stdClass Object ( [id] => 1024262 [title] => Saša Franjkić, direktor ‘Parkova i nasada‘: U dvije i pol godine u Splitu smo posadili 1100 stabala, a svako je stablo jedan klima-uređaj [alias] => sasa-franjkic-direktor-parkova-i-nasada-u-dvije-i-pol-godine-u-splitu-smo-posadili-1100-stabala-a-svako-je-stablo-jedan-klima-uredaj [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pandemija koronavirusa polovinom ožujka promijenila nam je način života. U kratkom roku morali smo se prilagoditi na rad od kuće, zatvorile su se škole, kafići, restorani, trgovački centri, a radile su samo trgovine koje su bile nužne za normalno funkcioniranje. Smanjili su se izlasci iz kuće i izlazilo se samo u nuždi. No, ima mnogo profesija čiji se rad nije mogao preseliti u toplinu doma, a među njima su i poslovi gradske tvrtke "Parkovi i nasadi", koja se brine o svim zelenim površinama u gradu.

– Kad je počela zabrana, prvih par dana bili smo malo zbunjeni. Trebalo je reorganizirati posao i pronaći najbolji način funkcioniranja kako bismo obavili sve zacrtane ciljeve. Podijelili smo se u timove i prionuli na posao. Najveći nam je problem bio što je travanj najvažniji dio naše sezone, kad je po rasporedu sadnja cvijeća i košnja, ali uspjeli smo sve obaviti i pokriti cijeli teren – govori nam Saša Franjkić, direktor "Parkova i nasada".

Objašnjava kako su radnike podijelili u timove, a najveća je razlika što nisu sami dolazili po potrebni alat, nego im ga je dovozio vozač.
– Kako bismo smanjili kontakte među timovima i zaštitili radnike, oni su išli na teren koji im je dodijeljen, a vozač im je kamionom dovozio svu potrebu opremu. Zadovoljni smo organizacijom i sve je dobro prošlo. Odradili smo sve što je bilo planirano za proljeće – ističe direktor Franjkić.

Nema pauze

Tako su u prvim danima pandemije koronavirusa sredili Matoševu ulicu, gdje je posađen novi drvored. Uređena je i Mihanovićeva ulica na Mejama, zasađeni su drvoredi i u Zagrebačkoj ulici, Ulici Domovinskog rata, u Bračkoj ulici, na Velebitskoj prema Žnjanu te prema izlazu iz grada na Sirobuji.

---

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

– Naš je posao takav da ga ne možemo staviti na pauzu. Zelene površine zahtijevaju konstantnu brigu i održavanje i ne smijemo ih zapustiti. Sada se stvari polako vraćaju u normalu i radimo na održavanju i zalijevanju svega što smo posadili. Vidjet ćemo kako će se situacija dalje razvijati i kakva će biti financijska konstrukcija, a plan nam je odraditi još jednu jesensku sadnju – objašnjava direktor komunalne tvrtke.

Franjkić vodi "Parkove i nasade" dvije i pol godine, a dodaje kako je do sada u njegovu mandatu zasađeno više od 1100 stabala.
– Dolaskom na ovu funkciju obećao sam da ću do kraja mandata zasaditi 2000 stabala. Koronavirus nam je malo poremetio planove, ali nadam se da ćemo sve nadoknaditi i ostvariti zacrtani cilj – kaže Franjkić.

---

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

Dodaje kako su radili na obnovi drvoreda na svim lokacijama gdje je radio i "Cestar", a posebno je zadovoljan Zagrebačkom ulicom jer su tamo posađena nova stabla, kojih prije nije bilo.

– Svako je stablo jedan klima-uređaj, to sam naučio od kolega iz drugih gradova, i time se vodimo. Klimatske promjene koje se događaju zastrašujuće su, vrijeme je iz godinu u godinu sve toplije, tako da svako stablo i sve zelenilo moramo cijeniti i poštovati. Sada radimo i na uređenju četiri umjetna brdašca na križanju Ulice Domovinskog rata i Zbora narodne garde – govori nam Franjkić.

U svojem poslu okrenuli su se i djelomičnoj automatizaciji, nabavili su strojeve kako bi što lakše obavili određeni posao.
– Na primjer, stroj danas pokosi površinu na kojoj je prije par ljudi radilo sedam dana. Zahvaljujući tome možemo preraspodijeliti radnike na druge poslove i posao se brže obavi – kaže Franjkić.

Zaslužuju povećanje plaće

"Parkovi i nasadi" zapošljavaju 182 radnika, a Franjkić ističe da im je veliki problem što je to uglavnom starija populacija.
– U sljedećih par godina imat ćemo veliki odljev radnika zbog odlaska u mirovinu. Mladih je sve manje i nisu zainteresirani za ovakav posao i zato nam znači djelomična automatizacija.
Zbog koronavirusa rezova je bilo i kod njih, tako su plaće smanjene za 10 posto, a uskrsnice, božićnice i regresa ove godine neće biti. Franjkić dodaje kako se smanjenje plaća nije odnosilo na radnike koji imaju plaću do 4000 kuna.

– Otkad sam došao na ovu funkciju, brinemo se o novih 23 tisuće kvadrata zelenih površina. Broj radnika je isti, a posao još veći. Zbog toga sam imao plan radnicima povećati plaće, ali, nažalost, sada je ispalo obrnuto. Ali naši radnici zaslužuju povećanje plaća i mislim da će biti vremena i za to – zaključuje Franjkić.

---

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

Budući da im je voda velika stavka u troškovima, imaju rješenje za smanjenje tog dijela. U dogovoru s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i direktorom "Vodovoda i kanalizacije" Tomislavom Šutom, sada su krenuli s izradom projekta bazena na Ravnim njivama.

– Riječ je o preljevnim vodama Jadra koje idu u more. Naša je želja na tom dijelu napraviti bazen, gdje bi se skupljala ta voda, a mi bismo je koristili za navodnjavanje Ulice Domovinskog rata. Samo za vodu za spomenutu ulicu godišnje trošimo 400 tisuća kuna, a kad bismo realizirali taj projekt, investicija bi nam se brzo isplatila – objašnjava nam čelni čovjek gradske tvrtke.
Još jedan od projekata koji žele realizirati novi je pogon na Putu Mostina, odnosno rasadnik, za što čekaju suglasnost Gradskog vijeća.

---

image
Krajobrazno rješenje uređenja
Parkovi I Nasadi
---

– Time bismo povećali našu proizvodnju cvijeća, a riječ je o investiciji teškoj oko 25 milijuna kuna. U postojećem rasadniku na Duilovu u zadnjih godinu dana proizveli smo 120 tisuća cvjetova koji su posađeni u gradu. Kad bismo ostvarili plan i otvorili novi rasadnik, povećali bismo proizvodnju, a u budućnosti bismo otvorili i vrtni centar, gdje bismo imali za maloprodaju i prodaju građanima te bismo na taj način imali vlastiti prihod – za kraj nam Franjkić objašnjava planove za budućnost.

---

Zeleni parking


U dogovoru s gradskom tvrtkom "Split parking" žele ozeleniti parkirališta.
– Po GUP-u, svako četvrto parkirno mjesto trebalo bi imati stablo. Izradili smo pilot-projekt za dva parkirališta o kojima se brine "Split parking", ali to nam je sada stalo zbog situacije s koronavirusom. Čim se situacija normalizira, idemo i u tom smjeru – ističe direktor Franjkić.

Plan je srediti i drvored pokraj Općine, koji sve više diže asfalt.
– "Split parking" sredio bi parkirna mjesta, a mi bismo bili zaduženi za zelenilo. Prema preporukama naših stručnjaka, sve više sadimo kostele jer njihovo korijenje ide prema dolje i ne diže asfalt – dodaje Franjkić.

---

---

Nije betonizacija Novi drvored


U Ulici kralja Tomislava, ispred nekadašnje glavne pošte, u veljači su posječena stabla, zbog čega su se građani pobunili od straha od betonizacije. Prije tri mjeseca pisali smo da su stabla uklonjena jer su bila bolesna, a kako novih još nema, građani su uvjereni da će doći do proširenja štekata. Što se točno događa u toj ulici i kada će ugledati nova stabla, pitali smo Franjkića.

– Straha ne treba biti, novi drvored će doći. Problem je što Grad nema koncesionara koji nam omogućava iskope rupa kako bismo sve to pripremili za sadnju. Čim se izabere koncesionar, mi sadimo pet stabala. Stabla se uklanjaju samo kad je to jedina opcija, nikada to nismo radili radi betonizacije ili nečeg slično – ističe Franjkić.

---

---

Na dnu Rive

 

Novo ruho dobit će i zelenilo pokraj Turističke palače, gdje stoji natpis "SPLIT" – omiljena lokacija turista koji se redovito fotografiraju pokraj njega.
– Riječ je o hortikulturnom uređenju sa stazama kako bi se što lakše došlo do natpisa. Do sada smo imali problema jer je tu bila zemlja i s prvom kišom stvorilo bi se blato. Sada smo napravili rješenje koje će se uklopiti u postojeće stanje i za dva tjedna trebali bismo početi s tim radovima – govori nam Franjkić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKI RAZGOVOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [24] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) ) [extra_fields_search] => VELIKI RAZGOVOR 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-05-19 11:29:05 [created_by] => 3236 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-06-02 06:40:08 [modified_by] => 3236 [publish_up] => 2020-06-02 06:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5721 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/05\/19\/13684956.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/19\/13685006.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/19\/13685002.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/19\/13684996.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/19\/13684988.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/19\/13684980.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/19\/13684978.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/19\/13684976.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/19\/13684974.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/19\/13684972.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/19\/13684970.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/19\/13684968.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/19\/13684966.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/19\/13684964.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/19\/13684962.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/19\/13684960.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/19\/13684958.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/19\/13684954.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/19\/13685636.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Nikola Vili\u0107\/HANZA MEDIA","Parkovi I Nasadi"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Direktor Parkova i nasada Sa\u0161a Franjki\u0107 u \u0110ardinu","","","","","","","","","","","","","","","","","","Krajobrazno rje\u0161enje ure\u0111enja"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","k_13684956_1280.jpg":"1280x1280","k_13684956_1024.jpg":"1024x1024","k_13684956_640.jpg":"640x640","k_13684956_480.jpg":"480x480","k_13684956_340.jpg":"340x340","k_13684956_220.jpg":"220x220","o_13684956_1280.jpg":"1280x851","o_13684956_1024.jpg":"1024x681","o_13684956_640.jpg":"640x425","o_13684956_480.jpg":"480x319","o_13684956_340.jpg":"340x226","o_13684956_220.jpg":"220x146","h_13684956_1280.jpg":"1280x854","h_13684956_1024.jpg":"1024x683","h_13684956_640.jpg":"640x427","h_13684956_480.jpg":"480x320","h_13684956_340.jpg":"340x227","h_13684956_220.jpg":"220x147","pp_13684956_1280.jpg":"1006x1280","pp_13684956_1024.jpg":"805x1024","pp_13684956_640.jpg":"503x640","pp_13684956_480.jpg":"377x480","pp_13684956_340.jpg":"267x340","pp_13684956_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_13685006_1280.jpg":"1280x1280","k_13685006_1024.jpg":"1024x1024","k_13685006_640.jpg":"640x640","k_13685006_480.jpg":"480x480","k_13685006_340.jpg":"340x340","k_13685006_220.jpg":"220x220","o_13685006_1280.jpg":"1280x852","o_13685006_1024.jpg":"1024x681","o_13685006_640.jpg":"640x426","o_13685006_480.jpg":"480x319","o_13685006_340.jpg":"340x226","o_13685006_220.jpg":"220x146","h_13685006_1280.jpg":"1280x854","h_13685006_1024.jpg":"1024x683","h_13685006_640.jpg":"640x427","h_13685006_480.jpg":"480x320","h_13685006_340.jpg":"340x227","h_13685006_220.jpg":"220x147","pp_13685006_1280.jpg":"1006x1280","pp_13685006_1024.jpg":"805x1024","pp_13685006_640.jpg":"503x640","pp_13685006_480.jpg":"377x480","pp_13685006_340.jpg":"267x340","pp_13685006_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_13685002_1280.jpg":"1280x1280","k_13685002_1024.jpg":"1024x1024","k_13685002_640.jpg":"640x640","k_13685002_480.jpg":"480x480","k_13685002_340.jpg":"340x340","k_13685002_220.jpg":"220x220","o_13685002_1280.jpg":"1280x852","o_13685002_1024.jpg":"1024x681","o_13685002_640.jpg":"640x426","o_13685002_480.jpg":"480x319","o_13685002_340.jpg":"340x226","o_13685002_220.jpg":"220x146","h_13685002_1280.jpg":"1280x854","h_13685002_1024.jpg":"1024x683","h_13685002_640.jpg":"640x427","h_13685002_480.jpg":"480x320","h_13685002_340.jpg":"340x227","h_13685002_220.jpg":"220x147","pp_13685002_1280.jpg":"1006x1280","pp_13685002_1024.jpg":"805x1024","pp_13685002_640.jpg":"503x640","pp_13685002_480.jpg":"377x480","pp_13685002_340.jpg":"267x340","pp_13685002_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_13684996_1280.jpg":"1280x1280","k_13684996_1024.jpg":"1024x1024","k_13684996_640.jpg":"640x640","k_13684996_480.jpg":"480x480","k_13684996_340.jpg":"340x340","k_13684996_220.jpg":"220x220","o_13684996_1280.jpg":"1280x852","o_13684996_1024.jpg":"1024x681","o_13684996_640.jpg":"640x426","o_13684996_480.jpg":"480x319","o_13684996_340.jpg":"340x226","o_13684996_220.jpg":"220x146","h_13684996_1280.jpg":"1280x854","h_13684996_1024.jpg":"1024x683","h_13684996_640.jpg":"640x427","h_13684996_480.jpg":"480x320","h_13684996_340.jpg":"340x227","h_13684996_220.jpg":"220x147","pp_13684996_1280.jpg":"1006x1280","pp_13684996_1024.jpg":"805x1024","pp_13684996_640.jpg":"503x640","pp_13684996_480.jpg":"377x480","pp_13684996_340.jpg":"267x340","pp_13684996_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2885","k_13684988_1280.jpg":"1280x1280","k_13684988_1024.jpg":"1024x1024","k_13684988_640.jpg":"640x640","k_13684988_480.jpg":"480x480","k_13684988_340.jpg":"340x340","k_13684988_220.jpg":"220x220","o_13684988_1280.jpg":"1280x1923","o_13684988_1024.jpg":"1024x1538","o_13684988_640.jpg":"640x961","o_13684988_480.jpg":"480x721","o_13684988_340.jpg":"340x510","o_13684988_220.jpg":"220x330","h_13684988_1280.jpg":"1280x854","h_13684988_1024.jpg":"1024x683","h_13684988_640.jpg":"640x427","h_13684988_480.jpg":"480x320","h_13684988_340.jpg":"340x227","h_13684988_220.jpg":"220x147","pp_13684988_1280.jpg":"1006x1280","pp_13684988_1024.jpg":"805x1024","pp_13684988_640.jpg":"503x640","pp_13684988_480.jpg":"377x480","pp_13684988_340.jpg":"267x340","pp_13684988_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_13684980_1280.jpg":"1280x1280","k_13684980_1024.jpg":"1024x1024","k_13684980_640.jpg":"640x640","k_13684980_480.jpg":"480x480","k_13684980_340.jpg":"340x340","k_13684980_220.jpg":"220x220","o_13684980_1280.jpg":"1280x852","o_13684980_1024.jpg":"1024x681","o_13684980_640.jpg":"640x426","o_13684980_480.jpg":"480x319","o_13684980_340.jpg":"340x226","o_13684980_220.jpg":"220x146","h_13684980_1280.jpg":"1280x854","h_13684980_1024.jpg":"1024x683","h_13684980_640.jpg":"640x427","h_13684980_480.jpg":"480x320","h_13684980_340.jpg":"340x227","h_13684980_220.jpg":"220x147","pp_13684980_1280.jpg":"1006x1280","pp_13684980_1024.jpg":"805x1024","pp_13684980_640.jpg":"503x640","pp_13684980_480.jpg":"377x480","pp_13684980_340.jpg":"267x340","pp_13684980_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2885","k_13684978_1280.jpg":"1280x1280","k_13684978_1024.jpg":"1024x1024","k_13684978_640.jpg":"640x640","k_13684978_480.jpg":"480x480","k_13684978_340.jpg":"340x340","k_13684978_220.jpg":"220x220","o_13684978_1280.jpg":"1280x1923","o_13684978_1024.jpg":"1024x1538","o_13684978_640.jpg":"640x961","o_13684978_480.jpg":"480x721","o_13684978_340.jpg":"340x510","o_13684978_220.jpg":"220x330","h_13684978_1280.jpg":"1280x854","h_13684978_1024.jpg":"1024x683","h_13684978_640.jpg":"640x427","h_13684978_480.jpg":"480x320","h_13684978_340.jpg":"340x227","h_13684978_220.jpg":"220x147","pp_13684978_1280.jpg":"1006x1280","pp_13684978_1024.jpg":"805x1024","pp_13684978_640.jpg":"503x640","pp_13684978_480.jpg":"377x480","pp_13684978_340.jpg":"267x340","pp_13684978_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_13684976_1280.jpg":"1280x1280","k_13684976_1024.jpg":"1024x1024","k_13684976_640.jpg":"640x640","k_13684976_480.jpg":"480x480","k_13684976_340.jpg":"340x340","k_13684976_220.jpg":"220x220","o_13684976_1280.jpg":"1280x852","o_13684976_1024.jpg":"1024x681","o_13684976_640.jpg":"640x426","o_13684976_480.jpg":"480x319","o_13684976_340.jpg":"340x226","o_13684976_220.jpg":"220x146","h_13684976_1280.jpg":"1280x854","h_13684976_1024.jpg":"1024x683","h_13684976_640.jpg":"640x427","h_13684976_480.jpg":"480x320","h_13684976_340.jpg":"340x227","h_13684976_220.jpg":"220x147","pp_13684976_1280.jpg":"1006x1280","pp_13684976_1024.jpg":"805x1024","pp_13684976_640.jpg":"503x640","pp_13684976_480.jpg":"377x480","pp_13684976_340.jpg":"267x340","pp_13684976_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2885","k_13684974_1280.jpg":"1280x1280","k_13684974_1024.jpg":"1024x1024","k_13684974_640.jpg":"640x640","k_13684974_480.jpg":"480x480","k_13684974_340.jpg":"340x340","k_13684974_220.jpg":"220x220","o_13684974_1280.jpg":"1280x1923","o_13684974_1024.jpg":"1024x1538","o_13684974_640.jpg":"640x961","o_13684974_480.jpg":"480x721","o_13684974_340.jpg":"340x510","o_13684974_220.jpg":"220x330","h_13684974_1280.jpg":"1280x854","h_13684974_1024.jpg":"1024x683","h_13684974_640.jpg":"640x427","h_13684974_480.jpg":"480x320","h_13684974_340.jpg":"340x227","h_13684974_220.jpg":"220x147","pp_13684974_1280.jpg":"1006x1280","pp_13684974_1024.jpg":"805x1024","pp_13684974_640.jpg":"503x640","pp_13684974_480.jpg":"377x480","pp_13684974_340.jpg":"267x340","pp_13684974_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_13684972_1280.jpg":"1280x1280","k_13684972_1024.jpg":"1024x1024","k_13684972_640.jpg":"640x640","k_13684972_480.jpg":"480x480","k_13684972_340.jpg":"340x340","k_13684972_220.jpg":"220x220","o_13684972_1280.jpg":"1280x852","o_13684972_1024.jpg":"1024x681","o_13684972_640.jpg":"640x426","o_13684972_480.jpg":"480x319","o_13684972_340.jpg":"340x226","o_13684972_220.jpg":"220x146","h_13684972_1280.jpg":"1280x854","h_13684972_1024.jpg":"1024x683","h_13684972_640.jpg":"640x427","h_13684972_480.jpg":"480x320","h_13684972_340.jpg":"340x227","h_13684972_220.jpg":"220x147","pp_13684972_1280.jpg":"1006x1280","pp_13684972_1024.jpg":"805x1024","pp_13684972_640.jpg":"503x640","pp_13684972_480.jpg":"377x480","pp_13684972_340.jpg":"267x340","pp_13684972_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_13684970_1280.jpg":"1280x1280","k_13684970_1024.jpg":"1024x1024","k_13684970_640.jpg":"640x640","k_13684970_480.jpg":"480x480","k_13684970_340.jpg":"340x340","k_13684970_220.jpg":"220x220","o_13684970_1280.jpg":"1280x852","o_13684970_1024.jpg":"1024x681","o_13684970_640.jpg":"640x426","o_13684970_480.jpg":"480x319","o_13684970_340.jpg":"340x226","o_13684970_220.jpg":"220x146","h_13684970_1280.jpg":"1280x854","h_13684970_1024.jpg":"1024x683","h_13684970_640.jpg":"640x427","h_13684970_480.jpg":"480x320","h_13684970_340.jpg":"340x227","h_13684970_220.jpg":"220x147","pp_13684970_1280.jpg":"1006x1280","pp_13684970_1024.jpg":"805x1024","pp_13684970_640.jpg":"503x640","pp_13684970_480.jpg":"377x480","pp_13684970_340.jpg":"267x340","pp_13684970_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_13684968_1280.jpg":"1280x1280","k_13684968_1024.jpg":"1024x1024","k_13684968_640.jpg":"640x640","k_13684968_480.jpg":"480x480","k_13684968_340.jpg":"340x340","k_13684968_220.jpg":"220x220","o_13684968_1280.jpg":"1280x852","o_13684968_1024.jpg":"1024x681","o_13684968_640.jpg":"640x426","o_13684968_480.jpg":"480x319","o_13684968_340.jpg":"340x226","o_13684968_220.jpg":"220x146","h_13684968_1280.jpg":"1280x854","h_13684968_1024.jpg":"1024x683","h_13684968_640.jpg":"640x427","h_13684968_480.jpg":"480x320","h_13684968_340.jpg":"340x227","h_13684968_220.jpg":"220x147","pp_13684968_1280.jpg":"1006x1280","pp_13684968_1024.jpg":"805x1024","pp_13684968_640.jpg":"503x640","pp_13684968_480.jpg":"377x480","pp_13684968_340.jpg":"267x340","pp_13684968_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2885","k_13684966_1280.jpg":"1280x1280","k_13684966_1024.jpg":"1024x1024","k_13684966_640.jpg":"640x640","k_13684966_480.jpg":"480x480","k_13684966_340.jpg":"340x340","k_13684966_220.jpg":"220x220","o_13684966_1280.jpg":"1280x1923","o_13684966_1024.jpg":"1024x1538","o_13684966_640.jpg":"640x961","o_13684966_480.jpg":"480x721","o_13684966_340.jpg":"340x510","o_13684966_220.jpg":"220x330","h_13684966_1280.jpg":"1280x854","h_13684966_1024.jpg":"1024x683","h_13684966_640.jpg":"640x427","h_13684966_480.jpg":"480x320","h_13684966_340.jpg":"340x227","h_13684966_220.jpg":"220x147","pp_13684966_1280.jpg":"1006x1280","pp_13684966_1024.jpg":"805x1024","pp_13684966_640.jpg":"503x640","pp_13684966_480.jpg":"377x480","pp_13684966_340.jpg":"267x340","pp_13684966_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_13684964_1280.jpg":"1280x1280","k_13684964_1024.jpg":"1024x1024","k_13684964_640.jpg":"640x640","k_13684964_480.jpg":"480x480","k_13684964_340.jpg":"340x340","k_13684964_220.jpg":"220x220","o_13684964_1280.jpg":"1280x852","o_13684964_1024.jpg":"1024x681","o_13684964_640.jpg":"640x426","o_13684964_480.jpg":"480x319","o_13684964_340.jpg":"340x226","o_13684964_220.jpg":"220x146","h_13684964_1280.jpg":"1280x854","h_13684964_1024.jpg":"1024x683","h_13684964_640.jpg":"640x427","h_13684964_480.jpg":"480x320","h_13684964_340.jpg":"340x227","h_13684964_220.jpg":"220x147","pp_13684964_1280.jpg":"1006x1280","pp_13684964_1024.jpg":"805x1024","pp_13684964_640.jpg":"503x640","pp_13684964_480.jpg":"377x480","pp_13684964_340.jpg":"267x340","pp_13684964_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_13684962_1280.jpg":"1280x1280","k_13684962_1024.jpg":"1024x1024","k_13684962_640.jpg":"640x640","k_13684962_480.jpg":"480x480","k_13684962_340.jpg":"340x340","k_13684962_220.jpg":"220x220","o_13684962_1280.jpg":"1280x852","o_13684962_1024.jpg":"1024x681","o_13684962_640.jpg":"640x426","o_13684962_480.jpg":"480x319","o_13684962_340.jpg":"340x226","o_13684962_220.jpg":"220x146","h_13684962_1280.jpg":"1280x854","h_13684962_1024.jpg":"1024x683","h_13684962_640.jpg":"640x427","h_13684962_480.jpg":"480x320","h_13684962_340.jpg":"340x227","h_13684962_220.jpg":"220x147","pp_13684962_1280.jpg":"1006x1280","pp_13684962_1024.jpg":"805x1024","pp_13684962_640.jpg":"503x640","pp_13684962_480.jpg":"377x480","pp_13684962_340.jpg":"267x340","pp_13684962_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","k_13684960_1280.jpg":"1280x1280","k_13684960_1024.jpg":"1024x1024","k_13684960_640.jpg":"640x640","k_13684960_480.jpg":"480x480","k_13684960_340.jpg":"340x340","k_13684960_220.jpg":"220x220","o_13684960_1280.jpg":"1280x852","o_13684960_1024.jpg":"1024x681","o_13684960_640.jpg":"640x426","o_13684960_480.jpg":"480x319","o_13684960_340.jpg":"340x226","o_13684960_220.jpg":"220x146","h_13684960_1280.jpg":"1280x854","h_13684960_1024.jpg":"1024x683","h_13684960_640.jpg":"640x427","h_13684960_480.jpg":"480x320","h_13684960_340.jpg":"340x227","h_13684960_220.jpg":"220x147","pp_13684960_1280.jpg":"1006x1280","pp_13684960_1024.jpg":"805x1024","pp_13684960_640.jpg":"503x640","pp_13684960_480.jpg":"377x480","pp_13684960_340.jpg":"267x340","pp_13684960_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2885","k_13684958_1280.jpg":"1280x1280","k_13684958_1024.jpg":"1024x1024","k_13684958_640.jpg":"640x640","k_13684958_480.jpg":"480x480","k_13684958_340.jpg":"340x340","k_13684958_220.jpg":"220x220","o_13684958_1280.jpg":"1280x1923","o_13684958_1024.jpg":"1024x1538","o_13684958_640.jpg":"640x961","o_13684958_480.jpg":"480x721","o_13684958_340.jpg":"340x510","o_13684958_220.jpg":"220x330","h_13684958_1280.jpg":"1280x854","h_13684958_1024.jpg":"1024x683","h_13684958_640.jpg":"640x427","h_13684958_480.jpg":"480x320","h_13684958_340.jpg":"340x227","h_13684958_220.jpg":"220x147","pp_13684958_1280.jpg":"1006x1280","pp_13684958_1024.jpg":"805x1024","pp_13684958_640.jpg":"503x640","pp_13684958_480.jpg":"377x480","pp_13684958_340.jpg":"267x340","pp_13684958_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2885","k_13684954_1280.jpg":"1280x1280","k_13684954_1024.jpg":"1024x1024","k_13684954_640.jpg":"640x640","k_13684954_480.jpg":"480x480","k_13684954_340.jpg":"340x340","k_13684954_220.jpg":"220x220","o_13684954_1280.jpg":"1280x1923","o_13684954_1024.jpg":"1024x1538","o_13684954_640.jpg":"640x961","o_13684954_480.jpg":"480x721","o_13684954_340.jpg":"340x510","o_13684954_220.jpg":"220x330","h_13684954_1280.jpg":"1280x854","h_13684954_1024.jpg":"1024x683","h_13684954_640.jpg":"640x427","h_13684954_480.jpg":"480x320","h_13684954_340.jpg":"340x227","h_13684954_220.jpg":"220x147","pp_13684954_1280.jpg":"1006x1280","pp_13684954_1024.jpg":"805x1024","pp_13684954_640.jpg":"503x640","pp_13684954_480.jpg":"377x480","pp_13684954_340.jpg":"267x340","pp_13684954_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1189x672","k_13685636_1280.jpg":"1280x1280","k_13685636_1024.jpg":"1024x1024","k_13685636_640.jpg":"640x640","k_13685636_480.jpg":"480x480","k_13685636_340.jpg":"340x340","k_13685636_220.jpg":"220x220","o_13685636_1280.jpg":"1280x723","o_13685636_1024.jpg":"1024x578","o_13685636_640.jpg":"640x361","o_13685636_480.jpg":"480x271","o_13685636_340.jpg":"340x192","o_13685636_220.jpg":"220x124","h_13685636_1280.jpg":"1280x854","h_13685636_1024.jpg":"1024x683","h_13685636_640.jpg":"640x427","h_13685636_480.jpg":"480x320","h_13685636_340.jpg":"340x227","h_13685636_220.jpg":"220x147","pp_13685636_1280.jpg":"1006x1280","pp_13685636_1024.jpg":"805x1024","pp_13685636_640.jpg":"503x640","pp_13685636_480.jpg":"377x480","pp_13685636_340.jpg":"267x340","pp_13685636_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38611617 Threads: 6 Questions: 7112157970 Slow queries: 3305173 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608725159 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/sasa-franjkic-direktor-parkova-i-nasada-u-dvije-i-pol-godine-u-splitu-smo-posadili-1100-stabala-a-svako-je-stablo-jedan-klima-uredaj-1024262 [printLink] => /split/sasa-franjkic-direktor-parkova-i-nasada-u-dvije-i-pol-godine-u-splitu-smo-posadili-1100-stabala-a-svako-je-stablo-jedan-klima-uredaj-1024262?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 518890 [name] => Parkovi i nasadi Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => parkovi-i-nasadi-split [link] => /tag/parkovi-i-nasadi-split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 345922 [name] => saša franjkić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sasa-franjkic [link] => /tag/sasa-franjkic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKI RAZGOVOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [headline_c] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Saša Franjkić, direktor ‘Parkova i nasada‘: U dvije i pol godine u Splitu smo posadili 1100 stabala, a svako je stablo jedan klima-uređaj [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3236 [name] => Ana Franić [username] => ana.franic [email] => ana.franic19@gmail.com [password] => $2y$10$0c/xFYzVkUxu.3JckxR1WeF9P8AbP8.ZRMq2NRth0zPVIlLgcthzi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ana-franic-3236 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1754 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7471820448baecffbae80b49125e63e4?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/19/13684956.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Direktor Parkova i nasada Saša Franjkić u Đardinu [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/19/13684956.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIADirektor Parkova i nasada Saša Franjkić u Đardinu ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/19/13685006.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/19/13685002.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/19/13684996.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/19/13684988.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/19/13684980.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/19/13684978.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/19/13684976.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/19/13684974.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/19/13684972.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/19/13684970.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/19/13684968.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/19/13684966.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/19/13684964.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/19/13684962.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/19/13684960.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/19/13684958.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/19/13684954.jpg [title] => Nikola Vilić/HANZA MEDIA ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/19/13685636.jpg [title] => Parkovi I NasadiKrajobrazno rješenje uređenja ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Pandemija koronavirusa polovinom ožujka promijenila nam je način života. U kratkom roku morali smo se prilagoditi na rad od kuće, zatvorile su se škole, kafići, restorani, trgovački centri, a radile su samo trgovine koje su bile nužne za normalno funkcioniranje. Smanjili su se izlasci iz kuće i izlazilo se samo u nuždi. No, ima mnogo profesija čiji se rad nije mogao preseliti u toplinu doma, a među njima su i poslovi gradske tvrtke "Parkovi i nasadi", koja se brine o svim zelenim površinama u gradu.

– Kad je počela zabrana, prvih par dana bili smo malo zbunjeni. Trebalo je reorganizirati posao i pronaći najbolji način funkcioniranja kako bismo obavili sve zacrtane ciljeve. Podijelili smo se u timove i prionuli na posao. Najveći nam je problem bio što je travanj najvažniji dio naše sezone, kad je po rasporedu sadnja cvijeća i košnja, ali uspjeli smo sve obaviti i pokriti cijeli teren – govori nam Saša Franjkić, direktor "Parkova i nasada".

Objašnjava kako su radnike podijelili u timove, a najveća je razlika što nisu sami dolazili po potrebni alat, nego im ga je dovozio vozač.
– Kako bismo smanjili kontakte među timovima i zaštitili radnike, oni su išli na teren koji im je dodijeljen, a vozač im je kamionom dovozio svu potrebu opremu. Zadovoljni smo organizacijom i sve je dobro prošlo. Odradili smo sve što je bilo planirano za proljeće – ističe direktor Franjkić.

Nema pauze

Tako su u prvim danima pandemije koronavirusa sredili Matoševu ulicu, gdje je posađen novi drvored. Uređena je i Mihanovićeva ulica na Mejama, zasađeni su drvoredi i u Zagrebačkoj ulici, Ulici Domovinskog rata, u Bračkoj ulici, na Velebitskoj prema Žnjanu te prema izlazu iz grada na Sirobuji.

---

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

– Naš je posao takav da ga ne možemo staviti na pauzu. Zelene površine zahtijevaju konstantnu brigu i održavanje i ne smijemo ih zapustiti. Sada se stvari polako vraćaju u normalu i radimo na održavanju i zalijevanju svega što smo posadili. Vidjet ćemo kako će se situacija dalje razvijati i kakva će biti financijska konstrukcija, a plan nam je odraditi još jednu jesensku sadnju – objašnjava direktor komunalne tvrtke.

Franjkić vodi "Parkove i nasade" dvije i pol godine, a dodaje kako je do sada u njegovu mandatu zasađeno više od 1100 stabala.
– Dolaskom na ovu funkciju obećao sam da ću do kraja mandata zasaditi 2000 stabala. Koronavirus nam je malo poremetio planove, ali nadam se da ćemo sve nadoknaditi i ostvariti zacrtani cilj – kaže Franjkić.

---

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

Dodaje kako su radili na obnovi drvoreda na svim lokacijama gdje je radio i "Cestar", a posebno je zadovoljan Zagrebačkom ulicom jer su tamo posađena nova stabla, kojih prije nije bilo.

– Svako je stablo jedan klima-uređaj, to sam naučio od kolega iz drugih gradova, i time se vodimo. Klimatske promjene koje se događaju zastrašujuće su, vrijeme je iz godinu u godinu sve toplije, tako da svako stablo i sve zelenilo moramo cijeniti i poštovati. Sada radimo i na uređenju četiri umjetna brdašca na križanju Ulice Domovinskog rata i Zbora narodne garde – govori nam Franjkić.

U svojem poslu okrenuli su se i djelomičnoj automatizaciji, nabavili su strojeve kako bi što lakše obavili određeni posao.
– Na primjer, stroj danas pokosi površinu na kojoj je prije par ljudi radilo sedam dana. Zahvaljujući tome možemo preraspodijeliti radnike na druge poslove i posao se brže obavi – kaže Franjkić.

Zaslužuju povećanje plaće

"Parkovi i nasadi" zapošljavaju 182 radnika, a Franjkić ističe da im je veliki problem što je to uglavnom starija populacija.
– U sljedećih par godina imat ćemo veliki odljev radnika zbog odlaska u mirovinu. Mladih je sve manje i nisu zainteresirani za ovakav posao i zato nam znači djelomična automatizacija.
Zbog koronavirusa rezova je bilo i kod njih, tako su plaće smanjene za 10 posto, a uskrsnice, božićnice i regresa ove godine neće biti. Franjkić dodaje kako se smanjenje plaća nije odnosilo na radnike koji imaju plaću do 4000 kuna.

– Otkad sam došao na ovu funkciju, brinemo se o novih 23 tisuće kvadrata zelenih površina. Broj radnika je isti, a posao još veći. Zbog toga sam imao plan radnicima povećati plaće, ali, nažalost, sada je ispalo obrnuto. Ali naši radnici zaslužuju povećanje plaća i mislim da će biti vremena i za to – zaključuje Franjkić.

---

image
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
---

Budući da im je voda velika stavka u troškovima, imaju rješenje za smanjenje tog dijela. U dogovoru s gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i direktorom "Vodovoda i kanalizacije" Tomislavom Šutom, sada su krenuli s izradom projekta bazena na Ravnim njivama.

– Riječ je o preljevnim vodama Jadra koje idu u more. Naša je želja na tom dijelu napraviti bazen, gdje bi se skupljala ta voda, a mi bismo je koristili za navodnjavanje Ulice Domovinskog rata. Samo za vodu za spomenutu ulicu godišnje trošimo 400 tisuća kuna, a kad bismo realizirali taj projekt, investicija bi nam se brzo isplatila – objašnjava nam čelni čovjek gradske tvrtke.
Još jedan od projekata koji žele realizirati novi je pogon na Putu Mostina, odnosno rasadnik, za što čekaju suglasnost Gradskog vijeća.

---

image
Krajobrazno rješenje uređenja
Parkovi I Nasadi
---

– Time bismo povećali našu proizvodnju cvijeća, a riječ je o investiciji teškoj oko 25 milijuna kuna. U postojećem rasadniku na Duilovu u zadnjih godinu dana proizveli smo 120 tisuća cvjetova koji su posađeni u gradu. Kad bismo ostvarili plan i otvorili novi rasadnik, povećali bismo proizvodnju, a u budućnosti bismo otvorili i vrtni centar, gdje bismo imali za maloprodaju i prodaju građanima te bismo na taj način imali vlastiti prihod – za kraj nam Franjkić objašnjava planove za budućnost.

---

Zeleni parking


U dogovoru s gradskom tvrtkom "Split parking" žele ozeleniti parkirališta.
– Po GUP-u, svako četvrto parkirno mjesto trebalo bi imati stablo. Izradili smo pilot-projekt za dva parkirališta o kojima se brine "Split parking", ali to nam je sada stalo zbog situacije s koronavirusom. Čim se situacija normalizira, idemo i u tom smjeru – ističe direktor Franjkić.

Plan je srediti i drvored pokraj Općine, koji sve više diže asfalt.
– "Split parking" sredio bi parkirna mjesta, a mi bismo bili zaduženi za zelenilo. Prema preporukama naših stručnjaka, sve više sadimo kostele jer njihovo korijenje ide prema dolje i ne diže asfalt – dodaje Franjkić.

---

---

Nije betonizacija Novi drvored


U Ulici kralja Tomislava, ispred nekadašnje glavne pošte, u veljači su posječena stabla, zbog čega su se građani pobunili od straha od betonizacije. Prije tri mjeseca pisali smo da su stabla uklonjena jer su bila bolesna, a kako novih još nema, građani su uvjereni da će doći do proširenja štekata. Što se točno događa u toj ulici i kada će ugledati nova stabla, pitali smo Franjkića.

– Straha ne treba biti, novi drvored će doći. Problem je što Grad nema koncesionara koji nam omogućava iskope rupa kako bismo sve to pripremili za sadnju. Čim se izabere koncesionar, mi sadimo pet stabala. Stabla se uklanjaju samo kad je to jedina opcija, nikada to nismo radili radi betonizacije ili nečeg slično – ističe Franjkić.

---

---

Na dnu Rive

 

Novo ruho dobit će i zelenilo pokraj Turističke palače, gdje stoji natpis "SPLIT" – omiljena lokacija turista koji se redovito fotografiraju pokraj njega.
– Riječ je o hortikulturnom uređenju sa stazama kako bi se što lakše došlo do natpisa. Do sada smo imali problema jer je tu bila zemlja i s prvom kišom stvorilo bi se blato. Sada smo napravili rješenje koje će se uklopiti u postojeće stanje i za dva tjedna trebali bismo početi s tim radovima – govori nam Franjkić.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Nikola Vilić/HANZA MEDIA Parkovi I Nasadi
Nikola Vilić/HANZA MEDIA
Direktor Parkova i nasada Saša Franjkić u Đardinu
Parkovi I Nasadi
Krajobrazno rješenje uređenja
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/sasa-franjkic-direktor-parkova-i-nasada-u-dvije-i-pol-godine-u-splitu-smo-posadili-1100-stabala-a-svako-je-stablo-jedan-klima-uredaj-1024262 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7624182af67852bb3905ecb68d15a02f7e4c8620 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sa%C5%A1a+Franjki%C4%87%2C+direktor+%E2%80%98Parkova+i+nasada%E2%80%98%3A+U+dvije+i+pol+godine+u+Splitu+smo+posadili+1100+stabala%2C+a+svako+je+stablo+jedan+klima-ure%C4%91aj&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsasa-franjkic-direktor-parkova-i-nasada-u-dvije-i-pol-godine-u-splitu-smo-posadili-1100-stabala-a-svako-je-stablo-jedan-klima-uredaj-1024262 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsasa-franjkic-direktor-parkova-i-nasada-u-dvije-i-pol-godine-u-splitu-smo-posadili-1100-stabala-a-svako-je-stablo-jedan-klima-uredaj-1024262 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VELIKI RAZGOVOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [24] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) )
StoryEditorOCM
SplitVELIKI RAZGOVOR

Saša Franjkić, direktor ‘Parkova i nasada‘: U dvije i pol godine u Splitu smo posadili 1100 stabala, a svako je stablo jedan klima-uređaj

2. lipnja 2020. - 08:37

Pandemija koronavirusa polovinom ožujka promijenila nam je način života. U kratkom roku morali smo se prilagoditi na rad od kuće, zatvorile su se škole, kafići, restorani, trgovački centri, a radile su samo trgovine koje su bile nužne za normalno funkcioniranje. Smanjili su se izlasci iz kuće i izlazilo se samo u nuždi. No, ima mnogo profesija čiji se rad nije mogao preseliti u toplinu doma, a među njima su i poslovi gradske tvrtke "Parkovi i nasadi", koja se brine o svim zelenim površinama u gradu.

– Kad je počela zabrana, prvih par dana bili smo malo zbunjeni. Trebalo je reorganizirati posao i pronaći najbolji način funkcioniranja kako bismo obavili sve zacrtane ciljeve. Podijelili smo se u timove i prionuli na posao. Najveći nam je problem bio što je travanj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 10:58