StoryEditorOCM
SplitRasprava o buci

Novi verbalni okršaj Bojana Ivoševića s oporbenim vijećnicima. Matijević: ‘Još samo malo i vratiti će se na biciklu!‘

Piše Petra Klarić
27. ožujka 2024. - 19:29

Na sjednici Gradskog vijeća izglasana je točka "Prijedlog odluke o lokacijama i najvišoj dopuštenoj razini buke tijekom održavanja manifestacija na području Grada Splita", koja je kroz zadnjih par dana izazvala pobunu dijela Splićana, posebno onih koji žive u staroj gradskoj jezgri.

Pročelnica Antonija Eremut Erceg i inženjer Alen Štimac, koji je bio zadužen za određivanje dozvoljene razine emisijske i imisijske buke u novoj odluci, objasnili su da je ovaj prijedlog pred vijećnike stavljen iz praktičnih razloga. Prošlom odlukom nije bila propisana dozvoljeno prekoračenje razine buke pa je za svaku manifestaciju trebalo donositi poseban zaključak gradonačelnika. 

Ova odluka, tvrdi Eremut Erceg, sa zaposlenih u Službi za razvoj grada skinut će teret donošenja zaključaka za svaku manifestaciju posebno, a ujedno je u sve uključila i struku pa o razinama buke neće odlučivati ljudi koji za to nisu stručni. 

Zaiskrilo je zatim između SDP-ovog Davora Matijevića i dogradonačelnika Bojana Ivoševića. Matijević je Ivoševiću prigovorio da je kao aktivist bio protiv buke, ali je, kad je obukao odijelo i zasjeo u "Passata", zaboravio svoje aktivističko djelovanje. Kao dokaz svojih riječi priložio je i videozapis u kojem Bojan Ivošević prosvjeduje protiv Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata koja je donesena u vrijeme Andra Krstulovića Opare.

- U Đardinu se ništa ne bi trebalo događati. S tim se slagao i aktivist Bojan, ali političar Bojan se s tim ne slaže - kazao je Matijević.

Ivošević je rekao da Matijević izvrće istinu, što može potvrditi "crno na bijelo". Istaknuo je da se radi o prosvjedu protiv Odluke o radnom vremenu i dodao da se on nikada nije zalagao da se događanja u Đardinu potpuno ukinu, već samo da se ograniče. Prigovorio mu je i što su istaknuti članovi SDP-a javno podržavali festival "Evo ruke" tijekom kojeg je u Đardinu održano, kako kaže, 60-70 koncerata. 

Matijević mu je na to odgovorio da mu je žao što je izbrisao svoju stranicu kada je došao na poziciju dogradonačelnika. Dodao je i da ima još 14 mjeseci na poziciji dogradonačelnika, nakon čega će se vratiti "u Clio i na biciklu".

Nezavisni vijećnik Petar Ugarković tražio je se Sustipan izuzme iz ove odluke jer smatra da održavanje manifestacija na Sustipanu nije primjereno zbog povijesti tog mjesta.

- Znamo što se tamo dogodilo u vrijeme komunističke vlasti. Radi se o groblju koje je još uvijek u živom sjećanju naših stanovnika, tamo se nalazi 13.000 kostura, među njima i moji preci. Ovim prijedlogom bi se i dalje tamo mogle odvijati manifestacije, ali bi trebale proći duplu provjeru da se tu stvarno održavaju primjerene manifestacije, a sve kako se ne bi ugrožavao pijetet ovog mjesta - kazao je Ugarković.

Njegov prijedlog je usvojen i manifestacije koje će se održavati na Sustipanu morat će se detaljnije razmotriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 04:14