StoryEditorOCM
Splitjakša miličić

Split se oprostio od jednog od svojih najboljih gradonačelnika; nema tko nije došao na posljednji ispraćaj na Lovrincu

23. travnja 2024. - 15:04

Split se u utorak oprostio od jednog od najznačajnijih političkih vizionara u svojoj prošlosti, prof. dr. sc Jakše Miličića, nekadašnjeg gradonačelnika i sveučilišnog profesora, koji je preminuo u subotu 20. travnja u 98. godini.

image
Nikola Vilić/Cropix

Na groblju Lovrinac posljednji put su ga došli pozdraviti splitski gradonačelnik Ivica Puljak, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, u ime Sveučilišta prorektor Nikša Jajac, prorektor Zoran Đogaš, akademici Davorin Rudolf i Dinko Kovačić, bivši gradonačelnici Nikola Grabić, Onesin Cvitan i Ivan Kuret, bivši potpredsjednik sabora Ante Sanader, nekadašnji ministar Branko Grčić, Josip Milat iz Udruge antifašista i antifašističkih boraca Splita, kolege s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, mnogobrojni suradnici i prijatelji.

image

Nikola Grabić

Nikola Vilić/Cropix
image

Ivan Kuret

Nikola Vilić/Cropix

Jakša Miličić rođen je u Splitu 1926. godine, u Zagrebu je diplomirao na Građevinskom fakultetu, gdje je i doktorirao; radi u Lavčeviću, Privrednoj komori Dalmacije, Građevinskom školskom centru u Splitu. Gradonačelnik Splita je od 1967. do 1974. godine, te dugogodišnji predavač na Fakultetu građevinskih znanosti u Splitu gdje je u nekoliko mandata bio i dekan.

image
Nikola Vilić/Cropix

Zalagao se za industrijalizaciju Dalmacije, auto-cestu i kvalitetniju željeznicu, a kao splitski gradonačelnik poticao je gradnju velikih urbanističkih kompleksa, poput Splita 3 i početka izgradnje sportskih objekata za Mediteranske igre 1979. godine, dok je od 1978. do 1982. vodio KK Jugoplastika.

image
Nikola Vilić/Cropix

Miličić je dobitnik Nagrade Grada Splita za životno djelo 2006. godine, te Nagrade za životno djelo FGAG-a 2021. godine.

- Jakša Miličić je iskoristio svoje darove i sposobnosti i zadužio svoj grad kojem je bio na čelu, državu i svoju obitelj, onoliko koliko je mogao i vjerujemo da ostaje kao svjedok ljubavi i ljudskosti - kazao je na ispraćaju fra Žarko Lučić, župnik župe Gospe od Pojišana, gdje će u srijedu 24. travnja u 19 sati za Miličića biti održana zadušnica.

Od dekana i profesora u ime kolega s FGAG-a oprostio se dekan Neno Torić, podsjetivši na veliku ulogu profesora Miličića u osnivanju niza splitskih fakulteta, te ga nazvao uzorom svima koji su ga poznavali. Komemoracija za Jakšu Miličića će se održati na FGAG-u u petak u 12 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 15:21