stdClass Object ( [id] => 1176657 [title] => Zanimljiva rasprava na kraju sjednice Gradskog vijeća: oporba tražila da se naloži snimanje sjednica, ali ideja nije ‘prošla‘ [alias] => pocelo-je-papreno-puljak-nije-pripremio-materijale-za-sjednicu-vijeca-oporba-bjesni-pokusao-je-odgoditi-raspravu-o-stanju-u-ju-marjan-ali-je-nadglasan [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

18:30 Posljednja točka gradskog vijeća bila je Prijedlog Zaključka o tonskom snimanju sjednica nadzornih odbora trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Splita i upravnih vijeća ustanova kojima je osnivač Grad Split.

Goran Kotur u ime SDP-a zbog nedavnih događanja i audio zapisa koji su neovlašteno plasirani u javnost, predloženo je da se od sada i službeno snimaju sjednice. Smatraju da je takva praksa uobičajena, a svrha je da se preveniraju potencijalno nezgodne situacija te da se zaštite ljudi koji sudjeluju u tome.

Jakov Prkić, predsjednik Gradskog vijeća smatra da bi to trebala biti preporuka, a ne zapovijed, jer se tako Gradsko vijeće upliće u rad trgovačkih društava u ustanova.

Ivica Puljak smatra da točka nije zakonita i da nije uredu da se opet donese nezakonita točka, ali je naglasio kako je zanimljivo da takve točke predlažu HDZ i SDP.

Ante Vuković, vijećnik iz nezavisne liste birača Ramljak-Mamić pitao je li predlagatelj uzimao u obzir zakonske akte te da svako od onih koji će se snimati treba pristati na to. Spomenuo je više pravnih akata, kao i opću Uredbu o zaštiti osobnih podataka koji se primjenjuje u svakoj od državi članica EU.. Smatra da se mora postupati u dobroj vjeri prema svim članovima upravnih i nadzornih odbora.

- Nije zakonodavac predvidio ni koordinator Park-šume Marjan pa smo ga dobili u liku Srđana Marinića za kojeg se pokazalo da je moćniji od svih zajedno- replicirao mu je Vice Mihanović, iz HDZ-a.

Goran Kotur je kao predlagatelj odgovorio jesmo li kao vijećnici dali dozvolu da se snima sjednica Gradskog vijeća te smatra da su članovi upravnih vijeća i nadzornih odbora sami pristali na tu funkciju.

Jakov Prkić je rekao da u poslovniku Gradskog vijeća postoji članak o snimanju sjednica lokalnog parlamenta.

No, Davor Matijević iz SDP-a je rekao da se baš na inicijativu ove vlasti donijela nezakonita odluka. Mišljenja je da ovakav prijedlog nije sporan jer se već snimaju neke sjednice upravnih vijeća i nadzornih odbora.

- Tu odluku je donijelo Upravno vijeće ustanove, a ne Gradsko vijeće - rekao je Igor Skoko iz redova Centra te se nadovezao Ivica Puljak.

- Vi mi možete preporučiti takvu odluku, a ne narediti mi. Ja tu odluku mogu donijeti, a ne vi kao Gradsko vijeće. Nije stvar snimanja, već nadležnosti Gradskog vijeća. Probajte to shvatiti - rekao je Puljak.

Na to mu je Davor Matijević rekao da onda kao najtransparentniji gradonačelnik donese takvu odluku.

Lidija Bekavac iz HGS-a je rekla da joj nije jasno zašto se raspravlja o točki koja neće biti zakonita. Igor Stanišić je prisnažio da bi takvu točku podržao kao prijedlog.

Pripremljen je zaključak od strane stručnih službi, kojim se preporučuje snimanje sjednica upravnih vijeća i nadzornih odbora, tako da to ostane kao preporuka, a ne kao nalog.

Goran Kotur je na to rekao da u dobroj vjeri pristaje na takav kompromis. Zaključak je izglasan jednoglasno i time je završena sjednica Gradskog vijeća.

Točka u kojoj se trebalo raspravljati o prijedlogu za imenovanje ravnatelja Djedjeg vrtića “Radost” kojim se predlagalo imenovanje Dubravka Vukovca, povučena je s dnevnog reda.

17:50 Na sjednici Gradskog vijeća jedna od točaka je sporazum koji je korak do uređenja prostora uz raskrižje Poljičke ceste i Velebitske ulice. Detaljnije se raspravljati o gradnji zgrade njemačkog trgovačkog lanca "Kaufland", o dva pripadajuća cestovna priključka na Poljičku i Velebitsku ulicu, kao i o višenamjenskoj građevini s planiranom javnom garažom.

Javna garaža "Split parkinga" koja se planirana uz stambene zgrade u Papandopulovoj ulici trebala bi osvanuti uz novi trgovački centar "Kauflanda" koji će se smjestiti tik uz Poljičku cestu.

Trgovački lanac trebao bi izgraditi 181 parkirno mjesto unutar svog prostora, dok bi javna garaža trebala imati najmanje 259 parkirnih mjesta. Tako će na dnevnom redu sjednice lokalnog parlamenta biti sporazum te prijedlog za doradom urbanističko-arhitektonskog rješenja kojim se planira izgradnja višenamjenske građevine s javnom garažom. Na tom području mora biti minimalno 440 parkirnih mjesta.

Izgleda da je ovaj sporazum pokušaj iznalaženja rješenja za Grad, ali i za spomenuti njemački trgovački lanac koji je u Banovinu još prije godinu dana predao zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za navedeni objekt uz Poljičku cestu, a taj zahtjev ocijenjen je urednim još 9. srpnja prošle godine. Grad je debelo premašio rokove za izdavanje dozvole, zato će rasprava ili moguće izglasavanje sporazuma te pronalaženje rješenja za obje strane.

Podsjećamo, prošlo je dugih sedam godina od predstavljanja nagrađenog idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za izgradnju i uređenje trgovačkog centra i pratećih sadržaja te hotela zapadno od križanja Poljičke ceste i Velebitske ulice, ali smo još uvijek daleko od realizacije takozvanog pojedinačnog zahvata P11.

- Ovim sporazumom se ne definira ništa što već nije izglasano. Definira se u kojem smjeru će se ići da investitori imaju sigurnost pri ulaganju, te mogućnost da se mi potkopamo ispod njihove ceste zbog izgradnje javne garaže -  objasnio je Ivošević te napomenuo da su i “Hrvatske ceste” dale svoju suglasnost na pobjednički rad koji je izabran još 2015. godine.

Kako će cesta od "Kauflanda" koja se nastavlja na priključak na Poljičku cestu dijelom prolaziti preko javne garaže "Split parkinga", Grad je mišljenja kako je ključno da se građevina s javnom garažom napravi prije gradnje prometnice. Temeljem predloženog sporazuma "Kaufland" se obvezao kao investitor sagraditi navedene prometnice i predati Gradu te nerazvrstane ceste.

Pod izrazom višenamjenska građevina, misli se na sadržaj koji će biti na korovu javne garaže, poput igrališta. S 21 glasom za i pet suzdržanih ruku u zraku, izglasan je tekst sporazuma.

17:05 Vijećnici su bez rasprave podržali prijedlog ovogodišnjih zaslužnika nagrade Grada Splita.

Vinko PrizmićStanislav PiplovićEmilio MarinMartin Olujić i Dara Vukić će dobiti nagrade Grada Splita za životno djelo. Osobnu nagradu su zaslužili Matea JelićToni KanaetFrane Bešker, dr. Ivo Ivić i Emin Sarajlić.

U kategoriji 'skupnog' priznanja zavrijedili su je Galerija Kula, udruga "Caspera" te Zajednica tehničke kulture Grada Splita. Bit će im uručena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća za Dan grada.

16:50 Predstavljena je nova Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Splita. Najavljeno je da se kao kriterij obračuna koristi fiksna cijena javne usluge, a varijabilni dio je količina miješanog komunalnog otpada je volumen spremnika miješanog komunalnog otpada izražen u litrama i broj pražnjenja spremnika u obračunskom razdoblju od jednog mjeseca.

Za kategoriju kućanstvo cijena fiksne, obvezne minimalne javne usluge iznosila bi 33.90 kuna s PDV-om, a oni korisnici koji nisu kućanstvo platili bi 113 kuna. Na taj fiksni dio, dodaje se varijabilni koji je 0,22 kune po litri.

Važeća cijena fiksnog dijela računa je 26 kuna, a za poslovne subjekte iznosi od 30 do 360 kuna mjesečno, u kategorijama s obzirom na djelatnost, dok je varijabilni dio cijene trenutno 2,2 kune po litri a predlaže se da bude 5 lipa po litri. No varijabilni dio cijene trebao bi se izglasati kroz tri mjeseca na prijedlog “Čistoće”, a odobrit će ga gradonačelnik.

Lidija Bekavac je u ime kluba Hrvatske građanske stranke najmanje što naši sugrađani mogu očekivati bitno povećanje odvoza otpada.

-Struktura cijene javne usluge čini: cijena za količinu predanog miješanog komunalnog otpada (to je varijabilni dio) plus cijena obvezne minimalne javne usluge (to je fiksni dio). Prijedlog je da se fiksni dio poveća s 26 kn na 30 kn, odnosno s PDV om jer građanin tako i placa sa 29,38 na 33,90 kuna. Varijabilni dio cijene koji se odnosi na cijenu po litri je sada 0,022 kune, a prijedlog je da on bude 0,05 kuna po litri, što je povećanje 127 posto. Kada zbrojimo povećanje fiksnog i varijabilno dijela tada će za kućanstva ona rasti cca 43 posto - izračunala je Bekavac na što joj je odgovorio dogradonačelnik Bojan Ivošević.

-Imamo dvije opcije: ili će “Čistoća” produžiti rok Karepovca tako što će se ulagati na infrastrukturne zahtjeve koje davatelji usluge moraju ispuniti, ili ćemo zbog Lećevice imati Napuljski scenarij u Splitu. Mali dio te cijene će porasti. Po ovom prijedlogu mi smo nejeftini u državu, a imamo najozbiljniji problem u državi. Ovdje je tema hoćemo li se uhvatiti gospodarenja otpadom i omogućiti “Čistoći” da uloži u gospodarenje otpadom - rekao je dogradonačelnik. Hrvoje Akrap, voditelj radne skupine za provedbu Plana gospodarenja otpadom ukazivao je da će se varijabilni dio doći do izražaja na računima za odvoz otpada, tek kada se uspostavi sustav od vrata do vrata.

-Osoba koja je odgovorna u odvajanju otpada,  svojim ponašanjem će biti nagrađena s cijenom varijabilnog dijela. Vezani smo za uspostavu cijelog sustava - rekao je Akrap te predložio da se na tematskoj sjednici o otpadu raspravlja o varijabilnom dijelu cijene.

-Ovih 14 kuna koji će se prosječno dignuti po domaćinstvu mjesečno je litra goriva. Slažem se da je to udar za one koji imaju niska primanja. No, usporedio bi cijene s 2008. godinom kada je gorivo bilo sedam kuna, a mi trošimo 50.000 litara mjesečno što je 350 tisuća kuna. Onda je 2018 cijena litre bila 10 kuna, što je 500.500 kuna mjesečno. Sada je cijena 13,91. a mi još uvijek trošimo 50.000 litara mjesečno, što je 696.500. Razlika cijene odvoza otpada za četveročlanu obitelj, još kad je cijena goriva bila 10 kuna i sada kada je 13, 91 je točno 14,08 kuna, što je jedna litra goriva - izračunao je Ivica Karoglan, direktor “Čistoće” te je naglasio koliko je nužno predloženo povećanje fiksne cijene odvoza otpada.

-Povećanje cijene je nužno jer Karepovac može izdržati još tri i pol godine. Ako ne budemo svi jedinstveni, sve će otić k vragu. Morate razumjeti da je sve ovo ulaganje bez povrata, nema tu ekonomije, rezultat je samo čisti Split - rekao je Karoglan. Iz HDZ-ovih redova poteglo se pitanje o oročenim sredstvima “Čistoće” te zašto se uz toliki novac mora podizati cijena odvoza otpada.

Karoglan je kazao da imaju 28 milijuna kuna oročenih sredstava “Čistoće” koja će se investirati kako bi dobili cjelovit sustav gospodarenja otpadom.

-Hvala svim direktorima i upravama koji su taj novac oročili, jer ja volim trošiti -  uz podsmjeh je rekao Karoglan, na što je dodao Bojan Ivošević, splitski gradonačelnik kako je sramotno što se taj novac godinama oročavao.

-Koliko smo god štedjeli, mogli smo mnogo više napravili kako bi spriječili ove probleme na Karepovcu. Da smo prije ulagali, danas bi mogli uštedjeti - rekao je Ivošević.

Nakon neočekivano kratke rasprave, Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada usvojena je s 13 glasova za i sedam suzdržanih.

15.32 Jelena Burazin iz redova HDZ-a, za vrijeme trajanja sjednice Gradskog vijeća uputila je priopćenje kako bi iskazala nezadovoljstvo zbog, kako je poručila, nesposobnosti vlasti da privede kraju i otvori "Hospicij Matošić" i "Četiri Palme".

- Gradonačelnik Puljak i ova vlast pokazuju nebrigu za one najosjetljivije; mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi i one potrebne dostojanstvene skrbi na kraju života. Zahvaljujući prošloj vlasti, angažmanu pojedinih gradskih vijećnika, osobito nezavisnog Ante Zoričića i gradskim službama, gradonačelnik Puljak je preuzeo dva izvrsna gotova projekta i trebao je samo opremiti objekte, a nakon izlaganja o strateškim projektima ne vidi se rad na ovim objektima niti skori završetak- stoji u priopćenju.

U travnju 2021. godine, piše Burazin, bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban supotpisali su Memorandum o razumijevanju o uspostavi i pružanju usluge palijativne skrbi u Splitu.

- Time su se Splitsko-dalmatinska županija i Dom zdravlja obvezali da će uspostaviti i pružati palijativnu skrb putem stacionarnog smještaja u Hospiciju Matošić te sufinancirati izgradnju i funkcioniranje objekta.

U 2021. godini smo čitali izvještaje o realizaciji budućeg doma za korisnika Dječjeg doma Maestral Split projektom u ukupnoj vrijednosti od 10 milijuna kuna, a čak 4,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, i mladi koji su napustili Maestral su očekivali useljenje do kraja 2021. godine. Ovakvim odugovlačenjem im dodatno radite stres zbog neizvjesnosti, kao i obiteljima koje čekaju otvaranje hospicija- zaključila je Burazin.

15.20 Rasprava nakon gradonačelnikova izlaganja o strateškim projektima je gotova. Kako je riječ o točki o kojoj vijećnici ne glasaju, nastavili su s dnevnim redom.

14.50 Vicu Mihanovića je zanimalo, između ostalog, koliko će točno POS-ovih stanova biti. Puljak je zaključio da Mihanoviću treba popravni jer je pola predavanja tipkao na mobitel umjesto da je slušao.

Igor Stanišić (HGS) je na početku kazao da se misli bi li odustao od pitanja s obzirom da ne dobivaju odgovore.

- Smeta mi kao i svima što nismo dobili materijale pa se nismo znali ni pripremiti za ovu prezentaciju. Nismo znali što pitati, a sad je teško pohvatati - govorio je Stanišić, a gradonačlenik je za to vrijeme izašao iz dvorane.

- Gradonačelnika nema pa ne znam bi li nastavio – nastavio je Stanišić.

Uzelo se par minuta kako bi se provjerilo gdje je gradonačelnik i hoće li se vratiti na sjednicu.

- Kolega Stanišiću, gradonačelnik očito ne želi biti prisutan dok Vi govorite u vijećnici pa Vi sad možete reći što ste željeli pitati, ako ne, idemo dalje- kazao je Jakov Prkić.

Stanišić je potom dodao da mu je žao te da Puljak nije dorastao funkciji koju obnaša.

- Mogu povući paralelu da nije možda vezano za nešto prije - dodao je Prkić.

Na to je Stanišić nastavio u sarkastičnom tonu.

- Svako mu dobro. Sretan mu put, ugodan vikend i to je to- kazao je Stanišić.

14.30 Goran Kotur (SDP) je kazao da je gradonačelnikova prezentacija bila vrlo iscrpna, ali smatra da bi s obzirom na značaj projekata trebala biti bolje strukturirana.

- Po kojim kriterijima su se birali strateških projekti koji su prezentirani? Smatram da je puno važnije da imamo za svaki projekt okvirni hodogram, od projektiranja do uporabne dozvole da znamo kada možemo očekivati završetak projekta. Mislim da je to jedan minimum koji gradski vijećnici zaslužuju – rekao je Kotur.

Gradonačelnik Puljak mu je odgovorio da je upravo on selektirao projekte koji su strateški.

- Molim vas da čitate ono za što glasate. Napravio sam prezetenciju kako ste vi htjeli po svim točkama za koje ste glasali. Prošli put ste ih izabrali na sjednici Gradskog vijeća - odgovorio mu je Puljak.

Lidija Bekavac iz redova HGS-a je kazala da kada bi netko sa strane vidio ovu prezentaciju bio bi zadivljen brojem projekata.

- Preporučujem da se napravi čisti start, da znamo točno što je ova vlast napravila, a što prethodna i da znamo koja je bila startna pozicija. Prezentacija nije ujednačena i vidljivo je da je više rukopisa prisutno. Postoje termini poput uskoro gotovo, a to ništa ne znači. Nekome je uskoro sutra, a nekome za 10 godina – kazala je Bekavac i dodala da bi prezentacija trebala biti kraća i konciznija.

Gradonačelnik Puljak na njezino izlaganje nije imao komentara.

13.00 Gradonačelnik Ivica Puljak na sjednici Gradskog vijeća predstavio je status strateških projekata Grada Splita. Više o tome pročitajte OVDJE.

12.15 Stanje u Park-šumi Marjan zaista nije bilo dobro. Mi smo radi toga smijenili predsjednika Upravnog vijeća jer je on unosio nered i generirao nestabilnosti u toj Javnoj ustanovi. Sada Javna ustanova ima novog predsjednika i stanje se stabiliziralo. Raspisat će se natječaj za novog ravnatelja kao što je to bilo i predviđeno jer je ovaj ravnatelj vršitelj dužnosti. Mislim da će sada Javna ustanova sada prodisati i da će se njom nastaviti upravljati kako treba. Tu u Javnoj ustanovi ima još jako puno dubioza i mi ćemo o svim tim dubiozama razgovarati na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća kada to bude točka dnevnog reda- kazao je gradonačelnik Ivica Puljak.

Novinari su ga pitali zbog čega se unutar JUPŠ Marjan ne radi gospodarenje šumama već se daje drugim tvrtkama, a pritom imaju potrebne kapacitete.

- Razlog je taj što Javna ustanova nema to upisano u svojoj djelatnosti i što "Parkovi i nasadi" nemaju te kapacitete. S obzirom na to da se mora gospodariti Park-šumom, morali smo raspisati Natječaj i na njega su se javili oni koji imaju mogućnosti za to. Razgovarat ćemo u budućnosti da možda, ako bude moguće, ekipiramo Javnu ustanovu i da joj proširimo djelatnosti i za ovu ranije spomenutu, ali kao što znate za to treba kupiti i opremu i ljude koji su stručni. To sve zajedno košta i mi ćemo tako razmišljati o tome da to napravimo u budućnosti.

Sada je jedini mogući način da napravimo ovo što smo i napravili jer se gospodariti Marjanom treba. Marjan je zapušten, i ne samo da je bio zapušten kao šuma već i u ljudskim resursima. Tamo su HDZ, Kerum i SDP, i ovo što sada vidite je jedna stara politika stranaka koje su upropaštavale Grad Split desetljećima. To se točno oslikava u Javnoj ustanovi. Mi smo tome stali na kraj i zato ima toliko puno napada, ali mi nećemo posustati. Nas su građani izabrali da uvedemo red. Uveli smo red u cijelom gradu, uvest ćemo red i u toj ustanovi. Sada se stvar smirila jer smo smijenili predsjednika Upravnog vijeća, a nećemo nikada posustati u uvođenju reda u ovaj grad- dodao je Puljak.

A evo što je na ovu temu kazao lider splitskog HDZ-a Vice Mihanović.

"Ova točka o raspravi o Park-šumi Marjan je pokazala dvije istine. Jedna istina da vladajući nisu omogućili bivšem predsjedniku Upravnog vijeća, gospodinu Tomislavu Tukiću da se obrati. To je čovjek kojeg su oni odabrali. Dakle, to je čovjek od kojeg smo mogli čuti tko je u pravu. Gradonačelnik ili gospodin Tukić. S moje točke gledišta skroz je suspektno zašto se to nije omogućilo. Skloniji sam u tom slučaju povjerovati gospodinu Tukiću. Ono što je ključno, razočarale su me kolege iz Mosta koje su prethodno teatralno zagovarale da će podržati da se obrate i ravnatelj i predsjednik Upravnog vijeća i slično, međutim najprije nisu željeli podržati da se obrati gospodin Tukić, a nakon toga nisu podržali ni sazivanje tematske sjednice. Ono što želim kazati jest da je Most najveća prevara ovih izbora, to su ljudi koji su ušli u interesnu koaliciju iz svojih interesa i na taj način razočarali svoje birače budući da sami održavaju vlast gospodina Puljka i njihove interesne koalicije.

Prijedlog kolege Stanišića nije prošao da sazovemo tematsku sjednicu. Oni to izbjegavaju, a postavlja se pitanje zašto. Ima tu tema od gospodarenja Park-šumom, od toga da su u Upravno vijeće stavili medicinsku sestru koja ne zadovoljava uvjete do toga da mama predsjednika Upravnog vijeća zastupa gospodina Marinića na sudu, pa onda v.d. ravnatelj povlači tužbu Park-šume protiv Marinića. Stječe se dojam da je to postala njihova igračka. MI smo ranije imali koordinatore za projekte, nikad nismo imali koordinatora za jednu gradsku firmu. A to se sad događa. Rade što god ih je volja i zloupotrebljavaju, a imamo milijun problema.

Naša intencija bila je da omogućimo gospodinu Tukiću, kao najmjerodavnijoj osobi, da nam se obrati. Po meni je ključno pitanje zašto to vladajući nisu podržali. Čega se oni boje?"

12.00 Davor Matijević (SDP) smatra da svakom treba dati priliku da kaže svoju stranu priče.

- Nije mi jasno zašto se kolega Stipe Mušura nije pojavio. Mislim da želite izbjeći raspravu o tome. Ukoliko gradonačelnik sazove tematsku sjednicu, to je argument koji ću uvažiti, ali ako je samo odgađanje teme, onda nema smisla – rekao je Matijević.

Predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić objasnio je zašto nije za tematsku sjednicu.

- Tematske sjednice bi trebale biti o vrlo važnim pitanjima. Imali smo zadnji put tematsku sjednicu pa ste vidjeli kako je to završilo, po meni to nije dobro. Skloniji sam tome da za sljedeću sjednicu napravimo točku dnevnog reda – rekao je Prkić.

S njima se složio i gradonačelnik Puljak.

- Svaka sjednica je trošak i ja sam za to da na sljedećoj sjednici bude točka o tome i da se pozovu svi relevantni ljudi – rekao je Puljak.

Vijećnici su nakon rasprave glasali i o Stanišićevom prijedlogu da donesu Zaključak kojim se obvezuje gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća da u roku od sedam dana sazovu tematsku sjednicu. No, prijedlog nije prošao. Sljedeća točka dnevnog reda je gradonačelnikovo izvješće o strateškim projektima.

11.30 Sljedeća točka dnevnog reda je rasprava o stanju u Javnoj ustanovi za upravljanje park šumom Marjan, a prije rasprave redaju se stanke.

Vice Mihanović (HDZ) na samom početku tražio da u raspravi sudjeluje i Tomislav Tukić, bivši predsjednik Upravnog vijeća ustanova i apelirao je na vijećnike Mosta da podrže to.

- Apeliram na vladajuće da u duhu transparentnosti na koju su se pozivali da dozvole da čujemo gospodina Tukića, koji je do nedavno bio na čelu Upravnog vijeća. Posebno apeliram na vijećnike Mosta koji su jučer licemjerno zazivali da žele da raspravljamo i očekujem da to podrže - kazao je Mihanović.

Nakon njegova izlaganja, vijećnici Mosta zatražili su stanku.

- Poštovani gospodine Mihanoviću, meni je sad savršeno jasno zašto je ukinut doktorski studij u Osijeku. Niste u stanju pročitati dvije rečenice. Upravo naš jučerašnji mail je bio zbog toga da spriječimo teatar i cirkus koji vi već danima potičete. Podržavamo raspravu i da dođu gospodin Tomislav Tukić, Stipe Mušura i predsjednik sindikata da napokon zaustavimo ovaj cirkus – rekao je Josip Markotić i istaknuo da želi da svi oni dođu, a ne samo jedan od njih.

Stanku je zatražio i HGS.

- Važno je raspravljati o ovoj temi, tim više što je gospodin Tukić tu. Ako mu se ne dozvoli da govori ne vidim smisao da raspravljamo o ovoj točki. Ako ne dozvolimo gospodinu Tukiću da se obrati, predlažem da nemamo raspravu nego da izglasamo zaključak da se obvezuje gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća da u roku od sedam dana sazovu tematsku sjednicu. Da se pozovu svi relevantni sudionici i da imaju pravo izreći svoju stranu priče – kazao je Igor Stanišić.

Gradski vijećnici su glasali o tome hoće li dopustiti Tomislavu Tukiću da se obrati vijećnicima. Od prisutnih 30 vijećnika, njih 15 je bilo za, te prijedlog nije prošao.

Prvi za raspravu se javio Mihanović.

- Ovo je pokušaj obmanjivanja i vijećnika i javnosti da se na ovaj način tema razvodni. Istinski sam začuđen na ovakvom ponašanju vladajućih koji su se zaklinjali da će biti transparenti i uključivi - rekao je Mihanović.

11.14 Lidija Bekavac iz redova HGS-a je prvo upozorila da je na prošloj sjednici dobila jedan odgovor na pitanje, a pismeno drugi.

- Nek se citira što gradonačelnik odgovori, a službe eventualno mogu nešto nadodati – kazala je Bekavac.

Gradonačelnika je podsjetila da je prije nešto više od mjesec dana zajedno s dogradonačelnikom Antoniom Kuzmanićem imao konferenciju na temu korištenja gradskih poslovnih prostora.

- Istaknuo je da mu je najvažnije uvođenje reda i racionalno upravljanje nekretninama, a stvarna namjena je da rasproda imovinu grada, ono što pripada svim budućim generacijama grada Splita. U planu je prodavati gradsko zemljište za 45 milijuna kuna, poslovne prostore, stanove i garaže za 15 milijuna kuna.

Što se tiče 45 milijuna kuna od prodaja gradskog zemljišta, zanima me koje je to zemljište, koliko je građevinsko, tko je radio procjenu i u kojoj je to fazi pripreme. Što se tiče prihoda od 15 milijuna kuna, zanima me koji broj prostora i garaža se planira prodati – pitala je Bekavac na što joj je gradonačelnik kazao da će odgovor dobiti napismeno.

Taj odgovor joj se nije svidio jer kako je istaknula mogao se bolje pripremiti s obzirom na to da je na tu temu držao konferenciju i dati barem nekakav odgovor.

10.45 Igor Stanišić (HGS) pitao je gradonačelnika Puljka je li ikada bio prijavljen za obiteljsko nasilje. Više o tome pročitajte OVDJE.

10.30 Gradskog vijećnika Ivicu Grkovića iz Mosta zanimalo je što je s projektom produžetka u Zajčevoj ulici te postoji li mogućnost da se novoizgrađeni produžetak do stavljanja u funkciju koristi kao privremeni parking.

- Ranije dovršeni dio Zajčeve se radnim danima koristi za ovu svrhu i automobili su redovito gusto parkirani u tri reda sužujući kolničke trake do te mjere da interventna vozila tijekom radnog vremena ovuda ne bi mogla prometovati, npr. vatrogasna vozila koja bi trebala pristupiti Klerikatu! Često je zbog nepropisno parkiranih vozila otežan i pristup bolničkom helidromu kojem se također pristupa sa Zajčeve ulice! Postoji li način da se ucrtavanjem, makar privremenih, parkirnih mjesta omogući stalni i neometani promet Zajčevom? Postoji li ikakva naznaka kad bi se mogli konačno riješiti imovinsko pravni odnosi i dovršiti ova ulica koja, još uvijek nosi epitet jednog od alternativnih izlaza iz središta grada prema istoku – pitao je Grković.

Gradonačelnik Puljak je dodao da je u stalnom kontaktu s ravnateljem KBC-a Split o problemu prometa u krugu bolnice.

Pročelnik Jurica Vojnović je kazao da je gradilište Zajčeve prije nekoliko dana završeno, ali ograda još stoji jer nije napravljena primopredaja između izvođača i Grada.

- To nije ni izbliza konačno rješenje nego samo dio i zato smo odlučili da bude privremeno parkiralište. Ostat će betonska ograda na dnu i nećemo je spajati na neprimjerenu Ulicu Trstenik. Što se tiče sudskih postupaka, tri su postupka u tijeku i ne znamo kada će biti gotovi – kazao je Vojnović.

---

image
---

09.53 Na red su došla i vijećnička pitanja, a Ivana Zelić Relata (HDZ) je kazala da je gradonačelnik Puljak dao Srđanu Mariniću izmišljenu funkciju za ruku u vijeću.

- Svakodnevno se nižu nemoralne pa i nezakonite radnje koje je vaš "izmišljeni koordinator" Marinić napravio na funkciji koju ste mu vi izmislili u maniri toliko vam mrske "političke trgovine", izravno mu pogodujući u zamjenu za njegov ruku u Vijeću.  Čini se, naime, da se "izmišljenom koordinatoru" svidjelo pogodovanje u njegovu korist u toj mjeri da je pogodovao i sam sebi. Pred Općinskim sudom u Splitu JUPŠ Marjan utužila je Marinića radi naknade štete, a tu tužbu ustanova je povukla nakon što ste Marinića instalirali kao izmišljenog koordinatora - kazala je između ostalog Zelić Relata.

Istaknula je da je v.d. ravnatelj povukao tužbu po naredbi koordinatora, ali i to da u tom postupku Marinića zastupa odvjetnica Slavica Čupić, majka novoizabranog predsjednika Upravnog vijeća Javne ustanove.

---

image
---

- Molim Vas da odgovorite na moje pitanje jeste li upoznati s ovim činjenicama i podržavate li ovakve sukobe interesa, pogodovanja i trgovinu utjecajem vašeg koordinatora? - pitala je Zelić Relata. 

Gradonačelnik Puljak je na početku kazao da je i vijećnik Božo Zadro (HDZ) također bio koordinator. 

- Još je bilo nekoliko koordinatora i to uglavnom iz HDZ-a. Kolege su uredno obavljale svoj posao, uključujući i gospodina Zadru. Nemojte vrijeđati vrijedne ljude - poručio je Puljak. 

Dogradonačelnik Bojan Ivošević odgovorio je da je sudske procese protiv Marinića pokrenuo bivši ravnatelj u svoje ime, ali preko ustanove. Istaknuo je da je tužba povučena jer je u drugom sporu pravomoćno osuđen onaj tko ga je tužio.

---

image
---

- U prošlom mandatu 2,5 milijuna kuna platili smo vaše savjetnike, a Marinić košta nula kuna - poručio je Ivošević.

Mihanović je predložio da se ukinu vijećnička pitanja.

- Ukinimo pitanje s obzirom na to da nikad ne dobijemo odgovor. Konkretno odgovarajte, a nemojte nam Vi i dogradonačelnik držati tečaj - poručio je Mihanović gradonačelniku.

RANIJE:

Na Ekonomskom fakultetu u 9 sati započela je sjednica Gradskog vijeća, a novost je da će gradonačelnik Ivica Puljak vijećnicima uz pomoć PowerPoint prezentacije prezentirati što se radi i planira, kao i u kojoj se fazi koji projekt nalazi. 

Na samom početku, Lidija Bekavac (HGS) i Vice Mihanović (HDZ), požalili su se što nemaju pripremljene materijala za izvještaj gradonačelnika. 

---

image
---

- Zašto nema materijala? Kako ćemo pripremiti naša pitanja? Hoćemo li raspravljati ili ćemo samo primiti na znanje što gradonačelnik kaže? - pitala je vijećnica Bekavac. 

Gradonačelnik Puljak je istaknuo da vijećnici o toj točki neće glasati već će on po prvi put, kako kaže, prezentirati stanje. 

Gradski vijećnik Mihanović se također pitao gdje su materijali za tu točku dnevnog reda. 

Što se tiče Marjana, gradonačelnik Puljak je predložio da se što prije organizira tematska sjednica o Javnoj ustanova za upravljanje park šumom Marjan i stanju na Marjanu

- Smatram da nemamo vremena za tematsku sjednicu. Puno toga se događa, a mi vijećnici nismo obaviješteni. Sve saznajemo od novinara – kazao je nezavisni gradski vijećnik Ante Franić.

Nakon polusatne rasprave o dnevnom redu i prijedlozima dopune istog, uz podršku Mosta prošle su dvije dopune. Gradski vijećnici tako će još raspravljati o stanju u Javnoj ustanovi za upravljanje park šumom Marjan i o tome da se snimaju sjednice upravnih vijeća i nadzornih odbora.

---

image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GRADSKO VIJEĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => GRADSKO VIJEĆE 0 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-18 08:09:08 [created_by] => 3236 [created_by_alias] => Ana Franić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-18 17:47:55 [modified_by] => 3236 [publish_up] => 2022-03-18 14:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4472 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/18\/21320536.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1081","hd_21320536_1920.jpg":"1920x1080","k_21320536_1280.jpg":"1280x1280","k_21320536_1024.jpg":"1024x1024","k_21320536_640.jpg":"640x640","k_21320536_480.jpg":"480x480","k_21320536_340.jpg":"340x340","k_21320536_220.jpg":"220x220","o_21320536_1280.jpg":"1280x720","o_21320536_1024.jpg":"1024x576","o_21320536_640.jpg":"640x360","o_21320536_480.jpg":"480x270","o_21320536_340.jpg":"340x191","o_21320536_220.jpg":"220x123","h_21320536_1280.jpg":"1280x854","h_21320536_1024.jpg":"1024x683","h_21320536_640.jpg":"640x427","h_21320536_480.jpg":"480x320","h_21320536_340.jpg":"340x227","h_21320536_220.jpg":"220x147","pp_21320536_1280.jpg":"1006x1280","pp_21320536_1024.jpg":"805x1024","pp_21320536_640.jpg":"503x640","pp_21320536_480.jpg":"377x480","pp_21320536_340.jpg":"267x340","pp_21320536_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15584235 Threads: 10 Questions: 3215241174 Slow queries: 7258209 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236259160 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/pocelo-je-papreno-puljak-nije-pripremio-materijale-za-sjednicu-vijeca-oporba-bjesni-pokusao-je-odgoditi-raspravu-o-stanju-u-ju-marjan-ali-je-nadglasan-1176657 [printLink] => /split/pocelo-je-papreno-puljak-nije-pripremio-materijale-za-sjednicu-vijeca-oporba-bjesni-pokusao-je-odgoditi-raspravu-o-stanju-u-ju-marjan-ali-je-nadglasan-1176657?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 274200 [name] => Gradsko vijeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece [link] => /tag/gradsko-vijece ) [2] => stdClass Object ( [id] => 455305 [name] => sjednica gradskog vijeća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sjednica-gradskog-vijeca [link] => /tag/sjednica-gradskog-vijeca ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GRADSKO VIJEĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zanimljiva rasprava na kraju sjednice Gradskog vijeća: oporba tražila da se naloži snimanje sjednica, ali ideja nije ‘prošla‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3236 [name] => Ana Franić [username] => ana.franic [email] => ana.franic19@gmail.com [password] => $2y$10$0c/xFYzVkUxu.3JckxR1WeF9P8AbP8.ZRMq2NRth0zPVIlLgcthzi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ana-franic-3236 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1754 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/7471820448baecffbae80b49125e63e4?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/21320536.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/18/21320536.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

18:30 Posljednja točka gradskog vijeća bila je Prijedlog Zaključka o tonskom snimanju sjednica nadzornih odbora trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Splita i upravnih vijeća ustanova kojima je osnivač Grad Split.

Goran Kotur u ime SDP-a zbog nedavnih događanja i audio zapisa koji su neovlašteno plasirani u javnost, predloženo je da se od sada i službeno snimaju sjednice. Smatraju da je takva praksa uobičajena, a svrha je da se preveniraju potencijalno nezgodne situacija te da se zaštite ljudi koji sudjeluju u tome.

Jakov Prkić, predsjednik Gradskog vijeća smatra da bi to trebala biti preporuka, a ne zapovijed, jer se tako Gradsko vijeće upliće u rad trgovačkih društava u ustanova.

Ivica Puljak smatra da točka nije zakonita i da nije uredu da se opet donese nezakonita točka, ali je naglasio kako je zanimljivo da takve točke predlažu HDZ i SDP.

Ante Vuković, vijećnik iz nezavisne liste birača Ramljak-Mamić pitao je li predlagatelj uzimao u obzir zakonske akte te da svako od onih koji će se snimati treba pristati na to. Spomenuo je više pravnih akata, kao i opću Uredbu o zaštiti osobnih podataka koji se primjenjuje u svakoj od državi članica EU.. Smatra da se mora postupati u dobroj vjeri prema svim članovima upravnih i nadzornih odbora.

- Nije zakonodavac predvidio ni koordinator Park-šume Marjan pa smo ga dobili u liku Srđana Marinića za kojeg se pokazalo da je moćniji od svih zajedno- replicirao mu je Vice Mihanović, iz HDZ-a.

Goran Kotur je kao predlagatelj odgovorio jesmo li kao vijećnici dali dozvolu da se snima sjednica Gradskog vijeća te smatra da su članovi upravnih vijeća i nadzornih odbora sami pristali na tu funkciju.

Jakov Prkić je rekao da u poslovniku Gradskog vijeća postoji članak o snimanju sjednica lokalnog parlamenta.

No, Davor Matijević iz SDP-a je rekao da se baš na inicijativu ove vlasti donijela nezakonita odluka. Mišljenja je da ovakav prijedlog nije sporan jer se već snimaju neke sjednice upravnih vijeća i nadzornih odbora.

- Tu odluku je donijelo Upravno vijeće ustanove, a ne Gradsko vijeće - rekao je Igor Skoko iz redova Centra te se nadovezao Ivica Puljak.

- Vi mi možete preporučiti takvu odluku, a ne narediti mi. Ja tu odluku mogu donijeti, a ne vi kao Gradsko vijeće. Nije stvar snimanja, već nadležnosti Gradskog vijeća. Probajte to shvatiti - rekao je Puljak.

Na to mu je Davor Matijević rekao da onda kao najtransparentniji gradonačelnik donese takvu odluku.

Lidija Bekavac iz HGS-a je rekla da joj nije jasno zašto se raspravlja o točki koja neće biti zakonita. Igor Stanišić je prisnažio da bi takvu točku podržao kao prijedlog.

Pripremljen je zaključak od strane stručnih službi, kojim se preporučuje snimanje sjednica upravnih vijeća i nadzornih odbora, tako da to ostane kao preporuka, a ne kao nalog.

Goran Kotur je na to rekao da u dobroj vjeri pristaje na takav kompromis. Zaključak je izglasan jednoglasno i time je završena sjednica Gradskog vijeća.

Točka u kojoj se trebalo raspravljati o prijedlogu za imenovanje ravnatelja Djedjeg vrtića “Radost” kojim se predlagalo imenovanje Dubravka Vukovca, povučena je s dnevnog reda.

17:50 Na sjednici Gradskog vijeća jedna od točaka je sporazum koji je korak do uređenja prostora uz raskrižje Poljičke ceste i Velebitske ulice. Detaljnije se raspravljati o gradnji zgrade njemačkog trgovačkog lanca "Kaufland", o dva pripadajuća cestovna priključka na Poljičku i Velebitsku ulicu, kao i o višenamjenskoj građevini s planiranom javnom garažom.

Javna garaža "Split parkinga" koja se planirana uz stambene zgrade u Papandopulovoj ulici trebala bi osvanuti uz novi trgovački centar "Kauflanda" koji će se smjestiti tik uz Poljičku cestu.

Trgovački lanac trebao bi izgraditi 181 parkirno mjesto unutar svog prostora, dok bi javna garaža trebala imati najmanje 259 parkirnih mjesta. Tako će na dnevnom redu sjednice lokalnog parlamenta biti sporazum te prijedlog za doradom urbanističko-arhitektonskog rješenja kojim se planira izgradnja višenamjenske građevine s javnom garažom. Na tom području mora biti minimalno 440 parkirnih mjesta.

Izgleda da je ovaj sporazum pokušaj iznalaženja rješenja za Grad, ali i za spomenuti njemački trgovački lanac koji je u Banovinu još prije godinu dana predao zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za navedeni objekt uz Poljičku cestu, a taj zahtjev ocijenjen je urednim još 9. srpnja prošle godine. Grad je debelo premašio rokove za izdavanje dozvole, zato će rasprava ili moguće izglasavanje sporazuma te pronalaženje rješenja za obje strane.

Podsjećamo, prošlo je dugih sedam godina od predstavljanja nagrađenog idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja za izgradnju i uređenje trgovačkog centra i pratećih sadržaja te hotela zapadno od križanja Poljičke ceste i Velebitske ulice, ali smo još uvijek daleko od realizacije takozvanog pojedinačnog zahvata P11.

- Ovim sporazumom se ne definira ništa što već nije izglasano. Definira se u kojem smjeru će se ići da investitori imaju sigurnost pri ulaganju, te mogućnost da se mi potkopamo ispod njihove ceste zbog izgradnje javne garaže -  objasnio je Ivošević te napomenuo da su i “Hrvatske ceste” dale svoju suglasnost na pobjednički rad koji je izabran još 2015. godine.

Kako će cesta od "Kauflanda" koja se nastavlja na priključak na Poljičku cestu dijelom prolaziti preko javne garaže "Split parkinga", Grad je mišljenja kako je ključno da se građevina s javnom garažom napravi prije gradnje prometnice. Temeljem predloženog sporazuma "Kaufland" se obvezao kao investitor sagraditi navedene prometnice i predati Gradu te nerazvrstane ceste.

Pod izrazom višenamjenska građevina, misli se na sadržaj koji će biti na korovu javne garaže, poput igrališta. S 21 glasom za i pet suzdržanih ruku u zraku, izglasan je tekst sporazuma.

17:05 Vijećnici su bez rasprave podržali prijedlog ovogodišnjih zaslužnika nagrade Grada Splita.

Vinko PrizmićStanislav PiplovićEmilio MarinMartin Olujić i Dara Vukić će dobiti nagrade Grada Splita za životno djelo. Osobnu nagradu su zaslužili Matea JelićToni KanaetFrane Bešker, dr. Ivo Ivić i Emin Sarajlić.

U kategoriji 'skupnog' priznanja zavrijedili su je Galerija Kula, udruga "Caspera" te Zajednica tehničke kulture Grada Splita. Bit će im uručena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća za Dan grada.

16:50 Predstavljena je nova Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Splita. Najavljeno je da se kao kriterij obračuna koristi fiksna cijena javne usluge, a varijabilni dio je količina miješanog komunalnog otpada je volumen spremnika miješanog komunalnog otpada izražen u litrama i broj pražnjenja spremnika u obračunskom razdoblju od jednog mjeseca.

Za kategoriju kućanstvo cijena fiksne, obvezne minimalne javne usluge iznosila bi 33.90 kuna s PDV-om, a oni korisnici koji nisu kućanstvo platili bi 113 kuna. Na taj fiksni dio, dodaje se varijabilni koji je 0,22 kune po litri.

Važeća cijena fiksnog dijela računa je 26 kuna, a za poslovne subjekte iznosi od 30 do 360 kuna mjesečno, u kategorijama s obzirom na djelatnost, dok je varijabilni dio cijene trenutno 2,2 kune po litri a predlaže se da bude 5 lipa po litri. No varijabilni dio cijene trebao bi se izglasati kroz tri mjeseca na prijedlog “Čistoće”, a odobrit će ga gradonačelnik.

Lidija Bekavac je u ime kluba Hrvatske građanske stranke najmanje što naši sugrađani mogu očekivati bitno povećanje odvoza otpada.

-Struktura cijene javne usluge čini: cijena za količinu predanog miješanog komunalnog otpada (to je varijabilni dio) plus cijena obvezne minimalne javne usluge (to je fiksni dio). Prijedlog je da se fiksni dio poveća s 26 kn na 30 kn, odnosno s PDV om jer građanin tako i placa sa 29,38 na 33,90 kuna. Varijabilni dio cijene koji se odnosi na cijenu po litri je sada 0,022 kune, a prijedlog je da on bude 0,05 kuna po litri, što je povećanje 127 posto. Kada zbrojimo povećanje fiksnog i varijabilno dijela tada će za kućanstva ona rasti cca 43 posto - izračunala je Bekavac na što joj je odgovorio dogradonačelnik Bojan Ivošević.

-Imamo dvije opcije: ili će “Čistoća” produžiti rok Karepovca tako što će se ulagati na infrastrukturne zahtjeve koje davatelji usluge moraju ispuniti, ili ćemo zbog Lećevice imati Napuljski scenarij u Splitu. Mali dio te cijene će porasti. Po ovom prijedlogu mi smo nejeftini u državu, a imamo najozbiljniji problem u državi. Ovdje je tema hoćemo li se uhvatiti gospodarenja otpadom i omogućiti “Čistoći” da uloži u gospodarenje otpadom - rekao je dogradonačelnik. Hrvoje Akrap, voditelj radne skupine za provedbu Plana gospodarenja otpadom ukazivao je da će se varijabilni dio doći do izražaja na računima za odvoz otpada, tek kada se uspostavi sustav od vrata do vrata.

-Osoba koja je odgovorna u odvajanju otpada,  svojim ponašanjem će biti nagrađena s cijenom varijabilnog dijela. Vezani smo za uspostavu cijelog sustava - rekao je Akrap te predložio da se na tematskoj sjednici o otpadu raspravlja o varijabilnom dijelu cijene.

-Ovih 14 kuna koji će se prosječno dignuti po domaćinstvu mjesečno je litra goriva. Slažem se da je to udar za one koji imaju niska primanja. No, usporedio bi cijene s 2008. godinom kada je gorivo bilo sedam kuna, a mi trošimo 50.000 litara mjesečno što je 350 tisuća kuna. Onda je 2018 cijena litre bila 10 kuna, što je 500.500 kuna mjesečno. Sada je cijena 13,91. a mi još uvijek trošimo 50.000 litara mjesečno, što je 696.500. Razlika cijene odvoza otpada za četveročlanu obitelj, još kad je cijena goriva bila 10 kuna i sada kada je 13, 91 je točno 14,08 kuna, što je jedna litra goriva - izračunao je Ivica Karoglan, direktor “Čistoće” te je naglasio koliko je nužno predloženo povećanje fiksne cijene odvoza otpada.

-Povećanje cijene je nužno jer Karepovac može izdržati još tri i pol godine. Ako ne budemo svi jedinstveni, sve će otić k vragu. Morate razumjeti da je sve ovo ulaganje bez povrata, nema tu ekonomije, rezultat je samo čisti Split - rekao je Karoglan. Iz HDZ-ovih redova poteglo se pitanje o oročenim sredstvima “Čistoće” te zašto se uz toliki novac mora podizati cijena odvoza otpada.

Karoglan je kazao da imaju 28 milijuna kuna oročenih sredstava “Čistoće” koja će se investirati kako bi dobili cjelovit sustav gospodarenja otpadom.

-Hvala svim direktorima i upravama koji su taj novac oročili, jer ja volim trošiti -  uz podsmjeh je rekao Karoglan, na što je dodao Bojan Ivošević, splitski gradonačelnik kako je sramotno što se taj novac godinama oročavao.

-Koliko smo god štedjeli, mogli smo mnogo više napravili kako bi spriječili ove probleme na Karepovcu. Da smo prije ulagali, danas bi mogli uštedjeti - rekao je Ivošević.

Nakon neočekivano kratke rasprave, Odluka o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada usvojena je s 13 glasova za i sedam suzdržanih.

15.32 Jelena Burazin iz redova HDZ-a, za vrijeme trajanja sjednice Gradskog vijeća uputila je priopćenje kako bi iskazala nezadovoljstvo zbog, kako je poručila, nesposobnosti vlasti da privede kraju i otvori "Hospicij Matošić" i "Četiri Palme".

- Gradonačelnik Puljak i ova vlast pokazuju nebrigu za one najosjetljivije; mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi i one potrebne dostojanstvene skrbi na kraju života. Zahvaljujući prošloj vlasti, angažmanu pojedinih gradskih vijećnika, osobito nezavisnog Ante Zoričića i gradskim službama, gradonačelnik Puljak je preuzeo dva izvrsna gotova projekta i trebao je samo opremiti objekte, a nakon izlaganja o strateškim projektima ne vidi se rad na ovim objektima niti skori završetak- stoji u priopćenju.

U travnju 2021. godine, piše Burazin, bivši gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban supotpisali su Memorandum o razumijevanju o uspostavi i pružanju usluge palijativne skrbi u Splitu.

- Time su se Splitsko-dalmatinska županija i Dom zdravlja obvezali da će uspostaviti i pružati palijativnu skrb putem stacionarnog smještaja u Hospiciju Matošić te sufinancirati izgradnju i funkcioniranje objekta.

U 2021. godini smo čitali izvještaje o realizaciji budućeg doma za korisnika Dječjeg doma Maestral Split projektom u ukupnoj vrijednosti od 10 milijuna kuna, a čak 4,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, i mladi koji su napustili Maestral su očekivali useljenje do kraja 2021. godine. Ovakvim odugovlačenjem im dodatno radite stres zbog neizvjesnosti, kao i obiteljima koje čekaju otvaranje hospicija- zaključila je Burazin.

15.20 Rasprava nakon gradonačelnikova izlaganja o strateškim projektima je gotova. Kako je riječ o točki o kojoj vijećnici ne glasaju, nastavili su s dnevnim redom.

14.50 Vicu Mihanovića je zanimalo, između ostalog, koliko će točno POS-ovih stanova biti. Puljak je zaključio da Mihanoviću treba popravni jer je pola predavanja tipkao na mobitel umjesto da je slušao.

Igor Stanišić (HGS) je na početku kazao da se misli bi li odustao od pitanja s obzirom da ne dobivaju odgovore.

- Smeta mi kao i svima što nismo dobili materijale pa se nismo znali ni pripremiti za ovu prezentaciju. Nismo znali što pitati, a sad je teško pohvatati - govorio je Stanišić, a gradonačlenik je za to vrijeme izašao iz dvorane.

- Gradonačelnika nema pa ne znam bi li nastavio – nastavio je Stanišić.

Uzelo se par minuta kako bi se provjerilo gdje je gradonačelnik i hoće li se vratiti na sjednicu.

- Kolega Stanišiću, gradonačelnik očito ne želi biti prisutan dok Vi govorite u vijećnici pa Vi sad možete reći što ste željeli pitati, ako ne, idemo dalje- kazao je Jakov Prkić.

Stanišić je potom dodao da mu je žao te da Puljak nije dorastao funkciji koju obnaša.

- Mogu povući paralelu da nije možda vezano za nešto prije - dodao je Prkić.

Na to je Stanišić nastavio u sarkastičnom tonu.

- Svako mu dobro. Sretan mu put, ugodan vikend i to je to- kazao je Stanišić.

14.30 Goran Kotur (SDP) je kazao da je gradonačelnikova prezentacija bila vrlo iscrpna, ali smatra da bi s obzirom na značaj projekata trebala biti bolje strukturirana.

- Po kojim kriterijima su se birali strateških projekti koji su prezentirani? Smatram da je puno važnije da imamo za svaki projekt okvirni hodogram, od projektiranja do uporabne dozvole da znamo kada možemo očekivati završetak projekta. Mislim da je to jedan minimum koji gradski vijećnici zaslužuju – rekao je Kotur.

Gradonačelnik Puljak mu je odgovorio da je upravo on selektirao projekte koji su strateški.

- Molim vas da čitate ono za što glasate. Napravio sam prezetenciju kako ste vi htjeli po svim točkama za koje ste glasali. Prošli put ste ih izabrali na sjednici Gradskog vijeća - odgovorio mu je Puljak.

Lidija Bekavac iz redova HGS-a je kazala da kada bi netko sa strane vidio ovu prezentaciju bio bi zadivljen brojem projekata.

- Preporučujem da se napravi čisti start, da znamo točno što je ova vlast napravila, a što prethodna i da znamo koja je bila startna pozicija. Prezentacija nije ujednačena i vidljivo je da je više rukopisa prisutno. Postoje termini poput uskoro gotovo, a to ništa ne znači. Nekome je uskoro sutra, a nekome za 10 godina – kazala je Bekavac i dodala da bi prezentacija trebala biti kraća i konciznija.

Gradonačelnik Puljak na njezino izlaganje nije imao komentara.

13.00 Gradonačelnik Ivica Puljak na sjednici Gradskog vijeća predstavio je status strateških projekata Grada Splita. Više o tome pročitajte OVDJE.

12.15 Stanje u Park-šumi Marjan zaista nije bilo dobro. Mi smo radi toga smijenili predsjednika Upravnog vijeća jer je on unosio nered i generirao nestabilnosti u toj Javnoj ustanovi. Sada Javna ustanova ima novog predsjednika i stanje se stabiliziralo. Raspisat će se natječaj za novog ravnatelja kao što je to bilo i predviđeno jer je ovaj ravnatelj vršitelj dužnosti. Mislim da će sada Javna ustanova sada prodisati i da će se njom nastaviti upravljati kako treba. Tu u Javnoj ustanovi ima još jako puno dubioza i mi ćemo o svim tim dubiozama razgovarati na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća kada to bude točka dnevnog reda- kazao je gradonačelnik Ivica Puljak.

Novinari su ga pitali zbog čega se unutar JUPŠ Marjan ne radi gospodarenje šumama već se daje drugim tvrtkama, a pritom imaju potrebne kapacitete.

- Razlog je taj što Javna ustanova nema to upisano u svojoj djelatnosti i što "Parkovi i nasadi" nemaju te kapacitete. S obzirom na to da se mora gospodariti Park-šumom, morali smo raspisati Natječaj i na njega su se javili oni koji imaju mogućnosti za to. Razgovarat ćemo u budućnosti da možda, ako bude moguće, ekipiramo Javnu ustanovu i da joj proširimo djelatnosti i za ovu ranije spomenutu, ali kao što znate za to treba kupiti i opremu i ljude koji su stručni. To sve zajedno košta i mi ćemo tako razmišljati o tome da to napravimo u budućnosti.

Sada je jedini mogući način da napravimo ovo što smo i napravili jer se gospodariti Marjanom treba. Marjan je zapušten, i ne samo da je bio zapušten kao šuma već i u ljudskim resursima. Tamo su HDZ, Kerum i SDP, i ovo što sada vidite je jedna stara politika stranaka koje su upropaštavale Grad Split desetljećima. To se točno oslikava u Javnoj ustanovi. Mi smo tome stali na kraj i zato ima toliko puno napada, ali mi nećemo posustati. Nas su građani izabrali da uvedemo red. Uveli smo red u cijelom gradu, uvest ćemo red i u toj ustanovi. Sada se stvar smirila jer smo smijenili predsjednika Upravnog vijeća, a nećemo nikada posustati u uvođenju reda u ovaj grad- dodao je Puljak.

A evo što je na ovu temu kazao lider splitskog HDZ-a Vice Mihanović.

"Ova točka o raspravi o Park-šumi Marjan je pokazala dvije istine. Jedna istina da vladajući nisu omogućili bivšem predsjedniku Upravnog vijeća, gospodinu Tomislavu Tukiću da se obrati. To je čovjek kojeg su oni odabrali. Dakle, to je čovjek od kojeg smo mogli čuti tko je u pravu. Gradonačelnik ili gospodin Tukić. S moje točke gledišta skroz je suspektno zašto se to nije omogućilo. Skloniji sam u tom slučaju povjerovati gospodinu Tukiću. Ono što je ključno, razočarale su me kolege iz Mosta koje su prethodno teatralno zagovarale da će podržati da se obrate i ravnatelj i predsjednik Upravnog vijeća i slično, međutim najprije nisu željeli podržati da se obrati gospodin Tukić, a nakon toga nisu podržali ni sazivanje tematske sjednice. Ono što želim kazati jest da je Most najveća prevara ovih izbora, to su ljudi koji su ušli u interesnu koaliciju iz svojih interesa i na taj način razočarali svoje birače budući da sami održavaju vlast gospodina Puljka i njihove interesne koalicije.

Prijedlog kolege Stanišića nije prošao da sazovemo tematsku sjednicu. Oni to izbjegavaju, a postavlja se pitanje zašto. Ima tu tema od gospodarenja Park-šumom, od toga da su u Upravno vijeće stavili medicinsku sestru koja ne zadovoljava uvjete do toga da mama predsjednika Upravnog vijeća zastupa gospodina Marinića na sudu, pa onda v.d. ravnatelj povlači tužbu Park-šume protiv Marinića. Stječe se dojam da je to postala njihova igračka. MI smo ranije imali koordinatore za projekte, nikad nismo imali koordinatora za jednu gradsku firmu. A to se sad događa. Rade što god ih je volja i zloupotrebljavaju, a imamo milijun problema.

Naša intencija bila je da omogućimo gospodinu Tukiću, kao najmjerodavnijoj osobi, da nam se obrati. Po meni je ključno pitanje zašto to vladajući nisu podržali. Čega se oni boje?"

12.00 Davor Matijević (SDP) smatra da svakom treba dati priliku da kaže svoju stranu priče.

- Nije mi jasno zašto se kolega Stipe Mušura nije pojavio. Mislim da želite izbjeći raspravu o tome. Ukoliko gradonačelnik sazove tematsku sjednicu, to je argument koji ću uvažiti, ali ako je samo odgađanje teme, onda nema smisla – rekao je Matijević.

Predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić objasnio je zašto nije za tematsku sjednicu.

- Tematske sjednice bi trebale biti o vrlo važnim pitanjima. Imali smo zadnji put tematsku sjednicu pa ste vidjeli kako je to završilo, po meni to nije dobro. Skloniji sam tome da za sljedeću sjednicu napravimo točku dnevnog reda – rekao je Prkić.

S njima se složio i gradonačelnik Puljak.

- Svaka sjednica je trošak i ja sam za to da na sljedećoj sjednici bude točka o tome i da se pozovu svi relevantni ljudi – rekao je Puljak.

Vijećnici su nakon rasprave glasali i o Stanišićevom prijedlogu da donesu Zaključak kojim se obvezuje gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća da u roku od sedam dana sazovu tematsku sjednicu. No, prijedlog nije prošao. Sljedeća točka dnevnog reda je gradonačelnikovo izvješće o strateškim projektima.

11.30 Sljedeća točka dnevnog reda je rasprava o stanju u Javnoj ustanovi za upravljanje park šumom Marjan, a prije rasprave redaju se stanke.

Vice Mihanović (HDZ) na samom početku tražio da u raspravi sudjeluje i Tomislav Tukić, bivši predsjednik Upravnog vijeća ustanova i apelirao je na vijećnike Mosta da podrže to.

- Apeliram na vladajuće da u duhu transparentnosti na koju su se pozivali da dozvole da čujemo gospodina Tukića, koji je do nedavno bio na čelu Upravnog vijeća. Posebno apeliram na vijećnike Mosta koji su jučer licemjerno zazivali da žele da raspravljamo i očekujem da to podrže - kazao je Mihanović.

Nakon njegova izlaganja, vijećnici Mosta zatražili su stanku.

- Poštovani gospodine Mihanoviću, meni je sad savršeno jasno zašto je ukinut doktorski studij u Osijeku. Niste u stanju pročitati dvije rečenice. Upravo naš jučerašnji mail je bio zbog toga da spriječimo teatar i cirkus koji vi već danima potičete. Podržavamo raspravu i da dođu gospodin Tomislav Tukić, Stipe Mušura i predsjednik sindikata da napokon zaustavimo ovaj cirkus – rekao je Josip Markotić i istaknuo da želi da svi oni dođu, a ne samo jedan od njih.

Stanku je zatražio i HGS.

- Važno je raspravljati o ovoj temi, tim više što je gospodin Tukić tu. Ako mu se ne dozvoli da govori ne vidim smisao da raspravljamo o ovoj točki. Ako ne dozvolimo gospodinu Tukiću da se obrati, predlažem da nemamo raspravu nego da izglasamo zaključak da se obvezuje gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća da u roku od sedam dana sazovu tematsku sjednicu. Da se pozovu svi relevantni sudionici i da imaju pravo izreći svoju stranu priče – kazao je Igor Stanišić.

Gradski vijećnici su glasali o tome hoće li dopustiti Tomislavu Tukiću da se obrati vijećnicima. Od prisutnih 30 vijećnika, njih 15 je bilo za, te prijedlog nije prošao.

Prvi za raspravu se javio Mihanović.

- Ovo je pokušaj obmanjivanja i vijećnika i javnosti da se na ovaj način tema razvodni. Istinski sam začuđen na ovakvom ponašanju vladajućih koji su se zaklinjali da će biti transparenti i uključivi - rekao je Mihanović.

11.14 Lidija Bekavac iz redova HGS-a je prvo upozorila da je na prošloj sjednici dobila jedan odgovor na pitanje, a pismeno drugi.

- Nek se citira što gradonačelnik odgovori, a službe eventualno mogu nešto nadodati – kazala je Bekavac.

Gradonačelnika je podsjetila da je prije nešto više od mjesec dana zajedno s dogradonačelnikom Antoniom Kuzmanićem imao konferenciju na temu korištenja gradskih poslovnih prostora.

- Istaknuo je da mu je najvažnije uvođenje reda i racionalno upravljanje nekretninama, a stvarna namjena je da rasproda imovinu grada, ono što pripada svim budućim generacijama grada Splita. U planu je prodavati gradsko zemljište za 45 milijuna kuna, poslovne prostore, stanove i garaže za 15 milijuna kuna.

Što se tiče 45 milijuna kuna od prodaja gradskog zemljišta, zanima me koje je to zemljište, koliko je građevinsko, tko je radio procjenu i u kojoj je to fazi pripreme. Što se tiče prihoda od 15 milijuna kuna, zanima me koji broj prostora i garaža se planira prodati – pitala je Bekavac na što joj je gradonačelnik kazao da će odgovor dobiti napismeno.

Taj odgovor joj se nije svidio jer kako je istaknula mogao se bolje pripremiti s obzirom na to da je na tu temu držao konferenciju i dati barem nekakav odgovor.

10.45 Igor Stanišić (HGS) pitao je gradonačelnika Puljka je li ikada bio prijavljen za obiteljsko nasilje. Više o tome pročitajte OVDJE.

10.30 Gradskog vijećnika Ivicu Grkovića iz Mosta zanimalo je što je s projektom produžetka u Zajčevoj ulici te postoji li mogućnost da se novoizgrađeni produžetak do stavljanja u funkciju koristi kao privremeni parking.

- Ranije dovršeni dio Zajčeve se radnim danima koristi za ovu svrhu i automobili su redovito gusto parkirani u tri reda sužujući kolničke trake do te mjere da interventna vozila tijekom radnog vremena ovuda ne bi mogla prometovati, npr. vatrogasna vozila koja bi trebala pristupiti Klerikatu! Često je zbog nepropisno parkiranih vozila otežan i pristup bolničkom helidromu kojem se također pristupa sa Zajčeve ulice! Postoji li način da se ucrtavanjem, makar privremenih, parkirnih mjesta omogući stalni i neometani promet Zajčevom? Postoji li ikakva naznaka kad bi se mogli konačno riješiti imovinsko pravni odnosi i dovršiti ova ulica koja, još uvijek nosi epitet jednog od alternativnih izlaza iz središta grada prema istoku – pitao je Grković.

Gradonačelnik Puljak je dodao da je u stalnom kontaktu s ravnateljem KBC-a Split o problemu prometa u krugu bolnice.

Pročelnik Jurica Vojnović je kazao da je gradilište Zajčeve prije nekoliko dana završeno, ali ograda još stoji jer nije napravljena primopredaja između izvođača i Grada.

- To nije ni izbliza konačno rješenje nego samo dio i zato smo odlučili da bude privremeno parkiralište. Ostat će betonska ograda na dnu i nećemo je spajati na neprimjerenu Ulicu Trstenik. Što se tiče sudskih postupaka, tri su postupka u tijeku i ne znamo kada će biti gotovi – kazao je Vojnović.

---

image
---

09.53 Na red su došla i vijećnička pitanja, a Ivana Zelić Relata (HDZ) je kazala da je gradonačelnik Puljak dao Srđanu Mariniću izmišljenu funkciju za ruku u vijeću.

- Svakodnevno se nižu nemoralne pa i nezakonite radnje koje je vaš "izmišljeni koordinator" Marinić napravio na funkciji koju ste mu vi izmislili u maniri toliko vam mrske "političke trgovine", izravno mu pogodujući u zamjenu za njegov ruku u Vijeću.  Čini se, naime, da se "izmišljenom koordinatoru" svidjelo pogodovanje u njegovu korist u toj mjeri da je pogodovao i sam sebi. Pred Općinskim sudom u Splitu JUPŠ Marjan utužila je Marinića radi naknade štete, a tu tužbu ustanova je povukla nakon što ste Marinića instalirali kao izmišljenog koordinatora - kazala je između ostalog Zelić Relata.

Istaknula je da je v.d. ravnatelj povukao tužbu po naredbi koordinatora, ali i to da u tom postupku Marinića zastupa odvjetnica Slavica Čupić, majka novoizabranog predsjednika Upravnog vijeća Javne ustanove.

---

image
---

- Molim Vas da odgovorite na moje pitanje jeste li upoznati s ovim činjenicama i podržavate li ovakve sukobe interesa, pogodovanja i trgovinu utjecajem vašeg koordinatora? - pitala je Zelić Relata. 

Gradonačelnik Puljak je na početku kazao da je i vijećnik Božo Zadro (HDZ) također bio koordinator. 

- Još je bilo nekoliko koordinatora i to uglavnom iz HDZ-a. Kolege su uredno obavljale svoj posao, uključujući i gospodina Zadru. Nemojte vrijeđati vrijedne ljude - poručio je Puljak. 

Dogradonačelnik Bojan Ivošević odgovorio je da je sudske procese protiv Marinića pokrenuo bivši ravnatelj u svoje ime, ali preko ustanove. Istaknuo je da je tužba povučena jer je u drugom sporu pravomoćno osuđen onaj tko ga je tužio.

---

image
---

- U prošlom mandatu 2,5 milijuna kuna platili smo vaše savjetnike, a Marinić košta nula kuna - poručio je Ivošević.

Mihanović je predložio da se ukinu vijećnička pitanja.

- Ukinimo pitanje s obzirom na to da nikad ne dobijemo odgovor. Konkretno odgovarajte, a nemojte nam Vi i dogradonačelnik držati tečaj - poručio je Mihanović gradonačelniku.

RANIJE:

Na Ekonomskom fakultetu u 9 sati započela je sjednica Gradskog vijeća, a novost je da će gradonačelnik Ivica Puljak vijećnicima uz pomoć PowerPoint prezentacije prezentirati što se radi i planira, kao i u kojoj se fazi koji projekt nalazi. 

Na samom početku, Lidija Bekavac (HGS) i Vice Mihanović (HDZ), požalili su se što nemaju pripremljene materijala za izvještaj gradonačelnika. 

---

image
---

- Zašto nema materijala? Kako ćemo pripremiti naša pitanja? Hoćemo li raspravljati ili ćemo samo primiti na znanje što gradonačelnik kaže? - pitala je vijećnica Bekavac. 

Gradonačelnik Puljak je istaknuo da vijećnici o toj točki neće glasati već će on po prvi put, kako kaže, prezentirati stanje. 

Gradski vijećnik Mihanović se također pitao gdje su materijali za tu točku dnevnog reda. 

Što se tiče Marjana, gradonačelnik Puljak je predložio da se što prije organizira tematska sjednica o Javnoj ustanova za upravljanje park šumom Marjan i stanju na Marjanu

- Smatram da nemamo vremena za tematsku sjednicu. Puno toga se događa, a mi vijećnici nismo obaviješteni. Sve saznajemo od novinara – kazao je nezavisni gradski vijećnik Ante Franić.

Nakon polusatne rasprave o dnevnom redu i prijedlozima dopune istog, uz podršku Mosta prošle su dvije dopune. Gradski vijećnici tako će još raspravljati o stanju u Javnoj ustanovi za upravljanje park šumom Marjan i o tome da se snimaju sjednice upravnih vijeća i nadzornih odbora.

---

image
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/pocelo-je-papreno-puljak-nije-pripremio-materijale-za-sjednicu-vijeca-oporba-bjesni-pokusao-je-odgoditi-raspravu-o-stanju-u-ju-marjan-ali-je-nadglasan-1176657 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=34fda43422d7f23f6ff1ef045d9f55e43de1f92e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zanimljiva+rasprava+na+kraju+sjednice+Gradskog+vije%C4%87a%3A+oporba+tra%C5%BEila+da+se+nalo%C5%BEi+snimanje+sjednica%2C+ali+ideja+nije+%E2%80%98pro%C5%A1la%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpocelo-je-papreno-puljak-nije-pripremio-materijale-za-sjednicu-vijeca-oporba-bjesni-pokusao-je-odgoditi-raspravu-o-stanju-u-ju-marjan-ali-je-nadglasan-1176657 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpocelo-je-papreno-puljak-nije-pripremio-materijale-za-sjednicu-vijeca-oporba-bjesni-pokusao-je-odgoditi-raspravu-o-stanju-u-ju-marjan-ali-je-nadglasan-1176657 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GRADSKO VIJEĆE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitGRADSKO VIJEĆE

LIVEZanimljiva rasprava na kraju sjednice Gradskog vijeća: oporba tražila da se naloži snimanje sjednica, ali ideja nije ‘prošla‘

Piše Ana Franić
18. ožujka 2022. - 15:39

18:30 Posljednja točka gradskog vijeća bila je Prijedlog Zaključka o tonskom snimanju sjednica nadzornih odbora trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Splita i upravnih vijeća ustanova kojima je osnivač Grad Split.

Goran Kotur u ime SDP-a zbog nedavnih događanja i audio zapisa koji su neovlašteno plasirani u javnost, predloženo je da se od sada i službeno snimaju sjednice. Smatraju da je takva praksa uobičajena, a svrha je da se preveniraju potencijalno nezgodne situacija te da se zaštite ljudi koji sudjeluju u tome.

Jakov Prkić, predsjednik Gradskog vijeća smatra da bi to trebala biti preporuka, a ne zapovijed, jer se tako Gradsko vijeće upliće u rad trgovačkih društava u ustanova.

Ivica Puljak smatra da točka nije zakonita i da nije uredu da se opet donese ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 20:08