stdClass Object ( [id] => 1115907 [title] => Jurica Pavičić: Hotel ‘Amphora‘ je pojeo Gospu od Žnjana, a Crkva o tome nije rekla ni ‘a‘ ni ‘be‘. Ne znam što će se na kraju izleći iz tih uhićenja, ali i mi novinari smo krivi... [alias] => jurica-pavicic-hotel-amphora-je-pojeo-gospu-od-znjana-a-crkva-o-tome-nije-rekla-ni-a-ni-be-ne-znam-sto-ce-se-na-kraju-izleci-iz-tih-uhicenja-ali-i-mi-novinari-smo-krivi [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Roman "Crvena voda" splitskog književnika, kolumnista i filmskog kritičara Jurice Pavičića najbolji je europski detektivski roman ove godine preveden na francuski jezik, a nagrada "Le Point du Polar européen" autoru je uručena na svečanosti u Lyonu.

Roman o nestanku sedamnaestogodišnje djevojke, o potrazi za njom kroz gotovo tri desetljeća tijekom kojih se odvija društvena tranzicija i mijenja se sve - pojedinci, obitelj, njihovo malo misto i hrvatska država, objavljen 2017. godine u izdanju Profila, dobitnik je nagrada "Ksaver Šandor Gjalski" i "Fric" za najbolju prozu, a bio je i u finalu književne nagrade Tportala i nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman te godine. Osim kod kritike, odlično je prošao i kod čitatelja i postao je bestseler.

U Francuskoj je izišao minulog proljeća. Ovo je Pavičićev prvi roman preveden na francuski, „Crvena voda“ je još prevedena na njemački, a izlazak na talijanskom dogovoren je za proljeće 2022. godine. Ugovoren je prijevod na francuski i njegove „Žene s drugog kata“ u idućoj godini.

Nakon što je izašao u prijevodu Oliviera Lannuzela i izdanju kuće Agullo, "L'Eau rouge" je imao veliki medijski odjek i o njemu su pisale visokotiražne novine poput Le Mondea, Liberationa uz niz drugih, nakon čega je zainteresirao i žiri "Prix Le Point du Polar européena", redom ugledne pisce i novinare.

- Draga mi je nagrada, naravno - komentira Jurica Pavičić.

- U Hrvatskoj imam i neku reputaciju, i publiku, i određene tiraže koje su hrvatske - dakle, nisu velike. Recimo da sam etabliran. Međutim, u inozemstvu sam uvijek dosad izlazio kod malih nakladnika i nekako ostajao ispod radara - knjige se ne bi izborile za prostor u srednjostrujaškim medijima i ne bi se pročule naširoko. Meni je to nekako bilo žao, jer mi se činilo da su dobre. Sad se u Francuskoj dogodilo da je u jednoj velikoj kulturi jedna moja knjiga ušla u srednju struju, da se o njoj puno piše u velikim novinama poput Le Mondea, Liberationa, Telerame i da je stekla šire čitateljstvo. Sad će to vjerojatno pospješiti i prijevode na treće jezike.

---

image
Jurica Pavičić s nagradom za najbolji evropski krimić godine
---

Slavist Lannuzel

Što se s romanom događalo u proteklom razdoblju od kada je izišao, pogotovo jer su svi književni sajmovi otkazani zbog pandemije?

- Pandemija je, zapravo jednim dijelom, utjecala na to da se priča protegne na četiri godine. Negdje 2019. poslala mi je pismo vlasnica izdavačke kuće iz Bordeauxa kojoj je ime Nadege Agullo. Pisala mi je da Edicija Agullo pokreće ediciju žanrovskih, ponajprije kriminalističkih romana s manjih europskih jezika s kojih se žanrovska književnost obično ne prevodi na francuski. Na sajmu knjige u Parizu otišla je do štanda hrvatskog Ministarstva kulture, gdje joj je predstavnica ministarstva - do danas nisam doznao tko je to točno bio – sugerirala nekoliko imena hrvatskih pisaca. Jedan sam bio i ja. Stoga me u ime Edicije Agullo pitala jesam li zainteresiran te znam li koga tko bi mogao pročitati u njihovo ime knjigu ili je eventualno prevesti.

Godinu dana prije toga, sasvim neovisno o Ediciji Agullo, javio mi se iz Pariza jedan čovjek pismom na jako dobrom hrvatskom jeziku. Rekao mi je da se zove Olivier Lannuzel, da je slavist i da jako voli moje kratke priče. Htio ih je nekoliko prevesti i pokušati francuskim izdavačima ponuditi zbirku. Preveo ih je, ali nije našao izdavača jer na velikim tržištima nakladnici ne vole objavljivati priče ako pisac nema već objavljen roman.

Kad mi se Agullo javila, napisao sam joj da postoji prevoditelj koji me već prevodio i pozna moje pisanje. Povezao sam ih i tako je počelo prevođenje.

Izvorno knjiga je trebala biti objavljena u proljeće 2020., ali dogodili su se COVID i lockdown, pa je nakladnica zaključila da je mudrije knjige odgoditi za godinu dana. Smatrala je da je to vrsta knjige koju treba promovirati izravnim kontaktima i kroz festivale. Također, smatrala je da su jedan dio moguće publike u Francuskoj ljudi koji su bili ili tek idu na ljetovanje na Jadran, pa joj treba (i) normalna turistička sezona. Nije nikako htjela knjigu izbaciti u jesen, u tzv. saison des livres, kad su mediji i tržište zagušeni premijerama francuskih „teškaša“. Na koncu je knjiga izašla tek kad se sve poklopilo, točno godinu dana nakon inicijalno planiranog datuma: ove godine u ožujku. I evo, ispalo je da je nakladnica odlično procijenila.

---

image
Jurica Pavičić u Lyonu
---

Roman ima naslovnicu za francusko izdanje; o kakvoj se izdavačkoj kući radi?

- Agullo je mlada izdavačka kuća. Osnovala ju je Nadege Agullo u mjestu gdje živi, Bordeauxu, nakon što se vratila iz Londona, gdje je godinama radila kao pravnica u nakladničkom biznisu. Međutim, strašno se brzo nametnula, dijelom i zato što je riskirala s knjigama s hrvatskog, slovačkog, letonskog, poljskog, koje su se pokazale dobre. Inače, francuski izdavački biznis postavljen je tako da mali nakladnici poput nje tiskaju tvrdi uvez. Kad prođe zakonski rok, a to je 18 mjeseci, tada knjiga izlazi u mekom uvezu i u masovnoj tiraži kod jednog od velikih izdavača paperbacka, kojih je samo tri. Moja će tako izići u rujnu 2022. To je neobičan sistem koji, koliko znam, ne postoji drugdje u Europi. Tad knjiga obično dobije drugi uzlet prodaje, jer reklama paperbacka pogurne i prodaju prvog izdanja.

Koliko se tiraže mogu usporediti s našima?

- Svako je tržište u usporedbi s našim veliko. Osim mene, Agullo objavljuje i jednog slovačkog pisca krimića koji se zove Arpad Soltesz, a po onom što sam shvatio, on je nešto poput slovačkog Drage Hedla: novinar istraživač i pisac dokufikcijskih krimiromana. On, recimo, u zemlji koja ima stanovnika kao Hrvatska proda 20 tisuća knjiga - triput više nego hrvatski bestseler pisci. Tako da su usporedbe s Hrvatskom bespredmetne. Francuzi puno čitaju, k tomu to je veliki jezik, a k tomu francuski izdavači imaju tržište u frankofonoj Belgiji, Švicarskoj, Kanadi… Kad je doznala da sam dobio nagradu, moja je izdavačka kuća dotiskala još deset tisuća knjiga jer je procijenila da je to komercijalni domet nagrade. Naravno, i u Francuskoj u tržišnoj niši krimića dominiraju, kao i kod nas, tri skupine autora: anglosaksonski, skandinavski i domaći. No, ispada da se to može malo-pomalo mijenjati.

Pitanje veličine tržišta

Koliko je komplicirano bilo Olivieru Lannuzelu prevesti ono što je lokalno, specifično u tvom romanu, je li imao puno konzultacija?

- Olivier jako dobro poznaje i jezik i kulturu, tako da uglavnom nije imao problema. Ne bih rekao da smo puno komunicirali tijekom prijevoda. Bilo je prevoditelja s kojima sam bio puno više u intenzivnom kontaktu. S Lannuzelom inače i mimo knjiga i prevođenja imam puno dodirnih točaka, jer je i on novinar, radi za jedan lijevo orijentirani vanjskopolitički tjednik. Iako imamo jedan krug zajedničkih prijatelja i iako smo komunicirali tijekom rada na knjizi, tada se nismo još bili osobno upoznali. Prvi put sam ga vidio tek sada, na festivalu u Lyonu.

Nagradu dodjeljuje Le Point, o kakvim je novinama riječ?

- Le Point je politički tjednik, nešto nalik francuskoj verziji Timea ili Newsweeka. Dosta je orijentiran na vanjsku politiku, ima jaku dopisničku mrežu. Tiraža im je oko 200 tisuća, s oko 40 tisuća digitalnih pretplatnika. Inače, politički su desni centar. Kad su se u jednom tjednu pojavile recenzije moje knjige u tri politički različita francuska lista, onda mi je moj prevoditelj, koji je ex-komunist, poslao zafrkantski mail: „Ispada da te vole i ljevičari, i liberali, i reakcionari“.

Spekuliram da je Francuzima, uopće Europljanima, tvoj roman, osim stilskih i strukturalnih kvaliteta u okviru ovog žanra, zanimljiv i zbog pronalaženja odgovora na pitanje: što se u posljednjih 30 godina dogodilo Hrvatskoj, osim rata?

- Da, to je točno. To je motiv koji se dosta provlači kroz recenzije i tekstove o knjizi. Zanimljivo im je da roman počinje u kasnim danima titovskog komunizma, da prođe kroz rat i završi u današnjem globalnom kapitalizmu. Ali, ako ćemo pošteno, mislim da je to element zbog kojeg je i ovdje to bila moja najnagrađivanija knjiga. To naš književni mentalitet voli, debele knjige koje se bave sudbinom kolektiviteta kroz povijest. Tako se u Istočnoj Europi postane klasik.

Što bi, osim više književne kritike u medijima, naveo da nam nedostaje da bismo imali uređenu književnu scenu poput Francuske?

- Fali, za početak, veličina tržišta. Nas je ipak samo četiri milijuna, a od toga čita jedva polovica. Fali jaka knjižarska mreža. U Lyonu na sajmu štandove ne drže nakladnici, nego lokalne knjižare, od kojih se svaka dogovori s nekim izdavačem da ga zastupa: tako sajmovi podupiru, a ne potkopavaju knjižarstvo. Tamo je tržište veliko i znatiželjno, ali tržište i obvezuje. Recimo, jedan od zadataka koji imate kao pisac na "Quai de polaru" je da svaki dan na štandu sjedite dva sata ujutro i dva sata popodne i potpisujete knjige. To sam radio ja, u istom šatoru su to radili David Vann, Lucarelli, Arnaldur Indriðason… Živo me zanima biste li hrvatske pisce utjerali da četiri sata u šatoru potpisuju knjige ljudima.

Lyon, grad filma

Kako je izgledala ceremonija dodjele nagrade u Lyonu?

- Ceremonija se zbivala prvi dan festivala, odmah nakon otvaranja, u podne. Sva festivalska zbivanja događaju se u Palači burze, raskošnoj historicističkoj zgradi sagrađenoj polovinom 19. stoljeća, kad je Lyon bio centar francuskog kapitalizma, pogotovo bankarstva i tekstilne industrije. Na stejdž se popeo žiri koji su činili uglavnom francuski krimi-pisci, uz dvoje novinara Le Pointa i direktoricu lyonskog festivala. Nagradu mi je uručio Jean Louis Debré, koji je inače sam krimi-pisac, ali je i političar, bio je predsjednik jednog doma parlamenta. Ceremonija nije jako pretenciozna: nema dress codea, muzike, pompe. Ja nešto bazično znam francuski, taman toliko da sam mogao kratko zahvaliti žiriju, prevoditelju i nakladnici.

Kako si inače iskoristio boravak tamo, sviđa li ti se taj francuski grad?

- Lyon nije jako velik grad, nešto je manji od Zagreba. No, ono što me kod njega fascinira je što je temeljito neprovincijalan. Imate osjećaj grada kojem već 250 godina Pariz nabija ritam i koji se drži načela da je nešto dobro za njih samo ako je dobro i za Pariz. Kad grade novu arhitekturu, onda te projekte rade Jean Nouvel, Calatrava, Renzo Piano. Sagradili su na rtu gdje se rijeka Saone spaja s Rhone muzej suvremene umjetnosti koji je luđi od Gheryeva Bilbaoa.

Inače, grad ima i renesansnu jezgru koja je pod UNESCO-om. Drago mi je da sam ga vidio jer je Lyon i važan grad filma. Braća Lumiere bili su iz Lyona. Iz Lyona je i Bertrand Tavernier, tamo je snimio svoj genijalni klasik „Urar iz St. Paula“. Čim sam stigao, otišao sam se fotografirati u kvart St. Paul.

---

Vruja je postala metafora za bespravnu gradnju

Dok si bio u Francuskoj, na Vruji se održao Festival bespravne gradnje, manifestacija na kojoj vjerujem da bi se našao i ti. Koji su po tebi efekti prosvjeda za obranu Vruje?

- Sjajno je da se to dogodilo, iz dva razloga. Za početak, jer se sad više ne može nastaviti s politikom puzeće normalizacije onoga što je Latković napravio, to bi bio preveliki skandal. I, drugo, jer je Vruja postala metafora. Jutarnji list, za koji pišem, odmah je pokrenuo seriju tekstova s radnom egidom 'Sve naše Vruje', u kojoj se, među ostalim, pozabavio i Ježincem i onim što se tamo dogodilo.

Mi smo se kao društvo sveli na to da nam je preostao samo jedan resurs: a to je pejzaž, prostor. A upravo taj resurs nemilice trošimo, pilimo granu na kojoj sjedimo i ne shvaćamo da deregulirani turizam na koncu pojede sam sebe, jer kod turizma nema tržišne samoregulacije.

Turizam traži planiranje, mjerenje i državnu politiku. Kad su naši preci 1960-ih u sasvim drugim okolnostima kreirali projekte Srednji Jadran i Južni Jadran, to su jako dobro razumjeli, jer su tada posao oko toga vodili znanstvenici. Ali, mi danas ne vjerujemo znanstvenicima ni kad nam kažu da se cijepimo, a prostorni razvoj vode lokalni politički sjecikese.

---

---

Hotel ‘Amphora‘ je pojeo Gospu od Žnjana, a Crkva o tome nije rekla ni ‘a‘ ni ‘be‘

A evo i uhićenja u Splitu. Nakon uspostave nove vlasti ispadaju kosturi iz ormara zbog nezakonite gradnje. Kako komentiraš te događaje?

- Ne znam što će se na kraju izleći iz tih uhićenja, koliko će tu ljudi izići pred sud, kako će izgledati optužnice i hoće li itko biti optužen. Ali, i bez suda znam kako se u Splitu vodila prostorna i urbanistička politika. Za to mi ne treba DORH, jer imam oči. Naprosto vidim kako izgledaju Bačvice, Firule, Zenta, Meje i Žnjan, vidim kako je 'Amphora' pojela Gospu od Žnjana, a da Crkva nije rekla ni 'a' ni 'be', kako je 'Hotel Marvie' oteo bolnici pogled i parking pod krinkom da će biti klinika, da bi postao hotel. Svi smo pratili krimić oko nerazvrstanih cesta na TTTS-u, on bi sam iziskivao jednu poštenu kriminalističku istragu.

Pa onda dodajte konzervatorske skandale, uključujući opera omnia nesmjenjivog štetočine Radoslava Bužančića, najistaknutijeg arhitekta neohistoricizma u 21. stoljeću. Ukratko: kad su mi javili da u Splitu hapse zbog arhitekture, bio sam jedino znatiželjan saznati zbog koje točno kuće.

Sad se optužnica vrti oko tri, a mogao bih ih sličnih navesti trideset tri. A nemojmo se lagati: dio te priče smo i mi mediji. Dobar dio tih kuća koje sad izlaze u Crnoj kronici prije su ili poslije izišle s PR opremom u lifestyle ili nekretninskim prilozima. Mi novinari nećemo biti optuženi - ali jesmo krivi.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POZNATI PISAC [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => POZNATI PISAC 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-23 09:48:19 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => Jasenka Leskur [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-28 11:26:18 [modified_by] => 3139 [publish_up] => 2021-07-28 09:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1416 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/23\/14542612.jpg","\/images\/docs\/2021\/07\/28\/18656850.pdf","\/images\/slike\/2021\/07\/23\/18656888.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/23\/18656892.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/23\/18656924.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/23\/18657912.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Naslovnica francuskog izdanja romana Crvena voda","Jurica Pavi\u010di\u0107 s nagradom za najbolji evropski krimi\u0107 godine","Crvena voda na francuskom \u0161tandu","Jurica Pavi\u010di\u0107 u Lyonu","Pavi\u010di\u0107 Lyon"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1297","hd_14542612_1920.jpg":"1920x1080","k_14542612_1280.jpg":"1280x1280","k_14542612_1024.jpg":"1024x1024","k_14542612_640.jpg":"640x640","k_14542612_480.jpg":"480x480","k_14542612_340.jpg":"340x340","k_14542612_220.jpg":"220x220","o_14542612_1280.jpg":"1280x864","o_14542612_1024.jpg":"1024x691","o_14542612_640.jpg":"640x432","o_14542612_480.jpg":"480x324","o_14542612_340.jpg":"340x229","o_14542612_220.jpg":"220x148","h_14542612_1280.jpg":"1280x854","h_14542612_1024.jpg":"1024x683","h_14542612_640.jpg":"640x427","h_14542612_480.jpg":"480x320","h_14542612_340.jpg":"340x227","h_14542612_220.jpg":"220x147","pp_14542612_1280.jpg":"1006x1280","pp_14542612_1024.jpg":"805x1024","pp_14542612_640.jpg":"503x640","pp_14542612_480.jpg":"377x480","pp_14542612_340.jpg":"267x340","pp_14542612_220.jpg":"173x220"},{"size0":"x","hd_18656850_1920.pdf":"1920x1080","k_18656850_1280.pdf":"1280x1280","k_18656850_1024.pdf":"1024x1024","k_18656850_640.pdf":"640x640","k_18656850_480.pdf":"480x480","k_18656850_340.pdf":"340x340","k_18656850_220.pdf":"220x220","o_18656850_1280.pdf":"1280x0","o_18656850_1024.pdf":"1024x0","o_18656850_640.pdf":"640x0","o_18656850_480.pdf":"480x0","o_18656850_340.pdf":"340x0","o_18656850_220.pdf":"220x0","h_18656850_1280.pdf":"1280x854","h_18656850_1024.pdf":"1024x683","h_18656850_640.pdf":"640x427","h_18656850_480.pdf":"480x320","h_18656850_340.pdf":"340x227","h_18656850_220.pdf":"220x147","pp_18656850_1280.pdf":"1006x1280","pp_18656850_1024.pdf":"805x1024","pp_18656850_640.pdf":"503x640","pp_18656850_480.pdf":"377x480","pp_18656850_340.pdf":"267x340","pp_18656850_220.pdf":"173x220"},{"size0":"1536x2048","hd_18656888_1920.jpg":"1920x1080","k_18656888_1280.jpg":"1280x1280","k_18656888_1024.jpg":"1024x1024","k_18656888_640.jpg":"640x640","k_18656888_480.jpg":"480x480","k_18656888_340.jpg":"340x340","k_18656888_220.jpg":"220x220","o_18656888_1280.jpg":"1280x1706","o_18656888_1024.jpg":"1024x1365","o_18656888_640.jpg":"640x853","o_18656888_480.jpg":"480x640","o_18656888_340.jpg":"340x453","o_18656888_220.jpg":"220x293","h_18656888_1280.jpg":"1280x854","h_18656888_1024.jpg":"1024x683","h_18656888_640.jpg":"640x427","h_18656888_480.jpg":"480x320","h_18656888_340.jpg":"340x227","h_18656888_220.jpg":"220x147","pp_18656888_1280.jpg":"1006x1280","pp_18656888_1024.jpg":"805x1024","pp_18656888_640.jpg":"503x640","pp_18656888_480.jpg":"377x480","pp_18656888_340.jpg":"267x340","pp_18656888_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1536x2048","hd_18656892_1920.jpg":"1920x1080","k_18656892_1280.jpg":"1280x1280","k_18656892_1024.jpg":"1024x1024","k_18656892_640.jpg":"640x640","k_18656892_480.jpg":"480x480","k_18656892_340.jpg":"340x340","k_18656892_220.jpg":"220x220","o_18656892_1280.jpg":"1280x1706","o_18656892_1024.jpg":"1024x1365","o_18656892_640.jpg":"640x853","o_18656892_480.jpg":"480x640","o_18656892_340.jpg":"340x453","o_18656892_220.jpg":"220x293","h_18656892_1280.jpg":"1280x854","h_18656892_1024.jpg":"1024x683","h_18656892_640.jpg":"640x427","h_18656892_480.jpg":"480x320","h_18656892_340.jpg":"340x227","h_18656892_220.jpg":"220x147","pp_18656892_1280.jpg":"1006x1280","pp_18656892_1024.jpg":"805x1024","pp_18656892_640.jpg":"503x640","pp_18656892_480.jpg":"377x480","pp_18656892_340.jpg":"267x340","pp_18656892_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_18656924_1920.jpg":"1920x1080","k_18656924_1280.jpg":"1280x1280","k_18656924_1024.jpg":"1024x1024","k_18656924_640.jpg":"640x640","k_18656924_480.jpg":"480x480","k_18656924_340.jpg":"340x340","k_18656924_220.jpg":"220x220","o_18656924_1280.jpg":"1280x960","o_18656924_1024.jpg":"1024x768","o_18656924_640.jpg":"640x480","o_18656924_480.jpg":"480x360","o_18656924_340.jpg":"340x255","o_18656924_220.jpg":"220x165","h_18656924_1280.jpg":"1280x854","h_18656924_1024.jpg":"1024x683","h_18656924_640.jpg":"640x427","h_18656924_480.jpg":"480x320","h_18656924_340.jpg":"340x227","h_18656924_220.jpg":"220x147","pp_18656924_1280.jpg":"1006x1280","pp_18656924_1024.jpg":"805x1024","pp_18656924_640.jpg":"503x640","pp_18656924_480.jpg":"377x480","pp_18656924_340.jpg":"267x340","pp_18656924_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1536x2048","hd_18657912_1920.jpg":"1920x1080","k_18657912_1280.jpg":"1280x1280","k_18657912_1024.jpg":"1024x1024","k_18657912_640.jpg":"640x640","k_18657912_480.jpg":"480x480","k_18657912_340.jpg":"340x340","k_18657912_220.jpg":"220x220","o_18657912_1280.jpg":"1280x1706","o_18657912_1024.jpg":"1024x1365","o_18657912_640.jpg":"640x853","o_18657912_480.jpg":"480x640","o_18657912_340.jpg":"340x453","o_18657912_220.jpg":"220x293","h_18657912_1280.jpg":"1280x854","h_18657912_1024.jpg":"1024x683","h_18657912_640.jpg":"640x427","h_18657912_480.jpg":"480x320","h_18657912_340.jpg":"340x227","h_18657912_220.jpg":"220x147","pp_18657912_1280.jpg":"1006x1280","pp_18657912_1024.jpg":"805x1024","pp_18657912_640.jpg":"503x640","pp_18657912_480.jpg":"377x480","pp_18657912_340.jpg":"267x340","pp_18657912_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4443496 Threads: 2 Questions: 142550275 Slow queries: 60800 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4251822 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /split/jurica-pavicic-hotel-amphora-je-pojeo-gospu-od-znjana-a-crkva-o-tome-nije-rekla-ni-a-ni-be-ne-znam-sto-ce-se-na-kraju-izleci-iz-tih-uhicenja-ali-i-mi-novinari-smo-krivi-1115907 [printLink] => /split/jurica-pavicic-hotel-amphora-je-pojeo-gospu-od-znjana-a-crkva-o-tome-nije-rekla-ni-a-ni-be-ne-znam-sto-ce-se-na-kraju-izleci-iz-tih-uhicenja-ali-i-mi-novinari-smo-krivi-1115907?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679250 [name] => JURICA PAVIČIĆ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jurica-pavicic [link] => /tag/jurica-pavicic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 642635 [name] => crvena voda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-01 17:21:47 [main_article_id] => 0 [alias] => crvena-voda [link] => /tag/crvena-voda ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POZNATI PISAC [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jurica Pavičić: Hotel ‘Amphora‘ je pojeo Gospu od Žnjana, a Crkva o tome nije rekla ni ‘a‘ ni ‘be‘. Ne znam što će se na kraju izleći iz tih uhićenja, ali i mi novinari smo krivi... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/14542612.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/14542612.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/docs/2021/07/28/18656850.pdf [title] => Naslovnica francuskog izdanja romana Crvena voda ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/18656888.jpg [title] => Jurica Pavičić s nagradom za najbolji evropski krimić godine ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/18656892.jpg [title] => Crvena voda na francuskom štandu ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/18656924.jpg [title] => Jurica Pavičić u Lyonu ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/23/18657912.jpg [title] => Pavičić Lyon ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Roman "Crvena voda" splitskog književnika, kolumnista i filmskog kritičara Jurice Pavičića najbolji je europski detektivski roman ove godine preveden na francuski jezik, a nagrada "Le Point du Polar européen" autoru je uručena na svečanosti u Lyonu.

Roman o nestanku sedamnaestogodišnje djevojke, o potrazi za njom kroz gotovo tri desetljeća tijekom kojih se odvija društvena tranzicija i mijenja se sve - pojedinci, obitelj, njihovo malo misto i hrvatska država, objavljen 2017. godine u izdanju Profila, dobitnik je nagrada "Ksaver Šandor Gjalski" i "Fric" za najbolju prozu, a bio je i u finalu književne nagrade Tportala i nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman te godine. Osim kod kritike, odlično je prošao i kod čitatelja i postao je bestseler.

U Francuskoj je izišao minulog proljeća. Ovo je Pavičićev prvi roman preveden na francuski, „Crvena voda“ je još prevedena na njemački, a izlazak na talijanskom dogovoren je za proljeće 2022. godine. Ugovoren je prijevod na francuski i njegove „Žene s drugog kata“ u idućoj godini.

Nakon što je izašao u prijevodu Oliviera Lannuzela i izdanju kuće Agullo, "L'Eau rouge" je imao veliki medijski odjek i o njemu su pisale visokotiražne novine poput Le Mondea, Liberationa uz niz drugih, nakon čega je zainteresirao i žiri "Prix Le Point du Polar européena", redom ugledne pisce i novinare.

- Draga mi je nagrada, naravno - komentira Jurica Pavičić.

- U Hrvatskoj imam i neku reputaciju, i publiku, i određene tiraže koje su hrvatske - dakle, nisu velike. Recimo da sam etabliran. Međutim, u inozemstvu sam uvijek dosad izlazio kod malih nakladnika i nekako ostajao ispod radara - knjige se ne bi izborile za prostor u srednjostrujaškim medijima i ne bi se pročule naširoko. Meni je to nekako bilo žao, jer mi se činilo da su dobre. Sad se u Francuskoj dogodilo da je u jednoj velikoj kulturi jedna moja knjiga ušla u srednju struju, da se o njoj puno piše u velikim novinama poput Le Mondea, Liberationa, Telerame i da je stekla šire čitateljstvo. Sad će to vjerojatno pospješiti i prijevode na treće jezike.

---

image
Jurica Pavičić s nagradom za najbolji evropski krimić godine
---

Slavist Lannuzel

Što se s romanom događalo u proteklom razdoblju od kada je izišao, pogotovo jer su svi književni sajmovi otkazani zbog pandemije?

- Pandemija je, zapravo jednim dijelom, utjecala na to da se priča protegne na četiri godine. Negdje 2019. poslala mi je pismo vlasnica izdavačke kuće iz Bordeauxa kojoj je ime Nadege Agullo. Pisala mi je da Edicija Agullo pokreće ediciju žanrovskih, ponajprije kriminalističkih romana s manjih europskih jezika s kojih se žanrovska književnost obično ne prevodi na francuski. Na sajmu knjige u Parizu otišla je do štanda hrvatskog Ministarstva kulture, gdje joj je predstavnica ministarstva - do danas nisam doznao tko je to točno bio – sugerirala nekoliko imena hrvatskih pisaca. Jedan sam bio i ja. Stoga me u ime Edicije Agullo pitala jesam li zainteresiran te znam li koga tko bi mogao pročitati u njihovo ime knjigu ili je eventualno prevesti.

Godinu dana prije toga, sasvim neovisno o Ediciji Agullo, javio mi se iz Pariza jedan čovjek pismom na jako dobrom hrvatskom jeziku. Rekao mi je da se zove Olivier Lannuzel, da je slavist i da jako voli moje kratke priče. Htio ih je nekoliko prevesti i pokušati francuskim izdavačima ponuditi zbirku. Preveo ih je, ali nije našao izdavača jer na velikim tržištima nakladnici ne vole objavljivati priče ako pisac nema već objavljen roman.

Kad mi se Agullo javila, napisao sam joj da postoji prevoditelj koji me već prevodio i pozna moje pisanje. Povezao sam ih i tako je počelo prevođenje.

Izvorno knjiga je trebala biti objavljena u proljeće 2020., ali dogodili su se COVID i lockdown, pa je nakladnica zaključila da je mudrije knjige odgoditi za godinu dana. Smatrala je da je to vrsta knjige koju treba promovirati izravnim kontaktima i kroz festivale. Također, smatrala je da su jedan dio moguće publike u Francuskoj ljudi koji su bili ili tek idu na ljetovanje na Jadran, pa joj treba (i) normalna turistička sezona. Nije nikako htjela knjigu izbaciti u jesen, u tzv. saison des livres, kad su mediji i tržište zagušeni premijerama francuskih „teškaša“. Na koncu je knjiga izašla tek kad se sve poklopilo, točno godinu dana nakon inicijalno planiranog datuma: ove godine u ožujku. I evo, ispalo je da je nakladnica odlično procijenila.

---

image
Jurica Pavičić u Lyonu
---

Roman ima naslovnicu za francusko izdanje; o kakvoj se izdavačkoj kući radi?

- Agullo je mlada izdavačka kuća. Osnovala ju je Nadege Agullo u mjestu gdje živi, Bordeauxu, nakon što se vratila iz Londona, gdje je godinama radila kao pravnica u nakladničkom biznisu. Međutim, strašno se brzo nametnula, dijelom i zato što je riskirala s knjigama s hrvatskog, slovačkog, letonskog, poljskog, koje su se pokazale dobre. Inače, francuski izdavački biznis postavljen je tako da mali nakladnici poput nje tiskaju tvrdi uvez. Kad prođe zakonski rok, a to je 18 mjeseci, tada knjiga izlazi u mekom uvezu i u masovnoj tiraži kod jednog od velikih izdavača paperbacka, kojih je samo tri. Moja će tako izići u rujnu 2022. To je neobičan sistem koji, koliko znam, ne postoji drugdje u Europi. Tad knjiga obično dobije drugi uzlet prodaje, jer reklama paperbacka pogurne i prodaju prvog izdanja.

Koliko se tiraže mogu usporediti s našima?

- Svako je tržište u usporedbi s našim veliko. Osim mene, Agullo objavljuje i jednog slovačkog pisca krimića koji se zove Arpad Soltesz, a po onom što sam shvatio, on je nešto poput slovačkog Drage Hedla: novinar istraživač i pisac dokufikcijskih krimiromana. On, recimo, u zemlji koja ima stanovnika kao Hrvatska proda 20 tisuća knjiga - triput više nego hrvatski bestseler pisci. Tako da su usporedbe s Hrvatskom bespredmetne. Francuzi puno čitaju, k tomu to je veliki jezik, a k tomu francuski izdavači imaju tržište u frankofonoj Belgiji, Švicarskoj, Kanadi… Kad je doznala da sam dobio nagradu, moja je izdavačka kuća dotiskala još deset tisuća knjiga jer je procijenila da je to komercijalni domet nagrade. Naravno, i u Francuskoj u tržišnoj niši krimića dominiraju, kao i kod nas, tri skupine autora: anglosaksonski, skandinavski i domaći. No, ispada da se to može malo-pomalo mijenjati.

Pitanje veličine tržišta

Koliko je komplicirano bilo Olivieru Lannuzelu prevesti ono što je lokalno, specifično u tvom romanu, je li imao puno konzultacija?

- Olivier jako dobro poznaje i jezik i kulturu, tako da uglavnom nije imao problema. Ne bih rekao da smo puno komunicirali tijekom prijevoda. Bilo je prevoditelja s kojima sam bio puno više u intenzivnom kontaktu. S Lannuzelom inače i mimo knjiga i prevođenja imam puno dodirnih točaka, jer je i on novinar, radi za jedan lijevo orijentirani vanjskopolitički tjednik. Iako imamo jedan krug zajedničkih prijatelja i iako smo komunicirali tijekom rada na knjizi, tada se nismo još bili osobno upoznali. Prvi put sam ga vidio tek sada, na festivalu u Lyonu.

Nagradu dodjeljuje Le Point, o kakvim je novinama riječ?

- Le Point je politički tjednik, nešto nalik francuskoj verziji Timea ili Newsweeka. Dosta je orijentiran na vanjsku politiku, ima jaku dopisničku mrežu. Tiraža im je oko 200 tisuća, s oko 40 tisuća digitalnih pretplatnika. Inače, politički su desni centar. Kad su se u jednom tjednu pojavile recenzije moje knjige u tri politički različita francuska lista, onda mi je moj prevoditelj, koji je ex-komunist, poslao zafrkantski mail: „Ispada da te vole i ljevičari, i liberali, i reakcionari“.

Spekuliram da je Francuzima, uopće Europljanima, tvoj roman, osim stilskih i strukturalnih kvaliteta u okviru ovog žanra, zanimljiv i zbog pronalaženja odgovora na pitanje: što se u posljednjih 30 godina dogodilo Hrvatskoj, osim rata?

- Da, to je točno. To je motiv koji se dosta provlači kroz recenzije i tekstove o knjizi. Zanimljivo im je da roman počinje u kasnim danima titovskog komunizma, da prođe kroz rat i završi u današnjem globalnom kapitalizmu. Ali, ako ćemo pošteno, mislim da je to element zbog kojeg je i ovdje to bila moja najnagrađivanija knjiga. To naš književni mentalitet voli, debele knjige koje se bave sudbinom kolektiviteta kroz povijest. Tako se u Istočnoj Europi postane klasik.

Što bi, osim više književne kritike u medijima, naveo da nam nedostaje da bismo imali uređenu književnu scenu poput Francuske?

- Fali, za početak, veličina tržišta. Nas je ipak samo četiri milijuna, a od toga čita jedva polovica. Fali jaka knjižarska mreža. U Lyonu na sajmu štandove ne drže nakladnici, nego lokalne knjižare, od kojih se svaka dogovori s nekim izdavačem da ga zastupa: tako sajmovi podupiru, a ne potkopavaju knjižarstvo. Tamo je tržište veliko i znatiželjno, ali tržište i obvezuje. Recimo, jedan od zadataka koji imate kao pisac na "Quai de polaru" je da svaki dan na štandu sjedite dva sata ujutro i dva sata popodne i potpisujete knjige. To sam radio ja, u istom šatoru su to radili David Vann, Lucarelli, Arnaldur Indriðason… Živo me zanima biste li hrvatske pisce utjerali da četiri sata u šatoru potpisuju knjige ljudima.

Lyon, grad filma

Kako je izgledala ceremonija dodjele nagrade u Lyonu?

- Ceremonija se zbivala prvi dan festivala, odmah nakon otvaranja, u podne. Sva festivalska zbivanja događaju se u Palači burze, raskošnoj historicističkoj zgradi sagrađenoj polovinom 19. stoljeća, kad je Lyon bio centar francuskog kapitalizma, pogotovo bankarstva i tekstilne industrije. Na stejdž se popeo žiri koji su činili uglavnom francuski krimi-pisci, uz dvoje novinara Le Pointa i direktoricu lyonskog festivala. Nagradu mi je uručio Jean Louis Debré, koji je inače sam krimi-pisac, ali je i političar, bio je predsjednik jednog doma parlamenta. Ceremonija nije jako pretenciozna: nema dress codea, muzike, pompe. Ja nešto bazično znam francuski, taman toliko da sam mogao kratko zahvaliti žiriju, prevoditelju i nakladnici.

Kako si inače iskoristio boravak tamo, sviđa li ti se taj francuski grad?

- Lyon nije jako velik grad, nešto je manji od Zagreba. No, ono što me kod njega fascinira je što je temeljito neprovincijalan. Imate osjećaj grada kojem već 250 godina Pariz nabija ritam i koji se drži načela da je nešto dobro za njih samo ako je dobro i za Pariz. Kad grade novu arhitekturu, onda te projekte rade Jean Nouvel, Calatrava, Renzo Piano. Sagradili su na rtu gdje se rijeka Saone spaja s Rhone muzej suvremene umjetnosti koji je luđi od Gheryeva Bilbaoa.

Inače, grad ima i renesansnu jezgru koja je pod UNESCO-om. Drago mi je da sam ga vidio jer je Lyon i važan grad filma. Braća Lumiere bili su iz Lyona. Iz Lyona je i Bertrand Tavernier, tamo je snimio svoj genijalni klasik „Urar iz St. Paula“. Čim sam stigao, otišao sam se fotografirati u kvart St. Paul.

---

Vruja je postala metafora za bespravnu gradnju

Dok si bio u Francuskoj, na Vruji se održao Festival bespravne gradnje, manifestacija na kojoj vjerujem da bi se našao i ti. Koji su po tebi efekti prosvjeda za obranu Vruje?

- Sjajno je da se to dogodilo, iz dva razloga. Za početak, jer se sad više ne može nastaviti s politikom puzeće normalizacije onoga što je Latković napravio, to bi bio preveliki skandal. I, drugo, jer je Vruja postala metafora. Jutarnji list, za koji pišem, odmah je pokrenuo seriju tekstova s radnom egidom 'Sve naše Vruje', u kojoj se, među ostalim, pozabavio i Ježincem i onim što se tamo dogodilo.

Mi smo se kao društvo sveli na to da nam je preostao samo jedan resurs: a to je pejzaž, prostor. A upravo taj resurs nemilice trošimo, pilimo granu na kojoj sjedimo i ne shvaćamo da deregulirani turizam na koncu pojede sam sebe, jer kod turizma nema tržišne samoregulacije.

Turizam traži planiranje, mjerenje i državnu politiku. Kad su naši preci 1960-ih u sasvim drugim okolnostima kreirali projekte Srednji Jadran i Južni Jadran, to su jako dobro razumjeli, jer su tada posao oko toga vodili znanstvenici. Ali, mi danas ne vjerujemo znanstvenicima ni kad nam kažu da se cijepimo, a prostorni razvoj vode lokalni politički sjecikese.

---

---

Hotel ‘Amphora‘ je pojeo Gospu od Žnjana, a Crkva o tome nije rekla ni ‘a‘ ni ‘be‘

A evo i uhićenja u Splitu. Nakon uspostave nove vlasti ispadaju kosturi iz ormara zbog nezakonite gradnje. Kako komentiraš te događaje?

- Ne znam što će se na kraju izleći iz tih uhićenja, koliko će tu ljudi izići pred sud, kako će izgledati optužnice i hoće li itko biti optužen. Ali, i bez suda znam kako se u Splitu vodila prostorna i urbanistička politika. Za to mi ne treba DORH, jer imam oči. Naprosto vidim kako izgledaju Bačvice, Firule, Zenta, Meje i Žnjan, vidim kako je 'Amphora' pojela Gospu od Žnjana, a da Crkva nije rekla ni 'a' ni 'be', kako je 'Hotel Marvie' oteo bolnici pogled i parking pod krinkom da će biti klinika, da bi postao hotel. Svi smo pratili krimić oko nerazvrstanih cesta na TTTS-u, on bi sam iziskivao jednu poštenu kriminalističku istragu.

Pa onda dodajte konzervatorske skandale, uključujući opera omnia nesmjenjivog štetočine Radoslava Bužančića, najistaknutijeg arhitekta neohistoricizma u 21. stoljeću. Ukratko: kad su mi javili da u Splitu hapse zbog arhitekture, bio sam jedino znatiželjan saznati zbog koje točno kuće.

Sad se optužnica vrti oko tri, a mogao bih ih sličnih navesti trideset tri. A nemojmo se lagati: dio te priče smo i mi mediji. Dobar dio tih kuća koje sad izlaze u Crnoj kronici prije su ili poslije izišle s PR opremom u lifestyle ili nekretninskim prilozima. Mi novinari nećemo biti optuženi - ali jesmo krivi.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix

Naslovnica francuskog izdanja romana Crvena voda

Jurica Pavičić s nagradom za najbolji evropski krimić godine

Crvena voda na francuskom štandu

Jurica Pavičić u Lyonu

Pavičić Lyon
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/jurica-pavicic-hotel-amphora-je-pojeo-gospu-od-znjana-a-crkva-o-tome-nije-rekla-ni-a-ni-be-ne-znam-sto-ce-se-na-kraju-izleci-iz-tih-uhicenja-ali-i-mi-novinari-smo-krivi-1115907 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=19c1a1c0d537b90ed87d3f04e30ee89163bdaa9a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jurica+Pavi%C4%8Di%C4%87%3A+Hotel+%E2%80%98Amphora%E2%80%98+je+pojeo+Gospu+od+%C5%BDnjana%2C+a+Crkva+o+tome+nije+rekla+ni+%E2%80%98a%E2%80%98+ni+%E2%80%98be%E2%80%98.+Ne+znam+%C5%A1to+%C4%87e+se+na+kraju+izle%C4%87i+iz+tih+uhi%C4%87enja%2C+ali+i+mi+novinari+smo+krivi...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fjurica-pavicic-hotel-amphora-je-pojeo-gospu-od-znjana-a-crkva-o-tome-nije-rekla-ni-a-ni-be-ne-znam-sto-ce-se-na-kraju-izleci-iz-tih-uhicenja-ali-i-mi-novinari-smo-krivi-1115907 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fjurica-pavicic-hotel-amphora-je-pojeo-gospu-od-znjana-a-crkva-o-tome-nije-rekla-ni-a-ni-be-ne-znam-sto-ce-se-na-kraju-izleci-iz-tih-uhicenja-ali-i-mi-novinari-smo-krivi-1115907 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POZNATI PISAC [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitPOZNATI PISAC

Jurica Pavičić: Hotel ‘Amphora‘ je pojeo Gospu od Žnjana, a Crkva o tome nije rekla ni ‘a‘ ni ‘be‘. Ne znam što će se na kraju izleći iz tih uhićenja, ali i mi novinari smo krivi...

Piše Jasenka Leskur
28. srpnja 2021. - 11:15

Roman "Crvena voda" splitskog književnika, kolumnista i filmskog kritičara Jurice Pavičića najbolji je europski detektivski roman ove godine preveden na francuski jezik, a nagrada "Le Point du Polar européen" autoru je uručena na svečanosti u Lyonu.

Roman o nestanku sedamnaestogodišnje djevojke, o potrazi za njom kroz gotovo tri desetljeća tijekom kojih se odvija društvena tranzicija i mijenja se sve - pojedinci, obitelj, njihovo malo misto i hrvatska država, objavljen 2017. godine u izdanju Profila, dobitnik je nagrada "Ksaver Šandor Gjalski" i "Fric" za najbolju prozu, a bio je i u finalu književne nagrade Tportala i nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman te godine. Osim kod kritike, odlično je prošao i kod čitatelja i postao je bestseler.

U Francuskoj je izišao mi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 14:46