stdClass Object ( [id] => 1273956 [title] => ‘Proputovao sam s Hajdukom cijelu Europu, ali sam ga samo jednom gledao‘ [alias] => proputovao-sam-s-hajdukom-cijelu-europu-ali-sam-ga-samo-jednom-gledao [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad se nedavno pojavila opasnost da Split ostane i bez posljednjeg antikvarijata (“Nostrimus” u Križevoj ulici), našu redakciju stao je nazivati jedan 85-godišnji Splićanin, žustro zahtijevajući da se “poduzme nešto” za spas tog kulturnog objekta. Nekome može biti čudno da se čovjek te dobi angažira u takvoj borbi, ali njegovo ime rješava zagonetku: on je profesor Nikola Visković.

Professor emeritus Splitskog sveučilišta – koji je u 47 godina rada na Pravnom fakultetu obrazovao oko 15.000 studenata – dr. Visković je jedan od zadnjih erudita renesansnog tipa na ovim prostorima. To kaže i njegova bibliografija: uz desetak pravnih knjiga i stotine stručnih članaka, tu su i zbirke političkih eseja i prijevodi romanskih pjesnika, a obimnim studijama “Životinja i čovjek” i “Stablo i čovjek” Visković je kod nas utemeljio nove znanstvene discipline - kulturnu zoologiju i kulturnu botaniku.

On je i jedna od ključnih figura splitske i hrvatske kritičke ljevice: njegov javni angažman marksističkog intelektualca traje već šezdeset godina. Ovaj nedogmatski marksist ostao je vjeran svojim idejama, a svoj je ljudskopravaški aktivizam u međuvremenu proširio i na životinje, biljke i čitav planetarni eko-sustav.

S profesorom Viskovićem razgovarali smo, kako bi rekao Krleža, “o svemu i još o koječemu”. Počeli smo s antikvarijatom.

Nedavno ste javno ustali u obranu zadnjeg antikvarijata u Splitu. Što vas je motiviralo na taj čin?

- Jer nije pravi grad naselje gdje ne možeš kupiti starije knjige, kao što nije pravi grad mjesto bez kazališta, knjižnica, knjižara, kina, kinoteke... Moramo zahtijevati da općinska vlast Splita pronađe način da opstane neprofitabilna djelatnost antikvarijata. Knjige su jedino sjećanje svega što su priroda, čovjek i kultura bili kroz milenije.

Sretne šezdesete

Usput, koju knjigu trenutno čitate?

- Obično čitam više knjiga odjednom, s jednima relaksirajući se od drugih. Sada roman “Bourlinguer” švicarsko-francuskog pisca Blaisea Cendrarsa, “Rabelais par lui même” (“Rabelais sam po sebi”) filozofa Manuela de Diegueza i “Animal: knjiga o ne-ljudima i ljudima” Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Prije desetak godina bili ste jedan od najstarijih učesnika prvog Gay Pridea u Splitu, koji je prošao uz srednjovjekovno kamenovanje sudionika od strane okupljene splitske publike. Tada ste novinarima izjavili da je Split “seksualno neodgojen i neosviješten grad”. Kakav je to grad kojemu jedan tadašnji 75-godišnjak postavlja dijagnozu seksualne neosviještenosti?

- Grad gdje vlada neznanje o tome da su spolnost i ljubav poliformni, mnoštveni, ne samo heteroseksualni, bračni, ljubavnički ili prostituirani, nego čak i više od LGBT, i gdje stoga vlada duboko siromaštvo erotizma. To je ujedno problem morala, zdravlja i političke kulture.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Dakle, živite u seksualno konzervativnom gradu koji bi upravo mogao ostati bez antikvarijata. Kakav je Split bio nekad u tom smislu, recimo u doba vaše mladosti 1960-ih godina?

- Šezdesete godine bile su najsretnije doba novije europske povijesti. To vrijedi i za Split, koji je inače lijep, ali surov grad, umnogome i kulturno jadan, između ostalog sa sindromom antiintelektualizma i viškom rugalačkog batalstva. Dovoljno je vidjeti, samo jedan primjer, kako se ignorantski odnosio prema nestanku svojih zaslužnih građana Duška Kečkemeta i Anatolija Kudrjavceva.

Od svoje 10. do 18. godine živjeli ste u Čileu. Čega se sjećate iz Splita prije nego što ste otišli s majkom preko Atlantika?

- Sjećam se scena rata i odmah poslije njega, na primjer bombardiranja Klisa i broda u Spinutu, ulaska Nijemaca preko Solinske ceste, njemačkog oficira useljenog u našu porodičnu kuću, obješenih antifašista pod sadašnjom zgradom Lavčevića, ponešto iz osnovne škole Manuš.

‘Crvena zvijezda’

Gdje ste postali marksist: u Splitu ili u Čileu? I kako se to dogodilo?

- Mogao sam to postati samo kao mladić u Santiagu, gdje sam boravio kod tetke i kiparice Lily Garafulić. Pod utjecajem Lilyne i moje zubarice Haydé Alarcón, koja mi je davala čitati “klasike”. U liceju José Lastarria vodio sam s drugovima zidne novine “Estrella roja” (“Crvena zvijezda”) i skoro bio izbačen iz škole zbog prostačkog slavljenja poraza kolonijalne francuske vojske u Dien Bien Phu. Ne znam što je bilo s Haydé pod diktaturom Pinocheta, kao što ne znam što se tada desilo mojim drugovima.

Oprostite na indiskreciji: je li ta zubarica bila lijepa i zgodna? Ne pitam zbog seksizma ili senzacionalizma, nego pokušavam što jasnije utvrditi okolnosti vašeg ideološkog formiranja.

- Bila je vrlo simpatična i pametna. Ali ljepotica moga puberteta bila je gospođa Estela, službenica tetke Magdalene Janković, koju sam ćirio kroz ključanicu kupaonice. Kad je ona to čula od kuharice, Indijanke Ive, onda se slatko ljutila i nije ostvarila prijetnju da će me tužiti tetki.

Možete li usporediti Santiago i Split?

- Santiago je već bio velegrad, s etničkim mozaikom stanovnika. Skitao sam se pješice i biciklom njegovim labirintima, imao vruća politička prijateljstva, odlazio u Lilyn atelje iz Escuela de bellas artes, pohodio veliki Sajam knjiga na Avenida O’Higgins, vrlo rano se zaljubljivao, bio na štrajkačkim demonstracijama i tako dalje. Sve što u tadašnjem, a i u današnjem Splitu, ne bih mogao. Ali, Split ima more, Palaču, Marjan...

Jedan ste od rijetkih Splićana koji je 70-ih i 80-ih putovao s Hajdukom na europske utakmice, a da uopće nije gledao te utakmice? Možete li nam reći nešto o tome?

- Otkrio sam da je savršeno koristiti Hajdukova trodnevna avionska putovanja, i to s mojom kćerkicom Tamarom, za upoznavanje Valencije, Marseillea ili Krete. Nogomet me nije zanimao, ali tako sam pomagao klubu i zadovoljavao svoju lutalačku strast i dječju radost. U Valenciji sam našao najveću knjižnicu svjetskih stripova, na Kreti Minosov dvorac, u Marseilleu najživlju mediteransku luku još od Rimljana.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Jeste li ikada pratili nogomet? Barem dok ste živjeli u Južnoj Americi?

- Nisam. Utakmicu Hajduka i općenito nogometa gledao sam samo jednom, kad me tu poveo pokojni don Ivan Cvitanović, koji će kasnije biti među osnivačima splitske Zelene akcije.

Pamtite li s kim je Hajduk tada igrao? Koji je bio rezultat?

- Ne sjećam se.

Kako to da ste se kao marksist i komunist družili sa svećenikom?

- Meni nikad nije bio problem, i to je jedna karakteristika latinoameričkih ljevičara, prijateljevati ili raspravljati s religioznim čovjekom. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća to je počelo biti normalnije i u Jugoslaviji, a posebno u Zagrebu i Splitu dolazilo je do učenih dijaloga kršćana i marksista – naročito trudom profesora Srđana Vrcana, sociologa religije, i ljudi iz Marksističkog centra Split. Tim sastancima je prisustvovao, na primjer, i ugledni katolički znanstvenik Željko Mardešić. Sve to u okviru tadašnjeg dijaloga kršćana i marksista potaknutog Vatikanskim koncilom.

U jednom intervjuu ste kao tri stupa svog svjetonazora naveli “prosvjetiteljsku opću kritičnost i laicizam”, potom “Darwinovo tumačenje života” i na koncu “Marxovo tumačenje ekonomskog društva”. Možete li rangirati te osnovice ili se one prožimaju?

- Sva ta tri stuba moderne kulture su ravnopravna za razumijevanje svijeta. Od prvoga najviše volim Diderota i njegov enciklopedizam. U pravno obrazovanje sam upao slučajno, i tu bio, mislim, dobar profesor i sastavio Integralnu teoriju prava, ali biologija je bila moja prava ljubav. Odatle posljednjih tridesetak godina uloženih u projekte i knjige “Životinja i čovjek”, “Stablo i čovjek” i “Toposi erotike”.

---

image

Visković (u sredini) u Čileu, uz dva druga s kojima je uređivao zidne novine ‘Estrella roja’ Privatni Album

Privatni Album/
---

Doći ćemo na erotiku, ali sada nam kažite, ukratko, što je Integralna teorija prava?

- Spoznaja da pravo nije samo sistem norme, nego uz to i poredak posebnih društvenih odnosa, vrijednosti i jezika. To je vidljivo u svakom zakonu, presudi i ugovoru, ali pravnici obrazovani u normativizmu kao da to ne primjećuju i jasno ne izražavaju, teorijski neosviješteni u tome što svakodnevno rade.

Za vrijeme socijalizma u Splitu su vas drugovi smatrali neortodoksnim, “lepršavim” marksistom i “egzotičnim” komunistom. Je li to zato što ste politički formirani u Latinskoj Americi? I slažete li se uopće s tom ocjenom?

- Da, vjerojatno je tu trag latinoameričkog pučkog ljevičarenja, koji je egalitaristički, antibirokratski i iz svog povijesnog iskustva svjestan liberalnih dvoličnosti. Neko sam vrijeme koketirao s Trockim, prevodeći i odlomak njegove “Permanentne revolucije” za časopis “Pogledi”. Od anarhizma volim slobodarski zanos, ali ne i odbacivanje svakog organiziranog autoriteta i naivnost da se može voditi politika bez prljanja ruku.

Svojedobno su hrvatski mediji objavili popis osoba koje su za vrijeme Jugoslavije pratile tajne službe, pod sumnjom za podrivanje socijalizma. I vi ste se našli na popisu, označeni kao anarho-liberal. No istodobno ste bili partijski aktivist u Splitu. Kako je to moguće? Jeste li znali da ste pod nadzorom kao “potencijalni neprijatelj socijalizma”?

- Kad sam na jugoslavenskom simpoziju o “Informativnoj djelatnosti” u Splitu 1978. govorio o našoj cenzuri i autocenzuri, Vladimir Bakarić je zabrinutim birokratima rekao: “Pustite Viskovića, nije nam on problem.” To je bio stav partije prema kritičkoj inteligenciji, kao što kasnije ni Tuđman i HDZ nisu smatrali potrebnim čistiti sveučilišta od od kritičkih ljevičara. Autoritarci Jugoslavije su nevoljno trpili neomarksiste, pa su ih i upotrebljavali u svojim skupovima i savjetima, shvaćajući da im odatle ne prijeti glavna opasnost.

A ta je inteligencija opet, gunđajući u svojoj “kritici svega postojećeg”, djelomično surađivala s vlašću znajući da su im glavni protivnici svi južnoslavenski nacionalizmi – njih barem sedam, spremni na građanske ratove protiv i mimo socijalizma. Tada se i griješilo u obračunu s nacionalcima Savke i Mike u Hrvatskoj i liberalima Latinke Perović u Srbiji, koji su se uskoro pokazali kao umjerenjaci u odnosu na nove nacionalizme.

---

image

Šetnja po Marjanu profesoru Viskoviću je dnevna rutina Feđa Klarić

Feđa Klarić/
---

Godine 1989. bili ste jedan od osnivača ekologističke stranke Zelena akcija Split, na čijoj ste listi, uz potporu SDP-a, ušli 1990. u Hrvatski sabor. I tada ste baš vi, takav jedan “sumnjivi marksist”, u tom prvom saborskom sazivu bili najglasniji oponent HDZ-ovom nacionalističkom stroju. Je li vas iznenadila lakoća kojom su se vaši bivši partijski drugovi nakon 1990. pasivizirali ili čak prešli u nacionaliste?

- O tome sam svoje stavove, objavljene u raznim publikacijama, sve do pariškog “Liberation”, sakupio u knjižici “Sumorne godine” iz “Feralove” biblioteke koju je vodio Predrag Lucić. Koga zanimaju moje saborske aktivnosti i tadašnje moje ocjene SDP-a i ravnodušnosti SDP-a prema tim ocjenama, iako smo trebali biti savez crvenih i zelenih, neka uzme taj knjižuljak. Takvom savezu bi danas trebao težiti “Možemo!”, u posve novim uvjetima eko-katastrofičnog doba, što znanosti o Zemlji nazivaju Antropocen.

Zasluge kćeri Tamare

Kad već spominjete Možemo!, aktivistica te stranke je i vaša kćerka Tamara. Što mislite o tome?

- Ja sam s tim zadovoljan. Ali i još sretniji zbog onoga što je u svojoj nekadašnjoj funkciji čelnice splitske kulture učinila za Umjetničku galeriju, Galeriju Vidović, Kazalište lutaka, Gradsku knjižnicu Marko Marulić i Kinoteku.

Početkom 1989. u Nedjeljnoj Dalmaciji u tekstu “Novi masovni pokret” napadate srpski nacionalizam i upozoravate da on “bitno ugrožava stabilnost Jugoslavije”. Već u ožujku 1990. u Večernjem listu, u tekstu “Nacionalističko i konzervativno”, napadate i hrvatski nacionalizam, odnosno “ekstremno nacionalističke poruke” s Prvog općeg sabora HDZ-a. A ujesen 1990. u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju optužujete i tada već opozicijski SDP za višestruku ideološku izdaju: za “strah da se naglase interesi radništva”, “nespominjanje marksizma” i “bijeg od odlučnog osporavanja svih naših nacionalizama”. Ima li itko da ga tada niste napali?

- Tada je bilo kao da su na ovim prostorima sve političke snage poludjele – mnogo više i drukčije nego istovremene politike prema prirodi i društvu u Europi i diljem svijeta. A ni danas nije bitno drukčije. S tom novošću što političke bijede i razornosti balkanske vrste sada zahvaćaju, s nešto zakašnjenja, odnose Zapada i Rusije – pa je sadašnje opće političko i ekološko stanje svijeta čak gore nego 90-ih godina na području Jugoslavije.

Neka mi netko kaže ima li danas, u svijetu raspuklom između koncentracije bogatstva malobrojnih i koncentracije bijede prekobrojnih, bedastijih političkih figura od Putina i Bidena, od Medvedeva i Stoltenberga, Von der Leyen i Michela? Kako ne biti 90-ih i 2023. protiv svih svinjarija vladajućih i nadati se jedino djeci zelenih Grete Thunberg i nemoćnoj pameti naroda i utopijskih manjina?

---

image

Iskaznica na ime Nikole Viskovića kao studenta prava na specijali-zaciji u Strasbourgu

Privatni Album/
---

Početkom 90-ih bili ste prvi naš saborski zastupnik koji je javno ukazivao na zločine u Lori i Gospiću nad srpskim civilima. Jeste li imali kakvih problema na splitskim ulicama?

- Nisam. Čak i u Saboru su neki hadezeovci govorili da nisam iz ovoga svijeta, da sam pošten i da ću “doći do dobrog hrvatstva”.

Kasnije ste to razdoblje ranih 90-ih, obilježeno uvođenjem višestranačja i usponom HDZ-a, nazvali “pretpolitičkim ludovanjem”. A u kojem je stadiju danas hrvatsko društvo?

- Hrvatsko društvo i država nisu u bitno lošijem stanju od Europske unije i ostatka svijeta. Svugdje vlada idiotizam razorne proizvodnje, nebriga za prirodu i slabe, militarizam, kulturno zaglupljivanje, servilnost medija, nemoć kritike.

Da se vratimo Zelenima. Osamdesetih godina imali su imidž antimilitarista i boraca protiv vojnih razbacivanja sredstava, a danas su nešto sasvim drugo: tamo gdje su na vlasti, kao u Njemačkoj, postaju najžešći militaristi. Što im se dogodilo?

- Zahvatila ih je nekritičnost prema kapitalističkom, vojnom i birokratskom poretku. To se događalo ranije liberalima, socijaldemokratima i komunistima. Slamaju se.

Već dugo ukazujete na opasnost od klimatskih promjena. Imate li osjećaj da svjetski čelnici ozbiljno shvaćaju taj problem?

- Neki to počinju shvaćati, ali strukture moći kojima služe onemogućuju ih da ozbiljno rade na odlukama dvadesetak državnih skupova za spas života na Zemlji. Ne odlučuju više oni, nego nafta, prljava industrija, interesi plutokracije i transnacionalnih korporacija. To su prije 40 godina stali dešifrirati strukturalisti, Foucault, Chomsky i poznavatelji Imperija, ali mediji su im okrenuli leđa i prodali se svjetskim vladajućim mafijama.

---

image

Sa suprugom Nilijom na Markovu trgu u Veneciji sredinom šezdesetih godina

Privatni Album/
---

Vaša bibliografija ima neobično širok tematski raspon. Otkud toliko raznorodnih interesa u jednom čovjeku?

- Od radoznalosti i od straha zbog sudbine života i kulture koju ignoriraju svjetski dominantni interesi i javnost drogirana efemernostima dnevnih događanja. I od nebrige za “materijalnim standardom” koji sistem smatra nužnim za udoban život. Priznajem da nijednom svojom knjigom nisam zaradio značajnije honorare, niti mi je do njih stalo. Kao što mi nije stalo do mobitela, e-maila, facebooka i sličnih elektronskih divota, jer su mi dovoljne knjige i internet za željene informacije.

Prevodili ste Nerudu, Lautreamonta i Unamuna. Jeste li se i sami okušali u pisanju poezije?

- Vrlo rano sam shvatio da sam u tome loš i to napustio.

Javnosti je poznato da već godinama radite na obimnom rukopisu o erotici i seksualnosti, pod naslovom “Toposi erotike”. Što je s time? Rukopis je navodno dovršen?

- Prošle godine je završen rukopis od 1200 stranica povijesti i teorije erotizma od Grčke do 1970-ih godina unutar jednog romanesknog okvira. Baš onako kako sam nagovijestio 2003. u razgovoru s Miljenkom Jergovićem za “Globus”. Izdavač je ocijenio da je to preobimno, za pune dvije debele knjige, i bio je u pravu. Stoga sam tekst skratio na 650 stranica i tako stoji danas – ja ne brinem više oko objavljivanja, još dorađujem i dopunjavam rukopis, koji će jednog dana biti objavljen jer je ravan ili bolji od “Životinje” i “Stabla”.

Citati erotske mudrosti

Zašto ste baš erotiku izabrali za temu svog “magnum opusa”?

- To mi se naprosto nametalo, jer su seksualnost, ljubav i erotika kao njihova estetizacija oblici života i kulture o kojima smo ovdje apsolutno neobaviješteni. S izuzetkom knjige Igora Mandića “Prijapov problem”, inspirativno dobre ali povijesno i bibliografski siromašne, te s izuzetkom književnih priloga Milka Valenta. U njoj predstavljam stotine autora i djela, s preko hiljadu citata erotske mudrosti od Kine, Japana, Grčke, renesanse do danas.

Zašto svake godine dolazite na splitski Gay Pride?

- Da ljudima pomognem koliko mogu, kao i tekstovima “Ganimed u Splitu” u nestalom tjedniku “Zarez” i “Muželjubi i lesbos” u zborniku za moj 80. rođendan. Istospolni odnosi su i predmet projekta “Toposi erotike”, zajedno s više desetaka drugih erotoposa.

Koliko među ljudima ima spolnih orijentacija?

- Alfred Kinsey, Heinrich Ulrichs, Magnus Hirschfeld i drugi dokazuju da ih ima znatno više nego što znaju i mnogi LGBT aktivisti. Možda je biseksualizam češći od čistog i varijantnog muškog homoseksualizma i ženskog lezbijstva. Transeksualnih varijanata ima podosta u umijeću erotizma. Općenito je teorijski i životno zanemarena orijentacija aseksualnosti, to jest stava “pusti me na miru”, koja se oduvijek tiho bori za svoja prava da naprosto ne bude uznemiravana seksom; možda su njoj pripadali Kant, Leopardi, Tesla i Ernst Jünger. Erotski libertini su pak otvoreni za sva spolna iskustva, pravi pluralisti poput najtolerantnijih u politici, vjeri, prehrani i ukusima uopće.

O čemu razgovarate sa svojim unucima?

- Mnogo više i raznovrsnije sam s njima razgovarao u njihovim ranim godinama, koje su bile pravo čudo pameti i radoznalosti, nego sada u njihovoj prvoj adolescenciji. Oni su sada zaokupljeni novim dobnim senzacijama, školskom preopterećenosti i mobitelima zaluđujućih opsesija.

Španjolski u šiframa

Osim skupljanja poštanskih maraka, imate li još kakav hobi?

- Imam desetak zbirki – neću reći kojih sve. Jedna su knjige, koje u posljednje vrijeme počinjem darivati prijateljima, poznanicima i raznim bibliotekama – prošle godine 800 većinom stranih djela. Pri tome je čudna pojava, osobena za sadašnji krah Gutenbergove civilizacije, da ljudi nerado primaju ponude takvog darivanja. Sve je manje onih koji čitaju, kupuju i drže knjige. Zamislite da se u antikvarijatu “Nostrimus” uzaludno nude četiri velika sveska naše dobre Likovne enciklopedije za samo 40 eura, a trebali bi vrijediti barem 200 eura i naći se u stanu svake obrazovane osobe!

U jednom intervjuu ste rekli da već desetljećima vodite dnevnik, ali ga pišete na španjolskom i to još u šiframa. Zašto tolika tajnovitost?

- Nije tajnovitost, već htjenje da ne zaboravim kastiljanski jezik i navika stvorena još u godinama studija da znakovnim kraticama brže zapisujem predavanja. Sada volim misliti da to nitko neće čitati, jer nikome neće biti zanimljivo. Ipak, znam za neke kulturne ustanove u Europi gdje se mogu položiti svakakvi dnevnički zapisi, ne isključujući dječji, pa zamišljam da bi se i kod nas moglo nešto takvo osnovati i tu onda smjestiti mojih nečitkih pedesetak svezaka. Možda je vrednije od njih samih mnoštvo dokumenata, izrezaka, pisama i fotografija u njima uloženo.

Ovih dana morate na splitski sud kao optuženik za nelegalno posjedovanje jedne puščane cijevi iz vaše zbirke (ratnog) folklora. Želite li nešto reći o tome?

- Upućujem na sud Miljenka Jergovića na internetu da je čitava ta policijska akcija bila idiotska.

Ima li života nakon smrti?

- Meni nema. Drugima ima, blago im raj, čistilište ili pakao. Meni su raj i pakao ovdje na Zemlji. Ja sa svojim nestankom imam drugarski odnos, neću dopustiti da me snađe u nevolji nedostojanstva i primit ću ga kad i kako sâm budem htio. 

---

Tito je bio svjetski lik

Je li komunizam mrtav?

- Rekao sam jednom u “Slobodnoj” da su svi veliki ideološki blokovi simultano živi i utjecajni u starijim i novijim društvima – kršćanstvo i druge religije, konzervativizam, liberalizam, socijalizam, komunizam. Oni se međusobno ne samo sukobljavaju, nego i često lukavo kombiniraju.

Vaš najstariji politički esej, “Pariška utopija 1968.”, bavi se studentskom antikapitalističkom pobunom u Francuskoj, a objavljen je te iste 1968. u splitskom časopisu “Vidik”. Danas, 55 godina kasnije, što je ostalo od te utopije? Prije tri godine ste u našem listu na slično pitanje odgovorili: “Mi idemo u distopiju, odnosno u mračnu budućnost, jer više nitko ne traži utopijske mogućnosti, a možda i one postaju nemoguće.” Mislite li još uvijek tako?

- Prenosim iz rukopisa “Toposi erotike” riječi njihovog protagonista Andree, koji je bio učesnik pariške pobune: “Proći će i ta groznica mladih protiv nejednakosti, laži i zločina, kao što prolaze sve žestine pobuna, ali proljeće 1968. sigurno će, ma koliko ga oštetili životni pragmatizam i cinizmi, obilježiti svijest budućih generacija. Ono će dugo hraniti političke, spolne, pedagoške, estetske i druge otpore kapitalizmu i birokratskom socijalizmu.”

Kakvo je danas vaše mišljenje o Titu?

- Usred vihora antifašističkog rata i pokušaja gradnje socijalizma u krajnje nerazvijenom društvu, on je bio značajan svjetski lik. Njegove negativne strane, iznutra i izvan njegova projekta, bile su srazmjerne njegovoj moći i ocijenit će ih suvremenici i učenjaci. Uspoređen s kasnijim južnoslavenskim političkim figurama zacijelo je dobitnik.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nikola Visković [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Nikola Visković 2 0 19628 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-15 13:04:22 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-19 07:42:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-19 07:42:46 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8355 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Proputovao sam s Hajdukom cijelu Europu, ali sam ga samo jednom gledao' [metakey] => Nikola Visković [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/15\/10753689.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/15\/10753692.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/15\/10753688.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/15\/24512878.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/15\/24512879.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/15\/24512880.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/15\/24512881.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Privatni Album\/","Privatni Album\/","Privatni Album\/","Fe\u0111a Klari\u0107\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","

Sa suprugom Nilijom na Markovu trgu u Veneciji sredinom \u0161ezdesetih godina<\/p>","

Viskovi\u0107 (u sredini) u \u010cileu, uz dva druga s kojima je ure\u0111ivao zidne novine \u2018Estrella roja\u2019 Privatni Album<\/p>","

Iskaznica na ime Nikole Viskovi\u0107a kao studenta prava na specijali-zaciji u Strasbourgu<\/p>","

\u0160etnja po Marjanu profesoru Viskovi\u0107u je dnevna rutina Fe\u0111a Klari\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_10753689_1920.jpg":"1920x1080","k_10753689_1280.jpg":"1280x1280","k_10753689_1024.jpg":"1024x1024","k_10753689_640.jpg":"640x640","k_10753689_480.jpg":"480x480","k_10753689_340.jpg":"340x340","k_10753689_220.jpg":"220x220","o_10753689_1280.jpg":"1280x853","o_10753689_1024.jpg":"1024x682","o_10753689_640.jpg":"640x426","o_10753689_480.jpg":"480x320","o_10753689_340.jpg":"340x226","o_10753689_220.jpg":"220x146","h_10753689_1280.jpg":"1280x854","h_10753689_1024.jpg":"1024x683","h_10753689_640.jpg":"640x427","h_10753689_480.jpg":"480x320","h_10753689_340.jpg":"340x227","h_10753689_220.jpg":"220x147","pp_10753689_1280.jpg":"1280x1628","pp_10753689_1024.jpg":"1024x1303","pp_10753689_640.jpg":"640x814","pp_10753689_480.jpg":"480x611","pp_10753689_340.jpg":"340x432","pp_10753689_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2810","hd_10753692_1920.jpg":"1920x1080","k_10753692_1280.jpg":"1280x1280","k_10753692_1024.jpg":"1024x1024","k_10753692_640.jpg":"640x640","k_10753692_480.jpg":"480x480","k_10753692_340.jpg":"340x340","k_10753692_220.jpg":"220x220","o_10753692_1280.jpg":"1280x1873","o_10753692_1024.jpg":"1024x1498","o_10753692_640.jpg":"640x936","o_10753692_480.jpg":"480x702","o_10753692_340.jpg":"340x497","o_10753692_220.jpg":"220x321","h_10753692_1280.jpg":"1280x854","h_10753692_1024.jpg":"1024x683","h_10753692_640.jpg":"640x427","h_10753692_480.jpg":"480x320","h_10753692_340.jpg":"340x227","h_10753692_220.jpg":"220x147","pp_10753692_1280.jpg":"1280x1628","pp_10753692_1024.jpg":"1024x1303","pp_10753692_640.jpg":"640x814","pp_10753692_480.jpg":"480x611","pp_10753692_340.jpg":"340x432","pp_10753692_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1297","hd_10753688_1920.jpg":"1920x1080","k_10753688_1280.jpg":"1280x1280","k_10753688_1024.jpg":"1024x1024","k_10753688_640.jpg":"640x640","k_10753688_480.jpg":"480x480","k_10753688_340.jpg":"340x340","k_10753688_220.jpg":"220x220","o_10753688_1280.jpg":"1280x864","o_10753688_1024.jpg":"1024x691","o_10753688_640.jpg":"640x432","o_10753688_480.jpg":"480x324","o_10753688_340.jpg":"340x229","o_10753688_220.jpg":"220x148","h_10753688_1280.jpg":"1280x854","h_10753688_1024.jpg":"1024x683","h_10753688_640.jpg":"640x427","h_10753688_480.jpg":"480x320","h_10753688_340.jpg":"340x227","h_10753688_220.jpg":"220x147","pp_10753688_1280.jpg":"1280x1628","pp_10753688_1024.jpg":"1024x1303","pp_10753688_640.jpg":"640x814","pp_10753688_480.jpg":"480x611","pp_10753688_340.jpg":"340x432","pp_10753688_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3140","hd_24512878_1920.jpg":"1920x1080","k_24512878_1280.jpg":"1280x1280","k_24512878_1024.jpg":"1024x1024","k_24512878_640.jpg":"640x640","k_24512878_480.jpg":"480x480","k_24512878_340.jpg":"340x340","k_24512878_220.jpg":"220x220","o_24512878_1280.jpg":"1280x2093","o_24512878_1024.jpg":"1024x1674","o_24512878_640.jpg":"640x1046","o_24512878_480.jpg":"480x785","o_24512878_340.jpg":"340x556","o_24512878_220.jpg":"220x359","h_24512878_1280.jpg":"1280x854","h_24512878_1024.jpg":"1024x683","h_24512878_640.jpg":"640x427","h_24512878_480.jpg":"480x320","h_24512878_340.jpg":"340x227","h_24512878_220.jpg":"220x147","pp_24512878_1280.jpg":"1280x1628","pp_24512878_1024.jpg":"1024x1303","pp_24512878_640.jpg":"640x814","pp_24512878_480.jpg":"480x611","pp_24512878_340.jpg":"340x432","pp_24512878_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1312","hd_24512879_1920.jpg":"1920x1080","k_24512879_1280.jpg":"1280x1280","k_24512879_1024.jpg":"1024x1024","k_24512879_640.jpg":"640x640","k_24512879_480.jpg":"480x480","k_24512879_340.jpg":"340x340","k_24512879_220.jpg":"220x220","o_24512879_1280.jpg":"1280x874","o_24512879_1024.jpg":"1024x699","o_24512879_640.jpg":"640x437","o_24512879_480.jpg":"480x328","o_24512879_340.jpg":"340x232","o_24512879_220.jpg":"220x150","h_24512879_1280.jpg":"1280x854","h_24512879_1024.jpg":"1024x683","h_24512879_640.jpg":"640x427","h_24512879_480.jpg":"480x320","h_24512879_340.jpg":"340x227","h_24512879_220.jpg":"220x147","pp_24512879_1280.jpg":"1280x1628","pp_24512879_1024.jpg":"1024x1303","pp_24512879_640.jpg":"640x814","pp_24512879_480.jpg":"480x611","pp_24512879_340.jpg":"340x432","pp_24512879_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2942","hd_24512880_1920.jpg":"1920x1080","k_24512880_1280.jpg":"1280x1280","k_24512880_1024.jpg":"1024x1024","k_24512880_640.jpg":"640x640","k_24512880_480.jpg":"480x480","k_24512880_340.jpg":"340x340","k_24512880_220.jpg":"220x220","o_24512880_1280.jpg":"1280x1961","o_24512880_1024.jpg":"1024x1569","o_24512880_640.jpg":"640x980","o_24512880_480.jpg":"480x735","o_24512880_340.jpg":"340x520","o_24512880_220.jpg":"220x337","h_24512880_1280.jpg":"1280x854","h_24512880_1024.jpg":"1024x683","h_24512880_640.jpg":"640x427","h_24512880_480.jpg":"480x320","h_24512880_340.jpg":"340x227","h_24512880_220.jpg":"220x147","pp_24512880_1280.jpg":"1280x1628","pp_24512880_1024.jpg":"1024x1303","pp_24512880_640.jpg":"640x814","pp_24512880_480.jpg":"480x611","pp_24512880_340.jpg":"340x432","pp_24512880_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1317","hd_24512881_1920.jpg":"1920x1080","k_24512881_1280.jpg":"1280x1280","k_24512881_1024.jpg":"1024x1024","k_24512881_640.jpg":"640x640","k_24512881_480.jpg":"480x480","k_24512881_340.jpg":"340x340","k_24512881_220.jpg":"220x220","o_24512881_1280.jpg":"1280x878","o_24512881_1024.jpg":"1024x702","o_24512881_640.jpg":"640x439","o_24512881_480.jpg":"480x329","o_24512881_340.jpg":"340x233","o_24512881_220.jpg":"220x150","h_24512881_1280.jpg":"1280x854","h_24512881_1024.jpg":"1024x683","h_24512881_640.jpg":"640x427","h_24512881_480.jpg":"480x320","h_24512881_340.jpg":"340x227","h_24512881_220.jpg":"220x147","pp_24512881_1280.jpg":"1280x1628","pp_24512881_1024.jpg":"1024x1303","pp_24512881_640.jpg":"640x814","pp_24512881_480.jpg":"480x611","pp_24512881_340.jpg":"340x432","pp_24512881_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15339375 Threads: 2 Questions: 3184333615 Slow queries: 7146207 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235666876 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/proputovao-sam-s-hajdukom-cijelu-europu-ali-sam-ga-samo-jednom-gledao-1273956 [printLink] => /split/proputovao-sam-s-hajdukom-cijelu-europu-ali-sam-ga-samo-jednom-gledao-1273956?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250129 [name] => nikola visković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nikola-viskovic [link] => /tag/nikola-viskovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nikola Visković [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Proputovao sam s Hajdukom cijelu Europu, ali sam ga samo jednom gledao‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/15/10753689.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Basic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/15/10753689.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/15/10753692.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/15/10753688.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/15/24512878.jpg [title] =>

Sa suprugom Nilijom na Markovu trgu u Veneciji sredinom šezdesetih godina

Privatni Album/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/15/24512879.jpg [title] =>

Visković (u sredini) u Čileu, uz dva druga s kojima je uređivao zidne novine ‘Estrella roja’ Privatni Album

Privatni Album/ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/15/24512880.jpg [title] =>

Iskaznica na ime Nikole Viskovića kao studenta prava na specijali-zaciji u Strasbourgu

Privatni Album/ ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/15/24512881.jpg [title] =>

Šetnja po Marjanu profesoru Viskoviću je dnevna rutina Feđa Klarić

Feđa Klarić/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kad se nedavno pojavila opasnost da Split ostane i bez posljednjeg antikvarijata (“Nostrimus” u Križevoj ulici), našu redakciju stao je nazivati jedan 85-godišnji Splićanin, žustro zahtijevajući da se “poduzme nešto” za spas tog kulturnog objekta. Nekome može biti čudno da se čovjek te dobi angažira u takvoj borbi, ali njegovo ime rješava zagonetku: on je profesor Nikola Visković.

Professor emeritus Splitskog sveučilišta – koji je u 47 godina rada na Pravnom fakultetu obrazovao oko 15.000 studenata – dr. Visković je jedan od zadnjih erudita renesansnog tipa na ovim prostorima. To kaže i njegova bibliografija: uz desetak pravnih knjiga i stotine stručnih članaka, tu su i zbirke političkih eseja i prijevodi romanskih pjesnika, a obimnim studijama “Životinja i čovjek” i “Stablo i čovjek” Visković je kod nas utemeljio nove znanstvene discipline - kulturnu zoologiju i kulturnu botaniku.

On je i jedna od ključnih figura splitske i hrvatske kritičke ljevice: njegov javni angažman marksističkog intelektualca traje već šezdeset godina. Ovaj nedogmatski marksist ostao je vjeran svojim idejama, a svoj je ljudskopravaški aktivizam u međuvremenu proširio i na životinje, biljke i čitav planetarni eko-sustav.

S profesorom Viskovićem razgovarali smo, kako bi rekao Krleža, “o svemu i još o koječemu”. Počeli smo s antikvarijatom.

Nedavno ste javno ustali u obranu zadnjeg antikvarijata u Splitu. Što vas je motiviralo na taj čin?

- Jer nije pravi grad naselje gdje ne možeš kupiti starije knjige, kao što nije pravi grad mjesto bez kazališta, knjižnica, knjižara, kina, kinoteke... Moramo zahtijevati da općinska vlast Splita pronađe način da opstane neprofitabilna djelatnost antikvarijata. Knjige su jedino sjećanje svega što su priroda, čovjek i kultura bili kroz milenije.

Sretne šezdesete

Usput, koju knjigu trenutno čitate?

- Obično čitam više knjiga odjednom, s jednima relaksirajući se od drugih. Sada roman “Bourlinguer” švicarsko-francuskog pisca Blaisea Cendrarsa, “Rabelais par lui même” (“Rabelais sam po sebi”) filozofa Manuela de Diegueza i “Animal: knjiga o ne-ljudima i ljudima” Instituta za etnologiju i folkloristiku.

Prije desetak godina bili ste jedan od najstarijih učesnika prvog Gay Pridea u Splitu, koji je prošao uz srednjovjekovno kamenovanje sudionika od strane okupljene splitske publike. Tada ste novinarima izjavili da je Split “seksualno neodgojen i neosviješten grad”. Kakav je to grad kojemu jedan tadašnji 75-godišnjak postavlja dijagnozu seksualne neosviještenosti?

- Grad gdje vlada neznanje o tome da su spolnost i ljubav poliformni, mnoštveni, ne samo heteroseksualni, bračni, ljubavnički ili prostituirani, nego čak i više od LGBT, i gdje stoga vlada duboko siromaštvo erotizma. To je ujedno problem morala, zdravlja i političke kulture.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Dakle, živite u seksualno konzervativnom gradu koji bi upravo mogao ostati bez antikvarijata. Kakav je Split bio nekad u tom smislu, recimo u doba vaše mladosti 1960-ih godina?

- Šezdesete godine bile su najsretnije doba novije europske povijesti. To vrijedi i za Split, koji je inače lijep, ali surov grad, umnogome i kulturno jadan, između ostalog sa sindromom antiintelektualizma i viškom rugalačkog batalstva. Dovoljno je vidjeti, samo jedan primjer, kako se ignorantski odnosio prema nestanku svojih zaslužnih građana Duška Kečkemeta i Anatolija Kudrjavceva.

Od svoje 10. do 18. godine živjeli ste u Čileu. Čega se sjećate iz Splita prije nego što ste otišli s majkom preko Atlantika?

- Sjećam se scena rata i odmah poslije njega, na primjer bombardiranja Klisa i broda u Spinutu, ulaska Nijemaca preko Solinske ceste, njemačkog oficira useljenog u našu porodičnu kuću, obješenih antifašista pod sadašnjom zgradom Lavčevića, ponešto iz osnovne škole Manuš.

‘Crvena zvijezda’

Gdje ste postali marksist: u Splitu ili u Čileu? I kako se to dogodilo?

- Mogao sam to postati samo kao mladić u Santiagu, gdje sam boravio kod tetke i kiparice Lily Garafulić. Pod utjecajem Lilyne i moje zubarice Haydé Alarcón, koja mi je davala čitati “klasike”. U liceju José Lastarria vodio sam s drugovima zidne novine “Estrella roja” (“Crvena zvijezda”) i skoro bio izbačen iz škole zbog prostačkog slavljenja poraza kolonijalne francuske vojske u Dien Bien Phu. Ne znam što je bilo s Haydé pod diktaturom Pinocheta, kao što ne znam što se tada desilo mojim drugovima.

Oprostite na indiskreciji: je li ta zubarica bila lijepa i zgodna? Ne pitam zbog seksizma ili senzacionalizma, nego pokušavam što jasnije utvrditi okolnosti vašeg ideološkog formiranja.

- Bila je vrlo simpatična i pametna. Ali ljepotica moga puberteta bila je gospođa Estela, službenica tetke Magdalene Janković, koju sam ćirio kroz ključanicu kupaonice. Kad je ona to čula od kuharice, Indijanke Ive, onda se slatko ljutila i nije ostvarila prijetnju da će me tužiti tetki.

Možete li usporediti Santiago i Split?

- Santiago je već bio velegrad, s etničkim mozaikom stanovnika. Skitao sam se pješice i biciklom njegovim labirintima, imao vruća politička prijateljstva, odlazio u Lilyn atelje iz Escuela de bellas artes, pohodio veliki Sajam knjiga na Avenida O’Higgins, vrlo rano se zaljubljivao, bio na štrajkačkim demonstracijama i tako dalje. Sve što u tadašnjem, a i u današnjem Splitu, ne bih mogao. Ali, Split ima more, Palaču, Marjan...

Jedan ste od rijetkih Splićana koji je 70-ih i 80-ih putovao s Hajdukom na europske utakmice, a da uopće nije gledao te utakmice? Možete li nam reći nešto o tome?

- Otkrio sam da je savršeno koristiti Hajdukova trodnevna avionska putovanja, i to s mojom kćerkicom Tamarom, za upoznavanje Valencije, Marseillea ili Krete. Nogomet me nije zanimao, ali tako sam pomagao klubu i zadovoljavao svoju lutalačku strast i dječju radost. U Valenciji sam našao najveću knjižnicu svjetskih stripova, na Kreti Minosov dvorac, u Marseilleu najživlju mediteransku luku još od Rimljana.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Jeste li ikada pratili nogomet? Barem dok ste živjeli u Južnoj Americi?

- Nisam. Utakmicu Hajduka i općenito nogometa gledao sam samo jednom, kad me tu poveo pokojni don Ivan Cvitanović, koji će kasnije biti među osnivačima splitske Zelene akcije.

Pamtite li s kim je Hajduk tada igrao? Koji je bio rezultat?

- Ne sjećam se.

Kako to da ste se kao marksist i komunist družili sa svećenikom?

- Meni nikad nije bio problem, i to je jedna karakteristika latinoameričkih ljevičara, prijateljevati ili raspravljati s religioznim čovjekom. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća to je počelo biti normalnije i u Jugoslaviji, a posebno u Zagrebu i Splitu dolazilo je do učenih dijaloga kršćana i marksista – naročito trudom profesora Srđana Vrcana, sociologa religije, i ljudi iz Marksističkog centra Split. Tim sastancima je prisustvovao, na primjer, i ugledni katolički znanstvenik Željko Mardešić. Sve to u okviru tadašnjeg dijaloga kršćana i marksista potaknutog Vatikanskim koncilom.

U jednom intervjuu ste kao tri stupa svog svjetonazora naveli “prosvjetiteljsku opću kritičnost i laicizam”, potom “Darwinovo tumačenje života” i na koncu “Marxovo tumačenje ekonomskog društva”. Možete li rangirati te osnovice ili se one prožimaju?

- Sva ta tri stuba moderne kulture su ravnopravna za razumijevanje svijeta. Od prvoga najviše volim Diderota i njegov enciklopedizam. U pravno obrazovanje sam upao slučajno, i tu bio, mislim, dobar profesor i sastavio Integralnu teoriju prava, ali biologija je bila moja prava ljubav. Odatle posljednjih tridesetak godina uloženih u projekte i knjige “Životinja i čovjek”, “Stablo i čovjek” i “Toposi erotike”.

---

image

Visković (u sredini) u Čileu, uz dva druga s kojima je uređivao zidne novine ‘Estrella roja’ Privatni Album

Privatni Album/
---

Doći ćemo na erotiku, ali sada nam kažite, ukratko, što je Integralna teorija prava?

- Spoznaja da pravo nije samo sistem norme, nego uz to i poredak posebnih društvenih odnosa, vrijednosti i jezika. To je vidljivo u svakom zakonu, presudi i ugovoru, ali pravnici obrazovani u normativizmu kao da to ne primjećuju i jasno ne izražavaju, teorijski neosviješteni u tome što svakodnevno rade.

Za vrijeme socijalizma u Splitu su vas drugovi smatrali neortodoksnim, “lepršavim” marksistom i “egzotičnim” komunistom. Je li to zato što ste politički formirani u Latinskoj Americi? I slažete li se uopće s tom ocjenom?

- Da, vjerojatno je tu trag latinoameričkog pučkog ljevičarenja, koji je egalitaristički, antibirokratski i iz svog povijesnog iskustva svjestan liberalnih dvoličnosti. Neko sam vrijeme koketirao s Trockim, prevodeći i odlomak njegove “Permanentne revolucije” za časopis “Pogledi”. Od anarhizma volim slobodarski zanos, ali ne i odbacivanje svakog organiziranog autoriteta i naivnost da se može voditi politika bez prljanja ruku.

Svojedobno su hrvatski mediji objavili popis osoba koje su za vrijeme Jugoslavije pratile tajne službe, pod sumnjom za podrivanje socijalizma. I vi ste se našli na popisu, označeni kao anarho-liberal. No istodobno ste bili partijski aktivist u Splitu. Kako je to moguće? Jeste li znali da ste pod nadzorom kao “potencijalni neprijatelj socijalizma”?

- Kad sam na jugoslavenskom simpoziju o “Informativnoj djelatnosti” u Splitu 1978. govorio o našoj cenzuri i autocenzuri, Vladimir Bakarić je zabrinutim birokratima rekao: “Pustite Viskovića, nije nam on problem.” To je bio stav partije prema kritičkoj inteligenciji, kao što kasnije ni Tuđman i HDZ nisu smatrali potrebnim čistiti sveučilišta od od kritičkih ljevičara. Autoritarci Jugoslavije su nevoljno trpili neomarksiste, pa su ih i upotrebljavali u svojim skupovima i savjetima, shvaćajući da im odatle ne prijeti glavna opasnost.

A ta je inteligencija opet, gunđajući u svojoj “kritici svega postojećeg”, djelomično surađivala s vlašću znajući da su im glavni protivnici svi južnoslavenski nacionalizmi – njih barem sedam, spremni na građanske ratove protiv i mimo socijalizma. Tada se i griješilo u obračunu s nacionalcima Savke i Mike u Hrvatskoj i liberalima Latinke Perović u Srbiji, koji su se uskoro pokazali kao umjerenjaci u odnosu na nove nacionalizme.

---

image

Šetnja po Marjanu profesoru Viskoviću je dnevna rutina Feđa Klarić

Feđa Klarić/
---

Godine 1989. bili ste jedan od osnivača ekologističke stranke Zelena akcija Split, na čijoj ste listi, uz potporu SDP-a, ušli 1990. u Hrvatski sabor. I tada ste baš vi, takav jedan “sumnjivi marksist”, u tom prvom saborskom sazivu bili najglasniji oponent HDZ-ovom nacionalističkom stroju. Je li vas iznenadila lakoća kojom su se vaši bivši partijski drugovi nakon 1990. pasivizirali ili čak prešli u nacionaliste?

- O tome sam svoje stavove, objavljene u raznim publikacijama, sve do pariškog “Liberation”, sakupio u knjižici “Sumorne godine” iz “Feralove” biblioteke koju je vodio Predrag Lucić. Koga zanimaju moje saborske aktivnosti i tadašnje moje ocjene SDP-a i ravnodušnosti SDP-a prema tim ocjenama, iako smo trebali biti savez crvenih i zelenih, neka uzme taj knjižuljak. Takvom savezu bi danas trebao težiti “Možemo!”, u posve novim uvjetima eko-katastrofičnog doba, što znanosti o Zemlji nazivaju Antropocen.

Zasluge kćeri Tamare

Kad već spominjete Možemo!, aktivistica te stranke je i vaša kćerka Tamara. Što mislite o tome?

- Ja sam s tim zadovoljan. Ali i još sretniji zbog onoga što je u svojoj nekadašnjoj funkciji čelnice splitske kulture učinila za Umjetničku galeriju, Galeriju Vidović, Kazalište lutaka, Gradsku knjižnicu Marko Marulić i Kinoteku.

Početkom 1989. u Nedjeljnoj Dalmaciji u tekstu “Novi masovni pokret” napadate srpski nacionalizam i upozoravate da on “bitno ugrožava stabilnost Jugoslavije”. Već u ožujku 1990. u Večernjem listu, u tekstu “Nacionalističko i konzervativno”, napadate i hrvatski nacionalizam, odnosno “ekstremno nacionalističke poruke” s Prvog općeg sabora HDZ-a. A ujesen 1990. u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju optužujete i tada već opozicijski SDP za višestruku ideološku izdaju: za “strah da se naglase interesi radništva”, “nespominjanje marksizma” i “bijeg od odlučnog osporavanja svih naših nacionalizama”. Ima li itko da ga tada niste napali?

- Tada je bilo kao da su na ovim prostorima sve političke snage poludjele – mnogo više i drukčije nego istovremene politike prema prirodi i društvu u Europi i diljem svijeta. A ni danas nije bitno drukčije. S tom novošću što političke bijede i razornosti balkanske vrste sada zahvaćaju, s nešto zakašnjenja, odnose Zapada i Rusije – pa je sadašnje opće političko i ekološko stanje svijeta čak gore nego 90-ih godina na području Jugoslavije.

Neka mi netko kaže ima li danas, u svijetu raspuklom između koncentracije bogatstva malobrojnih i koncentracije bijede prekobrojnih, bedastijih političkih figura od Putina i Bidena, od Medvedeva i Stoltenberga, Von der Leyen i Michela? Kako ne biti 90-ih i 2023. protiv svih svinjarija vladajućih i nadati se jedino djeci zelenih Grete Thunberg i nemoćnoj pameti naroda i utopijskih manjina?

---

image

Iskaznica na ime Nikole Viskovića kao studenta prava na specijali-zaciji u Strasbourgu

Privatni Album/
---

Početkom 90-ih bili ste prvi naš saborski zastupnik koji je javno ukazivao na zločine u Lori i Gospiću nad srpskim civilima. Jeste li imali kakvih problema na splitskim ulicama?

- Nisam. Čak i u Saboru su neki hadezeovci govorili da nisam iz ovoga svijeta, da sam pošten i da ću “doći do dobrog hrvatstva”.

Kasnije ste to razdoblje ranih 90-ih, obilježeno uvođenjem višestranačja i usponom HDZ-a, nazvali “pretpolitičkim ludovanjem”. A u kojem je stadiju danas hrvatsko društvo?

- Hrvatsko društvo i država nisu u bitno lošijem stanju od Europske unije i ostatka svijeta. Svugdje vlada idiotizam razorne proizvodnje, nebriga za prirodu i slabe, militarizam, kulturno zaglupljivanje, servilnost medija, nemoć kritike.

Da se vratimo Zelenima. Osamdesetih godina imali su imidž antimilitarista i boraca protiv vojnih razbacivanja sredstava, a danas su nešto sasvim drugo: tamo gdje su na vlasti, kao u Njemačkoj, postaju najžešći militaristi. Što im se dogodilo?

- Zahvatila ih je nekritičnost prema kapitalističkom, vojnom i birokratskom poretku. To se događalo ranije liberalima, socijaldemokratima i komunistima. Slamaju se.

Već dugo ukazujete na opasnost od klimatskih promjena. Imate li osjećaj da svjetski čelnici ozbiljno shvaćaju taj problem?

- Neki to počinju shvaćati, ali strukture moći kojima služe onemogućuju ih da ozbiljno rade na odlukama dvadesetak državnih skupova za spas života na Zemlji. Ne odlučuju više oni, nego nafta, prljava industrija, interesi plutokracije i transnacionalnih korporacija. To su prije 40 godina stali dešifrirati strukturalisti, Foucault, Chomsky i poznavatelji Imperija, ali mediji su im okrenuli leđa i prodali se svjetskim vladajućim mafijama.

---

image

Sa suprugom Nilijom na Markovu trgu u Veneciji sredinom šezdesetih godina

Privatni Album/
---

Vaša bibliografija ima neobično širok tematski raspon. Otkud toliko raznorodnih interesa u jednom čovjeku?

- Od radoznalosti i od straha zbog sudbine života i kulture koju ignoriraju svjetski dominantni interesi i javnost drogirana efemernostima dnevnih događanja. I od nebrige za “materijalnim standardom” koji sistem smatra nužnim za udoban život. Priznajem da nijednom svojom knjigom nisam zaradio značajnije honorare, niti mi je do njih stalo. Kao što mi nije stalo do mobitela, e-maila, facebooka i sličnih elektronskih divota, jer su mi dovoljne knjige i internet za željene informacije.

Prevodili ste Nerudu, Lautreamonta i Unamuna. Jeste li se i sami okušali u pisanju poezije?

- Vrlo rano sam shvatio da sam u tome loš i to napustio.

Javnosti je poznato da već godinama radite na obimnom rukopisu o erotici i seksualnosti, pod naslovom “Toposi erotike”. Što je s time? Rukopis je navodno dovršen?

- Prošle godine je završen rukopis od 1200 stranica povijesti i teorije erotizma od Grčke do 1970-ih godina unutar jednog romanesknog okvira. Baš onako kako sam nagovijestio 2003. u razgovoru s Miljenkom Jergovićem za “Globus”. Izdavač je ocijenio da je to preobimno, za pune dvije debele knjige, i bio je u pravu. Stoga sam tekst skratio na 650 stranica i tako stoji danas – ja ne brinem više oko objavljivanja, još dorađujem i dopunjavam rukopis, koji će jednog dana biti objavljen jer je ravan ili bolji od “Životinje” i “Stabla”.

Citati erotske mudrosti

Zašto ste baš erotiku izabrali za temu svog “magnum opusa”?

- To mi se naprosto nametalo, jer su seksualnost, ljubav i erotika kao njihova estetizacija oblici života i kulture o kojima smo ovdje apsolutno neobaviješteni. S izuzetkom knjige Igora Mandića “Prijapov problem”, inspirativno dobre ali povijesno i bibliografski siromašne, te s izuzetkom književnih priloga Milka Valenta. U njoj predstavljam stotine autora i djela, s preko hiljadu citata erotske mudrosti od Kine, Japana, Grčke, renesanse do danas.

Zašto svake godine dolazite na splitski Gay Pride?

- Da ljudima pomognem koliko mogu, kao i tekstovima “Ganimed u Splitu” u nestalom tjedniku “Zarez” i “Muželjubi i lesbos” u zborniku za moj 80. rođendan. Istospolni odnosi su i predmet projekta “Toposi erotike”, zajedno s više desetaka drugih erotoposa.

Koliko među ljudima ima spolnih orijentacija?

- Alfred Kinsey, Heinrich Ulrichs, Magnus Hirschfeld i drugi dokazuju da ih ima znatno više nego što znaju i mnogi LGBT aktivisti. Možda je biseksualizam češći od čistog i varijantnog muškog homoseksualizma i ženskog lezbijstva. Transeksualnih varijanata ima podosta u umijeću erotizma. Općenito je teorijski i životno zanemarena orijentacija aseksualnosti, to jest stava “pusti me na miru”, koja se oduvijek tiho bori za svoja prava da naprosto ne bude uznemiravana seksom; možda su njoj pripadali Kant, Leopardi, Tesla i Ernst Jünger. Erotski libertini su pak otvoreni za sva spolna iskustva, pravi pluralisti poput najtolerantnijih u politici, vjeri, prehrani i ukusima uopće.

O čemu razgovarate sa svojim unucima?

- Mnogo više i raznovrsnije sam s njima razgovarao u njihovim ranim godinama, koje su bile pravo čudo pameti i radoznalosti, nego sada u njihovoj prvoj adolescenciji. Oni su sada zaokupljeni novim dobnim senzacijama, školskom preopterećenosti i mobitelima zaluđujućih opsesija.

Španjolski u šiframa

Osim skupljanja poštanskih maraka, imate li još kakav hobi?

- Imam desetak zbirki – neću reći kojih sve. Jedna su knjige, koje u posljednje vrijeme počinjem darivati prijateljima, poznanicima i raznim bibliotekama – prošle godine 800 većinom stranih djela. Pri tome je čudna pojava, osobena za sadašnji krah Gutenbergove civilizacije, da ljudi nerado primaju ponude takvog darivanja. Sve je manje onih koji čitaju, kupuju i drže knjige. Zamislite da se u antikvarijatu “Nostrimus” uzaludno nude četiri velika sveska naše dobre Likovne enciklopedije za samo 40 eura, a trebali bi vrijediti barem 200 eura i naći se u stanu svake obrazovane osobe!

U jednom intervjuu ste rekli da već desetljećima vodite dnevnik, ali ga pišete na španjolskom i to još u šiframa. Zašto tolika tajnovitost?

- Nije tajnovitost, već htjenje da ne zaboravim kastiljanski jezik i navika stvorena još u godinama studija da znakovnim kraticama brže zapisujem predavanja. Sada volim misliti da to nitko neće čitati, jer nikome neće biti zanimljivo. Ipak, znam za neke kulturne ustanove u Europi gdje se mogu položiti svakakvi dnevnički zapisi, ne isključujući dječji, pa zamišljam da bi se i kod nas moglo nešto takvo osnovati i tu onda smjestiti mojih nečitkih pedesetak svezaka. Možda je vrednije od njih samih mnoštvo dokumenata, izrezaka, pisama i fotografija u njima uloženo.

Ovih dana morate na splitski sud kao optuženik za nelegalno posjedovanje jedne puščane cijevi iz vaše zbirke (ratnog) folklora. Želite li nešto reći o tome?

- Upućujem na sud Miljenka Jergovića na internetu da je čitava ta policijska akcija bila idiotska.

Ima li života nakon smrti?

- Meni nema. Drugima ima, blago im raj, čistilište ili pakao. Meni su raj i pakao ovdje na Zemlji. Ja sa svojim nestankom imam drugarski odnos, neću dopustiti da me snađe u nevolji nedostojanstva i primit ću ga kad i kako sâm budem htio. 

---

Tito je bio svjetski lik

Je li komunizam mrtav?

- Rekao sam jednom u “Slobodnoj” da su svi veliki ideološki blokovi simultano živi i utjecajni u starijim i novijim društvima – kršćanstvo i druge religije, konzervativizam, liberalizam, socijalizam, komunizam. Oni se međusobno ne samo sukobljavaju, nego i često lukavo kombiniraju.

Vaš najstariji politički esej, “Pariška utopija 1968.”, bavi se studentskom antikapitalističkom pobunom u Francuskoj, a objavljen je te iste 1968. u splitskom časopisu “Vidik”. Danas, 55 godina kasnije, što je ostalo od te utopije? Prije tri godine ste u našem listu na slično pitanje odgovorili: “Mi idemo u distopiju, odnosno u mračnu budućnost, jer više nitko ne traži utopijske mogućnosti, a možda i one postaju nemoguće.” Mislite li još uvijek tako?

- Prenosim iz rukopisa “Toposi erotike” riječi njihovog protagonista Andree, koji je bio učesnik pariške pobune: “Proći će i ta groznica mladih protiv nejednakosti, laži i zločina, kao što prolaze sve žestine pobuna, ali proljeće 1968. sigurno će, ma koliko ga oštetili životni pragmatizam i cinizmi, obilježiti svijest budućih generacija. Ono će dugo hraniti političke, spolne, pedagoške, estetske i druge otpore kapitalizmu i birokratskom socijalizmu.”

Kakvo je danas vaše mišljenje o Titu?

- Usred vihora antifašističkog rata i pokušaja gradnje socijalizma u krajnje nerazvijenom društvu, on je bio značajan svjetski lik. Njegove negativne strane, iznutra i izvan njegova projekta, bile su srazmjerne njegovoj moći i ocijenit će ih suvremenici i učenjaci. Uspoređen s kasnijim južnoslavenskim političkim figurama zacijelo je dobitnik.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Privatni Album/ Privatni Album/ Privatni Album/ Feđa Klarić/
Privatni Album/

Sa suprugom Nilijom na Markovu trgu u Veneciji sredinom šezdesetih godina

Privatni Album/

Visković (u sredini) u Čileu, uz dva druga s kojima je uređivao zidne novine ‘Estrella roja’ Privatni Album

Privatni Album/

Iskaznica na ime Nikole Viskovića kao studenta prava na specijali-zaciji u Strasbourgu

Feđa Klarić/

Šetnja po Marjanu profesoru Viskoviću je dnevna rutina Feđa Klarić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/proputovao-sam-s-hajdukom-cijelu-europu-ali-sam-ga-samo-jednom-gledao-1273956 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c53234f79e989e7f11dbae5e5eb525ed3a0cf186 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Proputovao+sam+s+Hajdukom+cijelu+Europu%2C+ali+sam+ga+samo+jednom+gledao%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fproputovao-sam-s-hajdukom-cijelu-europu-ali-sam-ga-samo-jednom-gledao-1273956 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fproputovao-sam-s-hajdukom-cijelu-europu-ali-sam-ga-samo-jednom-gledao-1273956 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Nikola Visković [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitNikola Visković

‘Proputovao sam s Hajdukom cijelu Europu, ali sam ga samo jednom gledao‘

Piše Damir Pilić
19. ožujka 2023. - 08:42

Kad se nedavno pojavila opasnost da Split ostane i bez posljednjeg antikvarijata (“Nostrimus” u Križevoj ulici), našu redakciju stao je nazivati jedan 85-godišnji Splićanin, žustro zahtijevajući da se “poduzme nešto” za spas tog kulturnog objekta. Nekome može biti čudno da se čovjek te dobi angažira u takvoj borbi, ali njegovo ime rješava zagonetku: on je profesor Nikola Visković.

Professor emeritus Splitskog sveučilišta – koji je u 47 godina rada na Pravnom fakultetu obrazovao oko 15.000 studenata – dr. Visković je jedan od zadnjih erudita renesansnog tipa na ovim prostorima. To kaže i njegova bibliografija: uz desetak pravnih knjiga i stotine stručnih članaka, tu su i zbirke političkih eseja i prijevodi romanskih pjesnika, a obimnim studijama “Životinja i čovjek” i...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 00:07