StoryEditorOCM
Split54 igrača

Nije igra nego sport, a mozak bio bi vam zahvalan da ga počastite kojom partijom. Evo gdje u Splitu možete zaigrati

Piše G. R.
8. svibnja 2023. - 21:26

Koliko se toga događalo u Splitu povodom proslave blagdana svetog Duje, dovoljno govori i podatak da se jučer održao tradicionalni 20. bridž turnir pod nazivom "Sudamja"!

U hotelu Zagreb na Duilovu, u organizaciji splitskog Bridž kluba, okupila su se 54 igrača, odnosno 27 parova iz Milana Zuricha, Sarajeva, Posušja, Dubrovnika, Zadra i Splita.

Efektivno se igralo tri i pol sata, nakon čega su proglašeni pobjednici, a lijepo je objaviti da su najbolje pozicije zauzeli domaći igrači.

Bridž, sam po sebi, već je dovoljno zanimljiva tema o kojoj smo nekoliko puta pisali u našoj dnevnoj tiskovini.

Bridž neki uspoređuju sa šahom (pa ga čak kolokvijalno nazivaju "šah s kartama") zbog, kao i u šahu, izuzetno velikog broja kombinacija no za razliku od šaha koji je individualna igra bridž je timska igra. Međutim, bridž ustvari nije igra, već je sport, i to je priznat kao olimpijski sport još 1996. godine.

Razvija logično zaključivanje, a provedeno znanstveno istraživanje je dokazalo da poboljšava kognitivne sposobnosti. Naime, igranje bridža je, nakon učenja stranih jezika za koje znanstvenici kažu da je na prvom mjestu, druga najkorisnija čovjekova aktivnost u cilju sprječavanja demencije.

Za razliku od ostalih igara s kartama kod bridža ne postoji faktor sreće, nema onog "oni su imali bolje karte pa su nas pobijedili" jer u bridžu svi u sali za svim stolovima igraju (u određenom trenutku) s istim tim kartama koje ste vi imali pa se uspoređuju rezultati ostvareni s istim rasporedom karata. Dakle tko bolje iskoristi te karte ostvaruje bolji rezultat.

Bridž igraju i mladi i stari, godine ne predstavljaju nikakvu prepreku tako da se za istim stolom mogu kao protivnici naći dijete od 9 godina i čovjek od 99 godina, a navedeni kuriozitet se zaista i dogodio na turniru u Dubrovniku 2012. godine.

Bridž se, na preporuku UNESCO-a, kao izborni kolegij predaje u više zemalja u osnovnim i srednjim školama, a u Hrvatskoj ga možete pronaći na pojedinim fakultetima, kao na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva je izborni kolegij.

Svojedobno, prije 15-ak godina klub je u splitskoj privatnoj gimnaziji "Kraljica Jelena" pokušao realizirati uvođenje bridža kao izbornog predmeta za maturante no to je "živilo" samo jedno polugodište. Nažalost, nije naišlo na plodno tlo. No važno je da ima svoje pobornike u Splitu, a među njima su i pobjednici ovogodišnjeg tradicionalnog turnira "Sudamja".

Prvo mjesto su uzeli domaći Ivan Lekić i Ljubo Žuljević, drugi također domaći Aljoša Čakić i Ante Vilić, a treći su bili Dubrovčani Miho Jančić i Toni Radić. Najbolje dame su bile domaće Meri Stefanović i Rina McGarel-Groves, najbolji gostujući par su bili Ana Čeović i Frano Mozara iz Dubrovnika, najbolji mix par Marija Kluth i Srećko Tomić iz Dubrovnika, te najbolji splitski početnici Helena Lučić i Antonia Varkaš.

Poanta ove priče je: ako želite poboljšati svoje umne sposobnosti i prevenirati demenciju igrajte bridž, a imate gdje jer se uvijek možete javiti u društvo Bridž kluba Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:20