stdClass Object ( [id] => 1348758 [title] => Split se 2023. doista pokrio ‘šatorom‘ da obilježi Smojin 100. rođendan: svaki je događaj bio krcat ljudi, bučan i šaren [alias] => split-se-2023-doista-pokrio-satorom-da-obiljezi-smojin-100-rodendan-svaki-je-dogadaj-bio-krcat-ljudi-bucan-i-saren [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prvi put je Split proglasio nečiju godinu i proslavio je baš onako kako spada. Kad se sve skupi na jarpu, a još nije gotovo, možemo reći da se grad doista pokrio šatorom i obilježio stotu godišnjicu rođenja Miljenka Smoje (1923. - 1995.), svog najvećeg kroničara, novinara i scenarista, baš onako kako je i zaslužio literat koji je Split i Dalmaciju, a posebno Hajduka, naprosto – opjevao. Stvorio je Smoje sliku našeg kantuna zemaljske balote koja je postala kolektivna memorija. I sve one godine kad je zbog politike – koje se klonio cijelog života ne priključujući se partijama, strankama i pokretima – pretrpio damnatio memoriae, izbrisane su 2023. kad su se generacije današnjeg Splita poklonile čovjeku koji je malog dalmatinskog čovika i njegov životni prostor uzdigao do zvijezda.

Proslava Smojine godine kulminirala je otvaranjem brončanog spomenika na voljenoj mu Matejuški 19. listopada, u lučici u kojoj su ribarske gajete vezivali naraštaji njegove siromaške obitelji iz Veloga Varoša. Naslonjen na zidić, sa španjuletom u ruci, pogleda uprtoga u svoj Split kojem je posvetio najljepše retke o jednom gradu napisane, Smoje je konačno i fizički prisutan u svom gradu. Otvaranje je bilo kao iz nekog starog, talijanskog filma: po olujnoj jugovini, između dva pljuska, na mandraču su se skupile stotine njegovih štovatelja svih generacija, vjetar je nosio pjesmu i zvuke limene glazbe, prigodne govore i komentare. I sve je bilo tako neobično, mediteranski komično i u isti mah ozbiljno. Počevši od činjenice kako je gradska vlast još prije petnaest godina donijela odluku o postavljanju Smojina spomenika, pa izbora autora, šibenskog kipara Ale Guberine koji je u međuvremenu umro, a čiju je ideju konačno u djelo proveo sin, također kipar – Ante Guberina.

---

image

Feđa Klarić pokraj Smojina spomenika
Foto: Nikola Vilić/CROPIX

Nikola Vilić/Cropix
---

Čim je postavljen, digla se i druga strana: pa je kip zalijevan plavom bojom, ogrnut navijačkim šalom (ali ne voljenog Ajduka), zapišan, napadan... Rekao je netko: ako ti spomenik barem dva puta ne bude napadnut, nisi ga zaslužio! Baš tako. Kroz te dane smojeljupcima za utjehu bile su kolone građana koji su se dolazili fotografirati s njim, tih dana malo tko nije imao "selfi sa Smojom", bila je to stvar prestiža.

Brendiranje pisca

A godina je počela puno prije, popis događanja je neviđen za naše prilike. Kad se u Splitu slave povijesni velikani, održi se jedna spomen-večer, neko slabo posjećeno predavanje, položi vijenac i – adio. Sa Smojom je bilo sasvim drugačije: svaki događaj bio je krcat ljudi, bučan i šaren. Osamdesetak događanja, od pučkih fešti do kulturnih i znanstvenih skupova.

Valja za to zahvaliti ljudima iz "Smojina odbora", ponajprije šefici parade, upornoj i razigranoj Herci Ganza, koja je živi dokaz da smokva ne pada daleko od stabla; pape joj je, Ante Ćićo Ganza, kao šef gradskog turizma osamdesetih godina preokrenuo Split naglavce osmislivši do danas pamćene fešte, ali i vrhunska kulturna i javna događanja. Uz Herci kao batištradu, prva violina proslave bio je fotoreporter Feđa Klarić, Smojin novinarski posinak i nasljednik, također neumorni projektant i podržavatelj kroničareva kulta, onda uvijek žvelta ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića Grozdana Ribičić te članice Odbora koje su u Banovini odradile puno toga: Marina Kuzmanić Petreš i Ana Đeldum.

Gradonačelnik Ivica Puljak omogućio je ovu paradu, kad je Gradsko vijeće već odlučilo Smoji "dati godinu", on je odrišio kesu i stavio gradske resurse na raspolaganje, pokazujući kako za brendiranje ili vraćanje brenda treba dobro uprijeti, ali se naposlijetku i isplati.

– Naš Smoje je veliki dalmatinski pisac koji nikada nije izgubio vezu s malim čovikon, sa svojim sugrađaninom, čitateljem. U njegovim novinskim tekstovima, knjigama i scenarijima smo se ogledali, u njima smo se prepoznavali, s njima smo se smijali, plakali, suosjećali, s njima smo prošli jako lijepe i jako teške dane, ali nismo se izgubili, nismo se zaboravili, nismo se nikada prestali voljeti. Smojina pisana besida sačuvala je jezik, prenijela ga nekim novim generacijama, ali nam je svima povijest našega grada, posebno dvadesetog stoljeća, učinila bliskom i jasnijom unatoč kompleksnosti. Ova je godina zapravo bila posvećena ljubavi: ljubavi Smoje prema Splitu i Splićanima i ljubavi svih nas prema našem Smoji, bardu i barbi, kroničaru i dijagnostičaru. Zanimljivo je da je i rođen na dan zaljubljenih, na Valentinovo, prije stotinu godina. Svi napori, nervoze i očekivanja vrlo brzo su se zaboravili, jer smo uspjeli Smojinu godinu iznijeti onako kako smo je zamislili, čak je i proširiti izvan Splita, može se reći da je cijela Dalmacija slavila, ona Dalmacija koju je on godinama slavio svojim djelima – kaže nam Herci Ganza i dodaje kako još nije gotovo.

---

image

Nenad Sardelić kao Miljenko Smoje i Nives Ivanković kao Lepa Smoje

Matko Biljak
------
image

Nenad Sardelić u ulozi Miljenka Smoje koji ‘izlazi iz groba‘

Matko Biljak
---

‘Tiha noć‘

Ali podsjetimo se najprije onoga što je bilo, valja najprije istaknuti dvije velike predstave, antologijsku noveletu "Našega maloga mista" poznatu kao "Borbena ponoćka" koju je u adaptaciji Ivice Ivaniševića i režiji Gorana Golovka uz puno euforije pod naslovom "Tiha noć" postavio ansambl splitskog Hrvatskog narodnog kazališta. Malo je reći da se tražila karta više, da su izvedbe, od generalne probe do svih repriza, bile prepune gledatelja, pa još kad se čulo da je Ivanišević na sceni "oživio" Miljenka i njegovu Lepu, to je svatko morao vidjeti, i naravno, komentirati.

U isto vrijeme zagrebačko kazalište Komedija postavilo je "Velo misto" redateljice Marine Pejnović: "Smoje kao antologijski autor zaslužuje svoje mjesto na našem dramskom repertoaru, naročito svojim sada već legendarnim humorom vezanim za dalmatinski mentalitet. Kad se uzme u obzir da je, po broju Dalmatinaca, Zagreb drugi po veličini dalmatinski grad nakon Splita, onda se izbor ovog komada čini kao logični dug takvoj vrsti komedije koja već dugo nije prisutna na daskama našeg kazališta", objasnili su Zagrepčani.

"Velo misto" je i tema vele izložbe u Hrvatskom državnom arhivu u splitskoj tvrđavi Gripe, otvorene 10. listopada. Pod imenom "Velo misto, a mali svit" postavljena je fascinantno bogata izložba artefakata: scenarističkih crteža, skica filmskog seta, čak i crtež špice iz ruke slikara Ljube Ivančića, deseci fotografija sa snimanja kultne serije, muzejskih izložaka iz povijesti Hajduka, originalnih sinopsisa, sjećanja, priče o lokacijama i protagonistima popularne štorije o povijesti Splita i voljenog kluba. Tri žene su uložile golemi trud u ovo djelo: ravnateljica Bruna Horović Vuković, arhivistica Vendi Ganza Marušić i sveprisutna Herci Ganza. Izložbu na Gripama posjetilo je nekoliko tisuća građana te deseci razreda učenika srednjih i osnovnih škola.

---

image

Otvorenje izložbe ‘Velo misto, a mali svit‘ posvećene Miljenku Smoji i seriji ‘Velo misto‘ u Državnom arhivu na splitskim Gripama

Nikola Vilić/Cropix
------
image
Nikola Vilić/Cropix
---

Smoje bez cenzure

Idemo još dublje u povijest Smojine godine, najava puku i svitu bila je 6. siječnja na zatvaranju splitskog Adventa na Starome placu gdje je Smoji bila posvećena večer, mitskom mjestu na kojem je nastao Hajduk. Mjesec dana kasnije godina je najavljena i na tiskovnoj konferenciji u Banovini, a par dana prije Smojina rođendana u Fotoklubu u Marmontovoj ulici otvorena je izložba "Smoje bez cenzure", na kojoj je prikazan "neviđeni" Smoje, njegova obitelj i prijatelji na fotografijama Feđa Klarića, Pere Gudića, Andre Damjanića i Petra Jovića Pempeka, a Slobodna Dalmacija je tiskala katalog u obliku časopisa.

---

image

Izlozba fotografija "Smoje bez cenzure" nastala je u suradnji Hrvatskog novinarskog društva i Fotokluba Split

Duje Klarić/Cropix
---

Dan nakon, pučka fešta "Smoje je naš" održana je u Slatinama na Čiovu, rodnom mjestu Smojine majke i jedinom splitskom otočkom kvartu, gdje su u Smojinu perivoju Vanja Škrobica i Feđa Klarić pričali o vezema autora i Slatina, glumac Zdravko Vukelić izveo je Luigijev monolog, Josip Vantić imitirao Servantesa, dok je pjevala Ana Opačak. Plus lokalne delicije koje su iznijeli mještani.

---

image

Fešta u Slatinama u kojima je rođena majka Miljenka Smoje
Foto: Duje Klarić/CROPIX

Duje Klaric/Cropix/Cropix
---

Dan uoči Šunjina rođendana u Hrvatskom domu u Splitu nastupio je najbolji hrvatski muški zbor, Gradski zbor "Brodosplit" pod ravnanjem maestra Vladimira Sunka, održavši hommage-koncert Miljenku Smoji "Neću politiku u svoju butigu!", a kazališna družina "Ritam igre" izvela je fragment iz predstave "Roko i Cicibela".

Gužva i za Smojin rođendan, 14. veljače: nakon polaganje cvijeća na Smojinu grobnicu u Žrnovnici, koju je izradio kipar Vasko Lipovac, otvorena je Spomen-soba u Odjelu Gradske knjižnice Marka Marulića u Žrnovnici, osmišljena prema projektu arhitekta Dinka Peračića, a oslikao ju je Luka Duplančić. Učenici žrnovničke osnovne škole predstavili su nagrađene literarne, likovne i medijske radovi s njihova natječaja "Male priče iz veloga mista".

---

image

Kazališna družina ‘Ritam igre‘ u parku ‘Za sva vrimena‘ na Poljudu izvodi predstavu ‘Roko i Cicibela‘

Božidar Vukičević/Cropix
---

Tog je dana bila je i 15. Smojina marenda u organizaciji udruge "Timbar Dalmacije" i dodijeljene nagrade Terezi Kesoviji i Rati Tvrdiću.

Gradsko kazalište mladih je 18. veljače proslavilo 80. rođendan uz koncertno čitanje teksta "Meštre Tonov najsritniji dan" u režiji Ivana Lea Leme u kavani "Bajamonti" na Prokurativama.

Dan žena 8. marta proglašen je ove godine "Lepinim danom" pod nazivom "Ona", a na koncertu na Gripama okupilo se 250 Splićanki svih dobi koje su proslavile u ritmu D. J. Duple svoj dan, a posebnim su ga učinili i nastupi Đordane Barbarić i Ivice Jakšića Puka.

Završnica 16. izdanja splitskog festivala Pričigin 25. ožujka bila je, pogađate, posvećena Miljenku Smoji pod nazivom "Moglo je i svršit gore" u kavani "Luxor". U ćakuli o Smoji sudjelovali su Ivica Ivanišević, Željko Rogošić, Siniša Reljić i Boris Dežulović uz moderiranje Herci Ganza. Opet dupke puno, više ih je ostalo vanka nego što je stalo unutra.

Od 25. ožujka do 8. svibnja održan je jubilarni 30. turnir o‘ balot "Sveton Duji Splita grada", a 15 maša balotaša iz sportskih klubova, splitskih uvala i firmi posvetili su tu sportsku feštu Smoji "koji je gušta zaigrat na balote, atroke doturu Luiđiju, kojemu su balote bile na prvon mistu, isprid medičine, Bepine, čak i Dantea".

Prigodom Dana hrvatske knjige turistička vodička Božidarka Šćerbe Haupt ponudila je sugrađanima autorski projekt "Đir Velin miston", turističko vođenje po splitskim lokalitetima vezanim za čuvenu seriju Miljenka Smoje pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Splita.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića 26. travnja upriličen je "Smojin varoški amarcord", strastveni poznavatelj genealogija splitskih familija Mario Nepo Kuzmanić predstavio je rezultate istraživanja o precima Miljenka Smoje, dok je vrsni enolog Želimir Bašić ispričao priču "Vino, Smojino piće života", a sve je začinila veteranska klapa "Rebatajica".

Smoje je označio i Sudamju; 2. svibnja je u okviru Centra tradicijske kulture pod nazivom "Spli‘ski konfužjun" u Hrvatskom domu Splitu javnosti predstavljena poštanska marka s likom Miljenka Smoje, a predstavilo se sedam tradicijskih udruga i KUD-ova: Limena glazba Žrnovnica HGD "Stjepan Radić", Glazba Split, Folklorni ansambl Jedinstvo, Mandolinski sastav KUD-a "Brodosplit", ženska, muška i mješovita klapa KUDŽ-a "Filip Dević", Mandolinski orkestar GMD Sanctus Domnio i Gradski zbor "Brodosplit".

U sklopu projekta "Za dobre vibre - čitaj libre" splitska Gradska knjižnica organizirala je radionicu "Čitajmo umirovljenicima: glumci u gostima" na kojoj su glumci i studenti Umjetničke akademije u Splitu čitali i interpretirali ulomke drame Miljenka Smoje "Roko i Cicibela" u Matici umirovljenika Makarska.

Već 4. svibnja tijekom pučke fešte sv. Križa u Smojinoj ulici u Velome Varošu kazališna družina "Ritam igre" (glumački dvojac Nika Petrović i Ivan Baranović) u organizaciji Varoškog teatra postavili su Smojinu predstavu "Roko i Cicibela", koja je u Smojinoj godini prikazana još dvadesetak puta po cijeloj Dalmaciji.

Pomalo zaboravljeni film redatelja Antuna Vrdoljaka "Od petka do petka" iz 1985. godine, po Smojinu scenariju i s Borisom Dvornikom u glavnoj ulozi, zahvaljujući trudu Alena Munitića i njegove ekipe Festivala mediteranskog filma Split, dobio je novi digitalizirani oblik, a svečana projekcija održana je u na trajektu "Tin Ujević" navečer 6. lipnja, čime se u proslavu uključila i "Jadrolinija". Film je tijekom ljeta prikazivan u ljetnom kinu "Bačvice" i drugim dalmatinskim kinima.

Libar o Hajduku

Sredinom kolovoza na Šperunu je predstavljeno novo VBZ-ovo izdanje "Našega maloga mista" i "Veloga mista" kao dijela "Smojine škatule" s ilustracijama splitske slikarice Tisje Kljaković Braić. Udruga VEDRA objavila je i dopunjenu "Hajdučku legendu", Smojin ljubavni libar o Hajduku iz 1971. godine.

---

image

Predstavljaje novih izdanja knjiga Velo i Malo misto na Šperunu

Sasa Burić/Cropix
---

U okviru znanstveno-kulturne manifestacije Dani kulturne animaliSTike "Nije pas beštija", u organizaciji Centra za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, posebna je pozornost posvećena Miljenku Smoji i njegovu psu Šarku; program u Zavičajnoj poetsko-glazbenoj knjižnici Dalmatina GKMM započeo je predstavom dramske grupe 1. gimnazije Split, u kojoj su učenici odigrali ulomke iz Smojinih "Pasjih noveleta". Uslijedio je okrugli stol o Smoji i Šarku naslovljen "Nije Šarko beštija", na kojem su sjećanja pričali Branka Klarić i Siniša Reljić, a literarnu kritiku spomenutog djela iznio je Siniša Vuković.

Hrvatska pošta, koja je proljetos izdala poštansku marku s likom Miljenka Smoje u seriji "Znameniti Hrvati", godišnjicu Smojine smrti obilježila je prigodnim pečatom koji je tog dana bio dostupan u poštanskom uredu.

I ljetni festival "Glumci u Zagvozdu" bio je posvećen Smoji, održana je književna večer u Galeriji "Kus njega" u Tučepi, te izložba slika Tee Cvitanović "Naše malo misto živi vječno" na kojoj se predstavila radovima inspiriranim poznatim likovima iz televizijske serije. Smoju se slavilo na moru i na kraju, teško bi bilo nabrojiti a ne izostaviti nekog od malih mista na škojima i u primorju gdje nije održana barem jedna večer u njegovu čast, sve u svemu, toliko događaja da se nešto slično ne pamti.

Programa ima još, a sigurno je samo kako će se održavati do Šunjina rođendana 2024. godine na Valentinovo, kad bi trebala u Gradskom kazalištu lutaka biti odigrana predstava "Pasje novelete", a najavljena je i monografija o Smoji u izdanju Filozofskog fakulteta, čija je nositeljica prof. dr. Magdalena Nigoević.

Dakle, šušur kakav još nije zabilježen otkriva s koliko se nostalgije i poštovanja Dalmatinci sjećaju Smoje i cijene njegovo djelo koje ostaje kao spomenik Splitu i Dalmaciji.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A LUDEGA GRADA! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => A LUDEGA GRADA! 2 0 14311 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-19 14:56:15 [created_by] => 3108 [created_by_alias] => Damir Šarac [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-27 17:13:53 [modified_by] => 3108 [publish_up] => 2023-12-27 17:13:53 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Split se 2023. doista pokrio 'šatorom' da obilježi Smojin 100. rođendan: svaki je događaj bio krcat ljudi, bučan i šaren page_title=Split se 2023. doista pokrio 'šatorom' da obilježi Smojin 100. rođendan: svaki je događaj bio krcat ljudi, bučan i šaren [metakey] => godina Miljenka Smoje, 100. rođendan Miljenka Smoje, proslava, miljenko smoje [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/19\/25880821.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/25442768.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/25934362.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/24289944.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/24289936.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/24289918.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/25819305.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/25819291.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/25819274.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/19450272.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/24896616.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/24866178.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/24896617.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/24296075.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/19\/24296076.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Sasa Buri\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Matko Biljak","","Matko Biljak","Duje Klaric\/Cropix\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Herci Ganza i Ivica Puljak zaslu\u017eni su \u0161to je stota godi\u0161njica Smojina ro\u0111enja proslavljena na visokom nivou<\/p>","

Predstavljaje\u00a0novih\u00a0izdanja knjiga\u00a0Velo i Malo misto na \u0160perunu<\/p>","

Fe\u0111a Klari\u0107 pokraj Smojina spomenika
","

Izlozba fotografija \u201dSmoje bez cenzure\u201d nastala je u suradnji Hrvatskog novinarskog dru\u0161tva i Fotokluba Split<\/p>","","

Ante Slatina.
","

Otvorenje izlo\u017ebe \u2018Velo misto, a mali svit\u2018 posve\u0107ene Miljenku Smoji i seriji \u2018Velo misto\u2018 u Dr\u017eavnom arhivu na splitskim Gripama<\/p>","

Damir \u0160arac
","","

Kazali\u0161na dru\u017eina \u2018Ritam igre\u2018 u parku \u2018Za sva vrimena\u2018 na Poljudu izvodi predstavu \u2018Roko i Cicibela\u2018<\/p>","

Nenad Sardeli\u0107 kao Miljenko Smoje i Nives Ivankovi\u0107 kao Lepa Smoje<\/p>","","

Nenad Sardeli\u0107 u ulozi Miljenka Smoje koji \u2018izlazi iz groba\u2018<\/p>","

Fe\u0161ta u Slatinama u kojima je ro\u0111ena majka Miljenka Smoje
","

Fe\u0161ta u Parku Miljenka Smoje u Slatinama na \u010ciovu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25880821_1920.jpg":"1920x1080","k_25880821_1280.jpg":"1280x1280","k_25880821_1024.jpg":"1024x1024","k_25880821_640.jpg":"640x640","k_25880821_480.jpg":"480x480","k_25880821_340.jpg":"340x340","k_25880821_220.jpg":"220x220","o_25880821_1280.jpg":"1280x853","o_25880821_1024.jpg":"1024x682","o_25880821_640.jpg":"640x426","o_25880821_480.jpg":"480x320","o_25880821_340.jpg":"340x226","o_25880821_220.jpg":"220x146","h_25880821_1280.jpg":"1280x854","h_25880821_1024.jpg":"1024x683","h_25880821_640.jpg":"640x427","h_25880821_480.jpg":"480x320","h_25880821_340.jpg":"340x227","h_25880821_220.jpg":"220x147","pp_25880821_1280.jpg":"1280x1628","pp_25880821_1024.jpg":"1024x1303","pp_25880821_640.jpg":"640x814","pp_25880821_480.jpg":"480x611","pp_25880821_340.jpg":"340x432","pp_25880821_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1066","hd_25442768_1920.jpg":"1920x1080","k_25442768_1280.jpg":"1280x1280","k_25442768_1024.jpg":"1024x1024","k_25442768_640.jpg":"640x640","k_25442768_480.jpg":"480x480","k_25442768_340.jpg":"340x340","k_25442768_220.jpg":"220x220","o_25442768_1280.jpg":"1280x710","o_25442768_1024.jpg":"1024x568","o_25442768_640.jpg":"640x355","o_25442768_480.jpg":"480x266","o_25442768_340.jpg":"340x188","o_25442768_220.jpg":"220x122","h_25442768_1280.jpg":"1280x854","h_25442768_1024.jpg":"1024x683","h_25442768_640.jpg":"640x427","h_25442768_480.jpg":"480x320","h_25442768_340.jpg":"340x227","h_25442768_220.jpg":"220x147","pp_25442768_1280.jpg":"1280x1628","pp_25442768_1024.jpg":"1024x1303","pp_25442768_640.jpg":"640x814","pp_25442768_480.jpg":"480x611","pp_25442768_340.jpg":"340x432","pp_25442768_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25934362_1920.jpg":"1920x1080","k_25934362_1280.jpg":"1280x1280","k_25934362_1024.jpg":"1024x1024","k_25934362_640.jpg":"640x640","k_25934362_480.jpg":"480x480","k_25934362_340.jpg":"340x340","k_25934362_220.jpg":"220x220","o_25934362_1280.jpg":"1280x853","o_25934362_1024.jpg":"1024x682","o_25934362_640.jpg":"640x426","o_25934362_480.jpg":"480x320","o_25934362_340.jpg":"340x226","o_25934362_220.jpg":"220x146","h_25934362_1280.jpg":"1280x854","h_25934362_1024.jpg":"1024x683","h_25934362_640.jpg":"640x427","h_25934362_480.jpg":"480x320","h_25934362_340.jpg":"340x227","h_25934362_220.jpg":"220x147","pp_25934362_1280.jpg":"1280x1628","pp_25934362_1024.jpg":"1024x1303","pp_25934362_640.jpg":"640x814","pp_25934362_480.jpg":"480x611","pp_25934362_340.jpg":"340x432","pp_25934362_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1213","hd_24289944_1920.jpg":"1920x1080","k_24289944_1280.jpg":"1280x1280","k_24289944_1024.jpg":"1024x1024","k_24289944_640.jpg":"640x640","k_24289944_480.jpg":"480x480","k_24289944_340.jpg":"340x340","k_24289944_220.jpg":"220x220","o_24289944_1280.jpg":"1280x808","o_24289944_1024.jpg":"1024x646","o_24289944_640.jpg":"640x404","o_24289944_480.jpg":"480x303","o_24289944_340.jpg":"340x214","o_24289944_220.jpg":"220x138","h_24289944_1280.jpg":"1280x854","h_24289944_1024.jpg":"1024x683","h_24289944_640.jpg":"640x427","h_24289944_480.jpg":"480x320","h_24289944_340.jpg":"340x227","h_24289944_220.jpg":"220x147","pp_24289944_1280.jpg":"1280x1628","pp_24289944_1024.jpg":"1024x1303","pp_24289944_640.jpg":"640x814","pp_24289944_480.jpg":"480x611","pp_24289944_340.jpg":"340x432","pp_24289944_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1291","hd_24289936_1920.jpg":"1920x1080","k_24289936_1280.jpg":"1280x1280","k_24289936_1024.jpg":"1024x1024","k_24289936_640.jpg":"640x640","k_24289936_480.jpg":"480x480","k_24289936_340.jpg":"340x340","k_24289936_220.jpg":"220x220","o_24289936_1280.jpg":"1280x860","o_24289936_1024.jpg":"1024x688","o_24289936_640.jpg":"640x430","o_24289936_480.jpg":"480x322","o_24289936_340.jpg":"340x228","o_24289936_220.jpg":"220x147","h_24289936_1280.jpg":"1280x854","h_24289936_1024.jpg":"1024x683","h_24289936_640.jpg":"640x427","h_24289936_480.jpg":"480x320","h_24289936_340.jpg":"340x227","h_24289936_220.jpg":"220x147","pp_24289936_1280.jpg":"1280x1628","pp_24289936_1024.jpg":"1024x1303","pp_24289936_640.jpg":"640x814","pp_24289936_480.jpg":"480x611","pp_24289936_340.jpg":"340x432","pp_24289936_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1206","hd_24289918_1920.jpg":"1920x1080","k_24289918_1280.jpg":"1280x1280","k_24289918_1024.jpg":"1024x1024","k_24289918_640.jpg":"640x640","k_24289918_480.jpg":"480x480","k_24289918_340.jpg":"340x340","k_24289918_220.jpg":"220x220","o_24289918_1280.jpg":"1280x804","o_24289918_1024.jpg":"1024x643","o_24289918_640.jpg":"640x402","o_24289918_480.jpg":"480x301","o_24289918_340.jpg":"340x213","o_24289918_220.jpg":"220x138","h_24289918_1280.jpg":"1280x854","h_24289918_1024.jpg":"1024x683","h_24289918_640.jpg":"640x427","h_24289918_480.jpg":"480x320","h_24289918_340.jpg":"340x227","h_24289918_220.jpg":"220x147","pp_24289918_1280.jpg":"1280x1628","pp_24289918_1024.jpg":"1024x1303","pp_24289918_640.jpg":"640x814","pp_24289918_480.jpg":"480x611","pp_24289918_340.jpg":"340x432","pp_24289918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25819305_1920.jpg":"1920x1080","k_25819305_1280.jpg":"1280x1280","k_25819305_1024.jpg":"1024x1024","k_25819305_640.jpg":"640x640","k_25819305_480.jpg":"480x480","k_25819305_340.jpg":"340x340","k_25819305_220.jpg":"220x220","o_25819305_1280.jpg":"1280x853","o_25819305_1024.jpg":"1024x682","o_25819305_640.jpg":"640x426","o_25819305_480.jpg":"480x320","o_25819305_340.jpg":"340x226","o_25819305_220.jpg":"220x146","h_25819305_1280.jpg":"1280x854","h_25819305_1024.jpg":"1024x683","h_25819305_640.jpg":"640x427","h_25819305_480.jpg":"480x320","h_25819305_340.jpg":"340x227","h_25819305_220.jpg":"220x147","pp_25819305_1280.jpg":"1280x1628","pp_25819305_1024.jpg":"1024x1303","pp_25819305_640.jpg":"640x814","pp_25819305_480.jpg":"480x611","pp_25819305_340.jpg":"340x432","pp_25819305_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25819291_1920.jpg":"1920x1080","k_25819291_1280.jpg":"1280x1280","k_25819291_1024.jpg":"1024x1024","k_25819291_640.jpg":"640x640","k_25819291_480.jpg":"480x480","k_25819291_340.jpg":"340x340","k_25819291_220.jpg":"220x220","o_25819291_1280.jpg":"1280x853","o_25819291_1024.jpg":"1024x682","o_25819291_640.jpg":"640x426","o_25819291_480.jpg":"480x320","o_25819291_340.jpg":"340x226","o_25819291_220.jpg":"220x146","h_25819291_1280.jpg":"1280x854","h_25819291_1024.jpg":"1024x683","h_25819291_640.jpg":"640x427","h_25819291_480.jpg":"480x320","h_25819291_340.jpg":"340x227","h_25819291_220.jpg":"220x147","pp_25819291_1280.jpg":"1280x1628","pp_25819291_1024.jpg":"1024x1303","pp_25819291_640.jpg":"640x814","pp_25819291_480.jpg":"480x611","pp_25819291_340.jpg":"340x432","pp_25819291_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25819274_1920.jpg":"1920x1080","k_25819274_1280.jpg":"1280x1280","k_25819274_1024.jpg":"1024x1024","k_25819274_640.jpg":"640x640","k_25819274_480.jpg":"480x480","k_25819274_340.jpg":"340x340","k_25819274_220.jpg":"220x220","o_25819274_1280.jpg":"1280x853","o_25819274_1024.jpg":"1024x682","o_25819274_640.jpg":"640x426","o_25819274_480.jpg":"480x320","o_25819274_340.jpg":"340x226","o_25819274_220.jpg":"220x146","h_25819274_1280.jpg":"1280x854","h_25819274_1024.jpg":"1024x683","h_25819274_640.jpg":"640x427","h_25819274_480.jpg":"480x320","h_25819274_340.jpg":"340x227","h_25819274_220.jpg":"220x147","pp_25819274_1280.jpg":"1280x1628","pp_25819274_1024.jpg":"1024x1303","pp_25819274_640.jpg":"640x814","pp_25819274_480.jpg":"480x611","pp_25819274_340.jpg":"340x432","pp_25819274_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1289","hd_19450272_1920.jpg":"1920x1080","k_19450272_1280.jpg":"1280x1280","k_19450272_1024.jpg":"1024x1024","k_19450272_640.jpg":"640x640","k_19450272_480.jpg":"480x480","k_19450272_340.jpg":"340x340","k_19450272_220.jpg":"220x220","o_19450272_1280.jpg":"1280x859","o_19450272_1024.jpg":"1024x687","o_19450272_640.jpg":"640x429","o_19450272_480.jpg":"480x322","o_19450272_340.jpg":"340x228","o_19450272_220.jpg":"220x147","h_19450272_1280.jpg":"1280x854","h_19450272_1024.jpg":"1024x683","h_19450272_640.jpg":"640x427","h_19450272_480.jpg":"480x320","h_19450272_340.jpg":"340x227","h_19450272_220.jpg":"220x147","pp_19450272_1280.jpg":"1280x1628","pp_19450272_1024.jpg":"1024x1303","pp_19450272_640.jpg":"640x814","pp_19450272_480.jpg":"480x611","pp_19450272_340.jpg":"340x432","pp_19450272_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_24896616_1920.jpg":"1920x1080","k_24896616_1280.jpg":"1280x1280","k_24896616_1024.jpg":"1024x1024","k_24896616_640.jpg":"640x640","k_24896616_480.jpg":"480x480","k_24896616_340.jpg":"340x340","k_24896616_220.jpg":"220x220","o_24896616_1280.jpg":"1280x852","o_24896616_1024.jpg":"1024x682","o_24896616_640.jpg":"640x426","o_24896616_480.jpg":"480x319","o_24896616_340.jpg":"340x226","o_24896616_220.jpg":"220x146","h_24896616_1280.jpg":"1280x854","h_24896616_1024.jpg":"1024x683","h_24896616_640.jpg":"640x427","h_24896616_480.jpg":"480x320","h_24896616_340.jpg":"340x227","h_24896616_220.jpg":"220x147","pp_24896616_1280.jpg":"1280x1628","pp_24896616_1024.jpg":"1024x1303","pp_24896616_640.jpg":"640x814","pp_24896616_480.jpg":"480x611","pp_24896616_340.jpg":"340x432","pp_24896616_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1547x2150","hd_24866178_1920.jpg":"1920x1080","k_24866178_1280.jpg":"1280x1280","k_24866178_1024.jpg":"1024x1024","k_24866178_640.jpg":"640x640","k_24866178_480.jpg":"480x480","k_24866178_340.jpg":"340x340","k_24866178_220.jpg":"220x220","o_24866178_1280.jpg":"1280x1778","o_24866178_1024.jpg":"1024x1423","o_24866178_640.jpg":"640x889","o_24866178_480.jpg":"480x667","o_24866178_340.jpg":"340x472","o_24866178_220.jpg":"220x305","h_24866178_1280.jpg":"1280x854","h_24866178_1024.jpg":"1024x683","h_24866178_640.jpg":"640x427","h_24866178_480.jpg":"480x320","h_24866178_340.jpg":"340x227","h_24866178_220.jpg":"220x147","pp_24866178_1280.jpg":"1280x1628","pp_24866178_1024.jpg":"1024x1303","pp_24866178_640.jpg":"640x814","pp_24866178_480.jpg":"480x611","pp_24866178_340.jpg":"340x432","pp_24866178_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1215","hd_24896617_1920.jpg":"1920x1080","k_24896617_1280.jpg":"1280x1280","k_24896617_1024.jpg":"1024x1024","k_24896617_640.jpg":"640x640","k_24896617_480.jpg":"480x480","k_24896617_340.jpg":"340x340","k_24896617_220.jpg":"220x220","o_24896617_1280.jpg":"1280x810","o_24896617_1024.jpg":"1024x648","o_24896617_640.jpg":"640x405","o_24896617_480.jpg":"480x303","o_24896617_340.jpg":"340x215","o_24896617_220.jpg":"220x139","h_24896617_1280.jpg":"1280x854","h_24896617_1024.jpg":"1024x683","h_24896617_640.jpg":"640x427","h_24896617_480.jpg":"480x320","h_24896617_340.jpg":"340x227","h_24896617_220.jpg":"220x147","pp_24896617_1280.jpg":"1280x1628","pp_24896617_1024.jpg":"1024x1303","pp_24896617_640.jpg":"640x814","pp_24896617_480.jpg":"480x611","pp_24896617_340.jpg":"340x432","pp_24896617_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24296075_1920.jpg":"1920x1080","k_24296075_1280.jpg":"1280x1280","k_24296075_1024.jpg":"1024x1024","k_24296075_640.jpg":"640x640","k_24296075_480.jpg":"480x480","k_24296075_340.jpg":"340x340","k_24296075_220.jpg":"220x220","o_24296075_1280.jpg":"1280x853","o_24296075_1024.jpg":"1024x682","o_24296075_640.jpg":"640x426","o_24296075_480.jpg":"480x320","o_24296075_340.jpg":"340x226","o_24296075_220.jpg":"220x146","h_24296075_1280.jpg":"1280x854","h_24296075_1024.jpg":"1024x683","h_24296075_640.jpg":"640x427","h_24296075_480.jpg":"480x320","h_24296075_340.jpg":"340x227","h_24296075_220.jpg":"220x147","pp_24296075_1280.jpg":"1280x1628","pp_24296075_1024.jpg":"1024x1303","pp_24296075_640.jpg":"640x814","pp_24296075_480.jpg":"480x611","pp_24296075_340.jpg":"340x432","pp_24296075_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24296076_1920.jpg":"1920x1080","k_24296076_1280.jpg":"1280x1280","k_24296076_1024.jpg":"1024x1024","k_24296076_640.jpg":"640x640","k_24296076_480.jpg":"480x480","k_24296076_340.jpg":"340x340","k_24296076_220.jpg":"220x220","o_24296076_1280.jpg":"1280x853","o_24296076_1024.jpg":"1024x682","o_24296076_640.jpg":"640x426","o_24296076_480.jpg":"480x320","o_24296076_340.jpg":"340x226","o_24296076_220.jpg":"220x146","h_24296076_1280.jpg":"1280x854","h_24296076_1024.jpg":"1024x683","h_24296076_640.jpg":"640x427","h_24296076_480.jpg":"480x320","h_24296076_340.jpg":"340x227","h_24296076_220.jpg":"220x147","pp_24296076_1280.jpg":"1280x1628","pp_24296076_1024.jpg":"1024x1303","pp_24296076_640.jpg":"640x814","pp_24296076_480.jpg":"480x611","pp_24296076_340.jpg":"340x432","pp_24296076_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38142302 Threads: 4 Questions: 7082709198 Slow queries: 3297087 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607964467 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/split-se-2023-doista-pokrio-satorom-da-obiljezi-smojin-100-rodendan-svaki-je-dogadaj-bio-krcat-ljudi-bucan-i-saren-1348758 [printLink] => /split/split-se-2023-doista-pokrio-satorom-da-obiljezi-smojin-100-rodendan-svaki-je-dogadaj-bio-krcat-ljudi-bucan-i-saren-1348758?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 705787 [name] => godina Miljenka Smoje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-10 14:06:22 [main_article_id] => 0 [alias] => godina-miljenka-smoje [link] => /tag/godina-miljenka-smoje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 706126 [name] => 100. rođendan Miljenka Smoje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-13 22:47:35 [main_article_id] => 0 [alias] => 100-rodendan-miljenka-smoje [link] => /tag/100-rodendan-miljenka-smoje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 428439 [name] => Proslava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => proslava [link] => /tag/proslava ) [3] => stdClass Object ( [id] => 435499 [name] => miljenko smoje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miljenko-smoje [link] => /tag/miljenko-smoje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A LUDEGA GRADA! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Split se 2023. doista pokrio ‘šatorom‘ da obilježi Smojin 100. rođendan: svaki je događaj bio krcat ljudi, bučan i šaren [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3108 [name] => Damir Šarac [username] => damir-arac [email] => damir-arac@sd.hr [password] => $2y$10$MLK2luxDWc5NQUmWpH19M.UFRDXAOZrwSK.0rp8ZbJS/5E1p8azKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-sarac-3108 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1626 [gender] => m [description] => [image] => 1626.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1626.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/25880821.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Herci Ganza i Ivica Puljak zaslužni su što je stota godišnjica Smojina rođenja proslavljena na visokom nivou

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/25880821.jpg [title] =>

Herci Ganza i Ivica Puljak zaslužni su što je stota godišnjica Smojina rođenja proslavljena na visokom nivou

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/25442768.jpg [title] =>

Predstavljaje novih izdanja knjiga Velo i Malo misto na Šperunu

Sasa Burić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/25934362.jpg [title] =>

Feđa Klarić pokraj Smojina spomenika
Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/24289944.jpg [title] =>

Izlozba fotografija ”Smoje bez cenzure” nastala je u suradnji Hrvatskog novinarskog društva i Fotokluba Split

Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/24289936.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/24289918.jpg [title] =>

Ante Slatina.
Duje Klaric/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/25819305.jpg [title] =>

Otvorenje izložbe ‘Velo misto, a mali svit‘ posvećene Miljenku Smoji i seriji ‘Velo misto‘ u Državnom arhivu na splitskim Gripama

Nikola Vilić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/25819291.jpg [title] =>

Damir Šarac
Nikola Vilic/Cropix/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/25819274.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/19450272.jpg [title] =>

Kazališna družina ‘Ritam igre‘ u parku ‘Za sva vrimena‘ na Poljudu izvodi predstavu ‘Roko i Cicibela‘

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/24896616.jpg [title] =>

Nenad Sardelić kao Miljenko Smoje i Nives Ivanković kao Lepa Smoje

Matko Biljak ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/24866178.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/24896617.jpg [title] =>

Nenad Sardelić u ulozi Miljenka Smoje koji ‘izlazi iz groba‘

Matko Biljak ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/24296075.jpg [title] =>

Fešta u Slatinama u kojima je rođena majka Miljenka Smoje
Duje Klaric/Cropix/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/19/24296076.jpg [title] =>

Fešta u Parku Miljenka Smoje u Slatinama na Čiovu

Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prvi put je Split proglasio nečiju godinu i proslavio je baš onako kako spada. Kad se sve skupi na jarpu, a još nije gotovo, možemo reći da se grad doista pokrio šatorom i obilježio stotu godišnjicu rođenja Miljenka Smoje (1923. - 1995.), svog najvećeg kroničara, novinara i scenarista, baš onako kako je i zaslužio literat koji je Split i Dalmaciju, a posebno Hajduka, naprosto – opjevao. Stvorio je Smoje sliku našeg kantuna zemaljske balote koja je postala kolektivna memorija. I sve one godine kad je zbog politike – koje se klonio cijelog života ne priključujući se partijama, strankama i pokretima – pretrpio damnatio memoriae, izbrisane su 2023. kad su se generacije današnjeg Splita poklonile čovjeku koji je malog dalmatinskog čovika i njegov životni prostor uzdigao do zvijezda.

Proslava Smojine godine kulminirala je otvaranjem brončanog spomenika na voljenoj mu Matejuški 19. listopada, u lučici u kojoj su ribarske gajete vezivali naraštaji njegove siromaške obitelji iz Veloga Varoša. Naslonjen na zidić, sa španjuletom u ruci, pogleda uprtoga u svoj Split kojem je posvetio najljepše retke o jednom gradu napisane, Smoje je konačno i fizički prisutan u svom gradu. Otvaranje je bilo kao iz nekog starog, talijanskog filma: po olujnoj jugovini, između dva pljuska, na mandraču su se skupile stotine njegovih štovatelja svih generacija, vjetar je nosio pjesmu i zvuke limene glazbe, prigodne govore i komentare. I sve je bilo tako neobično, mediteranski komično i u isti mah ozbiljno. Počevši od činjenice kako je gradska vlast još prije petnaest godina donijela odluku o postavljanju Smojina spomenika, pa izbora autora, šibenskog kipara Ale Guberine koji je u međuvremenu umro, a čiju je ideju konačno u djelo proveo sin, također kipar – Ante Guberina.

---

image

Feđa Klarić pokraj Smojina spomenika
Foto: Nikola Vilić/CROPIX

Nikola Vilić/Cropix
---

Čim je postavljen, digla se i druga strana: pa je kip zalijevan plavom bojom, ogrnut navijačkim šalom (ali ne voljenog Ajduka), zapišan, napadan... Rekao je netko: ako ti spomenik barem dva puta ne bude napadnut, nisi ga zaslužio! Baš tako. Kroz te dane smojeljupcima za utjehu bile su kolone građana koji su se dolazili fotografirati s njim, tih dana malo tko nije imao "selfi sa Smojom", bila je to stvar prestiža.

Brendiranje pisca

A godina je počela puno prije, popis događanja je neviđen za naše prilike. Kad se u Splitu slave povijesni velikani, održi se jedna spomen-večer, neko slabo posjećeno predavanje, položi vijenac i – adio. Sa Smojom je bilo sasvim drugačije: svaki događaj bio je krcat ljudi, bučan i šaren. Osamdesetak događanja, od pučkih fešti do kulturnih i znanstvenih skupova.

Valja za to zahvaliti ljudima iz "Smojina odbora", ponajprije šefici parade, upornoj i razigranoj Herci Ganza, koja je živi dokaz da smokva ne pada daleko od stabla; pape joj je, Ante Ćićo Ganza, kao šef gradskog turizma osamdesetih godina preokrenuo Split naglavce osmislivši do danas pamćene fešte, ali i vrhunska kulturna i javna događanja. Uz Herci kao batištradu, prva violina proslave bio je fotoreporter Feđa Klarić, Smojin novinarski posinak i nasljednik, također neumorni projektant i podržavatelj kroničareva kulta, onda uvijek žvelta ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića Grozdana Ribičić te članice Odbora koje su u Banovini odradile puno toga: Marina Kuzmanić Petreš i Ana Đeldum.

Gradonačelnik Ivica Puljak omogućio je ovu paradu, kad je Gradsko vijeće već odlučilo Smoji "dati godinu", on je odrišio kesu i stavio gradske resurse na raspolaganje, pokazujući kako za brendiranje ili vraćanje brenda treba dobro uprijeti, ali se naposlijetku i isplati.

– Naš Smoje je veliki dalmatinski pisac koji nikada nije izgubio vezu s malim čovikon, sa svojim sugrađaninom, čitateljem. U njegovim novinskim tekstovima, knjigama i scenarijima smo se ogledali, u njima smo se prepoznavali, s njima smo se smijali, plakali, suosjećali, s njima smo prošli jako lijepe i jako teške dane, ali nismo se izgubili, nismo se zaboravili, nismo se nikada prestali voljeti. Smojina pisana besida sačuvala je jezik, prenijela ga nekim novim generacijama, ali nam je svima povijest našega grada, posebno dvadesetog stoljeća, učinila bliskom i jasnijom unatoč kompleksnosti. Ova je godina zapravo bila posvećena ljubavi: ljubavi Smoje prema Splitu i Splićanima i ljubavi svih nas prema našem Smoji, bardu i barbi, kroničaru i dijagnostičaru. Zanimljivo je da je i rođen na dan zaljubljenih, na Valentinovo, prije stotinu godina. Svi napori, nervoze i očekivanja vrlo brzo su se zaboravili, jer smo uspjeli Smojinu godinu iznijeti onako kako smo je zamislili, čak je i proširiti izvan Splita, može se reći da je cijela Dalmacija slavila, ona Dalmacija koju je on godinama slavio svojim djelima – kaže nam Herci Ganza i dodaje kako još nije gotovo.

---

image

Nenad Sardelić kao Miljenko Smoje i Nives Ivanković kao Lepa Smoje

Matko Biljak
------
image

Nenad Sardelić u ulozi Miljenka Smoje koji ‘izlazi iz groba‘

Matko Biljak
---

‘Tiha noć‘

Ali podsjetimo se najprije onoga što je bilo, valja najprije istaknuti dvije velike predstave, antologijsku noveletu "Našega maloga mista" poznatu kao "Borbena ponoćka" koju je u adaptaciji Ivice Ivaniševića i režiji Gorana Golovka uz puno euforije pod naslovom "Tiha noć" postavio ansambl splitskog Hrvatskog narodnog kazališta. Malo je reći da se tražila karta više, da su izvedbe, od generalne probe do svih repriza, bile prepune gledatelja, pa još kad se čulo da je Ivanišević na sceni "oživio" Miljenka i njegovu Lepu, to je svatko morao vidjeti, i naravno, komentirati.

U isto vrijeme zagrebačko kazalište Komedija postavilo je "Velo misto" redateljice Marine Pejnović: "Smoje kao antologijski autor zaslužuje svoje mjesto na našem dramskom repertoaru, naročito svojim sada već legendarnim humorom vezanim za dalmatinski mentalitet. Kad se uzme u obzir da je, po broju Dalmatinaca, Zagreb drugi po veličini dalmatinski grad nakon Splita, onda se izbor ovog komada čini kao logični dug takvoj vrsti komedije koja već dugo nije prisutna na daskama našeg kazališta", objasnili su Zagrepčani.

"Velo misto" je i tema vele izložbe u Hrvatskom državnom arhivu u splitskoj tvrđavi Gripe, otvorene 10. listopada. Pod imenom "Velo misto, a mali svit" postavljena je fascinantno bogata izložba artefakata: scenarističkih crteža, skica filmskog seta, čak i crtež špice iz ruke slikara Ljube Ivančića, deseci fotografija sa snimanja kultne serije, muzejskih izložaka iz povijesti Hajduka, originalnih sinopsisa, sjećanja, priče o lokacijama i protagonistima popularne štorije o povijesti Splita i voljenog kluba. Tri žene su uložile golemi trud u ovo djelo: ravnateljica Bruna Horović Vuković, arhivistica Vendi Ganza Marušić i sveprisutna Herci Ganza. Izložbu na Gripama posjetilo je nekoliko tisuća građana te deseci razreda učenika srednjih i osnovnih škola.

---

image

Otvorenje izložbe ‘Velo misto, a mali svit‘ posvećene Miljenku Smoji i seriji ‘Velo misto‘ u Državnom arhivu na splitskim Gripama

Nikola Vilić/Cropix
------
image
Nikola Vilić/Cropix
---

Smoje bez cenzure

Idemo još dublje u povijest Smojine godine, najava puku i svitu bila je 6. siječnja na zatvaranju splitskog Adventa na Starome placu gdje je Smoji bila posvećena večer, mitskom mjestu na kojem je nastao Hajduk. Mjesec dana kasnije godina je najavljena i na tiskovnoj konferenciji u Banovini, a par dana prije Smojina rođendana u Fotoklubu u Marmontovoj ulici otvorena je izložba "Smoje bez cenzure", na kojoj je prikazan "neviđeni" Smoje, njegova obitelj i prijatelji na fotografijama Feđa Klarića, Pere Gudića, Andre Damjanića i Petra Jovića Pempeka, a Slobodna Dalmacija je tiskala katalog u obliku časopisa.

---

image

Izlozba fotografija "Smoje bez cenzure" nastala je u suradnji Hrvatskog novinarskog društva i Fotokluba Split

Duje Klarić/Cropix
---

Dan nakon, pučka fešta "Smoje je naš" održana je u Slatinama na Čiovu, rodnom mjestu Smojine majke i jedinom splitskom otočkom kvartu, gdje su u Smojinu perivoju Vanja Škrobica i Feđa Klarić pričali o vezema autora i Slatina, glumac Zdravko Vukelić izveo je Luigijev monolog, Josip Vantić imitirao Servantesa, dok je pjevala Ana Opačak. Plus lokalne delicije koje su iznijeli mještani.

---

image

Fešta u Slatinama u kojima je rođena majka Miljenka Smoje
Foto: Duje Klarić/CROPIX

Duje Klaric/Cropix/Cropix
---

Dan uoči Šunjina rođendana u Hrvatskom domu u Splitu nastupio je najbolji hrvatski muški zbor, Gradski zbor "Brodosplit" pod ravnanjem maestra Vladimira Sunka, održavši hommage-koncert Miljenku Smoji "Neću politiku u svoju butigu!", a kazališna družina "Ritam igre" izvela je fragment iz predstave "Roko i Cicibela".

Gužva i za Smojin rođendan, 14. veljače: nakon polaganje cvijeća na Smojinu grobnicu u Žrnovnici, koju je izradio kipar Vasko Lipovac, otvorena je Spomen-soba u Odjelu Gradske knjižnice Marka Marulića u Žrnovnici, osmišljena prema projektu arhitekta Dinka Peračića, a oslikao ju je Luka Duplančić. Učenici žrnovničke osnovne škole predstavili su nagrađene literarne, likovne i medijske radovi s njihova natječaja "Male priče iz veloga mista".

---

image

Kazališna družina ‘Ritam igre‘ u parku ‘Za sva vrimena‘ na Poljudu izvodi predstavu ‘Roko i Cicibela‘

Božidar Vukičević/Cropix
---

Tog je dana bila je i 15. Smojina marenda u organizaciji udruge "Timbar Dalmacije" i dodijeljene nagrade Terezi Kesoviji i Rati Tvrdiću.

Gradsko kazalište mladih je 18. veljače proslavilo 80. rođendan uz koncertno čitanje teksta "Meštre Tonov najsritniji dan" u režiji Ivana Lea Leme u kavani "Bajamonti" na Prokurativama.

Dan žena 8. marta proglašen je ove godine "Lepinim danom" pod nazivom "Ona", a na koncertu na Gripama okupilo se 250 Splićanki svih dobi koje su proslavile u ritmu D. J. Duple svoj dan, a posebnim su ga učinili i nastupi Đordane Barbarić i Ivice Jakšića Puka.

Završnica 16. izdanja splitskog festivala Pričigin 25. ožujka bila je, pogađate, posvećena Miljenku Smoji pod nazivom "Moglo je i svršit gore" u kavani "Luxor". U ćakuli o Smoji sudjelovali su Ivica Ivanišević, Željko Rogošić, Siniša Reljić i Boris Dežulović uz moderiranje Herci Ganza. Opet dupke puno, više ih je ostalo vanka nego što je stalo unutra.

Od 25. ožujka do 8. svibnja održan je jubilarni 30. turnir o‘ balot "Sveton Duji Splita grada", a 15 maša balotaša iz sportskih klubova, splitskih uvala i firmi posvetili su tu sportsku feštu Smoji "koji je gušta zaigrat na balote, atroke doturu Luiđiju, kojemu su balote bile na prvon mistu, isprid medičine, Bepine, čak i Dantea".

Prigodom Dana hrvatske knjige turistička vodička Božidarka Šćerbe Haupt ponudila je sugrađanima autorski projekt "Đir Velin miston", turističko vođenje po splitskim lokalitetima vezanim za čuvenu seriju Miljenka Smoje pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Splita.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića 26. travnja upriličen je "Smojin varoški amarcord", strastveni poznavatelj genealogija splitskih familija Mario Nepo Kuzmanić predstavio je rezultate istraživanja o precima Miljenka Smoje, dok je vrsni enolog Želimir Bašić ispričao priču "Vino, Smojino piće života", a sve je začinila veteranska klapa "Rebatajica".

Smoje je označio i Sudamju; 2. svibnja je u okviru Centra tradicijske kulture pod nazivom "Spli‘ski konfužjun" u Hrvatskom domu Splitu javnosti predstavljena poštanska marka s likom Miljenka Smoje, a predstavilo se sedam tradicijskih udruga i KUD-ova: Limena glazba Žrnovnica HGD "Stjepan Radić", Glazba Split, Folklorni ansambl Jedinstvo, Mandolinski sastav KUD-a "Brodosplit", ženska, muška i mješovita klapa KUDŽ-a "Filip Dević", Mandolinski orkestar GMD Sanctus Domnio i Gradski zbor "Brodosplit".

U sklopu projekta "Za dobre vibre - čitaj libre" splitska Gradska knjižnica organizirala je radionicu "Čitajmo umirovljenicima: glumci u gostima" na kojoj su glumci i studenti Umjetničke akademije u Splitu čitali i interpretirali ulomke drame Miljenka Smoje "Roko i Cicibela" u Matici umirovljenika Makarska.

Već 4. svibnja tijekom pučke fešte sv. Križa u Smojinoj ulici u Velome Varošu kazališna družina "Ritam igre" (glumački dvojac Nika Petrović i Ivan Baranović) u organizaciji Varoškog teatra postavili su Smojinu predstavu "Roko i Cicibela", koja je u Smojinoj godini prikazana još dvadesetak puta po cijeloj Dalmaciji.

Pomalo zaboravljeni film redatelja Antuna Vrdoljaka "Od petka do petka" iz 1985. godine, po Smojinu scenariju i s Borisom Dvornikom u glavnoj ulozi, zahvaljujući trudu Alena Munitića i njegove ekipe Festivala mediteranskog filma Split, dobio je novi digitalizirani oblik, a svečana projekcija održana je u na trajektu "Tin Ujević" navečer 6. lipnja, čime se u proslavu uključila i "Jadrolinija". Film je tijekom ljeta prikazivan u ljetnom kinu "Bačvice" i drugim dalmatinskim kinima.

Libar o Hajduku

Sredinom kolovoza na Šperunu je predstavljeno novo VBZ-ovo izdanje "Našega maloga mista" i "Veloga mista" kao dijela "Smojine škatule" s ilustracijama splitske slikarice Tisje Kljaković Braić. Udruga VEDRA objavila je i dopunjenu "Hajdučku legendu", Smojin ljubavni libar o Hajduku iz 1971. godine.

---

image

Predstavljaje novih izdanja knjiga Velo i Malo misto na Šperunu

Sasa Burić/Cropix
---

U okviru znanstveno-kulturne manifestacije Dani kulturne animaliSTike "Nije pas beštija", u organizaciji Centra za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, posebna je pozornost posvećena Miljenku Smoji i njegovu psu Šarku; program u Zavičajnoj poetsko-glazbenoj knjižnici Dalmatina GKMM započeo je predstavom dramske grupe 1. gimnazije Split, u kojoj su učenici odigrali ulomke iz Smojinih "Pasjih noveleta". Uslijedio je okrugli stol o Smoji i Šarku naslovljen "Nije Šarko beštija", na kojem su sjećanja pričali Branka Klarić i Siniša Reljić, a literarnu kritiku spomenutog djela iznio je Siniša Vuković.

Hrvatska pošta, koja je proljetos izdala poštansku marku s likom Miljenka Smoje u seriji "Znameniti Hrvati", godišnjicu Smojine smrti obilježila je prigodnim pečatom koji je tog dana bio dostupan u poštanskom uredu.

I ljetni festival "Glumci u Zagvozdu" bio je posvećen Smoji, održana je književna večer u Galeriji "Kus njega" u Tučepi, te izložba slika Tee Cvitanović "Naše malo misto živi vječno" na kojoj se predstavila radovima inspiriranim poznatim likovima iz televizijske serije. Smoju se slavilo na moru i na kraju, teško bi bilo nabrojiti a ne izostaviti nekog od malih mista na škojima i u primorju gdje nije održana barem jedna večer u njegovu čast, sve u svemu, toliko događaja da se nešto slično ne pamti.

Programa ima još, a sigurno je samo kako će se održavati do Šunjina rođendana 2024. godine na Valentinovo, kad bi trebala u Gradskom kazalištu lutaka biti odigrana predstava "Pasje novelete", a najavljena je i monografija o Smoji u izdanju Filozofskog fakulteta, čija je nositeljica prof. dr. Magdalena Nigoević.

Dakle, šušur kakav još nije zabilježen otkriva s koliko se nostalgije i poštovanja Dalmatinci sjećaju Smoje i cijene njegovo djelo koje ostaje kao spomenik Splitu i Dalmaciji.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Sasa Burić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klaric/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilic/Cropix/Cropix Nikola Vilić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Matko Biljak Matko Biljak Duje Klaric/Cropix/Cropix Duje Klarić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Herci Ganza i Ivica Puljak zaslužni su što je stota godišnjica Smojina rođenja proslavljena na visokom nivou

Sasa Burić/Cropix

Predstavljaje novih izdanja knjiga Velo i Malo misto na Šperunu

Nikola Vilić/Cropix

Feđa Klarić pokraj Smojina spomenika

Duje Klarić/Cropix

Izlozba fotografija ”Smoje bez cenzure” nastala je u suradnji Hrvatskog novinarskog društva i Fotokluba Split

Duje Klaric/Cropix

Ante Slatina.

Nikola Vilić/Cropix

Otvorenje izložbe ‘Velo misto, a mali svit‘ posvećene Miljenku Smoji i seriji ‘Velo misto‘ u Državnom arhivu na splitskim Gripama

Božidar Vukičević/Cropix

Kazališna družina ‘Ritam igre‘ u parku ‘Za sva vrimena‘ na Poljudu izvodi predstavu ‘Roko i Cicibela‘

Matko Biljak

Nenad Sardelić kao Miljenko Smoje i Nives Ivanković kao Lepa Smoje


Matko Biljak

Nenad Sardelić u ulozi Miljenka Smoje koji ‘izlazi iz groba‘

Duje Klaric/Cropix/Cropix

Fešta u Slatinama u kojima je rođena majka Miljenka Smoje

Duje Klarić/Cropix

Fešta u Parku Miljenka Smoje u Slatinama na Čiovu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/split-se-2023-doista-pokrio-satorom-da-obiljezi-smojin-100-rodendan-svaki-je-dogadaj-bio-krcat-ljudi-bucan-i-saren-1348758 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ab8a294ef52e607fdceb5b35729e181027f43816 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Split+se+2023.+doista+pokrio+%E2%80%98%C5%A1atorom%E2%80%98+da+obilje%C5%BEi+Smojin+100.+ro%C4%91endan%3A+svaki+je+doga%C4%91aj+bio+krcat+ljudi%2C+bu%C4%8Dan+i+%C5%A1aren&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplit-se-2023-doista-pokrio-satorom-da-obiljezi-smojin-100-rodendan-svaki-je-dogadaj-bio-krcat-ljudi-bucan-i-saren-1348758 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplit-se-2023-doista-pokrio-satorom-da-obiljezi-smojin-100-rodendan-svaki-je-dogadaj-bio-krcat-ljudi-bucan-i-saren-1348758 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => A LUDEGA GRADA! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
SplitA LUDEGA GRADA!

Split se 2023. doista pokrio ‘šatorom‘ da obilježi Smojin 100. rođendan: svaki je događaj bio krcat ljudi, bučan i šaren

Piše Damir Šarac
27. prosinca 2023. - 18:13
Herci Ganza i Ivica Puljak zaslužni su što je stota godišnjica Smojina rođenja proslavljena na visokom nivouNikola Vilić/Cropix

Prvi put je Split proglasio nečiju godinu i proslavio je baš onako kako spada. Kad se sve skupi na jarpu, a još nije gotovo, možemo reći da se grad doista pokrio šatorom i obilježio stotu godišnjicu rođenja Miljenka Smoje (1923. - 1995.), svog najvećeg kroničara, novinara i scenarista, baš onako kako je i zaslužio literat koji je Split i Dalmaciju, a posebno Hajduka, naprosto – opjevao. Stvorio je Smoje sliku našeg kantuna zemaljske balote koja je postala kolektivna memorija. I sve one godine kad je zbog politike – koje se klonio cijelog života ne priključujući se partijama, strankama i pokretima – pretrpio damnatio memoriae, izbrisane su 2023. kad su se generacije današnjeg Splita poklonile čovjeku koji je malog dalmatinskog čovika i njegov životni prostor uzdiga...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 00:37