stdClass Object ( [id] => 1366008 [title] => Hoće li odlaskom ravnateljice Zavoda za prostorno uređenje odahnuti građevinski profiteri? A GUP? Sve smo istražili... [alias] => koji-su-razlozi-ostavke-ravnateljice-splitskog-zavoda-za-prostorno-uredenje-ima-ih-nekoliko-jedan-se-posebno-istice [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pomisao na Zavod za prostorno uređenje kod Splićana, osobito splitskih arhitekata starije dobi ima nostalgičnu crtu, sjećanje na vremena kad je vladao red u prostoru, kad su planovi prethodili gradnji kojom se razvijao grad. Nije sve baš ni onda bilo posve idealno, nostalgija zlatnom prašinom oboji prošla vremena, ali nesumnjivo je da su neki od najboljih umova splitskog planiranja i arhitekture radili u Urbanističkom zavodu Dalmacije, koji je desetljećima pružao nezamjenjiv doprinos urbanističkom i prostornom planiranju Splita i njegove regije.

Obnova Zavoda koja je pokrenuta prije nekoliko godina pobudila je velika očekivanja, ali zasad nije ništa od njih ispunila. Nova vijest je odjeknula tužno, a glasi da ostavku daje ravnateljica Janja Novaković. Ne bi to možda bio po sebi problem da Zavod nema velike kadrovske probleme. Zajedno s ravnateljicom zaposlene su ukupno četiri osobe, od čega tri urbanistice i jedna ekonomistica.

---

image

Janja Novaković malo je u javnosti. Vidjeli smo je na izložbi projekta Istočne obale s Ivicom Puljkom i arhitektom Edom Šegvićem 

Duje Klarić/Cropix
---

Odlaskom Novakovićeve u Zavodu za prostorno uređenje ostaju samo dvije urbanistice. Jedna je Gorana Barbarić, koja je došla za Novakovićevom iz zajedničke tvrtke koju su njih dvije osnovale. Nakon što je prešla u Zavod, Barbarić je imala poslovnu obvezu da dovrši prostorne planove Podstrane i Makarske koje je započela njihova zajednička privatna firma.

Druga zaposlenica Marijana Krstulović-Relija je prešla iz Upravnog odjela za urbanizam koji vodi Teo Vojković, dakle, jednu kancelariju u Banovini je zamijenila drugom. Sve skupa ovo govori da pomisao na rad u Zavodu nije izazvala interes kod struke, o čemu govori i to što za radno mjesto zamjenice ravnateljice na natječaju nije bilo zainteresiranih.

Stručna izrada

S obzirom na to da je Zavod stručni izrađivač izmjena i dopuna GUP-a i izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada Splita (PPUG), ispada da će u slučaju odlaska Novakovićeve teret stručne izrade tih krovnih planova pasti na Barbarićevu i Krstulović-Reliju, što je po ljudstvu daleko manje nego da je izravno angažirana neka od privatnih firmi koje se time bave.

Pokušali smo doznati od Janje Novaković razloge zašto je odlučila otići, s obzirom na to da je u medijima pisalo da podnosi ostavku iz osobnih razloga, a špekuliralo se kako se radi o nesuglasicama s Banovinom. Odnosno, da "vlada međusobno nezadovoljstvo, kako uskoro bivše ravnateljice odnosom vlasti prema Zavodu, tako i vrha Banovine prema njenoj "tišini". No, do zaključenja teksta Novaković nam se nije javila.

Zanimljivo je da tvrtka "Urbi & Archi" koju su osnovale Novaković i Barbarić nije prestala postojati. Prema sudskom registru, ova tvrtka koja se bavi izradom urbanističkih planova sada glasi na Goranu Barbarić koja je ostala u Zavodu. Ostaje vidjeti hoće li se sadašnja vlasnica firme Barbarić zadržati u Zavodu, ili će se obje vratiti privatnom biznisu.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

S druge strane, Teo Vojković, predsjednik Upravnog vijeća Zavoda i pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, smatra kako neće biti ugrožena izrada GUP-a. Upitali smo ga hoće li se nakon ostavke ravnateljice Novaković morati raspisati novi natječaj za ravnatelja kako bi išli dalje s izmjenama GUP-a i PPUG-a ili će angažirati neku ovlaštenu firmu.

Privremeno zatvoren

Također, s obzirom na to da se na Googleu kad se ukuca puni naziv Zavoda pojavi informacija da je "privremeno zatvoren", pitali smo Vojkovića je li ta informacija istinita.

– Javna ustanova Zavod za prostorno uređenje grada Splita nije zatvorena, niti privremeno niti trajno, niti za to ima ikakvog razloga. Rad na izmjena i dopunama PPUG-a i GUP-a se nastavlja, i to angažmanom još uvijek zaposlene ravnateljice, kao i angažmanom ostalih zaposlenika u Zavodu i već angažiranih vanjskih suradnika – tvrdi Vojković, da bi u idućoj rečenici najavio kako će se već sutra odlučivati o budućnosti Novakovićeve.

– Upravno vijeće će raspravljati o zahtjevu ravnateljice o razrješenju, te će se postupiti sukladno aktima Javne ustanove i Zakonu – kaže predsjednik Upravnog vijeća, koji u svemu nastoji naći nešto pozitivno.

– Još jednom ponavljam, rad na tekućim izmjenama i dopunama prostorno-planskih dokumenata Grada Splita je u visokoj fazi gotovosti, te će se nastaviti uz prilagodbu organizacije rada novonastalim okolnostima – najavljuje Vojković.

Očito je da će u slučaju odlaska Novakovićeve, koja ima iskustvo u izradi prostornih planova, izrada GUP-a i PPUG-a biti usporena. Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, Teo Vojković je dao vrlo opreznu izjavu da bi javna rasprava mogla krenuti do kraja ožujka, ali je istaknuo kako je to samo okvirna izjava.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Sada je to, dakako, još manje vjerojatno. Odnosno, neimenovani "angažirani vanjski suradnici" koje je svojedobno i Novakovićeva spomenula, morat će zavrnuti rukave. Ovo je već drugi put da čujemo kako postoji outsourcing, ali ne zna se koliko vanjski suradnici obavljaju posla, niti o kome je riječ.

Zahtjevi poduzetnika

Ove izmjene, koje su zapravo prve izmjene od dvije najavljene izmjene GUP-a i PPUG-a trebale su biti gotove prije više od godinu dana. Zavod je već trebao raditi druge izmjene ovih planova, koje se odnose na zahtjeve poduzetnika, kao i izrađivati programe za urbanističke natječaje. No, za toliki posao nije ni izbliza kapacitiran s ljudstvom.

Sadašnje izmjene GUP-a i PPUG-a započela je privatna tvrtka "GIS plan", s njima je u travnju prošle godine raskinut ugovor jer je došlo do nepomirljivih razlika oko definiranja nekih odredbi koje je Teo Vojković proglasio bitnima i koje su, po njegovu mišljenju, utjecale na loš urbanizam kakav danas imamo.

Nakon što je postala ravnateljica Janja Novaković se uhvatila posla, ali, po nekim informacijama koje smo dobili, nije mogla podnositi pritisak kojem je bila izložena.

Ipak, izrada Konačnog prijedloga izmjena i dopuna GUP-a i PPUG-a je dobrim dijelom odmakla, no dovršetak dodatno usporavaju zahtjevi za dopune, koji u zadnje vrijeme dolaze skoro na svakoj sjednici Gradskog vijeća (Hajdukov stadion na Brodarici sa stanovima, izmjene udaljenosti novogradnji od susjednih parcela, smanjenje građevinskih područja u park-šumi Marjan...). Izrađivači planova su pod teretom da svako malo moraju ubaciti nove sadržaje i pisati odredbe.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Početkom siječnja Javna ustanova Zavod za prostorno uređenje u ovoj godini je planirala zaposliti troje ljudi. Što je malo uzmemo li da bi oni ukupno trebali imati 14 zaposlenih, a prije odluke o otkazu Novakovićeve ukupno ih je bilo samo četvero.

U "Godišnjem planu rada za 2024. godinu" ističe se da postoji kritičan nedostatak radne snage u području prostornog uređenja. Još od 2008. kad se prvi put osnovala Javna ustanova, nije se uspjelo naći zainteresiranu radnu snagu jer se pokazalo da su arhitektima zanimljivija radna mjesta u privatnom sektoru.

U prosincu 2022. kad je na natječaju odabrana Janja Novaković u "Slobodnoj" je izišao naslov kako je najvažnija ustanova za razvoj Splita dobila ravnateljicu. No, sad se čini neizvjesna perspektiva Zavoda za prostorno uređenje da dobije značaj radi kojeg je osnovan, da zaživi kao stručno ekipirana gradska javna ustanova koja će stati na kraj beskrupuloznom izjedanju prostora po mjeri građevinskih profitera.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tmurna budućnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => tmurna budućnost 2 0 7209 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-21 14:19:33 [created_by] => 3201 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-21 21:34:06 [modified_by] => 3201 [publish_up] => 2024-02-21 21:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Koji su razlozi ostavke ravnateljice splitskog Zavoda za prostorno uređenje? Ima ih nekoliko, jedan se posebno ističe... page_title=Koji su razlozi ostavke ravnateljice splitskog Zavoda za prostorno uređenje? Ima ih nekoliko, jedan se posebno ističe... [metakey] => Janja Novaković, ostavka, Zavod za prostorno uređenje, Grad Split, GUP, Split, Teo Vojković [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/21\/25678858.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/21\/26301302.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/21\/26236483.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/21\/26236482.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/21\/26089918.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/21\/24163781.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Janja Novakovi\u0107\u00a0<\/p>","","","","","

Janja Novakovi\u0107 malo je u javnosti. Vidjeli smo je na izlo\u017ebi projekta Isto\u010dne obale s Ivicom Puljkom i arhitektom Edom \u0160egvi\u0107em\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1511","hd_25678858_1920.jpg":"1920x1080","k_25678858_1280.jpg":"1280x1280","k_25678858_1024.jpg":"1024x1024","k_25678858_640.jpg":"640x640","k_25678858_480.jpg":"480x480","k_25678858_340.jpg":"340x340","k_25678858_220.jpg":"220x220","o_25678858_1280.jpg":"1280x1007","o_25678858_1024.jpg":"1024x805","o_25678858_640.jpg":"640x503","o_25678858_480.jpg":"480x377","o_25678858_340.jpg":"340x267","o_25678858_220.jpg":"220x173","h_25678858_1280.jpg":"1280x854","h_25678858_1024.jpg":"1024x683","h_25678858_640.jpg":"640x427","h_25678858_480.jpg":"480x320","h_25678858_340.jpg":"340x227","h_25678858_220.jpg":"220x147","pp_25678858_1280.jpg":"1280x1628","pp_25678858_1024.jpg":"1024x1303","pp_25678858_640.jpg":"640x814","pp_25678858_480.jpg":"480x611","pp_25678858_340.jpg":"340x432","pp_25678858_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1079","hd_26301302_1920.jpg":"1920x1080","k_26301302_1280.jpg":"1280x1280","k_26301302_1024.jpg":"1024x1024","k_26301302_640.jpg":"640x640","k_26301302_480.jpg":"480x480","k_26301302_340.jpg":"340x340","k_26301302_220.jpg":"220x220","o_26301302_1280.jpg":"1280x719","o_26301302_1024.jpg":"1024x575","o_26301302_640.jpg":"640x359","o_26301302_480.jpg":"480x269","o_26301302_340.jpg":"340x191","o_26301302_220.jpg":"220x123","h_26301302_1280.jpg":"1280x854","h_26301302_1024.jpg":"1024x683","h_26301302_640.jpg":"640x427","h_26301302_480.jpg":"480x320","h_26301302_340.jpg":"340x227","h_26301302_220.jpg":"220x147","pp_26301302_1280.jpg":"1280x1628","pp_26301302_1024.jpg":"1024x1303","pp_26301302_640.jpg":"640x814","pp_26301302_480.jpg":"480x611","pp_26301302_340.jpg":"340x432","pp_26301302_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1258","hd_26236483_1920.jpg":"1920x1080","k_26236483_1280.jpg":"1280x1280","k_26236483_1024.jpg":"1024x1024","k_26236483_640.jpg":"640x640","k_26236483_480.jpg":"480x480","k_26236483_340.jpg":"340x340","k_26236483_220.jpg":"220x220","o_26236483_1280.jpg":"1280x838","o_26236483_1024.jpg":"1024x670","o_26236483_640.jpg":"640x419","o_26236483_480.jpg":"480x314","o_26236483_340.jpg":"340x222","o_26236483_220.jpg":"220x144","h_26236483_1280.jpg":"1280x854","h_26236483_1024.jpg":"1024x683","h_26236483_640.jpg":"640x427","h_26236483_480.jpg":"480x320","h_26236483_340.jpg":"340x227","h_26236483_220.jpg":"220x147","pp_26236483_1280.jpg":"1280x1628","pp_26236483_1024.jpg":"1024x1303","pp_26236483_640.jpg":"640x814","pp_26236483_480.jpg":"480x611","pp_26236483_340.jpg":"340x432","pp_26236483_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26236482_1920.jpg":"1920x1080","k_26236482_1280.jpg":"1280x1280","k_26236482_1024.jpg":"1024x1024","k_26236482_640.jpg":"640x640","k_26236482_480.jpg":"480x480","k_26236482_340.jpg":"340x340","k_26236482_220.jpg":"220x220","o_26236482_1280.jpg":"1280x853","o_26236482_1024.jpg":"1024x682","o_26236482_640.jpg":"640x426","o_26236482_480.jpg":"480x320","o_26236482_340.jpg":"340x226","o_26236482_220.jpg":"220x146","h_26236482_1280.jpg":"1280x854","h_26236482_1024.jpg":"1024x683","h_26236482_640.jpg":"640x427","h_26236482_480.jpg":"480x320","h_26236482_340.jpg":"340x227","h_26236482_220.jpg":"220x147","pp_26236482_1280.jpg":"1280x1628","pp_26236482_1024.jpg":"1024x1303","pp_26236482_640.jpg":"640x814","pp_26236482_480.jpg":"480x611","pp_26236482_340.jpg":"340x432","pp_26236482_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1149","hd_26089918_1920.jpg":"1920x1080","k_26089918_1280.jpg":"1280x1280","k_26089918_1024.jpg":"1024x1024","k_26089918_640.jpg":"640x640","k_26089918_480.jpg":"480x480","k_26089918_340.jpg":"340x340","k_26089918_220.jpg":"220x220","o_26089918_1280.jpg":"1280x766","o_26089918_1024.jpg":"1024x612","o_26089918_640.jpg":"640x383","o_26089918_480.jpg":"480x287","o_26089918_340.jpg":"340x203","o_26089918_220.jpg":"220x131","h_26089918_1280.jpg":"1280x854","h_26089918_1024.jpg":"1024x683","h_26089918_640.jpg":"640x427","h_26089918_480.jpg":"480x320","h_26089918_340.jpg":"340x227","h_26089918_220.jpg":"220x147","pp_26089918_1280.jpg":"1280x1628","pp_26089918_1024.jpg":"1024x1303","pp_26089918_640.jpg":"640x814","pp_26089918_480.jpg":"480x611","pp_26089918_340.jpg":"340x432","pp_26089918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1215","hd_24163781_1920.jpg":"1920x1080","k_24163781_1280.jpg":"1280x1280","k_24163781_1024.jpg":"1024x1024","k_24163781_640.jpg":"640x640","k_24163781_480.jpg":"480x480","k_24163781_340.jpg":"340x340","k_24163781_220.jpg":"220x220","o_24163781_1280.jpg":"1280x810","o_24163781_1024.jpg":"1024x648","o_24163781_640.jpg":"640x405","o_24163781_480.jpg":"480x303","o_24163781_340.jpg":"340x215","o_24163781_220.jpg":"220x139","h_24163781_1280.jpg":"1280x854","h_24163781_1024.jpg":"1024x683","h_24163781_640.jpg":"640x427","h_24163781_480.jpg":"480x320","h_24163781_340.jpg":"340x227","h_24163781_220.jpg":"220x147","pp_24163781_1280.jpg":"1280x1628","pp_24163781_1024.jpg":"1024x1303","pp_24163781_640.jpg":"640x814","pp_24163781_480.jpg":"480x611","pp_24163781_340.jpg":"340x432","pp_24163781_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7688118 Threads: 5 Questions: 1557112515 Slow queries: 4746105 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111388035 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/koji-su-razlozi-ostavke-ravnateljice-splitskog-zavoda-za-prostorno-uredenje-ima-ih-nekoliko-jedan-se-posebno-istice-1366008 [printLink] => /split/koji-su-razlozi-ostavke-ravnateljice-splitskog-zavoda-za-prostorno-uredenje-ima-ih-nekoliko-jedan-se-posebno-istice-1366008?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 699603 [name] => Janja Novaković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-09 17:48:59 [main_article_id] => 0 [alias] => janja-novakovic [link] => /tag/janja-novakovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 446628 [name] => ostavka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ostavka [link] => /tag/ostavka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650032 [name] => Zavod za prostorno uređenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-21 13:59:21 [main_article_id] => 0 [alias] => zavod-za-prostorno-uredenje [link] => /tag/zavod-za-prostorno-uredenje ) [3] => stdClass Object ( [id] => 236108 [name] => Grad Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => grad-split [link] => /tag/grad-split ) [4] => stdClass Object ( [id] => 440709 [name] => GUP [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gup [link] => /tag/gup ) [5] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [6] => stdClass Object ( [id] => 648049 [name] => Teo Vojković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-31 16:53:32 [main_article_id] => 0 [alias] => teo-vojkovic [link] => /tag/teo-vojkovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tmurna budućnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hoće li odlaskom ravnateljice Zavoda za prostorno uređenje odahnuti građevinski profiteri? A GUP? Sve smo istražili... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3201 [name] => Sandi Vidulić [username] => sandi-viduli [email] => sandi-viduli@sd.hr [password] => $2y$10$QEONSV0iJcSKDJHoRmUlnugIL0..tKPBYNZIP7zCykZEUoWHMIhke [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sandi-vidulic-3201 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1719 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/d7b193a1bc1ac1437dad7e71367ea22f?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/21/25678858.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] =>

Janja Novaković 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/21/25678858.jpg [title] =>

Janja Novaković 

Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/21/26301302.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/21/26236483.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/21/26236482.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/21/26089918.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/21/24163781.jpg [title] =>

Janja Novaković malo je u javnosti. Vidjeli smo je na izložbi projekta Istočne obale s Ivicom Puljkom i arhitektom Edom Šegvićem 

Duje Klarić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pomisao na Zavod za prostorno uređenje kod Splićana, osobito splitskih arhitekata starije dobi ima nostalgičnu crtu, sjećanje na vremena kad je vladao red u prostoru, kad su planovi prethodili gradnji kojom se razvijao grad. Nije sve baš ni onda bilo posve idealno, nostalgija zlatnom prašinom oboji prošla vremena, ali nesumnjivo je da su neki od najboljih umova splitskog planiranja i arhitekture radili u Urbanističkom zavodu Dalmacije, koji je desetljećima pružao nezamjenjiv doprinos urbanističkom i prostornom planiranju Splita i njegove regije.

Obnova Zavoda koja je pokrenuta prije nekoliko godina pobudila je velika očekivanja, ali zasad nije ništa od njih ispunila. Nova vijest je odjeknula tužno, a glasi da ostavku daje ravnateljica Janja Novaković. Ne bi to možda bio po sebi problem da Zavod nema velike kadrovske probleme. Zajedno s ravnateljicom zaposlene su ukupno četiri osobe, od čega tri urbanistice i jedna ekonomistica.

---

image

Janja Novaković malo je u javnosti. Vidjeli smo je na izložbi projekta Istočne obale s Ivicom Puljkom i arhitektom Edom Šegvićem 

Duje Klarić/Cropix
---

Odlaskom Novakovićeve u Zavodu za prostorno uređenje ostaju samo dvije urbanistice. Jedna je Gorana Barbarić, koja je došla za Novakovićevom iz zajedničke tvrtke koju su njih dvije osnovale. Nakon što je prešla u Zavod, Barbarić je imala poslovnu obvezu da dovrši prostorne planove Podstrane i Makarske koje je započela njihova zajednička privatna firma.

Druga zaposlenica Marijana Krstulović-Relija je prešla iz Upravnog odjela za urbanizam koji vodi Teo Vojković, dakle, jednu kancelariju u Banovini je zamijenila drugom. Sve skupa ovo govori da pomisao na rad u Zavodu nije izazvala interes kod struke, o čemu govori i to što za radno mjesto zamjenice ravnateljice na natječaju nije bilo zainteresiranih.

Stručna izrada

S obzirom na to da je Zavod stručni izrađivač izmjena i dopuna GUP-a i izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada Splita (PPUG), ispada da će u slučaju odlaska Novakovićeve teret stručne izrade tih krovnih planova pasti na Barbarićevu i Krstulović-Reliju, što je po ljudstvu daleko manje nego da je izravno angažirana neka od privatnih firmi koje se time bave.

Pokušali smo doznati od Janje Novaković razloge zašto je odlučila otići, s obzirom na to da je u medijima pisalo da podnosi ostavku iz osobnih razloga, a špekuliralo se kako se radi o nesuglasicama s Banovinom. Odnosno, da "vlada međusobno nezadovoljstvo, kako uskoro bivše ravnateljice odnosom vlasti prema Zavodu, tako i vrha Banovine prema njenoj "tišini". No, do zaključenja teksta Novaković nam se nije javila.

Zanimljivo je da tvrtka "Urbi & Archi" koju su osnovale Novaković i Barbarić nije prestala postojati. Prema sudskom registru, ova tvrtka koja se bavi izradom urbanističkih planova sada glasi na Goranu Barbarić koja je ostala u Zavodu. Ostaje vidjeti hoće li se sadašnja vlasnica firme Barbarić zadržati u Zavodu, ili će se obje vratiti privatnom biznisu.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

S druge strane, Teo Vojković, predsjednik Upravnog vijeća Zavoda i pročelnik Upravnog odjela za urbanizam, smatra kako neće biti ugrožena izrada GUP-a. Upitali smo ga hoće li se nakon ostavke ravnateljice Novaković morati raspisati novi natječaj za ravnatelja kako bi išli dalje s izmjenama GUP-a i PPUG-a ili će angažirati neku ovlaštenu firmu.

Privremeno zatvoren

Također, s obzirom na to da se na Googleu kad se ukuca puni naziv Zavoda pojavi informacija da je "privremeno zatvoren", pitali smo Vojkovića je li ta informacija istinita.

– Javna ustanova Zavod za prostorno uređenje grada Splita nije zatvorena, niti privremeno niti trajno, niti za to ima ikakvog razloga. Rad na izmjena i dopunama PPUG-a i GUP-a se nastavlja, i to angažmanom još uvijek zaposlene ravnateljice, kao i angažmanom ostalih zaposlenika u Zavodu i već angažiranih vanjskih suradnika – tvrdi Vojković, da bi u idućoj rečenici najavio kako će se već sutra odlučivati o budućnosti Novakovićeve.

– Upravno vijeće će raspravljati o zahtjevu ravnateljice o razrješenju, te će se postupiti sukladno aktima Javne ustanove i Zakonu – kaže predsjednik Upravnog vijeća, koji u svemu nastoji naći nešto pozitivno.

– Još jednom ponavljam, rad na tekućim izmjenama i dopunama prostorno-planskih dokumenata Grada Splita je u visokoj fazi gotovosti, te će se nastaviti uz prilagodbu organizacije rada novonastalim okolnostima – najavljuje Vojković.

Očito je da će u slučaju odlaska Novakovićeve, koja ima iskustvo u izradi prostornih planova, izrada GUP-a i PPUG-a biti usporena. Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, Teo Vojković je dao vrlo opreznu izjavu da bi javna rasprava mogla krenuti do kraja ožujka, ali je istaknuo kako je to samo okvirna izjava.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

Sada je to, dakako, još manje vjerojatno. Odnosno, neimenovani "angažirani vanjski suradnici" koje je svojedobno i Novakovićeva spomenula, morat će zavrnuti rukave. Ovo je već drugi put da čujemo kako postoji outsourcing, ali ne zna se koliko vanjski suradnici obavljaju posla, niti o kome je riječ.

Zahtjevi poduzetnika

Ove izmjene, koje su zapravo prve izmjene od dvije najavljene izmjene GUP-a i PPUG-a trebale su biti gotove prije više od godinu dana. Zavod je već trebao raditi druge izmjene ovih planova, koje se odnose na zahtjeve poduzetnika, kao i izrađivati programe za urbanističke natječaje. No, za toliki posao nije ni izbliza kapacitiran s ljudstvom.

Sadašnje izmjene GUP-a i PPUG-a započela je privatna tvrtka "GIS plan", s njima je u travnju prošle godine raskinut ugovor jer je došlo do nepomirljivih razlika oko definiranja nekih odredbi koje je Teo Vojković proglasio bitnima i koje su, po njegovu mišljenju, utjecale na loš urbanizam kakav danas imamo.

Nakon što je postala ravnateljica Janja Novaković se uhvatila posla, ali, po nekim informacijama koje smo dobili, nije mogla podnositi pritisak kojem je bila izložena.

Ipak, izrada Konačnog prijedloga izmjena i dopuna GUP-a i PPUG-a je dobrim dijelom odmakla, no dovršetak dodatno usporavaju zahtjevi za dopune, koji u zadnje vrijeme dolaze skoro na svakoj sjednici Gradskog vijeća (Hajdukov stadion na Brodarici sa stanovima, izmjene udaljenosti novogradnji od susjednih parcela, smanjenje građevinskih područja u park-šumi Marjan...). Izrađivači planova su pod teretom da svako malo moraju ubaciti nove sadržaje i pisati odredbe.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Početkom siječnja Javna ustanova Zavod za prostorno uređenje u ovoj godini je planirala zaposliti troje ljudi. Što je malo uzmemo li da bi oni ukupno trebali imati 14 zaposlenih, a prije odluke o otkazu Novakovićeve ukupno ih je bilo samo četvero.

U "Godišnjem planu rada za 2024. godinu" ističe se da postoji kritičan nedostatak radne snage u području prostornog uređenja. Još od 2008. kad se prvi put osnovala Javna ustanova, nije se uspjelo naći zainteresiranu radnu snagu jer se pokazalo da su arhitektima zanimljivija radna mjesta u privatnom sektoru.

U prosincu 2022. kad je na natječaju odabrana Janja Novaković u "Slobodnoj" je izišao naslov kako je najvažnija ustanova za razvoj Splita dobila ravnateljicu. No, sad se čini neizvjesna perspektiva Zavoda za prostorno uređenje da dobije značaj radi kojeg je osnovan, da zaživi kao stručno ekipirana gradska javna ustanova koja će stati na kraj beskrupuloznom izjedanju prostora po mjeri građevinskih profitera.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Tom Dubravec/Cropix Duje Klarić/Cropix
Duje Klarić/Cropix

Janja Novaković 

Duje Klarić/Cropix

Janja Novaković malo je u javnosti. Vidjeli smo je na izložbi projekta Istočne obale s Ivicom Puljkom i arhitektom Edom Šegvićem 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/koji-su-razlozi-ostavke-ravnateljice-splitskog-zavoda-za-prostorno-uredenje-ima-ih-nekoliko-jedan-se-posebno-istice-1366008 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4cff87b45cec7dcb0feadacacbffaa20c3d9a8a0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ho%C4%87e+li+odlaskom+ravnateljice+Zavoda+za+prostorno+ure%C4%91enje+odahnuti+gra%C4%91evinski+profiteri%3F+A+GUP%3F+Sve+smo+istra%C5%BEili...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkoji-su-razlozi-ostavke-ravnateljice-splitskog-zavoda-za-prostorno-uredenje-ima-ih-nekoliko-jedan-se-posebno-istice-1366008 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fkoji-su-razlozi-ostavke-ravnateljice-splitskog-zavoda-za-prostorno-uredenje-ima-ih-nekoliko-jedan-se-posebno-istice-1366008 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tmurna budućnost [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Splittmurna budućnost

Hoće li odlaskom ravnateljice Zavoda za prostorno uređenje odahnuti građevinski profiteri? A GUP? Sve smo istražili...

Piše Sandi Vidulić
21. veljače 2024. - 22:04

Pomisao na Zavod za prostorno uređenje kod Splićana, osobito splitskih arhitekata starije dobi ima nostalgičnu crtu, sjećanje na vremena kad je vladao red u prostoru, kad su planovi prethodili gradnji kojom se razvijao grad. Nije sve baš ni onda bilo posve idealno, nostalgija zlatnom prašinom oboji prošla vremena, ali nesumnjivo je da su neki od najboljih umova splitskog planiranja i arhitekture radili u Urbanističkom zavodu Dalmacije, koji je desetljećima pružao nezamjenjiv doprinos urbanističkom i prostornom planiranju Splita i njegove regije.

Obnova Zavoda koja je pokrenuta prije nekoliko godina pobudila je velika očekivanja, ali zasad nije ništa od njih ispunila. Nova vijest je odjeknula tužno, a glasi da ostavku daje ravnateljica Janja Novaković. Ne bi to možda bio po...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 08:50