stdClass Object ( [id] => 1304621 [title] => Peđa Grbin komentirao raskol u splitskom SDP-u između Barbira i Matijevića. Ovo je rekao danas novinarima... [alias] => peda-grbin-komentirao-raskol-u-splitskom-sdp-u-izmedu-barbira-i-matijevica-ovo-je-rekao-danas-novinarima [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Eskalacija tenzija među splitskim socijaldemokratima nije iznenadila one malo upućenije u odnose lokalnih političara. Prije negoli je SDP-ovac Damir Barbir podignuo ključnu 16. ruku za izglasavanje kredita teškog 71 milijun eura, gotovo svi lokalni političari su očekivali, a mediji već najavili takav scenarij.

Jedino je u tom trenutku bilo nejasno je li takav potez SDP-ova vijećnika ustvari preslika nacionalne politike kakvu Peđa Grbin namjerava graditi s Centrom, ili se Barbir konačno odlučio odmetnuti od splitskog ogranka te stranke u kojoj već neko vrijeme ne vladaju dobri odnosi. I to baš između njega i Davora Matijevića, predsjednika splitskog SDP-a.

– Odlučili smo da nećemo podržati kredit, ako se ne prihvate naši uvjeti. Ispričavam se građanima zbog ovakvog ishoda jer to što je Barbir napravio nije naš stav. Gradonačelnik ima novu većinu s Damirom Barbirom.

Na tijelu stranke ćemo predložiti da prestajemo imati suradnju s Centrom i tražit ćemo razrješenje Damira Barbira iz SDP-a – najavio je Matijević odmah nakon sjednice Gradskog vijeća. Čestitao je i gradonačelniku Ivici Puljku što se usavršio u kupnji vijećnika, poput njegovih prethodnika iz HDZ-a, Željka Keruma, ali i SDP-a.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

– Žao mi je što je kupio našeg vijećnika. Žao mi je što se vijećnik SDP-a kojega smo stavili visoko na listu i promovirali, nažalost, prodao – poručio je Matijević.

‘Širi sam od njega‘

Zbog takvih prozivki i novog raskola na splitskoj ljevici, reagirao je Damir Barbir tako što je poslao pismo predsjedniku stranke Peđi Grbinu. Objavio je sadržaj tog pisma i na svojoj Facebook stranici. Ukratko, Grbin mora birati između njega ili Davora Matijevića.

– Budući da se u Splitu na sjednici Gradskog vijeća dogodio raskol u glasanju dvojice vijećnika SDP-a, pozivam vas da sagledate situaciju i pokrenete postupak za izbacivanje iz stranke jednog od nas dvojice – ili kolegu Davora Matijevića ili mene.

Kolega Matijević se već sinoć trudio u javnosti stvoriti takvu percepciju da za to postoji samo jedna osoba, a to sam ja. Jer sam izdao SDP i “prodao se Puljku”. Vidite, ja sam širi i otvoreniji od njega, ja dopuštam mogućnost da izdajnik, osim mene, može biti i on – napisao je Barbir. Najavio je kako će se njegov kolega Matijević pozivati na užu, dok je on sagledao širu sliku takvog poteza.

– Uža slika je jednostavna: vijećnik Damir Barbir nije poštivao odluku splitskog stranačkog odbora i glasao je protivno toj odluci. Točno. Ne treba vam više nijedan argument da me izbacite iz stranke – kratko je obrazložio, a što se tiče šire slike, naširoko ju je objasnio:

– SDP je samoinicijativno, bez pregovora sa strankom Centar, nakon izvanrednih izbora donio odluku da će podržati gradonačelnika Ivicu Puljka i to je požurio prvi objaviti. Ivica Puljak je premoćno pobijedio, a stranka Centar dobila 15 mandata, samo jedan manje od potrebne većine u Gradskom vijeću.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Mi smo požurili pred javnošću obznaniti da prihvaćamo tu poruku birača, pa smo i objavili da ćemo podržati gradonačelnika na projektnom modelu. Promatrajući širu sliku, to se upravo jučer testiralo više nego ijednom dosad u ovom mandatu.

Mi smo jučer mogli samo pokazati jesmo li govorili iskreno ili s figom u džepu. Šira slika kaže i da sve ono što mi učinimo nekom kome smo se sami ponudili kao partneri sutra legitimiramo da se učini i nama u obrnutoj situaciji. A tu situaciju sami priželjkujemo nakon parlamentarnih izbora – između ostalog je obrazložio Barbir u svom pismu Peđi Grbinu.

Gdje spada SDP?

Tako je jedan od njih dvojice završio na semaforu s vijećnicima stranke Centar, a drugi, Davor Matijević, završio je na popisu zajedno s HDZ-om, Kerumom, Domovinskim pokretom i pola Mosta.

– Pozivam vas da donesete odluku u koje društvo, po vama, spada SDP. Zahvaljujući mojem glasanju to ne mora biti HDZ – nedvosmislen je bio “odmetnuti” splitski SDP-ovac.

Najavio je zamrzavanje svih funkcija u SDP-u te da će prihvatiti sva moguća razrješenja iz središnjice stranke.

– S vijećnikom Davorom Matijevićem javno prekidam svaku suradnju, pa i nemate neko drugo rješenje nego da nekoga od nas dvojice isključite iz stranke. Jednostavnije vam je i manje je gnjavaže da isključite mene, zanemarujući širu sliku.

A dovoljno je i da ništa ne učinite, jer u tom slučaju zbog moje nemogućnosti suradnje s Davorom Matijevićem, bit će jasno da je on kao predsjednik splitskog SDP-a taj koji ispravno predstavlja interese stranke i užu sliku – zaključio je Barbir, koji je, inače, od početka ove godine u toj stranci zaposlen kao izvršni tajnik za Dalmaciju.

Nije dugo trebalo Davoru Matijeviću da mu odgovori na takve prozivke, dok čeka odluku središnjice hoće li po njihovom zahtjevu smijeniti Barbira i otkazati mu ugovor o radu.

– Ne sjećam se nijednog zastupnika ili vijećnika koji se priklonio vladajućoj stranci, a da je to napravio iz plemenitih pobuda ili zbog projekata. Od Zekanovića preko Sauche ili sad do Barbira – rekao je Matijević i obrazložio kako je Barbir sudjelovao na svim sastancima kad je SDP donio odluku i u nijednom trenutku nije problematizirao takav stav.

– Odluka je donesena jednoglasno na Predsjedništvu i Gradskom odboru u njegovom prisustvu i do samoga glasanja nije dao naznaku da će glasati drugačije. Nakon glasina da će on biti 16. ruka, o čemu su pisali i mediji, zvao sam ga na razgovor gdje je rekao da nema ni govora o ikakvom soliranju i da je on suglasan s odlukom. Do samoga glasanja – ispričao je predsjednik splitskih socijaldemokrata.

Naglasio je još jednom kako SDP nije bio protiv zaduživanja ali su “samo tražili transparentnost”.

– Ivica Puljak nije pristao na transparentnost već je posegnuo za davno iskušanom metodom osiguravanja ruke koja mu nedostaje. Čestitam mu, naučio je sve trikove koje je radio HDZ, Kerum pa i SDP u svojim najgorim danima.

To su stare politike mešetarenja i trgovine u kojoj se ne vidim niti tu pripadam. Sretno novoj većini u Gradskom vijeću, moja pozicija je i dalje ista – podržavat ću sve što je dobro za grad, a upozoravati kad nešto nije dobro ili transparentno – zaključio je Matijević.

Potencijalni saveznik

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin nije želio spekulirati o sudbini vijećnika Barbira koji je, mimo odluke SDP-a, glasao za kontroverzni kredit.

---

image
Davor Pongracic/Cropix
---

- To je stranačko pitanje o kojem ćemo razgovarati na stranačkim tijelima u danima pred nama - izjavio je novinarima Grbin. Glasanje o kreditu od 150 milijuna eura je, prema njegovim riječima, pokazalo da se gradonačelnik Puljak ne drži obećanja o transparentnosti za koju se nekoć zalagao.

- SDP je od Grada tražio da se za svaki projekt dodatno razgovara, tražili smo transparentnost, da odluke o tome kako će se koristiti novac budu upućene u Gradsko vijeće.

Puljak to nije prihvatio, što ne mogu razumjeti jer se on u više navrata sam zalagao za transparentnost. Jedno je zalagati se za transparentnost drugih, a kada bi ti trebao biti transparentan, onda to odjednom ne radiš – upozorio je predsjednik SDP-a.

Ovakav stav predstavlja Grbinov zaokret u dosadašnjem pristupu prema gradonačelniku Splita.

SDP već neko vrijeme ima ambivalentan stav prema Puljkovoj vlasti u Splitu. Središnjica stranke u Zagrebu dugo je vremena u predsjedniku stranke Centar gledala potencijalnog saveznika.

Peđa Grbin nije bio nesklon i da SDP u Splitu uđe i u formalnu koaliciju s Puljkom, sve u zalog stvaranja široke antihadezeovske koalicije koju bi predvodili SDP i Možemo, a kojoj bi se onda pridružili i manji partneri iz manjih stranaka.

Lokalni splitski SDP-ovci predvođeni Matijevićem nisu, međutim, željeli postati moneta za potkusurivanje. Njihova procjena očito je išla u smjeru da SDP u Splitu ne može jačati ako je tijesno vezan uz Centar. Nego samo ako bude dovoljno samostalan da može graditi vlastite politike. Na koncu je Grbin popustio, pa SDP u Splitu ​nije ušao u koaliciju s Puljkom.

A raskol koji se dogodio unutar splitskog SDP-a upravo je posljedica takvog raskoraka u gledanju. Barbir je oduvijek slovio za Grbinova igrača u Splitu. Pa i ne čudi što je u kritičnom trenutku prešao na Puljkovu stranu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u crveno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => u crveno 2 0 8086 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-07 10:36:38 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => Gabrijela Radanović, Marina Karlović Sabolić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-07 17:27:21 [modified_by] => 3122 [publish_up] => 2023-07-07 17:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Peđa Grbin komentirao raskol u splitskom SDP-u između Barbira i Matijevića; ovo je rekao danas novinarima [metakey] => Davor Matijević, Damir Barbir, sdp, raskol, Peđa Grbin, kredit, Gradsko vijeće, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/07\/25223879.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/07\/24729029.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/07\/14837682.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/07\/22022716.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Davor Pongracic\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Davor Matijevi\u0107 i Damir Barbir
\n\u00a0<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1196","hd_25223879_1920.jpg":"1920x1080","k_25223879_1280.jpg":"1280x1280","k_25223879_1024.jpg":"1024x1024","k_25223879_640.jpg":"640x640","k_25223879_480.jpg":"480x480","k_25223879_340.jpg":"340x340","k_25223879_220.jpg":"220x220","o_25223879_1280.jpg":"1280x797","o_25223879_1024.jpg":"1024x637","o_25223879_640.jpg":"640x398","o_25223879_480.jpg":"480x299","o_25223879_340.jpg":"340x211","o_25223879_220.jpg":"220x137","h_25223879_1280.jpg":"1280x854","h_25223879_1024.jpg":"1024x683","h_25223879_640.jpg":"640x427","h_25223879_480.jpg":"480x320","h_25223879_340.jpg":"340x227","h_25223879_220.jpg":"220x147","pp_25223879_1280.jpg":"1280x1628","pp_25223879_1024.jpg":"1024x1303","pp_25223879_640.jpg":"640x814","pp_25223879_480.jpg":"480x611","pp_25223879_340.jpg":"340x432","pp_25223879_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24729029_1920.jpg":"1920x1080","k_24729029_1280.jpg":"1280x1280","k_24729029_1024.jpg":"1024x1024","k_24729029_640.jpg":"640x640","k_24729029_480.jpg":"480x480","k_24729029_340.jpg":"340x340","k_24729029_220.jpg":"220x220","o_24729029_1280.jpg":"1280x853","o_24729029_1024.jpg":"1024x682","o_24729029_640.jpg":"640x426","o_24729029_480.jpg":"480x320","o_24729029_340.jpg":"340x226","o_24729029_220.jpg":"220x146","h_24729029_1280.jpg":"1280x854","h_24729029_1024.jpg":"1024x683","h_24729029_640.jpg":"640x427","h_24729029_480.jpg":"480x320","h_24729029_340.jpg":"340x227","h_24729029_220.jpg":"220x147","pp_24729029_1280.jpg":"1280x1628","pp_24729029_1024.jpg":"1024x1303","pp_24729029_640.jpg":"640x814","pp_24729029_480.jpg":"480x611","pp_24729029_340.jpg":"340x432","pp_24729029_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1250","hd_14837682_1920.jpg":"1920x1080","k_14837682_1280.jpg":"1280x1280","k_14837682_1024.jpg":"1024x1024","k_14837682_640.jpg":"640x640","k_14837682_480.jpg":"480x480","k_14837682_340.jpg":"340x340","k_14837682_220.jpg":"220x220","o_14837682_1280.jpg":"1280x833","o_14837682_1024.jpg":"1024x666","o_14837682_640.jpg":"640x416","o_14837682_480.jpg":"480x312","o_14837682_340.jpg":"340x221","o_14837682_220.jpg":"220x143","h_14837682_1280.jpg":"1280x854","h_14837682_1024.jpg":"1024x683","h_14837682_640.jpg":"640x427","h_14837682_480.jpg":"480x320","h_14837682_340.jpg":"340x227","h_14837682_220.jpg":"220x147","pp_14837682_1280.jpg":"1280x1628","pp_14837682_1024.jpg":"1024x1303","pp_14837682_640.jpg":"640x814","pp_14837682_480.jpg":"480x611","pp_14837682_340.jpg":"340x432","pp_14837682_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1053","hd_22022716_1920.jpg":"1920x1080","k_22022716_1280.jpg":"1280x1280","k_22022716_1024.jpg":"1024x1024","k_22022716_640.jpg":"640x640","k_22022716_480.jpg":"480x480","k_22022716_340.jpg":"340x340","k_22022716_220.jpg":"220x220","o_22022716_1280.jpg":"1280x702","o_22022716_1024.jpg":"1024x561","o_22022716_640.jpg":"640x351","o_22022716_480.jpg":"480x263","o_22022716_340.jpg":"340x186","o_22022716_220.jpg":"220x120","h_22022716_1280.jpg":"1280x854","h_22022716_1024.jpg":"1024x683","h_22022716_640.jpg":"640x427","h_22022716_480.jpg":"480x320","h_22022716_340.jpg":"340x227","h_22022716_220.jpg":"220x147","pp_22022716_1280.jpg":"1280x1628","pp_22022716_1024.jpg":"1024x1303","pp_22022716_640.jpg":"640x814","pp_22022716_480.jpg":"480x611","pp_22022716_340.jpg":"340x432","pp_22022716_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14987287 Threads: 1 Questions: 3149331076 Slow queries: 7028031 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234946838 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/peda-grbin-komentirao-raskol-u-splitskom-sdp-u-izmedu-barbira-i-matijevica-ovo-je-rekao-danas-novinarima-1304621 [printLink] => /split/peda-grbin-komentirao-raskol-u-splitskom-sdp-u-izmedu-barbira-i-matijevica-ovo-je-rekao-danas-novinarima-1304621?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310105 [name] => Davor matijević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => davor-matijevic [link] => /tag/davor-matijevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 473934 [name] => Damir Barbir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => damir-barbir [link] => /tag/damir-barbir ) [2] => stdClass Object ( [id] => 283332 [name] => sdp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sdp [link] => /tag/sdp ) [3] => stdClass Object ( [id] => 416344 [name] => raskol [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => raskol [link] => /tag/raskol ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357971 [name] => Peđa Grbin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => peda-grbin [link] => /tag/peda-grbin ) [5] => stdClass Object ( [id] => 301317 [name] => kredit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kredit [link] => /tag/kredit ) [6] => stdClass Object ( [id] => 279687 [name] => gradsko vijeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece [link] => /tag/gradsko-vijece ) [7] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u crveno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Peđa Grbin komentirao raskol u splitskom SDP-u između Barbira i Matijevića. Ovo je rekao danas novinarima... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/25223879.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Ponoš/Cropix [mainImageDesc] =>

Davor Matijević i Damir Barbir
 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/25223879.jpg [title] =>

Davor Matijević i Damir Barbir
 

Joško Ponoš/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/24729029.jpg [title] => Davor Pongracic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/14837682.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/07/22022716.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Eskalacija tenzija među splitskim socijaldemokratima nije iznenadila one malo upućenije u odnose lokalnih političara. Prije negoli je SDP-ovac Damir Barbir podignuo ključnu 16. ruku za izglasavanje kredita teškog 71 milijun eura, gotovo svi lokalni političari su očekivali, a mediji već najavili takav scenarij.

Jedino je u tom trenutku bilo nejasno je li takav potez SDP-ova vijećnika ustvari preslika nacionalne politike kakvu Peđa Grbin namjerava graditi s Centrom, ili se Barbir konačno odlučio odmetnuti od splitskog ogranka te stranke u kojoj već neko vrijeme ne vladaju dobri odnosi. I to baš između njega i Davora Matijevića, predsjednika splitskog SDP-a.

– Odlučili smo da nećemo podržati kredit, ako se ne prihvate naši uvjeti. Ispričavam se građanima zbog ovakvog ishoda jer to što je Barbir napravio nije naš stav. Gradonačelnik ima novu većinu s Damirom Barbirom.

Na tijelu stranke ćemo predložiti da prestajemo imati suradnju s Centrom i tražit ćemo razrješenje Damira Barbira iz SDP-a – najavio je Matijević odmah nakon sjednice Gradskog vijeća. Čestitao je i gradonačelniku Ivici Puljku što se usavršio u kupnji vijećnika, poput njegovih prethodnika iz HDZ-a, Željka Keruma, ali i SDP-a.

---

image
Duje Klarić/Cropix
---

– Žao mi je što je kupio našeg vijećnika. Žao mi je što se vijećnik SDP-a kojega smo stavili visoko na listu i promovirali, nažalost, prodao – poručio je Matijević.

‘Širi sam od njega‘

Zbog takvih prozivki i novog raskola na splitskoj ljevici, reagirao je Damir Barbir tako što je poslao pismo predsjedniku stranke Peđi Grbinu. Objavio je sadržaj tog pisma i na svojoj Facebook stranici. Ukratko, Grbin mora birati između njega ili Davora Matijevića.

– Budući da se u Splitu na sjednici Gradskog vijeća dogodio raskol u glasanju dvojice vijećnika SDP-a, pozivam vas da sagledate situaciju i pokrenete postupak za izbacivanje iz stranke jednog od nas dvojice – ili kolegu Davora Matijevića ili mene.

Kolega Matijević se već sinoć trudio u javnosti stvoriti takvu percepciju da za to postoji samo jedna osoba, a to sam ja. Jer sam izdao SDP i “prodao se Puljku”. Vidite, ja sam širi i otvoreniji od njega, ja dopuštam mogućnost da izdajnik, osim mene, može biti i on – napisao je Barbir. Najavio je kako će se njegov kolega Matijević pozivati na užu, dok je on sagledao širu sliku takvog poteza.

– Uža slika je jednostavna: vijećnik Damir Barbir nije poštivao odluku splitskog stranačkog odbora i glasao je protivno toj odluci. Točno. Ne treba vam više nijedan argument da me izbacite iz stranke – kratko je obrazložio, a što se tiče šire slike, naširoko ju je objasnio:

– SDP je samoinicijativno, bez pregovora sa strankom Centar, nakon izvanrednih izbora donio odluku da će podržati gradonačelnika Ivicu Puljka i to je požurio prvi objaviti. Ivica Puljak je premoćno pobijedio, a stranka Centar dobila 15 mandata, samo jedan manje od potrebne većine u Gradskom vijeću.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

Mi smo požurili pred javnošću obznaniti da prihvaćamo tu poruku birača, pa smo i objavili da ćemo podržati gradonačelnika na projektnom modelu. Promatrajući širu sliku, to se upravo jučer testiralo više nego ijednom dosad u ovom mandatu.

Mi smo jučer mogli samo pokazati jesmo li govorili iskreno ili s figom u džepu. Šira slika kaže i da sve ono što mi učinimo nekom kome smo se sami ponudili kao partneri sutra legitimiramo da se učini i nama u obrnutoj situaciji. A tu situaciju sami priželjkujemo nakon parlamentarnih izbora – između ostalog je obrazložio Barbir u svom pismu Peđi Grbinu.

Gdje spada SDP?

Tako je jedan od njih dvojice završio na semaforu s vijećnicima stranke Centar, a drugi, Davor Matijević, završio je na popisu zajedno s HDZ-om, Kerumom, Domovinskim pokretom i pola Mosta.

– Pozivam vas da donesete odluku u koje društvo, po vama, spada SDP. Zahvaljujući mojem glasanju to ne mora biti HDZ – nedvosmislen je bio “odmetnuti” splitski SDP-ovac.

Najavio je zamrzavanje svih funkcija u SDP-u te da će prihvatiti sva moguća razrješenja iz središnjice stranke.

– S vijećnikom Davorom Matijevićem javno prekidam svaku suradnju, pa i nemate neko drugo rješenje nego da nekoga od nas dvojice isključite iz stranke. Jednostavnije vam je i manje je gnjavaže da isključite mene, zanemarujući širu sliku.

A dovoljno je i da ništa ne učinite, jer u tom slučaju zbog moje nemogućnosti suradnje s Davorom Matijevićem, bit će jasno da je on kao predsjednik splitskog SDP-a taj koji ispravno predstavlja interese stranke i užu sliku – zaključio je Barbir, koji je, inače, od početka ove godine u toj stranci zaposlen kao izvršni tajnik za Dalmaciju.

Nije dugo trebalo Davoru Matijeviću da mu odgovori na takve prozivke, dok čeka odluku središnjice hoće li po njihovom zahtjevu smijeniti Barbira i otkazati mu ugovor o radu.

– Ne sjećam se nijednog zastupnika ili vijećnika koji se priklonio vladajućoj stranci, a da je to napravio iz plemenitih pobuda ili zbog projekata. Od Zekanovića preko Sauche ili sad do Barbira – rekao je Matijević i obrazložio kako je Barbir sudjelovao na svim sastancima kad je SDP donio odluku i u nijednom trenutku nije problematizirao takav stav.

– Odluka je donesena jednoglasno na Predsjedništvu i Gradskom odboru u njegovom prisustvu i do samoga glasanja nije dao naznaku da će glasati drugačije. Nakon glasina da će on biti 16. ruka, o čemu su pisali i mediji, zvao sam ga na razgovor gdje je rekao da nema ni govora o ikakvom soliranju i da je on suglasan s odlukom. Do samoga glasanja – ispričao je predsjednik splitskih socijaldemokrata.

Naglasio je još jednom kako SDP nije bio protiv zaduživanja ali su “samo tražili transparentnost”.

– Ivica Puljak nije pristao na transparentnost već je posegnuo za davno iskušanom metodom osiguravanja ruke koja mu nedostaje. Čestitam mu, naučio je sve trikove koje je radio HDZ, Kerum pa i SDP u svojim najgorim danima.

To su stare politike mešetarenja i trgovine u kojoj se ne vidim niti tu pripadam. Sretno novoj većini u Gradskom vijeću, moja pozicija je i dalje ista – podržavat ću sve što je dobro za grad, a upozoravati kad nešto nije dobro ili transparentno – zaključio je Matijević.

Potencijalni saveznik

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin nije želio spekulirati o sudbini vijećnika Barbira koji je, mimo odluke SDP-a, glasao za kontroverzni kredit.

---

image
Davor Pongracic/Cropix
---

- To je stranačko pitanje o kojem ćemo razgovarati na stranačkim tijelima u danima pred nama - izjavio je novinarima Grbin. Glasanje o kreditu od 150 milijuna eura je, prema njegovim riječima, pokazalo da se gradonačelnik Puljak ne drži obećanja o transparentnosti za koju se nekoć zalagao.

- SDP je od Grada tražio da se za svaki projekt dodatno razgovara, tražili smo transparentnost, da odluke o tome kako će se koristiti novac budu upućene u Gradsko vijeće.

Puljak to nije prihvatio, što ne mogu razumjeti jer se on u više navrata sam zalagao za transparentnost. Jedno je zalagati se za transparentnost drugih, a kada bi ti trebao biti transparentan, onda to odjednom ne radiš – upozorio je predsjednik SDP-a.

Ovakav stav predstavlja Grbinov zaokret u dosadašnjem pristupu prema gradonačelniku Splita.

SDP već neko vrijeme ima ambivalentan stav prema Puljkovoj vlasti u Splitu. Središnjica stranke u Zagrebu dugo je vremena u predsjedniku stranke Centar gledala potencijalnog saveznika.

Peđa Grbin nije bio nesklon i da SDP u Splitu uđe i u formalnu koaliciju s Puljkom, sve u zalog stvaranja široke antihadezeovske koalicije koju bi predvodili SDP i Možemo, a kojoj bi se onda pridružili i manji partneri iz manjih stranaka.

Lokalni splitski SDP-ovci predvođeni Matijevićem nisu, međutim, željeli postati moneta za potkusurivanje. Njihova procjena očito je išla u smjeru da SDP u Splitu ne može jačati ako je tijesno vezan uz Centar. Nego samo ako bude dovoljno samostalan da može graditi vlastite politike. Na koncu je Grbin popustio, pa SDP u Splitu ​nije ušao u koaliciju s Puljkom.

A raskol koji se dogodio unutar splitskog SDP-a upravo je posljedica takvog raskoraka u gledanju. Barbir je oduvijek slovio za Grbinova igrača u Splitu. Pa i ne čudi što je u kritičnom trenutku prešao na Puljkovu stranu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Ponoš/Cropix Davor Pongracic/Cropix Duje Klarić/Cropix Joško Ponoš/Cropix
Joško Ponoš/Cropix

Davor Matijević i Damir Barbir
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/peda-grbin-komentirao-raskol-u-splitskom-sdp-u-izmedu-barbira-i-matijevica-ovo-je-rekao-danas-novinarima-1304621 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f9b63c3c81ab5ac16b38a3b5099209dbc70caa59 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pe%C4%91a+Grbin+komentirao+raskol+u+splitskom+SDP-u+izme%C4%91u+Barbira+i+Matijevi%C4%87a.+Ovo+je+rekao+danas+novinarima...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpeda-grbin-komentirao-raskol-u-splitskom-sdp-u-izmedu-barbira-i-matijevica-ovo-je-rekao-danas-novinarima-1304621 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fpeda-grbin-komentirao-raskol-u-splitskom-sdp-u-izmedu-barbira-i-matijevica-ovo-je-rekao-danas-novinarima-1304621 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u crveno [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitu crveno

Peđa Grbin komentirao raskol u splitskom SDP-u između Barbira i Matijevića. Ovo je rekao danas novinarima...

Piše Gabrijela Radanović, Marina Karlović Sabolić
7. srpnja 2023. - 19:11

Eskalacija tenzija među splitskim socijaldemokratima nije iznenadila one malo upućenije u odnose lokalnih političara. Prije negoli je SDP-ovac Damir Barbir podignuo ključnu 16. ruku za izglasavanje kredita teškog 71 milijun eura, gotovo svi lokalni političari su očekivali, a mediji već najavili takav scenarij.

Jedino je u tom trenutku bilo nejasno je li takav potez SDP-ova vijećnika ustvari preslika nacionalne politike kakvu Peđa Grbin namjerava graditi s Centrom, ili se Barbir konačno odlučio odmetnuti od splitskog ogranka te stranke u kojoj već neko vrijeme ne vladaju dobri odnosi. I to baš između njega i Davora Matijevića, predsjednika splitskog SDP-a.

– Odlučili smo da nećemo podržati kredit, ako se ne prihvate naši uvjeti. Ispričavam se građanima zbog ovakvog ishoda jer to što je Barbir napravio nije naš stav. Gradonačelnik ima novu većinu s Damirom Barbirom.

Na tijelu stranke ćemo predložiti da prestajemo imati suradnju s Centrom i tražit ćemo razrješenje Damira Barbira iz SDP-a – najavio je Matijević odmah nakon sjednice Gradskog vijeća. Čestitao je i gradonačelniku Ivici Puljku što se usavršio u kupnji vijećnika, poput njegovih prethodnika iz HDZ-a, Željka Keruma, ali i SDP-a.

image
Duje Klarić/Cropix

– Žao mi je što je kupio našeg vijećnika. Žao mi je što se vijećnik SDP-a kojega smo stavili visoko na listu i promovirali, nažalost, prodao – poručio je Matijević.

‘Širi sam od njega‘

Zbog takvih prozivki i novog raskola na splitskoj ljevici, reagirao je Damir Barbir tako što je poslao pismo predsjedniku stranke Peđi Grbinu. Objavio je sadržaj tog pisma i na svojoj Facebook stranici. Ukratko, Grbin mora birati između njega ili Davora Matijevića.

– Budući da se u Splitu na sjednici Gradskog vijeća dogodio raskol u glasanju dvojice vijećnika SDP-a, pozivam vas da sagledate situaciju i pokrenete postupak za izbacivanje iz stranke jednog od nas dvojice – ili kolegu Davora Matijevića ili mene.

Kolega Matijević se već sinoć trudio u javnosti stvoriti takvu percepciju da za to postoji samo jedna osoba, a to sam ja. Jer sam izdao SDP i “prodao se Puljku”. Vidite, ja sam širi i otvoreniji od njega, ja dopuštam mogućnost da izdajnik, osim mene, može biti i on – napisao je Barbir. Najavio je kako će se njegov kolega Matijević pozivati na užu, dok je on sagledao širu sliku takvog poteza.

– Uža slika je jednostavna: vijećnik Damir Barbir nije poštivao odluku splitskog stranačkog odbora i glasao je protivno toj odluci. Točno. Ne treba vam više nijedan argument da me izbacite iz stranke – kratko je obrazložio, a što se tiče šire slike, naširoko ju je objasnio:

– SDP je samoinicijativno, bez pregovora sa strankom Centar, nakon izvanrednih izbora donio odluku da će podržati gradonačelnika Ivicu Puljka i to je požurio prvi objaviti. Ivica Puljak je premoćno pobijedio, a stranka Centar dobila 15 mandata, samo jedan manje od potrebne većine u Gradskom vijeću.

image
Joško Ponoš/Cropix

Mi smo požurili pred javnošću obznaniti da prihvaćamo tu poruku birača, pa smo i objavili da ćemo podržati gradonačelnika na projektnom modelu. Promatrajući širu sliku, to se upravo jučer testiralo više nego ijednom dosad u ovom mandatu.

Mi smo jučer mogli samo pokazati jesmo li govorili iskreno ili s figom u džepu. Šira slika kaže i da sve ono što mi učinimo nekom kome smo se sami ponudili kao partneri sutra legitimiramo da se učini i nama u obrnutoj situaciji. A tu situaciju sami priželjkujemo nakon parlamentarnih izbora – između ostalog je obrazložio Barbir u svom pismu Peđi Grbinu.

Gdje spada SDP?

Tako je jedan od njih dvojice završio na semaforu s vijećnicima stranke Centar, a drugi, Davor Matijević, završio je na popisu zajedno s HDZ-om, Kerumom, Domovinskim pokretom i pola Mosta.

– Pozivam vas da donesete odluku u koje društvo, po vama, spada SDP. Zahvaljujući mojem glasanju to ne mora biti HDZ – nedvosmislen je bio “odmetnuti” splitski SDP-ovac.

Najavio je zamrzavanje svih funkcija u SDP-u te da će prihvatiti sva moguća razrješenja iz središnjice stranke.

– S vijećnikom Davorom Matijevićem javno prekidam svaku suradnju, pa i nemate neko drugo rješenje nego da nekoga od nas dvojice isključite iz stranke. Jednostavnije vam je i manje je gnjavaže da isključite mene, zanemarujući širu sliku.

A dovoljno je i da ništa ne učinite, jer u tom slučaju zbog moje nemogućnosti suradnje s Davorom Matijevićem, bit će jasno da je on kao predsjednik splitskog SDP-a taj koji ispravno predstavlja interese stranke i užu sliku – zaključio je Barbir, koji je, inače, od početka ove godine u toj stranci zaposlen kao izvršni tajnik za Dalmaciju.

Nije dugo trebalo Davoru Matijeviću da mu odgovori na takve prozivke, dok čeka odluku središnjice hoće li po njihovom zahtjevu smijeniti Barbira i otkazati mu ugovor o radu.

– Ne sjećam se nijednog zastupnika ili vijećnika koji se priklonio vladajućoj stranci, a da je to napravio iz plemenitih pobuda ili zbog projekata. Od Zekanovića preko Sauche ili sad do Barbira – rekao je Matijević i obrazložio kako je Barbir sudjelovao na svim sastancima kad je SDP donio odluku i u nijednom trenutku nije problematizirao takav stav.

– Odluka je donesena jednoglasno na Predsjedništvu i Gradskom odboru u njegovom prisustvu i do samoga glasanja nije dao naznaku da će glasati drugačije. Nakon glasina da će on biti 16. ruka, o čemu su pisali i mediji, zvao sam ga na razgovor gdje je rekao da nema ni govora o ikakvom soliranju i da je on suglasan s odlukom. Do samoga glasanja – ispričao je predsjednik splitskih socijaldemokrata.

Naglasio je još jednom kako SDP nije bio protiv zaduživanja ali su “samo tražili transparentnost”.

– Ivica Puljak nije pristao na transparentnost već je posegnuo za davno iskušanom metodom osiguravanja ruke koja mu nedostaje. Čestitam mu, naučio je sve trikove koje je radio HDZ, Kerum pa i SDP u svojim najgorim danima.

To su stare politike mešetarenja i trgovine u kojoj se ne vidim niti tu pripadam. Sretno novoj većini u Gradskom vijeću, moja pozicija je i dalje ista – podržavat ću sve što je dobro za grad, a upozoravati kad nešto nije dobro ili transparentno – zaključio je Matijević.

Potencijalni saveznik

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin nije želio spekulirati o sudbini vijećnika Barbira koji je, mimo odluke SDP-a, glasao za kontroverzni kredit.

image
Davor Pongracic/Cropix

- To je stranačko pitanje o kojem ćemo razgovarati na stranačkim tijelima u danima pred nama - izjavio je novinarima Grbin. Glasanje o kreditu od 150 milijuna eura je, prema njegovim riječima, pokazalo da se gradonačelnik Puljak ne drži obećanja o transparentnosti za koju se nekoć zalagao.

- SDP je od Grada tražio da se za svaki projekt dodatno razgovara, tražili smo transparentnost, da odluke o tome kako će se koristiti novac budu upućene u Gradsko vijeće.

Puljak to nije prihvatio, što ne mogu razumjeti jer se on u više navrata sam zalagao za transparentnost. Jedno je zalagati se za transparentnost drugih, a kada bi ti trebao biti transparentan, onda to odjednom ne radiš – upozorio je predsjednik SDP-a.

Ovakav stav predstavlja Grbinov zaokret u dosadašnjem pristupu prema gradonačelniku Splita.

SDP već neko vrijeme ima ambivalentan stav prema Puljkovoj vlasti u Splitu. Središnjica stranke u Zagrebu dugo je vremena u predsjedniku stranke Centar gledala potencijalnog saveznika.

Peđa Grbin nije bio nesklon i da SDP u Splitu uđe i u formalnu koaliciju s Puljkom, sve u zalog stvaranja široke antihadezeovske koalicije koju bi predvodili SDP i Možemo, a kojoj bi se onda pridružili i manji partneri iz manjih stranaka.

Lokalni splitski SDP-ovci predvođeni Matijevićem nisu, međutim, željeli postati moneta za potkusurivanje. Njihova procjena očito je išla u smjeru da SDP u Splitu ne može jačati ako je tijesno vezan uz Centar. Nego samo ako bude dovoljno samostalan da može graditi vlastite politike. Na koncu je Grbin popustio, pa SDP u Splitu ​nije ušao u koaliciju s Puljkom.

A raskol koji se dogodio unutar splitskog SDP-a upravo je posljedica takvog raskoraka u gledanju. Barbir je oduvijek slovio za Grbinova igrača u Splitu. Pa i ne čudi što je u kritičnom trenutku prešao na Puljkovu stranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 22:19