stdClass Object ( [id] => 251436 [title] => Splitski fratar opčinjen Bondom: 007 mu na registraciji, broju mobitela.... [alias] => splitski-fratar-opcinjen-bondom-007-mu-na-registraciji-broju-mobitela [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Župnik, gvardijan, policijski (nekoć i vojni) kapelan, pastoralac, sportaš, pa jeste li vi onda Božji tajni agent, James Bond? – podbadamo fra Žarka Relotu, pet godina prvog čovjeka splitskog samostana svetoga Frane na Obali, jednog od najstarijih i najuglednijih gradskih samostana, o kojem legenda kaže da ga je utemeljio asiški siromašak osobno u trinaestom stoljeću, kad ga je nevera nasukala na dalmatinske obale.

Fra Žarko se smije, zna na što ciljamo.
– Paa, baš tajni agent...
Ali broj registracije automobila vam je 007, a svećenici pastoralci su terenci, baš kao i policajci – inzistiramo.
– A to! Sasvim slučajno! A pastoralci jesu svećenici koji se posvećuju evangelizaciji među pukom, ma gdje bili.

Onda, jeste ili niste fan Jamesa Bonda?!
– Cijenim ga. Ali priča je ovakva; zadnji brojevi moga prvog mobitela iz 1996. godine završavali su na 007, a onda su moji zagrebački prijatelji “sredili” da dobijem i takvu registraciju. Možda i imaju takvog razloga jer je agent Bond lik koji se na svoj način bori za neke životne vrednote.

Kao policijski kapelan, imate li pištolj?
– O ne, zasitio sam se oružja još za vojnog roka u JNA, kad sam bio nišandžija na VBR-u. To je sasvim drugačija služba. Policijski kapelani nastoje olakšati pritisak s kojim se djelatnici policije svakodnevno susreću. Razgovorom, savjetom, dobrim raspoloženjem koje šire...

Uvod u razgovor sa fra Žarkom, franjevcem konventualcem rođenim 1966. godine u Busovači, netipičan je i neposredan, ali opravdava nas činjenica da su braća svetoga Frane susretljiva i prate vrijeme u kojem živimo, “vrijeme bez vremena”.

Kako ste u Busovači postali baš konventualac? U Bosni ih nema?
– Opet slučajno. Kao dijete bio sam na mladoj misi mještanina koji se pridružio franjevcima konventualcima, a njih nema u Bosni, pa ih nikad nisam ni imao priliku upoznati. Iz Zagreba su došla njegova subraća i osjetio sam da su puni duha, dobre volje. Kad sam se odlučio za poziv, odabrao sam baš franjevce konventualce. Filozofiju sam studirao u Zagrebu, teologiju u Rimu i kao vrlo mlad, s trideset i jednom godinom, postao župnikom na Svetom Duhu, jednoj od najvećih zagrebačkih župa.

Volite Zagreb?

– Jako, iako u “Slobodnoj” nije preporučljivo otkriti kako sam veliki navijač Dinama i Cibone.

Zamjerate nešto Splitu?
– U Splitu se vrlo ugodno osjećam, ali postoji nešto što mi smeta; čini mi se da Split nije svjestan kako je drugi najveći grad u Hrvatskoj. Taj njegov status ne prati utjecaj i važnost koje bi trebao imati u našoj državi. Držim kako mi u Splitu ponajprije sebe ne smijemo smatrati provincijom, to je velika pogreška – u pravu je fra Žarko, s kojim ne propuštamo prokomentirati i vatikansku Sinodu o obitelji, koja je uznemirila katolički svijet raspravama o aktualnim temama bračnog života i odnosa prema “drugačijima”, posebno kad nam je spomenuo temu svoga rimskog magistarskog rada – “Razlike između dogmatske i pastoralne teologije u pitanju rastave i ponovnog civilnog vjenčanja.”

Razvod i novi brak

– Društvo i Crkva opstaju i padaju s brakom! Ako se ne budu vrednovali brak i obitelj, ne vidim na koji drugi način se društvo može revitalizirati, a obitelj sačuvati dimenziju u kojoj ju je Bog zamislio. Govorim s teološkog aspekta. Sociološki, antropološki, kulturološki, ili kako vam drago, danas se o tome može i drugačije razmišljati. No, budući da je čovjek put Crkve – inkorporiran u obiteljsku zajednicu – samo društvo koje vrednuje obitelj kao zajednicu muškarca i žene ima budućnost. To ne znači da mi ne možemo biti suvremeni i prihvaćati drugačiji način života jer se ljude ne vrednuje po seksualnom opredjeljenju, nego po tome što su stvoreni na sliku i priliku Božju. Čovjek je “imago Dei” i tako ga valja gledati – smatra fra Žarko.

Jeste li konzervativac ili liberal?
– U nekim stvarima sam vrlo konzervativan, u drugima vrlo liberalan. Kao svećenik Katoličke crkve, ne smijem povrijediti instituciju braka, a, s druge strane, nije logično ne prihvatiti druge oblike življenja koji danas postoje, ne vidjeti drugačije oblike zajednica, ne uočiti da ljudi danas ne žive onako kako Crkva govori ili Bog traži. Dapače, današnji svijet živi poprilično drugačije i mi stoga ne smijemo nijekati potrebu milosrđa prema svakoj osobi. Po latinskoj: “Tko dobro ne razlikuje, ne može dobro ni poučavati!”

Što je najveći problem razvoda s crkvenoga gledišta?
– Za Crkvu je problematičan razvod i novi brak, no i takve osobe imaju pristup svim sakramentima osim ispovijedi i pričesti.

Ali ta dva su najvažnija...
– Slažem se, samo valja voditi računa je li njih Crkva udaljila ili su se sami odvojili od sakramentalnog života. Mi pastoralni teolozi, za razliku od dogmatskih teologa, odavno se zalažemo za individualni pristup, jer nije svejedno je li netko namjerno razvrgnuo instituciju braka ili je morao prihvatiti da ga je supružnik napustio i da je u nemogućnosti da se vrati toj vezi zbog novonastale situacije.

Nova stara tema; trebaju li svećenici izići iz kancelarija na ulice?
– Otvoreno ću reći: nama su još uvijek važniji zidovi nego ljudi, važnije nam je opsluživanje kućnih redova nego biti dostupan ljudima u svako doba. Ipak, ne bi nam se smjelo dogoditi preveliko posvjetovnjavanje klera, ali ni klerikalizacija laika. A kod nas se u nerazboritoj želji da se svećenici dodvore ljudima događaju obje simbioze koje ne koriste nikome. I papa Frane govori: “Još se nismo dovoljno otvorili ljudima!” Ali to ne znači da svećenici moraju postati u svemu jednaki svjetovnjacima.

Biblija i dnevni tisak

Jeste li preuzeli previše funkcija, u župi, samostanu, policiji...?
– Nije problem funkcija ni njihova broja, nego je problem načina na koji čovjek obavlja svoje funkcije i kako im pristupa. Netko ih može imati deset i ništa ne raditi, a netko može bez ikakve funkcije činiti čuda... Meni ne trebaju funkcije da bih radio. Kad sam Bogu odgovorio na poziv, nisam ni znao što je to gvardijan ili policijski kapelan. Nekad je služba blokada onome što biste kao svećenik bez službe mogli napraviti među ljudima i bio bih sretan kad ih ne bih imao toliko.

Može vas se vidjeti svuda; na marjanskoj plaži, mađu ljudima, na utakmicama...
– Na utakmicama sve manje, zadnji put sam bio na Poljudu kad su igrali Hajduk i Dnjipro. Kupao sam se ovog ljeta samo triput. Ne što ne bih, jer i to shvaćam kao komunikaciju s ljudima, nego nisam stigao. Sve to shvaćam kao prigodu za susret s ljudima i komunikaciju s njima. U tim susretima doznajem što se sve događa u gradu, u župi, u školi, obiteljima... Vrlo mi je važno pratiti društvenu zbilju.

Pratite novine?
– Svaki dan barem prelistam “Slobodnu” jer moram znati što se zbiva u sredini u kojoj živim. Karl Barth, čuveni protestantski teolog, preporučivao je svećenicima: “U jednoj ruci moraš imati Bibliju, a u drugoj dnevni tisak.” Svećenik mora biti društveno informiran kako bi znao što se događa. Ne znam kako bi danas svećenik koji nije informiran uopće mogao aktualno propovijedati. Pritom treba imati ravnotežu: ne smije se svećenik svesti samo na čitanje dnevnoga tiska niti se smije zanemariti ono što mediji donose.



DAMIR ŠARAC
FOTO: NIKOLA VILIĆ / CROPIX

Kapetan nogometne reprezentacije svećenika

Fra Žarko je i kapetan nogometne reprezentacije hrvatskih svećenika:

– Uspješni smo. Na europskom prvenstvu ove godine bili smo drugi, četvrti put. Triput smo bili prvi.

Ima li premija?

– Ne, nema. Samo prijelazni pehar.

Kakvi ste vi nogometaši, a igrate mukte?!

– Zato nije postojala humanitarna akcija a da se nismo odazvali. Ima nas od Dubrovnika do Iloka i nije nam se lako skupiti. Ali nastojimo svakom takvom prilikom.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => - Cijenim Jamesa Bonda jer se na svoj način bori za neke životne vrednote - kaže fra Žarko Relota [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'božji agent' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-10-28 09:55:26 [created_by] => 31 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-10-28 10:25:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-10-28 09:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 30833 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/10/28/Panorama/fra_zarko2-241014_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "796x453" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7368385 Threads: 2 Questions: 1592469691 Slow queries: 4724271 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110333303 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/splitski-fratar-opcinjen-bondom-007-mu-na-registraciji-broju-mobitela-251436 [printLink] => /split/splitski-fratar-opcinjen-bondom-007-mu-na-registraciji-broju-mobitela-251436?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 204939 [name] => FRAŽARKORELOTA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => frazarkorelota [link] => /tag/frazarkorelota ) [1] => stdClass Object ( [id] => 204940 [name] => ŽARKORELOTA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zarkorelota [link] => /tag/zarkorelota ) [2] => stdClass Object ( [id] => 231189 [name] => JAMESBOND [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jamesbond [link] => /tag/jamesbond ) [3] => stdClass Object ( [id] => 204942 [name] => 007 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => 007 [link] => /tag/007 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => - Cijenim Jamesa Bonda jer se na svoj način bori za neke životne vrednote - kaže fra Žarko Relota [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'božji agent' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski fratar opčinjen Bondom: 007 mu na registraciji, broju mobitela.... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-14-37-03-31 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/10/28/Panorama/fra_zarko2-241014_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/10/28/Panorama/fra_zarko2-241014_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Župnik, gvardijan, policijski (nekoć i vojni) kapelan, pastoralac, sportaš, pa jeste li vi onda Božji tajni agent, James Bond? – podbadamo fra Žarka Relotu, pet godina prvog čovjeka splitskog samostana svetoga Frane na Obali, jednog od najstarijih i najuglednijih gradskih samostana, o kojem legenda kaže da ga je utemeljio asiški siromašak osobno u trinaestom stoljeću, kad ga je nevera nasukala na dalmatinske obale.

Fra Žarko se smije, zna na što ciljamo.
– Paa, baš tajni agent...
Ali broj registracije automobila vam je 007, a svećenici pastoralci su terenci, baš kao i policajci – inzistiramo.
– A to! Sasvim slučajno! A pastoralci jesu svećenici koji se posvećuju evangelizaciji među pukom, ma gdje bili.

Onda, jeste ili niste fan Jamesa Bonda?!
– Cijenim ga. Ali priča je ovakva; zadnji brojevi moga prvog mobitela iz 1996. godine završavali su na 007, a onda su moji zagrebački prijatelji “sredili” da dobijem i takvu registraciju. Možda i imaju takvog razloga jer je agent Bond lik koji se na svoj način bori za neke životne vrednote.

Kao policijski kapelan, imate li pištolj?
– O ne, zasitio sam se oružja još za vojnog roka u JNA, kad sam bio nišandžija na VBR-u. To je sasvim drugačija služba. Policijski kapelani nastoje olakšati pritisak s kojim se djelatnici policije svakodnevno susreću. Razgovorom, savjetom, dobrim raspoloženjem koje šire...

Uvod u razgovor sa fra Žarkom, franjevcem konventualcem rođenim 1966. godine u Busovači, netipičan je i neposredan, ali opravdava nas činjenica da su braća svetoga Frane susretljiva i prate vrijeme u kojem živimo, “vrijeme bez vremena”.

Kako ste u Busovači postali baš konventualac? U Bosni ih nema?
– Opet slučajno. Kao dijete bio sam na mladoj misi mještanina koji se pridružio franjevcima konventualcima, a njih nema u Bosni, pa ih nikad nisam ni imao priliku upoznati. Iz Zagreba su došla njegova subraća i osjetio sam da su puni duha, dobre volje. Kad sam se odlučio za poziv, odabrao sam baš franjevce konventualce. Filozofiju sam studirao u Zagrebu, teologiju u Rimu i kao vrlo mlad, s trideset i jednom godinom, postao župnikom na Svetom Duhu, jednoj od najvećih zagrebačkih župa.

Volite Zagreb?

– Jako, iako u “Slobodnoj” nije preporučljivo otkriti kako sam veliki navijač Dinama i Cibone.

Zamjerate nešto Splitu?
– U Splitu se vrlo ugodno osjećam, ali postoji nešto što mi smeta; čini mi se da Split nije svjestan kako je drugi najveći grad u Hrvatskoj. Taj njegov status ne prati utjecaj i važnost koje bi trebao imati u našoj državi. Držim kako mi u Splitu ponajprije sebe ne smijemo smatrati provincijom, to je velika pogreška – u pravu je fra Žarko, s kojim ne propuštamo prokomentirati i vatikansku Sinodu o obitelji, koja je uznemirila katolički svijet raspravama o aktualnim temama bračnog života i odnosa prema “drugačijima”, posebno kad nam je spomenuo temu svoga rimskog magistarskog rada – “Razlike između dogmatske i pastoralne teologije u pitanju rastave i ponovnog civilnog vjenčanja.”

Razvod i novi brak

– Društvo i Crkva opstaju i padaju s brakom! Ako se ne budu vrednovali brak i obitelj, ne vidim na koji drugi način se društvo može revitalizirati, a obitelj sačuvati dimenziju u kojoj ju je Bog zamislio. Govorim s teološkog aspekta. Sociološki, antropološki, kulturološki, ili kako vam drago, danas se o tome može i drugačije razmišljati. No, budući da je čovjek put Crkve – inkorporiran u obiteljsku zajednicu – samo društvo koje vrednuje obitelj kao zajednicu muškarca i žene ima budućnost. To ne znači da mi ne možemo biti suvremeni i prihvaćati drugačiji način života jer se ljude ne vrednuje po seksualnom opredjeljenju, nego po tome što su stvoreni na sliku i priliku Božju. Čovjek je “imago Dei” i tako ga valja gledati – smatra fra Žarko.

Jeste li konzervativac ili liberal?
– U nekim stvarima sam vrlo konzervativan, u drugima vrlo liberalan. Kao svećenik Katoličke crkve, ne smijem povrijediti instituciju braka, a, s druge strane, nije logično ne prihvatiti druge oblike življenja koji danas postoje, ne vidjeti drugačije oblike zajednica, ne uočiti da ljudi danas ne žive onako kako Crkva govori ili Bog traži. Dapače, današnji svijet živi poprilično drugačije i mi stoga ne smijemo nijekati potrebu milosrđa prema svakoj osobi. Po latinskoj: “Tko dobro ne razlikuje, ne može dobro ni poučavati!”

Što je najveći problem razvoda s crkvenoga gledišta?
– Za Crkvu je problematičan razvod i novi brak, no i takve osobe imaju pristup svim sakramentima osim ispovijedi i pričesti.

Ali ta dva su najvažnija...
– Slažem se, samo valja voditi računa je li njih Crkva udaljila ili su se sami odvojili od sakramentalnog života. Mi pastoralni teolozi, za razliku od dogmatskih teologa, odavno se zalažemo za individualni pristup, jer nije svejedno je li netko namjerno razvrgnuo instituciju braka ili je morao prihvatiti da ga je supružnik napustio i da je u nemogućnosti da se vrati toj vezi zbog novonastale situacije.

Nova stara tema; trebaju li svećenici izići iz kancelarija na ulice?
– Otvoreno ću reći: nama su još uvijek važniji zidovi nego ljudi, važnije nam je opsluživanje kućnih redova nego biti dostupan ljudima u svako doba. Ipak, ne bi nam se smjelo dogoditi preveliko posvjetovnjavanje klera, ali ni klerikalizacija laika. A kod nas se u nerazboritoj želji da se svećenici dodvore ljudima događaju obje simbioze koje ne koriste nikome. I papa Frane govori: “Još se nismo dovoljno otvorili ljudima!” Ali to ne znači da svećenici moraju postati u svemu jednaki svjetovnjacima.

Biblija i dnevni tisak

Jeste li preuzeli previše funkcija, u župi, samostanu, policiji...?
– Nije problem funkcija ni njihova broja, nego je problem načina na koji čovjek obavlja svoje funkcije i kako im pristupa. Netko ih može imati deset i ništa ne raditi, a netko može bez ikakve funkcije činiti čuda... Meni ne trebaju funkcije da bih radio. Kad sam Bogu odgovorio na poziv, nisam ni znao što je to gvardijan ili policijski kapelan. Nekad je služba blokada onome što biste kao svećenik bez službe mogli napraviti među ljudima i bio bih sretan kad ih ne bih imao toliko.

Može vas se vidjeti svuda; na marjanskoj plaži, mađu ljudima, na utakmicama...
– Na utakmicama sve manje, zadnji put sam bio na Poljudu kad su igrali Hajduk i Dnjipro. Kupao sam se ovog ljeta samo triput. Ne što ne bih, jer i to shvaćam kao komunikaciju s ljudima, nego nisam stigao. Sve to shvaćam kao prigodu za susret s ljudima i komunikaciju s njima. U tim susretima doznajem što se sve događa u gradu, u župi, u školi, obiteljima... Vrlo mi je važno pratiti društvenu zbilju.

Pratite novine?
– Svaki dan barem prelistam “Slobodnu” jer moram znati što se zbiva u sredini u kojoj živim. Karl Barth, čuveni protestantski teolog, preporučivao je svećenicima: “U jednoj ruci moraš imati Bibliju, a u drugoj dnevni tisak.” Svećenik mora biti društveno informiran kako bi znao što se događa. Ne znam kako bi danas svećenik koji nije informiran uopće mogao aktualno propovijedati. Pritom treba imati ravnotežu: ne smije se svećenik svesti samo na čitanje dnevnoga tiska niti se smije zanemariti ono što mediji donose.



DAMIR ŠARAC
FOTO: NIKOLA VILIĆ / CROPIX

Kapetan nogometne reprezentacije svećenika

Fra Žarko je i kapetan nogometne reprezentacije hrvatskih svećenika:

– Uspješni smo. Na europskom prvenstvu ove godine bili smo drugi, četvrti put. Triput smo bili prvi.

Ima li premija?

– Ne, nema. Samo prijelazni pehar.

Kakvi ste vi nogometaši, a igrate mukte?!

– Zato nije postojala humanitarna akcija a da se nismo odazvali. Ima nas od Dubrovnika do Iloka i nije nam se lako skupiti. Ali nastojimo svakom takvom prilikom.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splitski-fratar-opcinjen-bondom-007-mu-na-registraciji-broju-mobitela-251436 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=17501729f52b4fbd591c426252f45bb7234e0b50 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+fratar+op%C4%8Dinjen+Bondom%3A+007+mu+na+registraciji%2C+broju+mobitela....&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-fratar-opcinjen-bondom-007-mu-na-registraciji-broju-mobitela-251436 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-fratar-opcinjen-bondom-007-mu-na-registraciji-broju-mobitela-251436 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => - Cijenim Jamesa Bonda jer se na svoj način bori za neke životne vrednote - kaže fra Žarko Relota [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => 'božji agent' [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Split'božji agent'

Splitski fratar opčinjen Bondom: 007 mu na registraciji, broju mobitela....

Piše PSD.
28. listopada 2014. - 10:55
Župnik, gvardijan, policijski (nekoć i vojni) kapelan, pastoralac, sportaš, pa jeste li vi onda Božji tajni agent, James Bond? – podbadamo fra Žarka Relotu, pet godina prvog čovjeka splitskog samostana svetoga Frane na Obali, jednog od najstarijih i najuglednijih gradskih samostana, o kojem legenda kaže da ga je utemeljio asiški siromašak osobno u trinaestom stoljeću, kad ga je nevera nasukala na dalmatinske obale.

Fra Žarko se smije, zna na što ciljamo.
– Paa, baš tajni agent...


Kapetan nogometne reprezentacije svećenika

Fra Žarko je i kapetan nogometne reprezentacije hrvatskih svećenika:

– Uspješni smo. Na europskom prvenstvu ove godine bili smo drugi, četvrti put. Triput s...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 16:37