stdClass Object ( [id] => 1223899 [title] => Od vijećnika se traži suglasnost za financiranje uređenja Žnjana na osnovu procjena prije krize! Grad trenutno ni ne zna koliko košta projekt:‘ U tijeku je dodatna provjera‘ [alias] => od-vijecnika-se-trazi-suglasnost-za-financiranje-uredenja-znjana-na-osnovu-procjena-prije-krize-grad-trenutno-ni-ne-zna-koliko-kosta-projekt-u-tijeku-je-dodatna-provjera [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gradska vlast na idućoj sjednici zatražit će od vijećnika da daju suglasnost za izdavanje garancije kod Privredne banke gradskoj tvrtki “Žnjan” radi projekta uređenja žnjanskog platoa.

U materijalima za Gradsko vijeće tvrdi se kako 11.280.172 kune iznosi pet posto od ukupne investicije koja iznosi 225,6 milijuna.

Međutim, istina je da u Banovini ne znaju koliko će ukupno koštati uređenje Žnjana, a to smo doznali iz odgovora koje smo dobili nakon što smo uputili pitanja dogradonačelniku Antoniju Kuzmaniću.

Na 4. sjednici Gradskog vijeća koja se održava ovaj četvrtak jedna od točaka dnevnog reda je prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za izdavanje garancije banke radi dobrog izvršenja posla “Žnjanu” d.o.o. Split. Iznos garancije koju treba odobriti Gradsko vijeće je 11.280.172 kune.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Studija iz 2020. godine

U obrazloženju prijedloga Odluke stoji da je ovlaštenik koncesije koju daje Vlada RH, društvo “Žnjan” dužan uložiti sveukupno 225.603.440 kuna kao investicijsko ulaganje u roku od tri godine od dana potpisivanja ugovora, “a sve u opsegu i na način opisan u Studiji gospodarske opravdanosti”.

Podsjetimo, ovu studiju izradio je Pomorski fakultet u Splitu 2020. dakle, prije sadašnje gospodarske krize. U materijalu za Gradsko vijeće stoji kako je ovlaštenik koncesije “Žnjan” dužan prije sklapanja ugovora o koncesiji dostaviti garanciju banke radi dobrog izvršenja posla u korist Republike Hrvatske – Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, na iznos od 11.280.172 kune, što je 5 posto od ukupne vrijednosti investicije, i s rokom važenja garancije do šest mjeseci od završetka planiranog investicijskog ciklusa.

Kao popratni dokument za ovu točku dnevnog reda na stranici Grada Splita je Vladina Odluka o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na dijelu k.o. Split, uvala Žnjan od 11. studenoga 2021. godine.

U ovoj odluci doista stoji da prije potpisivanja ugovora tvrtka “Žnjan” d.o.o. treba dostaviti garanciju banke od 11,2 milijuna kuna i tvrdi se da je to pet posto od ukupne investicije od 225,6 milijuna. Međutim, od vremena kad je donesena odluka Vlade RH cijene su znatno porasle.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

S obzirom na to da je gradonačelnik Ivica Puljak govorio u više navrata da je rađena revizija projekta Andre Krstulovića Opare za Žnjan, poslali smo pitanje dogradonačelniku Antoniju Kuzmaniću kolika je procjena sveukupnih troškova potrebnih da se ovaj projekt realizira?

Također, zanimalo nas je zašto se gradskim vijećnicima tvrdi da je iznos garancije 11.280.172 kune za koju Gradsko vijeće treba dati suglasnost pet posto od ukupne vrijednosti investicije? Naime, takva procjena ukupne vrijednosti investicije napravljena je prije značajne inflacije i poskupljenja građevinskih materijala i radne snage.

Promjene na tržištu

Zato smo dogradonačelnika Kuzmanića upitali je li revizija koja je nakon toga rađena uzela u obzir promjene na tržištu koje su nastupile od veljače 2022. (nakon početka rata u Ukrajini) i potvrdila da se za ukupni iznos od 225,6 milijuna kuna u roku od tri godine od potpisivanja ugovora može realizirati projekt Žnjan? Iz Ureda Grada dobili smo odgovor koji pokazuje da u Banovini ne znaju koliko će koštati Žnjan.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

– Studija gospodarske opravdanosti je sastavni dio dokumentacije kojom se društvo “Žnjan” natjecalo za koncesiju, te je zbog toga u studiji navedeni iznos ukupnog ulaganja temelj za ugovor o koncesiji, a iznos na koji se uzima garancija odgovara iznosu od pet posto navedenog predviđenog ulaganja.

Oko godinu dana nakon izrade studije, u ožujku 2022., reviziju troškova projekta napravila je tvrtka “Enodis” te je prema tada aktualnim cijenama utvrđeno manje od 10 posto odstupanja od prvobitno utvrđene procjene.

S obzirom na sadašnju fazu projekta u kojoj se započinje izrada natječajne dokumentacije za izvođače i kreira model kreditiranja gradnje projekta, u tijeku je i dodatna provjera cijena s odmakom od šest mjeseci – stoji u odgovorima poslanim iz Banovine.

Dakle, gradskim vijećnicima se tvrdi kako će projekt koštati manje, od njih se na osnovi Vladine odluke koja je temeljena na starim procjenama traži suglasnost za financijsko opterećenje, a zapravo se ne zna hoće li projekt biti skuplji.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

To pak otvara novo pitanje: na čemu vladajući temelje isplativost projekta? Naime, u Studiji gospodarske opravdanosti koju je predstavio Krstulović Opara rok povrata za investiciju od 30 milijuna eura bio je 27 godina.

Ukoliko je u ožujku revizijom izračunato da je investicija poskupila nešto manje od deset posto, što bi bilo oko 20 milijuna kuna, onda bi za povratak ulaganja trebala još koja godina više. Podaci Državnog zavoda za statistiku i Hrvatske gospodarske komore pokazuju da su u zadnjih pola godine nastavile rasti cijene građevinskih materijala i usluga.

’Low budget’ varijanta?

Stoga će netko morati objasniti kako će se pokriti isplativost projekta. Hoće li koncesionar “Žnjan” zbog većih troškova izgradnje skuplje naplaćivati podnajam? I kako će se to odraziti na cijene i dostupnost usluga običnim građanima. Ako je projekt skup, trebaju li se izvesti svi predviđeni sadržaji, ili da se žnjanski projekt revidira, a možda i raspiše novi natječaj, za “low budget” varijantu?

Gradonačelnik Ivica Puljak je najavio da će se ići odjednom u sve faze izgradnje i uređenja žnjanskog platoa, a još se ne zna koliki financijski uteg bi to predstavljalo za Grad i koliko dugo bi bio njime opterećen.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

No, sve stane u jednu rečenicu – treba li Gradsko vijeće donijeti financijsku odluku u situaciji kad ne raspolaže informacijama jer ne postoji izrađena nova projekcija troškova, niti modela kreditiranja gradnje projekta?

I to u trenutku kad od tvrtke “Žnjan” koja bi trebala preuzeti koncesiju doslovno bježe direktori i voditelj projekta? Govorimo o odlasku direktora Miroslava Rogošića i voditelja projekta Joška Rapanića, koji su bez objašnjenja otišli niti šest mjeseci od imenovanja.

Ni Sanja Vučina, barem za sada neće biti direktorica ove gradske tvrtke. 

---

Podaci HGK: Cement, opeka i daske krešile, armaturno željezo pojeftinilo...

Od Hrvatske gospodarske komore dobili smo informacije o kretanju cijena građevinskog materijala.

Uočljiv je konstantan rast cijena za gotovo sve proizvode i materijale do travnja ove godine dok se od svibnja pojedinim materijalima cijena počela blago spuštati. Rast cijena u 2022. godini u odnosu na isto razdoblje (svibanj i lipanj) u 2021. godini kreće se od 30 do 60 posto.

Primjerice, cijene za tonu cementa, ovisno o vrsti, povećale su se u odnosu na 2021. godinu od 30 do 45 posto, cijene opeke po komadu, ovisno vrsti, od 24 do 60 posto, dok je cijena dasaka po metru kubnom porasla čak za oko 65 posto. Cijena armaturnog željeza je u zadnjih nekoliko mjeseci pala za oko 25 posto.

Pratimo cijene sirovina na svjetskim burzama. Cijena željeza (steel, stell scrap) na londonskoj burzi u lipnju ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine se smanjila za oko 30 posto, a od ožujka, kad je bila najveća, do rujna je pala za oko 45 posto.

Također i cijena drva na burzi u SAD-u pala je za oko 44 posto. Cijena aluminija u lipnju 2022. godine u odnosu na isto razdoblje 2021. bilježi porast za oko 3 posto na londonskoj i frankfurtskoj burzi, dok je cijena bakra na istim burzama i u istom razdoblju pala za oko 6 posto.

Cijene cinka bilježe povećanje za oko 25 posto, nikla za oko 45 posto, kositra za oko 7 posto, dok cijene olova bilježe pad od 6 posto na londonskoj burzi.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GARANCIJA NASLIJEPO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => GARANCIJA NASLIJEPO 2 0 6167 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-12 13:37:05 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-13 07:25:05 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2022-09-13 07:24:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1044 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/12\/23098224.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/12\/21368226.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/12\/20827162.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/12\/23263450.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/12\/18971006.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/12\/23098222.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/12\/13351708.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/12\/23051982.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","\u017dnjan\/Slobodna Dalmacija","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sa\u0161a Buri\u0107\/CROPIX<\/p>","

Ovako bi \u017dnjan trebao izgledati nakon ure\u0111enja\u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0 \u00a0<\/p>","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23098224_1920.jpg":"1920x1080","k_23098224_1280.jpg":"1280x1280","k_23098224_1024.jpg":"1024x1024","k_23098224_640.jpg":"640x640","k_23098224_480.jpg":"480x480","k_23098224_340.jpg":"340x340","k_23098224_220.jpg":"220x220","o_23098224_1280.jpg":"1280x853","o_23098224_1024.jpg":"1024x682","o_23098224_640.jpg":"640x426","o_23098224_480.jpg":"480x320","o_23098224_340.jpg":"340x226","o_23098224_220.jpg":"220x146","h_23098224_1280.jpg":"1280x854","h_23098224_1024.jpg":"1024x683","h_23098224_640.jpg":"640x427","h_23098224_480.jpg":"480x320","h_23098224_340.jpg":"340x227","h_23098224_220.jpg":"220x147","pp_23098224_1280.jpg":"1280x1628","pp_23098224_1024.jpg":"1024x1303","pp_23098224_640.jpg":"640x814","pp_23098224_480.jpg":"480x611","pp_23098224_340.jpg":"340x432","pp_23098224_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x562","hd_21368226_1920.jpg":"1920x1080","k_21368226_1280.jpg":"1280x1280","k_21368226_1024.jpg":"1024x1024","k_21368226_640.jpg":"640x640","k_21368226_480.jpg":"480x480","k_21368226_340.jpg":"340x340","k_21368226_220.jpg":"220x220","o_21368226_1280.jpg":"1280x719","o_21368226_1024.jpg":"1024x575","o_21368226_640.jpg":"640x359","o_21368226_480.jpg":"480x269","o_21368226_340.jpg":"340x191","o_21368226_220.jpg":"220x123","h_21368226_1280.jpg":"1280x854","h_21368226_1024.jpg":"1024x683","h_21368226_640.jpg":"640x427","h_21368226_480.jpg":"480x320","h_21368226_340.jpg":"340x227","h_21368226_220.jpg":"220x147","pp_21368226_1280.jpg":"1280x1628","pp_21368226_1024.jpg":"1024x1303","pp_21368226_640.jpg":"640x814","pp_21368226_480.jpg":"480x611","pp_21368226_340.jpg":"340x432","pp_21368226_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1193","hd_20827162_1920.jpg":"1920x1080","k_20827162_1280.jpg":"1280x1280","k_20827162_1024.jpg":"1024x1024","k_20827162_640.jpg":"640x640","k_20827162_480.jpg":"480x480","k_20827162_340.jpg":"340x340","k_20827162_220.jpg":"220x220","o_20827162_1280.jpg":"1280x795","o_20827162_1024.jpg":"1024x636","o_20827162_640.jpg":"640x397","o_20827162_480.jpg":"480x298","o_20827162_340.jpg":"340x211","o_20827162_220.jpg":"220x136","h_20827162_1280.jpg":"1280x854","h_20827162_1024.jpg":"1024x683","h_20827162_640.jpg":"640x427","h_20827162_480.jpg":"480x320","h_20827162_340.jpg":"340x227","h_20827162_220.jpg":"220x147","pp_20827162_1280.jpg":"1280x1628","pp_20827162_1024.jpg":"1024x1303","pp_20827162_640.jpg":"640x814","pp_20827162_480.jpg":"480x611","pp_20827162_340.jpg":"340x432","pp_20827162_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_23263450_1920.jpg":"1920x1080","k_23263450_1280.jpg":"1280x1280","k_23263450_1024.jpg":"1024x1024","k_23263450_640.jpg":"640x640","k_23263450_480.jpg":"480x480","k_23263450_340.jpg":"340x340","k_23263450_220.jpg":"220x220","o_23263450_1280.jpg":"1280x852","o_23263450_1024.jpg":"1024x681","o_23263450_640.jpg":"640x426","o_23263450_480.jpg":"480x319","o_23263450_340.jpg":"340x226","o_23263450_220.jpg":"220x146","h_23263450_1280.jpg":"1280x854","h_23263450_1024.jpg":"1024x683","h_23263450_640.jpg":"640x427","h_23263450_480.jpg":"480x320","h_23263450_340.jpg":"340x227","h_23263450_220.jpg":"220x147","pp_23263450_1280.jpg":"1280x1628","pp_23263450_1024.jpg":"1024x1303","pp_23263450_640.jpg":"640x814","pp_23263450_480.jpg":"480x611","pp_23263450_340.jpg":"340x432","pp_23263450_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_18971006_1920.jpg":"1920x1080","k_18971006_1280.jpg":"1280x1280","k_18971006_1024.jpg":"1024x1024","k_18971006_640.jpg":"640x640","k_18971006_480.jpg":"480x480","k_18971006_340.jpg":"340x340","k_18971006_220.jpg":"220x220","o_18971006_1280.jpg":"1280x851","o_18971006_1024.jpg":"1024x681","o_18971006_640.jpg":"640x425","o_18971006_480.jpg":"480x319","o_18971006_340.jpg":"340x226","o_18971006_220.jpg":"220x146","h_18971006_1280.jpg":"1280x854","h_18971006_1024.jpg":"1024x683","h_18971006_640.jpg":"640x427","h_18971006_480.jpg":"480x320","h_18971006_340.jpg":"340x227","h_18971006_220.jpg":"220x147","pp_18971006_1280.jpg":"1280x1628","pp_18971006_1024.jpg":"1024x1303","pp_18971006_640.jpg":"640x814","pp_18971006_480.jpg":"480x611","pp_18971006_340.jpg":"340x432","pp_18971006_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23098222_1920.jpg":"1920x1080","k_23098222_1280.jpg":"1280x1280","k_23098222_1024.jpg":"1024x1024","k_23098222_640.jpg":"640x640","k_23098222_480.jpg":"480x480","k_23098222_340.jpg":"340x340","k_23098222_220.jpg":"220x220","o_23098222_1280.jpg":"1280x853","o_23098222_1024.jpg":"1024x682","o_23098222_640.jpg":"640x426","o_23098222_480.jpg":"480x320","o_23098222_340.jpg":"340x226","o_23098222_220.jpg":"220x146","h_23098222_1280.jpg":"1280x854","h_23098222_1024.jpg":"1024x683","h_23098222_640.jpg":"640x427","h_23098222_480.jpg":"480x320","h_23098222_340.jpg":"340x227","h_23098222_220.jpg":"220x147","pp_23098222_1280.jpg":"1280x1628","pp_23098222_1024.jpg":"1024x1303","pp_23098222_640.jpg":"640x814","pp_23098222_480.jpg":"480x611","pp_23098222_340.jpg":"340x432","pp_23098222_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1235","hd_13351708_1920.jpg":"1920x1080","k_13351708_1280.jpg":"1280x1280","k_13351708_1024.jpg":"1024x1024","k_13351708_640.jpg":"640x640","k_13351708_480.jpg":"480x480","k_13351708_340.jpg":"340x340","k_13351708_220.jpg":"220x220","o_13351708_1280.jpg":"1280x823","o_13351708_1024.jpg":"1024x658","o_13351708_640.jpg":"640x411","o_13351708_480.jpg":"480x308","o_13351708_340.jpg":"340x218","o_13351708_220.jpg":"220x141","h_13351708_1280.jpg":"1280x854","h_13351708_1024.jpg":"1024x683","h_13351708_640.jpg":"640x427","h_13351708_480.jpg":"480x320","h_13351708_340.jpg":"340x227","h_13351708_220.jpg":"220x147","pp_13351708_1280.jpg":"1280x1628","pp_13351708_1024.jpg":"1024x1303","pp_13351708_640.jpg":"640x814","pp_13351708_480.jpg":"480x611","pp_13351708_340.jpg":"340x432","pp_13351708_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23051982_1920.jpg":"1920x1080","k_23051982_1280.jpg":"1280x1280","k_23051982_1024.jpg":"1024x1024","k_23051982_640.jpg":"640x640","k_23051982_480.jpg":"480x480","k_23051982_340.jpg":"340x340","k_23051982_220.jpg":"220x220","o_23051982_1280.jpg":"1280x853","o_23051982_1024.jpg":"1024x682","o_23051982_640.jpg":"640x426","o_23051982_480.jpg":"480x320","o_23051982_340.jpg":"340x226","o_23051982_220.jpg":"220x146","h_23051982_1280.jpg":"1280x854","h_23051982_1024.jpg":"1024x683","h_23051982_640.jpg":"640x427","h_23051982_480.jpg":"480x320","h_23051982_340.jpg":"340x227","h_23051982_220.jpg":"220x147","pp_23051982_1280.jpg":"1280x1628","pp_23051982_1024.jpg":"1024x1303","pp_23051982_640.jpg":"640x814","pp_23051982_480.jpg":"480x611","pp_23051982_340.jpg":"340x432","pp_23051982_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38028939 Threads: 5 Questions: 7076326232 Slow queries: 3295702 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607799798 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/od-vijecnika-se-trazi-suglasnost-za-financiranje-uredenja-znjana-na-osnovu-procjena-prije-krize-grad-trenutno-ni-ne-zna-koliko-kosta-projekt-u-tijeku-je-dodatna-provjera-1223899 [printLink] => /split/od-vijecnika-se-trazi-suglasnost-za-financiranje-uredenja-znjana-na-osnovu-procjena-prije-krize-grad-trenutno-ni-ne-zna-koliko-kosta-projekt-u-tijeku-je-dodatna-provjera-1223899?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 656040 [name] => uređenje žnjana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-11 14:01:11 [main_article_id] => 0 [alias] => uredenje-znjana [link] => /tag/uredenje-znjana ) [1] => stdClass Object ( [id] => 279687 [name] => gradsko vijeće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece [link] => /tag/gradsko-vijece ) [2] => stdClass Object ( [id] => 25730 [name] => garancija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => garancija [link] => /tag/garancija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 329197 [name] => banka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => banka [link] => /tag/banka ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GARANCIJA NASLIJEPO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Od vijećnika se traži suglasnost za financiranje uređenja Žnjana na osnovu procjena prije krize! Grad trenutno ni ne zna koliko košta projekt:‘ U tijeku je dodatna provjera‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/23098224.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] =>

Saša Burić/CROPIX

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/23098224.jpg [title] =>

Saša Burić/CROPIX

Saša Burić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/21368226.jpg [title] =>

Ovako bi Žnjan trebao izgledati nakon uređenja             

Žnjan/Slobodna Dalmacija ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/20827162.jpg [title] => Saša Burić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/23263450.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/18971006.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/23098222.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/13351708.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/12/23051982.jpg [title] => Joško Ponoš/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Gradska vlast na idućoj sjednici zatražit će od vijećnika da daju suglasnost za izdavanje garancije kod Privredne banke gradskoj tvrtki “Žnjan” radi projekta uređenja žnjanskog platoa.

U materijalima za Gradsko vijeće tvrdi se kako 11.280.172 kune iznosi pet posto od ukupne investicije koja iznosi 225,6 milijuna.

Međutim, istina je da u Banovini ne znaju koliko će ukupno koštati uređenje Žnjana, a to smo doznali iz odgovora koje smo dobili nakon što smo uputili pitanja dogradonačelniku Antoniju Kuzmaniću.

Na 4. sjednici Gradskog vijeća koja se održava ovaj četvrtak jedna od točaka dnevnog reda je prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za izdavanje garancije banke radi dobrog izvršenja posla “Žnjanu” d.o.o. Split. Iznos garancije koju treba odobriti Gradsko vijeće je 11.280.172 kune.

---

image
Saša Burić/Cropix
---

Studija iz 2020. godine

U obrazloženju prijedloga Odluke stoji da je ovlaštenik koncesije koju daje Vlada RH, društvo “Žnjan” dužan uložiti sveukupno 225.603.440 kuna kao investicijsko ulaganje u roku od tri godine od dana potpisivanja ugovora, “a sve u opsegu i na način opisan u Studiji gospodarske opravdanosti”.

Podsjetimo, ovu studiju izradio je Pomorski fakultet u Splitu 2020. dakle, prije sadašnje gospodarske krize. U materijalu za Gradsko vijeće stoji kako je ovlaštenik koncesije “Žnjan” dužan prije sklapanja ugovora o koncesiji dostaviti garanciju banke radi dobrog izvršenja posla u korist Republike Hrvatske – Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, na iznos od 11.280.172 kune, što je 5 posto od ukupne vrijednosti investicije, i s rokom važenja garancije do šest mjeseci od završetka planiranog investicijskog ciklusa.

Kao popratni dokument za ovu točku dnevnog reda na stranici Grada Splita je Vladina Odluka o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže na dijelu k.o. Split, uvala Žnjan od 11. studenoga 2021. godine.

U ovoj odluci doista stoji da prije potpisivanja ugovora tvrtka “Žnjan” d.o.o. treba dostaviti garanciju banke od 11,2 milijuna kuna i tvrdi se da je to pet posto od ukupne investicije od 225,6 milijuna. Međutim, od vremena kad je donesena odluka Vlade RH cijene su znatno porasle.

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

S obzirom na to da je gradonačelnik Ivica Puljak govorio u više navrata da je rađena revizija projekta Andre Krstulovića Opare za Žnjan, poslali smo pitanje dogradonačelniku Antoniju Kuzmaniću kolika je procjena sveukupnih troškova potrebnih da se ovaj projekt realizira?

Također, zanimalo nas je zašto se gradskim vijećnicima tvrdi da je iznos garancije 11.280.172 kune za koju Gradsko vijeće treba dati suglasnost pet posto od ukupne vrijednosti investicije? Naime, takva procjena ukupne vrijednosti investicije napravljena je prije značajne inflacije i poskupljenja građevinskih materijala i radne snage.

Promjene na tržištu

Zato smo dogradonačelnika Kuzmanića upitali je li revizija koja je nakon toga rađena uzela u obzir promjene na tržištu koje su nastupile od veljače 2022. (nakon početka rata u Ukrajini) i potvrdila da se za ukupni iznos od 225,6 milijuna kuna u roku od tri godine od potpisivanja ugovora može realizirati projekt Žnjan? Iz Ureda Grada dobili smo odgovor koji pokazuje da u Banovini ne znaju koliko će koštati Žnjan.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

– Studija gospodarske opravdanosti je sastavni dio dokumentacije kojom se društvo “Žnjan” natjecalo za koncesiju, te je zbog toga u studiji navedeni iznos ukupnog ulaganja temelj za ugovor o koncesiji, a iznos na koji se uzima garancija odgovara iznosu od pet posto navedenog predviđenog ulaganja.

Oko godinu dana nakon izrade studije, u ožujku 2022., reviziju troškova projekta napravila je tvrtka “Enodis” te je prema tada aktualnim cijenama utvrđeno manje od 10 posto odstupanja od prvobitno utvrđene procjene.

S obzirom na sadašnju fazu projekta u kojoj se započinje izrada natječajne dokumentacije za izvođače i kreira model kreditiranja gradnje projekta, u tijeku je i dodatna provjera cijena s odmakom od šest mjeseci – stoji u odgovorima poslanim iz Banovine.

Dakle, gradskim vijećnicima se tvrdi kako će projekt koštati manje, od njih se na osnovi Vladine odluke koja je temeljena na starim procjenama traži suglasnost za financijsko opterećenje, a zapravo se ne zna hoće li projekt biti skuplji.

---

image
Joško Ponoš/Cropix
---

To pak otvara novo pitanje: na čemu vladajući temelje isplativost projekta? Naime, u Studiji gospodarske opravdanosti koju je predstavio Krstulović Opara rok povrata za investiciju od 30 milijuna eura bio je 27 godina.

Ukoliko je u ožujku revizijom izračunato da je investicija poskupila nešto manje od deset posto, što bi bilo oko 20 milijuna kuna, onda bi za povratak ulaganja trebala još koja godina više. Podaci Državnog zavoda za statistiku i Hrvatske gospodarske komore pokazuju da su u zadnjih pola godine nastavile rasti cijene građevinskih materijala i usluga.

’Low budget’ varijanta?

Stoga će netko morati objasniti kako će se pokriti isplativost projekta. Hoće li koncesionar “Žnjan” zbog većih troškova izgradnje skuplje naplaćivati podnajam? I kako će se to odraziti na cijene i dostupnost usluga običnim građanima. Ako je projekt skup, trebaju li se izvesti svi predviđeni sadržaji, ili da se žnjanski projekt revidira, a možda i raspiše novi natječaj, za “low budget” varijantu?

Gradonačelnik Ivica Puljak je najavio da će se ići odjednom u sve faze izgradnje i uređenja žnjanskog platoa, a još se ne zna koliki financijski uteg bi to predstavljalo za Grad i koliko dugo bi bio njime opterećen.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

No, sve stane u jednu rečenicu – treba li Gradsko vijeće donijeti financijsku odluku u situaciji kad ne raspolaže informacijama jer ne postoji izrađena nova projekcija troškova, niti modela kreditiranja gradnje projekta?

I to u trenutku kad od tvrtke “Žnjan” koja bi trebala preuzeti koncesiju doslovno bježe direktori i voditelj projekta? Govorimo o odlasku direktora Miroslava Rogošića i voditelja projekta Joška Rapanića, koji su bez objašnjenja otišli niti šest mjeseci od imenovanja.

Ni Sanja Vučina, barem za sada neće biti direktorica ove gradske tvrtke. 

---

Podaci HGK: Cement, opeka i daske krešile, armaturno željezo pojeftinilo...

Od Hrvatske gospodarske komore dobili smo informacije o kretanju cijena građevinskog materijala.

Uočljiv je konstantan rast cijena za gotovo sve proizvode i materijale do travnja ove godine dok se od svibnja pojedinim materijalima cijena počela blago spuštati. Rast cijena u 2022. godini u odnosu na isto razdoblje (svibanj i lipanj) u 2021. godini kreće se od 30 do 60 posto.

Primjerice, cijene za tonu cementa, ovisno o vrsti, povećale su se u odnosu na 2021. godinu od 30 do 45 posto, cijene opeke po komadu, ovisno vrsti, od 24 do 60 posto, dok je cijena dasaka po metru kubnom porasla čak za oko 65 posto. Cijena armaturnog željeza je u zadnjih nekoliko mjeseci pala za oko 25 posto.

Pratimo cijene sirovina na svjetskim burzama. Cijena željeza (steel, stell scrap) na londonskoj burzi u lipnju ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine se smanjila za oko 30 posto, a od ožujka, kad je bila najveća, do rujna je pala za oko 45 posto.

Također i cijena drva na burzi u SAD-u pala je za oko 44 posto. Cijena aluminija u lipnju 2022. godine u odnosu na isto razdoblje 2021. bilježi porast za oko 3 posto na londonskoj i frankfurtskoj burzi, dok je cijena bakra na istim burzama i u istom razdoblju pala za oko 6 posto.

Cijene cinka bilježe povećanje za oko 25 posto, nikla za oko 45 posto, kositra za oko 7 posto, dok cijene olova bilježe pad od 6 posto na londonskoj burzi.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Žnjan/Slobodna Dalmacija Saša Burić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Joško Ponoš/Cropix
Saša Burić/Cropix

Saša Burić/CROPIX

Žnjan/Slobodna Dalmacija

Ovako bi Žnjan trebao izgledati nakon uređenja             

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/od-vijecnika-se-trazi-suglasnost-za-financiranje-uredenja-znjana-na-osnovu-procjena-prije-krize-grad-trenutno-ni-ne-zna-koliko-kosta-projekt-u-tijeku-je-dodatna-provjera-1223899 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=24d39dcb6539ba92eefa32cf217c64b123129f53 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Od+vije%C4%87nika+se+tra%C5%BEi+suglasnost+za+financiranje+ure%C4%91enja+%C5%BDnjana+na+osnovu+procjena+prije+krize%21+Grad+trenutno+ni+ne+zna+koliko+ko%C5%A1ta+projekt%3A%E2%80%98+U+tijeku+je+dodatna+provjera%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fod-vijecnika-se-trazi-suglasnost-za-financiranje-uredenja-znjana-na-osnovu-procjena-prije-krize-grad-trenutno-ni-ne-zna-koliko-kosta-projekt-u-tijeku-je-dodatna-provjera-1223899 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fod-vijecnika-se-trazi-suglasnost-za-financiranje-uredenja-znjana-na-osnovu-procjena-prije-krize-grad-trenutno-ni-ne-zna-koliko-kosta-projekt-u-tijeku-je-dodatna-provjera-1223899 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GARANCIJA NASLIJEPO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitGARANCIJA NASLIJEPO

Od vijećnika se traži suglasnost za financiranje uređenja Žnjana na osnovu procjena prije krize! Grad trenutno ni ne zna koliko košta projekt:‘ U tijeku je dodatna provjera‘

Piše Sandi Vidulić
13. rujna 2022. - 09:24

Gradska vlast na idućoj sjednici zatražit će od vijećnika da daju suglasnost za izdavanje garancije kod Privredne banke gradskoj tvrtki “Žnjan” radi projekta uređenja žnjanskog platoa.

U materijalima za Gradsko vijeće tvrdi se kako 11.280.172 kune iznosi pet posto od ukupne investicije koja iznosi 225,6 milijuna.

Međutim, istina je da u Banovini ne znaju koliko će ukupno koštati uređenje Žnjana, a to smo doznali iz odgovora koje smo dobili nakon što smo uputili pitanja dogradonačelniku Antoniju Kuzmaniću.

Na 4. sjednici Gradskog vijeća koja se održava ovaj četvrtak jedna od točaka dnevnog reda je prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za izdavanje garancije banke radi dobrog izvršenja posla “Žnjanu” d.o.o. Split. Iznos garancije koju treba odobriti Gradsko vijeće je 11....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 17:07