stdClass Object ( [id] => 1268489 [title] => Pronašli smo novi dom za stranke ‘prognane‘ iz centra grada: HDZ u baraku, komuniste u ilegalu, a evo di s ostalima... [alias] => pronasli-smo-novi-dom-za-stranke-prognane-iz-centra-grada-hdz-u-baraku-komuniste-u-ilegalu-a-evo-di-s-ostalima [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pred Sinjskom 2 sve sama mjesta za invalide.

A gore, na balkonu, vijori se nebeskoplava zastava. S grbom od pletera. Tko je nije prepoznao, mora da je obnevidio.

Vjekovima, znaju to dobro stari Splićani, na toj adresi u samom središtu grada stoluje lokalni ogranak Hrvatske demokratske zajednice. Mnogi znameniti sinovi naše male nacije tu su politički zanat izučavali, mnogi veliki umovi tu su se parkirali. Petar Škorić, Vice Mihanović, Ante Bačić, da spomenemo samo neke, ne bi danas bili ono što jesu da nije bilo Sinjske 2.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

A kako sada stvari stoje, više je neće biti. Nova gradska vlast, ona što je praktički na silu zauzela Banovinu pa je ne pušta ni kad je opkole, naumila je deložirati HDZ s te adrese. I to odmah. Rekoše da će tako postupiti sa svim političkim strankama kojima je istekao ugovor o zakupu. Prema kojemu su prostore vrjednije od zlata plaćali po povoljnijoj tarifi, kao da su od posebnih potreba.

HDZ je tako dva poslovna prostora u Sinjskoj, ukupne površine 330 četvornih metara, mjesečno plaćao 8270 kuna. Tek nešto više od tisuću eura. Za taj novac, a riječ je o 3,3 eura po kvadratu, ni u Sratoku ih ne bi primili. Neka oprosti Sratok.

Mogu oni ostati, samo po pravoj cijeni

U gradskim poslovnim prostorima trenutačno je 11 političkih stranaka, od kojih se njih sedam može već početi pakirati jer im je istekao ugovor o zakupu. Maja Đerek, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu, na čelu je ove operacije.

Kaže da je došlo vrijeme da se gradskim prostorima počne upravljati “racionalno i za javnu dobit”. I da se političke stranke brišu s adresa na kojima su plaćale zakupninu i do 20 puta manju od tržišne.

---

image

Maja Đerek

Duje Klarić/Cropix
---

Na uzorku od samo četiri poslovna prostora u kojima se nalaze stranke, Đerek je izračunala kako je Grad Split u posljednjih deset godina izgubio deset milijuna kuna. Najmanje. Jer je uzela minimalnu propisanu cijenu za zakup. I prema nikome, veli, neće imati milosti. Pa ni prema onima koji su stvorili ovu državu.

Jedan dio vraćenih prostora javnim će natječajem, najavljuje Đerek, biti dan u zakup za djelatnosti koje su bitne za revitalizaciju stare gradske jezgre, dok će drugi dio, također preko javnih natječaja, otići u komercijalni zakup. Tako da stranke, ako žele, mogu i ostati tamo gdje su sada. Samo po tržišnoj cijeni.

HDZ bi tako prostorije u Sinjskoj mogao zadržati za otprilike 5000 eura mjesečno. Ne bi to oni ni osjetili. Koji doktorat manje i eto im. Ionako je Ekonomski fakultet u Osijeku ugasio njihov odjel za doktorske studije.

U suprotnom, neka traže alternativu. Ako im je daleko Sratok, možda na Smrdečcu nađu kakvu slobodnu baraku. Da se vrate korijenima. U doba kad su poslovne prostore u centru grada mogli samo sanjati.

Alternativni prostor mora početi tražiti i Hrvatska demokršćanska stranka. Trenutačno su na adresi Gundulićeva 21. Na Lovretu, u borićima, nije im loše.

Mjesečno plaćaju 198 eura za 59,43 kvadrata. Isto kao i HDZ, 3,3 eura po kvadratu, a čime su to oni zadužili državu? I tko su uopće oni?! Zaguglali smo. A da, to su bivši Zekanovićevi. Pa što ne kažete. Goran Dodig i ekipa. Mini HDZ-ovci. Ispričavamo se na maloprijašnjoj opasci o državi i zaduženjima.

Nego, gdje ćemo s HDS-ovcima? Koliko ih uopće u Splitu ima? Jedva nekoliko, kažete. Onda najbolje kod Dodiga na Firule. Na Psihijatriju.

Komunisti kao seljaci

To je bilo lako. Ali što ćemo s Hrvatskom seljačkom strankom? Sad su na Trgu Republike 2, a mi nismo imali pojma da Split uopće ima Trg Republike, a kamoli da ima ogranak Hrvatske seljačke stranke. Opet guglamo. Vidi, vidi, još jedan HDZ-ov satelit. Skućen u 177 kvadrata za mjesečni iznos od 224 eura. Popust za seljake, 1,2 eura po kvadratu. Na Prokurativama.

Baza nam je što im je u Dicmu predsjednik Stjepan Dadić. Shvaćate? Stjepan Dadić/Radić. I što su taj ogranak osnovali baš 10. travnja. Da se mogu počastiti za svaki rođendan. I da imaju gdje doći kad u Splitu više ne budu imali gdje živjeti. Pa s predsjednikom Sinišom Vucom zapjevati: Dragi Bože, zašto tako, sve nam ide naopako, svi vlakovi nama bježe, pa zar može biti teže. Mila majko, što nas rodi, kako nam je, daj pogodi. Zar ne vidiš na šta sličimo, nemamo više čime da se dičimo.

---

image

Teško da će više biti obraćanja biračima iz ekskluzivnih prostora poput ovog Vucinog u Marmontovoj

Ante Čizmić/Cropix
---

Evo nam i Socijalističke radničke partije. I oni lete van. Iz Ulice kralja Zvonimira 35. Tamo Ranko Adorić praktički sam djeluje. U stanu od 42,48 kvadrata i po mjesečnoj cijeni od 53,8 eura. Komunisti kao seljaci, 1,2 eura po kvadratu. A sad im nema druge nego u ilegalu. Najbolje u šumu.

Akcija socijaldemokrata Hrvatske već je malo ozbiljnija partija. S nekoliko pravih igrača. Dobili su prostor i ugasili se. A prostor im je ostao. Pisali smo već o tome. Ono kad je Mate Buljubašić zvao okolo da se ne piše. Jer je osnovao nešto što se zove Dalmatinska akcija socijaldemokrata pa počeo skupljati simpatije.

A to uopće nije stranka, nego je udruga građana koja se samo pravi da je stranka. Ali se zato nimalo ne pravi da koristi poslovni prostor na adresi Šetalište Bačvice 10. I da taj prostor površine 20,54 četvorna metra plaća 68,4 eura mjesečno. Odnosno 3,3 eura po kvadratu. U rangu HDZ-a. A to je pljačkanje dobrog i poštenog Mate Buljubašića. Koji će sad, bidan, taj svoj baštard morati preseliti u Koteksov neboder. U prostorije koje koristi po Duhu Svetom. U kojeg ne vjeruje.

Hrvatska socijalno-liberalna stranka vraća nas na Trg Republike 4. Za njih su čuli barem nešto stariji čitatelji. I gradonačelnike su svojedobno bili davali. Redom sposobne ljude. I mudre, pune ideja. Jedna im je, recimo, bila da se Split kandidira za Olimpijske igre. I to najozbiljnije.

Šetamo mi, a kad tamo Olimpijada

Evo, našli smo. Vijest je ekskluzivno objavio Večernji list, a HSLS-ov gradonačelnik Ivan Škarić pojasnio je:

– Možemo o svemu, ali nemojmo o imenima ljudi koji su “unutra”. Jednostavno, još nije sazrelo vrijeme za javno predstavljanje osoba koje su u Inicijativnom odboru. No, ne plašite se, na vrijeme ćemo s tim izići u javnost. Ovo što je Večernjak napisao i nas je zateklo, malo ste nas preduhitrili u planovima. Struktura inicijatora ideje o Olimpijskim igrama 2016. godine u Splitu i Dalmaciji raznolika je. Sve su to ugledni splitski građani, među kojima su najvećim dijelom privrednici, a potom intelektualci i političari.

Novinar ga potom pita kako mu je ta ideja pala na pamet, a on će:

– Za svojih predvečernjih šetnji ćakulamo o svemu, jedno je od pitanja kako Dalmaciji dati pečat centra Mediterana. Netko se prisjetio Mediteranskih igara ‘79., to je organizacijski dosta slično Olimpijadi, samo što je OI natjecanje puno većih razmjera.

Pa nastavlja:

– Budući da dolazi vrijeme godišnjih odmora, najrealnije je da će vladajućim strukturama ideja biti predstavljena u rujnu. A do tada nećemo mirovati, pripremit ćemo dosta toga kako bi Sabor, Vlada i Hrvatski olimpijski odbor bili obaviješteni o svim pojedinostima.

U svakom slučaju, vremena imamo dovoljno, do 2016. godine imat ćemo ceste, hotele, uvjete. No ne možemo parirati zemljama koje u par godina mogu riješiti sve organizacijske probleme. Stoga smo svjesni da već sada, ako želimo OI, moramo početi raditi. I to žestoko. Vjerujte, ideja o Olimpijskim igrama 2016. godine u Dalmaciji sasvim je realna i čvrsta.

A novinar zaključuje:

”Iako je cijeli razgovor odradio u ‘celofanu’, Škarić je ostavio dojam čovjeka koji zna što priča. Konačno, čovjek je previše ozbiljan da bi dozvolio da se netko s njim i s njegovim ljudima samo poigra.”

Bilo je to 2003. godine. A 20 godina kasnije od HSLS-a u Splitu ostala je samo arhiva puna ovakvih budalaština. I poslovni prostor u centru grada površine 142,85 kvadrata s mjesečnom ratom zakupa od 595,2 eura. A to je 4,1 euro po kvadratu, najskuplje od svih, da ih sasvim iscrpi.

---

image

Iseljavaju se i stranke koje su bile u prostorima na ProkurativamaVojko Bašić/CROPIX

Vojko Bašić/Cropix
---

Gdje, dakle, sutra s njima?

Najbolje na Lovrinac. Neka otpočinu.

Ne dirajte mi Partiju!

I za kraj sedmorke koju namjerava pomesti Maja Đerek, nimalo slučajno ostavili smo SDP. I oni su na adresi Šetalište Bačvice 10, gdje i nakon isteka ugovora o zakupu, dakle bespravno, koriste podrum površine 80 metara četvornih. Mjesečno ga plaćaju 63 eura, odnosno 0,78 centi po kvadratu, jer ipak je to podrum. Moguće i vlažan.

Srećom, na istoj adresi imaju i drugi prostor, za koji im nije istekao ugovor i koji se prostire na 265 kvadrata, za koje mjesečno izdvajaju 884 eura, odnosno uobičajena 3,3 eura po četvornome metru.

Rekosmo da ih nismo slučajno stavili na začelje. No, prije nego kažemo gdje bismo s njima, moramo napomenuti kako u Splitu gradske poslovne prostore koriste još četiri političke stranke. I to legalno, jer im ugovori o zakupu vrijede. A kad isteknu, i njima slijedi metla.

Među njima se nalazi i Hrvatska narodna stranka, kojoj se, pretpostavljamo, neće biti problem preseliti sa Spinuta, gdje 126 kvadrata imaju za 159 eura mjesečno, iliti 1,2 eura po kvadratu. Pronaći će oni već nešto, ima na Pazdigradu i Žnjanu dovoljno nekretnina, a mogao bi im ruke dati i njihov bivši šef Radimir Čačić. Za početak, evo ideje, može ih skloniti u zgradu HEP-a, tamo ih ionako svi znaju.

Tu je i Hrvatska stranka prava, koja u Dubrovačkoj ulici koristi 75 metara četvornih za 95 eura (za sirotinju klasičnih 1,2 eura po kvadratu) i eno se već pakiraju. Ne bune se, sele se ondje gdje njihovo postojanje još jedino i ima smisla, u povijest. U koju nikad neće doći nešto što se zove Popravi grad – Nova generacija i što se vodi kao korisnik gradskog prostora također u Dubrovačkoj ulici (24 eura mjesečno za 19 kvadrata; 0,7 eura po kvadratu).

Kako smo ono rekli? Popravi grad – Nova generacija? PGNG? Nikad čuli. Što je uopće to? Polupani lončići? Greška na tastaturi? I zašto to ima gradski prostor? Google kaže da je to Ante Zoričić. Aha. Taman za 19 kvadrata. Kao malo bolji toalet. Njemu se stvarno neće biti problem preseliti.

A možda ga primi i Željko Kerum. U Jokera, odakle će – a gdje bi trgovac drugdje – njegova Hrvatska građanska stranka stići s Rive, gdje 170 četvornih metara mjesečno plaća nestvarnih 989 eura, iliti 5,8 eura po kvadratu. Kad nemaš koga, oderi Keruma. Baš jadno.

I još SDP. Društvo mrtvih drugova s Bačvica. Njima je najteže jer ih nitko neće. Čuju se na tufinu. I baš zato bismo ih ostavili tamo gdje jesu.

Majo, ako u tvom ledenom srcu postoji još i najmanja iskra topline, ne diraj ih, pliz. Oni, budi sigurna, nikome neće smetati. Niti će itko znati da su tu.

---

image

SDP mora vratiti gradu prostor od 80 kvadrata na BačvicamaPaun Paunović/CROPIX

Paun Paunović/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => puljkova metla [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => puljkova metla 2 0 10392 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-25 19:19:25 [created_by] => 3226 [created_by_alias] => Vinko Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-27 19:56:12 [modified_by] => 3226 [publish_up] => 2023-02-27 14:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1107 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pronašli smo novi dom za stranke 'prognane' iz centra grada: HDZ u baraku, komuniste u ilegalu, a evo di s ostalima... [metakey] => Split, političke stranke, Banovina, maja đerek, gradski prostor [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/25\/17563988.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/25\/18018344.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/25\/23670487.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/25\/23870999.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/25\/17629340.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/25\/15517976.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/25\/23408027.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Damjan Tadi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Te\u0161ko da \u0107e vi\u0161e biti obra\u0107anja bira\u010dima iz ekskluzivnih prostora poput ovog Vucinog u Marmontovoj<\/p>","","

Maja \u0110erek<\/p>","

Tomislav \u0160uta i dru\u0161tvo morat \u0107e na\u0107i novi smje\u0161tajBo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/CROPIX<\/p>","

Iseljavaju se i stranke koje su bile u prostorima na ProkurativamaVojko Ba\u0161i\u0107\/CROPIX<\/p>","

SDP mora vratiti gradu prostor od 80 kvadrata na Ba\u010dvicamaPaun Paunovi\u0107\/CROPIX<\/p>","

I mala sljedba Zekanovi\u0107a i Dodiga morat \u0107e tra\u017eiti novi dom Damjan Tadi\u0107\/CROPIX<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1199","hd_17563988_1920.jpg":"1920x1080","k_17563988_1280.jpg":"1280x1280","k_17563988_1024.jpg":"1024x1024","k_17563988_640.jpg":"640x640","k_17563988_480.jpg":"480x480","k_17563988_340.jpg":"340x340","k_17563988_220.jpg":"220x220","o_17563988_1280.jpg":"1280x799","o_17563988_1024.jpg":"1024x639","o_17563988_640.jpg":"640x399","o_17563988_480.jpg":"480x299","o_17563988_340.jpg":"340x212","o_17563988_220.jpg":"220x137","h_17563988_1280.jpg":"1280x854","h_17563988_1024.jpg":"1024x683","h_17563988_640.jpg":"640x427","h_17563988_480.jpg":"480x320","h_17563988_340.jpg":"340x227","h_17563988_220.jpg":"220x147","pp_17563988_1280.jpg":"1280x1628","pp_17563988_1024.jpg":"1024x1303","pp_17563988_640.jpg":"640x814","pp_17563988_480.jpg":"480x611","pp_17563988_340.jpg":"340x432","pp_17563988_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_18018344_1920.jpg":"1920x1080","k_18018344_1280.jpg":"1280x1280","k_18018344_1024.jpg":"1024x1024","k_18018344_640.jpg":"640x640","k_18018344_480.jpg":"480x480","k_18018344_340.jpg":"340x340","k_18018344_220.jpg":"220x220","o_18018344_1280.jpg":"1280x854","o_18018344_1024.jpg":"1024x683","o_18018344_640.jpg":"640x427","o_18018344_480.jpg":"480x320","o_18018344_340.jpg":"340x227","o_18018344_220.jpg":"220x146","h_18018344_1280.jpg":"1280x854","h_18018344_1024.jpg":"1024x683","h_18018344_640.jpg":"640x427","h_18018344_480.jpg":"480x320","h_18018344_340.jpg":"340x227","h_18018344_220.jpg":"220x147","pp_18018344_1280.jpg":"1280x1628","pp_18018344_1024.jpg":"1024x1303","pp_18018344_640.jpg":"640x814","pp_18018344_480.jpg":"480x611","pp_18018344_340.jpg":"340x432","pp_18018344_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_23670487_1920.jpg":"1920x1080","k_23670487_1280.jpg":"1280x1280","k_23670487_1024.jpg":"1024x1024","k_23670487_640.jpg":"640x640","k_23670487_480.jpg":"480x480","k_23670487_340.jpg":"340x340","k_23670487_220.jpg":"220x220","o_23670487_1280.jpg":"1280x852","o_23670487_1024.jpg":"1024x682","o_23670487_640.jpg":"640x426","o_23670487_480.jpg":"480x319","o_23670487_340.jpg":"340x226","o_23670487_220.jpg":"220x146","h_23670487_1280.jpg":"1280x854","h_23670487_1024.jpg":"1024x683","h_23670487_640.jpg":"640x427","h_23670487_480.jpg":"480x320","h_23670487_340.jpg":"340x227","h_23670487_220.jpg":"220x147","pp_23670487_1280.jpg":"1280x1628","pp_23670487_1024.jpg":"1024x1303","pp_23670487_640.jpg":"640x814","pp_23670487_480.jpg":"480x611","pp_23670487_340.jpg":"340x432","pp_23670487_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1166","hd_23870999_1920.jpg":"1920x1080","k_23870999_1280.jpg":"1280x1280","k_23870999_1024.jpg":"1024x1024","k_23870999_640.jpg":"640x640","k_23870999_480.jpg":"480x480","k_23870999_340.jpg":"340x340","k_23870999_220.jpg":"220x220","o_23870999_1280.jpg":"1280x777","o_23870999_1024.jpg":"1024x621","o_23870999_640.jpg":"640x388","o_23870999_480.jpg":"480x291","o_23870999_340.jpg":"340x206","o_23870999_220.jpg":"220x133","h_23870999_1280.jpg":"1280x854","h_23870999_1024.jpg":"1024x683","h_23870999_640.jpg":"640x427","h_23870999_480.jpg":"480x320","h_23870999_340.jpg":"340x227","h_23870999_220.jpg":"220x147","pp_23870999_1280.jpg":"1280x1628","pp_23870999_1024.jpg":"1024x1303","pp_23870999_640.jpg":"640x814","pp_23870999_480.jpg":"480x611","pp_23870999_340.jpg":"340x432","pp_23870999_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_17629340_1920.jpg":"1920x1080","k_17629340_1280.jpg":"1280x1280","k_17629340_1024.jpg":"1024x1024","k_17629340_640.jpg":"640x640","k_17629340_480.jpg":"480x480","k_17629340_340.jpg":"340x340","k_17629340_220.jpg":"220x220","o_17629340_1280.jpg":"1280x853","o_17629340_1024.jpg":"1024x682","o_17629340_640.jpg":"640x426","o_17629340_480.jpg":"480x320","o_17629340_340.jpg":"340x226","o_17629340_220.jpg":"220x146","h_17629340_1280.jpg":"1280x854","h_17629340_1024.jpg":"1024x683","h_17629340_640.jpg":"640x427","h_17629340_480.jpg":"480x320","h_17629340_340.jpg":"340x227","h_17629340_220.jpg":"220x147","pp_17629340_1280.jpg":"1280x1628","pp_17629340_1024.jpg":"1024x1303","pp_17629340_640.jpg":"640x814","pp_17629340_480.jpg":"480x611","pp_17629340_340.jpg":"340x432","pp_17629340_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1244","hd_15517976_1920.jpg":"1920x1080","k_15517976_1280.jpg":"1280x1280","k_15517976_1024.jpg":"1024x1024","k_15517976_640.jpg":"640x640","k_15517976_480.jpg":"480x480","k_15517976_340.jpg":"340x340","k_15517976_220.jpg":"220x220","o_15517976_1280.jpg":"1280x829","o_15517976_1024.jpg":"1024x663","o_15517976_640.jpg":"640x414","o_15517976_480.jpg":"480x311","o_15517976_340.jpg":"340x220","o_15517976_220.jpg":"220x142","h_15517976_1280.jpg":"1280x854","h_15517976_1024.jpg":"1024x683","h_15517976_640.jpg":"640x427","h_15517976_480.jpg":"480x320","h_15517976_340.jpg":"340x227","h_15517976_220.jpg":"220x147","pp_15517976_1280.jpg":"1280x1628","pp_15517976_1024.jpg":"1024x1303","pp_15517976_640.jpg":"640x814","pp_15517976_480.jpg":"480x611","pp_15517976_340.jpg":"340x432","pp_15517976_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1336","hd_23408027_1920.jpg":"1920x1080","k_23408027_1280.jpg":"1280x1280","k_23408027_1024.jpg":"1024x1024","k_23408027_640.jpg":"640x640","k_23408027_480.jpg":"480x480","k_23408027_340.jpg":"340x340","k_23408027_220.jpg":"220x220","o_23408027_1280.jpg":"1280x890","o_23408027_1024.jpg":"1024x712","o_23408027_640.jpg":"640x445","o_23408027_480.jpg":"480x334","o_23408027_340.jpg":"340x236","o_23408027_220.jpg":"220x153","h_23408027_1280.jpg":"1280x854","h_23408027_1024.jpg":"1024x683","h_23408027_640.jpg":"640x427","h_23408027_480.jpg":"480x320","h_23408027_340.jpg":"340x227","h_23408027_220.jpg":"220x147","pp_23408027_1280.jpg":"1280x1628","pp_23408027_1024.jpg":"1024x1303","pp_23408027_640.jpg":"640x814","pp_23408027_480.jpg":"480x611","pp_23408027_340.jpg":"340x432","pp_23408027_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7850564 Threads: 1 Questions: 1643105466 Slow queries: 4885403 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111573991 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/pronasli-smo-novi-dom-za-stranke-prognane-iz-centra-grada-hdz-u-baraku-komuniste-u-ilegalu-a-evo-di-s-ostalima-1268489 [printLink] => /split/pronasli-smo-novi-dom-za-stranke-prognane-iz-centra-grada-hdz-u-baraku-komuniste-u-ilegalu-a-evo-di-s-ostalima-1268489?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 259809 [name] => Političke stranke [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => politicke-stranke [link] => /tag/politicke-stranke ) [2] => stdClass Object ( [id] => 233449 [name] => banovina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => banovina [link] => /tag/banovina ) [3] => stdClass Object ( [id] => 664495 [name] => maja đerek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-25 13:53:33 [main_article_id] => 0 [alias] => maja-derek [link] => /tag/maja-derek ) [4] => stdClass Object ( [id] => 383529 [name] => gradski prostor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradski-prostor [link] => /tag/gradski-prostor ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => puljkova metla [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pronašli smo novi dom za stranke ‘prognane‘ iz centra grada: HDZ u baraku, komuniste u ilegalu, a evo di s ostalima... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3226 [name] => Vinko Vuković [username] => vinko-vukovi [email] => vinko-vukovi@sd.hr [password] => $2y$10$YO25wAxyFtorM2joNX.2NOXZftdmUYZoNQomCJcy/gPHsWRdTtcde [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/vinko-vukovic-3226 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1744 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c5809996ece13595660a096152f26ee?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/25/17563988.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

Teško da će više biti obraćanja biračima iz ekskluzivnih prostora poput ovog Vucinog u Marmontovoj

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/25/17563988.jpg [title] =>

Teško da će više biti obraćanja biračima iz ekskluzivnih prostora poput ovog Vucinog u Marmontovoj

Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/25/18018344.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/25/23670487.jpg [title] =>

Maja Đerek

Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/25/23870999.jpg [title] =>

Tomislav Šuta i društvo morat će naći novi smještajBožidar Vukičević/CROPIX

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/25/17629340.jpg [title] =>

Iseljavaju se i stranke koje su bile u prostorima na ProkurativamaVojko Bašić/CROPIX

Vojko Bašić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/25/15517976.jpg [title] =>

SDP mora vratiti gradu prostor od 80 kvadrata na BačvicamaPaun Paunović/CROPIX

Paun Paunović/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/25/23408027.jpg [title] =>

I mala sljedba Zekanovića i Dodiga morat će tražiti novi dom Damjan Tadić/CROPIX

Damjan Tadić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pred Sinjskom 2 sve sama mjesta za invalide.

A gore, na balkonu, vijori se nebeskoplava zastava. S grbom od pletera. Tko je nije prepoznao, mora da je obnevidio.

Vjekovima, znaju to dobro stari Splićani, na toj adresi u samom središtu grada stoluje lokalni ogranak Hrvatske demokratske zajednice. Mnogi znameniti sinovi naše male nacije tu su politički zanat izučavali, mnogi veliki umovi tu su se parkirali. Petar Škorić, Vice Mihanović, Ante Bačić, da spomenemo samo neke, ne bi danas bili ono što jesu da nije bilo Sinjske 2.

---

image
Joško Šupić/Cropix
---

A kako sada stvari stoje, više je neće biti. Nova gradska vlast, ona što je praktički na silu zauzela Banovinu pa je ne pušta ni kad je opkole, naumila je deložirati HDZ s te adrese. I to odmah. Rekoše da će tako postupiti sa svim političkim strankama kojima je istekao ugovor o zakupu. Prema kojemu su prostore vrjednije od zlata plaćali po povoljnijoj tarifi, kao da su od posebnih potreba.

HDZ je tako dva poslovna prostora u Sinjskoj, ukupne površine 330 četvornih metara, mjesečno plaćao 8270 kuna. Tek nešto više od tisuću eura. Za taj novac, a riječ je o 3,3 eura po kvadratu, ni u Sratoku ih ne bi primili. Neka oprosti Sratok.

Mogu oni ostati, samo po pravoj cijeni

U gradskim poslovnim prostorima trenutačno je 11 političkih stranaka, od kojih se njih sedam može već početi pakirati jer im je istekao ugovor o zakupu. Maja Đerek, pročelnica Upravnog odjela za gradsku imovinu, na čelu je ove operacije.

Kaže da je došlo vrijeme da se gradskim prostorima počne upravljati “racionalno i za javnu dobit”. I da se političke stranke brišu s adresa na kojima su plaćale zakupninu i do 20 puta manju od tržišne.

---

image

Maja Đerek

Duje Klarić/Cropix
---

Na uzorku od samo četiri poslovna prostora u kojima se nalaze stranke, Đerek je izračunala kako je Grad Split u posljednjih deset godina izgubio deset milijuna kuna. Najmanje. Jer je uzela minimalnu propisanu cijenu za zakup. I prema nikome, veli, neće imati milosti. Pa ni prema onima koji su stvorili ovu državu.

Jedan dio vraćenih prostora javnim će natječajem, najavljuje Đerek, biti dan u zakup za djelatnosti koje su bitne za revitalizaciju stare gradske jezgre, dok će drugi dio, također preko javnih natječaja, otići u komercijalni zakup. Tako da stranke, ako žele, mogu i ostati tamo gdje su sada. Samo po tržišnoj cijeni.

HDZ bi tako prostorije u Sinjskoj mogao zadržati za otprilike 5000 eura mjesečno. Ne bi to oni ni osjetili. Koji doktorat manje i eto im. Ionako je Ekonomski fakultet u Osijeku ugasio njihov odjel za doktorske studije.

U suprotnom, neka traže alternativu. Ako im je daleko Sratok, možda na Smrdečcu nađu kakvu slobodnu baraku. Da se vrate korijenima. U doba kad su poslovne prostore u centru grada mogli samo sanjati.

Alternativni prostor mora početi tražiti i Hrvatska demokršćanska stranka. Trenutačno su na adresi Gundulićeva 21. Na Lovretu, u borićima, nije im loše.

Mjesečno plaćaju 198 eura za 59,43 kvadrata. Isto kao i HDZ, 3,3 eura po kvadratu, a čime su to oni zadužili državu? I tko su uopće oni?! Zaguglali smo. A da, to su bivši Zekanovićevi. Pa što ne kažete. Goran Dodig i ekipa. Mini HDZ-ovci. Ispričavamo se na maloprijašnjoj opasci o državi i zaduženjima.

Nego, gdje ćemo s HDS-ovcima? Koliko ih uopće u Splitu ima? Jedva nekoliko, kažete. Onda najbolje kod Dodiga na Firule. Na Psihijatriju.

Komunisti kao seljaci

To je bilo lako. Ali što ćemo s Hrvatskom seljačkom strankom? Sad su na Trgu Republike 2, a mi nismo imali pojma da Split uopće ima Trg Republike, a kamoli da ima ogranak Hrvatske seljačke stranke. Opet guglamo. Vidi, vidi, još jedan HDZ-ov satelit. Skućen u 177 kvadrata za mjesečni iznos od 224 eura. Popust za seljake, 1,2 eura po kvadratu. Na Prokurativama.

Baza nam je što im je u Dicmu predsjednik Stjepan Dadić. Shvaćate? Stjepan Dadić/Radić. I što su taj ogranak osnovali baš 10. travnja. Da se mogu počastiti za svaki rođendan. I da imaju gdje doći kad u Splitu više ne budu imali gdje živjeti. Pa s predsjednikom Sinišom Vucom zapjevati: Dragi Bože, zašto tako, sve nam ide naopako, svi vlakovi nama bježe, pa zar može biti teže. Mila majko, što nas rodi, kako nam je, daj pogodi. Zar ne vidiš na šta sličimo, nemamo više čime da se dičimo.

---

image

Teško da će više biti obraćanja biračima iz ekskluzivnih prostora poput ovog Vucinog u Marmontovoj

Ante Čizmić/Cropix
---

Evo nam i Socijalističke radničke partije. I oni lete van. Iz Ulice kralja Zvonimira 35. Tamo Ranko Adorić praktički sam djeluje. U stanu od 42,48 kvadrata i po mjesečnoj cijeni od 53,8 eura. Komunisti kao seljaci, 1,2 eura po kvadratu. A sad im nema druge nego u ilegalu. Najbolje u šumu.

Akcija socijaldemokrata Hrvatske već je malo ozbiljnija partija. S nekoliko pravih igrača. Dobili su prostor i ugasili se. A prostor im je ostao. Pisali smo već o tome. Ono kad je Mate Buljubašić zvao okolo da se ne piše. Jer je osnovao nešto što se zove Dalmatinska akcija socijaldemokrata pa počeo skupljati simpatije.

A to uopće nije stranka, nego je udruga građana koja se samo pravi da je stranka. Ali se zato nimalo ne pravi da koristi poslovni prostor na adresi Šetalište Bačvice 10. I da taj prostor površine 20,54 četvorna metra plaća 68,4 eura mjesečno. Odnosno 3,3 eura po kvadratu. U rangu HDZ-a. A to je pljačkanje dobrog i poštenog Mate Buljubašića. Koji će sad, bidan, taj svoj baštard morati preseliti u Koteksov neboder. U prostorije koje koristi po Duhu Svetom. U kojeg ne vjeruje.

Hrvatska socijalno-liberalna stranka vraća nas na Trg Republike 4. Za njih su čuli barem nešto stariji čitatelji. I gradonačelnike su svojedobno bili davali. Redom sposobne ljude. I mudre, pune ideja. Jedna im je, recimo, bila da se Split kandidira za Olimpijske igre. I to najozbiljnije.

Šetamo mi, a kad tamo Olimpijada

Evo, našli smo. Vijest je ekskluzivno objavio Večernji list, a HSLS-ov gradonačelnik Ivan Škarić pojasnio je:

– Možemo o svemu, ali nemojmo o imenima ljudi koji su “unutra”. Jednostavno, još nije sazrelo vrijeme za javno predstavljanje osoba koje su u Inicijativnom odboru. No, ne plašite se, na vrijeme ćemo s tim izići u javnost. Ovo što je Večernjak napisao i nas je zateklo, malo ste nas preduhitrili u planovima. Struktura inicijatora ideje o Olimpijskim igrama 2016. godine u Splitu i Dalmaciji raznolika je. Sve su to ugledni splitski građani, među kojima su najvećim dijelom privrednici, a potom intelektualci i političari.

Novinar ga potom pita kako mu je ta ideja pala na pamet, a on će:

– Za svojih predvečernjih šetnji ćakulamo o svemu, jedno je od pitanja kako Dalmaciji dati pečat centra Mediterana. Netko se prisjetio Mediteranskih igara ‘79., to je organizacijski dosta slično Olimpijadi, samo što je OI natjecanje puno većih razmjera.

Pa nastavlja:

– Budući da dolazi vrijeme godišnjih odmora, najrealnije je da će vladajućim strukturama ideja biti predstavljena u rujnu. A do tada nećemo mirovati, pripremit ćemo dosta toga kako bi Sabor, Vlada i Hrvatski olimpijski odbor bili obaviješteni o svim pojedinostima.

U svakom slučaju, vremena imamo dovoljno, do 2016. godine imat ćemo ceste, hotele, uvjete. No ne možemo parirati zemljama koje u par godina mogu riješiti sve organizacijske probleme. Stoga smo svjesni da već sada, ako želimo OI, moramo početi raditi. I to žestoko. Vjerujte, ideja o Olimpijskim igrama 2016. godine u Dalmaciji sasvim je realna i čvrsta.

A novinar zaključuje:

”Iako je cijeli razgovor odradio u ‘celofanu’, Škarić je ostavio dojam čovjeka koji zna što priča. Konačno, čovjek je previše ozbiljan da bi dozvolio da se netko s njim i s njegovim ljudima samo poigra.”

Bilo je to 2003. godine. A 20 godina kasnije od HSLS-a u Splitu ostala je samo arhiva puna ovakvih budalaština. I poslovni prostor u centru grada površine 142,85 kvadrata s mjesečnom ratom zakupa od 595,2 eura. A to je 4,1 euro po kvadratu, najskuplje od svih, da ih sasvim iscrpi.

---

image

Iseljavaju se i stranke koje su bile u prostorima na ProkurativamaVojko Bašić/CROPIX

Vojko Bašić/Cropix
---

Gdje, dakle, sutra s njima?

Najbolje na Lovrinac. Neka otpočinu.

Ne dirajte mi Partiju!

I za kraj sedmorke koju namjerava pomesti Maja Đerek, nimalo slučajno ostavili smo SDP. I oni su na adresi Šetalište Bačvice 10, gdje i nakon isteka ugovora o zakupu, dakle bespravno, koriste podrum površine 80 metara četvornih. Mjesečno ga plaćaju 63 eura, odnosno 0,78 centi po kvadratu, jer ipak je to podrum. Moguće i vlažan.

Srećom, na istoj adresi imaju i drugi prostor, za koji im nije istekao ugovor i koji se prostire na 265 kvadrata, za koje mjesečno izdvajaju 884 eura, odnosno uobičajena 3,3 eura po četvornome metru.

Rekosmo da ih nismo slučajno stavili na začelje. No, prije nego kažemo gdje bismo s njima, moramo napomenuti kako u Splitu gradske poslovne prostore koriste još četiri političke stranke. I to legalno, jer im ugovori o zakupu vrijede. A kad isteknu, i njima slijedi metla.

Među njima se nalazi i Hrvatska narodna stranka, kojoj se, pretpostavljamo, neće biti problem preseliti sa Spinuta, gdje 126 kvadrata imaju za 159 eura mjesečno, iliti 1,2 eura po kvadratu. Pronaći će oni već nešto, ima na Pazdigradu i Žnjanu dovoljno nekretnina, a mogao bi im ruke dati i njihov bivši šef Radimir Čačić. Za početak, evo ideje, može ih skloniti u zgradu HEP-a, tamo ih ionako svi znaju.

Tu je i Hrvatska stranka prava, koja u Dubrovačkoj ulici koristi 75 metara četvornih za 95 eura (za sirotinju klasičnih 1,2 eura po kvadratu) i eno se već pakiraju. Ne bune se, sele se ondje gdje njihovo postojanje još jedino i ima smisla, u povijest. U koju nikad neće doći nešto što se zove Popravi grad – Nova generacija i što se vodi kao korisnik gradskog prostora također u Dubrovačkoj ulici (24 eura mjesečno za 19 kvadrata; 0,7 eura po kvadratu).

Kako smo ono rekli? Popravi grad – Nova generacija? PGNG? Nikad čuli. Što je uopće to? Polupani lončići? Greška na tastaturi? I zašto to ima gradski prostor? Google kaže da je to Ante Zoričić. Aha. Taman za 19 kvadrata. Kao malo bolji toalet. Njemu se stvarno neće biti problem preseliti.

A možda ga primi i Željko Kerum. U Jokera, odakle će – a gdje bi trgovac drugdje – njegova Hrvatska građanska stranka stići s Rive, gdje 170 četvornih metara mjesečno plaća nestvarnih 989 eura, iliti 5,8 eura po kvadratu. Kad nemaš koga, oderi Keruma. Baš jadno.

I još SDP. Društvo mrtvih drugova s Bačvica. Njima je najteže jer ih nitko neće. Čuju se na tufinu. I baš zato bismo ih ostavili tamo gdje jesu.

Majo, ako u tvom ledenom srcu postoji još i najmanja iskra topline, ne diraj ih, pliz. Oni, budi sigurna, nikome neće smetati. Niti će itko znati da su tu.

---

image

SDP mora vratiti gradu prostor od 80 kvadrata na BačvicamaPaun Paunović/CROPIX

Paun Paunović/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Joško Šupić/Cropix Duje Klarić/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Vojko Bašić/Cropix Paun Paunović/Cropix Damjan Tadić/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Teško da će više biti obraćanja biračima iz ekskluzivnih prostora poput ovog Vucinog u Marmontovoj

Duje Klarić/Cropix

Maja Đerek

Božidar Vukičević/Cropix

Tomislav Šuta i društvo morat će naći novi smještajBožidar Vukičević/CROPIX

Vojko Bašić/Cropix

Iseljavaju se i stranke koje su bile u prostorima na ProkurativamaVojko Bašić/CROPIX

Paun Paunović/Cropix

SDP mora vratiti gradu prostor od 80 kvadrata na BačvicamaPaun Paunović/CROPIX

Damjan Tadić/Cropix

I mala sljedba Zekanovića i Dodiga morat će tražiti novi dom Damjan Tadić/CROPIX

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/pronasli-smo-novi-dom-za-stranke-prognane-iz-centra-grada-hdz-u-baraku-komuniste-u-ilegalu-a-evo-di-s-ostalima-1268489 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b7ea1d6a1d4586749a8b133c7afb41ade0de1bab [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prona%C5%A1li+smo+novi+dom+za+stranke+%E2%80%98prognane%E2%80%98+iz+centra+grada%3A+HDZ+u+baraku%2C+komuniste+u+ilegalu%2C+a+evo+di+s+ostalima...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpronasli-smo-novi-dom-za-stranke-prognane-iz-centra-grada-hdz-u-baraku-komuniste-u-ilegalu-a-evo-di-s-ostalima-1268489 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpronasli-smo-novi-dom-za-stranke-prognane-iz-centra-grada-hdz-u-baraku-komuniste-u-ilegalu-a-evo-di-s-ostalima-1268489 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => puljkova metla [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitpuljkova metla

Pronašli smo novi dom za stranke ‘prognane‘ iz centra grada: HDZ u baraku, komuniste u ilegalu, a evo di s ostalima...

Piše Vinko Vuković
27. veljače 2023. - 15:19
Teško da će više biti obraćanja biračima iz ekskluzivnih prostora poput ovog Vucinog u MarmontovojAnte Čizmić/Cropix

Pred Sinjskom 2 sve sama mjesta za invalide.

A gore, na balkonu, vijori se nebeskoplava zastava. S grbom od pletera. Tko je nije prepoznao, mora da je obnevidio.

Vjekovima, znaju to dobro stari Splićani, na toj adresi u samom središtu grada stoluje lokalni ogranak Hrvatske demokratske zajednice. Mnogi znameniti sinovi naše male nacije tu su politički zanat izučavali, mnogi veliki umovi tu su se parkirali. Petar Škorić, Vice Mihanović, Ante Bačić, da spomenemo samo neke, ne bi danas bili ono što jesu da nije bilo Sinjske 2.

A kako sada stvari stoje, više je neće biti. Nova gradska vlast, ona što je praktički na silu zauzela Banovinu pa je ne pušta ni kad je opkole, naumila je deložirati HDZ s te adrese. I to odmah. Rekoše da će tako postupiti sa svim ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 06:33