StoryEditorOCM
SplitNIŠTA NE VALJA

Na ovom restoranu uz splitsku plažu redaju se inspekcije; doznali smo što je zadnja utvrdila, može biti jako opasno...

Piše Božidar Lončar
26. rujna 2023. - 18:21

Kako su mediji već izvijestili, na Bene su nakon vodopravne i turističke inspekcije bili i inspektori elektroenergetske inspekcije Državnog inspektorata koji su također utvrdili nepravilnosti u postupanju restorana "Va Bene".

Pitali smo Državni inspektorat je li izvršio nador na Benama na području tvrtke "Nacional" te jesu li utvrđene nepravilnosti.

- Elektroenergetska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor na lokaciji Vašega upita. Nadzorom su utvrđene nepravilnosti primjene propisa vezanih uz održavanje i tehničku ispravnost električne instalacije. Nakon proteka roka određenog za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, provest će se kontrolni inspekcijski nadzor. Inspekcijski postupak  je u tijeku - naveli su u svom odgovoru na naš upit. 

image

Električni kabeli provedeni po plazi na vrlo nesiguran način

Josko Šupić/Cropix

Na Benama je prije elektroenergetske inspekcije bila i vodopravna inspekcija u srpnju i kolovozu te turistička inspekcija, a sve zbog septičke jame restorana iz koje cure otpadne vode, zbog čega je stvoren i potok ispod biološkog pročišćivača na putu prema moru. Vodopravna inspekcija nam je odgovorila na upit 18. srpnja kako je obavila inspekcijski nadzor na Benama:

- Slijedom utvrđenih činjenica poduzimaju se propisane mjere. 

Državni inspektorat nam je 24. kolovoza odgovorio kako „pravni subjekt nije postupio po rješenju vodopravne inspekcije”:

- Mjerom vodopravne inspekcije naložena je zabrana ispuštanje otpadnih voda iz individualnog sustava odvodnje u okoliš.

Turistička inspekcija je utvdila nepravilnosti po pitanju minimalno tehničkih uvjeta te je donesena upravna mjera.

Bene su posljednjih dva mjeseca dobili veću medijsku pozornost nakon što je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević 17. srpnja na Facebooku objavio rezultate analize razine Escherichie coli i crijevnih enterokoka u otpadnoj vodi na koncesioniranom području.

image
Josko Šupić/Cropix

Analizu je napravio Nastavni zavod za javno zdravstvo po narudžbi Javne ustanove Park-šuma Marjan na tri lokacije. Rezultati su pokazali kako je razina Escherichie coli i crijevnih enterokoka nekoliko tisuća puta veća od one propisane Pravilnikom.

Vodopravnom dozvolom koju su Hrvatske vode izdale restoranu "Va-Bene" kojeg drži tvrtka National sa županijskom koncesijom razina escherichie coli i crijevnih enterokoka trebala biti nula.

image
Josko Šupić/Cropix

Kakvoća uzorka mora u blizini mjesta gdje je došlo do istjecanja otpadnih voda iz biopročišćivača koju je naručila Javna ustanova je petog srpnja ocijenjena kao „dobro” za razliku od uzoraka kakvoće mora s drugih lokacija na Benama koji su ocijenjeni  "izvrsnim".

Vodopravno redarstvo 23. lipnja i trećeg srpnja nije detektiralo nepravilnosti u pražnjenju septičke jame, ali vodopravna inspekcija 18. srpnja jest.

Nakon što je Inspektorat 24. kolovoza nama odgovorio kako koncesionar nije postupio po njihovom rješenju i spriječio ispuštanje otpadne vode u okoliš, ravnatelj Javne ustanove Marko Pejnović tražio je zabranu rada i oduzimanje koncesije. Županijski Upravni odjel za zaštitu okoliša je dao koncesionaru rok do 26. kolovoza za zamjenu biološkog pročišćivača u septičkoj jami. 

image
Josko Šupić/Cropix

- Jama je propusna i uzrokuje onečišćenje okolnog tla i mora – stoji u odgovoru Upravnog odjela od 11. kolovoza.

Pitanje oko kojih su se sporili koncesionar i Javna ustanova je jesu li radovi na zamjeni pročišćivača u skladu s GUP-om. Županija je prema očitovanju Upravnog odjela za prostorno planiranje, uređenje i zaštite okoliša Grada Splita odobrila radove jer za njih nije potrebno „ishođenje akata o gradnji” što je ustvrdio Odsjek za izdavanje akata prostornog uređenja i gradnje Grada Splita 26. kolovoza. U "Vodovodu i kanalizaciji" su, pak, 21. srpnja utvrdili kako su sanirana oštećenja. 

image
Josko Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:54