StoryEditorOCM
SplitSTIGLO IZ BEČA

Splitski izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo u Banovinu: Prenosimo svete poruke koje je navijestio i Kristov život...

Piše Mia Uzinić
14. prosinca 2023. - 14:58

Članovi Splitskog skautskog zbora donijeli Betlehemsko svjetlo u Banovinu.

Betlehemsko svjetlo mira je inicijativa koja je 1986. započela u Austriji u sklopu dobrotvorne misije za djecu s poteškoćama, kao i za ljude u potrebi.

Od 1988. svake godine predstavnik austrijskih izviđača na prvu nedjelju Došašća odlazi u Betlehem i pali svjetlo mira u Spilji Isusova rođenja te ga donosi u Beč, a potom se to svjetlo prenosi i u ostale države.

U Hrvatskoj ova tradicija traje od 1992. godine – naši izviđači i katolički skauti donose ga u zagrebačku katedralu te se potom širi dalje po hrvatskim gradovima i župama, a župljani ga mogu ponijeti u svoje domove i obitelji.

image
Joško Ponoš/Cropix

– Mi, izviđači Splita predajemo Vam ovo Betlehemsko svjetlo i prenosimo sve svete poruke koje je navijestio i Kristov život: ljubav za sve ljude, dobrota, skromnost, istinoljubivost, borba za pravednost i bolje u svima nama.

Prenoseći vam ovo Betlehemsko svjetlo koje su nosile tisuće izviđača Europe i Hrvatske, u ime skauta svijeta, izviđača-skauta Hrvatske, Dalmacije i Splita želimo vama i svima u našem Gradu mir i dobro! – kazali su gradonačelniku Ivici Puljku i okupljenim predstavnicima gradskih vlasti.

image

Gradonačelnik Puljak

Grad Split

Inače, Splitski skautski zbor je organizacija za djecu i mlade sa svestranim programom okrenutim životu u skladu s prirodom. Djeluje kao suvremena, nepolitička i nevladina udruga za djecu i mlade koja okuplja šest izviđačkih udruga s područja grada Splita.

image
Splitski Skautski Zbor
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 14:27