StoryEditorOCM
Splitnema mu spasa...

U elitnom splitskom kvartu niknut će luksuzno zdanje na mjestu stare kuće. Sprema se još jedna sječa, samo što nije...

Piše Sandi Vidulić
9. ožujka 2024. - 22:01

Splitski borovi u urbanim prostorima grada nemaju sreće. Nakon Gripa, sprema se sječa još jednog velikog bora koji se godinama ističe u vizuri Bačvica. Riječ je o stablu impozantnih razmjera na privatnoj parceli, na adresi Gospinica. Na ovoj lokaciji zasađeno je davno nekoliko stabala pored kuće koja spada u raniju modernističku gradnju u Splitu.

Na Facebook stranici "Mali zeleni" koja se bavi brigom o zelenim površinama i vrijednim stablima ovog grada, osvanula je obavijest da će se posjeći veliki bor koji ima više od 60 centimetara promjera u prsnoj visini te po GUP-u spada u zaštićena stabla.

image
Saša Burić/Cropix

- Javljaju nam pratitelji da bi upravo tribalo platit još jedno stablo bora na privatnoj parceli na Gospinici 3. Bor bi, iako je na privatnom posjedu, također trebao biti zaštićen GUP-om jer mu je promjer na visini od 120cm sigurno širi od 60 centimetara, ali u ovom gradu se pilaju i zaštićena stabla na gradskim površinama, tako da osjećaj bespomoćnosti daje još više na pritisku u ovakvim slučajevima.

Jedina je nada u tome da se nakon izvođenja građevinskih radova zelenilo nadomjesti, ali znajući današnje prakse i tu već pišemo propalo! Jadni su ljudski prioriteti. Plaćat ćemo svi mi za ovakve greške - objavljeno je alarmantno upozorenje na ovoj aktivističkoj Facebook stranici.

image

Screenshot 

Screenshot 

Pokušali smo doznati o čemu je riječ. Prema podacima na "Informacijskom sustavu prostornog uređenja", za novu gradnju izdana je građevinska dozvola. Dokumentacija je predana u prosincu 2023., a dozvola je postala pravomoćna 17. veljače ove godine. Na katastarskoj čestici 9745/2 trebala bi se izgraditi veća zgrada od sadašnje s podrumom, prizemljem, tri kata i nadgrađem.

image
vizualizacija 

Kako nam je potvrdio arhitekt Tin Matutinović, koji je projektirao novi objekt, velebni bor će se ukloniti s adrese Gospinica 3. Na gradilištu je već postavljena tabla za projekt uklanjanja po kojem će se osim drveća srušiti i postojeća kuća, a na terenu su radnici. Investitor je tvrtka "Tecta Con" iz Splita, čiji je vlasnik Marin Boban.

Upitali smo arhitekta jesu li u Gradu postavljali uvjete da se bor ne smije ukloniti, odnosno, kako je to pitanje riješeno, s obzirom na informaciju koju su objavili "Mali zeleni" da je bor promjera 60 centimetara, pa bi prema tome trebao biti zaštićen po GUP-u.

- Gledali su koje je bor širine. Bor se grana u više dijelova. Zaključili su da je uži od 60 centimetara, valjda kako se grana u više djelova, i to je to.

image
Privatni album

Znači, nadležni su zaključili da deblo nije u promjeru 60 centimetara?

- Ne, nego se bor grana u više dijelova dolje iz zemlje i onda su gornji dijelovi uži od 60 centimetara. A gledali su i popis na stranicama Grada zaštićenih stabala. I nije na tom popisu. Ali, gledali su strukturu stabla.

Dakle, iako je bor velik i u vizuri je grada, ne bi po nadležnima spadao u ono što se po GUP-u zaštićuje?

- Tako je, još je na privatnoj parceli. Sva stabla u drvoredu koja su u ulici Gospinica su zaštićena.

Doduše, kaže se u GUP-u za stabla koja su u promjeru 60 cm i više da se štite i na privatnim parcelama.

- Tako je, ali gledali su oni koja je širina i kako se grana - uvjeravao nas je arhitekt.

Matutinović tvrdi kako su u novoj stambenoj zgradi stanovi unaprijed prodani, a uvjet je bio da bude zelena gradnja.

- Projektom je posebno istaknuta uloga zelenila, kako u uređenju parcele, tako i na samom objektu. Planira se sadnja nižeg mediteranskog bilja po svim balkonima i terasama. Svi vrtovi u prizemlju će imati pomno planirano zasađeno visoko i nisko zelenilo, te će i same pregrade između vrtova biti ozelenjene. - tvrdi arhitekt i napominje kako će neće biti dozvoljeno ostakljivanje balkona.

image
Saša Burić/Cropix

Međutim, kako se može vidjeti na fotografijama s terena, deblo velikog bora koji još uvijek postoji u dvoru kuće u Gospinici 3 djeluje prilično debelo. Nismo mjerili promjer debla, ali ne znamo po čemu su, kako kaže arhitekt, zaključili da se bor "grana u više dijelova dolje od zemlje pa da nema 60 cm".

Kuća u Gospinici 3 ima tri vlasnika stana i okućnice. Jedan od njih je odnedavno Žarko Dešković, koji je odavno u građevinarstvu. Bio je direktor IGH i predsjednik Nadzornog odbora te tvrtke, kao i član Nadzornog odbora "Strabaga".

image
Privatni album

Na Facebook stranici se pojavila simulacija kako će izgledati buduća zgrada, a simulacije smo dobili i od Matutinovića. Projekt izgleda pristojno na renderu. No, poznavajući naše prilike, ostaje vidjeti koliko će se zelenila od onog što je prikazano na simulaciji ostvariti. No, ovdje je stvar principa kad je u pitanju odnos Grada prema stablima koja nas zadivljuju veličinom koju su dobila kroz dugi period vremena, a nestaju u trenutku koji je potreban da ih se ispila ili obori bagerom.

S obzirom na to da su stabla padala kod Small Malla,na Gripama, na Poljičkoj kod Kauflanda i na Žnjanu, zanimalo nas je koliko vrijedi odredba iz GUP-a o zabrani pilanja stabala promjera 60 cm i više na javnim i privatnim parcelama.

image
vizualizacija 

Stoga smo poslali pitanja pročelniku za urbanizam Teu Vojkoviću. Dostavili smo objavu s Facebook stranice "Malih zelenih", naveli smo kako je osvanula obavijest da će se navodno posjeći bor koji ima više od 60 cm promjera u prsnoj visini te po GUP-u spada u zaštićena stabla. Pitali smo zašto nije uvjetovano investitoru da zadrži postojeći bor obzirom na njegove dimenzije?

U svom odgovoru Vojković je ekološke aktiviste nazvao "slučajnim prolaznicima".

- Paušalna ocjena slučajnih prolaznika o statusu stabla koje bi eventualno moglo ili trebalo biti zaštićeno sukladno odredbama GUP-a, nisu od značaja u postupku izdavanja građevinske dozvole - počeo je odgovor pročelnik.

- Osoba pred zakonom odgovorna za usklađenost projektne dokumentacije sa prostorno-planskom dokumentacijom je projektant, koji svoj status potvrđuje ovlaštenjem-licencom Hrvatske komore arhitekata. Projektant je kao sastavni dio zahtjeva dužan dostaviti posebnu Izjavu o usklađenosti projektne dokumentacije s prostorno-planskom dokumentacijom, koja je zakonom propisani sastavni dio zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole - objasnio je Vojković kako stvari zakonski stoje.

U ovom konkretnom slučaju projektant je postupio sukladno Zakonu, izradio projektnu dokumentaciju, sastavni dio koje je i zahvat uklanjanja postojećeg raslinja, da bi smjestio objekt kakav je GUP-om omogućen. Izjavom je potvrdio da je dostavljena dokumentacija sukladna GUP-u, pa je nakon provjere da zahtjevu prileži sva zakonom propisana dokumentacija službena osoba ovog Upravnog odjela, koja je bila zadužena za ovaj predmet, izdala građevinsku dozvolu - zaključuje Vojković.

image
Saša Burić/Cropix

Ukratko, u Banovini odgovornost prebacuju na arhitekta koji je odgovoran pred zakonom kad potpiše izjavu da je projekt u skladu sa GUP-om. Arhitekt pak tvrdi da su nadležni provjerili strukturu stabla i vidjeli kako se bor "grana u više dijelova dolje iz zemlje" i da su zaključili da je uži od 60 centimetara. Pročelnik Vojković ne spominje nikakvo mjerenje, nego izjavu arhitekta. Pa ispada da se u Banovini vjeruje arhitektu i dokumentaciji koju preda.

image

 

 

Privatni album

A svi koji kažu drugačije za gradske službe daju "paušalne ocjene" i nisu ništa drugo nego "slučajni prolaznici". Aktivisti tvrde da se u Gospinici 3 nalazi veliko stablo bora koje treba biti zaštićeno GUP-om, ali Vojković kaže da je to samo "postojeće raslinje" za kojeg je arhitekt izradio zahvat uklanjanja.

Radnici su ovaj vikend bili na terenu, kad smo dovršavali tekst već su prislonili velike ljestve na visoke grane krošnje velebnog bora. Za očekivati je da će još jedno ponosno stablo, ili kako ga stručne službe nazivaju "raslinje", nestati iz slike grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:23