stdClass Object ( [id] => 1021650 [title] => Sad je sasvim jasno: naš novac za autobusni kolodvor u Kopilici bačen je u vjetar, a Grad kao krivca prokazuje - koronavirus! [alias] => sad-je-sasvim-jasno-nas-novac-za-autobusni-kolodvor-u-kopilici-bacen-je-u-vjetar-a-a-grad-kao-krivca-prokazuje-koronavirus [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kopilica od idućeg ljeta novo prometno središte Splita – najavljeno je to 12. prosinca 2018. godine na službenim stranicama Grada.

Tada je prognoza zvučala ambiciozno, a danas, godinu dana nakon što je projekt trebao biti realiziran, sama pomisao na početak radova na privremenom autobusnom kolodvoru u Kopilici u najmanju ruku zvuči – nadrealno.

Nakon što je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) poništilo rješenje o izdavanju građevinske dozvole za autobusni kolodvor u Kopilici, iz Banovine su nam potvrdili da zbog brojnih neriješenih imovinskopravnih odnosa na susjednim česticama “Grad Split u prihvatljivom vremenu ne može ishoditi potrebnu građevinsku dozvolu”.
Dragan Žuvela, predsjednik Društva arhitekata Split, zadovoljan je takvim ishodom.

– Arhitekti, a i ostale naše strukovne kolege (građevinari, prometaši itd.) vrlo jasno i deklarativno su na to upozoravali. Nemogućnost ljudi na upravljačkim pozicijama da sagledaju ove posljedice zaista budi veliku sumnju u njihove kompetencije i kapacitet za upravljanje gradom. Također, kao što smo i više puta naglasili i pri početku ovog “projekta”, s obzirom na neodgovorno potrošen javni novac, civilizacijski je standard, za ovakav ignorantni promašaj, tražiti političku odgovornost – decidirano je poručio Žuvela.

Ne plaća se najam HŽ-u

Kada smo već kod odgovornosti i uzalud potrošenog javnog novca, nedavno je gradska vlast konačno shvatila da nema smisla plaćati mjesečni najam državnoj tvrtki za površine na kojima je sada već drugo ljeto trebao biti kolodvor, a nije.

– S obzirom i na najnovije okolnosti vezane uz pandemiju koronavirusa, te s tim u vezi teškoću u procjenjivanju njezina trajanja, u tijeku su konzultacije koje za cilj imaju izmjenu ugovora o zakupu zgrade i zemljišta, kao i ostalih financijskih obveza dok god se ne sagledaju sve posljedice virusne pandemije – poručili su iz gradske uprave.

Novonastala situacija s koronavirusom očito je poremetila njihovo vješto snalaženje s vremenskim procjenama. Virus je barem ovu godinu kriv što se ni treće ljeto od najave neće realizirati privremeni kolodvor. Nažalost, još uvijek nisu naveli tko je krivac za prilično lošu procjenu da će se do ljeta 2019. sagraditi novi privremeni autobusni kolodvor.

Tada su toliko bili uvjereni u svoju procjenu da su odmah počeli plaćati najam HŽ Cargu i HŽ Putničkom prijevozu za četiri površine koje bi trebale poslužiti privremenom kolodvoru. Tako je do 16. travnja ove godine na ime zakupa zgrade i zemljišta u Kopilici iz gradske blagajne plaćeno 161.625 kuna s PDV-om.

---

image
Igralište u Kopilici - lokacija budućeg privremenog autobusnog kolodvora ostat će do daljnjega - igralište 
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA
---

– Mjesečni najam za zgradu iznosi 6100 kuna, zadnja plaćena rata bila je u studenom prošle godine, a ukupno je plaćeno 11 rata – stoji u odgovoru Jurice Vojnovića, pročelnika Službe za izgradnju i upravljanje gradskim projektima. Time je otkrio da kasne s plaćanjem rata za najam zgrade. Za dvije površine je uplaćen ukupni najam u iznosu od 62.246 kuna, no i to su prestali plaćati u srpnju 2019. godine. Za preostale dvije površine nije bilo uplata za najam od datuma sklapanja ugovora – kazali su iz Banovine.

Vojnović u odgovoru na vijećničko pitanje SDP-ovca Joška Markića nije pojasnio hoće li se iz gradske blagajne platiti zaostalo dugovanje za najam površina, ali kako su u tijeku pregovori o izmjenama ugovora o zakupu, sve je moguće kada je u pitanju Grad Split, jer problemi s “privremenim” projektom nizali su se od početka.

Projekt neusklađen s GUP-om

Grad se nije baš iskazao ni kao procjenitelj troškova, ali ni kao naručitelj u postupku javne nabave. U osnovnoj dokumentaciji nedostajali su projekti za izgradnju nadstrešnice, kao i za potpunu rekonstrukciju zgrade budućeg kolodvora. No, to su tek bili trivijalni problemi. Malo je veća prepreka što projekt nije bio usklađen s Generalnim urbanističkim planom Splita i što se za njega trebao provesti javni urbanističko-arhitektonski natječaj.

– Cijela zona gradskog projekta Kopilice, unutar koje bi bio i predmetni kolodvor, trebala je ići na natječaj upravo zbog svoje važnosti i kompleksnosti. Naravno, kao uvertira tom natječaju, s obzirom na širu, čak i regionalnu važnost intervencija na tom području, trebale su se provesti adekvatne analize i studije (posebno prometna), a povrh svega formirati nekakva strategija razvoja koja bi zapravo stvarno definirala što to Splitu treba i u kojem smjeru se mora razvijati. Način na koji je Grad pristupio ovom projektu je prostorno poguban, funkcionalno neizvediv i zapravo u tamnosivoj zoni što se tiče prostorno-planske dokumentacije – istaknuo je predsjednik DAS-a.

Groteskan je sam naziv projekta koji uopće ne odgovara onome što se trebalo izvoditi na terenu. Projekt se službeno zove “Rekonstrukcija tehničko-putničke stanice na kolodvoru Split radi izgradnje parkirališta s nadstrešnicom”, a trebao se graditi privremeni autobusni kolodvor. Zašto naziv ne prati najavljene aktivnosti?

---

image
Dragan Žuvela 
Joško Šupić/HANZA MEDIA
---

– Upravo iz prije navedenih razloga, da akrobacijama kroz poetična tumačenja GUP-a uspiju izbjeći natječaj te smisleno i poželjno planiranje (i realizaciju) tog prostora – objašnjava nam Žuvela zamku koja se krije iza imena projekta. No, to nije sve, akcijskom paketu suludih odluka, pridružuje se činjenica da projekt privremenog kolodvora uopće nije bio usklađen s masterplanom.

– Niti je projekt kolodvora usklađen s masterplanom, niti je masterplan usklađen s ičim. Inače je njegova prezentacija izazvala takav antiklimaks u stručnim krugovima da taj masterplan više nitko ne doživljava kao ozbiljan dokument. Javne rasprave se inače organiziraju za dokumente u završnim fazama izrade, a kvaliteta prezentiranog “masterplana” je bila ispod razine studentskih radionica na početnim godinama, nažalost – u istom tonu nastavlja splitski arhitekt Dragan Žuvela.

Otužno mučenje s ovim gradskim projektom okončalo je MGIPU poništivši rješenje o građevinskoj dozvoli, ali i zahvaljujući angažmanu stanara koji su ovoj gradskoj vlasti skupo naplatili lošu pripremu privremenog projekta.

Budući da se protiv predmetnog rješenja Ministarstva može samo tužbom pokrenuti upravni spor pred Županijskim sudom u Splitu, procjena Banovine je da tužbu nema smisla pokretati zbog očekivanog dugog vremenskog tijeka za njezino rješavanje. No, velika je šteta napravljena, i financijska, i društvena, a posebno ona u vidu trajno narušenog kredibiliteta ove gradske vlasti.

---

BANOVINA ODGOVARA: ‘Kolodvor je privremen, zato plaćamo najamninu‘


Upitali smo Grad Split zašto se u ovom slučaju nije pozvao na Zakon o uređivanju imovinskopravnih odnosa u svrhu izgradnje infrastrukturnih građevina. Naime, tim se zakonom uređuje i rješavanje imovinskopravnih odnosa i oslobođenje od plaćanja naknada za stjecanje prava vlasništva, prava služnosti i prava građenja, na zemljištu kojeg je vlasnik ili kojim upravlja pravna osoba u vlasništvu Republike Hrvatske.

– Građevinske intervencije u prostoru na Kopilici prijelaznog su karaktera. Rekonstrukcija željezničke stanice, turistički terminal za autobuse, parkiralište i privremeni prihvat međugradskih autobusa, ne mogu se smatrati konačnom infrastrukturnom građevinom za koju bi Grad na temelju tog zakona mogao ostvariti prava koja iz njega slijede – odgovorili su iz Banovine te dodali kako su oba kolodvora predviđena u sklopu budućeg prometnog čvorišta na Kopilici kojem prethodi izrada i usvajanje masterplana.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => THIS TIME NEXT YEAR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [extra_fields_search] => THIS TIME NEXT YEAR 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-05-17 07:53:02 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-05-18 06:55:25 [modified_by] => 3122 [publish_up] => 2020-05-18 06:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9049 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/05\/17\/10696697.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/17\/10684991.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/17\/10869217.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/17\/10804174.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/17\/10696691.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/17\/12912400.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/HANZA MEDIA","","Paun Paunovi\u0107\/HANZA MEDIA","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/HANZA MEDIA","Ante \u010cizmi\u0107\/HANZA MEDIA","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Igrali\u0161te u Kopilici - lokacija budu\u0107eg privremenog autobusnog kolodvora ostat \u0107e do daljnjega - igrali\u0161te\u00a0","Ovako je to bilo zami\u0161ljeno u vizualizaciji, a pitanje je ho\u0107e li se uop\u0107e i kada projekt privremenog autobusnog kolodvora realizirati","Gradona\u010delnik Andro Krstulovi\u0107 Opara prilikom predstavljanja masterplana\u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0\u00a0","Igrali\u0161te u Kopilici - lokacija budu\u0107eg privremenog autobusnog kolodvora ostat \u0107e do daljnjega - igrali\u0161te\u00a0","Stanovnici Kopilice bunili su se protiv novog prometnog \u010dvori\u0161ta
\n\u00a0","Dragan \u017duvela\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1236","k_10696697_1280.jpg":"1280x1280","k_10696697_1024.jpg":"1024x1024","k_10696697_640.jpg":"640x640","k_10696697_480.jpg":"480x480","k_10696697_340.jpg":"340x340","k_10696697_220.jpg":"220x220","o_10696697_1280.jpg":"1280x824","o_10696697_1024.jpg":"1024x659","o_10696697_640.jpg":"640x412","o_10696697_480.jpg":"480x309","o_10696697_340.jpg":"340x218","o_10696697_220.jpg":"220x141","h_10696697_1280.jpg":"1280x854","h_10696697_1024.jpg":"1024x683","h_10696697_640.jpg":"640x427","h_10696697_480.jpg":"480x320","h_10696697_340.jpg":"340x227","h_10696697_220.jpg":"220x147","pp_10696697_1280.jpg":"1006x1280","pp_10696697_1024.jpg":"805x1024","pp_10696697_640.jpg":"503x640","pp_10696697_480.jpg":"377x480","pp_10696697_340.jpg":"267x340","pp_10696697_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1344","k_10684991_1280.jpg":"1280x1280","k_10684991_1024.jpg":"1024x1024","k_10684991_640.jpg":"640x640","k_10684991_480.jpg":"480x480","k_10684991_340.jpg":"340x340","k_10684991_220.jpg":"220x220","o_10684991_1280.jpg":"1280x896","o_10684991_1024.jpg":"1024x716","o_10684991_640.jpg":"640x448","o_10684991_480.jpg":"480x336","o_10684991_340.jpg":"340x238","o_10684991_220.jpg":"220x154","h_10684991_1280.jpg":"1280x854","h_10684991_1024.jpg":"1024x683","h_10684991_640.jpg":"640x427","h_10684991_480.jpg":"480x320","h_10684991_340.jpg":"340x227","h_10684991_220.jpg":"220x147","pp_10684991_1280.jpg":"1006x1280","pp_10684991_1024.jpg":"805x1024","pp_10684991_640.jpg":"503x640","pp_10684991_480.jpg":"377x480","pp_10684991_340.jpg":"267x340","pp_10684991_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1172","k_10869217_1280.jpg":"1280x1280","k_10869217_1024.jpg":"1024x1024","k_10869217_640.jpg":"640x640","k_10869217_480.jpg":"480x480","k_10869217_340.jpg":"340x340","k_10869217_220.jpg":"220x220","o_10869217_1280.jpg":"1280x781","o_10869217_1024.jpg":"1024x625","o_10869217_640.jpg":"640x390","o_10869217_480.jpg":"480x293","o_10869217_340.jpg":"340x207","o_10869217_220.jpg":"220x134","h_10869217_1280.jpg":"1280x854","h_10869217_1024.jpg":"1024x683","h_10869217_640.jpg":"640x427","h_10869217_480.jpg":"480x320","h_10869217_340.jpg":"340x227","h_10869217_220.jpg":"220x147","pp_10869217_1280.jpg":"1006x1280","pp_10869217_1024.jpg":"805x1024","pp_10869217_640.jpg":"503x640","pp_10869217_480.jpg":"377x480","pp_10869217_340.jpg":"267x340","pp_10869217_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1217","k_10804174_1280.jpg":"1280x1280","k_10804174_1024.jpg":"1024x1024","k_10804174_640.jpg":"640x640","k_10804174_480.jpg":"480x480","k_10804174_340.jpg":"340x340","k_10804174_220.jpg":"220x220","o_10804174_1280.jpg":"1280x811","o_10804174_1024.jpg":"1024x649","o_10804174_640.jpg":"640x405","o_10804174_480.jpg":"480x304","o_10804174_340.jpg":"340x215","o_10804174_220.jpg":"220x139","h_10804174_1280.jpg":"1280x854","h_10804174_1024.jpg":"1024x683","h_10804174_640.jpg":"640x427","h_10804174_480.jpg":"480x320","h_10804174_340.jpg":"340x227","h_10804174_220.jpg":"220x147","pp_10804174_1280.jpg":"1006x1280","pp_10804174_1024.jpg":"805x1024","pp_10804174_640.jpg":"503x640","pp_10804174_480.jpg":"377x480","pp_10804174_340.jpg":"267x340","pp_10804174_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1128","k_10696691_1280.jpg":"1280x1280","k_10696691_1024.jpg":"1024x1024","k_10696691_640.jpg":"640x640","k_10696691_480.jpg":"480x480","k_10696691_340.jpg":"340x340","k_10696691_220.jpg":"220x220","o_10696691_1280.jpg":"1280x752","o_10696691_1024.jpg":"1024x601","o_10696691_640.jpg":"640x376","o_10696691_480.jpg":"480x282","o_10696691_340.jpg":"340x199","o_10696691_220.jpg":"220x129","h_10696691_1280.jpg":"1280x854","h_10696691_1024.jpg":"1024x683","h_10696691_640.jpg":"640x427","h_10696691_480.jpg":"480x320","h_10696691_340.jpg":"340x227","h_10696691_220.jpg":"220x147","pp_10696691_1280.jpg":"1006x1280","pp_10696691_1024.jpg":"805x1024","pp_10696691_640.jpg":"503x640","pp_10696691_480.jpg":"377x480","pp_10696691_340.jpg":"267x340","pp_10696691_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1802","k_12912400_1280.jpg":"1280x1280","k_12912400_1024.jpg":"1024x1024","k_12912400_640.jpg":"640x640","k_12912400_480.jpg":"480x480","k_12912400_340.jpg":"340x340","k_12912400_220.jpg":"220x220","o_12912400_1280.jpg":"1280x1201","o_12912400_1024.jpg":"1024x961","o_12912400_640.jpg":"640x600","o_12912400_480.jpg":"480x450","o_12912400_340.jpg":"340x319","o_12912400_220.jpg":"220x206","h_12912400_1280.jpg":"1280x854","h_12912400_1024.jpg":"1024x683","h_12912400_640.jpg":"640x427","h_12912400_480.jpg":"480x320","h_12912400_340.jpg":"340x227","h_12912400_220.jpg":"220x147","pp_12912400_1280.jpg":"1006x1280","pp_12912400_1024.jpg":"805x1024","pp_12912400_640.jpg":"503x640","pp_12912400_480.jpg":"377x480","pp_12912400_340.jpg":"267x340","pp_12912400_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7666641 Threads: 2 Questions: 1623189113 Slow queries: 4821738 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111077990 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/sad-je-sasvim-jasno-nas-novac-za-autobusni-kolodvor-u-kopilici-bacen-je-u-vjetar-a-a-grad-kao-krivca-prokazuje-koronavirus-1021650 [printLink] => /split/sad-je-sasvim-jasno-nas-novac-za-autobusni-kolodvor-u-kopilici-bacen-je-u-vjetar-a-a-grad-kao-krivca-prokazuje-koronavirus-1021650?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 608432 [name] => autobusni kolodvor split, kopilica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-18 08:52:55 [main_article_id] => 0 [alias] => autobusni-kolodvor-split-kopilica [link] => /tag/autobusni-kolodvor-split-kopilica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 608433 [name] => DAS, Dragan Žuvela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-05-18 08:52:55 [main_article_id] => 0 [alias] => das-dragan-zuvela [link] => /tag/das-dragan-zuvela ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => THIS TIME NEXT YEAR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sad je sasvim jasno: naš novac za autobusni kolodvor u Kopilici bačen je u vjetar, a Grad kao krivca prokazuje - koronavirus! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/17/10696697.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Igralište u Kopilici - lokacija budućeg privremenog autobusnog kolodvora ostat će do daljnjega - igralište  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/17/10696697.jpg [title] => Igralište u Kopilici - lokacija budućeg privremenog autobusnog kolodvora ostat će do daljnjega - igralište  Ante Čizmić/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/17/10684991.jpg [title] => Ovako je to bilo zamišljeno u vizualizaciji, a pitanje je hoće li se uopće i kada projekt privremenog autobusnog kolodvora realizirati ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/17/10869217.jpg [title] => Gradonačelnik Andro Krstulović Opara prilikom predstavljanja masterplana               Paun Paunović/HANZA MEDIA ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/17/10804174.jpg [title] => Igralište u Kopilici - lokacija budućeg privremenog autobusnog kolodvora ostat će do daljnjega - igralište  Božidar Vukičević/HANZA MEDIA ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/17/10696691.jpg [title] => Stanovnici Kopilice bunili su se protiv novog prometnog čvorišta
 
Ante Čizmić/HANZA MEDIA ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/17/12912400.jpg [title] => Dragan Žuvela  Joško Šupić/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kopilica od idućeg ljeta novo prometno središte Splita – najavljeno je to 12. prosinca 2018. godine na službenim stranicama Grada.

Tada je prognoza zvučala ambiciozno, a danas, godinu dana nakon što je projekt trebao biti realiziran, sama pomisao na početak radova na privremenom autobusnom kolodvoru u Kopilici u najmanju ruku zvuči – nadrealno.

Nakon što je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) poništilo rješenje o izdavanju građevinske dozvole za autobusni kolodvor u Kopilici, iz Banovine su nam potvrdili da zbog brojnih neriješenih imovinskopravnih odnosa na susjednim česticama “Grad Split u prihvatljivom vremenu ne može ishoditi potrebnu građevinsku dozvolu”.
Dragan Žuvela, predsjednik Društva arhitekata Split, zadovoljan je takvim ishodom.

– Arhitekti, a i ostale naše strukovne kolege (građevinari, prometaši itd.) vrlo jasno i deklarativno su na to upozoravali. Nemogućnost ljudi na upravljačkim pozicijama da sagledaju ove posljedice zaista budi veliku sumnju u njihove kompetencije i kapacitet za upravljanje gradom. Također, kao što smo i više puta naglasili i pri početku ovog “projekta”, s obzirom na neodgovorno potrošen javni novac, civilizacijski je standard, za ovakav ignorantni promašaj, tražiti političku odgovornost – decidirano je poručio Žuvela.

Ne plaća se najam HŽ-u

Kada smo već kod odgovornosti i uzalud potrošenog javnog novca, nedavno je gradska vlast konačno shvatila da nema smisla plaćati mjesečni najam državnoj tvrtki za površine na kojima je sada već drugo ljeto trebao biti kolodvor, a nije.

– S obzirom i na najnovije okolnosti vezane uz pandemiju koronavirusa, te s tim u vezi teškoću u procjenjivanju njezina trajanja, u tijeku su konzultacije koje za cilj imaju izmjenu ugovora o zakupu zgrade i zemljišta, kao i ostalih financijskih obveza dok god se ne sagledaju sve posljedice virusne pandemije – poručili su iz gradske uprave.

Novonastala situacija s koronavirusom očito je poremetila njihovo vješto snalaženje s vremenskim procjenama. Virus je barem ovu godinu kriv što se ni treće ljeto od najave neće realizirati privremeni kolodvor. Nažalost, još uvijek nisu naveli tko je krivac za prilično lošu procjenu da će se do ljeta 2019. sagraditi novi privremeni autobusni kolodvor.

Tada su toliko bili uvjereni u svoju procjenu da su odmah počeli plaćati najam HŽ Cargu i HŽ Putničkom prijevozu za četiri površine koje bi trebale poslužiti privremenom kolodvoru. Tako je do 16. travnja ove godine na ime zakupa zgrade i zemljišta u Kopilici iz gradske blagajne plaćeno 161.625 kuna s PDV-om.

---

image
Igralište u Kopilici - lokacija budućeg privremenog autobusnog kolodvora ostat će do daljnjega - igralište 
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA
---

– Mjesečni najam za zgradu iznosi 6100 kuna, zadnja plaćena rata bila je u studenom prošle godine, a ukupno je plaćeno 11 rata – stoji u odgovoru Jurice Vojnovića, pročelnika Službe za izgradnju i upravljanje gradskim projektima. Time je otkrio da kasne s plaćanjem rata za najam zgrade. Za dvije površine je uplaćen ukupni najam u iznosu od 62.246 kuna, no i to su prestali plaćati u srpnju 2019. godine. Za preostale dvije površine nije bilo uplata za najam od datuma sklapanja ugovora – kazali su iz Banovine.

Vojnović u odgovoru na vijećničko pitanje SDP-ovca Joška Markića nije pojasnio hoće li se iz gradske blagajne platiti zaostalo dugovanje za najam površina, ali kako su u tijeku pregovori o izmjenama ugovora o zakupu, sve je moguće kada je u pitanju Grad Split, jer problemi s “privremenim” projektom nizali su se od početka.

Projekt neusklađen s GUP-om

Grad se nije baš iskazao ni kao procjenitelj troškova, ali ni kao naručitelj u postupku javne nabave. U osnovnoj dokumentaciji nedostajali su projekti za izgradnju nadstrešnice, kao i za potpunu rekonstrukciju zgrade budućeg kolodvora. No, to su tek bili trivijalni problemi. Malo je veća prepreka što projekt nije bio usklađen s Generalnim urbanističkim planom Splita i što se za njega trebao provesti javni urbanističko-arhitektonski natječaj.

– Cijela zona gradskog projekta Kopilice, unutar koje bi bio i predmetni kolodvor, trebala je ići na natječaj upravo zbog svoje važnosti i kompleksnosti. Naravno, kao uvertira tom natječaju, s obzirom na širu, čak i regionalnu važnost intervencija na tom području, trebale su se provesti adekvatne analize i studije (posebno prometna), a povrh svega formirati nekakva strategija razvoja koja bi zapravo stvarno definirala što to Splitu treba i u kojem smjeru se mora razvijati. Način na koji je Grad pristupio ovom projektu je prostorno poguban, funkcionalno neizvediv i zapravo u tamnosivoj zoni što se tiče prostorno-planske dokumentacije – istaknuo je predsjednik DAS-a.

Groteskan je sam naziv projekta koji uopće ne odgovara onome što se trebalo izvoditi na terenu. Projekt se službeno zove “Rekonstrukcija tehničko-putničke stanice na kolodvoru Split radi izgradnje parkirališta s nadstrešnicom”, a trebao se graditi privremeni autobusni kolodvor. Zašto naziv ne prati najavljene aktivnosti?

---

image
Dragan Žuvela 
Joško Šupić/HANZA MEDIA
---

– Upravo iz prije navedenih razloga, da akrobacijama kroz poetična tumačenja GUP-a uspiju izbjeći natječaj te smisleno i poželjno planiranje (i realizaciju) tog prostora – objašnjava nam Žuvela zamku koja se krije iza imena projekta. No, to nije sve, akcijskom paketu suludih odluka, pridružuje se činjenica da projekt privremenog kolodvora uopće nije bio usklađen s masterplanom.

– Niti je projekt kolodvora usklađen s masterplanom, niti je masterplan usklađen s ičim. Inače je njegova prezentacija izazvala takav antiklimaks u stručnim krugovima da taj masterplan više nitko ne doživljava kao ozbiljan dokument. Javne rasprave se inače organiziraju za dokumente u završnim fazama izrade, a kvaliteta prezentiranog “masterplana” je bila ispod razine studentskih radionica na početnim godinama, nažalost – u istom tonu nastavlja splitski arhitekt Dragan Žuvela.

Otužno mučenje s ovim gradskim projektom okončalo je MGIPU poništivši rješenje o građevinskoj dozvoli, ali i zahvaljujući angažmanu stanara koji su ovoj gradskoj vlasti skupo naplatili lošu pripremu privremenog projekta.

Budući da se protiv predmetnog rješenja Ministarstva može samo tužbom pokrenuti upravni spor pred Županijskim sudom u Splitu, procjena Banovine je da tužbu nema smisla pokretati zbog očekivanog dugog vremenskog tijeka za njezino rješavanje. No, velika je šteta napravljena, i financijska, i društvena, a posebno ona u vidu trajno narušenog kredibiliteta ove gradske vlasti.

---

BANOVINA ODGOVARA: ‘Kolodvor je privremen, zato plaćamo najamninu‘


Upitali smo Grad Split zašto se u ovom slučaju nije pozvao na Zakon o uređivanju imovinskopravnih odnosa u svrhu izgradnje infrastrukturnih građevina. Naime, tim se zakonom uređuje i rješavanje imovinskopravnih odnosa i oslobođenje od plaćanja naknada za stjecanje prava vlasništva, prava služnosti i prava građenja, na zemljištu kojeg je vlasnik ili kojim upravlja pravna osoba u vlasništvu Republike Hrvatske.

– Građevinske intervencije u prostoru na Kopilici prijelaznog su karaktera. Rekonstrukcija željezničke stanice, turistički terminal za autobuse, parkiralište i privremeni prihvat međugradskih autobusa, ne mogu se smatrati konačnom infrastrukturnom građevinom za koju bi Grad na temelju tog zakona mogao ostvariti prava koja iz njega slijede – odgovorili su iz Banovine te dodali kako su oba kolodvora predviđena u sklopu budućeg prometnog čvorišta na Kopilici kojem prethodi izrada i usvajanje masterplana.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/HANZA MEDIA Paun Paunović/HANZA MEDIA Božidar Vukičević/HANZA MEDIA Ante Čizmić/HANZA MEDIA Joško Šupić/HANZA MEDIA
Ante Čizmić/HANZA MEDIA
Igralište u Kopilici - lokacija budućeg privremenog autobusnog kolodvora ostat će do daljnjega - igralište 

Ovako je to bilo zamišljeno u vizualizaciji, a pitanje je hoće li se uopće i kada projekt privremenog autobusnog kolodvora realizirati
Paun Paunović/HANZA MEDIA
Gradonačelnik Andro Krstulović Opara prilikom predstavljanja masterplana              
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA
Igralište u Kopilici - lokacija budućeg privremenog autobusnog kolodvora ostat će do daljnjega - igralište 
Ante Čizmić/HANZA MEDIA
Stanovnici Kopilice bunili su se protiv novog prometnog čvorišta
 
Joško Šupić/HANZA MEDIA
Dragan Žuvela 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/sad-je-sasvim-jasno-nas-novac-za-autobusni-kolodvor-u-kopilici-bacen-je-u-vjetar-a-a-grad-kao-krivca-prokazuje-koronavirus-1021650 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f42fa690407e7e3d1dbdea9b2011ac30a35269bd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sad+je+sasvim+jasno%3A+na%C5%A1+novac+za+autobusni+kolodvor+u+Kopilici+ba%C4%8Den+je+u+vjetar%2C+a+Grad+kao+krivca+prokazuje+-+koronavirus%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsad-je-sasvim-jasno-nas-novac-za-autobusni-kolodvor-u-kopilici-bacen-je-u-vjetar-a-a-grad-kao-krivca-prokazuje-koronavirus-1021650 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsad-je-sasvim-jasno-nas-novac-za-autobusni-kolodvor-u-kopilici-bacen-je-u-vjetar-a-a-grad-kao-krivca-prokazuje-koronavirus-1021650 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => THIS TIME NEXT YEAR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) )
StoryEditorOCM
SplitTHIS TIME NEXT YEAR

Sad je sasvim jasno: naš novac za autobusni kolodvor u Kopilici bačen je u vjetar, a Grad kao krivca prokazuje - koronavirus!

18. svibnja 2020. - 08:50
Igralište u Kopilici - lokacija budućeg privremenog autobusnog kolodvora ostat će do daljnjega - igralište Ante Čizmić/HANZA MEDIA

Kopilica od idućeg ljeta novo prometno središte Splita – najavljeno je to 12. prosinca 2018. godine na službenim stranicama Grada.

Tada je prognoza zvučala ambiciozno, a danas, godinu dana nakon što je projekt trebao biti realiziran, sama pomisao na početak radova na privremenom autobusnom kolodvoru u Kopilici u najmanju ruku zvuči – nadrealno.

Nakon što je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (MGIPU) poništilo rješenje o izdavanju građevinske dozvole za autobusni kolodvor u Kopilici, iz Banovine su nam potvrdili da zbog brojnih neriješenih imovinskopravnih odnosa na susjednim česticama “Grad Split u prihvatljivom vremenu ne može ishoditi potrebnu građevinsku dozvolu”.
Dragan Žuvela, predsjednik Društva arhitekata Split, zadovoljan je takvim ishodom.

– ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 03:27