StoryEditorOCM
SplitŠUTNI GDJE STIGNEŠ

Samo još fali da i na Peristilu krenemo bacati staro željezo! Zgrozit ćete se kad vidite gdje je ovaj mini Karepovac

Piše Petra Klarić
14. siječnja 2024. - 12:16

Splitska gradska vlast već se neko vrijeme bavi uređenjem Hrvojeve ulice. Prije dvije godine uklonili su štandove koji su zaklanjali pogled na zid Dioklecijanove palače, konzervatori su otvorili jamu kod Srebrnih vrata, koja je i danas tamo, a nedavno je zbog sanacije zidina osvanula i građevinska skela. No ono što se u Hrvojevoj nalazi samo nekoliko metara dalje je, malo je reći, horor.

Na parceli tik do bedema Grisogono, udaljenoj od Dioklecijanove palače samo pedesetak metara, stvorilo se odlagalište otpada kojeg se ne bi posramio ni Karepovac. S jedne strane, kod Đardina, leži ogromna hrpa građevinskog otpada. Na drugoj su strani, vjerojatno vođeni kaosom koji tamo vlada, neodgovorni građani počeli gomilati i komunalni otpad...

Da bi sve bilo gore, ova je parcela zbog ostataka baroknih obrambenih zidina klasificirana kao kulturno dobro. Kako stoji na portalu Uređena zemlja, podijeljena je na četiri vlasnička dijela, a vlasnici su: Grad Split, tvrka "Safir", Kolja Grisogono i Žarko Grisogono.

Problematična parcela više je puta bila razlog previranja, na tom mjestu planirali su se različiti projekti, ali do danas zjapi prazna – barem u smislu izgrađenosti – jer je zapravo puna smeća.

Prije gotovo dvadeset godina investitori Zvonko Kotarac i Grisogono tamo su planirali izgraditi pravi kvart u malom, s galerijom, knjižarom, podzemnim parkingom... Od toga su naposljetku odustali pa je prije desetak godina izronio novi plan, po kojem je tamo trebala biti izgrađena stambena zgrada, ali ni to nije realizirano.

image
Split/SD

Zbog ove parcele iznenada su se mijenjala mišljenja konzervatora, a Zlatko Uzelac, doministar u mandatu tadašnje ministrice kulture Andree Zlatar, smijenjen je nedugo nakon što se javno usprotivio izgradnji zgrade. Mišljenje je mijenjala i tvrtka HŽ, a stanare susjednih zgrada zbog protivljenja projektu noću su napadali batinaši.

Kako bismo dobili malo bolji uvid u to što se tamo zapravo događa, obratili smo se Gradu Splitu, jednom od vlasnika. Prvi put početkom prosinca, ali na taj upit nismo dobili odgovor. Podsjetili smo ih na upit ponovno prošloga tjedna, ponovno s istim rezultatom.

U prvu izvidnicu otišli smo početkom prosinca, kad smo i poslali upit Gradu, a očajno stanje koje nas je tamo zateklo može se vidjeti na priloženim fotografijama. Isto smo ponovili prošlog tjedna, a tom nas je prilikom tamo dočekala jedna novotarija: pristup parceli onemogućen je velikim betonskim blokovima i ogradom.

To je barem mali korak naprijed jer se parceli više ne može pristupiti ili je to sada barem malo teže. Na toj lokaciji navodno se događalo svašta, neki su tamo noćili, vršili nuždu, gomilali otpad... Jedino što se može reći jest da je svaka gradska vlast desetljećima skretala pogled s ove parcele u samom centru grada, ali ostaje pitanje u čiju korist.

image
Split/SD
image
Split/SD
image
Split/SD
image
Split/SD
image
Split/SD
image
Split/SD
image
Split/SD
image
Split/SD
image
Split/SD
image
Split/SD
image
Split/SD
image
Split/SD
image
Split/SD
image
Split/SD
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:55