stdClass Object ( [id] => 1337810 [title] => Splitske embriologinje: ‘Muškarci i žene u dvadesetima su sve neplodniji. Plaćat će danak McDonaldsima i pekarnicama‘ [alias] => splitske-embriologinje-muskarci-i-zene-u-dvadesetima-su-sve-neplodniji-placat-ce-danak-mcdonaldsima-i-pekarnicama [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kliničke embriologe zovu prvim baby sitterima. Brinu za zametke (embrije) od početka, nastaju iz njihovih ruku, donose ih iz laboratorija i spuštaju u ženinu maternicu nadajući se, baš kao i one same, da će se iz njih iznjedriti njegovo veličanstvo - ljudski život.

- Pacijenti često ne znaju što mi radimo, a lijepo je da znaju – s osmijehom će magistra biologije Ana Smolčić i dr. sc. Andrea Ćukušić Kalajžić, dipl. ing. biologije - dugogodišnje kliničke embriologinje u KBC-u Split.

Jedine su predstavnice te struke u splitskoj bolnici, a među rijetkima i u Hrvatskoj. Svega ih je tridesetak, najviše u Zagrebu. U Splitu ih je još troje u dvjema privatnim klinikama, ali samo u bolnici može se izvesti medicinski pomognuta oplodnja uz uputnicu, a troškove podmiruje HZZO. Splitska bolnica i po tom pitanju pokriva cijelu Dalmaciju, od Zadra i Šibenika do Dubrovnika. Sve otoke. Posla je puno, a bome i djece...

’Sreća da živimo blizu bolnice’

- Najvažnije je da par uspije dobiti dijete. Nije važno hoće li to biti u KBC-u Split ili u Zagrebu. Sretni smo i kad naši pacijenti uspiju negdje drugdje, a iz postupaka u ovom laboratoriju kod nas svake godine rodi se više od stotinu djece. Šest razreda prvašića – ponosno će Ana Smolčić, navodeći da su 2022. završili sa 750 ciklusa, tj. postupaka medicinski pomognute oplodnje, što je uistinu dobra brojka. U njih spadaju izvantjelesna oplodnja (IVF/ICSI), unutartjelesna oplodnja (inseminacija) i postupci vraćanja zamrznutih zametaka (FET, sng. frozen embryo transfer).

---

image

Ana Smolčić u splitsku bolnicu došla raditi nakon završetka studija u Zagrebu

Paun Paunović/Cropix
---

- Uspješnost postupaka ovisi o metodi. Primjerice, za IVF/ICSI postoci se uvijek kreću između 30-40 posto, što je realno s obzirom na to da radimo sa ženama svih dobnih skupina, odnosno do 42. godine života žene preko HZZO-a ili čak starijih, koje onda plaćaju postupak. U KBC-u se pacijenti ne odbijaju, ni ako su im loše povijesti bolesti. No, inseminacija ima puno niži postotak, svega oko 10 posto - objašnjava dr. sc. Andrea Ćukušić Kalajžić. Za razliku od kolegice Ane, koja je u splitsku bolnicu došla raditi nakon završetka studija u Zagrebu, Andrea se prvotno godinama bavila znanstvenim radom u zagrebačkom Institutu “Ruđer Bošković”, a kad se zasitila metropole odlučila se vratiti u rodni grad. Obiteljske i majčinske obveze obje uspješno isprepliću s onim poslovnim na Odjelu humane reprodukcije u zgradi splitskog rodilišta, veseleći se svakoj novoj prinovi čijem su dolasku na svijet i osobno pripomogle.

- Znači, radimo 365 dana u godini. Sva sreća da živimo blizu bolnice... Jedna je jedan tjedan u labosu, druga na dijagnostici i dokumentaciji, pa se onda rotiramo. Pratimo cikluse pacijenata. U pravilu jedna drugoj uskačemo. Zapravo se ne možemo opustiti, stalno mislimo na embrije - opisuje Ana njihov tempo rada u laboratoriju na Odjelu humane reprodukcije, ističući da su liječnici - ginekolozi, naravno, na prvoj crti. No, u ovom slučaju jedni bez drugih ne mogu, baš kao ni bez požrtvovnih medicinskih sestara. Dok je njihov angažman u laboratoriju više pozadinski, ginekolozi i sestre najviše razgovaraju s parovima. Moraju biti i dobri psiholozi, a istodobno ih i educirati o terapiji. S njima i plaču i raduju se...

- Jako je bitan pristup osoblja prema tim ženama – apostrofira Andrea. U prosjeku na njihov Odjel humane reprodukcije dolaze žene u 36. godini života, od onih koje su godinama pokušavale začeti prirodnim putem i drugih koje su već prošle proces medicinski pomognute oplodnje, nažalost, bez uspjeha.

---

image

Andrea Ćukušić Kalajžić

Paun Paunović/Cropix
---

- No, dolazi nam i sve više žena u dvadesetima. Smatram da će se sada plaćati danak McDonaldsima, pekarnicama i svemu ostalom. Lošem načinu prehrane i životnim navikama općenito. Sve je veći broj endometrioza, policističnih jajnika i preuranjene menopauze. Dolaze nove generacije mladih žena koje su se loše hranile, konzumirale nikotin i alkohol, koje nisu pazile na svoj životni stil. Takve će, što se tiče plodnosti, biti u puno gorem stanju nego žene rođene, primjerice, u 80-ima - primjećuje dr. sc. Ćukušić Kalajžić.

Potpuno neosviješteni

Svaki šesti par u svijetu je neplodan, ukazuju recentni podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Neplodnosti je u slučaju trećine parova uzrok muški faktor, za drugu trećinu “krive” su žene, dok treću inicira kombinacija jednog i drugog i tzv. idiopatska neplodnost, koja se definira kao nemogućnost postizanja trudnoće tijekom jedne godine nezaštićenih spolnih odnosa, a uz uredne nalaze obrade neplodnosti.

E, da, muškarci. S njima je puno teže nego sa ženama. Muška neplodnost je još uvijek tabu u našem društvu. Obično se žene koje ne mogu začeti prirodnim putem u svom okruženju, što je, naravno, potpuno pogrešno, tretiraju kao “jalove”. Tako stigmatizirane žive s komentarima tipa: “Sigurno je do nje”. Njihovi supruzi ili partneri s kojima neuspješno pokušavaju dobiti djecu prirodnim putem obično se ne smatraju “krivima”. I tu njihova priča s potomstvom često i zastane.

- Muškarci bi trebalo napraviti spermiogram, dijagnostičku obradu sjemena. E, sad, tu dolazimo do problema... Zapravo ih žene pošalju kod nas da naprave spermiogram. Muškarci su potpuno neosviješteni što se tiče reproduktivnog zdravlja – govori toj tezi u prilog mag. Smolčić, navodeći da im dolaze pacijenti svih dobnih skupina, čak i adolescenti, kad ih pošalju endokrinolozi ili, primjerice, imaju varikokele (proširenje vena na testisima). U jednoj grupi su i muškarci koji dolaze zbog neplodnosti.

- Budući da se žene sve kasnije odlučuju za majčinstvo, tako ih prate i muškarci. Radim ovdje posljednjih 13 godina i muškarci koji su rođeni 90-ih u pravilu imaju puno lošije spermiograme od muškaraca rođenih u 80-ima. To je taj svjetski trend opadanja broja spermija i njihove pokretljivosti. Svjetska zdravstvena organizacija svako malo snižava referentne vrijednosti za spermiogram. Normalan bi trebao pokazati sto milijuna spermija u ejakulatu, a prema WHO-u je normalan ako ima 40 i više milijuna. U slučaju muškaraca s takvim spermiogramom često ne dolazi do trudnoće, a prema mjerilima WHO-a su plodni i imaju uredne nalaze. No, oni nisu realni – kaže Ana Smolčić.

Tema muške neplodnosti izrazito je osjetljivo područje o kojemu se kod nas malo govori, u svijetu ipak nešto više. Često je se ni ne liječi nego sve završi na rečenici: “Imate loš spermiogram i to je to”.

---

image

Biologinje Andrea Ćukušić Kalajžić i Ana Smolčić

Paun Paunović/Cropix
---

- A tu bi se trebali u priču uključiti endokrinolozi, urolozi i androlozi, kako bi se vidjelo što se može napraviti iako se često ne može pronaći nikakav uzrok muške neplodnosti. No, svakako bi trebala postojati bolja obrada muške neplodnosti – smatra dr. sc. Andrea Ćukušić Kalajžić.

Dok žene u Dalmaciji, koje dulje vrijeme bezuspješno pokušavaju začeti, “dovuku” svoje muževe ili partnere do njihova odjela prođu i godine, a onda već bude prekasno.

Pod pritiskom pucaju i brakovi

- To je čest slučaj. I kad dođu do nas, kad napokon krenu u postupak, često, pod pritiskom očekivanja, puknu i brakovi. Znalo nam se događati da se tijekom postupka parovi posvađaju – otkriva naša sugovornica. Njezine riječi prisnažuje kolegica Ana: “Natjerati muškarca da dođe na spermiogram je nemoguća misija. Iako je to njima najjednostavnije napraviti. Samo treba imati čašicu i malo dobre volje... Muškarci jako rano krenu masturbirati, a onda kad treba to napraviti ovdje, nisu u stanju”.

Puno puta im se, pričaju, dogodilo da žena ima aspiraciju. Dobije se 10-15 jajnih stanica, a muškarac tog jutra samo mora dati ejakulat u čašici i onda mu to, zbog stresa i nervoze, ne polazi za rukom.

- Nekad čekamo do podne, jedan... I ako ga nikako ne uspije dati, pošaljemo ga kući da popije rakijicu, da se opusti. I ako opet ne uspije, onda moramo zamrzavati jajne stanice jer se one moraju u određenom vremenu oploditi – objašnjava Andrea, pa zaokreće priču na one sretne prizore poput nedavnog u poznatom splitskom šoping centru gdje je susrela jednu bivšu pacijenticu koja je prošla postupak medicinski pomognute oplodnje na njihovu odjelu.

- Zvala je djecu, govoreći im: “Dođite, evo vam mater” (smijeh). Želim reći da ima puno ljudi koji su zahvalni i koji znaju što biolozi rade. Često nam se jave naši roditelji. Dovedu i djecu ovamo, šalju nam njihove fotografije... Znaju mi poslati fotku na mobitel s porukom: “Evo, tvoji blizanci” ili “Evo, tvoja djeca” - govori dr. sc. Andrea Ćukušić Kalajžić, spremno pozirajući s kolegicom Anom Smolčić u čekaonici Odjela humane reprodukcije ukrašenoj brojnim licima toliko željene djece. Kad im presretni roditelji donesu njihove fotografije, baš to im je najdraže. Svjesne su da su s njima podijelili najdublju intimu, sve kako bi došli do beskrajno željenog potomstva.

Nije to lako, reći će Ana Smolčić, ulaziti ljudima u njihove postelje, jer svega su se ovih godina naslušale.

- Jednom nam je došla žena koja je u braku rodila tri kćeri. Svekrva ju je dovela za ruku i rekla nam da hoće unuka. Kasnije nas je suprug te žene pitao: “Hoćete vi meni učinit’ sina?” A što reći na to? Žena je ušla u postupak, ali nije uspjelo. I bila je presretna što opet nije ostala trudna, jer to ionako nije bila njezina želja - prisjeća se jednog slučaja.

---

image

Andrea Ćukušić Kalajžić godinama se bavila znanstvenim radom u Institutu ‘Ruđer Bošković‘, a onda je odlučila vratiti se u rodni grad

Paun Paunović/Cropix
---

Zaborave na spolne odnose

Voljele bi da parovi koji prolaze proces medicinski pomognute oplodnje ili to tek namjeravaju, zapamte još nešto.

- Parovi često, kad dođu kod nas na liječenje, zaborave kod kuće imati spolne odnose. Prestanu s njima i misle da ćemo im mi riješiti sve probleme, a zapravo jako puno žena zatrudni prirodnim putem, već u iščekivanju postupka. Opuste se, možda dobiju i neke hormone, pa se stvari u organizmu malo izreguliraju. Zato je naša preporuka da imaju spolne odnose između postupaka, ali to nikako ne znači samo jednom mjesečno kad trakica pokaže ovulaciju – opominje dr. sc. Andrea Ćukušić Kalajžić. Razgovarajući s parovima dugi niz godina došle su, veli, do zaključka da ljudi danas nemaju česte seksualne odnose.

- Čak nam to i sami kažu. Razumljivo je da netko tko pokušava godinama, odustane od praćenja plodnih dana i čekanja optimalnog trenutka. No, na klinici smo dobili psihologinju i bilo bi dobro da parovi, ako su u nekoj frustraciji, odu s nekim poput nje popričati. To nije sramota. Psihološka podrška je jako važna, a često ni njihove obitelji ni prijatelji ne znaju da su u postupku. Zašto je tako?! Mentalitet, obrazovanje, sve utječe na takav stav. Ljudi ne mogu percipirati da je to liječenje kao da, nedajbože, dobijete karcinom. Ista priča kao s mentalnim zdravljem. Kod nas je sramota biti lud i ne moći napraviti dijete. To su, izgleda, dvije najveće sramote u našem društvu.

---

Ne odugovlačite - najbolje je roditi s 25

Od 35. godine progresivno se smanjuje ženska plodnost. Iza 38. još i više, a žena iznad 42 godine ima pet posto šanse za trudnoću.

- I po HZZO-u više nema pravo na besplatan postupak preko uputnice - kaže Ana Smolčić. Na klinikama takve baš i ne vole jer im ruše statistiku, ali u KBC, javnu ustanovu, sve su dobrodošle, jer je riječ o zdravstvenoj adresi gdje je omogućena medicinska skrb pacijenticama svih životnih dobi.

Biologinje s odjela Humane reprodukcije KBC-a Split ističu kako bi bilo najbolje rađati s 25 godina. U dvadesetima je plodnost optimalna, ali s obzirom na današnji stil života žene kasnije rađaju, jer studiraju, žele ostvariti karijeru i sl. Zato bi, kažu, bilo idealno da rađaju na početku tridesetih i da majčinstvo nikako ne odgađaju za četrdesete.

------

Neki žele blizance, iako je to rizična trudnoća

- Iako parove lovi panika da im se ne dogodi višeplodna trudnoća, mi u pravilu u maternicu vraćamo jedan zametak, to je tzv. single embrio transfer (SET). Sve ostale zametke, koji su optimalni za kriopohranu, zamrzavamo u tekući dušik.

No, ima nekih žena koje izričito žele blizance i koje je nemoguće uvjeriti da je u pitanju rizična trudnoća. Jednostavno to žele. Do 38. godine života imaju pravo na dva zametka, a nakon toga čak tri. Ali mi nikad ne vraćamo tri, maksimalno dva. Kad su žene starije imaju puno manje šanse, zato volim vraćati dva zametka, da im povećam šansu za uspjeh, jer jajnim stanicama sa starenjem opada kvaliteta, te često imaju višak ili manjak kromosoma. Rizik od spontanih pobačaja raste s povećanjem dobi partnera. Kod žena starijih muškaraca također je povećana stopa spontanih pobačaja – kaže dr. sc. Andrea Ćukušić Kalajžić.

------

Pacijentica joj je otvorila oči

Ana Smolčić počela je raditi u Odjelu humane reprodukcije nakon fakulteta, s 25 godina. U njezinoj glavi je tada ideja o majčinstvu bila negdje u dalekim 30-ima. Ali kad je, radeći, uočila s kojim se sve problemima suočavaju parovi kako bi postali roditelji, brzo je promijenila mišljenje. Na odjel joj je, sjeća se, došla djevojka ‘91. godište, a ona sama rođena je 1985. U tom trenutku imala je 27 godina.

- Dakle, djevojka je tada imala 22 i već je dvije godine, prije nego je došla kod nas, bezuspješno pokušavala postati majka. Nisam mogla spavati zbog toga. Odmah sam znala da neću čekati s potomstvom... A i svim sam prijateljicama govorila da što prije moraju postati majke, da ne čekaju i da im se ne dogodi da moraju ići u postupak samo zbog toga što su odgađale majčinstvo. Postupak, razumljivo, kod žena izaziva ogroman stres za organizam, a uz to ga je, sa psihološke strane, jako teško prolaziti.

------

Fascinantan proces: Od -196 d0 +37 stupnjeva

I Ana i Andrea užasavaju se kad čuju da je dijete rođeno zahvaljujući umjetnoj oplodnji. Ne podnose riječ “umjetna”, u pitanju je, kažu, medicinski pomognuta oplodnja.

- Kad se dijete rodi iz FET-a, kad pogledate koliki je put prešao zametak da bi se rodilo dijete, od zamrzavanja u tekućem dušiku, što je u biti prilično invazivan proces pri kojem se sa sobne temperature odlaže u tank na minus 196 stupnjeva Celzijevih i onda s te temperature ide na 37 stupnjeva, pohranjuje se u maternicu i uspije se razviti do kraja da bi se na kraju rodilo zdravo dijete - to je fascinantno. Vidjela sam tu djecu dok su bila skvrčeni i zamrznuti zameci, odnosno blastociste, a kasnije iz toga nastane čovjek. Čudesno. Važno je reći da blastocista nije čovjek - to je zametak s potencijalom da postane čovjek. Dok je u fazi izvan tijela, riječ je o zametku sastavljenom od više od stotinu stanica, a tek kad se ugradi u maternicu i počne razvoj fetusa, postaje klinička trudnoća.

------

Hrvatska ima 10.000 kriopohranjenih zametaka koje nitko ne želi!

- U Hrvatskoj postoji više od 10.000 kriopohranjenih zametaka od kojih većinu nitko ne želi, a naš zakon ne zabranjuje prestanak njihova čuvanja. Primjerice, imamo par čiji je zametak zamrznut 2014., ali ga više ne želi. Mi te zametke ne bacamo, iako parovi potpišu izjavu, ovjerenu kod javnog bilježnika, da ne žele produžetak čuvanja. HZZO im pet godina pokriva čuvanje, a nakon tog razdoblja bi trebali plaćati. No, mi nijedan zametak nismo prestali čuvati, iako je taj rok istekao – navode kliničke embriologinje.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => :‘Kod nas je sramota biti lud i ne moći napraviti dijete‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDANE STRUCI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => :‘Kod nas je sramota biti lud i ne moći napraviti dijete‘ PREDANE STRUCI 2 0 10821 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-10 14:30:00 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-12 08:14:37 [modified_by] => 3183 [publish_up] => 2023-11-12 07:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => :'Kod nas je sramota biti lud i ne moći napraviti dijete' [metadata] => robots= author= title=Splitske embriologinje: 'Muškarci i žene u dvadesetima su sve neplodniji. Plaćat će danak McDonaldsima i pekarnicama' page_title=Splitske embriologinje: 'Muškarci i žene u dvadesetima su sve neplodniji. Plaćat će danak McDonaldsima i pekarnicama' [metakey] => Ana Smolčić, dr. sc. Andrea Ćukušić Kalajžić, embriologinje, kbc split, NEPLODNOST, spermiogram, potpomognuta oplodnja [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/10\/25982525.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/25982541.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/25982540.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/25982538.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/25982537.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/25982527.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/25982528.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/25982530.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/25982533.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/25982535.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/25982521.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/25982520.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/25982518.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/10\/25982516.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ana Smol\u010di\u0107 i Andrea \u0106uku\u0161i\u0107 Kalaj\u017ei\u0107<\/p>","

Andrea \u0106uku\u0161i\u0107 Kalaj\u017ei\u0107<\/p>","

Ana Smol\u010di\u0107: Pacijenti \u010desto ne znaju \u0161to mi radimo, a lijepo je da znaju
","","

Ana Smol\u010di\u0107 u splitsku bolnicu do\u0161la raditi nakon zavr\u0161etka studija u Zagrebu<\/p>","

Biologinje Andrea \u0106uku\u0161i\u0107 Kalaj\u017ei\u0107 i Ana Smol\u010di\u0107<\/p>","

Biologinje Andrea \u0106uku\u0161i\u0107 Kalaj\u017ei\u0107 i Ana Smol\u010di\u0107<\/p>","

Biologinje Andrea \u0106uku\u0161i\u0107 Kalaj\u017ei\u0107 i Ana Smol\u010di\u0107: \u2018Zapravo se ne mo\u017eemo opustiti, stalno mislimo na embrije\u2018<\/p>","

Ana Smol\u010di\u0107<\/p>","

Ana Smol\u010di\u0107<\/p>","

Andrea \u0106uku\u0161i\u0107 Kalaj\u017ei\u0107<\/p>","

Ana Smol\u010di\u0107 i Andrea \u0106uku\u0161i\u0107 Kalaj\u017ei\u0107<\/p>","

Andrea \u0106uku\u0161i\u0107 Kalaj\u017ei\u0107 godinama se bavila znanstvenim radom u Institutu \u2018Ru\u0111er Bo\u0161kovi\u0107\u2018, a onda je odlu\u010dila vratiti se u rodni grad<\/p>","

Ana Smol\u010di\u0107, biologinja<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","63:73","37:69","51:59","49:32","46:38","46:3","44:73","46:47","57:31","42:56","42:48","42:92","42:47"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1397","hd_25982525_1920.jpg":"1920x1080","k_25982525_1280.jpg":"1280x1280","k_25982525_1024.jpg":"1024x1024","k_25982525_640.jpg":"640x640","k_25982525_480.jpg":"480x480","k_25982525_340.jpg":"340x340","k_25982525_220.jpg":"220x220","o_25982525_1280.jpg":"1280x931","o_25982525_1024.jpg":"1024x745","o_25982525_640.jpg":"640x465","o_25982525_480.jpg":"480x349","o_25982525_340.jpg":"340x247","o_25982525_220.jpg":"220x160","h_25982525_1280.jpg":"1280x854","h_25982525_1024.jpg":"1024x683","h_25982525_640.jpg":"640x427","h_25982525_480.jpg":"480x320","h_25982525_340.jpg":"340x227","h_25982525_220.jpg":"220x147","pp_25982525_1280.jpg":"1280x1628","pp_25982525_1024.jpg":"1024x1303","pp_25982525_640.jpg":"640x814","pp_25982525_480.jpg":"480x611","pp_25982525_340.jpg":"340x432","pp_25982525_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1356","hd_25982541_1920.jpg":"1920x1080","k_25982541_1280.jpg":"1280x1280","k_25982541_1024.jpg":"1024x1024","k_25982541_640.jpg":"640x640","k_25982541_480.jpg":"480x480","k_25982541_340.jpg":"340x340","k_25982541_220.jpg":"220x220","o_25982541_1280.jpg":"1280x904","o_25982541_1024.jpg":"1024x723","o_25982541_640.jpg":"640x452","o_25982541_480.jpg":"480x339","o_25982541_340.jpg":"340x240","o_25982541_220.jpg":"220x155","h_25982541_1280.jpg":"1280x854","h_25982541_1024.jpg":"1024x683","h_25982541_640.jpg":"640x427","h_25982541_480.jpg":"480x320","h_25982541_340.jpg":"340x227","h_25982541_220.jpg":"220x147","pp_25982541_1280.jpg":"1280x1628","pp_25982541_1024.jpg":"1024x1303","pp_25982541_640.jpg":"640x814","pp_25982541_480.jpg":"480x611","pp_25982541_340.jpg":"340x432","pp_25982541_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1285","hd_25982540_1920.jpg":"1920x1080","k_25982540_1280.jpg":"1280x1280","k_25982540_1024.jpg":"1024x1024","k_25982540_640.jpg":"640x640","k_25982540_480.jpg":"480x480","k_25982540_340.jpg":"340x340","k_25982540_220.jpg":"220x220","o_25982540_1280.jpg":"1280x856","o_25982540_1024.jpg":"1024x685","o_25982540_640.jpg":"640x428","o_25982540_480.jpg":"480x321","o_25982540_340.jpg":"340x227","o_25982540_220.jpg":"220x147","h_25982540_1280.jpg":"1280x854","h_25982540_1024.jpg":"1024x683","h_25982540_640.jpg":"640x427","h_25982540_480.jpg":"480x320","h_25982540_340.jpg":"340x227","h_25982540_220.jpg":"220x147","pp_25982540_1280.jpg":"1280x1628","pp_25982540_1024.jpg":"1024x1303","pp_25982540_640.jpg":"640x814","pp_25982540_480.jpg":"480x611","pp_25982540_340.jpg":"340x432","pp_25982540_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1298","hd_25982538_1920.jpg":"1920x1080","k_25982538_1280.jpg":"1280x1280","k_25982538_1024.jpg":"1024x1024","k_25982538_640.jpg":"640x640","k_25982538_480.jpg":"480x480","k_25982538_340.jpg":"340x340","k_25982538_220.jpg":"220x220","o_25982538_1280.jpg":"1280x865","o_25982538_1024.jpg":"1024x692","o_25982538_640.jpg":"640x432","o_25982538_480.jpg":"480x324","o_25982538_340.jpg":"340x229","o_25982538_220.jpg":"220x148","h_25982538_1280.jpg":"1280x854","h_25982538_1024.jpg":"1024x683","h_25982538_640.jpg":"640x427","h_25982538_480.jpg":"480x320","h_25982538_340.jpg":"340x227","h_25982538_220.jpg":"220x147","pp_25982538_1280.jpg":"1280x1628","pp_25982538_1024.jpg":"1024x1303","pp_25982538_640.jpg":"640x814","pp_25982538_480.jpg":"480x611","pp_25982538_340.jpg":"340x432","pp_25982538_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1318","hd_25982537_1920.jpg":"1920x1080","k_25982537_1280.jpg":"1280x1280","k_25982537_1024.jpg":"1024x1024","k_25982537_640.jpg":"640x640","k_25982537_480.jpg":"480x480","k_25982537_340.jpg":"340x340","k_25982537_220.jpg":"220x220","o_25982537_1280.jpg":"1280x878","o_25982537_1024.jpg":"1024x702","o_25982537_640.jpg":"640x439","o_25982537_480.jpg":"480x329","o_25982537_340.jpg":"340x233","o_25982537_220.jpg":"220x151","h_25982537_1280.jpg":"1280x854","h_25982537_1024.jpg":"1024x683","h_25982537_640.jpg":"640x427","h_25982537_480.jpg":"480x320","h_25982537_340.jpg":"340x227","h_25982537_220.jpg":"220x147","pp_25982537_1280.jpg":"1280x1628","pp_25982537_1024.jpg":"1024x1303","pp_25982537_640.jpg":"640x814","pp_25982537_480.jpg":"480x611","pp_25982537_340.jpg":"340x432","pp_25982537_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1370","hd_25982527_1920.jpg":"1920x1080","k_25982527_1280.jpg":"1280x1280","k_25982527_1024.jpg":"1024x1024","k_25982527_640.jpg":"640x640","k_25982527_480.jpg":"480x480","k_25982527_340.jpg":"340x340","k_25982527_220.jpg":"220x220","o_25982527_1280.jpg":"1280x913","o_25982527_1024.jpg":"1024x730","o_25982527_640.jpg":"640x456","o_25982527_480.jpg":"480x342","o_25982527_340.jpg":"340x242","o_25982527_220.jpg":"220x156","h_25982527_1280.jpg":"1280x854","h_25982527_1024.jpg":"1024x683","h_25982527_640.jpg":"640x427","h_25982527_480.jpg":"480x320","h_25982527_340.jpg":"340x227","h_25982527_220.jpg":"220x147","pp_25982527_1280.jpg":"1280x1628","pp_25982527_1024.jpg":"1024x1303","pp_25982527_640.jpg":"640x814","pp_25982527_480.jpg":"480x611","pp_25982527_340.jpg":"340x432","pp_25982527_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1437","hd_25982528_1920.jpg":"1920x1080","k_25982528_1280.jpg":"1280x1280","k_25982528_1024.jpg":"1024x1024","k_25982528_640.jpg":"640x640","k_25982528_480.jpg":"480x480","k_25982528_340.jpg":"340x340","k_25982528_220.jpg":"220x220","o_25982528_1280.jpg":"1280x958","o_25982528_1024.jpg":"1024x766","o_25982528_640.jpg":"640x479","o_25982528_480.jpg":"480x359","o_25982528_340.jpg":"340x254","o_25982528_220.jpg":"220x164","h_25982528_1280.jpg":"1280x854","h_25982528_1024.jpg":"1024x683","h_25982528_640.jpg":"640x427","h_25982528_480.jpg":"480x320","h_25982528_340.jpg":"340x227","h_25982528_220.jpg":"220x147","pp_25982528_1280.jpg":"1280x1628","pp_25982528_1024.jpg":"1024x1303","pp_25982528_640.jpg":"640x814","pp_25982528_480.jpg":"480x611","pp_25982528_340.jpg":"340x432","pp_25982528_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2873","hd_25982530_1920.jpg":"1920x1080","k_25982530_1280.jpg":"1280x1280","k_25982530_1024.jpg":"1024x1024","k_25982530_640.jpg":"640x640","k_25982530_480.jpg":"480x480","k_25982530_340.jpg":"340x340","k_25982530_220.jpg":"220x220","o_25982530_1280.jpg":"1280x1915","o_25982530_1024.jpg":"1024x1532","o_25982530_640.jpg":"640x957","o_25982530_480.jpg":"480x718","o_25982530_340.jpg":"340x508","o_25982530_220.jpg":"220x329","h_25982530_1280.jpg":"1280x854","h_25982530_1024.jpg":"1024x683","h_25982530_640.jpg":"640x427","h_25982530_480.jpg":"480x320","h_25982530_340.jpg":"340x227","h_25982530_220.jpg":"220x147","pp_25982530_1280.jpg":"1280x1628","pp_25982530_1024.jpg":"1024x1303","pp_25982530_640.jpg":"640x814","pp_25982530_480.jpg":"480x611","pp_25982530_340.jpg":"340x432","pp_25982530_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1345","hd_25982533_1920.jpg":"1920x1080","k_25982533_1280.jpg":"1280x1280","k_25982533_1024.jpg":"1024x1024","k_25982533_640.jpg":"640x640","k_25982533_480.jpg":"480x480","k_25982533_340.jpg":"340x340","k_25982533_220.jpg":"220x220","o_25982533_1280.jpg":"1280x896","o_25982533_1024.jpg":"1024x717","o_25982533_640.jpg":"640x448","o_25982533_480.jpg":"480x336","o_25982533_340.jpg":"340x238","o_25982533_220.jpg":"220x154","h_25982533_1280.jpg":"1280x854","h_25982533_1024.jpg":"1024x683","h_25982533_640.jpg":"640x427","h_25982533_480.jpg":"480x320","h_25982533_340.jpg":"340x227","h_25982533_220.jpg":"220x147","pp_25982533_1280.jpg":"1280x1628","pp_25982533_1024.jpg":"1024x1303","pp_25982533_640.jpg":"640x814","pp_25982533_480.jpg":"480x611","pp_25982533_340.jpg":"340x432","pp_25982533_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1370","hd_25982535_1920.jpg":"1920x1080","k_25982535_1280.jpg":"1280x1280","k_25982535_1024.jpg":"1024x1024","k_25982535_640.jpg":"640x640","k_25982535_480.jpg":"480x480","k_25982535_340.jpg":"340x340","k_25982535_220.jpg":"220x220","o_25982535_1280.jpg":"1280x913","o_25982535_1024.jpg":"1024x730","o_25982535_640.jpg":"640x456","o_25982535_480.jpg":"480x342","o_25982535_340.jpg":"340x242","o_25982535_220.jpg":"220x156","h_25982535_1280.jpg":"1280x854","h_25982535_1024.jpg":"1024x683","h_25982535_640.jpg":"640x427","h_25982535_480.jpg":"480x320","h_25982535_340.jpg":"340x227","h_25982535_220.jpg":"220x147","pp_25982535_1280.jpg":"1280x1628","pp_25982535_1024.jpg":"1024x1303","pp_25982535_640.jpg":"640x814","pp_25982535_480.jpg":"480x611","pp_25982535_340.jpg":"340x432","pp_25982535_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1356","hd_25982521_1920.jpg":"1920x1080","k_25982521_1280.jpg":"1280x1280","k_25982521_1024.jpg":"1024x1024","k_25982521_640.jpg":"640x640","k_25982521_480.jpg":"480x480","k_25982521_340.jpg":"340x340","k_25982521_220.jpg":"220x220","o_25982521_1280.jpg":"1280x904","o_25982521_1024.jpg":"1024x723","o_25982521_640.jpg":"640x452","o_25982521_480.jpg":"480x339","o_25982521_340.jpg":"340x240","o_25982521_220.jpg":"220x155","h_25982521_1280.jpg":"1280x854","h_25982521_1024.jpg":"1024x683","h_25982521_640.jpg":"640x427","h_25982521_480.jpg":"480x320","h_25982521_340.jpg":"340x227","h_25982521_220.jpg":"220x147","pp_25982521_1280.jpg":"1280x1628","pp_25982521_1024.jpg":"1024x1303","pp_25982521_640.jpg":"640x814","pp_25982521_480.jpg":"480x611","pp_25982521_340.jpg":"340x432","pp_25982521_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1397","hd_25982520_1920.jpg":"1920x1080","k_25982520_1280.jpg":"1280x1280","k_25982520_1024.jpg":"1024x1024","k_25982520_640.jpg":"640x640","k_25982520_480.jpg":"480x480","k_25982520_340.jpg":"340x340","k_25982520_220.jpg":"220x220","o_25982520_1280.jpg":"1280x931","o_25982520_1024.jpg":"1024x745","o_25982520_640.jpg":"640x465","o_25982520_480.jpg":"480x349","o_25982520_340.jpg":"340x247","o_25982520_220.jpg":"220x160","h_25982520_1280.jpg":"1280x854","h_25982520_1024.jpg":"1024x683","h_25982520_640.jpg":"640x427","h_25982520_480.jpg":"480x320","h_25982520_340.jpg":"340x227","h_25982520_220.jpg":"220x147","pp_25982520_1280.jpg":"1280x1628","pp_25982520_1024.jpg":"1024x1303","pp_25982520_640.jpg":"640x814","pp_25982520_480.jpg":"480x611","pp_25982520_340.jpg":"340x432","pp_25982520_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1408","hd_25982518_1920.jpg":"1920x1080","k_25982518_1280.jpg":"1280x1280","k_25982518_1024.jpg":"1024x1024","k_25982518_640.jpg":"640x640","k_25982518_480.jpg":"480x480","k_25982518_340.jpg":"340x340","k_25982518_220.jpg":"220x220","o_25982518_1280.jpg":"1280x938","o_25982518_1024.jpg":"1024x750","o_25982518_640.jpg":"640x469","o_25982518_480.jpg":"480x352","o_25982518_340.jpg":"340x249","o_25982518_220.jpg":"220x161","h_25982518_1280.jpg":"1280x854","h_25982518_1024.jpg":"1024x683","h_25982518_640.jpg":"640x427","h_25982518_480.jpg":"480x320","h_25982518_340.jpg":"340x227","h_25982518_220.jpg":"220x147","pp_25982518_1280.jpg":"1280x1628","pp_25982518_1024.jpg":"1024x1303","pp_25982518_640.jpg":"640x814","pp_25982518_480.jpg":"480x611","pp_25982518_340.jpg":"340x432","pp_25982518_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1364","hd_25982516_1920.jpg":"1920x1080","k_25982516_1280.jpg":"1280x1280","k_25982516_1024.jpg":"1024x1024","k_25982516_640.jpg":"640x640","k_25982516_480.jpg":"480x480","k_25982516_340.jpg":"340x340","k_25982516_220.jpg":"220x220","o_25982516_1280.jpg":"1280x909","o_25982516_1024.jpg":"1024x727","o_25982516_640.jpg":"640x454","o_25982516_480.jpg":"480x341","o_25982516_340.jpg":"340x241","o_25982516_220.jpg":"220x156","h_25982516_1280.jpg":"1280x854","h_25982516_1024.jpg":"1024x683","h_25982516_640.jpg":"640x427","h_25982516_480.jpg":"480x320","h_25982516_340.jpg":"340x227","h_25982516_220.jpg":"220x147","pp_25982516_1280.jpg":"1280x1628","pp_25982516_1024.jpg":"1024x1303","pp_25982516_640.jpg":"640x814","pp_25982516_480.jpg":"480x611","pp_25982516_340.jpg":"340x432","pp_25982516_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4519916 Threads: 2 Questions: 147420901 Slow queries: 62701 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4387801 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) ) [link] => /split/splitske-embriologinje-muskarci-i-zene-u-dvadesetima-su-sve-neplodniji-placat-ce-danak-mcdonaldsima-i-pekarnicama-1337810 [printLink] => /split/splitske-embriologinje-muskarci-i-zene-u-dvadesetima-su-sve-neplodniji-placat-ce-danak-mcdonaldsima-i-pekarnicama-1337810?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 736283 [name] => Ana Smolčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-10 15:36:55 [main_article_id] => 0 [alias] => ana-smolcic [link] => /tag/ana-smolcic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 736284 [name] => dr. sc. Andrea Ćukušić Kalajžić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-10 15:36:55 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-sc-andrea-cukusic-kalajzic [link] => /tag/dr-sc-andrea-cukusic-kalajzic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 736285 [name] => embriologinje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-10 15:36:55 [main_article_id] => 0 [alias] => embriologinje [link] => /tag/embriologinje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 344378 [name] => kbc split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kbc-split [link] => /tag/kbc-split ) [4] => stdClass Object ( [id] => 463460 [name] => NEPLODNOST [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => neplodnost [link] => /tag/neplodnost ) [5] => stdClass Object ( [id] => 736286 [name] => spermiogram [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-10 15:36:56 [main_article_id] => 0 [alias] => spermiogram [link] => /tag/spermiogram ) [6] => stdClass Object ( [id] => 344363 [name] => potpomognuta oplodnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => potpomognuta-oplodnja [link] => /tag/potpomognuta-oplodnja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => :‘Kod nas je sramota biti lud i ne moći napraviti dijete‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDANE STRUCI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitske embriologinje: ‘Muškarci i žene u dvadesetima su sve neplodniji. Plaćat će danak McDonaldsima i pekarnicama‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/25982525.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] =>

Ana Smolčić i Andrea Ćukušić Kalajžić

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/25982525.jpg [title] =>

Ana Smolčić i Andrea Ćukušić Kalajžić

Paun Paunović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/25982541.jpg [title] =>

Andrea Ćukušić Kalajžić

Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/25982540.jpg [title] =>

Ana Smolčić: Pacijenti često ne znaju što mi radimo, a lijepo je da znaju
Paun Paunović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/25982538.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/25982537.jpg [title] =>

Ana Smolčić u splitsku bolnicu došla raditi nakon završetka studija u Zagrebu

Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/25982527.jpg [title] =>

Biologinje Andrea Ćukušić Kalajžić i Ana Smolčić

Paun Paunović/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/25982528.jpg [title] =>

Biologinje Andrea Ćukušić Kalajžić i Ana Smolčić

Paun Paunović/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/25982530.jpg [title] =>

Biologinje Andrea Ćukušić Kalajžić i Ana Smolčić: ‘Zapravo se ne možemo opustiti, stalno mislimo na embrije‘

Paun Paunović/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/25982533.jpg [title] =>

Ana Smolčić

Paun Paunović/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/25982535.jpg [title] =>

Ana Smolčić

Paun Paunović/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/25982521.jpg [title] =>

Andrea Ćukušić Kalajžić

Paun Paunović/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/25982520.jpg [title] =>

Ana Smolčić i Andrea Ćukušić Kalajžić

Paun Paunović/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/25982518.jpg [title] =>

Andrea Ćukušić Kalajžić godinama se bavila znanstvenim radom u Institutu ‘Ruđer Bošković‘, a onda je odlučila vratiti se u rodni grad

Paun Paunović/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/10/25982516.jpg [title] =>

Ana Smolčić, biologinja

Paun Paunović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kliničke embriologe zovu prvim baby sitterima. Brinu za zametke (embrije) od početka, nastaju iz njihovih ruku, donose ih iz laboratorija i spuštaju u ženinu maternicu nadajući se, baš kao i one same, da će se iz njih iznjedriti njegovo veličanstvo - ljudski život.

- Pacijenti često ne znaju što mi radimo, a lijepo je da znaju – s osmijehom će magistra biologije Ana Smolčić i dr. sc. Andrea Ćukušić Kalajžić, dipl. ing. biologije - dugogodišnje kliničke embriologinje u KBC-u Split.

Jedine su predstavnice te struke u splitskoj bolnici, a među rijetkima i u Hrvatskoj. Svega ih je tridesetak, najviše u Zagrebu. U Splitu ih je još troje u dvjema privatnim klinikama, ali samo u bolnici može se izvesti medicinski pomognuta oplodnja uz uputnicu, a troškove podmiruje HZZO. Splitska bolnica i po tom pitanju pokriva cijelu Dalmaciju, od Zadra i Šibenika do Dubrovnika. Sve otoke. Posla je puno, a bome i djece...

’Sreća da živimo blizu bolnice’

- Najvažnije je da par uspije dobiti dijete. Nije važno hoće li to biti u KBC-u Split ili u Zagrebu. Sretni smo i kad naši pacijenti uspiju negdje drugdje, a iz postupaka u ovom laboratoriju kod nas svake godine rodi se više od stotinu djece. Šest razreda prvašića – ponosno će Ana Smolčić, navodeći da su 2022. završili sa 750 ciklusa, tj. postupaka medicinski pomognute oplodnje, što je uistinu dobra brojka. U njih spadaju izvantjelesna oplodnja (IVF/ICSI), unutartjelesna oplodnja (inseminacija) i postupci vraćanja zamrznutih zametaka (FET, sng. frozen embryo transfer).

---

image

Ana Smolčić u splitsku bolnicu došla raditi nakon završetka studija u Zagrebu

Paun Paunović/Cropix
---

- Uspješnost postupaka ovisi o metodi. Primjerice, za IVF/ICSI postoci se uvijek kreću između 30-40 posto, što je realno s obzirom na to da radimo sa ženama svih dobnih skupina, odnosno do 42. godine života žene preko HZZO-a ili čak starijih, koje onda plaćaju postupak. U KBC-u se pacijenti ne odbijaju, ni ako su im loše povijesti bolesti. No, inseminacija ima puno niži postotak, svega oko 10 posto - objašnjava dr. sc. Andrea Ćukušić Kalajžić. Za razliku od kolegice Ane, koja je u splitsku bolnicu došla raditi nakon završetka studija u Zagrebu, Andrea se prvotno godinama bavila znanstvenim radom u zagrebačkom Institutu “Ruđer Bošković”, a kad se zasitila metropole odlučila se vratiti u rodni grad. Obiteljske i majčinske obveze obje uspješno isprepliću s onim poslovnim na Odjelu humane reprodukcije u zgradi splitskog rodilišta, veseleći se svakoj novoj prinovi čijem su dolasku na svijet i osobno pripomogle.

- Znači, radimo 365 dana u godini. Sva sreća da živimo blizu bolnice... Jedna je jedan tjedan u labosu, druga na dijagnostici i dokumentaciji, pa se onda rotiramo. Pratimo cikluse pacijenata. U pravilu jedna drugoj uskačemo. Zapravo se ne možemo opustiti, stalno mislimo na embrije - opisuje Ana njihov tempo rada u laboratoriju na Odjelu humane reprodukcije, ističući da su liječnici - ginekolozi, naravno, na prvoj crti. No, u ovom slučaju jedni bez drugih ne mogu, baš kao ni bez požrtvovnih medicinskih sestara. Dok je njihov angažman u laboratoriju više pozadinski, ginekolozi i sestre najviše razgovaraju s parovima. Moraju biti i dobri psiholozi, a istodobno ih i educirati o terapiji. S njima i plaču i raduju se...

- Jako je bitan pristup osoblja prema tim ženama – apostrofira Andrea. U prosjeku na njihov Odjel humane reprodukcije dolaze žene u 36. godini života, od onih koje su godinama pokušavale začeti prirodnim putem i drugih koje su već prošle proces medicinski pomognute oplodnje, nažalost, bez uspjeha.

---

image

Andrea Ćukušić Kalajžić

Paun Paunović/Cropix
---

- No, dolazi nam i sve više žena u dvadesetima. Smatram da će se sada plaćati danak McDonaldsima, pekarnicama i svemu ostalom. Lošem načinu prehrane i životnim navikama općenito. Sve je veći broj endometrioza, policističnih jajnika i preuranjene menopauze. Dolaze nove generacije mladih žena koje su se loše hranile, konzumirale nikotin i alkohol, koje nisu pazile na svoj životni stil. Takve će, što se tiče plodnosti, biti u puno gorem stanju nego žene rođene, primjerice, u 80-ima - primjećuje dr. sc. Ćukušić Kalajžić.

Potpuno neosviješteni

Svaki šesti par u svijetu je neplodan, ukazuju recentni podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Neplodnosti je u slučaju trećine parova uzrok muški faktor, za drugu trećinu “krive” su žene, dok treću inicira kombinacija jednog i drugog i tzv. idiopatska neplodnost, koja se definira kao nemogućnost postizanja trudnoće tijekom jedne godine nezaštićenih spolnih odnosa, a uz uredne nalaze obrade neplodnosti.

E, da, muškarci. S njima je puno teže nego sa ženama. Muška neplodnost je još uvijek tabu u našem društvu. Obično se žene koje ne mogu začeti prirodnim putem u svom okruženju, što je, naravno, potpuno pogrešno, tretiraju kao “jalove”. Tako stigmatizirane žive s komentarima tipa: “Sigurno je do nje”. Njihovi supruzi ili partneri s kojima neuspješno pokušavaju dobiti djecu prirodnim putem obično se ne smatraju “krivima”. I tu njihova priča s potomstvom često i zastane.

- Muškarci bi trebalo napraviti spermiogram, dijagnostičku obradu sjemena. E, sad, tu dolazimo do problema... Zapravo ih žene pošalju kod nas da naprave spermiogram. Muškarci su potpuno neosviješteni što se tiče reproduktivnog zdravlja – govori toj tezi u prilog mag. Smolčić, navodeći da im dolaze pacijenti svih dobnih skupina, čak i adolescenti, kad ih pošalju endokrinolozi ili, primjerice, imaju varikokele (proširenje vena na testisima). U jednoj grupi su i muškarci koji dolaze zbog neplodnosti.

- Budući da se žene sve kasnije odlučuju za majčinstvo, tako ih prate i muškarci. Radim ovdje posljednjih 13 godina i muškarci koji su rođeni 90-ih u pravilu imaju puno lošije spermiograme od muškaraca rođenih u 80-ima. To je taj svjetski trend opadanja broja spermija i njihove pokretljivosti. Svjetska zdravstvena organizacija svako malo snižava referentne vrijednosti za spermiogram. Normalan bi trebao pokazati sto milijuna spermija u ejakulatu, a prema WHO-u je normalan ako ima 40 i više milijuna. U slučaju muškaraca s takvim spermiogramom često ne dolazi do trudnoće, a prema mjerilima WHO-a su plodni i imaju uredne nalaze. No, oni nisu realni – kaže Ana Smolčić.

Tema muške neplodnosti izrazito je osjetljivo područje o kojemu se kod nas malo govori, u svijetu ipak nešto više. Često je se ni ne liječi nego sve završi na rečenici: “Imate loš spermiogram i to je to”.

---

image

Biologinje Andrea Ćukušić Kalajžić i Ana Smolčić

Paun Paunović/Cropix
---

- A tu bi se trebali u priču uključiti endokrinolozi, urolozi i androlozi, kako bi se vidjelo što se može napraviti iako se često ne može pronaći nikakav uzrok muške neplodnosti. No, svakako bi trebala postojati bolja obrada muške neplodnosti – smatra dr. sc. Andrea Ćukušić Kalajžić.

Dok žene u Dalmaciji, koje dulje vrijeme bezuspješno pokušavaju začeti, “dovuku” svoje muževe ili partnere do njihova odjela prođu i godine, a onda već bude prekasno.

Pod pritiskom pucaju i brakovi

- To je čest slučaj. I kad dođu do nas, kad napokon krenu u postupak, često, pod pritiskom očekivanja, puknu i brakovi. Znalo nam se događati da se tijekom postupka parovi posvađaju – otkriva naša sugovornica. Njezine riječi prisnažuje kolegica Ana: “Natjerati muškarca da dođe na spermiogram je nemoguća misija. Iako je to njima najjednostavnije napraviti. Samo treba imati čašicu i malo dobre volje... Muškarci jako rano krenu masturbirati, a onda kad treba to napraviti ovdje, nisu u stanju”.

Puno puta im se, pričaju, dogodilo da žena ima aspiraciju. Dobije se 10-15 jajnih stanica, a muškarac tog jutra samo mora dati ejakulat u čašici i onda mu to, zbog stresa i nervoze, ne polazi za rukom.

- Nekad čekamo do podne, jedan... I ako ga nikako ne uspije dati, pošaljemo ga kući da popije rakijicu, da se opusti. I ako opet ne uspije, onda moramo zamrzavati jajne stanice jer se one moraju u određenom vremenu oploditi – objašnjava Andrea, pa zaokreće priču na one sretne prizore poput nedavnog u poznatom splitskom šoping centru gdje je susrela jednu bivšu pacijenticu koja je prošla postupak medicinski pomognute oplodnje na njihovu odjelu.

- Zvala je djecu, govoreći im: “Dođite, evo vam mater” (smijeh). Želim reći da ima puno ljudi koji su zahvalni i koji znaju što biolozi rade. Često nam se jave naši roditelji. Dovedu i djecu ovamo, šalju nam njihove fotografije... Znaju mi poslati fotku na mobitel s porukom: “Evo, tvoji blizanci” ili “Evo, tvoja djeca” - govori dr. sc. Andrea Ćukušić Kalajžić, spremno pozirajući s kolegicom Anom Smolčić u čekaonici Odjela humane reprodukcije ukrašenoj brojnim licima toliko željene djece. Kad im presretni roditelji donesu njihove fotografije, baš to im je najdraže. Svjesne su da su s njima podijelili najdublju intimu, sve kako bi došli do beskrajno željenog potomstva.

Nije to lako, reći će Ana Smolčić, ulaziti ljudima u njihove postelje, jer svega su se ovih godina naslušale.

- Jednom nam je došla žena koja je u braku rodila tri kćeri. Svekrva ju je dovela za ruku i rekla nam da hoće unuka. Kasnije nas je suprug te žene pitao: “Hoćete vi meni učinit’ sina?” A što reći na to? Žena je ušla u postupak, ali nije uspjelo. I bila je presretna što opet nije ostala trudna, jer to ionako nije bila njezina želja - prisjeća se jednog slučaja.

---

image

Andrea Ćukušić Kalajžić godinama se bavila znanstvenim radom u Institutu ‘Ruđer Bošković‘, a onda je odlučila vratiti se u rodni grad

Paun Paunović/Cropix
---

Zaborave na spolne odnose

Voljele bi da parovi koji prolaze proces medicinski pomognute oplodnje ili to tek namjeravaju, zapamte još nešto.

- Parovi često, kad dođu kod nas na liječenje, zaborave kod kuće imati spolne odnose. Prestanu s njima i misle da ćemo im mi riješiti sve probleme, a zapravo jako puno žena zatrudni prirodnim putem, već u iščekivanju postupka. Opuste se, možda dobiju i neke hormone, pa se stvari u organizmu malo izreguliraju. Zato je naša preporuka da imaju spolne odnose između postupaka, ali to nikako ne znači samo jednom mjesečno kad trakica pokaže ovulaciju – opominje dr. sc. Andrea Ćukušić Kalajžić. Razgovarajući s parovima dugi niz godina došle su, veli, do zaključka da ljudi danas nemaju česte seksualne odnose.

- Čak nam to i sami kažu. Razumljivo je da netko tko pokušava godinama, odustane od praćenja plodnih dana i čekanja optimalnog trenutka. No, na klinici smo dobili psihologinju i bilo bi dobro da parovi, ako su u nekoj frustraciji, odu s nekim poput nje popričati. To nije sramota. Psihološka podrška je jako važna, a često ni njihove obitelji ni prijatelji ne znaju da su u postupku. Zašto je tako?! Mentalitet, obrazovanje, sve utječe na takav stav. Ljudi ne mogu percipirati da je to liječenje kao da, nedajbože, dobijete karcinom. Ista priča kao s mentalnim zdravljem. Kod nas je sramota biti lud i ne moći napraviti dijete. To su, izgleda, dvije najveće sramote u našem društvu.

---

Ne odugovlačite - najbolje je roditi s 25

Od 35. godine progresivno se smanjuje ženska plodnost. Iza 38. još i više, a žena iznad 42 godine ima pet posto šanse za trudnoću.

- I po HZZO-u više nema pravo na besplatan postupak preko uputnice - kaže Ana Smolčić. Na klinikama takve baš i ne vole jer im ruše statistiku, ali u KBC, javnu ustanovu, sve su dobrodošle, jer je riječ o zdravstvenoj adresi gdje je omogućena medicinska skrb pacijenticama svih životnih dobi.

Biologinje s odjela Humane reprodukcije KBC-a Split ističu kako bi bilo najbolje rađati s 25 godina. U dvadesetima je plodnost optimalna, ali s obzirom na današnji stil života žene kasnije rađaju, jer studiraju, žele ostvariti karijeru i sl. Zato bi, kažu, bilo idealno da rađaju na početku tridesetih i da majčinstvo nikako ne odgađaju za četrdesete.

------

Neki žele blizance, iako je to rizična trudnoća

- Iako parove lovi panika da im se ne dogodi višeplodna trudnoća, mi u pravilu u maternicu vraćamo jedan zametak, to je tzv. single embrio transfer (SET). Sve ostale zametke, koji su optimalni za kriopohranu, zamrzavamo u tekući dušik.

No, ima nekih žena koje izričito žele blizance i koje je nemoguće uvjeriti da je u pitanju rizična trudnoća. Jednostavno to žele. Do 38. godine života imaju pravo na dva zametka, a nakon toga čak tri. Ali mi nikad ne vraćamo tri, maksimalno dva. Kad su žene starije imaju puno manje šanse, zato volim vraćati dva zametka, da im povećam šansu za uspjeh, jer jajnim stanicama sa starenjem opada kvaliteta, te često imaju višak ili manjak kromosoma. Rizik od spontanih pobačaja raste s povećanjem dobi partnera. Kod žena starijih muškaraca također je povećana stopa spontanih pobačaja – kaže dr. sc. Andrea Ćukušić Kalajžić.

------

Pacijentica joj je otvorila oči

Ana Smolčić počela je raditi u Odjelu humane reprodukcije nakon fakulteta, s 25 godina. U njezinoj glavi je tada ideja o majčinstvu bila negdje u dalekim 30-ima. Ali kad je, radeći, uočila s kojim se sve problemima suočavaju parovi kako bi postali roditelji, brzo je promijenila mišljenje. Na odjel joj je, sjeća se, došla djevojka ‘91. godište, a ona sama rođena je 1985. U tom trenutku imala je 27 godina.

- Dakle, djevojka je tada imala 22 i već je dvije godine, prije nego je došla kod nas, bezuspješno pokušavala postati majka. Nisam mogla spavati zbog toga. Odmah sam znala da neću čekati s potomstvom... A i svim sam prijateljicama govorila da što prije moraju postati majke, da ne čekaju i da im se ne dogodi da moraju ići u postupak samo zbog toga što su odgađale majčinstvo. Postupak, razumljivo, kod žena izaziva ogroman stres za organizam, a uz to ga je, sa psihološke strane, jako teško prolaziti.

------

Fascinantan proces: Od -196 d0 +37 stupnjeva

I Ana i Andrea užasavaju se kad čuju da je dijete rođeno zahvaljujući umjetnoj oplodnji. Ne podnose riječ “umjetna”, u pitanju je, kažu, medicinski pomognuta oplodnja.

- Kad se dijete rodi iz FET-a, kad pogledate koliki je put prešao zametak da bi se rodilo dijete, od zamrzavanja u tekućem dušiku, što je u biti prilično invazivan proces pri kojem se sa sobne temperature odlaže u tank na minus 196 stupnjeva Celzijevih i onda s te temperature ide na 37 stupnjeva, pohranjuje se u maternicu i uspije se razviti do kraja da bi se na kraju rodilo zdravo dijete - to je fascinantno. Vidjela sam tu djecu dok su bila skvrčeni i zamrznuti zameci, odnosno blastociste, a kasnije iz toga nastane čovjek. Čudesno. Važno je reći da blastocista nije čovjek - to je zametak s potencijalom da postane čovjek. Dok je u fazi izvan tijela, riječ je o zametku sastavljenom od više od stotinu stanica, a tek kad se ugradi u maternicu i počne razvoj fetusa, postaje klinička trudnoća.

------

Hrvatska ima 10.000 kriopohranjenih zametaka koje nitko ne želi!

- U Hrvatskoj postoji više od 10.000 kriopohranjenih zametaka od kojih većinu nitko ne želi, a naš zakon ne zabranjuje prestanak njihova čuvanja. Primjerice, imamo par čiji je zametak zamrznut 2014., ali ga više ne želi. Mi te zametke ne bacamo, iako parovi potpišu izjavu, ovjerenu kod javnog bilježnika, da ne žele produžetak čuvanja. HZZO im pet godina pokriva čuvanje, a nakon tog razdoblja bi trebali plaćati. No, mi nijedan zametak nismo prestali čuvati, iako je taj rok istekao – navode kliničke embriologinje.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix
Paun Paunović/Cropix

Ana Smolčić i Andrea Ćukušić Kalajžić

Paun Paunović/Cropix

Andrea Ćukušić Kalajžić

Paun Paunović/Cropix

Ana Smolčić: Pacijenti često ne znaju što mi radimo, a lijepo je da znaju

Paun Paunović/Cropix

Ana Smolčić u splitsku bolnicu došla raditi nakon završetka studija u Zagrebu

Paun Paunović/Cropix

Biologinje Andrea Ćukušić Kalajžić i Ana Smolčić

Paun Paunović/Cropix

Biologinje Andrea Ćukušić Kalajžić i Ana Smolčić

Paun Paunović/Cropix

Biologinje Andrea Ćukušić Kalajžić i Ana Smolčić: ‘Zapravo se ne možemo opustiti, stalno mislimo na embrije‘

Paun Paunović/Cropix

Ana Smolčić

Paun Paunović/Cropix

Ana Smolčić

Paun Paunović/Cropix

Andrea Ćukušić Kalajžić

Paun Paunović/Cropix

Ana Smolčić i Andrea Ćukušić Kalajžić

Paun Paunović/Cropix

Andrea Ćukušić Kalajžić godinama se bavila znanstvenim radom u Institutu ‘Ruđer Bošković‘, a onda je odlučila vratiti se u rodni grad

Paun Paunović/Cropix

Ana Smolčić, biologinja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splitske-embriologinje-muskarci-i-zene-u-dvadesetima-su-sve-neplodniji-placat-ce-danak-mcdonaldsima-i-pekarnicama-1337810 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a96eec551ec8af651d3d31ce0f95f79a961824fe [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitske+embriologinje%3A+%E2%80%98Mu%C5%A1karci+i+%C5%BEene+u+dvadesetima+su+sve+neplodniji.+Pla%C4%87at+%C4%87e+danak+McDonaldsima+i+pekarnicama%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitske-embriologinje-muskarci-i-zene-u-dvadesetima-su-sve-neplodniji-placat-ce-danak-mcdonaldsima-i-pekarnicama-1337810 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitske-embriologinje-muskarci-i-zene-u-dvadesetima-su-sve-neplodniji-placat-ce-danak-mcdonaldsima-i-pekarnicama-1337810 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => :‘Kod nas je sramota biti lud i ne moći napraviti dijete‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PREDANE STRUCI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitPREDANE STRUCI

Splitske embriologinje: ‘Muškarci i žene u dvadesetima su sve neplodniji. Plaćat će danak McDonaldsima i pekarnicama‘

Piše Mirela Goreta
12. studenog 2023. - 08:59

Kliničke embriologe zovu prvim baby sitterima. Brinu za zametke (embrije) od početka, nastaju iz njihovih ruku, donose ih iz laboratorija i spuštaju u ženinu maternicu nadajući se, baš kao i one same, da će se iz njih iznjedriti njegovo veličanstvo - ljudski život.

- Pacijenti često ne znaju što mi radimo, a lijepo je da znaju – s osmijehom će magistra biologije Ana Smolčić i dr. sc. Andrea Ćukušić Kalajžić, dipl. ing. biologije - dugogodišnje kliničke embriologinje u KBC-u Split.

Jedine su predstavnice te struke u splitskoj bolnici, a među rijetkima i u Hrvatskoj. Svega ih je tridesetak, najviše u Zagrebu. U Splitu ih je još troje u dvjema privatnim klinikama, ali samo u bolnici može se izvesti medicinski pomognuta oplodnja uz uputnicu, a troškove podmiruje HZZO. S...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 12:00