stdClass Object ( [id] => 1249835 [title] => Usporedili smo Split i Rim: naš kaos je ništa prema onom u europskoj metropoli pod zaštitom UNESCO-a; ljeti je zatrpana smećem, a prometnica u centru gradi se već 15 godina! [alias] => splitski-komunalni-kaos-je-nista-prema-onom-u-europskoj-metropoli-pod-zastitom-unesco-a-ljeti-je-zatrpana-smecem-a-prometnica-u-centru-gradi-se-vec-15-godina-zvuci-poznato [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Dok se u Splitu bliži kraju ekspresna rasprava o upravljanju starom gradskom jezgrom, možda nije zgorega vidjeti kakva su u tom pogledu iskustva Rima, čiju je gradsku jezgru Unesco zaštitio još 1980, kao svjetsku kulturnu baštinu.

Stanovit i još ekspresniji uvid u rimska iskustva možda omogućuju “centurioni”. Oni paradiraju danomice ispred rimskoga Koloseja, na uvid i očigled turistima.

Odjeveni su u prikladne odore rimskih legionara, veoma vjerojatno mrknute nakon statiranja u pseudopovijesnim filmskim spektaklima gdje se rabe zalihe koje ima Cinecittà, rimski filmski grad, ostavština fašizma.

Nisu, kažu, legionari nego baš centurioni, jer imaju i kacigu s onom špacetom ili kefom na vrhu. Istinabog, na nogama nemaju adekvatne kalige, nego obično neke razgažene tenisice, poneki i vulgarne plastične natikače, šlape, jer moraju, kažu također, satima dreždati.

Vara se tko pomisli da su “centurioni” dio organizirane turističke ponude, da su to eksponenti nekoga turistbiroa. Oni su izdanak privatne inicijative, cvijeta u zapučku kapitalizma. A kakav cvijet, takav i taj kapitalizam.

---

image
Afp
---

“Centurioni” su poznati po gotovo nepogrešivu njuhu koliko se može oderati nekoga naivnog turista. Prvo namame entuzijaste da baš “centurionima” ukrase svoj selfie iz Vječnoga Grada. A kad je snimak gotov, naprasno se sjete iznijeti tarifu.

Kolosej može pozirati besplatno, molim, ali “centurion” ne, nipošto, on je radni čovjek, trudbenik, njegova figura je vrijedna. Pa zahtijeva od koga 100, od koga 200, a ako je Japanac omanji, ili ako su dvije Japanke, zna zaiskati i 500 eura za jedno okidanje. Pa u slučaju odbijanja zaprijeti batinama, ili otimanjem snimaćeg mobitela.

Redari i inspektori

Legalna rabota? Zaboga, ne. Najobičniji bezočni kičerski reket, destilat turističke antipropagande, sramota pred gostima iz svijeta. Zašto je onda, ne samo moguće, nego i redovito? Jer je i to znak kaosa u Rimu, u njegovu povijesnom središtu koje je pod Unescovom zaštitom kao spomenik kulture čovječanstva.

Gradski redari ih ponekad razgone, ali “centurioni” se ne uzrujavaju previše. Dok prijava bude ispisana, pa dok im je uruče, pa dok… ujeo vuk magare. Redari dođu, “centurioni” se možda maknu, redari prođu, “centurioni” povise tarifu da nadoknade što su propustili dok su redari uredovali.

---

image
Afp
---

Ako je tako pred najpoznatijim spomenikom Italije, ikoničkim simbolom, na rangovnoj ljestvici ispred Kosog zvonika u Pisi i Rialtskog mosta u Mlecima, lako je zamisliti kako je u ostalim dijelovima toga povijesnog središta Rima.

Redari i inspektori povremeno uzmu u ruke metar, pa mjere što je sve zapasao takozvani “divlji štekat”, vanjski dio restoranâ i kafića koji se razbujao preko gabarita određenih općinskim pravilnikom i ugovorom o koncesiji. Ulete globe, pa i višednevna zatvaranja za višekratne recidiviste – ali i to je isušivanje mora cjedilom. Nema Rim toliko inspektora koliko ima prekršitelja.

Uvjerenih da ih progone na pravdi Boga. Pa nisu pojeli spomenik, samo se trude poštenim radom zaraditi koricu kruha, dati jesti i useljeniku sa Cejlona koga rabe kao konobara, a plaćaju upola manje. Pa se, eto, vele, općina namečila na sirotinju, jer se boji šut s rogatim, a vlast s bogatim… Tako kukaju.

I možemo na isti način nabrajati do Nove godine, ne nužno samo sljedeće. Uostalom, to je stara pjesma svakoga povijesnog centra. Ali u Rimu je kaos ne samo u naravi, nego i u normama.

Može se činiti nevjerojatnim, ali uistinu nije izvjesno je li povijesni centar Rima – onaj unutar Aurelijevih odnosno Janikulskih zidina, uz iznimku susjedne prijateljske Države Vatikanskoga Grada – uopće zaštićen specifičnom “pejzažnom obavezom”.

U smislu zakona i kuće su pejzaž, naime. Nije to najčudnije. U smislu zakona potomci rođeni izvan braka su “prirodna djeca”, što bi moglo značiti da su bračna neprirodna, iako zakonodavcu takva blasfemija ne bi pala na pamet.

Isto tako je Ministarsko vijeće koje u nekoj od kriza sastavlja predsjednik Senata odnosno Zastupničkog doma nazvano “institucionalnom vladom”, što bi značilo da uredna parlamentarna vlada i nije baš neka institucija.

Talijanskom zakonodavcu bi i Peristil i Karepovac bili pejzaži iliti krajobrazi. Pa, eto, pejzaž unutar ranosrednjevjekovnih rimskih zidina (plus predio oko Ostijske bazilike sv. Pavla izvan zidina) jest pod Unescovom zaštitom, ali ne i državnom, na koju Italiju obavezuje Unesco. S druge strane, pod uobičajeno efikasnom oblasnom zaštitom je povijesni Rim, šire središte Vječnoga Grada izgrađeno uglavnom u 19. i 20. stoljeću.

---

image
Afp
---

Na sreću, taj se nedostatak zakonske zaštite ne odnosi na sav i svaki sadržaj u rimskom centru. Premnogi spomenici – ruine, crkve, palače, fontane, statue itd. – jesu pojedinačno navedeni kao predmet zaštite.

Štoviše, ponekad je zbog zaštite nečega užasan problem popraviti odnosno restaurirati nešto drugo. Ako se u takvu sporu netko zainati, možda i zbog sasvim privatnog interesa, eventualno tek unuci dožive ozbiljan pomak. Pa i fasada koja prijeti padom po glavi stanovnika može godinama ostati samo podržana daskama ili kamuflirana skelama.

Od ureda do ureda

A ipak ima tome gotovo 43 godine da je historijski centar Rima uključen Unescovom odlukom u Svjetsku kulturnu baštinu. To podrazumijeva i donošenje (pa i povremeno ažuriranje) punktualnog plana upravljanja koji jamči aktivno očuvanje te i takve baštine.

Unesco je Rim uvrstio u svjetsku baštinu dakle 1980, a već 2016 je izvanredni povjerenik za Glavni grad Rim – koji je u to doba imao ovlasti i gradonačelnika i općinskog vijeća, na sreću razvlaštenih – donio Plan upravljanja Rimom i poslao ga u nacionalno Ministarstvo kulture i njegov Ured za Unescovu kulturnu baštinu.

Talijansko Ministarstvo kulture ima sâmo, naime, takav poseban ured, jer Italija sama ima pojedinačno najviše tih spomenika pod Unescovom zaštitom – ali ih mala Hrvatska, ako se ne varamo, ima više po milijunu stanovnika. Od tada je prošlo šest godina, Ministarstvo je stiglo dvaput promijeniti svoj naziv, ali nije stiglo definitivno usvojiti Plan. Rezimirajmo: Plan se rađao 36 godina, a još je šest proveo na usvajanju – te ga tako ni do danas nema u upotrebi.

Nije to krivo za “centurione”, ali jest za zakonsku atmosferu u kojoj i “centurioni” mogu cvasti kao ikona bespravlja i nehaja.

Postoji, doduše, nacionalna zakonska podloga za obvezatnost mišljenja zaštitara pri intervencijama na zaštićenim područjima, ne samo Unescovima, nego i nacionalnima, odnosno oblasnima. To u Italiji regulira članak 146 talijanskoga Građanskog zakonika, noveliranoga 2004, a u Laciju dodatno i oblasna legislativa.

Iako je pravilo da zakoni ne mogu zapravo funkcionirati bez adekvatnih podzakonskih akata koji reguliraju provođenje zakona u djelo – Plana, kao podzakonskog akta, još nema u rimskoj juridičkoj praksi. A upravo na temelju njega zaštitari kulture bi trebalo da daju svoja obavezna mišljenja o intervencijama u rimskoj svjetski zaštićenoj povijesnoj jezgri.

Pa onda daju mišljenja o pojedinim građevinama, ako su te građevine pojedinačno zaštićene – ali ne i o cjelini. Štoviše, Oblast Lacij je 2009. odlučila da obavezujuće mišljenje zaštitara nije nužno za intervencije u rimskoj povijesnoj jezgri! Pa bi onda te intervencije morale poštovati samo Opći urbanistički plan Općine rimske.

---

image
Lgk
---

Postoje pak zasebni planovi zaštite pojedinih inih teritorijalnih cjelina, pa i nekih koje barem djelomice zadiru u povijesnu jezgru. Tako je Oblasno vijeće Lacija usvojilo 2010 Teritorijalni pejzažni plan Doline Caffarelle, antičke Apijeve ceste i Akvedukata, u kojemu izrijekom zahtijeva obvezujuće mišljenje zaštitara predviđeno člankom 146 Građanskog zakonika. Na to se lani, pri nekoj presudi, pozvalo i Državno vijeće (to je formalni naziv vrhovnoga upravnog suda).

Oblasno vijeće Lacija je izvelo pravi zakonodavni slalom 2019, da bi na neki način doskočilo pomanjkanju definitivno usvojenog Plana zaštite rimske gradske povijesne jezgre pod Unescovom zaštitom. Ono je, donoseći ažurirani oblasni pejzažni plan odlučilo da “unutar ovog perimetra (naime povijesnoga rimskog središta pod Unescovom zaštitom) procjene u pogledu usklađenosti i kompatibilnosti zahvata krajoliku provodi Nadzorno tijelo za arhitektonsku i krajobraznu baštinu za općinu Rim, prema odredbama Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva kulturne baštine i djelatnosti i Općine Rima”, zahtijevajući – pazi sada – “obvezatno ali ne i formalno” mišljenje od Nadzornog odbora. Lacij smatra da je tako prevladao zakonski zijev uslijed pomanjkanja formalno usvojenog Plana zaštite koji perentorno zahtijeva Unesco.

---

image
Lgk/
---

’Praznina zaštite’

Oblasni upravni sud Lacija je preklani izrijekom osudio (ali nije taj sud ovlašten i kazniti) “opasnu ‘prazninu zaštite’ upravo za područja najveće vrijednosti, baš na svjetskoj razini, proglašena ‘zajedničkom baštinom čovječanstva’ upravo na temelju njihove apsolutne izuzetne važnosti…”, a tu je argumentaciju podržalo i Državno vijeće.

Sve uzalud. Pa umjesto formalnog obvezatnog mišljenja po Planu zaštite ostaje “obvezatno ali ne i formalno mišljenje” Oblasti Lacija, kad se godinama nije ganulo nadležno nacionalno Ministarstvo kulture.

Naravno da je ta legisvakancija, taj zakonski zijev, utjecala i na kaos u trgovinskim i zanatskim djelatnostima na području rimske povijesne jezgre pod Unescovom zaštitom. Kada je o tome riječ, najvidniji su dakako ugostitelji (pa i zato što zaposjedaju kolske i pješačke prometnice, nerijetko na štetu pješaka a ponajviše slabo pokretnih – na štakama, u invalidskim ili dječjim kolicima itd.).

Ni u Rimu ne manjka slučajeva gdje oni svojim strukturama, makar montažnima, vizualno zakrivaju spomenike koji su barem pod pojedinačnom zaštitom. Ali tu su i druge djelatnosti, među kojima i jedinstvene po svojoj specifičnosti, na primjer antikvari, pa izradba i prodaja misnoga i inoga svećeničkoga i redovničkog ruha, te misnih i crkvenih potrepština (oko Panteona i prema Sv. Petru, ali još na talijanskome, a ne na vatikanskom ozemlju), i tako dalje.

Trgovinski rezoni izbacili su iz najstrože jezgre gotovo sve trgovine ljudskim živežom, pa se preostali stanari teško mogu opskrbljivati, pogotovu ako su stariji i teže pokretni. Skupoća održavanja stare zgrade istjerala je odatle i povijesnu Bolnicu sv. Jakova, ostavivši ondje samo rudiment hitne pomoći na području kojim defiliraju doslovce milijuni turista godišnje.

---

image
Filippo Monteforte/Afp
---

Da postoji usvojen Plan zaštite, on bi mogao biti nadograđen i gradskim mjerama koje bi, s jedne strane, jamčile nazočnost nekih životno nužnih usluga, a s druge spriječila nekontrolirano množenje trgovine koja jest zakonita ali ne pridonosi valoriziranju povijesne jezgre – na primjer plastičnih “suvenira” kineskog porijekla, uključujući u to čak i plastične “mletačke gondole”, da te Bog sačuva!

Rim je uspio, zahvaljujući stavljanju pod zaštitu pojedinih građevina, zabraniti sjedenje i konzumiranje hrane na Stubištu brdskog Trojstva (koje Amerikanci zovu Španjolskim stubama), na trgu pred Fontanom di Trevi i na još nekim mjestima.

Ipak, sve su to točkasti zahvati koji ne rješavaju cjelinu.

Točkasti zahvati su, uostalom, rimska specijalnost barem od urbanističkih zahvata cara Nerona, a možda i Tiberija, i tako eto dvije tisuće godina.

Kaos dominira i mnogim inim aspektima rimskoga urbanog bića. Promet i odvoz smeća su najvidljiviji simptomi. Osciliraju između kolapsa i eksplozije. Za razliku od Napulja, gdje su mafijaši paljevinama kontejnera godinama ucjenjivali općinske vlasti i zadržavali ilegalni monopol na otpremu najunosnijih vrsta otpada, od rimskog smeća je ruke digao i organizirani kriminal – znak da je vrag zaista odnio šalu.

Odlagališta generalnog smeća puna su i do 130 posto (!) maksimalnoga predviđenoga kapaciteta, njihova samozapaljenja ljeti truju obližnje kvartove. Čini se da je jedini razborit izlaz u izgradnji spalionice, koja bi se – po projektu – samoisplaćivala dobivenom energijom.

Rješenje, bilo kakvo, blokirano je godinama, ne samo privatnim interesima sadašnjih koncesionara odlagališta, nego i ideološkim predrasudama pojedinih političkih stranaka. Dovoljno je podsjetiti da je PoKret 5 zvjezdica srušio Draghijevu vladu, u kojoj je bio, uzevši za povod baš to, i samo to, što je Draghi u proračun za 2023 uvrstio izgradnju rimske spalionice smeća.

I to na kraju petogodišnjeg ciklusa u kojemu su Zvjezdice vladale Općinom rimskom i trima četvrtinama njenih municipija, ostavivši za sobom još gori nered od onoga strahovitoga u kojemu su dobile povjerenje naivnog pučanstva, zanesenoga olakim populističkim obećanjima.

Tiburtinska cesta

Desetak kilometara gradske dionice neuralgične Tiburtinske ceste rimske gradske uprave rekonstruiraju već petnaestak godina i sve to vrijeme i gradski autobusi i privatni automobilisti voze slalom po permanentnom gradilištu – a kraj se ne nazire.

Zvuči li poznato?

---

image
Afp
---

Nije Rim iznimka, ali ima iznimnu spomeničku baštinu koja nije samo blagodat. Kad je riječ o prometu, žale se tu što se August nije sjetio graditi ulice za više automobila, što je Siksto V probio avenije ali nedovoljno široke i za XIX stoljeće, te što je Mussolini probio samo nekoliko bulevara, sravnivši za to i antičke i srednjevjekovne spomenike, pa mu to i danas s pravom zamjeraju. I zbog toga se u Vječnom Gradu talijanski problemi vječno prelamaju izrazitije nego drugdje po Italiji (hajde, dobro, u tom se pogledu ne šale ni Napulj ni Palermo, ali ipak Rim zovu “najljepšim gradom Afrike”, donekle u šali).

Pitali francuski novinari rečenog Mussolinija, prije ratova po Abisiniji i Balkanu: je li teško vladati Italijom? Odgovorio je: “Nije teško, nego uzaludno.” Rimom, čini se, još je uzaludnije. Grad Rim, pogolema općina koja, zajedno sa svojim kotarom, čini administrativni Metropolitanski glavni grad, unatoč veličajnom nazivu – može malo.

Nema ovlasti. A državi se ne žuri. Ako je netko ne miti, ako nema od toga barem ilegalne koristi, njezino višedecenijsko oklijevanje da makar normativno regulira kaos, barem u svjetski renomiranoj povijesnoj jezgri - djeluje još gluplje.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NISMO NI MI NAJGORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NISMO NI MI NAJGORI 2 0 14220 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-15 15:51:53 [created_by] => 3128 [created_by_alias] => Inoslav Bešker [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-18 11:46:57 [modified_by] => 3128 [publish_up] => 2022-12-18 11:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2061 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splitski komunalni kaos je ništa prema onom u europskoj metropoli pod zaštitom UNESCO-a; ljeti je zatrpana smećem, a prometnica u centru gradi se već 15 godina! Zvuči poznato? [metakey] => Rim, zaštita UNESCO, Split, stara gradska jezgra, plan upravljanja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23998824.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23998783.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23434597.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23409327.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23397361.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23392907.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/21675980.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23998778.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23998779.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23998780.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23998781.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23998782.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23998784.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23998797.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23998798.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23998823.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23998825.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/15\/23998861.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Filippo Monteforte\/Afp","Afp","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Bozidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Lgk\/","Lgk\/","Afp","Afp","Afp","Lgk","Lgk","Lgk","Filippo Monteforte\/Afp","Afp","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

AFP<\/p>","","","","","","","","","","

I<\/p>","","","

Panteon<\/p>","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1274","hd_23998824_1920.jpg":"1920x1080","k_23998824_1280.jpg":"1280x1280","k_23998824_1024.jpg":"1024x1024","k_23998824_640.jpg":"640x640","k_23998824_480.jpg":"480x480","k_23998824_340.jpg":"340x340","k_23998824_220.jpg":"220x220","o_23998824_1280.jpg":"1280x849","o_23998824_1024.jpg":"1024x679","o_23998824_640.jpg":"640x424","o_23998824_480.jpg":"480x318","o_23998824_340.jpg":"340x225","o_23998824_220.jpg":"220x145","h_23998824_1280.jpg":"1280x854","h_23998824_1024.jpg":"1024x683","h_23998824_640.jpg":"640x427","h_23998824_480.jpg":"480x320","h_23998824_340.jpg":"340x227","h_23998824_220.jpg":"220x147","pp_23998824_1280.jpg":"1280x1628","pp_23998824_1024.jpg":"1024x1303","pp_23998824_640.jpg":"640x814","pp_23998824_480.jpg":"480x611","pp_23998824_340.jpg":"340x432","pp_23998824_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23998783_1920.jpg":"1920x1080","k_23998783_1280.jpg":"1280x1280","k_23998783_1024.jpg":"1024x1024","k_23998783_640.jpg":"640x640","k_23998783_480.jpg":"480x480","k_23998783_340.jpg":"340x340","k_23998783_220.jpg":"220x220","o_23998783_1280.jpg":"1280x853","o_23998783_1024.jpg":"1024x682","o_23998783_640.jpg":"640x426","o_23998783_480.jpg":"480x320","o_23998783_340.jpg":"340x226","o_23998783_220.jpg":"220x146","h_23998783_1280.jpg":"1280x854","h_23998783_1024.jpg":"1024x683","h_23998783_640.jpg":"640x427","h_23998783_480.jpg":"480x320","h_23998783_340.jpg":"340x227","h_23998783_220.jpg":"220x147","pp_23998783_1280.jpg":"1280x1628","pp_23998783_1024.jpg":"1024x1303","pp_23998783_640.jpg":"640x814","pp_23998783_480.jpg":"480x611","pp_23998783_340.jpg":"340x432","pp_23998783_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1417","hd_23434597_1920.jpg":"1920x1080","k_23434597_1280.jpg":"1280x1280","k_23434597_1024.jpg":"1024x1024","k_23434597_640.jpg":"640x640","k_23434597_480.jpg":"480x480","k_23434597_340.jpg":"340x340","k_23434597_220.jpg":"220x220","o_23434597_1280.jpg":"1280x944","o_23434597_1024.jpg":"1024x755","o_23434597_640.jpg":"640x472","o_23434597_480.jpg":"480x354","o_23434597_340.jpg":"340x250","o_23434597_220.jpg":"220x162","h_23434597_1280.jpg":"1280x854","h_23434597_1024.jpg":"1024x683","h_23434597_640.jpg":"640x427","h_23434597_480.jpg":"480x320","h_23434597_340.jpg":"340x227","h_23434597_220.jpg":"220x147","pp_23434597_1280.jpg":"1280x1628","pp_23434597_1024.jpg":"1024x1303","pp_23434597_640.jpg":"640x814","pp_23434597_480.jpg":"480x611","pp_23434597_340.jpg":"340x432","pp_23434597_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_23409327_1920.jpg":"1920x1080","k_23409327_1280.jpg":"1280x1280","k_23409327_1024.jpg":"1024x1024","k_23409327_640.jpg":"640x640","k_23409327_480.jpg":"480x480","k_23409327_340.jpg":"340x340","k_23409327_220.jpg":"220x220","o_23409327_1280.jpg":"1280x854","o_23409327_1024.jpg":"1024x683","o_23409327_640.jpg":"640x427","o_23409327_480.jpg":"480x320","o_23409327_340.jpg":"340x227","o_23409327_220.jpg":"220x146","h_23409327_1280.jpg":"1280x854","h_23409327_1024.jpg":"1024x683","h_23409327_640.jpg":"640x427","h_23409327_480.jpg":"480x320","h_23409327_340.jpg":"340x227","h_23409327_220.jpg":"220x147","pp_23409327_1280.jpg":"1280x1628","pp_23409327_1024.jpg":"1024x1303","pp_23409327_640.jpg":"640x814","pp_23409327_480.jpg":"480x611","pp_23409327_340.jpg":"340x432","pp_23409327_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1130","hd_23397361_1920.jpg":"1920x1080","k_23397361_1280.jpg":"1280x1280","k_23397361_1024.jpg":"1024x1024","k_23397361_640.jpg":"640x640","k_23397361_480.jpg":"480x480","k_23397361_340.jpg":"340x340","k_23397361_220.jpg":"220x220","o_23397361_1280.jpg":"1280x753","o_23397361_1024.jpg":"1024x602","o_23397361_640.jpg":"640x376","o_23397361_480.jpg":"480x282","o_23397361_340.jpg":"340x200","o_23397361_220.jpg":"220x129","h_23397361_1280.jpg":"1280x854","h_23397361_1024.jpg":"1024x683","h_23397361_640.jpg":"640x427","h_23397361_480.jpg":"480x320","h_23397361_340.jpg":"340x227","h_23397361_220.jpg":"220x147","pp_23397361_1280.jpg":"1280x1628","pp_23397361_1024.jpg":"1024x1303","pp_23397361_640.jpg":"640x814","pp_23397361_480.jpg":"480x611","pp_23397361_340.jpg":"340x432","pp_23397361_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1194","hd_23392907_1920.jpg":"1920x1080","k_23392907_1280.jpg":"1280x1280","k_23392907_1024.jpg":"1024x1024","k_23392907_640.jpg":"640x640","k_23392907_480.jpg":"480x480","k_23392907_340.jpg":"340x340","k_23392907_220.jpg":"220x220","o_23392907_1280.jpg":"1280x796","o_23392907_1024.jpg":"1024x636","o_23392907_640.jpg":"640x398","o_23392907_480.jpg":"480x298","o_23392907_340.jpg":"340x211","o_23392907_220.jpg":"220x136","h_23392907_1280.jpg":"1280x854","h_23392907_1024.jpg":"1024x683","h_23392907_640.jpg":"640x427","h_23392907_480.jpg":"480x320","h_23392907_340.jpg":"340x227","h_23392907_220.jpg":"220x147","pp_23392907_1280.jpg":"1280x1628","pp_23392907_1024.jpg":"1024x1303","pp_23392907_640.jpg":"640x814","pp_23392907_480.jpg":"480x611","pp_23392907_340.jpg":"340x432","pp_23392907_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_21675980_1920.jpg":"1920x1080","k_21675980_1280.jpg":"1280x1280","k_21675980_1024.jpg":"1024x1024","k_21675980_640.jpg":"640x640","k_21675980_480.jpg":"480x480","k_21675980_340.jpg":"340x340","k_21675980_220.jpg":"220x220","o_21675980_1280.jpg":"1280x851","o_21675980_1024.jpg":"1024x681","o_21675980_640.jpg":"640x425","o_21675980_480.jpg":"480x319","o_21675980_340.jpg":"340x226","o_21675980_220.jpg":"220x146","h_21675980_1280.jpg":"1280x854","h_21675980_1024.jpg":"1024x683","h_21675980_640.jpg":"640x427","h_21675980_480.jpg":"480x320","h_21675980_340.jpg":"340x227","h_21675980_220.jpg":"220x147","pp_21675980_1280.jpg":"1280x1628","pp_21675980_1024.jpg":"1024x1303","pp_21675980_640.jpg":"640x814","pp_21675980_480.jpg":"480x611","pp_21675980_340.jpg":"340x432","pp_21675980_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23998778_1920.jpg":"1920x1080","k_23998778_1280.jpg":"1280x1280","k_23998778_1024.jpg":"1024x1024","k_23998778_640.jpg":"640x640","k_23998778_480.jpg":"480x480","k_23998778_340.jpg":"340x340","k_23998778_220.jpg":"220x220","o_23998778_1280.jpg":"1280x1706","o_23998778_1024.jpg":"1024x1365","o_23998778_640.jpg":"640x853","o_23998778_480.jpg":"480x640","o_23998778_340.jpg":"340x453","o_23998778_220.jpg":"220x293","h_23998778_1280.jpg":"1280x854","h_23998778_1024.jpg":"1024x683","h_23998778_640.jpg":"640x427","h_23998778_480.jpg":"480x320","h_23998778_340.jpg":"340x227","h_23998778_220.jpg":"220x147","pp_23998778_1280.jpg":"1280x1628","pp_23998778_1024.jpg":"1024x1303","pp_23998778_640.jpg":"640x814","pp_23998778_480.jpg":"480x611","pp_23998778_340.jpg":"340x432","pp_23998778_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23998779_1920.jpg":"1920x1080","k_23998779_1280.jpg":"1280x1280","k_23998779_1024.jpg":"1024x1024","k_23998779_640.jpg":"640x640","k_23998779_480.jpg":"480x480","k_23998779_340.jpg":"340x340","k_23998779_220.jpg":"220x220","o_23998779_1280.jpg":"1280x960","o_23998779_1024.jpg":"1024x768","o_23998779_640.jpg":"640x480","o_23998779_480.jpg":"480x360","o_23998779_340.jpg":"340x255","o_23998779_220.jpg":"220x165","h_23998779_1280.jpg":"1280x854","h_23998779_1024.jpg":"1024x683","h_23998779_640.jpg":"640x427","h_23998779_480.jpg":"480x320","h_23998779_340.jpg":"340x227","h_23998779_220.jpg":"220x147","pp_23998779_1280.jpg":"1280x1628","pp_23998779_1024.jpg":"1024x1303","pp_23998779_640.jpg":"640x814","pp_23998779_480.jpg":"480x611","pp_23998779_340.jpg":"340x432","pp_23998779_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2934","hd_23998780_1920.jpg":"1920x1080","k_23998780_1280.jpg":"1280x1280","k_23998780_1024.jpg":"1024x1024","k_23998780_640.jpg":"640x640","k_23998780_480.jpg":"480x480","k_23998780_340.jpg":"340x340","k_23998780_220.jpg":"220x220","o_23998780_1280.jpg":"1280x1956","o_23998780_1024.jpg":"1024x1564","o_23998780_640.jpg":"640x978","o_23998780_480.jpg":"480x733","o_23998780_340.jpg":"340x519","o_23998780_220.jpg":"220x336","h_23998780_1280.jpg":"1280x854","h_23998780_1024.jpg":"1024x683","h_23998780_640.jpg":"640x427","h_23998780_480.jpg":"480x320","h_23998780_340.jpg":"340x227","h_23998780_220.jpg":"220x147","pp_23998780_1280.jpg":"1280x1628","pp_23998780_1024.jpg":"1024x1303","pp_23998780_640.jpg":"640x814","pp_23998780_480.jpg":"480x611","pp_23998780_340.jpg":"340x432","pp_23998780_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3420","hd_23998781_1920.jpg":"1920x1080","k_23998781_1280.jpg":"1280x1280","k_23998781_1024.jpg":"1024x1024","k_23998781_640.jpg":"640x640","k_23998781_480.jpg":"480x480","k_23998781_340.jpg":"340x340","k_23998781_220.jpg":"220x220","o_23998781_1280.jpg":"1280x2280","o_23998781_1024.jpg":"1024x1824","o_23998781_640.jpg":"640x1140","o_23998781_480.jpg":"480x855","o_23998781_340.jpg":"340x605","o_23998781_220.jpg":"220x391","h_23998781_1280.jpg":"1280x854","h_23998781_1024.jpg":"1024x683","h_23998781_640.jpg":"640x427","h_23998781_480.jpg":"480x320","h_23998781_340.jpg":"340x227","h_23998781_220.jpg":"220x147","pp_23998781_1280.jpg":"1280x1628","pp_23998781_1024.jpg":"1024x1303","pp_23998781_640.jpg":"640x814","pp_23998781_480.jpg":"480x611","pp_23998781_340.jpg":"340x432","pp_23998781_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23998782_1920.jpg":"1920x1080","k_23998782_1280.jpg":"1280x1280","k_23998782_1024.jpg":"1024x1024","k_23998782_640.jpg":"640x640","k_23998782_480.jpg":"480x480","k_23998782_340.jpg":"340x340","k_23998782_220.jpg":"220x220","o_23998782_1280.jpg":"1280x853","o_23998782_1024.jpg":"1024x682","o_23998782_640.jpg":"640x426","o_23998782_480.jpg":"480x320","o_23998782_340.jpg":"340x226","o_23998782_220.jpg":"220x146","h_23998782_1280.jpg":"1280x854","h_23998782_1024.jpg":"1024x683","h_23998782_640.jpg":"640x427","h_23998782_480.jpg":"480x320","h_23998782_340.jpg":"340x227","h_23998782_220.jpg":"220x147","pp_23998782_1280.jpg":"1280x1628","pp_23998782_1024.jpg":"1024x1303","pp_23998782_640.jpg":"640x814","pp_23998782_480.jpg":"480x611","pp_23998782_340.jpg":"340x432","pp_23998782_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23998784_1920.jpg":"1920x1080","k_23998784_1280.jpg":"1280x1280","k_23998784_1024.jpg":"1024x1024","k_23998784_640.jpg":"640x640","k_23998784_480.jpg":"480x480","k_23998784_340.jpg":"340x340","k_23998784_220.jpg":"220x220","o_23998784_1280.jpg":"1280x1706","o_23998784_1024.jpg":"1024x1365","o_23998784_640.jpg":"640x853","o_23998784_480.jpg":"480x640","o_23998784_340.jpg":"340x453","o_23998784_220.jpg":"220x293","h_23998784_1280.jpg":"1280x854","h_23998784_1024.jpg":"1024x683","h_23998784_640.jpg":"640x427","h_23998784_480.jpg":"480x320","h_23998784_340.jpg":"340x227","h_23998784_220.jpg":"220x147","pp_23998784_1280.jpg":"1280x1628","pp_23998784_1024.jpg":"1024x1303","pp_23998784_640.jpg":"640x814","pp_23998784_480.jpg":"480x611","pp_23998784_340.jpg":"340x432","pp_23998784_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_23998797_1920.jpg":"1920x1080","k_23998797_1280.jpg":"1280x1280","k_23998797_1024.jpg":"1024x1024","k_23998797_640.jpg":"640x640","k_23998797_480.jpg":"480x480","k_23998797_340.jpg":"340x340","k_23998797_220.jpg":"220x220","o_23998797_1280.jpg":"1280x960","o_23998797_1024.jpg":"1024x768","o_23998797_640.jpg":"640x480","o_23998797_480.jpg":"480x360","o_23998797_340.jpg":"340x255","o_23998797_220.jpg":"220x165","h_23998797_1280.jpg":"1280x854","h_23998797_1024.jpg":"1024x683","h_23998797_640.jpg":"640x427","h_23998797_480.jpg":"480x320","h_23998797_340.jpg":"340x227","h_23998797_220.jpg":"220x147","pp_23998797_1280.jpg":"1280x1628","pp_23998797_1024.jpg":"1024x1303","pp_23998797_640.jpg":"640x814","pp_23998797_480.jpg":"480x611","pp_23998797_340.jpg":"340x432","pp_23998797_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_23998798_1920.jpg":"1920x1080","k_23998798_1280.jpg":"1280x1280","k_23998798_1024.jpg":"1024x1024","k_23998798_640.jpg":"640x640","k_23998798_480.jpg":"480x480","k_23998798_340.jpg":"340x340","k_23998798_220.jpg":"220x220","o_23998798_1280.jpg":"1280x1706","o_23998798_1024.jpg":"1024x1365","o_23998798_640.jpg":"640x853","o_23998798_480.jpg":"480x640","o_23998798_340.jpg":"340x453","o_23998798_220.jpg":"220x293","h_23998798_1280.jpg":"1280x854","h_23998798_1024.jpg":"1024x683","h_23998798_640.jpg":"640x427","h_23998798_480.jpg":"480x320","h_23998798_340.jpg":"340x227","h_23998798_220.jpg":"220x147","pp_23998798_1280.jpg":"1280x1628","pp_23998798_1024.jpg":"1024x1303","pp_23998798_640.jpg":"640x814","pp_23998798_480.jpg":"480x611","pp_23998798_340.jpg":"340x432","pp_23998798_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_23998823_1920.jpg":"1920x1080","k_23998823_1280.jpg":"1280x1280","k_23998823_1024.jpg":"1024x1024","k_23998823_640.jpg":"640x640","k_23998823_480.jpg":"480x480","k_23998823_340.jpg":"340x340","k_23998823_220.jpg":"220x220","o_23998823_1280.jpg":"1280x870","o_23998823_1024.jpg":"1024x696","o_23998823_640.jpg":"640x435","o_23998823_480.jpg":"480x326","o_23998823_340.jpg":"340x231","o_23998823_220.jpg":"220x149","h_23998823_1280.jpg":"1280x854","h_23998823_1024.jpg":"1024x683","h_23998823_640.jpg":"640x427","h_23998823_480.jpg":"480x320","h_23998823_340.jpg":"340x227","h_23998823_220.jpg":"220x147","pp_23998823_1280.jpg":"1280x1628","pp_23998823_1024.jpg":"1024x1303","pp_23998823_640.jpg":"640x814","pp_23998823_480.jpg":"480x611","pp_23998823_340.jpg":"340x432","pp_23998823_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23998825_1920.jpg":"1920x1080","k_23998825_1280.jpg":"1280x1280","k_23998825_1024.jpg":"1024x1024","k_23998825_640.jpg":"640x640","k_23998825_480.jpg":"480x480","k_23998825_340.jpg":"340x340","k_23998825_220.jpg":"220x220","o_23998825_1280.jpg":"1280x853","o_23998825_1024.jpg":"1024x682","o_23998825_640.jpg":"640x426","o_23998825_480.jpg":"480x320","o_23998825_340.jpg":"340x226","o_23998825_220.jpg":"220x146","h_23998825_1280.jpg":"1280x854","h_23998825_1024.jpg":"1024x683","h_23998825_640.jpg":"640x427","h_23998825_480.jpg":"480x320","h_23998825_340.jpg":"340x227","h_23998825_220.jpg":"220x147","pp_23998825_1280.jpg":"1280x1628","pp_23998825_1024.jpg":"1024x1303","pp_23998825_640.jpg":"640x814","pp_23998825_480.jpg":"480x611","pp_23998825_340.jpg":"340x432","pp_23998825_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2877","hd_23998861_1920.jpg":"1920x1080","k_23998861_1280.jpg":"1280x1280","k_23998861_1024.jpg":"1024x1024","k_23998861_640.jpg":"640x640","k_23998861_480.jpg":"480x480","k_23998861_340.jpg":"340x340","k_23998861_220.jpg":"220x220","o_23998861_1280.jpg":"1280x1918","o_23998861_1024.jpg":"1024x1534","o_23998861_640.jpg":"640x959","o_23998861_480.jpg":"480x719","o_23998861_340.jpg":"340x509","o_23998861_220.jpg":"220x329","h_23998861_1280.jpg":"1280x854","h_23998861_1024.jpg":"1024x683","h_23998861_640.jpg":"640x427","h_23998861_480.jpg":"480x320","h_23998861_340.jpg":"340x227","h_23998861_220.jpg":"220x147","pp_23998861_1280.jpg":"1280x1628","pp_23998861_1024.jpg":"1024x1303","pp_23998861_640.jpg":"640x814","pp_23998861_480.jpg":"480x611","pp_23998861_340.jpg":"340x432","pp_23998861_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38744691 Threads: 5 Questions: 7121941512 Slow queries: 3308951 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608974098 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splitski-komunalni-kaos-je-nista-prema-onom-u-europskoj-metropoli-pod-zastitom-unesco-a-ljeti-je-zatrpana-smecem-a-prometnica-u-centru-gradi-se-vec-15-godina-zvuci-poznato-1249835 [printLink] => /split/splitski-komunalni-kaos-je-nista-prema-onom-u-europskoj-metropoli-pod-zastitom-unesco-a-ljeti-je-zatrpana-smecem-a-prometnica-u-centru-gradi-se-vec-15-godina-zvuci-poznato-1249835?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 271981 [name] => Rim [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rim [link] => /tag/rim ) [1] => stdClass Object ( [id] => 700371 [name] => zaštita UNESCO [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-18 12:32:22 [main_article_id] => 0 [alias] => zastita-unesco [link] => /tag/zastita-unesco ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [3] => stdClass Object ( [id] => 443085 [name] => stara gradska jezgra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stara-gradska-jezgra [link] => /tag/stara-gradska-jezgra ) [4] => stdClass Object ( [id] => 236006 [name] => Plan upravljanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => plan-upravljanja [link] => /tag/plan-upravljanja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NISMO NI MI NAJGORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Usporedili smo Split i Rim: naš kaos je ništa prema onom u europskoj metropoli pod zaštitom UNESCO-a; ljeti je zatrpana smećem, a prometnica u centru gradi se već 15 godina! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3128 [name] => Inoslav Bešker [username] => inoslav-be-ker [email] => inoslav-be-ker@sd.hr [password] => $2y$10$wG/PCwLS1tXglyPpCWq3t.ClgYP.Hm3rgc1Z3TnancNkZcBoZHnye [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/inoslav-besker-3128 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1646 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a807c633842cd6a6d330cbfe8ef1bd71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23998824.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Filippo Monteforte/Afp [mainImageDesc] =>

AFP

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23998824.jpg [title] =>

AFP

Filippo Monteforte/Afp ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23998783.jpg [title] => Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23434597.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23409327.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23397361.jpg [title] => Bozidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23392907.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/21675980.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23998778.jpg [title] => Lgk/ ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23998779.jpg [title] => Lgk/ ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23998780.jpg [title] => Afp ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23998781.jpg [title] =>

I

Afp ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23998782.jpg [title] => Afp ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23998784.jpg [title] => Lgk ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23998797.jpg [title] =>

Panteon

Lgk ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23998798.jpg [title] => Lgk ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23998823.jpg [title] => Filippo Monteforte/Afp ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23998825.jpg [title] => Afp ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/15/23998861.jpg [title] => Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Dok se u Splitu bliži kraju ekspresna rasprava o upravljanju starom gradskom jezgrom, možda nije zgorega vidjeti kakva su u tom pogledu iskustva Rima, čiju je gradsku jezgru Unesco zaštitio još 1980, kao svjetsku kulturnu baštinu.

Stanovit i još ekspresniji uvid u rimska iskustva možda omogućuju “centurioni”. Oni paradiraju danomice ispred rimskoga Koloseja, na uvid i očigled turistima.

Odjeveni su u prikladne odore rimskih legionara, veoma vjerojatno mrknute nakon statiranja u pseudopovijesnim filmskim spektaklima gdje se rabe zalihe koje ima Cinecittà, rimski filmski grad, ostavština fašizma.

Nisu, kažu, legionari nego baš centurioni, jer imaju i kacigu s onom špacetom ili kefom na vrhu. Istinabog, na nogama nemaju adekvatne kalige, nego obično neke razgažene tenisice, poneki i vulgarne plastične natikače, šlape, jer moraju, kažu također, satima dreždati.

Vara se tko pomisli da su “centurioni” dio organizirane turističke ponude, da su to eksponenti nekoga turistbiroa. Oni su izdanak privatne inicijative, cvijeta u zapučku kapitalizma. A kakav cvijet, takav i taj kapitalizam.

---

image
Afp
---

“Centurioni” su poznati po gotovo nepogrešivu njuhu koliko se može oderati nekoga naivnog turista. Prvo namame entuzijaste da baš “centurionima” ukrase svoj selfie iz Vječnoga Grada. A kad je snimak gotov, naprasno se sjete iznijeti tarifu.

Kolosej može pozirati besplatno, molim, ali “centurion” ne, nipošto, on je radni čovjek, trudbenik, njegova figura je vrijedna. Pa zahtijeva od koga 100, od koga 200, a ako je Japanac omanji, ili ako su dvije Japanke, zna zaiskati i 500 eura za jedno okidanje. Pa u slučaju odbijanja zaprijeti batinama, ili otimanjem snimaćeg mobitela.

Redari i inspektori

Legalna rabota? Zaboga, ne. Najobičniji bezočni kičerski reket, destilat turističke antipropagande, sramota pred gostima iz svijeta. Zašto je onda, ne samo moguće, nego i redovito? Jer je i to znak kaosa u Rimu, u njegovu povijesnom središtu koje je pod Unescovom zaštitom kao spomenik kulture čovječanstva.

Gradski redari ih ponekad razgone, ali “centurioni” se ne uzrujavaju previše. Dok prijava bude ispisana, pa dok im je uruče, pa dok… ujeo vuk magare. Redari dođu, “centurioni” se možda maknu, redari prođu, “centurioni” povise tarifu da nadoknade što su propustili dok su redari uredovali.

---

image
Afp
---

Ako je tako pred najpoznatijim spomenikom Italije, ikoničkim simbolom, na rangovnoj ljestvici ispred Kosog zvonika u Pisi i Rialtskog mosta u Mlecima, lako je zamisliti kako je u ostalim dijelovima toga povijesnog središta Rima.

Redari i inspektori povremeno uzmu u ruke metar, pa mjere što je sve zapasao takozvani “divlji štekat”, vanjski dio restoranâ i kafića koji se razbujao preko gabarita određenih općinskim pravilnikom i ugovorom o koncesiji. Ulete globe, pa i višednevna zatvaranja za višekratne recidiviste – ali i to je isušivanje mora cjedilom. Nema Rim toliko inspektora koliko ima prekršitelja.

Uvjerenih da ih progone na pravdi Boga. Pa nisu pojeli spomenik, samo se trude poštenim radom zaraditi koricu kruha, dati jesti i useljeniku sa Cejlona koga rabe kao konobara, a plaćaju upola manje. Pa se, eto, vele, općina namečila na sirotinju, jer se boji šut s rogatim, a vlast s bogatim… Tako kukaju.

I možemo na isti način nabrajati do Nove godine, ne nužno samo sljedeće. Uostalom, to je stara pjesma svakoga povijesnog centra. Ali u Rimu je kaos ne samo u naravi, nego i u normama.

Može se činiti nevjerojatnim, ali uistinu nije izvjesno je li povijesni centar Rima – onaj unutar Aurelijevih odnosno Janikulskih zidina, uz iznimku susjedne prijateljske Države Vatikanskoga Grada – uopće zaštićen specifičnom “pejzažnom obavezom”.

U smislu zakona i kuće su pejzaž, naime. Nije to najčudnije. U smislu zakona potomci rođeni izvan braka su “prirodna djeca”, što bi moglo značiti da su bračna neprirodna, iako zakonodavcu takva blasfemija ne bi pala na pamet.

Isto tako je Ministarsko vijeće koje u nekoj od kriza sastavlja predsjednik Senata odnosno Zastupničkog doma nazvano “institucionalnom vladom”, što bi značilo da uredna parlamentarna vlada i nije baš neka institucija.

Talijanskom zakonodavcu bi i Peristil i Karepovac bili pejzaži iliti krajobrazi. Pa, eto, pejzaž unutar ranosrednjevjekovnih rimskih zidina (plus predio oko Ostijske bazilike sv. Pavla izvan zidina) jest pod Unescovom zaštitom, ali ne i državnom, na koju Italiju obavezuje Unesco. S druge strane, pod uobičajeno efikasnom oblasnom zaštitom je povijesni Rim, šire središte Vječnoga Grada izgrađeno uglavnom u 19. i 20. stoljeću.

---

image
Afp
---

Na sreću, taj se nedostatak zakonske zaštite ne odnosi na sav i svaki sadržaj u rimskom centru. Premnogi spomenici – ruine, crkve, palače, fontane, statue itd. – jesu pojedinačno navedeni kao predmet zaštite.

Štoviše, ponekad je zbog zaštite nečega užasan problem popraviti odnosno restaurirati nešto drugo. Ako se u takvu sporu netko zainati, možda i zbog sasvim privatnog interesa, eventualno tek unuci dožive ozbiljan pomak. Pa i fasada koja prijeti padom po glavi stanovnika može godinama ostati samo podržana daskama ili kamuflirana skelama.

Od ureda do ureda

A ipak ima tome gotovo 43 godine da je historijski centar Rima uključen Unescovom odlukom u Svjetsku kulturnu baštinu. To podrazumijeva i donošenje (pa i povremeno ažuriranje) punktualnog plana upravljanja koji jamči aktivno očuvanje te i takve baštine.

Unesco je Rim uvrstio u svjetsku baštinu dakle 1980, a već 2016 je izvanredni povjerenik za Glavni grad Rim – koji je u to doba imao ovlasti i gradonačelnika i općinskog vijeća, na sreću razvlaštenih – donio Plan upravljanja Rimom i poslao ga u nacionalno Ministarstvo kulture i njegov Ured za Unescovu kulturnu baštinu.

Talijansko Ministarstvo kulture ima sâmo, naime, takav poseban ured, jer Italija sama ima pojedinačno najviše tih spomenika pod Unescovom zaštitom – ali ih mala Hrvatska, ako se ne varamo, ima više po milijunu stanovnika. Od tada je prošlo šest godina, Ministarstvo je stiglo dvaput promijeniti svoj naziv, ali nije stiglo definitivno usvojiti Plan. Rezimirajmo: Plan se rađao 36 godina, a još je šest proveo na usvajanju – te ga tako ni do danas nema u upotrebi.

Nije to krivo za “centurione”, ali jest za zakonsku atmosferu u kojoj i “centurioni” mogu cvasti kao ikona bespravlja i nehaja.

Postoji, doduše, nacionalna zakonska podloga za obvezatnost mišljenja zaštitara pri intervencijama na zaštićenim područjima, ne samo Unescovima, nego i nacionalnima, odnosno oblasnima. To u Italiji regulira članak 146 talijanskoga Građanskog zakonika, noveliranoga 2004, a u Laciju dodatno i oblasna legislativa.

Iako je pravilo da zakoni ne mogu zapravo funkcionirati bez adekvatnih podzakonskih akata koji reguliraju provođenje zakona u djelo – Plana, kao podzakonskog akta, još nema u rimskoj juridičkoj praksi. A upravo na temelju njega zaštitari kulture bi trebalo da daju svoja obavezna mišljenja o intervencijama u rimskoj svjetski zaštićenoj povijesnoj jezgri.

Pa onda daju mišljenja o pojedinim građevinama, ako su te građevine pojedinačno zaštićene – ali ne i o cjelini. Štoviše, Oblast Lacij je 2009. odlučila da obavezujuće mišljenje zaštitara nije nužno za intervencije u rimskoj povijesnoj jezgri! Pa bi onda te intervencije morale poštovati samo Opći urbanistički plan Općine rimske.

---

image
Lgk
---

Postoje pak zasebni planovi zaštite pojedinih inih teritorijalnih cjelina, pa i nekih koje barem djelomice zadiru u povijesnu jezgru. Tako je Oblasno vijeće Lacija usvojilo 2010 Teritorijalni pejzažni plan Doline Caffarelle, antičke Apijeve ceste i Akvedukata, u kojemu izrijekom zahtijeva obvezujuće mišljenje zaštitara predviđeno člankom 146 Građanskog zakonika. Na to se lani, pri nekoj presudi, pozvalo i Državno vijeće (to je formalni naziv vrhovnoga upravnog suda).

Oblasno vijeće Lacija je izvelo pravi zakonodavni slalom 2019, da bi na neki način doskočilo pomanjkanju definitivno usvojenog Plana zaštite rimske gradske povijesne jezgre pod Unescovom zaštitom. Ono je, donoseći ažurirani oblasni pejzažni plan odlučilo da “unutar ovog perimetra (naime povijesnoga rimskog središta pod Unescovom zaštitom) procjene u pogledu usklađenosti i kompatibilnosti zahvata krajoliku provodi Nadzorno tijelo za arhitektonsku i krajobraznu baštinu za općinu Rim, prema odredbama Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva kulturne baštine i djelatnosti i Općine Rima”, zahtijevajući – pazi sada – “obvezatno ali ne i formalno” mišljenje od Nadzornog odbora. Lacij smatra da je tako prevladao zakonski zijev uslijed pomanjkanja formalno usvojenog Plana zaštite koji perentorno zahtijeva Unesco.

---

image
Lgk/
---

’Praznina zaštite’

Oblasni upravni sud Lacija je preklani izrijekom osudio (ali nije taj sud ovlašten i kazniti) “opasnu ‘prazninu zaštite’ upravo za područja najveće vrijednosti, baš na svjetskoj razini, proglašena ‘zajedničkom baštinom čovječanstva’ upravo na temelju njihove apsolutne izuzetne važnosti…”, a tu je argumentaciju podržalo i Državno vijeće.

Sve uzalud. Pa umjesto formalnog obvezatnog mišljenja po Planu zaštite ostaje “obvezatno ali ne i formalno mišljenje” Oblasti Lacija, kad se godinama nije ganulo nadležno nacionalno Ministarstvo kulture.

Naravno da je ta legisvakancija, taj zakonski zijev, utjecala i na kaos u trgovinskim i zanatskim djelatnostima na području rimske povijesne jezgre pod Unescovom zaštitom. Kada je o tome riječ, najvidniji su dakako ugostitelji (pa i zato što zaposjedaju kolske i pješačke prometnice, nerijetko na štetu pješaka a ponajviše slabo pokretnih – na štakama, u invalidskim ili dječjim kolicima itd.).

Ni u Rimu ne manjka slučajeva gdje oni svojim strukturama, makar montažnima, vizualno zakrivaju spomenike koji su barem pod pojedinačnom zaštitom. Ali tu su i druge djelatnosti, među kojima i jedinstvene po svojoj specifičnosti, na primjer antikvari, pa izradba i prodaja misnoga i inoga svećeničkoga i redovničkog ruha, te misnih i crkvenih potrepština (oko Panteona i prema Sv. Petru, ali još na talijanskome, a ne na vatikanskom ozemlju), i tako dalje.

Trgovinski rezoni izbacili su iz najstrože jezgre gotovo sve trgovine ljudskim živežom, pa se preostali stanari teško mogu opskrbljivati, pogotovu ako su stariji i teže pokretni. Skupoća održavanja stare zgrade istjerala je odatle i povijesnu Bolnicu sv. Jakova, ostavivši ondje samo rudiment hitne pomoći na području kojim defiliraju doslovce milijuni turista godišnje.

---

image
Filippo Monteforte/Afp
---

Da postoji usvojen Plan zaštite, on bi mogao biti nadograđen i gradskim mjerama koje bi, s jedne strane, jamčile nazočnost nekih životno nužnih usluga, a s druge spriječila nekontrolirano množenje trgovine koja jest zakonita ali ne pridonosi valoriziranju povijesne jezgre – na primjer plastičnih “suvenira” kineskog porijekla, uključujući u to čak i plastične “mletačke gondole”, da te Bog sačuva!

Rim je uspio, zahvaljujući stavljanju pod zaštitu pojedinih građevina, zabraniti sjedenje i konzumiranje hrane na Stubištu brdskog Trojstva (koje Amerikanci zovu Španjolskim stubama), na trgu pred Fontanom di Trevi i na još nekim mjestima.

Ipak, sve su to točkasti zahvati koji ne rješavaju cjelinu.

Točkasti zahvati su, uostalom, rimska specijalnost barem od urbanističkih zahvata cara Nerona, a možda i Tiberija, i tako eto dvije tisuće godina.

Kaos dominira i mnogim inim aspektima rimskoga urbanog bića. Promet i odvoz smeća su najvidljiviji simptomi. Osciliraju između kolapsa i eksplozije. Za razliku od Napulja, gdje su mafijaši paljevinama kontejnera godinama ucjenjivali općinske vlasti i zadržavali ilegalni monopol na otpremu najunosnijih vrsta otpada, od rimskog smeća je ruke digao i organizirani kriminal – znak da je vrag zaista odnio šalu.

Odlagališta generalnog smeća puna su i do 130 posto (!) maksimalnoga predviđenoga kapaciteta, njihova samozapaljenja ljeti truju obližnje kvartove. Čini se da je jedini razborit izlaz u izgradnji spalionice, koja bi se – po projektu – samoisplaćivala dobivenom energijom.

Rješenje, bilo kakvo, blokirano je godinama, ne samo privatnim interesima sadašnjih koncesionara odlagališta, nego i ideološkim predrasudama pojedinih političkih stranaka. Dovoljno je podsjetiti da je PoKret 5 zvjezdica srušio Draghijevu vladu, u kojoj je bio, uzevši za povod baš to, i samo to, što je Draghi u proračun za 2023 uvrstio izgradnju rimske spalionice smeća.

I to na kraju petogodišnjeg ciklusa u kojemu su Zvjezdice vladale Općinom rimskom i trima četvrtinama njenih municipija, ostavivši za sobom još gori nered od onoga strahovitoga u kojemu su dobile povjerenje naivnog pučanstva, zanesenoga olakim populističkim obećanjima.

Tiburtinska cesta

Desetak kilometara gradske dionice neuralgične Tiburtinske ceste rimske gradske uprave rekonstruiraju već petnaestak godina i sve to vrijeme i gradski autobusi i privatni automobilisti voze slalom po permanentnom gradilištu – a kraj se ne nazire.

Zvuči li poznato?

---

image
Afp
---

Nije Rim iznimka, ali ima iznimnu spomeničku baštinu koja nije samo blagodat. Kad je riječ o prometu, žale se tu što se August nije sjetio graditi ulice za više automobila, što je Siksto V probio avenije ali nedovoljno široke i za XIX stoljeće, te što je Mussolini probio samo nekoliko bulevara, sravnivši za to i antičke i srednjevjekovne spomenike, pa mu to i danas s pravom zamjeraju. I zbog toga se u Vječnom Gradu talijanski problemi vječno prelamaju izrazitije nego drugdje po Italiji (hajde, dobro, u tom se pogledu ne šale ni Napulj ni Palermo, ali ipak Rim zovu “najljepšim gradom Afrike”, donekle u šali).

Pitali francuski novinari rečenog Mussolinija, prije ratova po Abisiniji i Balkanu: je li teško vladati Italijom? Odgovorio je: “Nije teško, nego uzaludno.” Rimom, čini se, još je uzaludnije. Grad Rim, pogolema općina koja, zajedno sa svojim kotarom, čini administrativni Metropolitanski glavni grad, unatoč veličajnom nazivu – može malo.

Nema ovlasti. A državi se ne žuri. Ako je netko ne miti, ako nema od toga barem ilegalne koristi, njezino višedecenijsko oklijevanje da makar normativno regulira kaos, barem u svjetski renomiranoj povijesnoj jezgri - djeluje još gluplje.

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Filippo Monteforte/Afp Afp Vojko Bašić/Cropix Paun Paunović/Cropix Bozidar Vukičević/Cropix Tom Dubravec/Cropix Nikola Vilić/Cropix Lgk/ Lgk/ Afp Afp Afp Lgk Lgk Lgk Filippo Monteforte/Afp Afp Afp
Afp
Afp
Afp

I

Afp
Lgk
Lgk

Panteon

Lgk
Afp
Afp
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splitski-komunalni-kaos-je-nista-prema-onom-u-europskoj-metropoli-pod-zastitom-unesco-a-ljeti-je-zatrpana-smecem-a-prometnica-u-centru-gradi-se-vec-15-godina-zvuci-poznato-1249835 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b897b9886ba782fc53cbbcd2f6e9d7f6aeffcdb9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Usporedili+smo+Split+i+Rim%3A+na%C5%A1+kaos+je+ni%C5%A1ta+prema+onom+u+europskoj+metropoli+pod+za%C5%A1titom+UNESCO-a%3B+ljeti+je+zatrpana+sme%C4%87em%2C+a+prometnica+u+centru+gradi+se+ve%C4%87+15+godina%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-komunalni-kaos-je-nista-prema-onom-u-europskoj-metropoli-pod-zastitom-unesco-a-ljeti-je-zatrpana-smecem-a-prometnica-u-centru-gradi-se-vec-15-godina-zvuci-poznato-1249835 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-komunalni-kaos-je-nista-prema-onom-u-europskoj-metropoli-pod-zastitom-unesco-a-ljeti-je-zatrpana-smecem-a-prometnica-u-centru-gradi-se-vec-15-godina-zvuci-poznato-1249835 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NISMO NI MI NAJGORI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitNISMO NI MI NAJGORI

Usporedili smo Split i Rim: naš kaos je ništa prema onom u europskoj metropoli pod zaštitom UNESCO-a; ljeti je zatrpana smećem, a prometnica u centru gradi se već 15 godina!

Piše Inoslav Bešker
18. prosinca 2022. - 12:31

Dok se u Splitu bliži kraju ekspresna rasprava o upravljanju starom gradskom jezgrom, možda nije zgorega vidjeti kakva su u tom pogledu iskustva Rima, čiju je gradsku jezgru Unesco zaštitio još 1980, kao svjetsku kulturnu baštinu.

Stanovit i još ekspresniji uvid u rimska iskustva možda omogućuju “centurioni”. Oni paradiraju danomice ispred rimskoga Koloseja, na uvid i očigled turistima.

Odjeveni su u prikladne odore rimskih legionara, veoma vjerojatno mrknute nakon statiranja u pseudopovijesnim filmskim spektaklima gdje se rabe zalihe koje ima Cinecittà, rimski filmski grad, ostavština fašizma.

Nisu, kažu, legionari nego baš centurioni, jer imaju i kacigu s onom špacetom ili kefom na vrhu. Istinabog, na nogama nemaju adekvatne kalige, nego obično neke razgažene tenisice, p...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 23:56