stdClass Object ( [id] => 1189338 [title] => Ponovo pokrenut nikad moćniji CERN-ov akcelerator. Neki strahuju da bi mogao stvoriti crnu rupu koja će nas sve progutati, a Splićani koji rade na projektu kažu: ‘To nije isključeno, ali...‘ [alias] => ponovo-pokrenut-nikad-mocniji-cern-ov-akcelerator-neki-strahuju-da-bi-mogao-stvoriti-crnu-rupu-koja-ce-nas-sve-progutati-a-splicani-koji-rade-na-projektu-kazu-to-nije-iskljuceno-ali [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Duboko pod zemljom usred Alpa, maštajući o otkrićima koja bi radikalno promijenila naše razumijevanje svemira, znanstvenici jedva mogu obuzdati svoje uzbuđenje. "Ipak se kreće", zacakljenih očiju šapuću među sobom, poučeni sudbinama nekih svojih davnih kolega. Naime, ponovno je, nakon više od tri godine pauze radi održavanja, konsolidacije i nadogradnje, pokrenut CERN-ov Veliki hadronski sudarač (LHC), najveći i najsnažniji akcelerator čestica na svijetu.

Za one koji ne znaju, riječ je o 27-kilometarskom prstenu napravljenom od cijevi promjera od oko pet centimetara unutar koje kruže dva snopa protona u suprotnim smjerovima. Pošto se protoni, kojih u svakom snopu ima sto milijardi, kreću brzinom svjetlosti, u sekundi naprave 11.000 krugova unutar akceleratora, međusobno se sudarajući 40 milijuna puta u sekundi. Čitav ovaj proces je zapravo pokušaj rekreacije trenutka (bilijuntnog dijela bilijuntnog dijela jedne sekunde) nakon Velikog praska, kako bi znanstvenici bolje razumjeli kako je svemir nastao, mogu li se postojeće čestice razložiti na još manje i postoje li još neke, zasad neidentificirane, prirodne sile.

Razlog zašto se uopće prionilo ovome jest želja za potvrdom teorije iz 1964. godine u kojoj su Peter Higgs i njegovih pet kolega prepostavili da je ono što je inicijalno dalo masu subatomskim česticama otpor kojeg su, po Velikom prasku, doživjele prolazeći kroz u tom trenu 'zamrznuto' i sveprisutno Higgsovo polje. Pritom, one što su penetrirale brže imaju manju masu, a one što su prošle sporije imaju veću masu. Navedeno zbivanje je ujedno izazvalo odvajanje elektromagnetske od slabe nuklearne sile, kakvu poznajemo danas. Kako bi se to dokazalo, moralo se detektirati koncentraciju Higgsovog polja tj. Higgsov bozon.

---

image
Fabrice Coffrini/ AFP
---

---

image
Valentin Flauraud/ AFP
---

Prilikom mini Velikog praska, kakav se upravo režira na švicarsko-francuskoj granici, energija se (po Einstenu) pretvara u masu i primordijalna juha energije se u trenu kondenzira u najčišće oblike materije - kvarkove, leptone i bozone. No, prije toga, u djeliću djelića sekunde, se stvori Higgsov bozon i momentalno raspadne na manje čestice. Da bi se ovo moglo primjetiti i pregledati, izgrađeni su kolosalni detektori, od kojih je svaki težak 14.000 tona, a gradili su se 20 godina. Bozon je konačno otkriven 2012., za što su, slijedeće godine, Peter Higgs i Francois Englert dobili i Nobelovu nagradu.

- Prije nedavnog trećeg pokretanja, koje zovemo RUN 3, LHC je prošao potpunu rekonstrukciju. Njegovi instrumenti su osjetljiviji, što omogućuje proučavanje sudara u višoj definiciji. Softver je poboljšan te je sposoban uzimati podatke 30 milijuna puta svake sekunde, a snopovi su uži, što značajno povećava broj sudara. Uhodavanje ide postepeno, a eksperiment bi trebao postati stvarno interesantan početkom kolovoza i, prije iduće pauze, prikupiti tri do četiri puta vise podataka nego li kroz cijeli prethodoni rad - predviđa Daniel Denegri, fizičar i rođeni Splićanin koji je već gotovo 40 godina suradnik u CERN-u.

I, zaista, već se pokazuju rezultati nadogradnje. Sudarač je, u probnom radu, provedenom ubrzo nakon ponovnog uključivanja, ubrzao snopove protona do veće energije nego ikad prije, od čak 6,8 ​​TeV po snopu.

---

---

---

image

Daniel Denegri

Duje Klaric/Cropix
---

Primarni cilj istraživanja je, kaže Denegri, pronaći rijetke načine raspada Higgsova bozona, a izmjere onih glavnih dovesti na stupanj preciznosti od tri do pet posto. Na tom nivou, ako se ustanovi neslaganje sa teorijskim modelom, dolazi do indicije 'nove fizike'; na primjer da Higgsov bozon nije elementaran već da je 'sastavljena' čestica koja se sastoji od još manjih, potpuno novih za znanost. Ovakvo otkriće bi, uz ono o postojanju pete sile prirode koja bi mogla objasniti razna anomalna opažanja što se ne uklapaju u postojeće teorije, značilo najveću revoluciju u fizici u posljednjih 100 godina.

---

Zaposlenici CERN-a:

CERN-ovo osoblje, koje broji oko 3000 ljudi, sudjeluje u projektiranju, izgradnji i radu istraživačke infrastrukture. Ono također doprinosi pripremi i izvođenju eksperimenata, kao i analizi podataka prikupljenih za široku zajednicu korisnika, koju čini preko 12.200 znanstvenika iz 110 zemalja.

---

- Detaljno proučavanje Higgsovog bozona nije jedini cilj budućih istraživanja; mogu se tražiti eventualni drugi Higgsovi bozoni kakve predviđa teorije supersimetrije, postojanje dodatnih bozona tipa W i Z ili dodatnih leptona kakve predviđaju razne teorije proširenih simetrija u prirodi, kao što su teorija velike unifikacije ili uspostavljanja simetrije lijevo-desno - objašnjava Denegri.

Trenutna teorija subatomske fizike naziva se standardnim modelom. Iako ima nemaštovito ime, teorija je bila briljantna u objašnjavanju kako se subatomske čestice spajaju kako bi stvorile atome koji čine svijet oko nas. Standardni model također opisuje kako čestice međusobno djeluju putem sila prirode, kao što su elektromagnetizam i nuklearne sile koje drže komponente atoma zajedno.

---

image
Valentin Flauraud/ AFP
---

Ali standardni model ne može objasniti kako djeluje gravitacija niti kako se ponašaju nevidljivi dijelovi svemira, koje fizičari nazivaju tamnom materijom i tamnom energijom. Znanstvenici znaju da ove nevidljive čestice i sile postoje jer se, po trenutnim saznanjima i teoremima, svemir drži zajedno puno bolje nego što pretpostavljena količina materije koju možemo vidjeti to omogućava. Da nema tamne mase - koja čini 95 posto svemira - kretanja galaksija bi uzrokovala raspadanje, doslovno, svega . Ali nitko još nije uspio dokazati postojanje ovih koncepata i utvrditi što su.

- Otkrićem Higgsovog bozona je standardni model postao potpun, ali on i dalje ne nudi odgovore na neke misterije u fizici. U narednom periodu nemamo izričiti fokus, kao što je to tijekom RUN-a 1 bio Higgsov bozon, ali se zato nadamo paleti stvari. Na primjer, kako smo nedavno otkrili gravitacijske valove, težimo pronaći česticu gravitacijske sile koju nazovamo graviton. Što se tiče tamne materije, koja se tako zove jer o njoj ne znamo ništa, ona bi isto mogla biti izgrađena od čestica koje tražimo u našim eksperimentima. Trenutnim jednadžbama, kojima pokušavamo objasniti nastanak i razvitak svemira, ne možemo dobiti rezultate koje potvrđuju širenje svemira i razvitak galaksija. Ipak, ako u te formule ubacimo neku novu, nazovimo 'tamnu', masu, tada se sve savršeno poklapa - predočava Toni Šćulac, član CERN-a i profesor na splitskom PMF-u.

---

image

Toni Šćulac

Vladimir Dugandzic/Cropix
---

U javnosti se se svojevremeno pojavile i špekulacije kako bi ženevski sudarač mogao uzrokovati otvaranje crne rupe u srcu Europe.

---

CERN-ovci slučajno stvorili internet:

Tim Berners-Lee, britanski znanstvenik, izumio je World Wide Web (WWW) 1989. godine dok je radio u CERN-u. Web je izvorno zamišljen i razvijen kako bi znanstvenici na sveučilištima i institutima diljem svijeta, a koji su radili pri ovom projektu, mogli međusobno brzo i neposredno komunicirati.

---

- Mikro crne rupe su dio jedne egzotične teorije koju su mediji popularizirali putem senzacionalizma u kojem ćemo ih mi u CERN-u stvoriti pa će onda one progutat čitav svijet. To tako, naravno, ne funkcionira. Mi smo precizno izračunali da, ako bi se one i stvorile, bi postojale samo fragment sekunde i bile toliko male da bi se odmah raspale. Doduše, bile bi nam jako zanimljive jer ne postoje u standardnom modelu, a takve stvari nas interesiraju - kaže Šćulac.

RUN 3 će trajati do 2026., kada će sudarač opet dobiti trogodišnji predah za servisiranje. Do tada bi čovječanstvo, pod uvjetom da ne gađa samo sebe atomskim bombama, moglo proniknuti u najmračnije tajne kozmičkog nemira - kad je već nesposobno u one zemaljskog mira.

---

Kako se LHC napaja:

CERN godišnje koristi 1,3 terawatt sata električne energije. To je dovoljno energije za napojiti 300.000 domova u Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom čitave godine. Na vrhuncu potrošnje, obično od svibnja do sredine prosinca, CERN koristi oko 200 megavata energije, što je oko trećine količine energije koja se koristi za napajanje obližnje Ženeve.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća postavljena je linija za spajanje nove trafostanice na francuskoj strani CERN-a s interkonekcijskom trafostanicom 35 kilometara zapadno koja je dio europske mreže. Ona sada napaja cijeli CERN, ali švicarska se trafostanica održava kao djelomična rezerva.

---

---

LHC beauty eksperiment:

Kao jedno od četiri istraživanja CERN-a, ovo nastoji otkriti zašto u svemiru postoji više materije nego antimaterije koje su, u teoriji, potpuno zrcalne. Znanost je dokazala da, kada se ove dvije suprotnosti sudare se, u potpunosti, pretvore u energiju. Ipak, iz nekog još neznanog razloga, čitav svemir je napravljen od materije. Ovaj eksperiment nastoji dati odgovor na pitanje: Zašto je, nakon Velikog praska, prevladala materija?

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nakon tri godine pauze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => nakon tri godine pauze 2 0 7196 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-04-26 17:59:15 [created_by] => 3268 [created_by_alias] => Marin Prvan [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-03 08:16:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-05-03 08:16:05 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21851774.png","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21810274.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21850686.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21810082.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21810084.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21810086.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/11458204.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/11458202.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/11458198.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/11458200.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21810272.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21810270.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21810268.jpg","\/images\/slike\/2022\/04\/26\/21810266.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/ Cropix","Fabrice Coffrini\/ AFP","Vladimir Dugandzic\/Cropix","Vojko Basic\/ Cropix","Vojko Basic","Vojko Basic","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Fabrice Coffrini\/ AFP","Valentin Flauraud\/ AFP","Valentin Flauraud\/ AFP","Valentin Flauraud\/ AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Toni \u0160\u0107ulac<\/p>","","

ZA SLOBODNU
\nSplit, 280422.
\nIlustracija kisobran akcelerator.
","

ZA SLOBODNU
\nSplit, 280422.
\nIlustracija kisobran akcelerator.
","

Daniel Denegri<\/p>","

Split, 130819.
\nUdruga Zvjezdano selo Mosor organizirala je javno promatranje meteorskog roja Perzeida s terase zvjezdarnice na brdu Makirini.
\nPrije samog promatranja perzeida znanstvenik Daniel Denegri odrzao je znanstveno predavanje na temu Od Big Banga do Higgsovog bozona.
\nNa fotografiji: prof Daniel Denegri
","

Split, 130819.
\nUdruga Zvjezdano selo Mosor organizirala je javno promatranje meteorskog roja Perzeida s terase zvjezdarnice na brdu Makirini.
\nPrije samog promatranja perzeida znanstvenik Daniel Denegri odrzao je znanstveno predavanje na temu Od Big Banga do Higgsovog bozona.
\nNa fotografiji: prof Daniel Denegri
","

Split, 130819.
\nUdruga Zvjezdano selo Mosor organizirala je javno promatranje meteorskog roja Perzeida s terase zvjezdarnice na brdu Makirini.
\nPrije samog promatranja perzeida znanstvenik Daniel Denegri odrzao je znanstveno predavanje na temu Od Big Banga do Higgsovog bozona.
\nNa fotografiji: prof Daniel Denegri
","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"4000x3250","hd_21851774_1920.png":"1920x1080","k_21851774_1280.png":"1280x1280","k_21851774_1024.png":"1024x1024","k_21851774_640.png":"640x640","k_21851774_480.png":"480x480","k_21851774_340.png":"340x340","k_21851774_220.png":"220x220","o_21851774_1280.png":"1280x1040","o_21851774_1024.png":"1024x832","o_21851774_640.png":"640x520","o_21851774_480.png":"480x390","o_21851774_340.png":"340x276","o_21851774_220.png":"220x178","h_21851774_1280.png":"1280x854","h_21851774_1024.png":"1024x683","h_21851774_640.png":"640x427","h_21851774_480.png":"480x320","h_21851774_340.png":"340x227","h_21851774_220.png":"220x147","pp_21851774_1280.png":"1006x1280","pp_21851774_1024.png":"805x1024","pp_21851774_640.png":"503x640","pp_21851774_480.png":"377x480","pp_21851774_340.png":"267x340","pp_21851774_220.png":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_21810274_1920.jpg":"1920x1080","k_21810274_1280.jpg":"1280x1280","k_21810274_1024.jpg":"1024x1024","k_21810274_640.jpg":"640x640","k_21810274_480.jpg":"480x480","k_21810274_340.jpg":"340x340","k_21810274_220.jpg":"220x220","o_21810274_1280.jpg":"1280x852","o_21810274_1024.jpg":"1024x682","o_21810274_640.jpg":"640x426","o_21810274_480.jpg":"480x319","o_21810274_340.jpg":"340x226","o_21810274_220.jpg":"220x146","h_21810274_1280.jpg":"1280x854","h_21810274_1024.jpg":"1024x683","h_21810274_640.jpg":"640x427","h_21810274_480.jpg":"480x320","h_21810274_340.jpg":"340x227","h_21810274_220.jpg":"220x147","pp_21810274_1280.jpg":"1006x1280","pp_21810274_1024.jpg":"805x1024","pp_21810274_640.jpg":"503x640","pp_21810274_480.jpg":"377x480","pp_21810274_340.jpg":"267x340","pp_21810274_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21850686_1920.jpg":"1920x1080","k_21850686_1280.jpg":"1280x1280","k_21850686_1024.jpg":"1024x1024","k_21850686_640.jpg":"640x640","k_21850686_480.jpg":"480x480","k_21850686_340.jpg":"340x340","k_21850686_220.jpg":"220x220","o_21850686_1280.jpg":"1280x853","o_21850686_1024.jpg":"1024x682","o_21850686_640.jpg":"640x426","o_21850686_480.jpg":"480x320","o_21850686_340.jpg":"340x226","o_21850686_220.jpg":"220x146","h_21850686_1280.jpg":"1280x854","h_21850686_1024.jpg":"1024x683","h_21850686_640.jpg":"640x427","h_21850686_480.jpg":"480x320","h_21850686_340.jpg":"340x227","h_21850686_220.jpg":"220x147","pp_21850686_1280.jpg":"1006x1280","pp_21850686_1024.jpg":"805x1024","pp_21850686_640.jpg":"503x640","pp_21850686_480.jpg":"377x480","pp_21850686_340.jpg":"267x340","pp_21850686_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1560","hd_21810082_1920.jpg":"1920x1080","k_21810082_1280.jpg":"1280x1280","k_21810082_1024.jpg":"1024x1024","k_21810082_640.jpg":"640x640","k_21810082_480.jpg":"480x480","k_21810082_340.jpg":"340x340","k_21810082_220.jpg":"220x220","o_21810082_1280.jpg":"1280x1040","o_21810082_1024.jpg":"1024x832","o_21810082_640.jpg":"640x520","o_21810082_480.jpg":"480x390","o_21810082_340.jpg":"340x276","o_21810082_220.jpg":"220x178","h_21810082_1280.jpg":"1280x854","h_21810082_1024.jpg":"1024x683","h_21810082_640.jpg":"640x427","h_21810082_480.jpg":"480x320","h_21810082_340.jpg":"340x227","h_21810082_220.jpg":"220x147","pp_21810082_1280.jpg":"1006x1280","pp_21810082_1024.jpg":"805x1024","pp_21810082_640.jpg":"503x640","pp_21810082_480.jpg":"377x480","pp_21810082_340.jpg":"267x340","pp_21810082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1526","hd_21810084_1920.jpg":"1920x1080","k_21810084_1280.jpg":"1280x1280","k_21810084_1024.jpg":"1024x1024","k_21810084_640.jpg":"640x640","k_21810084_480.jpg":"480x480","k_21810084_340.jpg":"340x340","k_21810084_220.jpg":"220x220","o_21810084_1280.jpg":"1280x1017","o_21810084_1024.jpg":"1024x813","o_21810084_640.jpg":"640x508","o_21810084_480.jpg":"480x381","o_21810084_340.jpg":"340x270","o_21810084_220.jpg":"220x174","h_21810084_1280.jpg":"1280x854","h_21810084_1024.jpg":"1024x683","h_21810084_640.jpg":"640x427","h_21810084_480.jpg":"480x320","h_21810084_340.jpg":"340x227","h_21810084_220.jpg":"220x147","pp_21810084_1280.jpg":"1006x1280","pp_21810084_1024.jpg":"805x1024","pp_21810084_640.jpg":"503x640","pp_21810084_480.jpg":"377x480","pp_21810084_340.jpg":"267x340","pp_21810084_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1801","hd_21810086_1920.jpg":"1920x1080","k_21810086_1280.jpg":"1280x1280","k_21810086_1024.jpg":"1024x1024","k_21810086_640.jpg":"640x640","k_21810086_480.jpg":"480x480","k_21810086_340.jpg":"340x340","k_21810086_220.jpg":"220x220","o_21810086_1280.jpg":"1280x1200","o_21810086_1024.jpg":"1024x960","o_21810086_640.jpg":"640x600","o_21810086_480.jpg":"480x450","o_21810086_340.jpg":"340x318","o_21810086_220.jpg":"220x206","h_21810086_1280.jpg":"1280x854","h_21810086_1024.jpg":"1024x683","h_21810086_640.jpg":"640x427","h_21810086_480.jpg":"480x320","h_21810086_340.jpg":"340x227","h_21810086_220.jpg":"220x147","pp_21810086_1280.jpg":"1006x1280","pp_21810086_1024.jpg":"805x1024","pp_21810086_640.jpg":"503x640","pp_21810086_480.jpg":"377x480","pp_21810086_340.jpg":"267x340","pp_21810086_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1351","hd_11458204_1920.jpg":"1920x1080","k_11458204_1280.jpg":"1280x1280","k_11458204_1024.jpg":"1024x1024","k_11458204_640.jpg":"640x640","k_11458204_480.jpg":"480x480","k_11458204_340.jpg":"340x340","k_11458204_220.jpg":"220x220","o_11458204_1280.jpg":"1280x900","o_11458204_1024.jpg":"1024x720","o_11458204_640.jpg":"640x450","o_11458204_480.jpg":"480x337","o_11458204_340.jpg":"340x239","o_11458204_220.jpg":"220x154","h_11458204_1280.jpg":"1280x854","h_11458204_1024.jpg":"1024x683","h_11458204_640.jpg":"640x427","h_11458204_480.jpg":"480x320","h_11458204_340.jpg":"340x227","h_11458204_220.jpg":"220x147","pp_11458204_1280.jpg":"1006x1280","pp_11458204_1024.jpg":"805x1024","pp_11458204_640.jpg":"503x640","pp_11458204_480.jpg":"377x480","pp_11458204_340.jpg":"267x340","pp_11458204_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1318x2000","hd_11458202_1920.jpg":"1920x1080","k_11458202_1280.jpg":"1280x1280","k_11458202_1024.jpg":"1024x1024","k_11458202_640.jpg":"640x640","k_11458202_480.jpg":"480x480","k_11458202_340.jpg":"340x340","k_11458202_220.jpg":"220x220","o_11458202_1280.jpg":"1280x1942","o_11458202_1024.jpg":"1024x1553","o_11458202_640.jpg":"640x971","o_11458202_480.jpg":"480x728","o_11458202_340.jpg":"340x515","o_11458202_220.jpg":"220x333","h_11458202_1280.jpg":"1280x854","h_11458202_1024.jpg":"1024x683","h_11458202_640.jpg":"640x427","h_11458202_480.jpg":"480x320","h_11458202_340.jpg":"340x227","h_11458202_220.jpg":"220x147","pp_11458202_1280.jpg":"1006x1280","pp_11458202_1024.jpg":"805x1024","pp_11458202_640.jpg":"503x640","pp_11458202_480.jpg":"377x480","pp_11458202_340.jpg":"267x340","pp_11458202_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1250","hd_11458198_1920.jpg":"1920x1080","k_11458198_1280.jpg":"1280x1280","k_11458198_1024.jpg":"1024x1024","k_11458198_640.jpg":"640x640","k_11458198_480.jpg":"480x480","k_11458198_340.jpg":"340x340","k_11458198_220.jpg":"220x220","o_11458198_1280.jpg":"1280x833","o_11458198_1024.jpg":"1024x666","o_11458198_640.jpg":"640x416","o_11458198_480.jpg":"480x312","o_11458198_340.jpg":"340x221","o_11458198_220.jpg":"220x143","h_11458198_1280.jpg":"1280x854","h_11458198_1024.jpg":"1024x683","h_11458198_640.jpg":"640x427","h_11458198_480.jpg":"480x320","h_11458198_340.jpg":"340x227","h_11458198_220.jpg":"220x147","pp_11458198_1280.jpg":"1006x1280","pp_11458198_1024.jpg":"805x1024","pp_11458198_640.jpg":"503x640","pp_11458198_480.jpg":"377x480","pp_11458198_340.jpg":"267x340","pp_11458198_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1300","hd_11458200_1920.jpg":"1920x1080","k_11458200_1280.jpg":"1280x1280","k_11458200_1024.jpg":"1024x1024","k_11458200_640.jpg":"640x640","k_11458200_480.jpg":"480x480","k_11458200_340.jpg":"340x340","k_11458200_220.jpg":"220x220","o_11458200_1280.jpg":"1280x866","o_11458200_1024.jpg":"1024x693","o_11458200_640.jpg":"640x433","o_11458200_480.jpg":"480x325","o_11458200_340.jpg":"340x230","o_11458200_220.jpg":"220x148","h_11458200_1280.jpg":"1280x854","h_11458200_1024.jpg":"1024x683","h_11458200_640.jpg":"640x427","h_11458200_480.jpg":"480x320","h_11458200_340.jpg":"340x227","h_11458200_220.jpg":"220x147","pp_11458200_1280.jpg":"1006x1280","pp_11458200_1024.jpg":"805x1024","pp_11458200_640.jpg":"503x640","pp_11458200_480.jpg":"377x480","pp_11458200_340.jpg":"267x340","pp_11458200_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x702","hd_21810272_1920.jpg":"1920x1080","k_21810272_1280.jpg":"1280x1280","k_21810272_1024.jpg":"1024x1024","k_21810272_640.jpg":"640x640","k_21810272_480.jpg":"480x480","k_21810272_340.jpg":"340x340","k_21810272_220.jpg":"220x220","o_21810272_1280.jpg":"1280x877","o_21810272_1024.jpg":"1024x702","o_21810272_640.jpg":"640x438","o_21810272_480.jpg":"480x329","o_21810272_340.jpg":"340x233","o_21810272_220.jpg":"220x150","h_21810272_1280.jpg":"1280x854","h_21810272_1024.jpg":"1024x683","h_21810272_640.jpg":"640x427","h_21810272_480.jpg":"480x320","h_21810272_340.jpg":"340x227","h_21810272_220.jpg":"220x147","pp_21810272_1280.jpg":"1006x1280","pp_21810272_1024.jpg":"805x1024","pp_21810272_640.jpg":"503x640","pp_21810272_480.jpg":"377x480","pp_21810272_340.jpg":"267x340","pp_21810272_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_21810270_1920.jpg":"1920x1080","k_21810270_1280.jpg":"1280x1280","k_21810270_1024.jpg":"1024x1024","k_21810270_640.jpg":"640x640","k_21810270_480.jpg":"480x480","k_21810270_340.jpg":"340x340","k_21810270_220.jpg":"220x220","o_21810270_1280.jpg":"1280x852","o_21810270_1024.jpg":"1024x682","o_21810270_640.jpg":"640x426","o_21810270_480.jpg":"480x319","o_21810270_340.jpg":"340x226","o_21810270_220.jpg":"220x146","h_21810270_1280.jpg":"1280x854","h_21810270_1024.jpg":"1024x683","h_21810270_640.jpg":"640x427","h_21810270_480.jpg":"480x320","h_21810270_340.jpg":"340x227","h_21810270_220.jpg":"220x147","pp_21810270_1280.jpg":"1006x1280","pp_21810270_1024.jpg":"805x1024","pp_21810270_640.jpg":"503x640","pp_21810270_480.jpg":"377x480","pp_21810270_340.jpg":"267x340","pp_21810270_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_21810268_1920.jpg":"1920x1080","k_21810268_1280.jpg":"1280x1280","k_21810268_1024.jpg":"1024x1024","k_21810268_640.jpg":"640x640","k_21810268_480.jpg":"480x480","k_21810268_340.jpg":"340x340","k_21810268_220.jpg":"220x220","o_21810268_1280.jpg":"1280x852","o_21810268_1024.jpg":"1024x682","o_21810268_640.jpg":"640x426","o_21810268_480.jpg":"480x319","o_21810268_340.jpg":"340x226","o_21810268_220.jpg":"220x146","h_21810268_1280.jpg":"1280x854","h_21810268_1024.jpg":"1024x683","h_21810268_640.jpg":"640x427","h_21810268_480.jpg":"480x320","h_21810268_340.jpg":"340x227","h_21810268_220.jpg":"220x147","pp_21810268_1280.jpg":"1006x1280","pp_21810268_1024.jpg":"805x1024","pp_21810268_640.jpg":"503x640","pp_21810268_480.jpg":"377x480","pp_21810268_340.jpg":"267x340","pp_21810268_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x682","hd_21810266_1920.jpg":"1920x1080","k_21810266_1280.jpg":"1280x1280","k_21810266_1024.jpg":"1024x1024","k_21810266_640.jpg":"640x640","k_21810266_480.jpg":"480x480","k_21810266_340.jpg":"340x340","k_21810266_220.jpg":"220x220","o_21810266_1280.jpg":"1280x852","o_21810266_1024.jpg":"1024x682","o_21810266_640.jpg":"640x426","o_21810266_480.jpg":"480x319","o_21810266_340.jpg":"340x226","o_21810266_220.jpg":"220x146","h_21810266_1280.jpg":"1280x854","h_21810266_1024.jpg":"1024x683","h_21810266_640.jpg":"640x427","h_21810266_480.jpg":"480x320","h_21810266_340.jpg":"340x227","h_21810266_220.jpg":"220x147","pp_21810266_1280.jpg":"1006x1280","pp_21810266_1024.jpg":"805x1024","pp_21810266_640.jpg":"503x640","pp_21810266_480.jpg":"377x480","pp_21810266_340.jpg":"267x340","pp_21810266_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38434432 Threads: 3 Questions: 7100021272 Slow queries: 3301100 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608400464 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/ponovo-pokrenut-nikad-mocniji-cern-ov-akcelerator-neki-strahuju-da-bi-mogao-stvoriti-crnu-rupu-koja-ce-nas-sve-progutati-a-splicani-koji-rade-na-projektu-kazu-to-nije-iskljuceno-ali-1189338 [printLink] => /split/ponovo-pokrenut-nikad-mocniji-cern-ov-akcelerator-neki-strahuju-da-bi-mogao-stvoriti-crnu-rupu-koja-ce-nas-sve-progutati-a-splicani-koji-rade-na-projektu-kazu-to-nije-iskljuceno-ali-1189338?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 105051 [name] => lhc [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lhc [link] => /tag/lhc ) [1] => stdClass Object ( [id] => 139021 [name] => CERN [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cern [link] => /tag/cern ) [2] => stdClass Object ( [id] => 676208 [name] => sudarač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-03 10:17:02 [main_article_id] => 0 [alias] => sudarac [link] => /tag/sudarac ) [3] => stdClass Object ( [id] => 89810 [name] => akcelerator [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => akcelerator [link] => /tag/akcelerator ) [4] => stdClass Object ( [id] => 676209 [name] => denegri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-03 10:17:02 [main_article_id] => 0 [alias] => denegri [link] => /tag/denegri ) [5] => stdClass Object ( [id] => 676210 [name] => šćulac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-03 10:17:02 [main_article_id] => 0 [alias] => sculac [link] => /tag/sculac ) [6] => stdClass Object ( [id] => 676211 [name] => tamna masa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-03 10:17:02 [main_article_id] => 0 [alias] => tamna-masa [link] => /tag/tamna-masa ) [7] => stdClass Object ( [id] => 676212 [name] => božja čestica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-03 10:17:02 [main_article_id] => 0 [alias] => bozja-cestica [link] => /tag/bozja-cestica ) [8] => stdClass Object ( [id] => 455933 [name] => Veliki prasak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => veliki-prasak [link] => /tag/veliki-prasak ) [9] => stdClass Object ( [id] => 676213 [name] => higgs [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-03 10:17:02 [main_article_id] => 0 [alias] => higgs [link] => /tag/higgs ) [10] => stdClass Object ( [id] => 672768 [name] => bozon [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-04 09:30:07 [main_article_id] => 0 [alias] => bozon [link] => /tag/bozon ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nakon tri godine pauze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ponovo pokrenut nikad moćniji CERN-ov akcelerator. Neki strahuju da bi mogao stvoriti crnu rupu koja će nas sve progutati, a Splićani koji rade na projektu kažu: ‘To nije isključeno, ali...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3268 [name] => Marin Prvan [username] => marin.prvan [email] => marin.prvan@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$GWP8zzSH5rRjqEKZ6l0whejihuAKy0ZdB67mN/zV1/QEkeFRrDAri [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marin-prvan-3268 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1782 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/12c390f42fccf3621d7c6741bc019c02?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21851774.png [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/ Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21851774.png [title] => Vojko Bašić/ Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21810274.jpg [title] => Fabrice Coffrini/ AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21850686.jpg [title] =>

Toni Šćulac

Vladimir Dugandzic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21810082.jpg [title] => Vojko Basic/ Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21810084.jpg [title] =>

ZA SLOBODNU
Split, 280422.
Ilustracija kisobran akcelerator.
Vojko Basic ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21810086.jpg [title] =>

ZA SLOBODNU
Split, 280422.
Ilustracija kisobran akcelerator.
Vojko Basic ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/11458204.jpg [title] =>

Daniel Denegri

Duje Klaric/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/11458202.jpg [title] =>

Split, 130819.
Udruga Zvjezdano selo Mosor organizirala je javno promatranje meteorskog roja Perzeida s terase zvjezdarnice na brdu Makirini.
Prije samog promatranja perzeida znanstvenik Daniel Denegri odrzao je znanstveno predavanje na temu Od Big Banga do Higgsovog bozona.
Na fotografiji: prof Daniel Denegri
Duje Klaric/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/11458198.jpg [title] =>

Split, 130819.
Udruga Zvjezdano selo Mosor organizirala je javno promatranje meteorskog roja Perzeida s terase zvjezdarnice na brdu Makirini.
Prije samog promatranja perzeida znanstvenik Daniel Denegri odrzao je znanstveno predavanje na temu Od Big Banga do Higgsovog bozona.
Na fotografiji: prof Daniel Denegri
Duje Klaric/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/11458200.jpg [title] =>

Split, 130819.
Udruga Zvjezdano selo Mosor organizirala je javno promatranje meteorskog roja Perzeida s terase zvjezdarnice na brdu Makirini.
Prije samog promatranja perzeida znanstvenik Daniel Denegri odrzao je znanstveno predavanje na temu Od Big Banga do Higgsovog bozona.
Na fotografiji: prof Daniel Denegri
Duje Klaric/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21810272.jpg [title] => Fabrice Coffrini/ AFP ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21810270.jpg [title] => Valentin Flauraud/ AFP ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21810268.jpg [title] => Valentin Flauraud/ AFP ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/04/26/21810266.jpg [title] => Valentin Flauraud/ AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Duboko pod zemljom usred Alpa, maštajući o otkrićima koja bi radikalno promijenila naše razumijevanje svemira, znanstvenici jedva mogu obuzdati svoje uzbuđenje. "Ipak se kreće", zacakljenih očiju šapuću među sobom, poučeni sudbinama nekih svojih davnih kolega. Naime, ponovno je, nakon više od tri godine pauze radi održavanja, konsolidacije i nadogradnje, pokrenut CERN-ov Veliki hadronski sudarač (LHC), najveći i najsnažniji akcelerator čestica na svijetu.

Za one koji ne znaju, riječ je o 27-kilometarskom prstenu napravljenom od cijevi promjera od oko pet centimetara unutar koje kruže dva snopa protona u suprotnim smjerovima. Pošto se protoni, kojih u svakom snopu ima sto milijardi, kreću brzinom svjetlosti, u sekundi naprave 11.000 krugova unutar akceleratora, međusobno se sudarajući 40 milijuna puta u sekundi. Čitav ovaj proces je zapravo pokušaj rekreacije trenutka (bilijuntnog dijela bilijuntnog dijela jedne sekunde) nakon Velikog praska, kako bi znanstvenici bolje razumjeli kako je svemir nastao, mogu li se postojeće čestice razložiti na još manje i postoje li još neke, zasad neidentificirane, prirodne sile.

Razlog zašto se uopće prionilo ovome jest želja za potvrdom teorije iz 1964. godine u kojoj su Peter Higgs i njegovih pet kolega prepostavili da je ono što je inicijalno dalo masu subatomskim česticama otpor kojeg su, po Velikom prasku, doživjele prolazeći kroz u tom trenu 'zamrznuto' i sveprisutno Higgsovo polje. Pritom, one što su penetrirale brže imaju manju masu, a one što su prošle sporije imaju veću masu. Navedeno zbivanje je ujedno izazvalo odvajanje elektromagnetske od slabe nuklearne sile, kakvu poznajemo danas. Kako bi se to dokazalo, moralo se detektirati koncentraciju Higgsovog polja tj. Higgsov bozon.

---

image
Fabrice Coffrini/ AFP
---

---

image
Valentin Flauraud/ AFP
---

Prilikom mini Velikog praska, kakav se upravo režira na švicarsko-francuskoj granici, energija se (po Einstenu) pretvara u masu i primordijalna juha energije se u trenu kondenzira u najčišće oblike materije - kvarkove, leptone i bozone. No, prije toga, u djeliću djelića sekunde, se stvori Higgsov bozon i momentalno raspadne na manje čestice. Da bi se ovo moglo primjetiti i pregledati, izgrađeni su kolosalni detektori, od kojih je svaki težak 14.000 tona, a gradili su se 20 godina. Bozon je konačno otkriven 2012., za što su, slijedeće godine, Peter Higgs i Francois Englert dobili i Nobelovu nagradu.

- Prije nedavnog trećeg pokretanja, koje zovemo RUN 3, LHC je prošao potpunu rekonstrukciju. Njegovi instrumenti su osjetljiviji, što omogućuje proučavanje sudara u višoj definiciji. Softver je poboljšan te je sposoban uzimati podatke 30 milijuna puta svake sekunde, a snopovi su uži, što značajno povećava broj sudara. Uhodavanje ide postepeno, a eksperiment bi trebao postati stvarno interesantan početkom kolovoza i, prije iduće pauze, prikupiti tri do četiri puta vise podataka nego li kroz cijeli prethodoni rad - predviđa Daniel Denegri, fizičar i rođeni Splićanin koji je već gotovo 40 godina suradnik u CERN-u.

I, zaista, već se pokazuju rezultati nadogradnje. Sudarač je, u probnom radu, provedenom ubrzo nakon ponovnog uključivanja, ubrzao snopove protona do veće energije nego ikad prije, od čak 6,8 ​​TeV po snopu.

---

---

---

image

Daniel Denegri

Duje Klaric/Cropix
---

Primarni cilj istraživanja je, kaže Denegri, pronaći rijetke načine raspada Higgsova bozona, a izmjere onih glavnih dovesti na stupanj preciznosti od tri do pet posto. Na tom nivou, ako se ustanovi neslaganje sa teorijskim modelom, dolazi do indicije 'nove fizike'; na primjer da Higgsov bozon nije elementaran već da je 'sastavljena' čestica koja se sastoji od još manjih, potpuno novih za znanost. Ovakvo otkriće bi, uz ono o postojanju pete sile prirode koja bi mogla objasniti razna anomalna opažanja što se ne uklapaju u postojeće teorije, značilo najveću revoluciju u fizici u posljednjih 100 godina.

---

Zaposlenici CERN-a:

CERN-ovo osoblje, koje broji oko 3000 ljudi, sudjeluje u projektiranju, izgradnji i radu istraživačke infrastrukture. Ono također doprinosi pripremi i izvođenju eksperimenata, kao i analizi podataka prikupljenih za široku zajednicu korisnika, koju čini preko 12.200 znanstvenika iz 110 zemalja.

---

- Detaljno proučavanje Higgsovog bozona nije jedini cilj budućih istraživanja; mogu se tražiti eventualni drugi Higgsovi bozoni kakve predviđa teorije supersimetrije, postojanje dodatnih bozona tipa W i Z ili dodatnih leptona kakve predviđaju razne teorije proširenih simetrija u prirodi, kao što su teorija velike unifikacije ili uspostavljanja simetrije lijevo-desno - objašnjava Denegri.

Trenutna teorija subatomske fizike naziva se standardnim modelom. Iako ima nemaštovito ime, teorija je bila briljantna u objašnjavanju kako se subatomske čestice spajaju kako bi stvorile atome koji čine svijet oko nas. Standardni model također opisuje kako čestice međusobno djeluju putem sila prirode, kao što su elektromagnetizam i nuklearne sile koje drže komponente atoma zajedno.

---

image
Valentin Flauraud/ AFP
---

Ali standardni model ne može objasniti kako djeluje gravitacija niti kako se ponašaju nevidljivi dijelovi svemira, koje fizičari nazivaju tamnom materijom i tamnom energijom. Znanstvenici znaju da ove nevidljive čestice i sile postoje jer se, po trenutnim saznanjima i teoremima, svemir drži zajedno puno bolje nego što pretpostavljena količina materije koju možemo vidjeti to omogućava. Da nema tamne mase - koja čini 95 posto svemira - kretanja galaksija bi uzrokovala raspadanje, doslovno, svega . Ali nitko još nije uspio dokazati postojanje ovih koncepata i utvrditi što su.

- Otkrićem Higgsovog bozona je standardni model postao potpun, ali on i dalje ne nudi odgovore na neke misterije u fizici. U narednom periodu nemamo izričiti fokus, kao što je to tijekom RUN-a 1 bio Higgsov bozon, ali se zato nadamo paleti stvari. Na primjer, kako smo nedavno otkrili gravitacijske valove, težimo pronaći česticu gravitacijske sile koju nazovamo graviton. Što se tiče tamne materije, koja se tako zove jer o njoj ne znamo ništa, ona bi isto mogla biti izgrađena od čestica koje tražimo u našim eksperimentima. Trenutnim jednadžbama, kojima pokušavamo objasniti nastanak i razvitak svemira, ne možemo dobiti rezultate koje potvrđuju širenje svemira i razvitak galaksija. Ipak, ako u te formule ubacimo neku novu, nazovimo 'tamnu', masu, tada se sve savršeno poklapa - predočava Toni Šćulac, član CERN-a i profesor na splitskom PMF-u.

---

image

Toni Šćulac

Vladimir Dugandzic/Cropix
---

U javnosti se se svojevremeno pojavile i špekulacije kako bi ženevski sudarač mogao uzrokovati otvaranje crne rupe u srcu Europe.

---

CERN-ovci slučajno stvorili internet:

Tim Berners-Lee, britanski znanstvenik, izumio je World Wide Web (WWW) 1989. godine dok je radio u CERN-u. Web je izvorno zamišljen i razvijen kako bi znanstvenici na sveučilištima i institutima diljem svijeta, a koji su radili pri ovom projektu, mogli međusobno brzo i neposredno komunicirati.

---

- Mikro crne rupe su dio jedne egzotične teorije koju su mediji popularizirali putem senzacionalizma u kojem ćemo ih mi u CERN-u stvoriti pa će onda one progutat čitav svijet. To tako, naravno, ne funkcionira. Mi smo precizno izračunali da, ako bi se one i stvorile, bi postojale samo fragment sekunde i bile toliko male da bi se odmah raspale. Doduše, bile bi nam jako zanimljive jer ne postoje u standardnom modelu, a takve stvari nas interesiraju - kaže Šćulac.

RUN 3 će trajati do 2026., kada će sudarač opet dobiti trogodišnji predah za servisiranje. Do tada bi čovječanstvo, pod uvjetom da ne gađa samo sebe atomskim bombama, moglo proniknuti u najmračnije tajne kozmičkog nemira - kad je već nesposobno u one zemaljskog mira.

---

Kako se LHC napaja:

CERN godišnje koristi 1,3 terawatt sata električne energije. To je dovoljno energije za napojiti 300.000 domova u Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom čitave godine. Na vrhuncu potrošnje, obično od svibnja do sredine prosinca, CERN koristi oko 200 megavata energije, što je oko trećine količine energije koja se koristi za napajanje obližnje Ženeve.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća postavljena je linija za spajanje nove trafostanice na francuskoj strani CERN-a s interkonekcijskom trafostanicom 35 kilometara zapadno koja je dio europske mreže. Ona sada napaja cijeli CERN, ali švicarska se trafostanica održava kao djelomična rezerva.

---

---

LHC beauty eksperiment:

Kao jedno od četiri istraživanja CERN-a, ovo nastoji otkriti zašto u svemiru postoji više materije nego antimaterije koje su, u teoriji, potpuno zrcalne. Znanost je dokazala da, kada se ove dvije suprotnosti sudare se, u potpunosti, pretvore u energiju. Ipak, iz nekog još neznanog razloga, čitav svemir je napravljen od materije. Ovaj eksperiment nastoji dati odgovor na pitanje: Zašto je, nakon Velikog praska, prevladala materija?

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/ Cropix Fabrice Coffrini/ AFP Vladimir Dugandzic/Cropix Vojko Basic/ Cropix Vojko Basic Vojko Basic Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Fabrice Coffrini/ AFP Valentin Flauraud/ AFP Valentin Flauraud/ AFP Valentin Flauraud/ AFP
Vojko Basic

ZA SLOBODNU
Split, 280422.
Ilustracija kisobran akcelerator.

Vojko Basic

ZA SLOBODNU
Split, 280422.
Ilustracija kisobran akcelerator.

Duje Klaric/Cropix

Daniel Denegri

Duje Klaric/Cropix

Split, 130819.
Udruga Zvjezdano selo Mosor organizirala je javno promatranje meteorskog roja Perzeida s terase zvjezdarnice na brdu Makirini.
Prije samog promatranja perzeida znanstvenik Daniel Denegri odrzao je znanstveno predavanje na temu Od Big Banga do Higgsovog bozona.
Na fotografiji: prof Daniel Denegri

Duje Klaric/Cropix

Split, 130819.
Udruga Zvjezdano selo Mosor organizirala je javno promatranje meteorskog roja Perzeida s terase zvjezdarnice na brdu Makirini.
Prije samog promatranja perzeida znanstvenik Daniel Denegri odrzao je znanstveno predavanje na temu Od Big Banga do Higgsovog bozona.
Na fotografiji: prof Daniel Denegri

Duje Klaric/Cropix

Split, 130819.
Udruga Zvjezdano selo Mosor organizirala je javno promatranje meteorskog roja Perzeida s terase zvjezdarnice na brdu Makirini.
Prije samog promatranja perzeida znanstvenik Daniel Denegri odrzao je znanstveno predavanje na temu Od Big Banga do Higgsovog bozona.
Na fotografiji: prof Daniel Denegri

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/ponovo-pokrenut-nikad-mocniji-cern-ov-akcelerator-neki-strahuju-da-bi-mogao-stvoriti-crnu-rupu-koja-ce-nas-sve-progutati-a-splicani-koji-rade-na-projektu-kazu-to-nije-iskljuceno-ali-1189338 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=afad08b3c751982afa26b6f50dcfef620ebcab13 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ponovo+pokrenut+nikad+mo%C4%87niji+CERN-ov+akcelerator.+Neki+strahuju+da+bi+mogao+stvoriti+crnu+rupu+koja+%C4%87e+nas+sve+progutati%2C+a+Spli%C4%87ani+koji+rade+na+projektu+ka%C5%BEu%3A+%E2%80%98To+nije+isklju%C4%8Deno%2C+ali...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fponovo-pokrenut-nikad-mocniji-cern-ov-akcelerator-neki-strahuju-da-bi-mogao-stvoriti-crnu-rupu-koja-ce-nas-sve-progutati-a-splicani-koji-rade-na-projektu-kazu-to-nije-iskljuceno-ali-1189338 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fponovo-pokrenut-nikad-mocniji-cern-ov-akcelerator-neki-strahuju-da-bi-mogao-stvoriti-crnu-rupu-koja-ce-nas-sve-progutati-a-splicani-koji-rade-na-projektu-kazu-to-nije-iskljuceno-ali-1189338 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nakon tri godine pauze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitnakon tri godine pauze

Ponovo pokrenut nikad moćniji CERN-ov akcelerator. Neki strahuju da bi mogao stvoriti crnu rupu koja će nas sve progutati, a Splićani koji rade na projektu kažu: ‘To nije isključeno, ali...‘

Piše Marin Prvan
3. svibnja 2022. - 10:16

Duboko pod zemljom usred Alpa, maštajući o otkrićima koja bi radikalno promijenila naše razumijevanje svemira, znanstvenici jedva mogu obuzdati svoje uzbuđenje. "Ipak se kreće", zacakljenih očiju šapuću među sobom, poučeni sudbinama nekih svojih davnih kolega. Naime, ponovno je, nakon više od tri godine pauze radi održavanja, konsolidacije i nadogradnje, pokrenut CERN-ov Veliki hadronski sudarač (LHC), najveći i najsnažniji akcelerator čestica na svijetu.

Za one koji ne znaju, riječ je o 27-kilometarskom prstenu napravljenom od cijevi promjera od oko pet centimetara unutar koje kruže dva snopa protona u suprotnim smjerovima. Pošto se protoni, kojih u svakom snopu ima sto milijardi, kreću brzinom svjetlosti, u sekundi naprave 11.000 krugova unutar akceleratora, međusobno ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 09:45