali-dok-jedan-logoped-pokriva-6500-stanovnika-to-je-kap-u-moru-1367846 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => traženi studij [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Splittraženi studij

U Splitu od jeseni napokon kreće studij logopedije. Ali dok jedan logoped ‘pokriva‘ 6500 stanovnika - to je kap u moru

Piše Marijana Cvrtila
28. veljače 2024. - 13:25

Oko 3700 ekonomista i oko 1300 pravnika – toliko bi budućih "brucoša" trebalo u idućoj 2024./2025. akademskoj godini, sudeći prema istaknutim upisnim kvotama, biti upisano samo na javnim fakultetima u četiri naša najveća sveučilišna centra, Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Pet tisuća budućih novih pravnika i ekonomista nije i konačan broj, jer, osobito iz ekonomskog područja, brojne studijske programe te dodatna upisna mjesta nude ovogodišnjim maturantima, kao uostalom i prethodnih godina, i u širokoj paleti privatnih fakulteta.

Naspram hiperprodukcije ovog kadra stoje kvote vezane za zanimanje koje iz godine u godinu ruši sve rekorde interesa budućih studenata, ali i potreba na tržištu rada – studija logopedije. Međutim, kvote se godinama ne mijenjaju. I u idućoj akade...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 06:16