stdClass Object ( [id] => 1358592 [title] => Majke dvojice splitskih sedmaša ispisale su djecu iz škole: ‘Strašno su patili, a nitko ih nije zaštitio...‘ [alias] => majke-dvojice-splitskih-sedmasa-ispisale-su-djecu-iz-skole-strasno-su-patili-a-nitko-ih-nije-zastitio [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jesu li u jednoj splitskoj osnovnoj školi napravili sve unutar mogućnosti kako bi spriječili prebacivanje učenika u drugu školu na području Splita nakon prijava majki o navodnom višegodišnjem psihičkom i povremenom fizičkom te cyber nasilju? S tim su nam se pitanjem obratile dvije majke koje su s nama popričale o onome što se događalo njihovoj djeci koja su išla u isti razred.

Jedna od njih (podaci poznati redakciji) nam je pokazala i brojne dopise koje je slala školi i pozivala se na Statut, Etički kodeks, Kućni red i na državni Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

Škola je, navodi ona, prema Statutu dužna podnijeti sve mjere radi zaštite sigurnosti i zdravlja učenika. U Etičkom kodeksu je navedeno da sva saznanja o nasilju djelatnik škole mora u najkraćem roku podijeliti s ravnateljem koji je obvezan obavijestiti nadležne institucije. Kućnim redom je zabranjeno nasilje i diskriminacija a učenik se, nakon vrijeđanja, obraća osobi od povjerenja. Osobito teškim neprihvatljivim ponašanjem smatra se objava materijala s ciljem povrede dostojanstva i nasilno ponašanje s teškim emocionalnim ili fizičkim posljedicama, navedeno je u Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

U dopisu koji nam je proslijedila, majka je željela ukazati na, kako navodi, nesavjesno ponašanje škole prema učenicima koje nije zaštitila. Potporu joj je dala još jedna majka, koja se također dopisima obraćala školi.

Gušenje i bacanje sa štaka

- Moj sin je dijete s poteškoćama u razvoju s graničnim poremećajem ADHD, upisan je u prvi razred s odgodom i pohađa nastavu s individualiziranom programom. Od prvog razreda nazivan je pogrdnim imenima: "autist", "glupi", "retardirani". Nakon što je slomio nogu, jedan ga je učenik bacio sa štaka. Nisam to prijavila školi niti išla na policiju, što je moja greška – prepričava majka sadržaje dopisa i nastavlja kako je događaje prijavila školi u studenome 2021. godine.

- Danas mi je sin doživio fizički napad kad ga je drugi učenik na satu tehničkog gušio. Prije ga je s drugim učenikom bacio na pod, nakon čega je sazvan roditeljski sastanak. Troje učenika vrši verbalno nasilje: zovu ga "peder", kažu da ima seksualnog partnera s drugim učenikom iz razreda i dobio je prijetnje smrću. Vrijeđali su još dvoje učenika čije potpore roditelja imam: učenicu su zvali "biftekom" i "debelom kravom", a drugog učenika kojeg su nazvali sinovim seksualnim partnerom vrijeđaju na isti način - prijavila je žena.

Majka nam kaže da je otac dječaka navodno prijavljenog za fizičko nasilje reagirao, nakon čega njezin sin više nije imao dodira s njime. Sin joj je otišao kliničkoj psihologinji, gdje mu je preporučena psihoterapijska konzultacija, nastavlja.

---

image
Privatni album
---

Druga majka nam je posvjedočila da je školi podnijela prijavu pred kraj prošle školske godine:

- Na satu tjelesnog su mom sinu rekli drugi učenici da mu netko skače i slama tenisice. Prije ovog događaja družio se s jednim od troje učenika koje je druga majka prijavila za navodno verbalno nasilje. Prijateljstvo je bilo kratkog vijeka. Na klupi je jednog dana pronašao poruku: "Skockani", "RTL Kockić", aludirajući na izgled glave. Učenik je priznao da je to napravio pa ga je moj sin prijavio razrednici. Od tada ga nazivaju "cinkarošem" – prepričava majka.

Kazala nam je i da joj se sin žalio da zbog zlostavljanja ne želi ići u školu, jer mu se rugaju i žele razbiti nove tenisice. Bilo ga je, dodala je, i strah jer jedan od zlostavljača ima starijeg brata.

Majka nam govori da joj je razrednica nakon pritužbi kazala "da rijetko kad takve stvari uspješno rješavaju".

Budući da su učenici ostali u istom razredu, majke su u lipnju prošle godine podnijele zahtjev za premještaj. Jedan se tada prebacio, a učenik koji pohađa nastavu po individualiziranom programu nije.

Cyber zlostavljanje

Početkom iduće školske godine prelaze na cyber zlostavljanje, kaže majka.

- Za vrijeme online nastave napravili su fotografije i počeli vrijeđati: "autist", "poseban program", "p***r", "mutav", "hoćete ga vidjeti s kratkom kosom", "gubite se ti i ona ružna i dosadna" misleći na učenicu iz razreda – priča majka uz priložene fotografije iz WhatsApp grupe.

- Dijete mi se konačno otvorilo 7. prosinca 2023. Rekao mi je što mu se događa u školi i pokazao WhatsApp poruke. Rekao mi je da se boji ići u školu – rekla nam je majka koja je idući dan otišla u školu, podnijela prijavu policiji i pravobraniteljici.

- Osjećam da moje dijete nije sigurno u vašoj školi. Šokirana sam da majku drugog učenika i mene nitko nije obavijestio. Što mi vi kao škola možete ponuditi? Ako dobije neopravdane sate u školi, sve ću javno objaviti – rekla je tada majka a isto je, navodno, napisala i u dopisu.

U školi su joj kazali da to nije razlog zbog kojeg se može premjestiti u drugu školu. Kontaktirala je majku učenika koji se već prebacio i od drugog polugodišta idu zajedno u razred uz pitanje je li škola napravila dovoljno.

---

image
Privatni album
---

Inspekcijski postupak

To se pitamo i mi. Zbog toga smo upite poslali nadležnim institucijama. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su potvrdili da su zaprimili podnesak.

- Ministarstvo je zaprimilo podnesak kojim se ukazuje na postupke osnovne škole u Splitu vezane uz vršnjačko nasilje te je pokrenut inspekcijski postupak. Sve informacije u postupku su tajna, odgovorili su iz Ministarstva.

Majka je, kaže nam, podnijela prijavu 8. prosinca protiv škole, što su nam potvrdili iz policije.

- Provedene su mjere i radnje iz nadležnosti policije, a o svemu utvrđenom izviješteno je nadležno državno odvjetništvo. Radi zaštite interesa djece nismo u mogućnosti pružiti dodatnu informaciju – odgovorili su iz policije.

Hrvatski zavod za socijalni rad je potvrdio da je zaprimio obavijest policije o vršnjačkom nasilju, ali ne i od osnovne škole te su nam objasnili, načelno, svoje postupanje:

- Kada zaprimimo obavijesti kao što je ova obavijest nadležne policijske postaje, nadležni područni ured obavlja postupanja prema žrtvama i počiniteljima sukladno nadležnosti te zakonskim i podzakonskim aktima. Više nismo u mogućnosti odgovoriti s obzirom na to da se radi o maloljetnim osobama – odgovor je središnje službe Zavoda.

Majka nam kaže da su joj iz Zavoda rekli da ih neće zvati na razgovor jer ih nisu htjeli izlagati stresu, ali da joj stoje na raspolaganju.

Je li sustav napravio dovoljno?

Pitali smo se je li se dovoljno napravilo za djecu i roditelje da ih sustav zaštiti tako da ne moraju mijenjati škole zbog situacija u kojima se dijete osjeća kao žrtva zlostavljanja, ako se navodi roditelja pokažu istinitim.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu Helene Pirnat Dragičević nam odgovaraju da su zatražili izvješće od škole, koje očekuju uskoro.

- Na svaki slučaj nasilja treba hitno reagirati, dijete koje je izloženo nasilju treba što prije zaštititi, pružiti mu podršku i pomoć, a prema svakom počinitelju nasilja treba poduzeti odgovarajuće zakonske mjere i stručne intervencije – odgovara Ured.

---

image

‘Na svaki slučaj nasilja treba hitno reagirati, dijete koje je izloženo nasilju treba što prije zaštititi, pružiti mu podršku i pomoć‘, poručuju iz Ureda pravobraniteljice za djecu

Damjan Tadić/Cropix
---

Pravobraniteljica odgovara da su u slučaju vršnjačkog nasilja škole dužne primijeniti Protokol o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima:

- Protokol obvezuje sve uključene sustave na zajedničko djelovanje. To znači da o nasilju, uz roditelje djece, treba biti obaviještena policija, centar za socijalnu skrb, a u slučaju ozljeda i zdravstveni sustav – odgovor je Pirnat Dragičević.

Ured nema izvršne ovlasti ni ovlasti nadzora, ali ima ovlast traženja očitovanja o okolnostima i poduzetim mjerama, što uključuje i tijela koja nadziru rad tih ustanova, dodala je pravobraniteljica.

Na snazi je Protokol iz 2004., prema kojem "normalni", uobičajeni sukob vršnjaka ima sljedeća obilježja: nema elemenata nasilništva, djeca ne insistiraju da mora biti po njihovom, mogu objasniti zašto su u sukobu, ispričaju se ili prihvate da nitko nije pobjednik, pregovaraju, mogu promijeniti temu i odmaknuti se od sukoba.

U slučaju nasilja odgojno-obrazovna ustanova mora, između ostalog, zatražiti pomoć liječnika, obavijestiti roditelje, razgovarati s djetetom koje je žrtva, razgovarati s drugom djecom svjedocima i razgovarati s djecom počiniteljima.

Majka nam navodi da je kontaktirala Bijeli krug, Obiteljski centar, Ured pravobraniteljice za djecu, upisala i vodila dijete obiteljskom liječniku na psihologijsko testiranje. Kaže nam da se nije obratila Agenciji za odgoj i obrazovanje.

---

image
Privatni album
---

Što kažu iz škole?

Iz splitske osnovne škole su nam odgovorili da sve prijave šalju nadležnima:

- U svim slučajevima nasilja, sukladno zakonskim odredbama, prijave, izvješća o postupanjima i očitovanja šalju se nadležnim institucijama.

Osobne podatke o maloljetnim učenicima škole te o postupanjima škola ne može dati trećim osobama sukladno Općoj odredbi o zaštiti osobnih podataka i zbog sprječavanja stigmatizacije djece – odgovor je koji potpisuje ravnatelj.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => potresna priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => potresna priča 2 0 8872 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-26 11:57:17 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Božidar Lončar [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-26 12:25:07 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-01-26 12:24:47 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Majke dvojice splitskih sedmaša ispisale su djecu iz škole: 'Strašno su patili, a nitko ih nije zaštitio...' page_title=Majke dvojice splitskih sedmaša ispisale su djecu iz škole: 'Strašno su patili, a nitko ih nije zaštitio...' [metakey] => nasilje u školi, vršnjačko zlostavljanje u osnovnoj školi, vršnjačko nasilje, Split, osnovna škola, dijete s posebnim potrebama [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26452290.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/24925394.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26445201.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26445227.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/11052624.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/26\/26445419.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock, Privatni album","Goran Mehkek\/Ilustracija\/ Cropix","Privatni album","Privatni album","Damjan Tadi\u0107\/Cropix","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dvojica u\u010denika istog razreda jedne splitske osmoljetke trpjela su razli\u010dite vrste maltretiranja od ostalih u\u010denika, a \u0161kola ih nije za\u0161titila, ka\u017eu nam majke<\/p>","","","","

\u2018Na svaki slu\u010daj nasilja treba hitno reagirati, dijete koje je izlo\u017eeno nasilju treba \u0161to prije za\u0161tititi, pru\u017eiti mu podr\u0161ku i pomo\u0107\u2018, poru\u010duju iz Ureda pravobraniteljice za djecu<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","58:28"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1663x1080","hd_26452290_1920.jpg":"1920x1080","k_26452290_1280.jpg":"1280x1280","k_26452290_1024.jpg":"1024x1024","k_26452290_640.jpg":"640x640","k_26452290_480.jpg":"480x480","k_26452290_340.jpg":"340x340","k_26452290_220.jpg":"220x220","o_26452290_1280.jpg":"1280x831","o_26452290_1024.jpg":"1024x665","o_26452290_640.jpg":"640x415","o_26452290_480.jpg":"480x311","o_26452290_340.jpg":"340x220","o_26452290_220.jpg":"220x142","h_26452290_1280.jpg":"1280x854","h_26452290_1024.jpg":"1024x683","h_26452290_640.jpg":"640x427","h_26452290_480.jpg":"480x320","h_26452290_340.jpg":"340x227","h_26452290_220.jpg":"220x147","pp_26452290_1280.jpg":"1280x1628","pp_26452290_1024.jpg":"1024x1303","pp_26452290_640.jpg":"640x814","pp_26452290_480.jpg":"480x611","pp_26452290_340.jpg":"340x432","pp_26452290_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_24925394_1920.jpg":"1920x1080","k_24925394_1280.jpg":"1280x1280","k_24925394_1024.jpg":"1024x1024","k_24925394_640.jpg":"640x640","k_24925394_480.jpg":"480x480","k_24925394_340.jpg":"340x340","k_24925394_220.jpg":"220x220","o_24925394_1280.jpg":"1280x854","o_24925394_1024.jpg":"1024x683","o_24925394_640.jpg":"640x427","o_24925394_480.jpg":"480x320","o_24925394_340.jpg":"340x227","o_24925394_220.jpg":"220x146","h_24925394_1280.jpg":"1280x854","h_24925394_1024.jpg":"1024x683","h_24925394_640.jpg":"640x427","h_24925394_480.jpg":"480x320","h_24925394_340.jpg":"340x227","h_24925394_220.jpg":"220x147","pp_24925394_1280.jpg":"1280x1628","pp_24925394_1024.jpg":"1024x1303","pp_24925394_640.jpg":"640x814","pp_24925394_480.jpg":"480x611","pp_24925394_340.jpg":"340x432","pp_24925394_220.jpg":"220x280"},{"size0":"899x1599","hd_26445201_1920.jpg":"1920x1080","k_26445201_1280.jpg":"1280x1280","k_26445201_1024.jpg":"1024x1024","k_26445201_640.jpg":"640x640","k_26445201_480.jpg":"480x480","k_26445201_340.jpg":"340x340","k_26445201_220.jpg":"220x220","o_26445201_1280.jpg":"1280x2276","o_26445201_1024.jpg":"1024x1821","o_26445201_640.jpg":"640x1138","o_26445201_480.jpg":"480x853","o_26445201_340.jpg":"340x604","o_26445201_220.jpg":"220x391","h_26445201_1280.jpg":"1280x854","h_26445201_1024.jpg":"1024x683","h_26445201_640.jpg":"640x427","h_26445201_480.jpg":"480x320","h_26445201_340.jpg":"340x227","h_26445201_220.jpg":"220x147","pp_26445201_1280.jpg":"1280x1628","pp_26445201_1024.jpg":"1024x1303","pp_26445201_640.jpg":"640x814","pp_26445201_480.jpg":"480x611","pp_26445201_340.jpg":"340x432","pp_26445201_220.jpg":"220x280"},{"size0":"899x1252","hd_26445227_1920.jpg":"1920x1080","k_26445227_1280.jpg":"1280x1280","k_26445227_1024.jpg":"1024x1024","k_26445227_640.jpg":"640x640","k_26445227_480.jpg":"480x480","k_26445227_340.jpg":"340x340","k_26445227_220.jpg":"220x220","o_26445227_1280.jpg":"1280x1782","o_26445227_1024.jpg":"1024x1426","o_26445227_640.jpg":"640x891","o_26445227_480.jpg":"480x668","o_26445227_340.jpg":"340x473","o_26445227_220.jpg":"220x306","h_26445227_1280.jpg":"1280x854","h_26445227_1024.jpg":"1024x683","h_26445227_640.jpg":"640x427","h_26445227_480.jpg":"480x320","h_26445227_340.jpg":"340x227","h_26445227_220.jpg":"220x147","pp_26445227_1280.jpg":"1280x1628","pp_26445227_1024.jpg":"1024x1303","pp_26445227_640.jpg":"640x814","pp_26445227_480.jpg":"480x611","pp_26445227_340.jpg":"340x432","pp_26445227_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1708x2367","hd_11052624_1920.jpg":"1920x1080","k_11052624_1280.jpg":"1280x1280","k_11052624_1024.jpg":"1024x1024","k_11052624_640.jpg":"640x640","k_11052624_480.jpg":"480x480","k_11052624_340.jpg":"340x340","k_11052624_220.jpg":"220x220","o_11052624_1280.jpg":"1280x1773","o_11052624_1024.jpg":"1024x1419","o_11052624_640.jpg":"640x886","o_11052624_480.jpg":"480x665","o_11052624_340.jpg":"340x471","o_11052624_220.jpg":"220x304","h_11052624_1280.jpg":"1280x854","h_11052624_1024.jpg":"1024x683","h_11052624_640.jpg":"640x427","h_11052624_480.jpg":"480x320","h_11052624_340.jpg":"340x227","h_11052624_220.jpg":"220x147","pp_11052624_1280.jpg":"1280x1628","pp_11052624_1024.jpg":"1024x1303","pp_11052624_640.jpg":"640x814","pp_11052624_480.jpg":"480x611","pp_11052624_340.jpg":"340x432","pp_11052624_220.jpg":"220x280"},{"size0":"899x1599","hd_26445419_1920.jpg":"1920x1080","k_26445419_1280.jpg":"1280x1280","k_26445419_1024.jpg":"1024x1024","k_26445419_640.jpg":"640x640","k_26445419_480.jpg":"480x480","k_26445419_340.jpg":"340x340","k_26445419_220.jpg":"220x220","o_26445419_1280.jpg":"1280x2276","o_26445419_1024.jpg":"1024x1821","o_26445419_640.jpg":"640x1138","o_26445419_480.jpg":"480x853","o_26445419_340.jpg":"340x604","o_26445419_220.jpg":"220x391","h_26445419_1280.jpg":"1280x854","h_26445419_1024.jpg":"1024x683","h_26445419_640.jpg":"640x427","h_26445419_480.jpg":"480x320","h_26445419_340.jpg":"340x227","h_26445419_220.jpg":"220x147","pp_26445419_1280.jpg":"1280x1628","pp_26445419_1024.jpg":"1024x1303","pp_26445419_640.jpg":"640x814","pp_26445419_480.jpg":"480x611","pp_26445419_340.jpg":"340x432","pp_26445419_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14860315 Threads: 2 Questions: 3136897484 Slow queries: 6989118 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234707928 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/majke-dvojice-splitskih-sedmasa-ispisale-su-djecu-iz-skole-strasno-su-patili-a-nitko-ih-nije-zastitio-1358592 [printLink] => /split/majke-dvojice-splitskih-sedmasa-ispisale-su-djecu-iz-skole-strasno-su-patili-a-nitko-ih-nije-zastitio-1358592?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 426639 [name] => nasilje u školi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nasilje-u-skoli [link] => /tag/nasilje-u-skoli ) [1] => stdClass Object ( [id] => 745466 [name] => vršnjačko zlostavljanje u osnovnoj školi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-26 13:24:11 [main_article_id] => 0 [alias] => vrsnjacko-zlostavljanje-u-osnovnoj-skoli [link] => /tag/vrsnjacko-zlostavljanje-u-osnovnoj-skoli ) [2] => stdClass Object ( [id] => 354765 [name] => Vršnjačko nasilje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vrsnjacko-nasilje [link] => /tag/vrsnjacko-nasilje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [4] => stdClass Object ( [id] => 314730 [name] => Osnovna škola [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => osnovna-skola [link] => /tag/osnovna-skola ) [5] => stdClass Object ( [id] => 739746 [name] => dijete s posebnim potrebama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-07 21:15:26 [main_article_id] => 0 [alias] => dijete-s-posebnim-potrebama [link] => /tag/dijete-s-posebnim-potrebama ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => potresna priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Majke dvojice splitskih sedmaša ispisale su djecu iz škole: ‘Strašno su patili, a nitko ih nije zaštitio...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-09-02-50-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26452290.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock, Privatni album [mainImageDesc] =>

Dvojica učenika istog razreda jedne splitske osmoljetke trpjela su različite vrste maltretiranja od ostalih učenika, a škola ih nije zaštitila, kažu nam majke

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26452290.jpg [title] =>

Dvojica učenika istog razreda jedne splitske osmoljetke trpjela su različite vrste maltretiranja od ostalih učenika, a škola ih nije zaštitila, kažu nam majke

Shutterstock, Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/24925394.jpg [title] => Goran Mehkek/Ilustracija/ Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26445201.jpg [title] => Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26445227.jpg [title] => Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/11052624.jpg [title] =>

‘Na svaki slučaj nasilja treba hitno reagirati, dijete koje je izloženo nasilju treba što prije zaštititi, pružiti mu podršku i pomoć‘, poručuju iz Ureda pravobraniteljice za djecu

Damjan Tadić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/26/26445419.jpg [title] => Privatni album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jesu li u jednoj splitskoj osnovnoj školi napravili sve unutar mogućnosti kako bi spriječili prebacivanje učenika u drugu školu na području Splita nakon prijava majki o navodnom višegodišnjem psihičkom i povremenom fizičkom te cyber nasilju? S tim su nam se pitanjem obratile dvije majke koje su s nama popričale o onome što se događalo njihovoj djeci koja su išla u isti razred.

Jedna od njih (podaci poznati redakciji) nam je pokazala i brojne dopise koje je slala školi i pozivala se na Statut, Etički kodeks, Kućni red i na državni Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

Škola je, navodi ona, prema Statutu dužna podnijeti sve mjere radi zaštite sigurnosti i zdravlja učenika. U Etičkom kodeksu je navedeno da sva saznanja o nasilju djelatnik škole mora u najkraćem roku podijeliti s ravnateljem koji je obvezan obavijestiti nadležne institucije. Kućnim redom je zabranjeno nasilje i diskriminacija a učenik se, nakon vrijeđanja, obraća osobi od povjerenja. Osobito teškim neprihvatljivim ponašanjem smatra se objava materijala s ciljem povrede dostojanstva i nasilno ponašanje s teškim emocionalnim ili fizičkim posljedicama, navedeno je u Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

U dopisu koji nam je proslijedila, majka je željela ukazati na, kako navodi, nesavjesno ponašanje škole prema učenicima koje nije zaštitila. Potporu joj je dala još jedna majka, koja se također dopisima obraćala školi.

Gušenje i bacanje sa štaka

- Moj sin je dijete s poteškoćama u razvoju s graničnim poremećajem ADHD, upisan je u prvi razred s odgodom i pohađa nastavu s individualiziranom programom. Od prvog razreda nazivan je pogrdnim imenima: "autist", "glupi", "retardirani". Nakon što je slomio nogu, jedan ga je učenik bacio sa štaka. Nisam to prijavila školi niti išla na policiju, što je moja greška – prepričava majka sadržaje dopisa i nastavlja kako je događaje prijavila školi u studenome 2021. godine.

- Danas mi je sin doživio fizički napad kad ga je drugi učenik na satu tehničkog gušio. Prije ga je s drugim učenikom bacio na pod, nakon čega je sazvan roditeljski sastanak. Troje učenika vrši verbalno nasilje: zovu ga "peder", kažu da ima seksualnog partnera s drugim učenikom iz razreda i dobio je prijetnje smrću. Vrijeđali su još dvoje učenika čije potpore roditelja imam: učenicu su zvali "biftekom" i "debelom kravom", a drugog učenika kojeg su nazvali sinovim seksualnim partnerom vrijeđaju na isti način - prijavila je žena.

Majka nam kaže da je otac dječaka navodno prijavljenog za fizičko nasilje reagirao, nakon čega njezin sin više nije imao dodira s njime. Sin joj je otišao kliničkoj psihologinji, gdje mu je preporučena psihoterapijska konzultacija, nastavlja.

---

image
Privatni album
---

Druga majka nam je posvjedočila da je školi podnijela prijavu pred kraj prošle školske godine:

- Na satu tjelesnog su mom sinu rekli drugi učenici da mu netko skače i slama tenisice. Prije ovog događaja družio se s jednim od troje učenika koje je druga majka prijavila za navodno verbalno nasilje. Prijateljstvo je bilo kratkog vijeka. Na klupi je jednog dana pronašao poruku: "Skockani", "RTL Kockić", aludirajući na izgled glave. Učenik je priznao da je to napravio pa ga je moj sin prijavio razrednici. Od tada ga nazivaju "cinkarošem" – prepričava majka.

Kazala nam je i da joj se sin žalio da zbog zlostavljanja ne želi ići u školu, jer mu se rugaju i žele razbiti nove tenisice. Bilo ga je, dodala je, i strah jer jedan od zlostavljača ima starijeg brata.

Majka nam govori da joj je razrednica nakon pritužbi kazala "da rijetko kad takve stvari uspješno rješavaju".

Budući da su učenici ostali u istom razredu, majke su u lipnju prošle godine podnijele zahtjev za premještaj. Jedan se tada prebacio, a učenik koji pohađa nastavu po individualiziranom programu nije.

Cyber zlostavljanje

Početkom iduće školske godine prelaze na cyber zlostavljanje, kaže majka.

- Za vrijeme online nastave napravili su fotografije i počeli vrijeđati: "autist", "poseban program", "p***r", "mutav", "hoćete ga vidjeti s kratkom kosom", "gubite se ti i ona ružna i dosadna" misleći na učenicu iz razreda – priča majka uz priložene fotografije iz WhatsApp grupe.

- Dijete mi se konačno otvorilo 7. prosinca 2023. Rekao mi je što mu se događa u školi i pokazao WhatsApp poruke. Rekao mi je da se boji ići u školu – rekla nam je majka koja je idući dan otišla u školu, podnijela prijavu policiji i pravobraniteljici.

- Osjećam da moje dijete nije sigurno u vašoj školi. Šokirana sam da majku drugog učenika i mene nitko nije obavijestio. Što mi vi kao škola možete ponuditi? Ako dobije neopravdane sate u školi, sve ću javno objaviti – rekla je tada majka a isto je, navodno, napisala i u dopisu.

U školi su joj kazali da to nije razlog zbog kojeg se može premjestiti u drugu školu. Kontaktirala je majku učenika koji se već prebacio i od drugog polugodišta idu zajedno u razred uz pitanje je li škola napravila dovoljno.

---

image
Privatni album
---

Inspekcijski postupak

To se pitamo i mi. Zbog toga smo upite poslali nadležnim institucijama. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su potvrdili da su zaprimili podnesak.

- Ministarstvo je zaprimilo podnesak kojim se ukazuje na postupke osnovne škole u Splitu vezane uz vršnjačko nasilje te je pokrenut inspekcijski postupak. Sve informacije u postupku su tajna, odgovorili su iz Ministarstva.

Majka je, kaže nam, podnijela prijavu 8. prosinca protiv škole, što su nam potvrdili iz policije.

- Provedene su mjere i radnje iz nadležnosti policije, a o svemu utvrđenom izviješteno je nadležno državno odvjetništvo. Radi zaštite interesa djece nismo u mogućnosti pružiti dodatnu informaciju – odgovorili su iz policije.

Hrvatski zavod za socijalni rad je potvrdio da je zaprimio obavijest policije o vršnjačkom nasilju, ali ne i od osnovne škole te su nam objasnili, načelno, svoje postupanje:

- Kada zaprimimo obavijesti kao što je ova obavijest nadležne policijske postaje, nadležni područni ured obavlja postupanja prema žrtvama i počiniteljima sukladno nadležnosti te zakonskim i podzakonskim aktima. Više nismo u mogućnosti odgovoriti s obzirom na to da se radi o maloljetnim osobama – odgovor je središnje službe Zavoda.

Majka nam kaže da su joj iz Zavoda rekli da ih neće zvati na razgovor jer ih nisu htjeli izlagati stresu, ali da joj stoje na raspolaganju.

Je li sustav napravio dovoljno?

Pitali smo se je li se dovoljno napravilo za djecu i roditelje da ih sustav zaštiti tako da ne moraju mijenjati škole zbog situacija u kojima se dijete osjeća kao žrtva zlostavljanja, ako se navodi roditelja pokažu istinitim.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu Helene Pirnat Dragičević nam odgovaraju da su zatražili izvješće od škole, koje očekuju uskoro.

- Na svaki slučaj nasilja treba hitno reagirati, dijete koje je izloženo nasilju treba što prije zaštititi, pružiti mu podršku i pomoć, a prema svakom počinitelju nasilja treba poduzeti odgovarajuće zakonske mjere i stručne intervencije – odgovara Ured.

---

image

‘Na svaki slučaj nasilja treba hitno reagirati, dijete koje je izloženo nasilju treba što prije zaštititi, pružiti mu podršku i pomoć‘, poručuju iz Ureda pravobraniteljice za djecu

Damjan Tadić/Cropix
---

Pravobraniteljica odgovara da su u slučaju vršnjačkog nasilja škole dužne primijeniti Protokol o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima:

- Protokol obvezuje sve uključene sustave na zajedničko djelovanje. To znači da o nasilju, uz roditelje djece, treba biti obaviještena policija, centar za socijalnu skrb, a u slučaju ozljeda i zdravstveni sustav – odgovor je Pirnat Dragičević.

Ured nema izvršne ovlasti ni ovlasti nadzora, ali ima ovlast traženja očitovanja o okolnostima i poduzetim mjerama, što uključuje i tijela koja nadziru rad tih ustanova, dodala je pravobraniteljica.

Na snazi je Protokol iz 2004., prema kojem "normalni", uobičajeni sukob vršnjaka ima sljedeća obilježja: nema elemenata nasilništva, djeca ne insistiraju da mora biti po njihovom, mogu objasniti zašto su u sukobu, ispričaju se ili prihvate da nitko nije pobjednik, pregovaraju, mogu promijeniti temu i odmaknuti se od sukoba.

U slučaju nasilja odgojno-obrazovna ustanova mora, između ostalog, zatražiti pomoć liječnika, obavijestiti roditelje, razgovarati s djetetom koje je žrtva, razgovarati s drugom djecom svjedocima i razgovarati s djecom počiniteljima.

Majka nam navodi da je kontaktirala Bijeli krug, Obiteljski centar, Ured pravobraniteljice za djecu, upisala i vodila dijete obiteljskom liječniku na psihologijsko testiranje. Kaže nam da se nije obratila Agenciji za odgoj i obrazovanje.

---

image
Privatni album
---

Što kažu iz škole?

Iz splitske osnovne škole su nam odgovorili da sve prijave šalju nadležnima:

- U svim slučajevima nasilja, sukladno zakonskim odredbama, prijave, izvješća o postupanjima i očitovanja šalju se nadležnim institucijama.

Osobne podatke o maloljetnim učenicima škole te o postupanjima škola ne može dati trećim osobama sukladno Općoj odredbi o zaštiti osobnih podataka i zbog sprječavanja stigmatizacije djece – odgovor je koji potpisuje ravnatelj.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock, Privatni album Goran Mehkek/Ilustracija/ Cropix Privatni album Privatni album Damjan Tadić/Cropix Privatni album
Shutterstock, Privatni album

Dvojica učenika istog razreda jedne splitske osmoljetke trpjela su različite vrste maltretiranja od ostalih učenika, a škola ih nije zaštitila, kažu nam majke

Damjan Tadić/Cropix

‘Na svaki slučaj nasilja treba hitno reagirati, dijete koje je izloženo nasilju treba što prije zaštititi, pružiti mu podršku i pomoć‘, poručuju iz Ureda pravobraniteljice za djecu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/majke-dvojice-splitskih-sedmasa-ispisale-su-djecu-iz-skole-strasno-su-patili-a-nitko-ih-nije-zastitio-1358592 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f5441455affc5cde2afd0af95cd4e777470f8a61 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Majke+dvojice+splitskih+sedma%C5%A1a+ispisale+su+djecu+iz+%C5%A1kole%3A+%E2%80%98Stra%C5%A1no+su+patili%2C+a+nitko+ih+nije+za%C5%A1titio...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fmajke-dvojice-splitskih-sedmasa-ispisale-su-djecu-iz-skole-strasno-su-patili-a-nitko-ih-nije-zastitio-1358592 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fmajke-dvojice-splitskih-sedmasa-ispisale-su-djecu-iz-skole-strasno-su-patili-a-nitko-ih-nije-zastitio-1358592 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => potresna priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splitpotresna priča

Majke dvojice splitskih sedmaša ispisale su djecu iz škole: ‘Strašno su patili, a nitko ih nije zaštitio...‘

Piše Božidar Lončar
26. siječnja 2024. - 13:24
Dvojica učenika istog razreda jedne splitske osmoljetke trpjela su različite vrste maltretiranja od ostalih učenika, a škola ih nije zaštitila, kažu nam majkeShutterstock, Privatni album

Jesu li u jednoj splitskoj osnovnoj školi napravili sve unutar mogućnosti kako bi spriječili prebacivanje učenika u drugu školu na području Splita nakon prijava majki o navodnom višegodišnjem psihičkom i povremenom fizičkom te cyber nasilju? S tim su nam se pitanjem obratile dvije majke koje su s nama popričale o onome što se događalo njihovoj djeci koja su išla u isti razred.

Jedna od njih (podaci poznati redakciji) nam je pokazala i brojne dopise koje je slala školi i pozivala se na Statut, Etički kodeks, Kućni red i na državni Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

Škola je, navodi ona, prema Statutu dužna podnijeti sve mjere radi zaštite sigurnosti i zdravlja učenika. U Etičkom kodeksu je navedeno da sva saznanja o nasilju djelatnik škole mora u najk...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 11:02