stdClass Object ( [id] => 497910 [title] => Nevjerojatna životna priča Jurice Ivčevića Žorža, splitskog profesora koji se obogatio na sapunima: O trgovini nisam znao ništa, a na sastancima sam imitirao Marlona Branda iz 'Kuma' [alias] => nevjerojatna-zivotna-prica-jurice-ivcevica-zorza-splitskog-profesora-koji-se-obogatio-na-sapunima-o-trgovini-nisam-znao-nista-a-na-sastancima-sam-imitirao-marlona-branda-iz-kuma [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Malo kod koga se isprepleću poezija i matematika kao kod Jurice Ivčevića Žorža. Neokrunjeni kralj recitatora iz splitske Tribine mladih začas se prometnuo u kralja instrukcija da bi devedesetih uronio u tržišnu ekonomiju te na parfemima i deterdžentima zaradio kapital dovoljan da osigura lijepu kuću u Mravincima, kao i lijepu mirovinu. Uz njega je, naravno, bila supruga, liječnica Ines, sin Tonino, roditelji i prijatelji, završene škole, ali i duh koji se nije mirio s postojećim. Bila je tu stalno i rock-kultura, Leonard Cohen i Rolling Stonesi, vlastito slikanje i divljenje Kandinskom i Mirou.

A Jurica pjesnik i društveni okupljač u kući priređuje svojevrsni umjetnički salon ugošćujući brojne umjetnike, a i sam izvede koji od svojih poznatih recitativa. Tako je i prošlu subotu pozvao slikare, pjesnike splitskog Rječilišta, pjevače i glazbenike. Tu je bio i "službeni" fotograf, glazbena pratnja, razglas, tihi susjedi, sve na visokoj, profesionalnoj razini. Sam Jurica sprema knjigu lirskih zapisa koja bi trebala izići na jesen.

Poezijom, u kojoj ste bili najuspješniji kao interpret, bavite se gotovo pola stoljeća. Kako ste ušli u poetske vode?

– Moj prvi susret s poezijom dogodio se u crkvi, kada sam bio ministrant. Tu sam prvi put primijetio da se koristi drukčija forma jezika od svakodnevnog, viškoga govora. Poslije, kada su me djevojačke obline počele sve više zbunjivati i uznemiravati, uz poglede počeo sam im upućivati ceduljice-poruke. One su bile pisane suptilnim riječima kojima se iskazivala naklonost i želja za intimnošću. Neke bi me ismijale, a neke govorile da je to poezija. Iz poraza su počele nastajati pjesme. Često sam nastupao po diskotekama, mjesnim zajednicama, studentskim domovima. Nastupi su mi bili dobro posjećeni. Zabavljala me cijela ta priča. Igrao sam se i šalio sa sobom. Obožavateljicama sam dijelio fotografije i autograme kao prava zvijezda. Poeziju sam stavljao u formu populizma. Cohen i Arsen nikad se ne bi približili širokoj javnosti da poeziju nisu složili u formu glazbene, poetske, populističke priče.



Osim poetske žice, kod vas je jaka i matematička. Kakav je njezin suživot s umjetničkom?

– Matematika mi je uvijek bila privlačna. U srednjoj građevinskoj školi živio sam u domu s petsto učenika. Već tada sam, na zamolbu odgajatelja, podučavao matematiku. Poslije sam studirao fiziku i tehničku kulturu. Nakon diplome pokušavao sam se zaposliti u školi. Posla u gradu nije bilo, nego na selu. Postojala je uzrečica "Na ulicu ši, ali iz Splita ne". Odbio sam zato posao i na rodnom Visu.

Rodni otok nije bio dovoljno poslovno ili poetski inspirativan?

– U to vrijeme toliko sam bio vezan za Split da bih radije umro nego ga napustio. A otok Vis je moje ishodište, moj nepresušni rudnik nadahnuća i poticaja, moja stalna potreba da pokažem da mogu, da uspijevam, da se penjem i penjem. Svi moji snovi su potekli iz toga za mene iznimno važnog otoka, iz naše uvale Pritišćina ispod Podhumlja. Ali često sam se znao zateći prikovanog pogleda u daleku pučinu prema Italiji i Palagruži sanjajući magična svjetla gradskog neona. Bio sam neutaživo gladan grada.



Što ste radili da opstanete u Splitu?

– Poslao sam osamdesetak molbi da se zaposlim kao građevinski tehničar. Ništa od toga. I odjednom se dogodilo čudo koje u početku nisam prepoznao. Rođakinja me zamolila da njezinu sinu pomognem oko matematike. To sam rado prihvatio i počeli smo svaki dan sistematski raditi. Nakon nastave majka me ostavljala na ručku. Shvatio sam da ima još mnogo djece kojima treba pomoć pa bih mogao poduku i naplaćivati. Oglasio sam u "Slobodnoj" da dajem instrukcije iz matematike i fizike. Krenuli su pozivi i dosta opsežna potražnja. Kupio sam pokaznu, obukao bijelu košulju s kravatom, sako, nove levisice, adidas tenisice, i s torbom punom knjiga na ramenu krenuo od kuće do kuće prodavati znanje. Kod sve djece vrlo se brzo vidjela promjena.

Nekim srednjoškolcima sam znao predavati i po jedanaest predmeta. Organizirao sam im učenje i slobodne aktivnosti, odlazio na primanja. Pročulo se za mene i nastala je velika potražnja. Podstanarsku sobicu trebalo je zamijeniti većim prostorom u kojemu ću moći raditi s više učenika istodobno. I našao sam stan u najelitnijem kvartu, na Mejama.

Uspio sam se zaposliti kao građevinski tehničar, popodne i vikendom imao sam poduke s konstantnih dvadeset, trideset učenika. Uvijek sam držao nastavu u sakou i kravati, stalno je svirala glazba, djeca su jela sladoled i griote, uz mirise štapića od sandalovine i jasmina. S učenicama sam bio toliko uspješan da su mi roditelji često znali donositi darove, a moj sat je bio najjeftiniji u gradu. Standard mi se mnogo promijenio pa sam roditeljima u potpunosti renovirao staru kamenu kuću s najkvalitetnijim materijalima.

No matematika i građevina bili su možda dovoljni za socijalizam, ali na vrata je banula kapitalistička utakmica?

– Kada je bivša država počela propadati, bio sam u najboljoj životnoj snazi. Tvrtka u kojoj sam radio je zamrla jer je graditeljstvo potpuno stalo. Živio sam opet od instrukcija i sve više dobivao narudžbe za izradu projekata za manje obiteljske kuće, adaptaciju pokojeg stana i slično. Tog posla je bilo dovoljno da se zaradi pristojan dohodak. Međutim, mene to nije zadovoljavalo. Gorio sam od želje da sjednem za stol novog poslovnog svijeta. Po karakteru sam takav da volim pobjedu i uspjeh i taj doživljaj trijumfa. I spreman sam za najveću žrtvu samo da bi se tako nešto dogodilo.



Kako ste uspjeli sjesti za stol novog poslovnog svijeta? I kakva se jela i pića tu služe?

– Gonjen tom željom, sreo sam gospodina koji je proizvodio kozmetičke preparate. Ponudio sam mu moje viđenje priče oko plasmana njegove robe na tržište, na kojem je već bio prisutan, samo u malom opsegu. Na moje prijedloge on je rekao da su to već mnogi neuspješno pokušali. Rekao sam da ću pokušati barem mjesec dana pa što bude. Uspio sam primijetiti da postoje slobodne trgovačke niše koje vape za robom. To su veliki trgovački divovi, još uvijek u državnom vlasništvu. Njima se gotovo nitko nije usuđivao dati robu jer nije bilo naplate. U mjesec dana uspostavio sam kontakte sa svim referentima nabave i direktorima. Nikad se nisam bavio trgovinom i nisam imao pojma što je to rabat ili cesija. Pokucao bih na vrata, predstavio se i bez pitanja sjeo na slobodnu stolicu, zabacio nogu preko noge i započeo razgovor. I od tog trena je počinjalo poslovno prijateljstvo.

Trebali ste se svidjeti poslovnom partneru i da on na neki način postane vaš navijač. Bio sam, kako se danas kaže, jako cool. Prije svakog sastanka temeljito bih se pripremio, uvijek sam imao prijedlog A, B i C. Raspolagao sam opširnim informacijama o svakom artiklu. Sve me to jako zabavljalo. Često bih zamišljao da se snima film. Znao sam imitirati Marlona Branda iz "Kuma" tako da bih na sastanku govorio tihim, malo dramatičnim glasom, povremeno češući tjeme noktom malog prsta. Nastupao sam uvijek superiorno, pobjednički. To je bila igra koja mi se nije doticala srca. U njoj je sve bilo važno, ponašanje, način govorenja, riječi kojima se služite, koje vozilo vozite. Novac se događao usput, kao povratna informacija dobro odigrane igre. Pri tome je vrlo važan dress code, baš kao i ambalaža ili marketing.

Našlo bi se toliko glumaca i po Splitu, ali to, zar ne, ipak ne čini uspješnog poduzetnika?

– Nakon što sam pohvatao konce, uspio sam u vrlo kratko vrijeme napraviti toliko narudžbi da kuća za koju sam radio nije mogla toliko proizvesti. Tako da sam se počeo miješati u proizvodnju, nabavu, radnu snagu, skladište... Često sam trebao intervenirati svojim novčanim sredstvima za kupnju sirovine jer vlasnik nije imao. Ali kako naplatiti robu od tvrtki u blokadi? Obilazeći skladišta tvrtki kojima sam prodao robu, otkrio sam da na lageru imaju kurentne deterdžente i toaletne sapune. Predložio sam da ih otkupim za vrijednost isporučene robe. Oni pristanu, napravimo ugovor o kompenzaciji i istog trena preuzmem robu. Snizim je 15 posto i iste sekunde je prodam na TTTS-u. Gotovinu bih dobio na ruke. To je znalo biti po desetak, dvadeset tisuća maraka. Taj novac bih odnio vlasniku. Jednom sam ušao u stan i uz usklik "Ponovno smo uspjeli" bacio debeli smotuljak novčanica da lete poput perja po stanu. To su bili trenuci velikog uzbuđenja. Zbog toga je vrijedilo po cijele dane zujati i misliti kako svladati prepreke.

I dokle ste tako nepoduzetnički radili za drugoga? Zar je to ostvarenje vašeg hrvatskog sna?

– Poslije godinu dana sam osnovao svoju tvrtku. Slijedile su godine rutiniranog rada. Poslovni stil života kao na filmu. Svako jutro se ulazi u tamnu limuzinu u Armanijevu odijelu i s Bossovom crnom torbom punom novca koji nosite položiti na Finu, zatim odlazite u prostrani ured, a ispred njega je golemi prodajni salon u kojemu rade vrijedne prodavačice. Sve one su danas uglavnom šefice parfumerija. Nakon toga poplaćate sve živo što je stiglo na naplatu i ajmo dalje. Samo kupuj, prodaj. Svaki dan je krvava borba za pet ili pedeset lipa. Trgovina je igra velikih brojki. Što ste jeftiniji, to vam se roba brže okreće. Na primjer, jedno brodogradilište znalo je odjednom kupiti od pedeset do sto tisuća toaletnih sapuna. Pa sad pomnožite to s pet ili pedeset lipa. Vidjet ćete do kojih iznosa se dolazi.



Takva idila ipak nije mogla trajati vječno?

– Tržište se nakon dugog niza godina presložilo. Sve je više počelo funkcionirati pravo tržišno natjecanje, i to među velikim igračima s kapitalom velikih stranih banaka. Veliki strani lanci su mene i slične napali tako da su nam najprije počeli uzimati educirani kadar. Zatim su uzeli najatraktivnije lokacije jer su mogli plaćati puno veću najamninu. I nastupili su s niskim cijenama, raznim akcijama. Trebali ste sletjeti što prije u što bližu zračnu luku. I tako sam uspio uspješno prizemljiti "avion" bez ijedne žrtve. Imao sam i malo sreće. Nakon toga, da ne budem zgubidanko, opet sam se vratio matematici.


Paralelno s napuštanjem biznisa napuštate i Split i povlačite se u Mravince, gdje organizirate zanimljive umjetničke večeri?

– Za nekoliko godina izgradio sam kuću u Mravincima, kamo sam se i preselio. Ponovno sam imao vremena za čitanje opusa mojeg omiljenog pisca Hessea. Upoznao sam novog inspirativnog pisca, Josteina Gaardera, autora "Sofijina svijeta".

I tako, dosta čitajući, počinjem ponovno pisati poeziju i priključujem se splitskim udrugama koje okupljaju umjetnike. Žalosna je kuća u koju nitko ne dolazi. Tako da sam svoju širom otvorio za prijatelje koji na mene djeluju inspirativno. To su u prvom redu pjesnici iz mojih udruga, glazbenici, zatim slikari. Obožavam se družiti s tim osobenjacima, umjetničkim dušama. Oni su uvijek puni iznenađenja. Volim s njima ispod masline i smokve uz klavir praviti prave glazbeno-poetske bajke. Volim tu atmosferu vrta kada poteče pjesma i poezija. Obožavam i violinu, pa soprane kada pjevaju arije. Dolaze i glumci, violončelisti, flautisti. Kapacitet prostora je od 30 do 35 mjesta. Svatko ima svoj program, ili govori poeziju, svira, pjeva.

Ljetna događanja počinju rano poslijepodne, kada se slikari razmile sa štafelajima i slikaju. Ta mini kolonija traje do osam sati, kada dolazi četa pjesnika i glazbenika. Nakon toga slijedi večera koju skuham za ranih jutarnjih sati. Obožavam kuhati. Poznat sam po dobrim brudetima, mariniranim srdelama, bakalaru, raznim tjesteninama. Svatko ima svoje unaprijed određeno mjesto. Nastojim svakome osobno donijeti tanjur s hranom i smiješkom. Nakon večere slijedi program kad se čita poezija, svira, pjeva, zatim tematski koncert i na kraju zna biti tango party. Ovim druženjem nastojim zbližiti ljude sličnih senzibiliteta. Želim slaviti hedonizam poezije, glazbe i umjetnosti, poeziju dragih ljudi. Želim poticati i stvarati okolnosti koje će nam omogućiti da se popnemo na više duhovne razine, da probijemo atmosferu ograničenosti i zakočenosti i da upadnemo u čarobna polja dobrote i ljepote.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HRVATSKI SAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-07-21 11:37:03 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-07-21 12:41:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-07-21 12:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 17883 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2017\/07\/21\/Nedjelja\/8891342.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/21\/Nedjelja\/8891338.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/21\/Nedjelja\/8891336.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/21\/Nedjelja\/8891348.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/21\/Nedjelja\/8891349.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/21\/Nedjelja\/8891317.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/21\/Nedjelja\/8891333.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/21\/Nedjelja\/8891324.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/21\/Nedjelja\/8891321.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/21\/Nedjelja\/8891320.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/21\/Nedjelja\/8891319.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/21\/Nedjelja\/8891318.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/21\/Nedjelja\/8891340.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/21\/Nedjelja\/8891339.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/21\/Nedjelja\/8891335.jpg","\/Archive\/Images\/2017\/07\/21\/Nedjelja\/8891334.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800"},{"size0":"1200x581"},{"size0":"1200x794"},{"size0":"1200x685"},{"size0":"1200x1899"},{"size0":"1200x1819"},{"size0":"1200x1717"},{"size0":"1200x1751"},{"size0":"1200x1322"},{"size0":"1200x890"},{"size0":"1200x907"},{"size0":"1200x800"},{"size0":"1200x800"},{"size0":"1200x1860"},{"size0":"1200x1800"},{"size0":"1200x800"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4555785 Threads: 3 Questions: 149840147 Slow queries: 63942 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4455115 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/nevjerojatna-zivotna-prica-jurice-ivcevica-zorza-splitskog-profesora-koji-se-obogatio-na-sapunima-o-trgovini-nisam-znao-nista-a-na-sastancima-sam-imitirao-marlona-branda-iz-kuma-497910 [printLink] => /split/nevjerojatna-zivotna-prica-jurice-ivcevica-zorza-splitskog-profesora-koji-se-obogatio-na-sapunima-o-trgovini-nisam-znao-nista-a-na-sastancima-sam-imitirao-marlona-branda-iz-kuma-497910?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 330733 [name] => Jurica Ivčević Žorž [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jurica-ivcevic-zorz [link] => /tag/jurica-ivcevic-zorz ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HRVATSKI SAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nevjerojatna životna priča Jurice Ivčevića Žorža, splitskog profesora koji se obogatio na sapunima: O trgovini nisam znao ništa, a na sastancima sam imitirao Marlona Branda iz 'Kuma' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/21/Nedjelja/8891342.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/21/Nedjelja/8891342.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/21/Nedjelja/8891338.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/21/Nedjelja/8891336.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/21/Nedjelja/8891348.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/21/Nedjelja/8891349.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/21/Nedjelja/8891317.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/21/Nedjelja/8891333.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/21/Nedjelja/8891324.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/21/Nedjelja/8891321.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/21/Nedjelja/8891320.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/21/Nedjelja/8891319.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/21/Nedjelja/8891318.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/21/Nedjelja/8891340.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/21/Nedjelja/8891339.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/21/Nedjelja/8891335.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/07/21/Nedjelja/8891334.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Malo kod koga se isprepleću poezija i matematika kao kod Jurice Ivčevića Žorža. Neokrunjeni kralj recitatora iz splitske Tribine mladih začas se prometnuo u kralja instrukcija da bi devedesetih uronio u tržišnu ekonomiju te na parfemima i deterdžentima zaradio kapital dovoljan da osigura lijepu kuću u Mravincima, kao i lijepu mirovinu. Uz njega je, naravno, bila supruga, liječnica Ines, sin Tonino, roditelji i prijatelji, završene škole, ali i duh koji se nije mirio s postojećim. Bila je tu stalno i rock-kultura, Leonard Cohen i Rolling Stonesi, vlastito slikanje i divljenje Kandinskom i Mirou.

A Jurica pjesnik i društveni okupljač u kući priređuje svojevrsni umjetnički salon ugošćujući brojne umjetnike, a i sam izvede koji od svojih poznatih recitativa. Tako je i prošlu subotu pozvao slikare, pjesnike splitskog Rječilišta, pjevače i glazbenike. Tu je bio i "službeni" fotograf, glazbena pratnja, razglas, tihi susjedi, sve na visokoj, profesionalnoj razini. Sam Jurica sprema knjigu lirskih zapisa koja bi trebala izići na jesen.

Poezijom, u kojoj ste bili najuspješniji kao interpret, bavite se gotovo pola stoljeća. Kako ste ušli u poetske vode?

– Moj prvi susret s poezijom dogodio se u crkvi, kada sam bio ministrant. Tu sam prvi put primijetio da se koristi drukčija forma jezika od svakodnevnog, viškoga govora. Poslije, kada su me djevojačke obline počele sve više zbunjivati i uznemiravati, uz poglede počeo sam im upućivati ceduljice-poruke. One su bile pisane suptilnim riječima kojima se iskazivala naklonost i želja za intimnošću. Neke bi me ismijale, a neke govorile da je to poezija. Iz poraza su počele nastajati pjesme. Često sam nastupao po diskotekama, mjesnim zajednicama, studentskim domovima. Nastupi su mi bili dobro posjećeni. Zabavljala me cijela ta priča. Igrao sam se i šalio sa sobom. Obožavateljicama sam dijelio fotografije i autograme kao prava zvijezda. Poeziju sam stavljao u formu populizma. Cohen i Arsen nikad se ne bi približili širokoj javnosti da poeziju nisu složili u formu glazbene, poetske, populističke priče.



Osim poetske žice, kod vas je jaka i matematička. Kakav je njezin suživot s umjetničkom?

– Matematika mi je uvijek bila privlačna. U srednjoj građevinskoj školi živio sam u domu s petsto učenika. Već tada sam, na zamolbu odgajatelja, podučavao matematiku. Poslije sam studirao fiziku i tehničku kulturu. Nakon diplome pokušavao sam se zaposliti u školi. Posla u gradu nije bilo, nego na selu. Postojala je uzrečica "Na ulicu ši, ali iz Splita ne". Odbio sam zato posao i na rodnom Visu.

Rodni otok nije bio dovoljno poslovno ili poetski inspirativan?

– U to vrijeme toliko sam bio vezan za Split da bih radije umro nego ga napustio. A otok Vis je moje ishodište, moj nepresušni rudnik nadahnuća i poticaja, moja stalna potreba da pokažem da mogu, da uspijevam, da se penjem i penjem. Svi moji snovi su potekli iz toga za mene iznimno važnog otoka, iz naše uvale Pritišćina ispod Podhumlja. Ali često sam se znao zateći prikovanog pogleda u daleku pučinu prema Italiji i Palagruži sanjajući magična svjetla gradskog neona. Bio sam neutaživo gladan grada.



Što ste radili da opstanete u Splitu?

– Poslao sam osamdesetak molbi da se zaposlim kao građevinski tehničar. Ništa od toga. I odjednom se dogodilo čudo koje u početku nisam prepoznao. Rođakinja me zamolila da njezinu sinu pomognem oko matematike. To sam rado prihvatio i počeli smo svaki dan sistematski raditi. Nakon nastave majka me ostavljala na ručku. Shvatio sam da ima još mnogo djece kojima treba pomoć pa bih mogao poduku i naplaćivati. Oglasio sam u "Slobodnoj" da dajem instrukcije iz matematike i fizike. Krenuli su pozivi i dosta opsežna potražnja. Kupio sam pokaznu, obukao bijelu košulju s kravatom, sako, nove levisice, adidas tenisice, i s torbom punom knjiga na ramenu krenuo od kuće do kuće prodavati znanje. Kod sve djece vrlo se brzo vidjela promjena.

Nekim srednjoškolcima sam znao predavati i po jedanaest predmeta. Organizirao sam im učenje i slobodne aktivnosti, odlazio na primanja. Pročulo se za mene i nastala je velika potražnja. Podstanarsku sobicu trebalo je zamijeniti većim prostorom u kojemu ću moći raditi s više učenika istodobno. I našao sam stan u najelitnijem kvartu, na Mejama.

Uspio sam se zaposliti kao građevinski tehničar, popodne i vikendom imao sam poduke s konstantnih dvadeset, trideset učenika. Uvijek sam držao nastavu u sakou i kravati, stalno je svirala glazba, djeca su jela sladoled i griote, uz mirise štapića od sandalovine i jasmina. S učenicama sam bio toliko uspješan da su mi roditelji često znali donositi darove, a moj sat je bio najjeftiniji u gradu. Standard mi se mnogo promijenio pa sam roditeljima u potpunosti renovirao staru kamenu kuću s najkvalitetnijim materijalima.

No matematika i građevina bili su možda dovoljni za socijalizam, ali na vrata je banula kapitalistička utakmica?

– Kada je bivša država počela propadati, bio sam u najboljoj životnoj snazi. Tvrtka u kojoj sam radio je zamrla jer je graditeljstvo potpuno stalo. Živio sam opet od instrukcija i sve više dobivao narudžbe za izradu projekata za manje obiteljske kuće, adaptaciju pokojeg stana i slično. Tog posla je bilo dovoljno da se zaradi pristojan dohodak. Međutim, mene to nije zadovoljavalo. Gorio sam od želje da sjednem za stol novog poslovnog svijeta. Po karakteru sam takav da volim pobjedu i uspjeh i taj doživljaj trijumfa. I spreman sam za najveću žrtvu samo da bi se tako nešto dogodilo.



Kako ste uspjeli sjesti za stol novog poslovnog svijeta? I kakva se jela i pića tu služe?

– Gonjen tom željom, sreo sam gospodina koji je proizvodio kozmetičke preparate. Ponudio sam mu moje viđenje priče oko plasmana njegove robe na tržište, na kojem je već bio prisutan, samo u malom opsegu. Na moje prijedloge on je rekao da su to već mnogi neuspješno pokušali. Rekao sam da ću pokušati barem mjesec dana pa što bude. Uspio sam primijetiti da postoje slobodne trgovačke niše koje vape za robom. To su veliki trgovački divovi, još uvijek u državnom vlasništvu. Njima se gotovo nitko nije usuđivao dati robu jer nije bilo naplate. U mjesec dana uspostavio sam kontakte sa svim referentima nabave i direktorima. Nikad se nisam bavio trgovinom i nisam imao pojma što je to rabat ili cesija. Pokucao bih na vrata, predstavio se i bez pitanja sjeo na slobodnu stolicu, zabacio nogu preko noge i započeo razgovor. I od tog trena je počinjalo poslovno prijateljstvo.

Trebali ste se svidjeti poslovnom partneru i da on na neki način postane vaš navijač. Bio sam, kako se danas kaže, jako cool. Prije svakog sastanka temeljito bih se pripremio, uvijek sam imao prijedlog A, B i C. Raspolagao sam opširnim informacijama o svakom artiklu. Sve me to jako zabavljalo. Često bih zamišljao da se snima film. Znao sam imitirati Marlona Branda iz "Kuma" tako da bih na sastanku govorio tihim, malo dramatičnim glasom, povremeno češući tjeme noktom malog prsta. Nastupao sam uvijek superiorno, pobjednički. To je bila igra koja mi se nije doticala srca. U njoj je sve bilo važno, ponašanje, način govorenja, riječi kojima se služite, koje vozilo vozite. Novac se događao usput, kao povratna informacija dobro odigrane igre. Pri tome je vrlo važan dress code, baš kao i ambalaža ili marketing.

Našlo bi se toliko glumaca i po Splitu, ali to, zar ne, ipak ne čini uspješnog poduzetnika?

– Nakon što sam pohvatao konce, uspio sam u vrlo kratko vrijeme napraviti toliko narudžbi da kuća za koju sam radio nije mogla toliko proizvesti. Tako da sam se počeo miješati u proizvodnju, nabavu, radnu snagu, skladište... Često sam trebao intervenirati svojim novčanim sredstvima za kupnju sirovine jer vlasnik nije imao. Ali kako naplatiti robu od tvrtki u blokadi? Obilazeći skladišta tvrtki kojima sam prodao robu, otkrio sam da na lageru imaju kurentne deterdžente i toaletne sapune. Predložio sam da ih otkupim za vrijednost isporučene robe. Oni pristanu, napravimo ugovor o kompenzaciji i istog trena preuzmem robu. Snizim je 15 posto i iste sekunde je prodam na TTTS-u. Gotovinu bih dobio na ruke. To je znalo biti po desetak, dvadeset tisuća maraka. Taj novac bih odnio vlasniku. Jednom sam ušao u stan i uz usklik "Ponovno smo uspjeli" bacio debeli smotuljak novčanica da lete poput perja po stanu. To su bili trenuci velikog uzbuđenja. Zbog toga je vrijedilo po cijele dane zujati i misliti kako svladati prepreke.

I dokle ste tako nepoduzetnički radili za drugoga? Zar je to ostvarenje vašeg hrvatskog sna?

– Poslije godinu dana sam osnovao svoju tvrtku. Slijedile su godine rutiniranog rada. Poslovni stil života kao na filmu. Svako jutro se ulazi u tamnu limuzinu u Armanijevu odijelu i s Bossovom crnom torbom punom novca koji nosite položiti na Finu, zatim odlazite u prostrani ured, a ispred njega je golemi prodajni salon u kojemu rade vrijedne prodavačice. Sve one su danas uglavnom šefice parfumerija. Nakon toga poplaćate sve živo što je stiglo na naplatu i ajmo dalje. Samo kupuj, prodaj. Svaki dan je krvava borba za pet ili pedeset lipa. Trgovina je igra velikih brojki. Što ste jeftiniji, to vam se roba brže okreće. Na primjer, jedno brodogradilište znalo je odjednom kupiti od pedeset do sto tisuća toaletnih sapuna. Pa sad pomnožite to s pet ili pedeset lipa. Vidjet ćete do kojih iznosa se dolazi.



Takva idila ipak nije mogla trajati vječno?

– Tržište se nakon dugog niza godina presložilo. Sve je više počelo funkcionirati pravo tržišno natjecanje, i to među velikim igračima s kapitalom velikih stranih banaka. Veliki strani lanci su mene i slične napali tako da su nam najprije počeli uzimati educirani kadar. Zatim su uzeli najatraktivnije lokacije jer su mogli plaćati puno veću najamninu. I nastupili su s niskim cijenama, raznim akcijama. Trebali ste sletjeti što prije u što bližu zračnu luku. I tako sam uspio uspješno prizemljiti "avion" bez ijedne žrtve. Imao sam i malo sreće. Nakon toga, da ne budem zgubidanko, opet sam se vratio matematici.


Paralelno s napuštanjem biznisa napuštate i Split i povlačite se u Mravince, gdje organizirate zanimljive umjetničke večeri?

– Za nekoliko godina izgradio sam kuću u Mravincima, kamo sam se i preselio. Ponovno sam imao vremena za čitanje opusa mojeg omiljenog pisca Hessea. Upoznao sam novog inspirativnog pisca, Josteina Gaardera, autora "Sofijina svijeta".

I tako, dosta čitajući, počinjem ponovno pisati poeziju i priključujem se splitskim udrugama koje okupljaju umjetnike. Žalosna je kuća u koju nitko ne dolazi. Tako da sam svoju širom otvorio za prijatelje koji na mene djeluju inspirativno. To su u prvom redu pjesnici iz mojih udruga, glazbenici, zatim slikari. Obožavam se družiti s tim osobenjacima, umjetničkim dušama. Oni su uvijek puni iznenađenja. Volim s njima ispod masline i smokve uz klavir praviti prave glazbeno-poetske bajke. Volim tu atmosferu vrta kada poteče pjesma i poezija. Obožavam i violinu, pa soprane kada pjevaju arije. Dolaze i glumci, violončelisti, flautisti. Kapacitet prostora je od 30 do 35 mjesta. Svatko ima svoj program, ili govori poeziju, svira, pjeva.

Ljetna događanja počinju rano poslijepodne, kada se slikari razmile sa štafelajima i slikaju. Ta mini kolonija traje do osam sati, kada dolazi četa pjesnika i glazbenika. Nakon toga slijedi večera koju skuham za ranih jutarnjih sati. Obožavam kuhati. Poznat sam po dobrim brudetima, mariniranim srdelama, bakalaru, raznim tjesteninama. Svatko ima svoje unaprijed određeno mjesto. Nastojim svakome osobno donijeti tanjur s hranom i smiješkom. Nakon večere slijedi program kad se čita poezija, svira, pjeva, zatim tematski koncert i na kraju zna biti tango party. Ovim druženjem nastojim zbližiti ljude sličnih senzibiliteta. Želim slaviti hedonizam poezije, glazbe i umjetnosti, poeziju dragih ljudi. Želim poticati i stvarati okolnosti koje će nam omogućiti da se popnemo na više duhovne razine, da probijemo atmosferu ograničenosti i zakočenosti i da upadnemo u čarobna polja dobrote i ljepote.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
















[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/nevjerojatna-zivotna-prica-jurice-ivcevica-zorza-splitskog-profesora-koji-se-obogatio-na-sapunima-o-trgovini-nisam-znao-nista-a-na-sastancima-sam-imitirao-marlona-branda-iz-kuma-497910 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f3597b1e912e3e9ba2ce2c46898e9f92a6d8ea18 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nevjerojatna+%C5%BEivotna+pri%C4%8Da+Jurice+Iv%C4%8Devi%C4%87a+%C5%BDor%C5%BEa%2C+splitskog+profesora+koji+se+obogatio+na+sapunima%3A+O+trgovini+nisam+znao+ni%C5%A1ta%2C+a+na+sastancima+sam+imitirao+Marlona+Branda+iz+%26%23039%3BKuma%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnevjerojatna-zivotna-prica-jurice-ivcevica-zorza-splitskog-profesora-koji-se-obogatio-na-sapunima-o-trgovini-nisam-znao-nista-a-na-sastancima-sam-imitirao-marlona-branda-iz-kuma-497910 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fnevjerojatna-zivotna-prica-jurice-ivcevica-zorza-splitskog-profesora-koji-se-obogatio-na-sapunima-o-trgovini-nisam-znao-nista-a-na-sastancima-sam-imitirao-marlona-branda-iz-kuma-497910 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => HRVATSKI SAN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitHRVATSKI SAN

Nevjerojatna životna priča Jurice Ivčevića Žorža, splitskog profesora koji se obogatio na sapunima: O trgovini nisam znao ništa, a na sastancima sam imitirao Marlona Branda iz 'Kuma'

21. srpnja 2017. - 14:40

Malo kod koga se isprepleću poezija i matematika kao kod Jurice Ivčevića Žorža. Neokrunjeni kralj recitatora iz splitske Tribine mladih začas se prometnuo u kralja instrukcija da bi devedesetih uronio u tržišnu ekonomiju te na parfemima i deterdžentima zaradio kapital dovoljan da osigura lijepu kuću u Mravincima, kao i lijepu mirovinu. Uz njega je, naravno, bila supruga, liječnica Ines, sin Tonino, roditelji i prijatelji, završene škole, ali i duh koji se nije mirio s postojećim. Bila je tu stalno i rock-kultura, Leonard Cohen i Rolling Stonesi, vlastito slikanje i divljenje Kandinskom i Mirou.

A Jurica pjesnik i društveni okupljač u kući priređuje svojevrsni umjetnički salon ugošćujući brojne umjetnike, a i sam izvede koji od svojih poznatih recitativa. Tako je i prošlu su...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 21:57