StoryEditorOCM
SplitDANI OTVORENIH VRATA

Splitska škola organizirala zanimljive panel rasprave o turizmu; istaknut je gorući problem zašto nismo konkurentniji...

Piše Split SD
9. listopada 2023. - 16:25

Naime, Turističko-ugostiteljske škola Split u provedbi projekta FIT Split, odnosno uspostavom Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, sa svojim partnerima organizirala je "Dane otvorenih vrata - turizam i zelena ulaganja - novi trendovi".

- Sve smo počeli 27. rujna, kada su naši učenici u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Splita i direktoricom Alijanom Vukšić pod paskom vrhunskih majstora kuhara i mentora, Splićanima predstavili ono što su naučili kroz školovanje, od kuhara, konobara, barmera, barista...

image
Turističko-ugostiteljska škola

Degustiralo se, ocjenjivalo, uživalo, te smo i milenijskom fotografijom Šime Strikomana poslali još jednu razglednicu našeg grada u svijet, kao i svojevrsnu pozivnicu turistima koji sve više biraju Split kao destinaciju svog odmora – u cijelu priču uvodi nas Andrea Bilandžić, voditeljica promidžbe ovog hvalevrijednog projekta, koji prati turističke trendova, ali i detektira probleme koji su sastavnica uspješne grane, u kojoj samo nižemo rekordne brojke.

Kako, na koji način, jesmo li u koraku s nadolazećim izmjenama, trendovima koje oblikuju turizam? Jesmo li uopće konkurentni?

To su, naime, bila neka od pitanja tijekom dvije panel-diskusije organizirane u splitskom hotelu "Amphora" - Dana karijere u suradnji sa HGK-ŽK Split, te Dana obrazovanja u suradnji sa UNIST-om.

Nakon prezentacije o stipendijama koje za učenike strukovnih škola osigurava Ministarstvo turizma i sporta, a koje je predstavila Sanja Bareza, uslijedio je okrugli stol uz sudjelovanje zamjenika gradonačelnika Antonija Kuzmanića, Ivane Vladović, direktorice Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Duje Vulasa iz Turističke zajednice grada Splita, Joze Tomaša, direktora Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Split i Tonija Miloša, voditelja u Heritage hotelu "Martinis Marchi" na Šolti.

image
Turističko-ugostiteljska škola

Svatko iz svog segmenta upoznao je publiku što se napravilo, ali i što se radi kako bi nam i brojke, no više doživljaj budući je to turizam – doživljaj destinacije – bili što bolji, kako bismo imali top-ponudu.

Istaknut je i gorući problem nedostatak kvalitetne, obrazovne radne snage, no podatak kako su upisane sve kvote u srednjoj školi, gdje se provode i novi programi edukacije, kao što je turistički tehničar destinacije - itekako raduje.

Raduje i povećanje broja poslodavaca koji žele da djeca tijekom školovanja budu kod njih na praksi pa je nakon panel diskusije koju je moderirala novinarka Sandra Barčot, održan i susret poslodavaca sa školarcima, koji su odmah u direktnoj komunikaciji mogli uvidjeti što im se to nudi na tržištu rada.

image
Turističko-ugostiteljska škola

Ili ako žele nastaviti školovanje na studijima, gdje im se također uz vrhunsku edukaciju, osiguravaju i stipendije, kao i novi studijski programi koji se prilagođavaju promjenama na turističkoj sceni.

To je bila glavna tema trećeg dana druženja gdje su obrazovne institucije budućim studentima prezentirali svoje programe. Kao i panela Dan obrazovanja, kojem je domaćin bilo Splitsko sveučilite, u ime kojeg je sve okupljene pozdravila Dora Vitez.

Sudionici zanimljive rasprave bili su Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu Splitsko-dalmatinske županije, dr.sc. Toni Popović s Filozofskog fakulteta Split, doc. dr.sc. Ante Mandić, s Ekonomskog fakulteta u Splitu, Tihana Arapović iz Udruge Sunce i gost iz Opatije doc.dr.sc. Vanja Vitezić s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu koji su istaknuli sve ono što nam je oblikovalo današnje stanje u turizmu, ono što generira uspjeh ali i probleme masovnog turizma za lokalno stanovništvo, no i ono što moramo napraviti kako bismo i dalje bila omiljena destinacija koja ima vrhunsku ponudu za goste.

image
Turističko-ugostiteljska škola

Rezime cijele priče je kako moramo svi zajedno biti dio mozaika kojeg čini hrvatski turizam, važna da ne kažemo jedina uspješna grana poslovanja, u kojoj trebamo sudjelovat svi - od proizvođača hrane, turističkih djelatnika, državnih i lokalnih vlasti, znanstvenika, obrazovnog sustava, zaštitara okoliša, ulagača u zelenu energiju...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 08:01