stdClass Object ( [id] => 324578 [title] => Svaguša: Ma državi bi dali i besplatno, ali kapitalistima nećemo! [alias] => svagusa-ma-drzavi-bi-dali-i-besplatno-ali-kapitalistima-necemo [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon burne srijede koja, prema dostupnim informacijama i videosnimci objavljenoj na internetskom portalu Slobodne Dalmacije, neodoljivo podsjeća na scene iz mafijaških filmova, obitelj Svaguša u četvrtak poslijepodne dočekala je olakšanje.

Kao prvo, Milivoj Svaguša i njegova dva sina vratili su se kući iz policijske postaje, gdje su proveli cijelu noć, "Inerovi" radnici otišli su s gradilišta, a na teren su navodno izišle nadležne službe i privremeno primirile situaciju.

Špiro Cokarić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo, Anto Krželj, pročelnik Službe za imovinsko-pravne poslove, izgradnju i geodeziju, i Damir Babić, voditelj Odsjeka za komunalno održavanje, obišli su teren zajedno s Joškom Buricom iz "Hrvatskih cesta" i obavijestili nas kako će se ilegalni radovi zaustaviti, a na teren bi u idućih nekoliko dana trebali izići građevinski inspektori – tvrdi Svagušin sin, koji je zajedno s bratom i ocem u četvrtak ujutro iz policijske postaje zbog fizičkog sukoba izveden pred istražnog suca.

No, iako je Svagušin sin dobio garancije kako nastavka radova neće biti, investitori su jutros nastavili s uhodanom praksom te, kako svjedoči fotografija koju nam je poslao čitatelj, počeli čak i asfaltirati cestu za čiju izgradnju nemaju valjane dozvole.



Iz Banovine nam nisu potvrdili da su njihovi pročelnici bili na Mejašima, a Ministarstvo graditeljstva nam je na upite koje postavljamo već tjednima odgovaralo kako neće izići na teren jer je riječ o "imovinsko-pravnim odnosima", očito zanemarujući činjenicu da se radovi odvijaju bez potrebnih dozvola.

Danu u kojem je postignuto primirje prethodila je mučna noć. Snimka na našem portalu, koja je izazvala veliki interes čitatelja, svjedoči o sukobu između Milivoja Svaguše i trojice mladića (po riječima očevidaca: zaštitara u civilu). U šestom desetljeću života Milivoj je legao na svoju zemlju kako bi je obranio, nakon čega su ga okružila trojica mladića.

Uzeo je kamen u ruku, momci su krenuli na njega, a bolje nije prošla ni nevjesta koja mu je krenula u pomoć. Nakon dolaska policajaca mladići u civilu su se razbježali, a uslijedio je verbalni i potom fizički sukob Milivojevih sinova sa zaštitarima koji su mu napali oca. Sva trojica Svaguša su privedeni, a najstariji, Milivoj, završio je na Hitnoj pomoći zbog ozljeda glave.

– Dobio je udarac u glavu bez potresa mozga. Nije bilo nikakvih komplikacija i nakon medicinske obrade je pušten. Riječ je o lakšoj tjelesnoj ozljedi – potvrdio nam je prof. dr. Ivo Jurić, v.d. ravnatelja KBC-a.

Prema riječima članova obitelji, Milivoj Svaguša je sa sinovima zadržan u policiji, pa su se Rose, Milivojeva supruga, i nevjesta im Željana u srijedu navečer, nakon nekoliko sati u bolnici, same vratile kući, gdje su ih umjesto policajaca, koji su po dogovoru trebali čuvati teren, dočekali zaštitari.

– Kad smo se oko 21.30 vratile kući, policije nije bilo nigdje, a oko zemljišta se nalazilo dvadeset zaštitara, od kojih deset u civilu. Kada smo se vratile, došao je "Inerov" radnik s bagerom i počeo nasipati teren. Zvala sam policiju, uzela mobitel i počela snimati da imam dokaze, no počeli su bacati kamenje na mene.

Policija je došla, opet su ostali samo zaštitari s oznakama, a oni u civilu su se razbježali. Nakon pustih molbi i urgiranja, dopušteno nam je parkirati naš bager na našoj zemlji sve dok nam se muškarci ne vrate iz policije. Ne moram vam ni reći da od straha nismo spavale cijelu noć. Nas tri žene bile smo same u kući ispred koje nas je jutros dočekalo sedam zaštitara – gotovo u dahu ispričala nam je Željana.

– Ušli smo u jednu vrstu rata, i to s jačim protivnikom. No, u ovoj priči smo čisti, vlasništvo zemljišta koje im treba za cestu je jedan kroz jedan, a pripada našoj rodici iz Belgije i o njemu se mi brinemo. Otac mi trenutačno ima ovratnik oko vrata, prije dva i pol mjeseca pretrpio je moždani udar, koji mu je oduzeo pola tijela i vid. Ponavljam da se zna – da je ovdje riječ o državnoj važnosti, poklonili bismo zemlju, no ovdje je riječ o kriminalu barbarskih kapitalista. Vjerujemo u pravnu državu i pravo vlasništva – kazao nam je Svagušin sin.

Iz cijele priče isplivala je i neslužbena informacija da su incidenti posljedica previsoke otkupne cijene od navodno čak 4200 eura po kvadratu koju je "izvjesila" obitelj Svaguša za nelegaliziranu kuću, manji susjedni objekt i pripadajuću parcelu, dok im investitorska tvrtka "Mejaši prvi" nudi upola manje, ali opet više od iznosa koji je procijenio sudski vještak. No, nevjesta Željana odbacuje takav scenarij.

– Tri puta smo slali papire za legalizaciju, ali "Mall" je započinjao radove. A znate onu staru: tko jači, taj tlači! Kuća je izgrađena 1974. godine, kada su okolo bili vinogradi. Milivoj Svaguša je davno bio na dogovoru kod Kristijana Gele (direktora "Mejaša prvih", op.a.) i iznos koji su dogovorili bio je zadovoljavajući za obje strane, međutim, očito dotični nemaju novca, pa bi na našoj zemlji bespravno gradili – tvrdi Željana, napominjući kako u kući imaju stan od 160 četvornih metara, jedan od 90 kvadrata i dva po 45 kvadrata.

Nakon višestrukih upita, do zaključenja teksta nismo dobili komentar ni iz Ministarstva graditeljstva, kao ni od investitora šoping-centra "Mall of Split" i buduće pristupne ceste.


Banovina: Nismo nadležni za spor

"Žao nam je zbog konfliktne situacije nastale na gradilištu pristupne ceste za 'Mall of Split' i voljeli bismo da do nje nije ni došlo. Ističemo, pitanje narušavanja javnog reda i mira, a sukob između građana i zaštitara je upravo to, nije u nadležnosti Grada, nego MUP-a. Utvrđivanje eventualne nezakonite izgradnje također je u nadležnosti Građevinske inspekcije. Cijela situacija događa se u području zahvata nad kojim nadležnost imaju 'Hrvatske ceste'. Interes Grada je da se ovo vrlo važno križanje realizira u punom profilu, kako je to predviđeno planskom dokumentacijom, i u tom smislu su vođeni razgovori radi povezivanja investitora i državne tvrtke. Apeliramo na sve sudionike da razborito i odgovorno pokušaju razriješiti nastali spor i nadamo se da će nadležne državne institucije u najkraćem roku donijeti odgovarajuće mjere", navodi se u priopćenju iz Banovine.


Policija: Zaštitaru šaljemo inspekciju

Na snimku sukoba reagirala je i Policijska uprava:

"Vezano uz događaje čija je snimka javno objavljena na vašem portalu, u tijeku je kriminalističko istraživanje. Također, po službenoj dužnosti, sukladno zakonskim ovlastima, bit će pokrenut postupak upravnog i inspekcijskog nadzora nad pravnom osobom, te postupak ocjene zakonitosti primjene zaštitarskih ovlasti, a sve sukladno odredbama Zakona o privatnoj zaštiti."


'Hrvatske ceste': Radovi nisu smjeli početi

– Nemamo komunikaciju s investitorom, samo s Gradom. Dakle, dali smo privremenu suglasnost Gradu na dopunu projekta privremene regulacije prometa za pristupnu cestu od Ulice ZNG-a do trgovačkog centra na Mejašima, nakon što se ispune uvjeti po kojima se Grad mora dogovoriti s "Mejašima prvim", koji bi trebali financirati sve radove na tom dijelu. Izgradnja privremenog priključka nije smjela početi sve dok iz Banovine u Zagreb nisu proslijedili prometni elaborat regulacije, za koji je također potrebna suglasnost "Hrvatskih cesta" (HC). "Mejaši prvi" ušli su bez suglasnosti na dio našeg zemljišta, pa smo protiv njih podnijeli više prijava, građevinskom i cestovnom inspektoratu, kao i Gradu – kazala nam je Tamara Pajić, HC-ova glasnogovornica.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAUBOJŠTINA NA MEJAŠIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-08-26 10:22:01 [created_by] => 3218 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-08-26 14:56:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-08-26 10:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 28091 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2016\/08\/26\/Mejasi.JPG","\/Archive\/Images\/2016\/08\/26\/Split\/cesta_mall6-250816.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/08\/26\/Split\/cesta_mall4-250816.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/08\/26\/Split\/cesta_mall2-250816.jpg","\/Archive\/Images\/2016\/08\/26\/Split\/spor_svagusa7-240816.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Mejasi.JPG","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1120x840"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"},{"size0":"960x639"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4352576 Threads: 3 Questions: 136967171 Slow queries: 58487 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4098867 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/svagusa-ma-drzavi-bi-dali-i-besplatno-ali-kapitalistima-necemo-324578 [printLink] => /split/svagusa-ma-drzavi-bi-dali-i-besplatno-ali-kapitalistima-necemo-324578?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 441762 [name] => mejaši [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mejasi [link] => /tag/mejasi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 233605 [name] => mall of split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mall-of-split [link] => /tag/mall-of-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 252875 [name] => Mejaši prvi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mejasi-prvi [link] => /tag/mejasi-prvi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAUBOJŠTINA NA MEJAŠIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svaguša: Ma državi bi dali i besplatno, ali kapitalistima nećemo! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3218 [name] => Tihana Marović [username] => tihana-marovi [email] => tihana-marovi@sd.hr [password] => $2y$10$EQg4Vkay.zw/IsOeGCXVsOvyGUhUkeDTvkAz6xhRVxh/xJzmftm8. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tihana-marovic-3218 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1736 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b4a4aa832188dc8d9d5049bd499d8d6c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/26/Mejasi.JPG [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Mejasi.JPG [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/26/Mejasi.JPG [title] => Mejasi.JPG ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/26/Split/cesta_mall6-250816.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/26/Split/cesta_mall4-250816.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/26/Split/cesta_mall2-250816.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/08/26/Split/spor_svagusa7-240816.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Nakon burne srijede koja, prema dostupnim informacijama i videosnimci objavljenoj na internetskom portalu Slobodne Dalmacije, neodoljivo podsjeća na scene iz mafijaških filmova, obitelj Svaguša u četvrtak poslijepodne dočekala je olakšanje.

Kao prvo, Milivoj Svaguša i njegova dva sina vratili su se kući iz policijske postaje, gdje su proveli cijelu noć, "Inerovi" radnici otišli su s gradilišta, a na teren su navodno izišle nadležne službe i privremeno primirile situaciju.

Špiro Cokarić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo, Anto Krželj, pročelnik Službe za imovinsko-pravne poslove, izgradnju i geodeziju, i Damir Babić, voditelj Odsjeka za komunalno održavanje, obišli su teren zajedno s Joškom Buricom iz "Hrvatskih cesta" i obavijestili nas kako će se ilegalni radovi zaustaviti, a na teren bi u idućih nekoliko dana trebali izići građevinski inspektori – tvrdi Svagušin sin, koji je zajedno s bratom i ocem u četvrtak ujutro iz policijske postaje zbog fizičkog sukoba izveden pred istražnog suca.

No, iako je Svagušin sin dobio garancije kako nastavka radova neće biti, investitori su jutros nastavili s uhodanom praksom te, kako svjedoči fotografija koju nam je poslao čitatelj, počeli čak i asfaltirati cestu za čiju izgradnju nemaju valjane dozvole.



Iz Banovine nam nisu potvrdili da su njihovi pročelnici bili na Mejašima, a Ministarstvo graditeljstva nam je na upite koje postavljamo već tjednima odgovaralo kako neće izići na teren jer je riječ o "imovinsko-pravnim odnosima", očito zanemarujući činjenicu da se radovi odvijaju bez potrebnih dozvola.

Danu u kojem je postignuto primirje prethodila je mučna noć. Snimka na našem portalu, koja je izazvala veliki interes čitatelja, svjedoči o sukobu između Milivoja Svaguše i trojice mladića (po riječima očevidaca: zaštitara u civilu). U šestom desetljeću života Milivoj je legao na svoju zemlju kako bi je obranio, nakon čega su ga okružila trojica mladića.

Uzeo je kamen u ruku, momci su krenuli na njega, a bolje nije prošla ni nevjesta koja mu je krenula u pomoć. Nakon dolaska policajaca mladići u civilu su se razbježali, a uslijedio je verbalni i potom fizički sukob Milivojevih sinova sa zaštitarima koji su mu napali oca. Sva trojica Svaguša su privedeni, a najstariji, Milivoj, završio je na Hitnoj pomoći zbog ozljeda glave.

– Dobio je udarac u glavu bez potresa mozga. Nije bilo nikakvih komplikacija i nakon medicinske obrade je pušten. Riječ je o lakšoj tjelesnoj ozljedi – potvrdio nam je prof. dr. Ivo Jurić, v.d. ravnatelja KBC-a.

Prema riječima članova obitelji, Milivoj Svaguša je sa sinovima zadržan u policiji, pa su se Rose, Milivojeva supruga, i nevjesta im Željana u srijedu navečer, nakon nekoliko sati u bolnici, same vratile kući, gdje su ih umjesto policajaca, koji su po dogovoru trebali čuvati teren, dočekali zaštitari.

– Kad smo se oko 21.30 vratile kući, policije nije bilo nigdje, a oko zemljišta se nalazilo dvadeset zaštitara, od kojih deset u civilu. Kada smo se vratile, došao je "Inerov" radnik s bagerom i počeo nasipati teren. Zvala sam policiju, uzela mobitel i počela snimati da imam dokaze, no počeli su bacati kamenje na mene.

Policija je došla, opet su ostali samo zaštitari s oznakama, a oni u civilu su se razbježali. Nakon pustih molbi i urgiranja, dopušteno nam je parkirati naš bager na našoj zemlji sve dok nam se muškarci ne vrate iz policije. Ne moram vam ni reći da od straha nismo spavale cijelu noć. Nas tri žene bile smo same u kući ispred koje nas je jutros dočekalo sedam zaštitara – gotovo u dahu ispričala nam je Željana.

– Ušli smo u jednu vrstu rata, i to s jačim protivnikom. No, u ovoj priči smo čisti, vlasništvo zemljišta koje im treba za cestu je jedan kroz jedan, a pripada našoj rodici iz Belgije i o njemu se mi brinemo. Otac mi trenutačno ima ovratnik oko vrata, prije dva i pol mjeseca pretrpio je moždani udar, koji mu je oduzeo pola tijela i vid. Ponavljam da se zna – da je ovdje riječ o državnoj važnosti, poklonili bismo zemlju, no ovdje je riječ o kriminalu barbarskih kapitalista. Vjerujemo u pravnu državu i pravo vlasništva – kazao nam je Svagušin sin.

Iz cijele priče isplivala je i neslužbena informacija da su incidenti posljedica previsoke otkupne cijene od navodno čak 4200 eura po kvadratu koju je "izvjesila" obitelj Svaguša za nelegaliziranu kuću, manji susjedni objekt i pripadajuću parcelu, dok im investitorska tvrtka "Mejaši prvi" nudi upola manje, ali opet više od iznosa koji je procijenio sudski vještak. No, nevjesta Željana odbacuje takav scenarij.

– Tri puta smo slali papire za legalizaciju, ali "Mall" je započinjao radove. A znate onu staru: tko jači, taj tlači! Kuća je izgrađena 1974. godine, kada su okolo bili vinogradi. Milivoj Svaguša je davno bio na dogovoru kod Kristijana Gele (direktora "Mejaša prvih", op.a.) i iznos koji su dogovorili bio je zadovoljavajući za obje strane, međutim, očito dotični nemaju novca, pa bi na našoj zemlji bespravno gradili – tvrdi Željana, napominjući kako u kući imaju stan od 160 četvornih metara, jedan od 90 kvadrata i dva po 45 kvadrata.

Nakon višestrukih upita, do zaključenja teksta nismo dobili komentar ni iz Ministarstva graditeljstva, kao ni od investitora šoping-centra "Mall of Split" i buduće pristupne ceste.


Banovina: Nismo nadležni za spor

"Žao nam je zbog konfliktne situacije nastale na gradilištu pristupne ceste za 'Mall of Split' i voljeli bismo da do nje nije ni došlo. Ističemo, pitanje narušavanja javnog reda i mira, a sukob između građana i zaštitara je upravo to, nije u nadležnosti Grada, nego MUP-a. Utvrđivanje eventualne nezakonite izgradnje također je u nadležnosti Građevinske inspekcije. Cijela situacija događa se u području zahvata nad kojim nadležnost imaju 'Hrvatske ceste'. Interes Grada je da se ovo vrlo važno križanje realizira u punom profilu, kako je to predviđeno planskom dokumentacijom, i u tom smislu su vođeni razgovori radi povezivanja investitora i državne tvrtke. Apeliramo na sve sudionike da razborito i odgovorno pokušaju razriješiti nastali spor i nadamo se da će nadležne državne institucije u najkraćem roku donijeti odgovarajuće mjere", navodi se u priopćenju iz Banovine.


Policija: Zaštitaru šaljemo inspekciju

Na snimku sukoba reagirala je i Policijska uprava:

"Vezano uz događaje čija je snimka javno objavljena na vašem portalu, u tijeku je kriminalističko istraživanje. Također, po službenoj dužnosti, sukladno zakonskim ovlastima, bit će pokrenut postupak upravnog i inspekcijskog nadzora nad pravnom osobom, te postupak ocjene zakonitosti primjene zaštitarskih ovlasti, a sve sukladno odredbama Zakona o privatnoj zaštiti."


'Hrvatske ceste': Radovi nisu smjeli početi

– Nemamo komunikaciju s investitorom, samo s Gradom. Dakle, dali smo privremenu suglasnost Gradu na dopunu projekta privremene regulacije prometa za pristupnu cestu od Ulice ZNG-a do trgovačkog centra na Mejašima, nakon što se ispune uvjeti po kojima se Grad mora dogovoriti s "Mejašima prvim", koji bi trebali financirati sve radove na tom dijelu. Izgradnja privremenog priključka nije smjela početi sve dok iz Banovine u Zagreb nisu proslijedili prometni elaborat regulacije, za koji je također potrebna suglasnost "Hrvatskih cesta" (HC). "Mejaši prvi" ušli su bez suglasnosti na dio našeg zemljišta, pa smo protiv njih podnijeli više prijava, građevinskom i cestovnom inspektoratu, kao i Gradu – kazala nam je Tamara Pajić, HC-ova glasnogovornica.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Mejasi.JPG




[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/svagusa-ma-drzavi-bi-dali-i-besplatno-ali-kapitalistima-necemo-324578 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b246d13a7711b908739cb8cbd36f44fa1c473ca4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svagu%C5%A1a%3A+Ma+dr%C5%BEavi+bi+dali+i+besplatno%2C+ali+kapitalistima+ne%C4%87emo%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsvagusa-ma-drzavi-bi-dali-i-besplatno-ali-kapitalistima-necemo-324578 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsvagusa-ma-drzavi-bi-dali-i-besplatno-ali-kapitalistima-necemo-324578 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAUBOJŠTINA NA MEJAŠIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitKAUBOJŠTINA NA MEJAŠIMA

Svaguša: Ma državi bi dali i besplatno, ali kapitalistima nećemo!

26. kolovoza 2016. - 12:22

Nakon burne srijede koja, prema dostupnim informacijama i videosnimci objavljenoj na internetskom portalu Slobodne Dalmacije, neodoljivo podsjeća na scene iz mafijaških filmova, obitelj Svaguša u četvrtak poslijepodne dočekala je olakšanje.

Kao prvo, Milivoj Svaguša i njegova dva sina vratili su se kući iz policijske postaje, gdje su proveli cijelu noć, "Inerovi" radnici otišli su s gradilišta, a na teren su navodno izišle nadležne službe i privremeno primirile situaciju.

Špiro Cokarić, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo, Anto Krželj, pročelnik Službe za imovinsko-pravne poslove, izgradnju i geodeziju, i Damir Babić, voditelj Odsjeka za komunalno održavanje, obišli su teren zajedno s Joškom Buricom iz "Hrvatskih cesta" i obav...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 13:30