StoryEditorOCM
Splitodgoj i obrazovanje?

Splitske novinarke o detaljima napada učenika na njih: ‘Kako vas nije sram?‘ Izjava ravnatelja škole još je šokantnija

Piše Frano Kiso
6. veljače 2024. - 17:27

Prava drama danas se odvijala kod čvorišta splitskih srednjih škola u Teslinoj ulici, a sve je počelo s bivšim saborskim zastupnikom Ivanom Pernarom koji je na društvenim mrežama najavio da svoj putujući cirkus seli u Split i tražio od pratitelja savjet gdje da napravi skup.

Nedugo nakon toga pojavio se ispred Srednje tehničke prometne škole gdje ga je dočekala gomila učenika iz raznih obližnjih škola te je nastala ogromna strka, palile su baklje, a došlo je i do tučnjave.

U tom dijelu grada je smješteno više srednjih škola: Prometna, Elektrotehnička, Tehnička te tri gimnazije, a ravnatelji navodno nisu imali pojma što se sprema. Učenici su sudjelovali u svojevrsnom natjecanja u izdržaju čija je glavna nagrada bila sto eura. Pernar je sve to bilježio kamerom, raspaljivao gomilu i dovikivao dečkima "bolje da rade sklekove ili plank, nego da si režu pimpek ili idu na gay paradu".

Pernarov igrokaz je ubrzo završio, no srednjoškolci nisu imali namjeru tek tako lako se razići i odlučili su dodatno potpiriti tenzije u gomili napadom na naše dvije mlade novinarke.

Kukavički napad

Novinarke su došle na lice mjesta neposredno nakon što je Pernar otišao i sve je bilo u redu dok im se nije pridružio fotoreporter Cropixa te su tek tada učenici shvatili da je zapravo riječ o predstavnicima medijima.

- Nekoliko minuta su nas vrijeđali, dovikivali i skandirali da smo novinari crvi - rekla je potresena novinarka nakon nemilog događaja i opisuje u kojem su je točno trenutku napali.

image
Privatni Album
image
Privatni Album

- Čim smo okrenule leđa da bi se udaljile, zasuli su nas jajima. Po glavi, leđima, gdje god su stigli - prepričava nam u suzama i kaže da je, iako je bila pod šokom i dojmom, odmah odlučila nazvati policiju.

- Pitala sam okupljene kako ih nije sram i da ću zvati policiju, a nisu mi povjerovali sve dok nisu vidjeli da stvarno uzimam mobitel. Potom su se razbježali glavom bez obzira - tvrdi.

Važno je napomenuti da jaja vjerojatno nisu bila predviđena za novinare nego za Ivana Pernara koji je i na prijašnjim turama po srednjim školama bio gađan jajima, no učenicima je očigledno ostalo zaliha te su odlučili svoje frustracije izbaciti na dvije mlade djevojke.

Obje naše novinarke su bile vidno uznemirene uslijed ovog nemilog događaja u kojem su ih deseci mladića napali kukavički i s leđa, dok su mnogi od njih to i snimali.

image
Tom Dubravec/Cropix

Kolegice su pohvalile napore policijskih službenika koji su se na mjestu događaja pojavili u tren oka, utješili ih i napravili sve u svojoj moći da se djevojke smire i shvate da sada imaju sigurnu zaštitu.

Nazvali smo Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku iz koje su nam opisali situaciju iz njihove perspektive.

- Dobili smo dojavu oko 14 sati da je napadnuta novinarka od strane grupe učenika dok se nalazila ispred srednje škole i ubrzo smo izašli na mjesto događaja - kažu i dodaju da će nakon ovoga poduzeti mjere i radnje da utvrde počinitelja, pošto ovaj prekršaj ulazi u domenu narušavanja javnog reda i mira.

Sramotna reakcija škole

Svi ovi degutantni događaji, od Pernarovog folklora s maloljetnicima, okupljanja gomile učenika bez nadzora i u konačnici napada na novinarke dogodili su se ispred Prometne škole. Nitko od djelatnika nije bio među mlađarijom, niti su pokušali spriječiti ovaj Pernarov performans.

image
Privatni Album

Nazvali smo ravnatelja škole Josipa Balića, a njegovi nadrealni odgovori su jasan pokazatelj zašto su se učenici tako slobodno i razjareno ponašali u dvorištu škole.

- Ja ne bi o tome, to je stvar škole - kazao nam je Balić, nakon čega smo mu napomenuli da je upravo on ravnatelj i glava škole ispred koje se sve ovo odvilo.

- Kažem, ne bi o tome, to je na policiji - ponovio je Balić pravdajući se i izbjegavajući bilo kakvu odgovornost za nemile scene.

Mlade novinarke su se na licu mjesta pojavile poslovno, kao predstavnice jednog medija, a ničim izazvane su završile zasute uvredama i jajima, potresene i u suzama.

One će lako sa sebe saprati ostatke bjelanjka i žumanjka, Pernar je već odavno dokazao da ne poznaje koncept ljage i srama, no pitamo se tko će nakon ovoga osvjetlati obraz obrazovnih institucija koje bi trebale odgajati i brinuti o svojim učenicima, umjesto da u svom dvorištu dopuštaju iživljavanje i divljanje hordi niskih strasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:47