stdClass Object ( [id] => 188434 [title] => Nijemci navalili na splitsku Medicinu, fakultet zaradio pola milijuna eura [alias] => nijemci-navalili-na-splitsku-medicinu-fakultet-zaradio-pola-milijuna-eura [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na nedavno održanoj proslavi 38. rođendana Sveučilišta u Splitu, rektor prof. dr. Ivan Pavić primio je brojne čestitke za čudo na sveučilišnom kampusu, ali i za veliki prosperitet ovdašnjeg sveučilišta.

Naime, Split se posljednjih godina isprofilirao u veliko studentsko središte u kojemu studira više od 22 tisuće studenata na 16 fakulteta. Osim toga, bilježi i sve bolje rezultate studiranja svojih studenata, te prednjači po znanstvenoj produkciji svojih nastavnika. I to, kako je istaknuo rektor, ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji.

Rektorove ambicije

- Naše su ambicije da na studij u Split sve više dolaze i studenti iz inozemstva - najavio je rektor Pavić.

A da se to već počelo događati svjedoči i činjenica da je na najboljoj sveučilišnoj sastavnici, Medicinskom fakultetu ove godine upisano čak 63 stranih studenata na studij Medicine na engleskom jeziku. S obzirom na to da je riječ o studentima koji godišnje plaćaju 7000 eura školarine, nije samo stvar prestiža što u Splitu studiraju stranci, nego to sve ima i nelošu ekonomsku računicu.

Naime, kada uzmemo u obzir broj studenta Medicine na engleskom, proizlazi kako su oni na račun ovoga fakulteta samo ove godine uplatili gotovo pola milijuna eura! A dio tog novca će se, prema zamisli dekana Medicinskog fakulteta prof.dr. Dragana Ljutića, potrošiti za zapošljavanja novih profesora.

Prodajemo znanje

- Prodajemo svoje znanje koje smo mukotrpno stekli. Ponosni smo što, osim studenata, na naš fakultet sve više dolaze i strani profesori - kaže dekan Ljutić. Ove je godine na prvu godinu Medicine na engleskom upisano 45 studenata, a lani, kada je startao ovaj studij, njih 21.

- Uglavnom se radi o Nijemcima. Osim njih, imamo i polaznika iz Austrije, Francuske, Švedske, Slovenije i Norveške, no ove je godine bilo i šest državljana Hrvatske. Tek mali dio studenata djeca su naših iseljenika, ali najviše je “izvornih” stranaca iz Zapadne Europe - govori nam prof. dr. Zoran Valić, prodekan za Medicinu na engleskom.

Kako doznajemo, uglavnom je riječ o vrlodobrim učenicima, kojima se Split učinio kao dobro mjesto za studiranje. Između ostalog, uvjet da se uopće upišu na taj studij bio je da imaju završenu srednju školu gimnazijskog usmjerenja te dobar uspjeh u prethodnom obrazovanju.

Vrlodobri učenici

Zbog čega je među njima baš najviše Nijemaca? Prvenstveno zato što u Njemačkoj nedostaje liječnika, a vrlo je malo mjesta na tamošnjim medicinskim fakultetima, zbog čega se uspijevaju upisati samo najbolji s 5, 0 prosjekom, a ostali čekaju duže od šest godina na upis.

- Jasno je da je prvenstveni motiv tih studenata dosad bila činjenica da se nisu uspjeli upisati u odgovarajući program u zemlji iz koje dolaze, a nama je cilj da to dijelom postane i kvaliteta našeg programa - ističe prof. Valić, inače zagrebački student, koji je tri godine proveo na postdoktorskom usavršavanju na Medicinskom fakultetu u Milwaukiju, SAD, gdje je usavršio i svoj engleski, pa mu, kao i većini kolega ne predstavlja nikakav problem održavati nastavu na tom jeziku.

A koje su uopće specifičnosti ovoga studija?

Individualan pristup

- Studij smo koncipirali kao vjernu kopiju našeg programa na hrvatskom jeziku. Postoji i potreba za nešto individualnijim pristupom jer se strani studenti suočavaju i s brojnim administrativnim zaprekama - kazao nam je prof. Valić, pojasnivši kako se to odnosi na dobivanje vize i boravišne dozvole.

U konačnici ipak nemaju problema dok čekaju vizu jer djelatnici PU SD imaju razumijevanja za njihovu situaciju. Na koncu, vjerujemo da će ubuduće u Splitu biti još više stranih studenata jer se za studij na engleskom već dobro pripremio i FESB, a slične najave stižu i s Građevine i Ekonomije. To će, definitivno, bolje pozicionirati Split na karti sveučilišnih gradova, a njegovim će stanovnicima donijeti koju kunu više.

diana barbarić
snimio jakov prkić / cropix

Dobra ideja

Ideja da se na splitskom Medicinskom fakultetu osnuje studij medicine na engleskom sazrijevala je niz godina, a najveći njezin zagovornik bio je bivši dekan prof. dr. Matko Marušić. U tom je procesu imao punu podršku i poticaj rektora Sveučilišta u Splitu prof. dr. Ivana Pavića.

Prije tri godine Marušić je imenovao prof. dr. Zorana Valića za pomoćnika dekana, a zatim i za voditelja navedenog studija. Studijski program konačno je krenuo prošle akademske godine u mandatu dekana prof. dr. Dragana Ljutića, koji je, kao i svi pročelnici katedri i ostali zaposlenici, u potpunosti stao iza studija.

‘Split je super, jedino svi previše viču’

Mogao sam otići na fakultet u Rigu, ali sam se ipak odlučio za Medicinu u Splitu. I nije mi žao - govori nam to Christopher Neumann, jedan od brojnih Nijemaca koji su došli studirati u “Cvit Mediterana”. Ne pišemo slučajno “Cvit Mediterana”, jer je upravo, kako nam kažu studenti, činjenica da se njihov fakultet nalazi na turistički i kulturno izuzetno atraktivnu mjestu dijelom presudila da spakiraju kufere i dođu ovdje na studij. Puno ih je, poput naših sugovornika iz Njemačke Daniela Hyuna Gunderlacha i Niklas Max Jenne, već prije bilo u Splitu i grad im se svidio.

Arnela Ahmić, koja je kao beba s obitelji početkom rata iz Bosne i Hercegovine otišla u Švedsku, na studij u Split došla je jer se željela vratiti bliže domovini.

- Nisam požalila. Profesori su odlični, fakultet je dobro organiziran, jedino bi možda raspored predmeta trebao biti drukčiji - govori nam Arnela Ahmić.

Christopher Neumann: neka roditelji vide da učim...
Ona, poput većine kolege sa studija Medicine na engleskom, živi u iznajmljenom stanu i govori da je očekivala da će cijene najma biti nešto niža. Naime, u Splitu se teško može naći stan ispod 300 eura, a još najmanje toliko im treba da bi preživjeli mjesec dana u gradu. Sve bi to, međutim, nekako i pregrmjeli da stanovi nisu tako užasno hladni.

- Mi smo se pripremili da dolazimo u toplu, mediteransku klimu i stvarno je vani toplo za ovo doba godine. Ali zato su vam stanovi loše izolirani, grijanje nije dobro i ustvari je svugdje hladno - govore nam studenti.
Osim te “sitnice”, na Split i Splićane i nemaju previše zamjerki. Jedino se čude što nitko ne zna govoriti tiho.

- Svi viču dok govore. I smiješno mi je kad dođemo u neki klub, svi normalno reagiraju dok ne bude neka hrvatska pjesma. A onda svi dignu ruke u vis i počnu urlikati - smiju se studenti.

Zbog buke i neprestana mobiteliranja, odustali su i od učenja u Sveučilišnoj knjižnici. Budući da su upisali jako zahtjevan studij, a tu je i jezična barijera, nisu se još asimilirali s kolegama iz Splita, ali bit će vremena.
A kad ga nađu, rado šetaju po Rivi, sviđa im se gradska jezgra, a voljeli bi i kad bi otkrili neko dobro mjesto gdje bi navečer mogli izići

- Nije loše u O’Hare, dobar je i Ghetto, ali noćni život nije baš nešto - govori Arnela.
A kako im ide hrvatski?

- Sendvič mali, sendvič veliki... To smo najprije naučili - smiju se naši simpatični sugovornici.

diana barbarić

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Studenti 1. godine medicine na engleskom u društvu s profesorima Damirom Sapunarom i Zoranom Valićem (lijevo) te dekanom Draganom Ljutićem (desno) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odličan izvozni proizvod [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-12-17 11:07:45 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-12-17 17:26:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-12-17 17:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 14696 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/12/17/Split/studenti_medicina-121212.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x444" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38489105 Threads: 4 Questions: 7104078680 Slow queries: 3302330 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608507594 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/nijemci-navalili-na-splitsku-medicinu-fakultet-zaradio-pola-milijuna-eura-188434 [printLink] => /split/nijemci-navalili-na-splitsku-medicinu-fakultet-zaradio-pola-milijuna-eura-188434?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 214111 [name] => medicinskifakultet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => medicinskifakultet [link] => /tag/medicinskifakultet ) [1] => stdClass Object ( [id] => 228286 [name] => sveučilišteusplitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sveucilisteusplitu [link] => /tag/sveucilisteusplitu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 223251 [name] => splitskosveučilište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => splitskosveuciliste [link] => /tag/splitskosveuciliste ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Studenti 1. godine medicine na engleskom u društvu s profesorima Damirom Sapunarom i Zoranom Valićem (lijevo) te dekanom Draganom Ljutićem (desno) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odličan izvozni proizvod [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nijemci navalili na splitsku Medicinu, fakultet zaradio pola milijuna eura [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-22-57-04-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/12/17/Split/studenti_medicina-121212.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/12/17/Split/studenti_medicina-121212.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na nedavno održanoj proslavi 38. rođendana Sveučilišta u Splitu, rektor prof. dr. Ivan Pavić primio je brojne čestitke za čudo na sveučilišnom kampusu, ali i za veliki prosperitet ovdašnjeg sveučilišta.

Naime, Split se posljednjih godina isprofilirao u veliko studentsko središte u kojemu studira više od 22 tisuće studenata na 16 fakulteta. Osim toga, bilježi i sve bolje rezultate studiranja svojih studenata, te prednjači po znanstvenoj produkciji svojih nastavnika. I to, kako je istaknuo rektor, ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji.

Rektorove ambicije

- Naše su ambicije da na studij u Split sve više dolaze i studenti iz inozemstva - najavio je rektor Pavić.

A da se to već počelo događati svjedoči i činjenica da je na najboljoj sveučilišnoj sastavnici, Medicinskom fakultetu ove godine upisano čak 63 stranih studenata na studij Medicine na engleskom jeziku. S obzirom na to da je riječ o studentima koji godišnje plaćaju 7000 eura školarine, nije samo stvar prestiža što u Splitu studiraju stranci, nego to sve ima i nelošu ekonomsku računicu.

Naime, kada uzmemo u obzir broj studenta Medicine na engleskom, proizlazi kako su oni na račun ovoga fakulteta samo ove godine uplatili gotovo pola milijuna eura! A dio tog novca će se, prema zamisli dekana Medicinskog fakulteta prof.dr. Dragana Ljutića, potrošiti za zapošljavanja novih profesora.

Prodajemo znanje

- Prodajemo svoje znanje koje smo mukotrpno stekli. Ponosni smo što, osim studenata, na naš fakultet sve više dolaze i strani profesori - kaže dekan Ljutić. Ove je godine na prvu godinu Medicine na engleskom upisano 45 studenata, a lani, kada je startao ovaj studij, njih 21.

- Uglavnom se radi o Nijemcima. Osim njih, imamo i polaznika iz Austrije, Francuske, Švedske, Slovenije i Norveške, no ove je godine bilo i šest državljana Hrvatske. Tek mali dio studenata djeca su naših iseljenika, ali najviše je “izvornih” stranaca iz Zapadne Europe - govori nam prof. dr. Zoran Valić, prodekan za Medicinu na engleskom.

Kako doznajemo, uglavnom je riječ o vrlodobrim učenicima, kojima se Split učinio kao dobro mjesto za studiranje. Između ostalog, uvjet da se uopće upišu na taj studij bio je da imaju završenu srednju školu gimnazijskog usmjerenja te dobar uspjeh u prethodnom obrazovanju.

Vrlodobri učenici

Zbog čega je među njima baš najviše Nijemaca? Prvenstveno zato što u Njemačkoj nedostaje liječnika, a vrlo je malo mjesta na tamošnjim medicinskim fakultetima, zbog čega se uspijevaju upisati samo najbolji s 5, 0 prosjekom, a ostali čekaju duže od šest godina na upis.

- Jasno je da je prvenstveni motiv tih studenata dosad bila činjenica da se nisu uspjeli upisati u odgovarajući program u zemlji iz koje dolaze, a nama je cilj da to dijelom postane i kvaliteta našeg programa - ističe prof. Valić, inače zagrebački student, koji je tri godine proveo na postdoktorskom usavršavanju na Medicinskom fakultetu u Milwaukiju, SAD, gdje je usavršio i svoj engleski, pa mu, kao i većini kolega ne predstavlja nikakav problem održavati nastavu na tom jeziku.

A koje su uopće specifičnosti ovoga studija?

Individualan pristup

- Studij smo koncipirali kao vjernu kopiju našeg programa na hrvatskom jeziku. Postoji i potreba za nešto individualnijim pristupom jer se strani studenti suočavaju i s brojnim administrativnim zaprekama - kazao nam je prof. Valić, pojasnivši kako se to odnosi na dobivanje vize i boravišne dozvole.

U konačnici ipak nemaju problema dok čekaju vizu jer djelatnici PU SD imaju razumijevanja za njihovu situaciju. Na koncu, vjerujemo da će ubuduće u Splitu biti još više stranih studenata jer se za studij na engleskom već dobro pripremio i FESB, a slične najave stižu i s Građevine i Ekonomije. To će, definitivno, bolje pozicionirati Split na karti sveučilišnih gradova, a njegovim će stanovnicima donijeti koju kunu više.

diana barbarić
snimio jakov prkić / cropix

Dobra ideja

Ideja da se na splitskom Medicinskom fakultetu osnuje studij medicine na engleskom sazrijevala je niz godina, a najveći njezin zagovornik bio je bivši dekan prof. dr. Matko Marušić. U tom je procesu imao punu podršku i poticaj rektora Sveučilišta u Splitu prof. dr. Ivana Pavića.

Prije tri godine Marušić je imenovao prof. dr. Zorana Valića za pomoćnika dekana, a zatim i za voditelja navedenog studija. Studijski program konačno je krenuo prošle akademske godine u mandatu dekana prof. dr. Dragana Ljutića, koji je, kao i svi pročelnici katedri i ostali zaposlenici, u potpunosti stao iza studija.

‘Split je super, jedino svi previše viču’

Mogao sam otići na fakultet u Rigu, ali sam se ipak odlučio za Medicinu u Splitu. I nije mi žao - govori nam to Christopher Neumann, jedan od brojnih Nijemaca koji su došli studirati u “Cvit Mediterana”. Ne pišemo slučajno “Cvit Mediterana”, jer je upravo, kako nam kažu studenti, činjenica da se njihov fakultet nalazi na turistički i kulturno izuzetno atraktivnu mjestu dijelom presudila da spakiraju kufere i dođu ovdje na studij. Puno ih je, poput naših sugovornika iz Njemačke Daniela Hyuna Gunderlacha i Niklas Max Jenne, već prije bilo u Splitu i grad im se svidio.

Arnela Ahmić, koja je kao beba s obitelji početkom rata iz Bosne i Hercegovine otišla u Švedsku, na studij u Split došla je jer se željela vratiti bliže domovini.

- Nisam požalila. Profesori su odlični, fakultet je dobro organiziran, jedino bi možda raspored predmeta trebao biti drukčiji - govori nam Arnela Ahmić.

Christopher Neumann: neka roditelji vide da učim...
Ona, poput većine kolege sa studija Medicine na engleskom, živi u iznajmljenom stanu i govori da je očekivala da će cijene najma biti nešto niža. Naime, u Splitu se teško može naći stan ispod 300 eura, a još najmanje toliko im treba da bi preživjeli mjesec dana u gradu. Sve bi to, međutim, nekako i pregrmjeli da stanovi nisu tako užasno hladni.

- Mi smo se pripremili da dolazimo u toplu, mediteransku klimu i stvarno je vani toplo za ovo doba godine. Ali zato su vam stanovi loše izolirani, grijanje nije dobro i ustvari je svugdje hladno - govore nam studenti.
Osim te “sitnice”, na Split i Splićane i nemaju previše zamjerki. Jedino se čude što nitko ne zna govoriti tiho.

- Svi viču dok govore. I smiješno mi je kad dođemo u neki klub, svi normalno reagiraju dok ne bude neka hrvatska pjesma. A onda svi dignu ruke u vis i počnu urlikati - smiju se studenti.

Zbog buke i neprestana mobiteliranja, odustali su i od učenja u Sveučilišnoj knjižnici. Budući da su upisali jako zahtjevan studij, a tu je i jezična barijera, nisu se još asimilirali s kolegama iz Splita, ali bit će vremena.
A kad ga nađu, rado šetaju po Rivi, sviđa im se gradska jezgra, a voljeli bi i kad bi otkrili neko dobro mjesto gdje bi navečer mogli izići

- Nije loše u O’Hare, dobar je i Ghetto, ali noćni život nije baš nešto - govori Arnela.
A kako im ide hrvatski?

- Sendvič mali, sendvič veliki... To smo najprije naučili - smiju se naši simpatični sugovornici.

diana barbarić

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/nijemci-navalili-na-splitsku-medicinu-fakultet-zaradio-pola-milijuna-eura-188434 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=68e6990177076960e4c3e8a6023d2de132ed493d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nijemci+navalili+na+splitsku+Medicinu%2C+fakultet+zaradio+pola+milijuna+eura&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnijemci-navalili-na-splitsku-medicinu-fakultet-zaradio-pola-milijuna-eura-188434 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnijemci-navalili-na-splitsku-medicinu-fakultet-zaradio-pola-milijuna-eura-188434 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Studenti 1. godine medicine na engleskom u društvu s profesorima Damirom Sapunarom i Zoranom Valićem (lijevo) te dekanom Draganom Ljutićem (desno) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => odličan izvozni proizvod [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Splitodličan izvozni proizvod

Nijemci navalili na splitsku Medicinu, fakultet zaradio pola milijuna eura

Piše PSD.
17. prosinca 2012. - 18:58

Na nedavno održanoj proslavi 38. rođendana Sveučilišta u Splitu, rektor prof. dr. Ivan Pavić primio je brojne čestitke za čudo na sveučilišnom kampusu, ali i za veliki prosperitet ovdašnjeg sveučilišta.

Naime, Split se posljednjih godina isprofilirao u veliko studentsko središte u kojemu studira više od 22 tisuće studenata na 16 fakulteta. Osim toga, bilježi i sve bolje rezultate studiranja svojih studenata, te prednjači po znanstvenoj produkciji svojih nastavnika. I to, kako je istaknuo rektor, ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji.

Rektorove ambicije

- Naše su ambicije da na studij u Split sve više dolaze i studenti iz inozemstva - najavio je rektor Pavić.

A da se to već počelo događati svjedoči i činjenica da je na najboljoj sveučilišnoj sastavnici, Medicinskom faku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 00:57