StoryEditorOCM
SplitNOVI DEKRETI

Mons. Puljić napravio veliku rošadu svećenika u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Donosimo popis gdje je tko u službi

Piše Split SD
30. kolovoza 2023. - 07:18

Iz Splitsko-makarske nadbiskupije obavještavaju kako je apostolski upravitelj mons. Želimir Puljić donio odluke glede dijecezanskih svećenika i središnjih ustanova.

Mons. Pavao Banić razrješuje se službe župnika Župe sv. Marka ev. Makarska i Župe sv. Ivana Krstitelja, Makar-Kotišina, a imenuje se duhovnim asistentom u Svetištu Gospe Lurdske, Vepric.

image
Duje Klarić/Cropix

Don Alojzije Bavčević razrješuje se službe duhovnoga asistenta u Svetištu Gospe Lurdske, Vepric, i stavlja se u stanje mira.

Don Ivo Bezina razrješuje se službe duhovnika Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu i službe upravitelja Župe Presvetoga Trojstva, Sitno Donje, a imenuje ravnateljem Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu.

image
Duje Klarić/Cropix

Don Stipan Bodrožić razrješuje se službe župnika Župe Gospe od Anđela, Trogir, a imenuje se župnikom Župe Uznesenja BDM, Blato n/C, i župnim upraviteljem Župe Uznesenja BDM, Podgrađe, sa svim pravima i obvezama župnika.

Mladomisnik don Igor Goleš imenuje se župnim vikarom u župama sv. Nikole biskupa, Metković, Borovci i Nova Sela.

Don Danko Kovačević nakon uspješno završenoga licencijatskog studija društvene komunikacije na Papinskom sveučilištu Svetoga Križa u Rimu imenuje se vicerektorom u Centralnomu bogoslovnom sjemeništu u Splitu.

image
Joško Ponoš/Cropix

Don Jure Lovrinčević razrješuje se službe župnoga vikara Župe sv. Marka ev., Makarska, a imenuje župnikom iste župe te župnim upraviteljem Župe sv. Ivana Krstitelja, Makar-Kotišina, sa svim pravima i obvezama župnika.

Don Stipe Ljubas razrješuje se službe župnika Župe sv. Mihovil ark.,Trilj, i službe dekana Cetinskoga dekanata, te mu se daje bolovanje.

Mladomisnik don Ivan Mamić razrješuje se službe prefekta u Centralnom bogoslovnom sjemeništu u Splitu, a imenuje se župnim vikarom u Župi sv. Marka ev., Makarska. Mladomisnik don Danijel Maršić imenuje se župnim vikarom u Župi sv. Josipa, Split-Mertojak.

image

Crkva sv. Josipa na Mertojaku

Ante Čizmić/Cropix

Don Nikola Mikačić razrješuje se službe župnika Župe Gospe od Zdravlja, Podstrana, a imenuje se župnikom Župe Gospe od Anđela, Trogir.

Don Dino Prkut razrješuje se službe župnoga vikara u župama sv. Nikole b., Metković, Borovci i Nova Sela n/N, a imenuje se župnikom Župe Uznesenja BDM, Rogoznica.

Don Nediljko Ribičić razrješuje se službe župnika župe sv. Antuna Padovanskoga, Svib, i stavlja u stanje mira.

Don Mirko Šakić razrješuje se službe župnoga vikara Župe sv. Josipa, Split-Mertojak, a imenuje se župnikom Župe Gospe od Zdravlja, Podstrana.

Mladomisnik don Ivan Šesto imenuje se župnim vikarom u Župi Presvetoga Srca Isusova, Split-Visoka. Don Radojko Vidović, prepozit Prvostolnoga kaptola razrješuje se službe župnika Župe Uznesenja BDM, Rogoznica, a imenuje se župnikom Župe sv. Matije ap., Split – Ravne Njive.

image
Duje Klarić/Cropix

Don Slavko Volarević razrješuje se službe župnoga vikara u Župi Presvetoga Srca Isusova, Split-Visoka, a imenuje se župnikom Župe sv. Mihovil ark., Trilj.

Don Ivan Vrdoljak razrješuje se službe župnika Župe Uznesenja BDM, Podgrađe, i službe župnoga upravitelja Župe Uznesenja BDM, Blato n/C, a imenuje se župnikom Župe Presvetoga Trojstva, Sitno Donje.

Mons. Jure Vrdoljak, kanonik razrješuje se službe župnika Župe sv. Mateja ap., Split – Ravne Njive, a imenuje se duhovnikom Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu te nadbiskupijskim povjerenikom za pastoral ministranata.

image
Duje Klarić/Cropix

Uzimajući u obzir vrlo dobra iskustva drugih biskupija, a osobito narav i zahtjevnost pastorala mladih i pastorala studenata te imajući u vidu dobro mjesne Crkve, don Antun Mate Antunović razrješuje se službe župnoga vikara Župe Presvetoga Srca Isusova, Split-Visoka, službe pomoćnika kapelana za mlade i službe pomoćnika studentskoga kapelana te se imenuje studentskim kapelanom Sveučilišta u Splitu

Don Ivan Terze razrješuje se iste službe te nastavlja obavljati službe župnika Župe Presvetoga Srca Isusova, Split-Visoka, i nadbiskupijskoga povjerenika za pastoral mladih.

image

Don Ivan Terze

Saša Burić/Cropix

Što se tiče centralnog bogoslovnog sjemeništa, dosadašnja odgojiteljska ekipa razrješuje se na osobni zahtjev, a imenuju se don Vedran Torić za rektora, don Danko Kovačević za vicerektora i kanonik mons. Jure Vrdoljak za duhovnika.

S danom 1. listopada 2023. razrješuje se dosadašnji voditelj nadbiskupskog arhiva prof. dr. sc. don Slavko Kovačić i stavlja u stanje mira, a za novoga voditelja imenuje se dosadašnji arhivar Ivan Balta, laik.

Ako nije naznačeno drugačije, svi navedeni dekreti stupili su na snagu 16. kolovoza 2023. godine, navodi se u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 20:38