stdClass Object ( [id] => 192661 [title] => Sanja Bilač: Želim biti gradonačelnica [alias] => sanja-bilac-zelim-biti-gradonacelnica [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => U intervjuu Slobodnoj Dalmaciji Sanja Bilač, gradska vijećnica i buduća neovisna gradonačelnička kandidatkinja, govori o HDZ-u, Kerumu i svojim političkim planovima.

Zašto ste baš sada istupili iz HDZ-a?

- Moj izlazak iz HDZ-a nije iznenađenje s obzirom na sve što mu je prethodilo, kako u stranci tako i u Gradskom vijeću. Nakon odluke stranke da podrži proračun aktualne gradske vlasti, bila sam protiv. Glasovala sam po savjesti. Nakon toga mislim da je razlaz bio neminovan jednako kao i moje vraćanje mandata stranci što sam smatrala svojom obvezom i iznimno korektnim činom.

No, čini se da je proračun bio samo povod za izlazak iz HDZ-a. Biste li izašli i da HDZ nije podržao proračun?


- Da. Unutarstranačkom koresponsdencijom tražila sam od stranke da se ukine nestatutarna odluka bivše predsjednice o koaliciji s listom obitelji Kerum. Kako Jadranka Kosor, tako se i novo vodstvo na čelu s Tomislavom Karamarkom oglušilo na kršenje Statuta što mi je bio jasan pokazatelj kojim će smjerom ići politika novog vodstva HDZ-a.

Je li ovo nastavak procesa započetog još krajem prošle godine kad ste najavili da ćete biti neovisna gradonačelnička kandidatkinja?


- Ovo jest jedan od preduvjeta. Međutim, prije nego što je HDZ govorio o svom kandidatu, izjavila sam da ću ići samostalno na izbore. Htjela sam poslati jasnu poruku kako od stranke niti očekujem poziv za kandidaturu, niti ga tražim.

Dakle, idete kao neovisna kandidatkinja na izbore za gradonačelnika?

- Da i uskoro ću objaviti svoju kandidaturu.

I tvrdite da niste napustili HDZ jer Vas nije kandidirao za gradonačelnicu?

- Apsolutno točno. Prije nego što je HDZ govorio o svom kandidatu, izjavila sam da ću ići samostalno na izbore.

Što zamjerate HDZ-u?


- Mislim da je HDZ trebao voditi samostalnu politiku temeljenu na svojim programskim načelima i poštivanju Statuta stranke. S druge strane, Željko Kerum trgovinom i umrežavanjem razotkriva političku nedosljednost stranaka, ne samo HDZ-a, već svih političkih stranaka i nezavisnih kandidata u splitskom Gradskom vijeću.

Pojedinci ili skupine koriste svoju poziciju za trgovinu s njim. Nestatutarna odluka Jadranke Kosor o koaliciji s listom obitelji Kerum oduzela je samostalnost u radu splitskom HDZ-u i iznimno komprimirala demokratske procese unutar stranke. Posljedice toga su gubitak tri mandata u X. izbornoj jedinici i narušeni ugled stranke.

Nakon tih parlamentarnih izbora, na kojima je HDZ išao s Kerumom, napisali ste oštro pismo Jadranki Kosor. Je li bilo reakcija iz vrha stranke?


- Bilo je brojnih reakcija koje su bile neslužbene.

A kada je došao Karamarko?

- Nažalost, od dolaska Tomislava Karamarka nisam imala prigodu s njim razgovarati o stranačkoj politici.

Zar je suradnja s Kerumom jedino s čime se niste slagali u HDZ-u?

- Ne. Na nacionalnoj je razini u većini stranaka demokracija u slijepoj ulici. Želimo li otvoriti političke stranke prema novim ljudima i idejama treba promijeniti model izbora putem stranačkih lista - a ne programa koje pojedinci nude i vrijednosti za koje se zalažu - jer stvara klimoglavce i poltrone.

Već se duže vrijeme zalažem za izborni model jedan član jedan glas kojim bi omogućio izbor prema želji članstva, a ne interesnih skupina kojima je jedini cilj ostanak na vlasti. Nažalost, ne vidim želju za promjenom izbornog modela. Kada je riječ o jedinstvu stranke ono se provodi samo retorički. Podsjećam, predsjednik Tomislav Karamarko je marginalizirao svog protukandidata Milana Kujundžića od kojeg je imao svega pedesetak glasova više umjesto da ga kooptira u Predsjedništvo čime bi dokazao jedinstvo stranke i poštovanje izbora članstva.

Kada je riječ o programu stranke, HDZ je ostvario postavljene ciljeve, no nakon prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana nije redefinirao program i prilagodio novim okolnostima. HDZ je stranka centra koja ima unutar sebe lijevo i desno krilo pa samo vođenje udesno znači napuštanje programskih načela i gubitak najvećega potencijalnog biračkog tijela.

A gdje biste se svrstali?

- Centar.

Vratimo se Kerumu i umrežavanju? Koga je u HDZ-u umrežio?

- Mislim da je svima jasno tko danas surađuje s Kerumom i tko će u budućnosti s njim surađivati.

Tko je koristio taj prostor? Je li Ante Sanader u Županiji, gdje je koalicija HDZ-a i Keruma izdržala čitav mandat?


- Županijski odbor HDZ-a na čelu s Antom Sanaderom bio je ključan za proširivanje potpore Željku Kerumu. Oni su imali potpuno pravo donijeti takvu odluku no nisam sigurna jesu li razmišljali o posljedicama. Što će biti s HDZ-om kada više ne bude te koalicije?

Spominjali ste da je Ante Sanader bio na sjednici Gradskog odbora HDZ-a na kojoj je odlučeno da stranka podrži Kerumov proračun. Je li njegova uloga na toj sjednici bila presudna?

- Ne sjećam se da je ikada u povijesti HDZ-a i GO u Splitu predsjednik Županijskog odbora bio nazočan kod donošenja ovakvih odluka.

I je li Sanader umrežen s Kerumom? I tko još?

- Ante Sanader i Željko Kerum su koalicijski partneri. Mislim da to sve govori.

Dosta se kritizirali Keruma oko mnogočega. Kako se odnosite prema njegovim idejama o izgradnji spomenika Franji Tuđmanu i podizanju križa na Marjanu?

- Mislim da je točan podatak kako u posljednjih 50 godina Split nije podigao niti jedan spomenik pojedincu što mi se čini nevjerojatnim jer Split ima velikana koji su zaslužili spomenik u našem gradu kao što je i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Kao legalist, mislim da bi bilo korektno prvo podići spomenike za koje je Gradsko vijeće već ranije donijelo odluku, a riječ je o šest spomenika počevši od franjevca Pavlinovića, svetog Jere, legende Hajduka Kaliterne, Smoje.... Aktualna vlast, nažalost, koristi spomenike u populističke svrhe što je nedopustivo. Što je još gore, smatraju ih svojim spomenicima. Osobno ću se zalagati za kontinuitet već donesenih odluka koje su od interesa za grad i građane bez obzira na stranku koja ih je donijela.

A Tuđman i križ? I oni su glatko izglasavani?

- Mislim da se prvenstveno radi o manipulaciji uoči skorih lokalnih izbora, a ne o stvarnim vrijednostima koje predstavljaju ti spomenici.

Očekujete li da će Vam se na nadolazećim izborima suprotstaviti Kerum ili netko od njegovih ljudi?

- Mislim da je Željko Kerum politička prošlost kako on, tako i svi koji su trgovali s njim i zastupali njegove interese bez obzira dolaze li iz njegove stranke ili su mu partneri.

Mislite li i na Antu Sanadera?


- Vrijeme će sve pokazati.

Što će Vam biti prioriteti u kampanji?


- Moj program je vrlo jednostavan i konkretan. Reorganizacija gradske uprave i administracije. Trebamo učinkovitu i brzu administraciju koja bi građanima bila servis, a poduzetnicima partner radi što jednostavnije i brže realizacije projekata u interesu Grada. Drugo, upravljanje gradom. Građani su do sada svake četiri godine dali svoje povjerenje i nakon toga više nisu sudjelovali u razvoju grada. O tome je odlučivala samo politika. E, to ću promijeniti!

Ima li prekobrojnih? Navodno je Kerum zaposlio dosta ljudi.

- Ako mislite na gradsku administraciju i gradske tvrtke Željko Kerum je nadmašio prethodnike.

Hoće li se itko iz HDZ-a pridružiti Vašoj ekipi?

- Ljude u timu ne dijelim po stranačkoj pripadnosti. No, još je rano govoriti o imenima.

VLADIMIR MATIJANIĆ
FOTO: JADRAN BABIĆ / CROPIX

‘Marasović se posuo pepelom’

Koja je razlika između Marasovića i Škorića?

- Marasović je imao neke jasne stavove, ali se poslije posuo pepelom. Činjenica je da smo za vrijeme njegova mandata uglavnom uspijevali biti oporba. Dolaskom Petra Škorića za predsjednika splitskog HDZ-a puno je jasnije kuda vodi politika koju provodi stranka. Možete li komentirati Vjekoslava Ivaniševića kao HDZ-ova kandidata? - Građani će sve reći o kandidatima.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Željko Kerum je politička prošlost, a tako će završiti i svi koji s njim surađuju, tvrdi Sanja Bilač [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BITKA ZA SPLIT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-02-02 16:58:06 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-02-02 23:30:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-02-02 22:41:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 13649 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/02/02/PSD/bil00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38779502 Threads: 7 Questions: 7124249390 Slow queries: 3310080 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609028667 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/sanja-bilac-zelim-biti-gradonacelnica-192661 [printLink] => /split/sanja-bilac-zelim-biti-gradonacelnica-192661?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 170483 [name] => SanjaBilač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sanjabilac [link] => /tag/sanjabilac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Željko Kerum je politička prošlost, a tako će završiti i svi koji s njim surađuju, tvrdi Sanja Bilač [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BITKA ZA SPLIT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sanja Bilač: Želim biti gradonačelnica [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-07-37-01-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/02/02/PSD/bil00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/02/02/PSD/bil00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}U intervjuu Slobodnoj Dalmaciji Sanja Bilač, gradska vijećnica i buduća neovisna gradonačelnička kandidatkinja, govori o HDZ-u, Kerumu i svojim političkim planovima.

Zašto ste baš sada istupili iz HDZ-a?

- Moj izlazak iz HDZ-a nije iznenađenje s obzirom na sve što mu je prethodilo, kako u stranci tako i u Gradskom vijeću. Nakon odluke stranke da podrži proračun aktualne gradske vlasti, bila sam protiv. Glasovala sam po savjesti. Nakon toga mislim da je razlaz bio neminovan jednako kao i moje vraćanje mandata stranci što sam smatrala svojom obvezom i iznimno korektnim činom.

No, čini se da je proračun bio samo povod za izlazak iz HDZ-a. Biste li izašli i da HDZ nije podržao proračun?


- Da. Unutarstranačkom koresponsdencijom tražila sam od stranke da se ukine nestatutarna odluka bivše predsjednice o koaliciji s listom obitelji Kerum. Kako Jadranka Kosor, tako se i novo vodstvo na čelu s Tomislavom Karamarkom oglušilo na kršenje Statuta što mi je bio jasan pokazatelj kojim će smjerom ići politika novog vodstva HDZ-a.

Je li ovo nastavak procesa započetog još krajem prošle godine kad ste najavili da ćete biti neovisna gradonačelnička kandidatkinja?


- Ovo jest jedan od preduvjeta. Međutim, prije nego što je HDZ govorio o svom kandidatu, izjavila sam da ću ići samostalno na izbore. Htjela sam poslati jasnu poruku kako od stranke niti očekujem poziv za kandidaturu, niti ga tražim.

Dakle, idete kao neovisna kandidatkinja na izbore za gradonačelnika?

- Da i uskoro ću objaviti svoju kandidaturu.

I tvrdite da niste napustili HDZ jer Vas nije kandidirao za gradonačelnicu?

- Apsolutno točno. Prije nego što je HDZ govorio o svom kandidatu, izjavila sam da ću ići samostalno na izbore.

Što zamjerate HDZ-u?


- Mislim da je HDZ trebao voditi samostalnu politiku temeljenu na svojim programskim načelima i poštivanju Statuta stranke. S druge strane, Željko Kerum trgovinom i umrežavanjem razotkriva političku nedosljednost stranaka, ne samo HDZ-a, već svih političkih stranaka i nezavisnih kandidata u splitskom Gradskom vijeću.

Pojedinci ili skupine koriste svoju poziciju za trgovinu s njim. Nestatutarna odluka Jadranke Kosor o koaliciji s listom obitelji Kerum oduzela je samostalnost u radu splitskom HDZ-u i iznimno komprimirala demokratske procese unutar stranke. Posljedice toga su gubitak tri mandata u X. izbornoj jedinici i narušeni ugled stranke.

Nakon tih parlamentarnih izbora, na kojima je HDZ išao s Kerumom, napisali ste oštro pismo Jadranki Kosor. Je li bilo reakcija iz vrha stranke?


- Bilo je brojnih reakcija koje su bile neslužbene.

A kada je došao Karamarko?

- Nažalost, od dolaska Tomislava Karamarka nisam imala prigodu s njim razgovarati o stranačkoj politici.

Zar je suradnja s Kerumom jedino s čime se niste slagali u HDZ-u?

- Ne. Na nacionalnoj je razini u većini stranaka demokracija u slijepoj ulici. Želimo li otvoriti političke stranke prema novim ljudima i idejama treba promijeniti model izbora putem stranačkih lista - a ne programa koje pojedinci nude i vrijednosti za koje se zalažu - jer stvara klimoglavce i poltrone.

Već se duže vrijeme zalažem za izborni model jedan član jedan glas kojim bi omogućio izbor prema želji članstva, a ne interesnih skupina kojima je jedini cilj ostanak na vlasti. Nažalost, ne vidim želju za promjenom izbornog modela. Kada je riječ o jedinstvu stranke ono se provodi samo retorički. Podsjećam, predsjednik Tomislav Karamarko je marginalizirao svog protukandidata Milana Kujundžića od kojeg je imao svega pedesetak glasova više umjesto da ga kooptira u Predsjedništvo čime bi dokazao jedinstvo stranke i poštovanje izbora članstva.

Kada je riječ o programu stranke, HDZ je ostvario postavljene ciljeve, no nakon prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana nije redefinirao program i prilagodio novim okolnostima. HDZ je stranka centra koja ima unutar sebe lijevo i desno krilo pa samo vođenje udesno znači napuštanje programskih načela i gubitak najvećega potencijalnog biračkog tijela.

A gdje biste se svrstali?

- Centar.

Vratimo se Kerumu i umrežavanju? Koga je u HDZ-u umrežio?

- Mislim da je svima jasno tko danas surađuje s Kerumom i tko će u budućnosti s njim surađivati.

Tko je koristio taj prostor? Je li Ante Sanader u Županiji, gdje je koalicija HDZ-a i Keruma izdržala čitav mandat?


- Županijski odbor HDZ-a na čelu s Antom Sanaderom bio je ključan za proširivanje potpore Željku Kerumu. Oni su imali potpuno pravo donijeti takvu odluku no nisam sigurna jesu li razmišljali o posljedicama. Što će biti s HDZ-om kada više ne bude te koalicije?

Spominjali ste da je Ante Sanader bio na sjednici Gradskog odbora HDZ-a na kojoj je odlučeno da stranka podrži Kerumov proračun. Je li njegova uloga na toj sjednici bila presudna?

- Ne sjećam se da je ikada u povijesti HDZ-a i GO u Splitu predsjednik Županijskog odbora bio nazočan kod donošenja ovakvih odluka.

I je li Sanader umrežen s Kerumom? I tko još?

- Ante Sanader i Željko Kerum su koalicijski partneri. Mislim da to sve govori.

Dosta se kritizirali Keruma oko mnogočega. Kako se odnosite prema njegovim idejama o izgradnji spomenika Franji Tuđmanu i podizanju križa na Marjanu?

- Mislim da je točan podatak kako u posljednjih 50 godina Split nije podigao niti jedan spomenik pojedincu što mi se čini nevjerojatnim jer Split ima velikana koji su zaslužili spomenik u našem gradu kao što je i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Kao legalist, mislim da bi bilo korektno prvo podići spomenike za koje je Gradsko vijeće već ranije donijelo odluku, a riječ je o šest spomenika počevši od franjevca Pavlinovića, svetog Jere, legende Hajduka Kaliterne, Smoje.... Aktualna vlast, nažalost, koristi spomenike u populističke svrhe što je nedopustivo. Što je još gore, smatraju ih svojim spomenicima. Osobno ću se zalagati za kontinuitet već donesenih odluka koje su od interesa za grad i građane bez obzira na stranku koja ih je donijela.

A Tuđman i križ? I oni su glatko izglasavani?

- Mislim da se prvenstveno radi o manipulaciji uoči skorih lokalnih izbora, a ne o stvarnim vrijednostima koje predstavljaju ti spomenici.

Očekujete li da će Vam se na nadolazećim izborima suprotstaviti Kerum ili netko od njegovih ljudi?

- Mislim da je Željko Kerum politička prošlost kako on, tako i svi koji su trgovali s njim i zastupali njegove interese bez obzira dolaze li iz njegove stranke ili su mu partneri.

Mislite li i na Antu Sanadera?


- Vrijeme će sve pokazati.

Što će Vam biti prioriteti u kampanji?


- Moj program je vrlo jednostavan i konkretan. Reorganizacija gradske uprave i administracije. Trebamo učinkovitu i brzu administraciju koja bi građanima bila servis, a poduzetnicima partner radi što jednostavnije i brže realizacije projekata u interesu Grada. Drugo, upravljanje gradom. Građani su do sada svake četiri godine dali svoje povjerenje i nakon toga više nisu sudjelovali u razvoju grada. O tome je odlučivala samo politika. E, to ću promijeniti!

Ima li prekobrojnih? Navodno je Kerum zaposlio dosta ljudi.

- Ako mislite na gradsku administraciju i gradske tvrtke Željko Kerum je nadmašio prethodnike.

Hoće li se itko iz HDZ-a pridružiti Vašoj ekipi?

- Ljude u timu ne dijelim po stranačkoj pripadnosti. No, još je rano govoriti o imenima.

VLADIMIR MATIJANIĆ
FOTO: JADRAN BABIĆ / CROPIX

‘Marasović se posuo pepelom’

Koja je razlika između Marasovića i Škorića?

- Marasović je imao neke jasne stavove, ali se poslije posuo pepelom. Činjenica je da smo za vrijeme njegova mandata uglavnom uspijevali biti oporba. Dolaskom Petra Škorića za predsjednika splitskog HDZ-a puno je jasnije kuda vodi politika koju provodi stranka. Možete li komentirati Vjekoslava Ivaniševića kao HDZ-ova kandidata? - Građani će sve reći o kandidatima.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/sanja-bilac-zelim-biti-gradonacelnica-192661 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=272280a53dbe5d5846320c3769871bbc61e9f0fa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sanja+Bila%C4%8D%3A+%C5%BDelim+biti+gradona%C4%8Delnica+&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsanja-bilac-zelim-biti-gradonacelnica-192661 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsanja-bilac-zelim-biti-gradonacelnica-192661 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Željko Kerum je politička prošlost, a tako će završiti i svi koji s njim surađuju, tvrdi Sanja Bilač [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BITKA ZA SPLIT [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitBITKA ZA SPLIT

Sanja Bilač: Želim biti gradonačelnica

Piše PSD.
2. veljače 2013. - 23:41
U intervjuu Slobodnoj Dalmaciji Sanja Bilač, gradska vijećnica i buduća neovisna gradonačelnička kandidatkinja, govori o HDZ-u, Kerumu i svojim političkim planovima.

Zašto ste baš sada istupili iz HDZ-a?

- Moj izlazak iz HDZ-a nije iznenađenje s obzirom na sve što mu je prethodilo, kako u stranci tako i u Gradskom vijeću. Nakon odluke stranke da podrži proračun aktualne gradske vlasti, bila sam protiv. Glasovala sam po savjesti. Nakon toga mislim da je razlaz bio neminovan jednako kao i moje vraćanje mandata stranci što sam smatrala svojom obvezom i iznimno korektnim činom.

No, čini se da je proračun bio samo povod za izlazak iz HDZ-a. Biste li izašli i da HDZ nije podržao proračun?


- Da. Unutarstranačkom koresponsdencijom tražila sam od stranke da se ukine nestatutarn...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 09:37