StoryEditorOCM
Splitmini inventura

Puljak se hvali kako tek slijede veliki projekti za Split; pobrojali smo ih, a ovo bi se moglo početi graditi ove godine

Piše Sandi Vidulić
3. veljače 2024. - 22:34

Ovih dana gradonačelnik Ivica Puljak je kazao kako je dosadašnja polovica njegova mandata bila obilježena uvođenjem reda i sređivanjem problema koje su našli.

- Ono što slijedi, faza je izvođenja velikih projekata, od kojih je Žnjan najveći - izjavio je gradonačelnik.

Drugim riječima, odsada bi trebali svjedočiti izgradnji onog što su vladajući najavljivali. Stoga smo zatražili od Ureda Grada da nam kažu za koliko škola, vrtića, školskih dvorana i garaža se u ovoj godini namjerava početi radove i u kojim terminima.

Pročelnika za urbanizam i izgradnju Tea Vojkovića smo upitali za koje su škole, dječje vrtiće, školske dvorane i javne garaže u zadnje dvije i pol godine izdane građevinske dozvole, a za koje su u postupku?

image

Teo Vojković

Nikola Vilić/Cropix

Na koncu smo dobili samo odgovor od Vojkovića. U njemu nije precizno naveden terminski plan, ali se ipak navodi kad će početi radovi na objektima za koje je su izdane građevinske dozvole te kako kod ostalih projekata stoji stanje s dokumentacijom.

Prije nego što počnemo nabrajanje, recimo kako je za vrtiće, nadogradnje škola, gradnju školskih dvorana, kao i dovršenje prve faze tehnološkog parka na Dračevcu i izgradnju nekih prometnica, koncem 2023. Grad potpisao ugovor za kredit sa Europskom investicijskom bankom za 49 milijuna eura. Kako stvari stoje, najizgledniji da se prvi ostvare su završetak centralne zgrade "Dračevca" i rekonstrukcija Šetališta Ivana Pavla II.

image

Zgrada Tehnološkog parka na Dračevcu

Saša Burić/Cropix

Od dječjih vrtića najbliže realizaciji je Dječji vrtić Pujanke koji bi trebao imati četiri jasličke i četiri vrtićke grupe. Za njega je izdana građevinska dozvola, a kako nam je Vojković odgovorio, radovi počinju već ovaj tjedan. Idući po redoslijedu za izgradnju bio bi Dječji vrtić "Kila", izdana je građevinska dozvola, a priprema se dokumentacija za javnu nabavu za izvođača i ostale učesnike u izgradnji.

Za nadogradnju Dječjeg vrtića "Rusulica" u tijeku je postupak izdavanja građevinske dozvole. Podsjetimo da su arhitektonsko-urbanistički natječaji za izgradnju vrtića Pujanke i Kila završeni ravno pred dvije godine, a natječaj za dogradnju DV "Rusulica" bio je okončan u travnju 2022. godine.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Stoga se može reći da se čitav proces prilično razvukao. Osobito uzmemo li da je Puljak najavljivao da će vrtići biti gotovi do ljeta 2023., a da je još u listopadu 2022. godine odobreno 22,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Za Dječji vrtić Mertojak 2 priprema glavnog projekta je u završnoj fazi, Vojković najavljuje da će se ovaj tjedan podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Podsjetimo, zgrada derutne tržnice na adresi Doverska 30, u sklopu stambeno-poslovnog objekta, koja godinama propada namjerava se prenamijeniti u dječji vrtić.

image

Zgrada tržnice Mertojak u Doverskoj ulici nikad nije zaživjela pa se sad prenamjenjuje u vrtić

Saša Burić/Cropix

Za dječji vrtić na Pazdigradu je izdana lokacijska dozvola na osnovu arhitektonskog natječaja iz 2009., no kako smo pisali postoji problem s vlasničkim odnosima jer Grad nije jedini vlasnik čestice, već udio ima i dr. Darko Matulić, vlasnik "Poliklinike Matulić", koji je u sporu s Banovinom.

Pored ovog, dodaje Teo Vojković, u zadnje dvije i pol godine Grad je izdao brojne dozvole za gradnju vrtića gdje su investitori bili druge pravne osobe.

Što se tiče škola i sportskih dvorana, njihove rekonstrukcije i dogradnje, tu je opet najbliže realizaciji sportska dvorana na Pujankama. Za nju je izdana građevinska dozvola, a radovi počinju također ovaj tjedan.

Što se tiče školske dvorane i dogradnje Osnovne škole Stobreč, stvari ne stoje loše, izdana je građevinska dozvola, a trenutno se priprema dokumentacija za raspisivanje javne nabave za izvođača i ostale učesnike u izgradnji.

Za školsku dvoranu OŠ Sućidar postupak izdavanja građevinske dozvole je u tijeku. Također, za nadogradnju i garaže za osnovnu školu Meje u tijeku je postupak izdavanja građevinske dozvole.

image

Oš Sućidar



 

Paun Paunović/Cropix

Za dogradnju OŠ Mertojak i izgradnju školske dvorane izdana je tek lokacijska dozvola. Ne znamo hoće li ovo brzo biti riješeno, vlasnici zemljišta žalili su se na izdavanje dozvole, Grad im je odbio žalbu, pa su oni pokrenuli upravnu tužbu.

Ukratko, ovo je ono što bi Puljak mogao s dizalicama pokrenuti do konca mandata. Do izbora mogao bi izgraditi Dječje vrtiće Pujanke i DV Kila, kao i školsku dvoranu na Pujankama. Ne bude li problema, mogao bi se dotle preurediti prostor na Trsteniku, u Doverskoj ulici u dječji vrtić.

image

Kila

Tom Dubravec/Cropix

Manje je sigurno da će se do konca Puljkova mandata dovesti do uporabne dozvole proširenje OŠ Stobreč i izgradnja školske dvorane, te nadogradnja OŠ Meje i garaže, kao i školska dvorana za OŠ Sućidar. U svakom slučaju, pozitivno je što će se toliko procesa pokrenuti.

U kreditu kojeg je Grad Split dobio od Europske investicijske banke navedeni su još i nadogradnja osnovnih škola OŠ Bol, OŠ Žrnovnica, OŠ Ravne njive-Neslavnovac, dogradnja/energetska obnova OŠ Split 3, te dogradnja OŠ Lučac, ali za njih, izgleda, još nema dozvola.

image

Oš Meje

Cropix

Što se tiče dozvola za javne garaže (koje nisu dio kredita od EIB-a), u Papandolulovoj, uz budući Kaufland (kod Poljičke) izdana je građevinska dozvola. U tijeku je javna nabava za izvođača radova, a priprema se dokumentacija za javnu nabavu za ostale učesnike u izgradnji. Za rekonstrukciju garaže u Vrančićevoj u tijeku je postupak izdavanja građevinske dozvole.

Nešto sporije idu stvari u Doverskoj, tamo se priprema dokumentacija za izmjenu i dopunu građevinske dozvole za javnu garažu. Za garažu na Sućidru je, kažu iz Banovine, " završna priprema/izmjena dokumentacije za građevinsku dozvolu". Ista ovakva formulacija je od strane pročelnika Vojkovića upotrijebljena da bi se opisalo kako stvari trenutno stoje s garažom na Ravnim njivama. I tamo je još sve još u fazi "završne pripreme/izmjene dokumentacije".

Za garažu na Sustipanu Vojković kaže da je tijeku "nabava projektanta za izradu projektne dokumentacije za građevinsku dozvolu". Podsjetimo oko gradnje ove garaže izbila je velika barufa. Građevinska poduzetnica Marina Wallner ponudila je skupu cijenu za svoju česticu, a Gradsko vijeće je uz burnu raspravu odbilo ponudu.

image

Parking na Zvončacu

Jakov Prkić/Cropix

Prema Geoportalu za to područje Sustipana postoji lokacijska dozvola iz listopada 2021. koja obuhvaća dvije čestice, jednu u vlasništvu Wallnerove, a drugu Grada Splita. Ostaje vidjeti da li će projekt za građevinsku dozvolu obuhvatiti samo česticu koja pripada Gradu, ili će se građevinska dozvola izdati za cijeli obuhvat koji odgovara lokacijskoj dozvoli.

Za podzemne garaže na Žnjanu pročelnik Teo Vojković je kazao kako su izdane građevinske dozvole te da radovi počinju ovaj tjedan. Podzemne garaže spadaju u Fazu 2 žnjanskog projekta, a rok za njihovu izradu je 365 dana nakon što izvođač radova uđe u posjed.

Iz Banovine su se pohvalili kako je potpisan ugovor s izvođačima radova za žnjanski plato. Budući da još nije dignut kredit za Žnjan, dodajmo da smo pred deset dana poslali upit dogradonačelniku Antoniu Kuzmaniću kada će Europskoj investicijskoj banci dostaviti potrebnu dokumentaciju o tom projektu, budući da je izjavio da će kad budu htjeli dignuti kredit za Žnjan morati dokazati Banci da je sve u skladu s planom i projektom. Kad i ako stigne odgovor, objavit ćemo ga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:03