StoryEditorOCM
Splitpromijenili ploču

Preokret u Banovini: najvažnije natječaje provodit će po pravilima struke! Puljka posjetila čelnica Komore arhitekata

Piše Sandi Vidulić
29. veljače 2024. - 22:44

Iz Ureda Grada javili su kako su na sastanku održanom 28. veljače u Banovini gradonačelnik Ivica Puljak i predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac raspravili aktualnosti vezane uz praksu provođenja urbanističko arhitektonskih natječaja temeljem Pravilnika o natječajima s područja arhitekture i urbanizma - Hrvatske komore arhitekata.

- U sklopu diskusije razmotrene su i pojedinosti koje povezuju Pravilnik i Zakon o javnoj nabavi, kao i okolnosti koje nastupaju kada se natječaji objavljuju na internet platformi EU - Tenders electronic daily.

Potvrđena je obostrana zainteresiranost nastavka dosadašnje prakse provođenja urbanističko-arhitektonskih natječaja primjenom Zakona o javnoj nabavi i Pravilnika HKA, kao i uspostava intenzivnije suradnje s ciljem njegove prilagodbe suvremenim potrebama i zakonodavnom okviru - stoji u priopćenju.

- Rezultati te suradnje trebaju osigurati proceduralno najkvalitetniju podlogu za provedbu predstojećih urbanističko-arhitektonskih natječaja za gradske projekte Stari Hajdukov plac, Kopilicu, Poljud, Brodaricu, Duilovo i ostale - napominju iz Grada.

Podsjetimo, nakon prekida suradnje s Društvom arhitekata Split, Grad je po Zakonu o javnoj nabavi proveo natječaj za Hrvojevu ulicu, a na isti način provodi se i natječaj za sportsko-rekreacijski centar Istok na Brdima. Ovakva odluka Banovine izazvala je negodovanje kod struke.

Predsjednica Hrvatske komore arhitekata reagirala je na odluku Puljkove administracije da provodi natječaje isključivo po Zakonu o javnoj nabavi, ocijenivši je "proizvoljnom".

U dopisu Puljku navela je da se izbjegavanjem primjene Pravilnika o provedbi natječaja s područja urbanizma i arhitekture dovodi u pitanje i "provedba natječaja na način koji osigurava izbor najboljih i strukovno najprimjerenijih idejnih rješenja koja kreiraju visokokvalitetan urbani prostor".

Rajka Bunjevac je zatražila sastanak s Ivicom Puljakom koji je očito dao neke rezultate jer je Grad najavio da će uvažiti provođenje natječaja po Pravilniku o arhitektonskim i urbanističkim natječajima Hrvatske komore arhitekata.

Do prije par dana pročelnik za urbanizam Teo Vojković nije najavljivao da bi se ovakav obrat naglo mogao dogoditi. Pravdao je postupke Grada s "kompromitiranim natječajem", kako ga je nazvao za KBC na kojem je sudskim putem dobio spor arhitekt Ante Kuzmanić.

Upitali smo predsjednicu Bunjevac po čemu je bolje ako se provode natječaji po Pravilniku Komore.

- Zakon o javnoj nabavi samo omogućuje provedbu projektnih natječaja. Ali, ne propisuje nikakvu proceduru na koji način se provode ti natječaji. Takve stvari se ne reguliraju na razini zakona, nego na razini jednog nižeg općeg akta.

Pravilnik o natječajima je naš strukovni pravilnik za kojeg mi desetljećima pokušavamo da postane opći akt, da ga donese Ministarstvo kao pravilnik po kojem se provode natječaji. Tumačenje Ministarstva gospodarstva iz vremena kad je pravilnik pisan 2014. godine je bilo da je, u nedostatku općeg akta koji regulira provedbu, i strukovni pravilnik dovoljno dobar da propisuje tu temu. Jer je bolji ikakav pravilnik nego nikakav.

Kad smo pisali Pravilnik o natječajima s područja arhitekture i urbanizma pazili smo da je u suglasju sa Zakonom o javnoj nabavi. On samo propisuje procedure koje u tom procesu jamče najbolji rezultat natječaja.

Je li presuda u slučaju Visokog upravnog suda, u vezi slučaja natječaja za KBC koja je bila u korist arhitekta Ante Kuzmanića doprinijela pravnoj nesigurnosti natječaja, odnosno, ispalo je da netko tko je sudjelovao u izradi dokumentacije može sudjelovati i pobijediti na natječaju?

- U tom slučaju presuda se nije odnosila na provedbu natječaja, nego na izričaj izmijenjene odluke. Presuda se odnosila na naknadnu odluku koju je donio Ocjenjivački sud nakon što je dobio informaciju o sukobu interesa. Prvu odluku o dodijeli nagrada su donijeli temeljem kvalitetnih rješenja sa anonimnim ponuditeljima, kad nisu znali tko su autori.

Tek kasnije se spoznalo tko su autori natječajnih radova i došla je informacija da postoji potencijalni sukob interesa. Obzirom da je jedan natjecateljski tim sudjelovao u podlozi za izradu natječajnog elaborata, a strana firma koja je radila studiju, čiji su ovi bili suradnici, je navedena kao ona koja ne može sudjelovati jer je u sukobu interesa.

Po tome bi i autori koji su radili za tu firmu trebali biti u sukobu interesa. A sudska odluka je izričito presudila da Ocjenjivački sud nije smio donijeti ispravak odluke, nego su morali donijeti novu odluku. Sudska presuda nije govorila o meritumu stvari, nego o formi izričaja izmijenjene odluke.

Susreli ste se sa gradonačelnikom Ivicom Puljkom, kako je prošao susret?

Mi smo se usuglasili s tim da će Split ubuduće provoditi natječaje u skladu s našim Pravilnikom, pri čemu je sada u izmjeni sustav "Elektronskog oglasnika javne nabave" pa ćemo zbog tog sustava morati ažurirati naš Pravilnik radi budućih natječaja. Ali, to nema veze sa usklađenjem sa Zakonom, nego sa novim elektroničkim sustavom javne nabave.

Hoće li urbanistički i arhitektonski natječaji ići preko DAS-a ili će ih Grad sam provoditi?

- Grad isto može biti provoditelj natječaja što se nas tiče. Oni su obećali da će ići po Pravilniku. Mi ne inzistiramo tko će provoditi natječaje, samo inzistiramo da budu u skladu sa Pravilnikom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 16:48