StoryEditorOCM
Splitkao moira orfej

Pitali smo splitskog psihijatra dr. Urlića za komentar Pernara. Ovo je njegova stručna dijagnoza, slažete li se s njim?

Piše Ivica Marković
7. veljače 2024. - 18:40

Što o splitskom performansu Ivana Pernara misli prof. dr. sc. Ivan Urlić, poznati splitski neuropsihijatar?

– Mislim da je Ivan Pernar emocionalno nezreli ekshibicionist koji nema kritičnosti u odnosu na ono što je društveno prihvatljivo, a što ne – kazuje dr. Urlić.

I on je pogledao videouradak Pernarova "nastupa" u Splitu, u kojemu učenici Prometne škole rade sklekove i onaj tko ih najviše napravi, dobiva 100 eura.

– Meni se učinilo, kada sam pogledao taj video, da je Pernar svoj "cirkuski šator" razapeo u Splitu. Kao što je to nekada radila Moira Orfei. Pernar je čovjek kojeg sam u medijskom prostoru uočio kada su ga iz sabornice iznosili saborski redari ili kada je sprječavao iseljavanje iz stanova prema sudskim odlukama.

image

Dr. Ivan Urlić

Božidar Vukičević/Cropix

Poslije sam ga izgubio iz vida, a sada se vraća u medijski prostor putem trikova, jer mu očigledno nedostaje medijske pažnje. On je čovjek koji "jaše" na nekim cirkuskim točkama i ako nije eksponat nekim skupinama koje žele medijsku promociju putem provokacija, onda mislim da ih on sam smišlja kako bi se na taj način održao u medijskom prostoru – govori dr. Urlić.

Mladi su ga ljudi, sluteći po videouradcima, prihvatili.

Najsporniji je novac

– Da, upravo zbog toga jer je on emocionalno nezreo. Zbog toga on sebi može dopustiti ponašanje jednog adolescenta i napraviti tim svojim nezrelim ponašanjem da ga učenici, koji su također, zbog svojih godina života, u jednom emocionalnom razvoju, prihvate kao sebi ravnog. Oni su prihvatili "igru" koju je Pernar ponudio – kaže dr. Urlić.

image
Goran Mehkek/Cropix

Prema mišljenju našeg sugovornika, u cijelom "cirkusu" najsporniji je novac.

– Mislim da je u toj igri najsporniji novac koji je Pernar ponudio učenicima. Prvenstveno se postavlja pitanje odakle njemu taj novac, zašto ga on "investira" u učenike, odnosno je li to njegov novac ili novac nekog drugog, koji je Pernar dobio kako bi izveo svoje performanse. Ništa se u životu ne radi na način na koji Pernar radi bez da čovjek ima neku računicu – mišljenja je dr. Urlić.

image
Marko Todorov/Cropix

Zanimalo nas je mišljenje našeg sugovornika kako tumači činjenicu da nisu reagirali, izišli ispred Prometne škole ravnatelj škole i profesori i pokušali spriječiti Pernara u njegovu "nastupu".

– Mislim da ravnatelj i profesori nemaju tu što raditi, jer se Pernar s djecom može dogovoriti i poslije škole. No mišljenja sam da se mora obavijestiti policiju koja treba izići na teren i jasno dati do znanja da nitko, ali baš nitko, ne može organizirati "cirkus" tamo gdje mu padne na pamet, jer je to loša poruka mladim ljudima koji se karakterno formiraju.

Policija treba odaslati jasnu poruku da ovakve ekshibicioniste treba zaustavljati. Ovdje se postavlja pitanje može li svatko kome to padne na pamet, bilo gdje i bilo kada, organizirati nekakva natjecanja i još tome pridodati novčanu notu – zaključuje prof. dr. sc. Ivan Urlić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:14