StoryEditorOCM
Splitimamo poruke

Splitski dostavljači zasuti ponudama za krijumčarenje migranata, nudi im se i fina svota: ‘Iman traktor i prikolicu...‘

Piše Marin Prvan
5. veljače 2024. - 20:06

Trgovina ljudima je, izgleda, dobrano uzela maha u hrvatskom kapitalističkom društvu 21. stoljeća. Naime, osim što se "jeftina radna snaga" – što je pristojni naziv za jeftina ljudska bića – doprema u obalne lokale i restorane, tiska u kontinentalne tvornice i gura na urbane ceste, njome se također i – trži.

Tako posljednjih mjeseci sve češće svjedočimo policijskim akcijama u kojima se presreću kombiji puni stranih državljana, spremnih za višegodišnje izrabljivanje.

Nažalost, u sklopu transporta nerijetko dolazi i do potjera, pa i teških prometnih nesreća. Posljednja takva situacija odvila se u nedjelju, kada je 26-godišnji srpski krijumčar na granici s BiH kombijem probio rampu, a uskoro nakon toga je 19-godišnji bosanskohercegovački državljanin drugim vozilom upao u Schengen, umalo pregazivši policijsku službenicu.

Malo prije njih je, na području općine Rakovica, policija zaustavila kombi slovačkih registracija kojim je upravljao 19-godišnji Srbin, dok su pored Karlovca presreli kombi austrijskih tablica kojim je upravljao 19-godišnji državljanin Belgije. Obojica su prevozila strance koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

image
Damir Krajac/Cropix

Očito se za ove opasne i ilegalne radnje vrbuju mladi i nadobudni, pogonjeni slabijim imovinskim stanjem. A ima li ijedno plodnije i spremnije vrelo za ovakve talente od – dostavljača?

"Jeste li spremni raditi na prijevozu putnika, dajem vam 300 eura za jednu osobu, tri sata puta od hrvatske do slovenske granice", poruka je koja je ovih dana zasula WhatsApp(ove) splitskih dostavljačkih snaga. Velikodušni ponuditelj javlja se s turskog broja, a također se interesira postoje li "prijatelji koji imaju auto i također žele raditi".

image
whatsapp screenshot

U dopisci možebitni Turčin (ili netko tko se tako samo sigurnije osjeća) objašnjava da "nema prelaženja granice", što znači da se visoko traženi radnici pješke probijaju kroz trsku i šaš, stupaju šumama i gorama te hrle preko vode do "slobode".

Objašnjeno je i da "postoji vozilo koje otkriva put", a koje je "sat vremena ispred" (dostavnih kombija). "Ako ima policije, oni će vam javiti da mijenjamo rutu", stoji u poruci.

image
whatsapp screenshot

Ipak, da sve ne bude potpuno distopijski, pobrinuo se berekinski duh splitskih dostavljača.

"Imam traktor i prikolicu, stane 50 ljudi. Jel može traktor? Al treba jedno sedam sati do granice", stoji u odgovoru jednog kandidata za trgovinu ljudima.

Očito, lošeg kandidata, i još goreg biznismena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:28