StoryEditorOCM
SplitMUČENA I OBJEŠENA

Splitskoj heroini vraća se ime vrtića, SDP-ov vijećnik sretan zbog Puljkove podrške: To dugujemo slobodarskom Splitu

Piše Split SD
23. lipnja 2023. - 09:00

Damir Barbir, gradski vijećnik SDP-a pohvalio se kako će gradonačelnik Ivica Puljak podržati njegovu inicijativu da se vrati ime "Palmina" na dječji vrtić na Marjanu.

- Gradonačelnik Ivica Puljak je na Dan antifašističke borbe potvrdio da će Grad Split podržati moju inicijativu za ispravljanje povijesne nepravde i vratiti ime “Palmina” na dječji vrtić koje je našoj heroini oteto 90-tih godina.

image

Damir Babir

Privatni album

To dugujemo slobodarskom Splitu, to dugujemo Palmininoj obitelji, to dugujemo svima nama, to dugujemo našoj Palmini. Spomen njenog imena vječno će sjati nad našim gradom kao spomen na jednu hrabru mladu ženu i njenu neustrašivu borbu za slobodu.

Dok živi ovaj grad, živjeti će i ime Palmina… - napisao je Barbir u svojoj objavi.

Inače, Palmina Piplović je bila civilna veza s partizanima u Drugom svjetskom ratu, a kad su je Nijemci uhapsili 7. listopada 1944. godine, imala je samo 22 godine.

image
Vojko Bašić/Cropix
image

Rodna kuća i spomen ploča u Senjskoj ulici

Vojko Bašić/Cropix

Tri dana je bila mučena u zatvoru, da bi potom zajedno s Nikolom Zavoreom i njemačkim vojnikom brijačem Fritzom, bila obješena je o stup električne rasvjete na predjelu Ljubinci u Solinu.

image

Mural Palmine Piplović u Varošu

Nikola Vilić/Cropix

Stajali su u košu kamiona kada su im oko vrata vezali omče. A onda je vozač stisnuo papučicu gasa...Pokopana je uz rub puta, a po okončanju rata je ekshumirana i dostojno sahranjena. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 00:49