StoryEditorOCM
SplitNIZ NEJASNOĆA

Tko je napadnut u Zagrebu, Volvo ili dogradonačelnici Splita? Hoće li u službenim izjavama spomenuti poznatog bjegunca?

19. prosinca 2023. - 23:09

Koliko je ponekad teško policiji utvrditi sve okolnosti događaja, pokazalo se nakon incidenta kraj stadiona Maksimir nakon utakmice Dinamo-Hajduk u nedjelju poslijepodne. Prema prvim izjavama u medijima i opisima događaja moglo se raditi o više kaznenih djela: nasilničko ponašanje, prijetnja, prijetnja prema osobi u vezi s njenim radom, oštećenje tuđe stvari.

Svaki detalj je bitan radi inkriminacije, no problem je što su sami sudionici događaj opisali drugačije. Za upravljačem Volva je bio je Antonio Kuzmanić, suvozač je Bojan Ivošević, a na stražnjem sjedalu su bili Željko Domazet i Kuzmanićeva supruga.

U izjavi Antonia Kuzmanića, zamjenika gradonačelnika Splita stoji kako su napadnuti zbog svojih funkcija, a u opisu počinitelja je dao naznaku što bi još moglo biti u pozadini.

- Retrovizor ću prominit, limariju na vratima popraviti, ali napast dva zamjenika gradonačelnika i predsjednika gradskog vijeća (čovika od 65 godina) u Zagrebu, e to je dno dna. Razbiti mi auto jer su frustrirani i manjkom IQa, jer još vire Mamiću iz š***a. Da je bila obrnuta situacija u Splitu, digla bi se vojska.

Pričalo bi se o huliganima u Splitu i ne znam što još. A Je l‘ to možda Zagreb postaje grad slučaj? Inače, prijavljeno sve policiji, očevid napravljen! I da ona 3-4 papka, su pobigla. Baš me zanimaju mediji sutra i naša vrijedna oporba - objavio je na svom profilu društvene mreže.

image

Pojačana prisutnost policije po gradu zbog utakmice visokog rizika 

Zeljko Puhovski/Cropix

Opis Bojana Ivoševića ne stavlja u prvi plan njih kao osobe i žrtve već izrijekom kaže kako su napadači nasrnuli na auto. Kada su on i drugi zamjenik izašli iz vozila, napadači bježe.

- Prilikom izlaska sa službenog parkinga stadiona Maksimir tri "junačine" se zaletile na auto s dva zamjenika gradonačelnika Grada Splita, predsjednikom Gradskog vijeća Grada Splita i jednom ženom pri čemu su razvalili retrovizor. Iz auta izašla dva zamjenika, a njih trojica utekla. Meni bi bilo neugodno - naveo je u svojoj objavi.

U automobilu je bio i Željko Domazet, predsjednik splitskog Gradskog vijeća.

 - Ja sam prvenstveno tužan što se uopće takve stvari događaju. Razumijem navijački kolorit, ali ne mržnju i nasilje. Dobro je prošlo, nije veliko zlo osim, eto, materijalne štete - kazao je. 

Novinari su ga upitali smatra li da su napadači znali da se radi o vrhu splitske vlasti, na što je Željko Domazet rekao da ne bi ulazio u takve motive, ali da bi prije rekao “ne”, nego “da”. Pretpostavlja da je glavni okidač splitska tablica, izjavio je.

Odmah nakon napada zagrebački policajci su na dojavu došli na mjesto događaja.

- Oko 19,50 sati utvrdili smo da su u Ulici Divka Budaka tri nepoznate muške osobe u prolasku, lupajući rukama, oštetile osobni automobilu splitskih registarskih oznaka u vlasništvu poduzeća iz Splita kojim je upravljao 47-godišnjak, dok su se u vozilu nalazile još tri osobe Ističemo kako je u obavljenim razgovorima utvrđeno da osobe nisu ozlijeđene, niti je bilo fizičkog kontakta.

S obzirom na to da je na mjestu događaja izvidom bilo utvrđeno postojanje obilježja kaznenog djela oštećenja tuđe stvari, policijski službenici su osobe iz vozila uputili na mogućnost podnošenja kaznene prijave, što su odbile navodeći da im se žuri, a kaznenu su prijavu podnijeli idući dan u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj - službeni je opis događaja.

Iako bi se iz izjave dogradonačelnika Kuzmanića “da je bila obrnuta situacija u Splitu, digla bi se vojska”, dalo zaključiti kako se radilo o direktnoj opasnoti po život i tijelo u kojoj su se našli jer su ih napadači prepoznali, s podnošenjem prijave su pričekali povratak u Split.

image

Željko Domazet, predsjednik Gradskog vijeća

Vojko Bašić/Cropix

Prijavljeno je tada oštećenje tuđe stvari, što je kazneno djelo koje se progoni po prijedlogu vlasnika stvari te uz to postoji sumnja u kazneno djelo prijetnje. Za oba kaznena djela u PU zagrebačkoj provode kriminalističko istraživanje.

Sigurno će se pregledati i snimke nadzornih kamera parkirališta, a saslušat će se i sve osobe iz  oštećenog automobila jer izjave s Facebooka nisu dokaz u daljnjem postupku.

No, očekuje se da će oba dogradonačelnika u svojim službenim iskazima kazati isto što i na društvenim mrežama. Tako će se pojasniti i onaj dio o napadačima i Mamiću što u svakom slučaju daje širu sliku cijelog događaja prema kojoj je razinu ugroženosti splitske vlasti na zagrebačkom asfaltu nemjerljivo visoka.

Zagrebačka policija o stanju sigurnosti

Policijski službenici su u nedjelju, 17. prosinca u sklopu mjera osiguranja obavili zahtjevan prihvat preko 600 vozila (osobnih automobila, kombi vozila i autobusa) na punktovima s prilaza Gradu te ih dopratili u posebnu čuvanu zonu Gradskog stadiona Maksimir, a po završetku utakmice ih sve i ispratili s područja Policijske uprave zagrebačke, bez zabilježenog incidenta ili bilo kakvog oštećenja ili napada. 

Nadalje, tijekom razilaska posjetitelja sa zapadne i sjeverne tribine, policijski službenici su zaprimili dojavu o o oštećenju osobnog automobila s četiri osobe. Policijski službenici su utvrdili kako su osobe iz vozila prisustvovale utakmici između GNK Dinamo i HNK Hajduk, ali ne na tribini rezerviranoj za navijače gostujućeg kluba, niti se spomenuti automobil nalazio na spomenutoj zoni, odnosno nisu bili dio organiziranog prihvata gostujućih navijača.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:04