StoryEditorOCM
SplitŠOKANTNA ODLUKA

Ova žena je bila šefica splitske ustanove, a sad joj daju otkaz! Šef sindikata zgrožen: ‘Čista osveta...‘

Piše Božidar Lončar
6. ožujka 2024. - 17:33

Ingrid Pečarević, stručna voditeljica Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan i u Puljkovu mandatu vršiteljica dužnosti ravnateljice te ustanove u 65. godini i dva mjeseca prije uvjeta za mirovinu, dobila je otkaz! Odluku o otkazu je donijela Javna ustanova jučer, 5. ožujka, i to zastupana po predsjedniku Upravnog vijeća Karlu Siminiatiju Čupiću. Istoga dana ravnatelj JU Marko Pejnović šalje prijedlog otkaza kako bi dobio suglasnost od Marije Carevski Balić, sindikalne povjerenice Radničkog vijeća, Samostalnom sindikatu radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske (SSKH), Uredu Predsjednika Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladenu Novoselu i splitskom uredu Saveza, a sve to u mailu koji je primio i Siminiati Čupić.

image

Prijedlog Odluke o otkazu koju je Marko Pejnović poslao na suglasnost sindikalnoj povjerenici 5. ožujka.

Screenshot/Slobodna Dalmacija/

Prema zakonu, JU može Pečarević dati otkaz samo uz prethodnu suglasnost Radničkog vijeća koji se mora oglasiti u roku od 8 dana jer će se inače prijedlog prihvatiti. U JU nema Radničkog vijeća, već imaju sindikalnog povjerenika u toj ulozi, a to je Carevski Balić. Doznajemo da je žena pod ogromnim pritiskom i teško se nosi s poslom. Ako Vijeće odbije prijedlog i pismeno ga obrazloži, JU u roku od 15 dana može tražiti da se sudski ili arbitražno donese odluka o otkazu. Sud donosi odluku u roku od 30 dana.

Iz SSKH su odmah odgovorili kako njihova kolegica u svojstvu Radničkog vijeća neće dati svoju podršku otkazu:

- Ingrid Pečarević nije naša članica. Kolegica u svojstvu Radničkog vijeća neće dati svoju podršku. Oni se ponašaju kao da žele ugasiti tu tvrtku - kazao je Baldo Kovačević, predsjednik SSKH.

image

Baldo Kovačević

Goran Mehkek/Cropix

Predsjednik SSSH Mladen Novosel je komentirao kako će Pečarević imati svu podršku i kako je riječ o revanšizmu i osveti ravnatelja Marka Pejnovića:

- Ravnatelj JU je zanemario pravo sindikata da kolektivno ugovora. Ignorirao je i proces mirenja. Pečarević će imati svu podršku i vjerujem da će putem suda imati potpunu zaštitu. Ovo je revanšizam i osvetnički postupak ravnatelja koji se razbuktao nakon svega što se događa oko Marjana. 

image

Mladen Novosel

Nera Šimić/Cropix

Pečarević je otkaz dobila zbog kršenja obveza iz radnog odnosa, odnosno, skrivljenim ponašanjem zbog čega nema pravo na otpremninu. Ne treba odraditi otkazni rok od mjesec i jednog tjedna, ali će joj isti biti plaćen, kao i devet dana godišnjeg odmora.

- Poslodavac nije u mogućnosti Radnici pružiti pravo na obranu jer iz njezinih postupaka proizlazi da ista nije zainteresirana postupati po nalozima Poslodavca i teško narušava ugled Poslodavca - stoji u Odluci o otkazu.

image

Odluka o otkazu Ingrid Pečarević u kojoj JU PŠ Marjan zastupa predsjednik UV Karlo Siminiati Čupić

Screenshot/Slobodna Dalmacija/

Otkaz zbog Plana upravljanja i izlaska u javnost, uključio se i Državni inspektorat

U obrazloženju je navedeno kako se Pečarević po povratku s bolovanja 21. prosinca 2023. nije javila Pejnoviću kako bi što prije nastavila s unošenjem aktivnosti i financijskih vrijednosti aktivnosti u Bioportal što na kraju nije izvršila u datom roku. 

- Nakon što ju je ravnatelj mailom 22. prosinca 2023. prozvao zašto mu se nije javila i zašto nije obavljen zadatak do 1. prosinca radnica je uputila mail ravnatelju 22. prosinca kojim i dalje ignorira upute i naloge Ravnatelja i odbija ih ispunjavati. Ne opravdava svoje postupke, već naprotiv Radnica u tome ne vidi problem i proziva Pejnovića za stvari koje ne spadaju u njezinu nadležnost. Ranije je i pisano upozorena 22. studenog 2023.

Izvori kažu kako je Pejnović tražio da se projekt stopira dok se ne donese novi Prijedlog plana upravljanja na kojem je Pečarević odbila raditi zbog čega je, kako je navela u dopisu gradskim vijećnicima, dobila opomenu pred otkaz.

- Nije se javljala, a ravnatelj je radio od kuće. Kako je mogao znati ako terenski rad obuhvaća mjesta gdje nije bilo ni interneta ni mogućnosti za komunikacijom - kazao je jedan izvor.

image

Neobavljanje radnih obveza i novinarski članci temeljeni na dopisu Gradskog vijeća bili su razlog za otkaz Ingrid Pečarević...

Screenshot/Slobodna Dalmacija/

U razlozima otkaza se nastavlja opisivati odnos Pečarević i Pejnovića gdje JU smatra kako Pečarević ignorira upute i naloge ravnatelja:

- Evidentno je kako ista nema namjeru izvršavati obveze iz radnog odnosa već sama odlučuje izvan okvira svojih ovlasti, mimo uputa JU pri tome narušavajući teškim i neutemeljenim optužbama ugled Poslodavca što je za Ustanovu neprihvatljivo i zbog čega radnica nema mogućnost prava na obranu. Ista je zloupotrijebila položaj i prekoračila ovlasti.

image

Obrazloženje otkaza...

Screenshot/Slobodna Dalmacija/

Posljednje oko čega su se "zakačili" Pečarević i Pejnović je, kažu nam izvori, usklađivanje Akcijskog plana upravljanja posjetiteljima koji je izradio Oikon s Planom upravljanja Srđana Marinića i tvrtke "Lipov Gaj". Stručna voditeljica je navodno pitala zašto Marinić i "Lipov Gaj" nisu uključeni, nego Karlo Siminiati Čupić, te je smatrala kako s obzirom na to da radno iskustvo nju ne može ispravljati netko s godinu dana iskustva.

image

Marko Pejnović

Vojko Bašić/Cropix

Ono što smo doznali jest kako je Državni inspektorat stigao u nadzor JU PŠ Marjan te je, neslužbeno, obavljen razgovor s Pečarević:

- Inspekcijski nadzor inspekcije rada u JU PŠ Marjan je u tijeku i nismo ga u mogućnosti komentirati prije okončanja - odgovorili su nam. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:00