StoryEditorOCM
SplitTKO ŠLJIVI PJEŠAKE

Splićanin upozorio na prometni kaos u svome kvartu: ‘Situacija je eskalirala...‘

Piše Mia Uzinić
16. ožujka 2024. - 13:20

Zabrinuti građanin u mailu koji nam je poslao (podaci poznati redakciji, nap.a.) upozorava na sigurnost pješaka na Splitu 3 koja je, kako kaže, ugrožena radi sve većeg broja motociklista koji nepropisno voze i parkiraju.

image
Joško Šupić/Ilustracija/Cropix

- Svakodnevno se po pješačkim zonama, dječjim igralištima i nogostupima voze i parkiraju motocikli. Hoće li se takvo protupravno ponašanje spriječiti postavljanjem kamera, fizičkih barijera ili prisustvom prometnih i komunalnih redara te policijskih službenika? Situacija je eskalirala sve većim brojem dostavljača na motociklima koji koriste nogostup za dolazak do ugostiteljskog objekta i to preko rampi za osobe smanjene pokretljivosti - upozorava naš sugrađanin.  

image
Vojko Bašić/Cropix

Naveo je i sve lokacije za koje smatra da su problematične: nogostupi Poljičke i Ulice Matice hrvatske od križanja s Velebitskom do križanja s Bušićevom, nogostup u Velebitskoj ulici od križanja s Poljičkom do križanja s Vukovarskom te onaj u Bušićevoj ulici od križanja s Poljičkom do križanja s Ulicom Matice hrvatske. 

image

Rasktrižje Bruna Bušića i Matice hrvatske

Upozorava i na sigurnost pješačkih zona koje se protežu od Ulice Matice hrvatske do Poljičke, ali i onih ispred stambenih objekata, vrtića i osnovne škole u Getaldićevoj, Ruđera Boškovića i Kroz Smrdečac. Dodaje da za ulazak u Vilu Velebita motociklisti koriste nogostup na križanju Ulice Matice hrvatske i Bušićeve. 

image
Paun Paunović/Ilustracija/Cropix

O svemu smo poslali upit PU splitsko-dalmatinskoj, a oni su izvršili ciljani nadzor na spomenutim lokacijama. Kažu da u prethodnom razdoblju, nisu zabilježili nesreće uzrokovane nalijetanjem vozila na pješake. 

- Navedeni problemi nisu prisutni samo na Splitu-3 te nisu isključivo vezani za motocikle. Problem sigurnosti povezan je i sa sve većim brojem osobnih prijevoznih sredstava poput romobila i uvijek prisutnih biciklista. Postavljanje prepreka onemogućilo bi kretanje motociklista i biciklista, ali isto tako bi značilo i otežano ili onemogućeno kretanje na takvim mjestima osobama s invaliditetom kao i roditeljima s djecom koja su još u kolicima - objašnjavaju u splitskoj policiji. 

image

Ulica Kroz Smrdečac

Nikola Vilić/Cropix

Uz svoje svakodnevne zadaće, povremeno nadziru spomenute lokacije, ali poručuju svim sudionicima u prometu: opreza nikad dosta!

- U prometu bilo koje vrste vozila, nažalost, ne postoji apsolutna sigurnost, kako za vozača određene vrste vozila tako ni za pješake. Svi sudionici u prometu, a to su i pješaci, trebaju paziti na vlastitu sigurnost kao i na sigurnost ostalih. Policija provodi i provodit će, koliko je realno moguće, nadzor kretanja motornih vozila po nogostupima i pješačkim zonama - zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:54